2021 – съставянето на управленско мнозинство ще бъде сложно упражнение

"Лидерство и ценностна ориентация са двата фактора, които ще влияят върху бъдещите позиции на политическите партии."

© Цветелина Белутова

"Лидерство и ценностна ориентация са двата фактора, които ще влияят върху бъдещите позиции на политическите партии.""Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отишлата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Публикувахме равносметката на Геновева Петрова, управител на "Алфа Рисърч", за 2020 г. преди новата година. Днес ви предлагаме прогнозата й. Още обобщения четете тук.


Какви са надеждите Ви и какви опасенията за 2021 г.?


- Надеждата, както за мнозина, е ваксината срещу Ковид-19 да позволи на хората и бизнеса да се върнат към спокойните си живот и работа. Това минава през сложна организация на ваксинацията и тежък процес по мотивиране на съществена част от населението да се възползва от нея. В българския политически контекст това означава ваксинацията да бъде призната и спазвана от всички участници като "свободна зона" в периода на предизборната кампания.
Опасения буди подготвеността за справяне със социално-икономическите последствия от кризисната 2020 г. - в това отношение все още прозират неясноти относно приоритетите в периода на възстановяване.


Как се правят прогнози след година като 2020?


- Както и досега - отговорно и като се взема предвид многообразието от повече или по-малко разпознаваеми фактори, които могат да повлияят върху хода на събитията.


Предстоят парламентарни избори през март. Каква е прогнозата Ви?


- На този етап отговорната прогноза може единствено да маркира няколко основни репери: изборите ще бъдат проведени в определения от конституцията период, а дали датата ще е 28 март зависи от президента; избирателната активност по всяка вероятност няма да надвиши нивата от последните няколко вота - както заради епидемичната ситуация, така и поради трудностите за мобилизиране на подкрепа от участниците.


Резултатът по-скоро няма излъчи безспорен фаворит, а съставянето на управленско мнозинство ще бъде сложно политическо упражнение - не толкова заради математическата (не)възможност да се съберат 121 парламентарни гласа, колкото заради ценностната несъвместимост на партиите, които биха го формирали.


В по-малка степен, но все пак по-вероятен в сравнение с предишни избори е и вариантът за скорошни нови парламентарни избори поради невъзможност за съставяне на правителство.


Дясното ще направи ли пробив на предстоящите парламентарни избори?


- Вотът на десните избиратели определяше резултата (и респективно - управлението) след последните два парламентарни избора през 2014 и 2017. Т.е. по-удачният въпрос е как ще се развие десния вот. Електоралните нагласи очертават тенденция към неговата фрагментаризация, а това по правило крие риск от отслабени позиции като краен резултат. Много десни избиратели, които подкрепяха ГЕРБ, все още търсят своя нов десен политически представител.


Слави Трифонов, Мая Манолова, "Отровното трио" - нови политически играчи загряват на тъч линията. Ще влязат ли в мача?


- По-важно е на каква позиция в мача биха били, в случай че намерят място в него. Изброените във въпроса Ви участници имат шансове основно за позицията на бек в играта. Изключение прави Слави Трифонов, който може да се класира на средна или по-предна линия, но за момента и той не разполага с потенциал за централен нападател.


Каква ще е ролята на ДПС след изборите?


- За момента няма емпирични основания да смятаме, че ДПС ще изпълни заявката си за официално присъствие в изпълнителната власт. Движението обаче винаги има готовност да поеме ролята на значим фактор.


Каква ще е политическата съдба на Бойко Борисов?


- Краткият отговор е: в по-малка степен свързана с пряко ръководство на изпълнителната власт. Самият премиер Борисов направи достатъчно заявки в тази посока. По-интересен в подобен контекст става въпросът кой ще определя политическата му съдба след изборите. Това, смятам, е едно от нещата, които той ще запази в свои ръце.


Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи?


- Неизбежно е нейното преструктуриране в два ключови аспекта - лидерство и ценностна ориентация. Това са двата фактора, които ще влияят върху бъдещите позиции на политическите партии, независимо дали става въпрос за стари формации или нови претенденти.


След пандемията очаквате ли животът да потече по старому? Какво ще е различното?


- Наивно е да смятаме, че животът ще тече по старому след такава пандемия. Последиците от нея ще останат дълго - и като проблеми, които ще трябва да намерят решение, и като трансформации във всекидневния живот, които хората бяха принудени да направят. Към едно нещо хората ще се върнат със сигурност - общуването на живо. Технологиите помогнаха много за запазване на икономиките, работата и комуникацията в пандемията, но и засилиха желанието за живо общуване.


Различното, надявам се, ще е в повишеното внимание на правителствата, бизнесите и обществата за нови рискове, каквито несъмнено ще има.


Помъдря ли човечеството след тази гигантска криза според вас?


- За съжаление, кризата все още не е приключила и за момента са възможни само предположения по този въпрос. През 2020 г. човечеството показа много от характеристиките, чрез които се проявява мъдростта като състрадание, съчувствие, себепознание. В този смисъл има шансове да излезе от кризата помъдряло.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK