2021 – съставянето на управленско мнозинство ще бъде сложно упражнение

"Лидерство и ценностна ориентация са двата фактора, които ще влияят върху бъдещите позиции на политическите партии."

© Цветелина Белутова

"Лидерство и ценностна ориентация са двата фактора, които ще влияят върху бъдещите позиции на политическите партии.""Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отишлата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Публикувахме равносметката на Геновева Петрова, управител на "Алфа Рисърч", за 2020 г. преди новата година. Днес ви предлагаме прогнозата й. Още обобщения четете тук.


Какви са надеждите Ви и какви опасенията за 2021 г.?


- Надеждата, както за мнозина, е ваксината срещу Ковид-19 да позволи на хората и бизнеса да се върнат към спокойните си живот и работа. Това минава през сложна организация на ваксинацията и тежък процес по мотивиране на съществена част от населението да се възползва от нея. В българския политически контекст това означава ваксинацията да бъде призната и спазвана от всички участници като "свободна зона" в периода на предизборната кампания.
Опасения буди подготвеността за справяне със социално-икономическите последствия от кризисната 2020 г. - в това отношение все още прозират неясноти относно приоритетите в периода на възстановяване.


Как се правят прогнози след година като 2020?


- Както и досега - отговорно и като се взема предвид многообразието от повече или по-малко разпознаваеми фактори, които могат да повлияят върху хода на събитията.


Предстоят парламентарни избори през март. Каква е прогнозата Ви?


- На този етап отговорната прогноза може единствено да маркира няколко основни репери: изборите ще бъдат проведени в определения от конституцията период, а дали датата ще е 28 март зависи от президента; избирателната активност по всяка вероятност няма да надвиши нивата от последните няколко вота - както заради епидемичната ситуация, така и поради трудностите за мобилизиране на подкрепа от участниците.


Резултатът по-скоро няма излъчи безспорен фаворит, а съставянето на управленско мнозинство ще бъде сложно политическо упражнение - не толкова заради математическата (не)възможност да се съберат 121 парламентарни гласа, колкото заради ценностната несъвместимост на партиите, които биха го формирали.


В по-малка степен, но все пак по-вероятен в сравнение с предишни избори е и вариантът за скорошни нови парламентарни избори поради невъзможност за съставяне на правителство.


Дясното ще направи ли пробив на предстоящите парламентарни избори?


- Вотът на десните избиратели определяше резултата (и респективно - управлението) след последните два парламентарни избора през 2014 и 2017. Т.е. по-удачният въпрос е как ще се развие десния вот. Електоралните нагласи очертават тенденция към неговата фрагментаризация, а това по правило крие риск от отслабени позиции като краен резултат. Много десни избиратели, които подкрепяха ГЕРБ, все още търсят своя нов десен политически представител.


Слави Трифонов, Мая Манолова, "Отровното трио" - нови политически играчи загряват на тъч линията. Ще влязат ли в мача?


- По-важно е на каква позиция в мача биха били, в случай че намерят място в него. Изброените във въпроса Ви участници имат шансове основно за позицията на бек в играта. Изключение прави Слави Трифонов, който може да се класира на средна или по-предна линия, но за момента и той не разполага с потенциал за централен нападател.


Каква ще е ролята на ДПС след изборите?


- За момента няма емпирични основания да смятаме, че ДПС ще изпълни заявката си за официално присъствие в изпълнителната власт. Движението обаче винаги има готовност да поеме ролята на значим фактор.


Каква ще е политическата съдба на Бойко Борисов?


- Краткият отговор е: в по-малка степен свързана с пряко ръководство на изпълнителната власт. Самият премиер Борисов направи достатъчно заявки в тази посока. По-интересен в подобен контекст става въпросът кой ще определя политическата му съдба след изборите. Това, смятам, е едно от нещата, които той ще запази в свои ръце.


Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи?


- Неизбежно е нейното преструктуриране в два ключови аспекта - лидерство и ценностна ориентация. Това са двата фактора, които ще влияят върху бъдещите позиции на политическите партии, независимо дали става въпрос за стари формации или нови претенденти.


След пандемията очаквате ли животът да потече по старому? Какво ще е различното?


- Наивно е да смятаме, че животът ще тече по старому след такава пандемия. Последиците от нея ще останат дълго - и като проблеми, които ще трябва да намерят решение, и като трансформации във всекидневния живот, които хората бяха принудени да направят. Към едно нещо хората ще се върнат със сигурност - общуването на живо. Технологиите помогнаха много за запазване на икономиките, работата и комуникацията в пандемията, но и засилиха желанието за живо общуване.


Различното, надявам се, ще е в повишеното внимание на правителствата, бизнесите и обществата за нови рискове, каквито несъмнено ще има.


Помъдря ли човечеството след тази гигантска криза според вас?


- За съжаление, кризата все още не е приключила и за момента са възможни само предположения по този въпрос. През 2020 г. човечеството показа много от характеристиките, чрез които се проявява мъдростта като състрадание, съчувствие, себепознание. В този смисъл има шансове да излезе от кризата помъдряло.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  Въобще няма да е сложно. Нашите десни (ако влязат в парламента), веднага ще пристанат на Боко. Слави - също. Така ще има едно мнозинство за сравнително комфортно управление на ГЕРБ. Е, ще има извиване на ръце, както го правят сега патриотарите, но това е неизбежно. За мая, не съм сигурен. По - скоро ще е в полуопозиция. ДПС, както винаги ще дърпа конците в сянка, защото има достатъчно гласове, да подкрепи ГЕРБ, ако някоя патерица се счупи. Въпросът е, ще бъде ли вожда пак премиер. Най - вероятно ще е той, за да се изфука с четвърти мандат, като Меркел. А и АМ "Хемус" трябва да се довърши. Тогава вече спокоен ще се оттегли (по неговите думи), натрупал достатъчно запаси за тих пенсионерски живот някъде в чужбина.

 2. 2 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Няма шанс вождът да е премиер. Особено ако има коалиция с десни. А и не мисля, че Борисов го иска. Целта му ще е да си осигури спокойствие и никакво наказателно преследване.

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#2] от "truly":

  Надявам се, но егото му е прекалено раздуто. Десет години "АЗ", "АЗ", "АЗ". Дано не съм прав. А и хвалбата, АЗ завърших "Хемус", не е за изпускане. Както и газовата връзка с Гърция (интерконекторът).

 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "Надеждата, както за мнозина, е ваксината срещу Ковид-19 да позволи на хората и бизнеса да се върнат към спокойните си живот и работа..."

  Проблемът е, че ваксинацията още не започнала, появи се нов щам, и се заговори за нова ваксина, и нова ваксинация. И така с щамове и ваксини до ново пришествие.
  Ковидистите вече издишат!

 5. 5 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 153 Неутрално

  Трябва да си доста ограничен, за да вярваш, че ДПС подкрепяла тайно Борисов. Смешно е. От септември насам си играят редом с БСП на има ме - няма ме в парламента, за да няма кворум. А социалистите както винаги са лицемерни - за тях ДПС е грозното гадже, от което се отричат пред обществото, но когато имат шанс да управлявят, ДПС наистина си е "незаобиколим фактор". Все повече ме навежда на мисълта, че ролята на Слави в следващота НС ще е решаваща - напълно реално е да е невъзможно мнозинство без негово участие. И ако реши да играе контра и на ГЕРБ, и на БСП, ще се стигне до предсрочни избори.

 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Да, нещо като тройната коалиция от 2005г., когато Доган и Дедо извиваха ръцете на Станишката, и оня се чудеше как да скрие мискинлъците. Но не вярвам подобен формат да изкара 4 години, защото вече трудно се крие безумното крадене зад ковиди, щамове, и в очакване на ваксина.

 7. 7 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#5] от "zbw22699592":

  Съмнително е кой е ограничен в мисленето... Дори не беше тайна подкрепата - зависимостите бяха очевидни. Дпс, както винаги преди избори, се дистанцира от управляващите, за да не трупат негативи. Същото прави и Борисов - заклеймява ги, като враг за да мобилизира електората.

 8. 8 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  По-лошо е че ,,управленското мнозинство” си е едно и също от има няма 30 години...

 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  ..Все повече ме навежда на мисълта, че ролята на Слави в следващота НС ще е решаваща....."
  —цитат от коментар 5 на zbw22699592


  Тъжно, наистина ли пак се очертава да имаме някаква маймуно в НС? Или български парламент не може да има без поне 1 шебек с визия на мутра?

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Всъщност предстоят големи промени в света-в САЩ, а и в ЕС. Любопитно е кой ще дойде на мястото на Меркел, любопитно е Макрон ще се укроти ли с пандемичните си глупости? Изобщо какво ще е бъдещето на ЕС - федерация на региони, или безмислен Съюз на национални държави? И предполагам (поне се надявам), нашето общество да разбере и осмисли, че с празноглавци и кресльовци с килийно образование и с визия до вчера следобяд мястото ни е някъде далеч на юг от Средиземно море.

 11. 11 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 153 Неутрално

  До коментар [#7] от "truly":

  Каквото и да обяснявате тук, ясно е едно - ако ДПС трябва да решава дали ще влезе в коалиция с БСП или с ГЕРБ винаги ще влезе с БСП. Погледнете назад историята - когато БСП няма мнозинство в парламента, но имат възможност за мандат, всеки път се обръщат към ДПС (кабинет Станишев и кабинет Орешарски).

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  По-лошо е че ,,управленското мнозинство” си е едно и също от има няма 30 години...
  —цитат от коментар 8 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Не съм съгласен. В първите 10 години в НС имаше блестящи юристи, които дадоха началото на реформи - добри или лоши, но се даде начало. След 2001г. дойдоха едни обемни и нискочели юристи и изобщо всякакви псевдо, с прякори подходящи за хора от андърграунда.

 13. 13 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Мдааа, още булката не е забременяла, не се знае пола на бъдещото бебе, но тук ожесточени спорове накъде ще сочи „чурката на бебето"!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  ..Не съм съгласен. В първите 10 години в НС имаше блестящи юристи, които дадоха началото на реформи - добри или лоши, но се даде начало...
  —цитат от коментар 12 на historama

  Добри или лоши, но когато се работи грешките могат и да бъдат изправени. От 2009г. реално реформаторство просто НЯМА.

 15. 15 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#9] от "historama":

  Ако трябва да избирам между Слави и Нинова...... предпочитам Ниновичока!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#11] от "zbw22699592":

  1997г. имахме кабинет без БСП, без ДПС. И страната ни тръгна бързо напред - финансова и здравна реформа, стабилен лев, пълен консенсус за членство в НАТО и ЕС (визия за поне 50 години напред), безвизов режим за ЕС, смяна на собствеността и оживление в стопанския живот. С минимални разлики с Чехия, Унгария, Словакия, и пред Полша и Румъния.
  Къде сме само след 9 години?
  Много по-напред, но вече далеч след 5-те страни.

 17. 17 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 153 Неутрално

  До коментар [#16] от "historama":

  Правителството на Костов без съмнение е най-успешното в новата ни история, макар да има опити да бъде омаловажавано. Така или иначе, тогава те имаха и голямо мнозинство в парламента - нямаха нужда да влизат в коалиции. За жалост СДС не успя да се запази и се разцепи на всякакви партии и партийки. Заради това и ГЕРБ грабна част от десните избиратели след 2009 г.

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#16] от "historama":...За жалост СДС не успя да се запази и се разцепи на всякакви партии и партийки. Заради това и ГЕРБ грабна част от десните избиратели след 2009 г.
  —цитат от коментар 17 на zbw22699592


  Това са известните факти. Но как, и защо се случи?
  Аз си спомням много добре, че първите атаки срещу правителството на ОДС стартираха точно от предаването на Слави Трифонов - пудела на Мултигруп.
  Мултигруп се разпадна, но една голяма част от активите му преминаха в обръчите на ДПС ООД.
  Да си чул една лоша дума от устата на Гологлавия срещу Доган?
  Няма и да чуеш.

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#9] от "historama":Ако трябва да избирам между Слави и Нинова...... предпочитам Ниновичока!
  —цитат от коментар 15 на chichka


  И правилно - защото всички знаем коя е Ниновичока, от нея изненади няма да има.
  За разлика от гологлавия "мъжкар" - и сега ни прилича на мутра, но предстои да я видим в целия си блясък.

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#16] от "historama":

  1997 -99 г страната ни се управляваше от мисия на МВФ!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#6] от "historama":

  Стигат му 2,1/2 години. По негови думи.

 22. 22 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Хе хе после защо нямало нормалност в бг политиката. Ами прочетете се сами бе пичове - не се ли уморихте 30 години от тая теза "всички са маскари"? Какво "мнозинство" очаквате да роди електорат, който дежурно с тази нагласа ходи на избори? И все гласува "наказателно" за този и онзи.
  Няма реални политики, няма "Слави е маскара, защото освен да плещи меко казано слабоумни патриотарски тъпотии нищо друго конкретно не е казал, даже не смее да се определи кой е и за какво ще се бори".
  Все едно не избирате хора, които ще управляват страната, а аверчета за маса - тоя не ме кефи няма да го поканя, неприятен ми е - оня е готян пич ще пуснем за него...
  Каквато ви политическата "култура" и интелекта - такива ви и "мнозинствата". И така вече 30 години.
  И вместо да сочите тоя и оня с пръст може би е крайно време да се погледнете в огледалото и да поемете малко лична вина за кочината, която обитавате. В крайна сметка вие сами си я сковахте....

 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Нали искахте Баце да си ходи :)

  Да не се оказа че няма кой да дойде след него. :)

  Се ще се намери някой, умните и красивите ще измислят начин. :)

 24. 24 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи?
  - Неизбежно е нейното преструктуриране в два ключови аспекта - лидерство и ценностна ориентация
  Думи, думи, само думи. Каква "ценностна ориентация" в държава покварена до основи точно от "лидерство". Каква ценност е усвояването на едни пари? Може би път към усвояването на всички пари? Какви лидери са тези запътили се към местата на лидерите-мошеници? На мястото на един простак и бандит други подобни егоистични психари. Баце просто ще смени булките. Дори ще го удари на многоженство.

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  ...След 2001г. дойдоха едни обемни и нискочели юристи и изобщо всякакви псевдо, с прякори подходящи за хора от андърграунда....
  —цитат от коментар 12 на historama


  Имах предвид Фидосова и Дааниел Кирилов. И ПКП.

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  ...След 2001г. дойдоха едни обемни и нискочели юристи и изобщо всякакви псевдо, с прякори подходящи за хора от андърграунда....
  —цитат от коментар 12 на historama


  Имах предвид Фидосова и Дааниел Кирилов. И ПКП.

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Него правя нарочно, не знам защо по 2 постинга излизат.

 28. 28 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#6] от "historama":

  Това не е вярно. Станишката извиваше ръцете на Дедо като веднага се коалира с ДПС.
  Преди това Дедо се опита да извие ръцете на СДС да влезе в коалицията, която той вече беше направил с ДПС.
  Никога съставянето на правителство е било толкова трудно, колкото ще бъде след изборите.

 29. 29 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Зьщо ми се блокира мнението

 30. 30 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#22] от "Драгомир Дончев":

  "СВЯТ КАТО ЦВЯТ""Уважавам всяко искрено мнение освен ОЧЕБИИНО ТРОЛСКИТЕ /по опорки като№23/!Проблема ""кой" как ни управлява и защо го избираме е преди всичко въпрос на манталитет/ОБЩЕСТВЕНО ЗРЕЕНЕ/!Проблема със зреенето е МОРАЛЕН /морала задължително се съдържа в ЗАКОНА особено при обществени отношения поставящи като приоритетна ценност ПАРИТЕ!! /Първостпенна е реформата за върховенство на ПРАВОВИЯ РЕД!Единствено безотказнотоСАНКЦИОНИРАЩО действие на ЗАКОНА ""силата на правото или правото на силата"" може да промени манталитета на гражданите и особено на управляващите /пример Кьовеши ""изчистете съдебната система и тя ще изчисти всичко останало""/!Всеобщо известен ФАКТ е АФЕРАТА НА Б.Борисов ""от фабриката за цигари на Борисов в Крайморие до новия сарай на доган в росенец ""документална статия в БИВОЛ""вълка козината си мени но нрава не""Този човек както и цялата ""келипирджииска"пасмина нямаше да ни управлява при НОРМАЛЕН/за белите държави/ МАНТАЛИТЕТ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ!!!Вината за "ТОЗИ""манталитет е изнасилването на историята от комунистическата диктатура и ЕСТЕСТВЕНИЯ преход на нормална държава!

 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Страхувам се, че грешите. Ако под "нашите десни" разбирате "Демократична България" не виждам защо да пристават на Борисов, пък и те изрично заявиха, че няма да влизат в коалиция с ГЕРБ. Някога "Синята коалиция" подкрепи първото правителство на Борисов, "Реформаторският блок" участваше в коалиция във второто. Това не донесе нищо добро на "нашите десни". Защо да настъпват мотиката трети път и то заради един отиващ си Борисов?

  Същата история при Слави - защо и той да пристава? За да влезе в изпълнителната власт? Въпрос е дали наистина иска да го прави, пък и може да го направи в други комбинации.

  Моето скромно мнение е, че ГЕРБ повече не могат да правят коалиции. Бойко Борисов е силно компрометиран, никой не би му се доверил, ГЕРБ нямат какво да предложат, изчерпани са, нямат идея. Не, че досега с имали кой знае каква, но лакърдиите как строяли магистрали и как били по-малкото зло вече не хващат дикиш.

  Докато идеята за обединение срещу ГЕРБ за оправяне на натворените от тях поразии, за търсене на отговорност за най-фрапиращите от тях, за общи усилия за излизане от кризата и не на последно място - за усвояването на значителните евросредства, които предстои да бъдат отпуснати - може да се окаже неочаквано сплотяваща.

 32. 32 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 286 Неутрално

  [quote#26:"historama"][/quote]

  Те не ДОЙДОХА а бяха избрани по волята на СУВЕРЕНА/според манталитета МУ/!Най общо от ""келипирджииския""манталинет вихрещ се в условия на ЛИПСВАЩ/адекватен/ ПРАВОВ РЕД !Прехода от криминалното натрупване на" капитала"свърши а повечето от ""наште" капиталисти не са наясно с ДРУГ НАЧИН!

 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#28] от "pamela":

  Може и да не се окаже толкова трудно. Броят на партиите, които ще влязат в парламента не трябва да ни плаши - след изборите през 2014 г. влязоха 8 и се състави правителство, което спокойно можеше да си довърши мандата.

  Подкрепям Вашето мнение от преди ден-два, че след като е ясно, че нито една партия няма да може да управлява самостоятелно то всички партии много ще улеснят и избирателите, и съставянето на правителство ако преди изборите обявят не с кого ще правятт коалиция, а този път - за какво.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1543 Любопитно

  Мда-а-а-а-а, рибата е още в морето, ама някои слагат вече тигана на печката! Аз пък ви казвам, че ще има много изненадани на тези избори! МаяМа и трио „Новичок“ са много добри в крясъците и протестите, само че една държава не се управлява с крясъци и протестиране! Те ще трябва – щат-не щат и със скърцане на зъби, да струпат някаква програма за управление, с която да излязат пред електората, защото другите партии, най-вече системните, ще имат такива програми и сравнението им с тях няма да донесе никакви, ама абсолютно никакви предимства за МаяМа и трио „Новичок“, които, според мен, могат да играят само казачок! Изобщо не ги виждам какви приоритети за управление ще прокламират в икономиката, данъците, военните проблеми или пък, леле-мале, във външнополитическите отношения! Освен това МаяМа е „шило, което в торба не стои“ и до изборите, особено ако те бъдат насрочени за по-късна дата, ще ни сервира такива изцепки, крясъци и физиономии, че ще отврати и малкото, които я даряват с някакво доверие! Впрочем, т. нар. „майки“ вече я отсвириха - https://dnes.dir.bg/obshtestvo/maykite-ot-sistemata-ni-ubiva-se-razgranichiha-ot-maya-manolova - „Майките от „Системата ни убива“ се разграничиха от Мая Манолова“!

  Същото се отнася и за учиндолският философ, телевизионер и пенкилер – Слафчу, който има много сериозни здравословни проблеми – много трудно се придвижва и трудно вижда. Неговите сценаристи сега мълчат като ятаци на разпит, но и те ще трябва да нарушат мълчанието в един момент, защото и предизборната обстановка, и другите партии ще ги изръчкат да го направят. И тогава ще лъсне с пълна сила неадекватността на въпросните сценаристи по взимане на отношение и изразяване на визия по проблемите на управлението, повдигнати по-горе! Едно е да се правиш остроумен за чужда сметка и да пробутваш дебилни скечове за хора, на които не им пука от тях, а съвсем друго е да направиш кандидат-депутатски листи и да отидеш на избори. Някой вижда ли кои и какви ще бъдат кандидатите на Слафчу, щото ние други, освен чалгаросани селски ергени и кифли не виждаме? А тези на МаяМа и трио „Новичок“? Да не би да се събере интелектуалният и професионален елит на България, който да признае лидерите на изброените от мен политически „сили“ за хора, които биха могли да бъдат техните водачи? Някой ще се наеме ли да ни го поразясни този момент? М?

 36. 36 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  До [#31] от "Един препатил":
  Тогава подкрепиха Борисов, защото ДПС и БСП бяха против.

 37. 37 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 286 Разстроено

  До коментар [#22] от "Драгомир Дончев":"СВЯТ КАТО ЦВЯТ""Уважавам всяко искрено мнение освен ОЧЕБИИНО ТРОЛСКИТЕ /по опорки като№23/!Проблема ""кой" как ни управлява и защо го избираме е преди всичко въпрос на манталитет/ОБЩЕСТВЕНО ЗРЕЕНЕ/!Проблема със зреенето е МОРАЛЕН /морала задължително се съдържа в ЗАКОНА особено при обществени отношения поставящи като приоритетна ценност ПАРИТЕ!! /Първостпенна е реформата за върховенство на ПРАВОВИЯ РЕД!Единствено безотказнотоСАНКЦИОНИРАЩО действие на ЗАКОНА ""силата на правото или правото на силата"" може да промени манталитета на гражданите и особено на управляващите /пример Кьовеши ""изчистете съдебната система и тя ще изчисти всичко останало""/!Всеобщо известен ФАКТ е АФЕРАТА НА Б.Борисов ""от фабриката за цигари на Борисов в Крайморие до новия сарай на доган в росенец ""документална статия в БИВОЛ""вълка козината си мени но нрава не""Този човек както и цялата ""келипирджииска"пасмина нямаше да ни управлява при НОРМАЛЕН/за белите държави/ МАНТАЛИТЕТ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ!!!Вината за "ТОЗИ""манталитет е изнасилването на историята от комунистическата диктатура и ЕСТЕСТВЕНИЯ преход на нормална държава!
  —цитат от коментар 30 на Blaga Yankova


  Биха ли се мотивирали поСЪЩЕСТВО ТРИМАТА гражданите регистрирали отрицателен вот НА КОМЕНТАР №ЗО !За мен те са ТРОЛОВЕ /платени или по любов""–платената любов си е ПРОСТИТУЦИЯ!Тролове ""мътещи""водата и отклоняващи вниманието от истинските ОБЩЕСТВЕНИ ПРОБЛЕМИ!А този с преформати рането МАНТАЛИНЕТА НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ Е ОСНОВЕН /защото няма условия за Пиночет!Единствения възможен начин е СЕД ЛЕКС СЕД ДУРАЛЕКС

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  До коментар [#17] от "zbw22699592":

  Те и ченгетата много се постараха, докараха Сакскобурготски от Мадрид, години наред хулят Костов и семейството му, Лъжат и изопачават всичко, което е направил, а Борисов го изкараха герой, макар да е мафиот. Така се убива с вестник. А българите са толкова политически неграмотни и наивни, че сами опропастиха България и собствения си живот.

 39. 39 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#37] от "Blaga Yankova":

  Станаха вече 6... Явно някои се вйивяват тук като водещи "инфлуенсъри". Ако не можете да търпите несъгласие с мнението си, къде сте се наврели ?

 40. 40 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1543 Весело

  До коментар [#38] от "Роси":

  Браво, ашколсун и машалла, @Роси, ние се чудехме и се маехме кой я измисли тази пуста фондация „Бъдеще за Кост…“, пардон, „Бъдеще за България“, а то били ченгетата! Ей, чудят се какво да измислят, че да окепазят мъдрия дръгалефски лаборант и неговата вярна дрОгарка!

 41. 41 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#35] от "Santos":
  До коментар [#40] от "Santos":

  Герберчета, помнете Тръмп. Натам сте тръгнали - аслани, аслани, а накрая - пос..ни.

 42. 42 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Нищо сложно няма! Управляващото мнозинство вече е направено! Доказателство за това:
  1. Очевидно нагласеният конкурс за доставчик на машините за гласуване;
  2. Качествата на 80% от избирателите. Мирогледа им стига до стените на жилището. Притеснява се само, ако на печката изчезне свинското със зеле. Неща, като демокрация, гражданско общество не ги разбира: "Демокрацията е като тръстика - силно се огъва, изглежда сразена от тайфуна на авторитарния популизъм, но устоява. Нейната гъвкава сила е в нейните институции - многопартиен парламент, съдебна власт, държавни служители, които избират да служат на държавата си, не на временния й лидер."
  "Ценностите на ЕС са формулирани от класическия либерализъм на XVIII и XIX век. Изброени са в чл. 2 от Лисабонския договор: човешко достойнство; свобода на движение и зачитане на личния живот, свобода на мисълта, религията и мненията (защитени с Хартата на основните права на ЕС); представителна демокрация; равни права и върховенство на закона, и права на човека (недискриминация, защита на лични данни и правото на достъп до правосъдие и информация).
  Лицемерието е единственият инструмент, с който съвременните фарисеи (популисти, традиционалисти и пишман-консерватори) съумяват да водят за носа огромни маси избиратели."
  "Голяма част от българските избиратели изобщо не забелязват, че избранниците им „проповядват вода, а пият вино".
  "Ако във времето крайният индивидуализмът на българина е помагал, сега той пречи да се създаде работещо гражданско общество.
  Българинът ако няма реална сметка от нещо, конкретен интерес, той загърбва каузите и се затваря в дома, в себе си, в семейството. Вижда дотам, докъдето му се простира погледът. Ако се качи на по-високо дърво, ще гледа повече. Ако се качи на по-ниско дърво, гледа по-малко."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK