"Турски поток" и българският стратегически интерес

Борисов твърдеше, че част от руските доставки ще отиват в т.нар. Газоразпределитен център "Балкан", който след това ще ги препродава на различни клиенти в региона. Оказа се обаче, че "Газпром" не предвижда такъв вариант.

© правителствена пресслужба

Борисов твърдеше, че част от руските доставки ще отиват в т.нар. Газоразпределитен център "Балкан", който след това ще ги препродава на различни клиенти в региона. Оказа се обаче, че "Газпром" не предвижда такъв вариант.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Рано сутринта на 1 януари 2021 г. Александър Вучич официално откри в Нови Сад газопровода "Турски поток 2". Сръбският президент направи това в присъствието на посланик Александър Боцан-Харченко.


Човекът на Москва в Белград има за какво да е доволен. През септември Вучич подписа в Белия дом меморандум с ангажимент Сърбия да диверсифицира енергийните си доставки. Администрацията на Доналд Тръмп представи документа като успех по пътя към разрешаването на косовския конфликт, както и удар по китайското и руското влияние на Балканите.
Фактите обаче говорят друго


"Турски поток 2" обвързва Сърбия с Русия в енергийната сфера, точно като продажбата на държавната петролна компания НИС на подразделение на "Газпром" през 2008 г., а и придобиването на "Беопетрол" от "Лукойл" пет години преди това.


"Газпром" контролира 51% от акциите на "Гастранс", дружеството-собственик на "Турски поток" на сръбска територия. Останалите дялове принадлежат на държавната "Србиjагас", където несменяем директор е Душан Баятович. Баятович е от хората на Ивица Дачич, лидер на Социалистическата партия на Сърбия (СПС), настоящ председател на Скупщината и доскорошен външен министър. Двамата минават за хора на Русия в антуража на Вучич.


Ситуацията в България е различна, но само донякъде. Формално "Балкански поток" - както е официалното име на "Турски поток 2" - е собственост на българската държава. По този начин руският газов транзит изпълнява условията на антимонополното законодателство на ЕС.


За разлика от предшественика си "Южен поток" газопроводът е отворен както за "Газпром", така и за неговите конкуренти. На практика обаче никой друг доставчик не прояви интерес да резервира капацитет по новото трасе. Така през "Булгартрансгаз" България се ангажира да изгради за своя сметка и на свой риск инфраструктура, която обслужва целта на "Газпром" и съответно Руската федерация да запази максимално голям дял на пазарите в Югоизточна и Централна Европа. При това се отказа от финансовата компенсация по силата на договора с руската компания за пренос на газ по съществуващия Трансбалкански газопровод.


Икономическата обосновка за това решение е, че страната ни не може да си позволи да бъде заобиколена от новия газов коридор и да загуби транзитни такси. След като обемите за Турция вече не минават през българска територия, а директно по "Турски поток", поне доставките за Гърция и Северна Македония плюс Сърбия и в бъдеще част от тези за Унгария.


Другият довод е отстъпката, която "Газпром" направи навръх 3 март 2020 г., намалявайки цената по договора си с "Булгаргаз" с 40%. "Ако имаш на пазара килограм домати за 2 лв. и ако се намали цената с 40%, как ще се отрази на домакинята? По-евтино", отсече премиерът Борисов тогава.


Резонен въпрос обаче е дали "Турски/Балкански поток" е бил причината за намалението. Още през 2018 г. "Газпром" се спогоди с Европейската комисия да предоговори тарифите си по дългосрочни договори в ЕС в замяна на прекратяването на антимонополното разследване от страна на Брюксел. Гръцката газова компания ДЕПА също успя да ревизира своето споразумение с руския си партньор в началото на миналата година, включително обременяващите клаузи "вземи или плащай" (take or pay).


Борисов също така твърдеше, че част от руските доставки ще отиват в т.нар. Газоразпределитен център "Балкан", който след това ще ги препродава на различни клиенти в региона. Оказа се обаче, че "Газпром" не предвижда такъв вариант, а разглежда "Турски/Балкански поток" единствено като трасе за директен износ до своите контрагенти.


Приходите


Приходите от транзитни такси са също под въпрос. Доставките на "Газпром" за Гърция се свиват поради наличието на по-евтин втечнен природен газ (ВПГ): от 3.3 млрд. куб.м през 2018 г. на 2.5 млрд. куб.м през 2019 г.


Трендът се запазва и през 2020 г., като спадът за първата половина е от 15%. Гърция вече получава и 1 млрд. куб.м газ от Азербайджан по Трансадриатическия газопровод (ТАП), който започна да функционира през миналия ноември. Остава другия ключов пазар на "Газпром" по протежението на "Турски поток" - Унгария. За съжаление интерконекторът със Сърбия, по който трябва да потече синьо гориво към северния й съсед, няма да е готов поне още година. Но и след това няма гаранция какви обеми ще внася Унгария по новата газова връзка.


По данни на Platts само за първата половина на 2020 г. доставките от Русия са паднали с една трета от 3.8 до 2.5 млрд. куб. метра. На този фон обемите са Сърбия са незначителни: eдва 0.09 млрд. куб.м за първото шестмесечие на миналата година. Босна и Херцеговина и Северна Македония са внесли общо 0.05 млрд. куб . Дори търсенето на природен газ да скочи в следствие на икономическото възстановяване след пандемията COVID-19, има причини да се съмняваме, че България ще реализира някакви огромни печалби.


Интересите на България


Стратегическият интерес на София е час по-скоро да активира интерконектора с Гърция, който след ред перипетии започна да се строи едва през 2019 г. Само така страната може да постигне диверсификация на доставките посредством достъп до ВПГ, а също така и 1 млрд. куб. м. азербайджански газ, договорен с консорциума "Шах Дениз" още 2013 г. Този обем може да бъде транспортиран през ТАП.


Чрез интерконектора, а в бъдеще и чрез терминала за втечнен газ край Александруполис, България ще получи коз в търговските преговори с "Газпром". Дългосрочният договор с "Булгаргаз" изтича в края на 2022 г. Българската страна трябва да се пребори за отстъпки като преразглеждане на ценовата формула и намаляване до минимум на задължителните доставки по клаузите "взимай или плащай".


За да успее, България трябва да следва примера на Гърция, а също така на Турция, която се преориентира от руски газ към ВПГ през последните години. Сръбският сценарий не носи особена икономическа или пък геополитическа изгода.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  Резонен въпрос обаче е - защо изгонихме питомното ''Южен поток'', че сега да търсим дивото ''Турски поток'' ???

  [email protected]
 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Естествено, че няма да търсим печалби. Ние с руснаците сме братя. Кой търси пари от брат си. Виж почерпката за най-заслужилите ни братя си е друго нещо.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  "Приходите


  Приходите от транзитни такси са също под въпрос. Доставките на "Газпром" за Гърция се свиват поради наличието на по-евтин втечнен природен газ (ВПГ): от 3.3 млрд. куб. м. през 2018 г. на 2.5 млрд. куб. м. 2019 г."

  Имаме близо 4 милиарда изразходвани пари по изграждането на руски поток през наша територия, а приходите са намаляващи, заедно с обемите доставяно синьо гориво от Русия в региона ! На този фон ние спонсорирахме един руски стратегически проект без никаква ясното как и с какви темпове ще ни се изплати инветицията, обвързахме се още повече с Кремъл, очакват ни сигурни американски санкции ! Кое от всички тези се свързва със " стратегическия ни национален интерес" ?

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  Е, нали се махна ТИРАНА ТРЪМП . Това беше през тъмния период на "Тръмпизма", така че ...ще има и севрен, и турски поток.

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Стратегическият интерес на България е да пусне по старата тръба, която сега стои празна, газ от Средиземно море и Средна Азия към Украйна и Румъния.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 12. 12 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Слабо, Бечев....много слабо....
  Писал си така че...не искаш да "настъпиш" нито руснаците, нито американците, нито минпредседателят на територията българия.....и забравяш, че накъдето и да се обърнеш....дупето ти е все отзад....
  А истината е - загробени 3 МИЛИАРДА лева НАРОДНИ ПАРИ от боко от банкя за да угоди на Русия (наверно в тази сума има и частична компенсация за пропиления Южен поток)....даже не можа да издейства и едно газово отклонение за северозападна България.....
  Не ми се пише повече по темата.....
  Настроение: тъжно.....

 13. 13 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Рано сутринта на 1 януари 2021 г. Александър Вучич официално откри в Нови Сад газопровода "Турски поток 2".
  ----------

  Лъжа.

  Турски поток е в Турция.

  България купува газ от Турция и пренася към Европа, през Сърбия, Унгария ... т..н.

  Бечев умишлено лъже, и работи срещу икономиèския интерес на България.

  Възниква въпроса - на кои господар служи Бечев?
  Кои му плаща масрафа?

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Гневно

  Това няма как да е истина! Той Баце е антикомунист и евроатлантик! Не е русороб!

  Не е Баце този, който построи за няколко месеца газопровод за 4 милиарда лева, позволяващ на Газпром да продава газ на Сърбия! Не е Баце този, който без конкурс плати 400 милиона лева на руски фирми за удлбочаване на канала към пристанището на Доган!

  Баце е евроатлантик! От 11 години строи реверсивна връзка с Гърция и след още само 11 години ще я построи!

 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3007 Любопитно

  За стратегическия не знам, но финансовия интерес никакъв го няма.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Най-добрия вариант за България е директна тръба от Русия до БГ през Черно Море !

  Това е програма максимум.
  Всичко други е компромис.

  Сега поне може да не зависим от Украина , която през 2009 прекрати транзита на руски газ през нея и ни остави на сухо за някакво време.
  Сега имаме алтернатива - ако Украйна и Русия се скарят, имаме руски газ през Турция.

  А трябва да се работи за директна тръба от Русия, това му е майката !

  ПС:Бечев не съм го чел, но позицията му е ясна - това е винаги позиция срешу българите.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Междувременно, втечненият газ, който Хърватска ще получава на новоизградения терминал, е разпродаден за три месеца напред.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 20. 20 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2060 Весело

  Рано сутринта на 1 януари 2021 г. Александър Вучич официално откри в Нови Сад газопровода "Турски поток 2".----------Лъжа.Турски поток е в Турция.България купува газ от Турция и пренася към Европа, през Сърбия, Унгария ... т..н.Бечев умишлено лъже, и работи срещу икономиèския интерес на България.Възниква въпроса - на кои господар служи Бечев?Кои му плаща масрафа?
  —цитат от коментар 13 на WWW


  Вучич каза, че цената на газа е с 10% по-ниска от Българската.

  Значи така? Купуваме ние газа и го продаваме на сърбите по-евтино, отколкото на нас.

  Вижда се с просто око огромния ти интелектуален капацитет.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 21. 21 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3708 Разстроено

  Безмислено е да се коментира "ползите" от продълженито на Турски паток!Ползи има и те са за Расия и политиката и на извиване на ръцете и поставянето в енергиина зависимост.А Борисов дължи на тази политика и власта и живота си.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 22. 22 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Българския интерес?
  Интересът на корумпираните политици?
  Два коренно различни интереса!

 23. 23 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Иран, Азербайджан, Катар , Израел , Кипър и американските доставки на втечнен газ от все още незавършения терминал в Александруполис са достатъчни да се запълни капацитета на Балкански поток. Сърбите да си купуват техния любим руски газ , а ние спокойно ще си транзитираме от различни източници. Даже и в статия в Дневник , препечатана от Еуроактив се виждаха плановете на Гърция да използва Балкански поток в посока Румъния и Централна Европа през Сърбия.

 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  Резонен въпрос обаче е - защо изгонихме питомното ''Южен поток'', че сега да търсим дивото ''Турски поток'' ???
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Душа
  На България РУСКИ ПОТОЦИ НЕ СА Й НУЖНИ
  Нито Южен нито Руско-Турски нито какъвто и да било друг
  България си има СВОЯ СОБСТВЕНА ГАЗОПРЕНОСНА МРЕЖА
  РУСКИТЕ ПОТОЦИ са нужни само и единствено

  на ПУТИн за да може той ДА СИ ПРОДАВА ГАЗА НА ЗАПАД

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  Хубавото е че с ИЗРИТВАНЕТО НА ТрымпНаш от Белия Дом

  изчезва и последната спирачка която досега спираше пропадането на русия

  Сега НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СПАСИ КОРУМПЕТАТА в КРЕМЪЛ ОТ ФАЛИТ

  А руснаците от мизерия и недоимък

 28. 28 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Трогателно е как Свободна Европа, независимо че се финансира от друга държава не обелва и дума за нейните интереси, а се бори да защитава единствено БЪЛГАРСКИТЕ интереси.

 29. 29 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Димитър БечевСвободна Европа---------------Свободна Европа все още си се финансира от ЦРУ както е било и през студената война, нали?
  —цитат от коментар 6 на WWW


  Нещо по отношение на написаните факти и числа да кажеш?

 30. 30 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  "Резонен въпрос обаче е - защо изгонихме питомното ''Южен поток'', че сега да търсим дивото ''Турски поток'' ???"
  ===========
  Защото щяхме да накривим шапката на Големия брат. Пък той Много голям! И се събрахме няколко по-малки братчета, най голямото-турче.. и си поделихме страха. То и с печалбата така стана.

  Еретик
 31. 31 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Свободна Европа защитава американския национален интерес, нали все пак те дават парите и те поръчват музиката.

  Българският национален интерес беше ЮП в първоначалният му вариант, но нямаше хора с топки, който да го прокарат.

 32. 32 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  търсили сте го вие... аз бих питал, що не изгониха и този паток

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 33. 33 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dankol":

  колко ни струва това спокойно транзитиране
  повече или по малко от спокойното ръждясване на самоварите в Беляне

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 34. 34 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#31] от "Шоршо":

  +++++++++++++++++

  [email protected]
 35. 35 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Каквото и да направи това правителство, накрая винаги мирише много.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 36. 36 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Че туй паток ли е - 13 кубика? Ей хората какви патоци правят
  https://business.dir.bg/ikonomika/pusnaha-nov-gazoprovod-za-ruski-gaz-prez-chehiya

 37. 37 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Свободна Европа защитава американския национален интерес, нали все пак те дават парите и те поръчват музиката. Българският национален интерес беше ЮП в първоначалният му вариант, но нямаше хора с топки, който да го прокарат.
  —цитат от коментар 31 на Шоршо


  Българският национален интерес е България да се откопчи от всякакви зависимости от Русия, а ЮП беше точно обратното.

 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 899 Весело

  Късно е да ревете, потока е факт.
  Между другото, компресорните станции, които се строят в момента точно на този поток, са АМЕРИКАНСКИ.
  Ха познайте от един път защо СЕ (и вие с нея) си лае, а потокът си върви...

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Резонен въпрос обаче е - защо изгонихме питомното ''Южен поток'', че сега да търсим дивото ''Турски поток'' ???
  —цитат от коментар 1 на karabastun  « Питомното « беше добре изгонено от Орешарски ( с малко помощ ... ), но за дивото попитай онова от Банкя .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 41. 41 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 443 Весело

  Хммм... да се знае, че сме по-мощни икономическо от Русия и САЩ.
  На руснаците помогнахме с 4 милиарда да продават газ на югоизточна Европа (но не и на нас) чрез „руски, турски, балкански или както искате та го наречете“ поток.
  На САЩ помогнахме, като купихме 8 бр. бойни самолето модел 1975 г. за 2,2 милиарда лева.
  Сега чакаме баба Меркел да се обади, за да и помогнем с някой и друг милиард за „северен поток“
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe

  robin ot Crusoe
 42. 42 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Полза Турски/Балкански поток може и да нямаме, но другарите управляващи доказаха силата на съветската идеология и предаността си към Големия брат.
  Осветли си се заблудата с РСМ и идиотизма военния ни министър. Разбра се, че Гешев не гони, а закриля руските шпиони?

 43. 43 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Когато цифрите сочат огромни разходи и хипотетични доходи, всичко води към злоупотреба със служебно положение. По сталинско време това се е наричало "вредителство" и се е наказвало с разстрел. Особено когато е в много голям размер и е направено в полза на друга страна. У нас нещата не са толкова жестоки, най-много да наградят извършителя/теменужките и другите калинки, мисирки и гъбарковци с по един "Кирил и Методий" и с това да се приключи.
  Имали пари, построили на братушките един газопровод за без пари. Защото не можем да смятаме и сме добри приятели.

  master
 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#38] от "pag":

  "...Между другото, компресорните станции, които се строят в момента точно на този поток, са АМЕРИКАНСКИ...."

  Санкциите, които ще се наложат на всички нас заради него - също !

 45. 45 Профил на Jazzprom
  Jazzprom
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Ако имаме истинска прокуратура, някой ще трябва да гостува на бай Ставри. Този някой яко се е нагушил с парични преводи някъде по света. За съжаление, нито прокуратура, нито финансово разузнаване, нищо!

  Това е положението...
 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#39] от "Сенсей НАНАЙ":

  " Как "русофобските" гербаджии приемат поредното надупване на вожда си към Кремъл.

  Интересно е само едно: какво НЕ може да ви пробута Бойко? Има ли, верно, някакво положение, при което ще спрете да му лижете дебелия гъз?"

  За пари правят всичко ! Безмислено е да изброявам какво, пък и всеки го вижда ! За никого не е тайна, че старата профсия най - добре се заплаща именно в парламента - там, където се разпродават националните ни интереси на парче......

 47. 47 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#25] от "Моа Преател Тайпи":

  сменихме входната точка за газа
  от Румъния, на турция. оная счетоводителката
  на пашата теменужка петкова каза, че е страшна далавера.
  някъде около 1 процент далавера. страшна работа.
  а се чудя дали е реверсивна тая връзка с Румъния.
  не знам.

 48. 48 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3007 Весело

  До коментар [#38] от "pag":

  Абе, колега, този проект се финансира с нашите пари като данъкоплатци. Ако някой ти е бръкнал в джоба и е казал, че ще ти върне парите, но не всичките и неясно кога, няма ли да се смутиш поне. Да оставим настрана големите геостратегически преспективи, трошат ни парите за губещи каузи.

 49. 49 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#31] от "Шоршо":

  глюпостите на газпром ли ми пробутваш.
  щжен поток щеше да е същото, но без турция
  и пак за наша сметка и резервиран капацитет.
  ти ми говориш за руския интерес.
  това не е българския интерес.

 50. 50 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Още ли го дъвчете тоя поток?
  Тоя мач е свирен вече.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Турски/Балкански/Руски поток е единствената тръба, която в момента влиза и минава през България. Друга няма, май няма и да има. Няма и друг газ освен руски. Има незначителни количества втечнен газ в бутилки.
  Няма гръцки, американски, азерски, средиземноморски, еврейски, египетски, арабски ......, няма! Стига повече глупости!

 53. 53 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#51] от "Моа Преател Тайпи":

  да. от турция до провадия е по старото.
  https://www.mediapool.bg/gazovata-vrazka-s-rumaniya-poluchi-razreshenie-za-eksploatatsiya-news256204.html
  има реверсивна, ма не е тази, по която
  се внася газ от русия.

 54. 54 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 156 Неутрално

  Вероятно за в бъдеще ще може и да се пуснат разклонения към някои от нашите общини....

 55. 55 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#50] от "Tsveta":

  свирен друг път.
  е сега, като започнат санкциите за
  американските компании ще видим дали е свирен.
  не казвай хоп преди да скочиш.

 56. 56 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 156 Неутрално

  Един скорошен ден , може да се окаже от полза , ако например се продадат 49% на критикарите....

 57. 57 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Разстроено

  До коментар [#31] от "Шоршо":глюпостите на газпром ли ми пробутваш.щжен поток щеше да е същото, но без турцияи пак за наша сметка и резервиран капацитет.ти ми говориш за руския интерес.това не е българския интерес.
  —цитат от коментар 49 на mihail_p


  И кой е нашият интерес? Да пречим на Русия и себе си под американски диктат! Вместо транзит до Турция от ЮП сега получаваме газа от Турция и зависим от кефа и да ни спре газа ако реши че ни вървим по гайдата и!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#57] от "Julian Mall":

  абе не ми говори глупости.
  нашия интерес бе да не даваме 4 милиарда за чужди тръби.
  не ми обяснявай глупости.
  ако искаха тръби, да си бяха платили руснаците, не ти и аз.

 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  Бечев е закъснял с анализите и изводите , които прави във връзка с продължението на Турски поток. Нищо ново не казва.Тази тема многократно е разисквана в този форум.

 61. 61 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#58] от "Моа Преател Тайпи":

  май няма тръба от провадия до русе.

 62. 62 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Парите за тая тръба няма избиване. Ще дойде ново правителство и ще направи ревизия на цялата тая делавера.

 63. 63 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Балкански поток, турски поток , Бойкова бара, Много имена а построихме руска тръба с наши пари. Тръба която ще затвърди руското влияние.Това може да радва русофилите но и децата ни ще плащат и ще усещат руското влияние.

  SHADOWS of SOFIA
 64. 64 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Само загуби с този Руски поток на Тиквата.
  Гарантирано от ГЕРБ, защото са агенти на Путлер.

 65. 65 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#63] от "K2":
  Ами, да подложим децата на повече американско влияние. Американски газ , американска тръба с американски пари1 Натисни "готово".
  Абе, свето мое и да свърши, ама улавците - нема.

 66. 66 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#63] от "K2":Ами, да подложим децата на повече американско влияние. Американски газ , американска тръба с американски пари1 Натисни "готово". Абе, свето мое и да свърши, ама улавците - нема.
  —цитат от коментар 65 на venelingeologia


  Да ама построихме руска тръба с наши пари. Нали любезна.Ти ще ги плащаш и децата ти. Прави го щом това те прави щастлива.

  SHADOWS of SOFIA
 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Значи, подарихме им 3 млрд. и сега ще пием една студена вода.

 68. 68 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#38] от "pag":"...Между другото, компресорните станции, които се строят в момента точно на този поток, са АМЕРИКАНСКИ...."Санкциите, които ще се наложат на всички нас заради него - също !
  —цитат от коментар 44 на samoedin


  Айде стига па и вие лъгахте с теа санкции. Ти знаеш ли кви са тия санкции? Компаниите участвали в Потока им се врътва кранцето за бизнес в САЩ, запорират им се сметки в САЩ и т.н. - единствено и само на територията на САЩ. Тука по нашенско ще пият една студена водица щото Баце нае компании от СА , а чаршафите са първи приятели с американците и ще ги санкционита ама друг път.

 69. 69 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#50] от "Tsveta":свирен друг път.е сега, като започнат санкциите заамериканските компании ще видим дали е свирен.не казвай хоп преди да скочиш.
  —цитат от коментар 55 на mihail_p


  Оф, айде стига глупости!
  Никакви санкции няма да има писах вече.
  Въпросът е друг.
  Потока е добро за нас и не за Баце или Баба ти Меца, а защото наистина може да се използва за сериозна газификация и на БГ и да дърпа газ от Азерите и гърчулята.
  Газта е горивото на бъдещето и който не знае това е тъпак.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Изразител на руските и турските интереси у нас е премиерът Борисов - поради почти ритуалното страхопочитание, което изпитва към Путин и Ердоган. Освен страх, вероятно има и някои зависимости, поради което ще продължим да потъваме с този човек, докато е на власт.

 72. 72 Профил на Ивайло Атанасов
  Ивайло Атанасов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Герберастки тролчо потока е един. Доставка путин. Транзит ердоган. Тъпата тиква да го кръщава както си иска. А азерския газ вече тръгна за Европа. Но вие саботирате газовата връзка на Комотини. Това ви е "цялата диверсификация" както вожда ви обещаваше да направи завод за "цели проводници".

 73. 73 Профил на Ивайло Атанасов
  Ивайло Атанасов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "smotlixx":

  А теб те крепят копейките.

 74. 74 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Междувременно, втечненият газ, който Хърватска ще получава на новоизградения терминал, е разпродаден за три месеца напред.
  —цитат от коментар 19 на Николай Колев


  Gyzoglawite ne sa shwanali smisyla i ne sa dokladwali. Hajde mili`ki. давай те

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#75] от "johnniewalker":

  Изказването има смисъл само ако разглеждаш любовта към България като следствие от любовта към Русия. При теб е така. А патриотизмът на такива като теб е оксиморон, който обезсмисля и прави срамно да кажеш, че обичаш България. Аз бих се срамувал да го кажа, ако някой ме отъждестви в резултат от това с теб.

 77. 77 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Че наливането на наши пари в един руски проект е престъпление, спор няма. Но как да вярва човек на автора? Когато северномакедонският апологет г-н Бечев брани всеки ден с голи гърди българомразците на Коминтерна. Ако декларира, че не му плащат, за да брани северномакедонците, ще съм му благодарен.

 78. 78 Профил на ika36699429
  ika36699429
  Рейтинг: 0 Неутрално

  “ Специализирал е в Института по икономика в Лондон и в университета „Харвард” ... я ни разкажете кво е специализирал специалистио ., или кво е научил ?

 79. 79 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#75] от "johnniewalker":Изказването има смисъл само ако разглеждаш любовта към България като следствие от любовта към Русия. При теб е така. А патриотизмът на такива като теб е оксиморон, който обезсмисля и прави срамно да кажеш, че обичаш България. Аз бих се срамувал да го кажа, ако някой ме отъждестви в резултат от това с теб.
  —цитат от коментар 76 на авторът


  Много плача... не знам как ще изкарам нощта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK