2021 ще е година на възстановяване на икономиките

"Трилионите евро и долари антикризисни мерки, налети от западните страни, лека-полека ще излязат от спестовните сметки и ще отидат за потребление и растеж"

© Цветелина Белутова, Капитал

"Трилионите евро и долари антикризисни мерки, налети от западните страни, лека-полека ще излязат от спестовните сметки и ще отидат за потребление и растеж""Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отишлата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Публикувахме равносметката на икономиста Георги Ангелов за 2020 г. преди новата година. Днес ви предлагаме прогнозата му. Още обобщения четете тук.


Кога икономиката ще излезе от кризата на 2020 г.?


- Ако се запазят сегашните тенденции, някъде в началото на 2022 година ще достигнем пълно възстановяване от кризата поне на макроикономическо ниво. Но за някои сектори може да е нужно повече време - например международният туризъм вероятно ще се възстановява по-бавно (макар че ваксините ще помогнат по-бързо да премине страхът от пътувания в чужбина).
Задава ли се нова криза през 2021 г. и как ще се прояви в България?


- 2021 година ще е година на възстановяване на икономиките по света и в частност в България. Но възстановяването няма да е гладко и равномерно - за някои сектори 2021 година започва с ново затваряне (ресторанти, молове, индиректно туризъм и т.н.). Затова е критично важно антикризисните мерки да продължат, въпреки че като цяло икономиката ще се възстановява. Звучи парадоксално - антикризисни мерки по време на възстановяване, но всъщност е логично при асиметрична криза и различна степен на възстановяване на отделните сектори.


Какъв ще е ефектът от поредното повишение на минималната работна заплата?


- Повишението всъщност е доста ниско - само 6.6%, което е най-ниският темп на повишение от десет години насам. Така че не очаквам някакъв особен ефект. Но при икономическо възстановяване през 2021 г. заплатите отново ще растат, като темповете на растеж ще се ускоряват в следващите години както заради догонване, така и заради демографски фактори и дефицит на кадри.


Каква е прогнозата Ви за инвестициите?


- Очакването ми е за силни инвестиции през 2022-2023 година, не толкова през 2021 г. От една страна, през 2020 година имаше сериозно строителство на газопроводи - това ще продължи и в началото на 2021 година с газовата връзка с Гърция, но след това тази инвестиционна дейност ще приключи. Така че има базов ефект, който е негативен.


От друга страна, обикновено около избори се забавят и публичните инвестиции, а и частните също ще изчакат да видят какво се случва. От трета страна, няма изгледи скоро да започнат проекти, финансирани от европейския фонд за възстановяване - въпреки че би било полезно възстановяването да се подпомогне чрез бързо стартиране на проектите.


Новото правителство ще вдигне ли данъците?


- Да се вдигат данъци в началото на икономическото възстановяване би било не просто грешка, а самоубийство за което и да е правителство. Затова няма да се случи.


Какво няма да се промени според Вас в бизнес средата в България през 2021?


- 2021 година е двойна изборна година - не само ключови парламентарни избори, но и президентски, които този път също са ключови. Така че политическото ще е водещо, бих казал дори, че ще имаме пълна политизация. Ако някой въобще се сети за бизнес средата, ще е успех само по себе си.


По-скоро бизнес средата ще се подобри не заради някакви реформи, а заради отминаването на кошмарната 2020-а, което ще внесе оптимизъм и ще стимулира потреблението и производството. Образно казано, трилионите евро и долари антикризисни мерки, налети от западните страни, лека-полека ще излязат от спестовните сметки и ще отидат за потребление и растеж.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Весело

  Георги Ангелов е доста оптимистично настроен, а дано.

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Как ще се възстанови с наложени изолационни мерки, най-вероятно до края на годината!? Най-малкото пораждат несигурност. В Германия, а предполагам и тук никой не купува. Депозитите в банки са на максимум.

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2611 Любопитно

  "Затова е критично важно антикризисните мерки да продължат, въпреки че като цяло икономиката ще се възстановява" - постановката, от която изхожда е смесването на бизнес и политика, което поне в държавата ни е изкривено от край време. Всичко, което е наранено се възстановява рано или късно, само в БГ не се уцелва лекарството. В икономиката няма празно място, но винаги едно развитие е съобразено с пазара и ще се възстановят най-бързо "монополистите", касаещи най-важните за хората нужди, а те са храни, лекарства и съпътстващите ги. Услугите ще се преструктурират и то заради обслужване на най-търсеното, но ресурсите в природата ще претърпят изменения и то не само заради стагнацията на промишлеността. Заразата води новото мислене за значимостта на хората, действията им и решения за бъдещето, което не случайно ще е "зелено".

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  Възстановяване с 6,6%? Та ние ще стигнем Китай по темпове на икономически растеж! А те имаха спад само първото тримесечие. Оптимист! По - скоро ще се балатаем още две години, ако не дойде нова епидемия, както предупреждават от СЗО. Известен надут растеж ще има заради инфлацията, но това е балон, а не реално нарастване.

 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  В 2021 година България ще има БВП от 128 милиарда лева или 77 милиарда долара. Бял. Или 110 милиарда долара реален БВП. Или около 16 000 долара на глава.

 6. 6 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Щом казваш, Ангелов...
  Аз уви не съм толкова оптимистично настроен. Ето фактите:
  Около 1/5 от всички долари в обръщение бяха създадени само през миналата година. Тук говорим за трилиони, отдавна никой не борави с по-скромни цифри.
  Еврозоната е меко казано в окаяно състояние след мъчителния Брекзит (който все още влачи десетки неясноти след себе си, създава и ще създава несигурност).
  "Любимата" на всички ПИГС четворка, която и преди корона кризата беше зле в момента не ми се мисли в какво състояние е от макроикономическа гледна точка - още повече всяка от страните в нея беше сред най-тежко ударената от пандемията.
  Всяка от тези държави е меко казано бомба със закъснител, която може да се взриви в лицето на ЕЦБ във всеки един момент. Особено с оглед на факта, че икономиките на всяка една от страните в четворката зависи тежко от туризма, който самия Ангелов признава, че няма да е точно сред водещите отрасли по отношение на бързо възстановяване през идните 2-3 години (поне).
  ЕС център не е в много по-добро състояние, но по други причини. Франция е тлеещо огнище на национализъм - наближават президентски избори, а Льо Пен отново трупа популярност. Германия вероятно няма да преживее леко оттеглянето на Меркел след 2 десетилетия начело на управлението както на страната така и до голяма степен на ЕС. Избори предстоят и в Холандия макар, че там вероятно сътресения няма да има (може би).
  Въпреки това Съюза никога не е бил по-разединен и в по-лоши взаимоотношения с основния си западен партньор - САЩ. За сега е голямо неизвестно какъв курс на действие ще предприеме Байдън в това отношение - към сближаване или към допълнително раздалечаване. Но дори и при най-оптимистичния възможен сценарий не виждам шанс за рязка промяна на позицията по Северен поток например, което ще продължи да раздалечава Германия и САЩ (а на всички ни е ясно, че това всъщност означава ЕС и САЩ).
  Изобщо не знам откъде извира оптимизма на автор, но според мен е малко прибързан...

 7. 7 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Немога да си намеря работа дали да не осъдя държавата в страсбург за пропуснати ползи
  защото неадекватни работодатели и фирмаджий имат прекалено високи претенций за минималната заплата нищо че владея перфектен английски имам опит в много сфери тн.Ама това е Бг икономиката .

 8. 8 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 405 Неутрално
 9. 9 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубавото е че както е тръгнало с тия с скъпите коли работодателите ще се виждаме всеки ден в рейса

 10. 10 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1025 Весело

  До коментар [#7] от "Deantonio Banderas":

  Немога да си намеря работа дали да не осъдя държавата в страсбург за пропуснати ползи
  защото неадекватни работодатели и фирмаджий имат прекалено високи претенций за минималната заплата нищо че владея перфектен английски имам опит в много сфери тн.Ама това е Бг икономиката .
  —цитат от коментар 7 на Deantonio Banderas

  А дали не е, защото се иска и елементарна грамотност и по български език, ПретенциЙ ФирамджиЙ-ев?!

  Иначе, със съденето, предлагам да изчакаш да мине делото на немската чалготека срещу държавата, че да не ти отидат парите на вятъра ...
  😉

 11. 11 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Възстановяване със стотици милиарди заеми. Явно няма да се връщат. Или..?

 12. 12 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубавото е че както е тръгнало с тия с скъпите коли работодателите ще се виждаме всеки ден в рейса
  —цитат от коментар 9 на Deantonio Banderas


  Заедно ще бяхгаме от контролите защото няма да имаме пари за билет и заедно ще ровим по кофите.Това може да не е най хубавото но пак е някакво успокоение.

 13. 13 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1117 Неутрално
 14. 14 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#7] от "Deantonio Banderas":

  Ами ако опита не е в Ай Ти сферата файдата е малка.Тука се търсят пчелички на ниски заплати.Шефове бол /повечето с връзки/ особено вишият мениджмънт.
  А ако си и над 40г нещата стават сложни.Аз съм в подобно положение,продадох си бизнеса
  преди 3г /магазини хран стоки/щото си е доста хамалски.Викам си ,ще кютам някъде мениджър средно ниво.Да ама не не се и обаждат за интервю.Та сега съм подхванал нов бизнес /в услугите/ който не е толкова ангажиращ и не изисква толкова финанси.
  Явно няма оттърване хехе.

 15. 15 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Deantonio Banderas":
  —цитат от коментар 10 на Zippie


  С твойта пишман грамотност като отидеш в чужбина и незнаеш една дума чужд език ще те пратят да ровиш в кофите и да ядеш каквото намериш тарикатино.Сигурно и тук си експерт в тази професия.

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  А дано, ама надали

  До лятото е ясно че ще е така. После лятото кой има пари ще яде и ще пие и ще ходи на море :)

  Есента обаче може поредна вълна да ни връхлети, може и да се размине. Дано се размине.

 17. 17 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А дано, ама надалиДо лятото е ясно че ще е така. После лятото кой има пари ще яде и ще пие и ще ходи на море :)Есента обаче може поредна вълна да ни връхлети, може и да се размине. Дано се размине.
  —цитат от коментар 16 на realguru


  Аз не съм ходил на море от 20 години.

 18. 18 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А ИНФЛАЦИЯТА?
  —цитат от коментар 13 на Тони КОСТОВ


  Инфлацята е следната преди за 50 бг лева в англия взимаш 17 паунда а сега неми се мисли колко.

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#18] от "Deantonio Banderas":

  Може и по - точно. Преди, за 50 лева взимаше 27,7 бутилки олио,по 1.8 лева. Сега, за 50 лева взимаш 18.75 бутилки, по 2.8 лева. Ако е промоция на 2.20лв/бутилка, взимаш 22.7 броя.

 20. 20 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Възстановяване? Ах

  Значи накрая Генерал Радев и Генерал Наско, Мая и Отровните, Иванов и Трифонов ще ни преведат през Бойковата пустиня.. Осанна!

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 21. 21 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Извинявам се, но унесен в мечтите отгоре съм пропуснал най- висшия представител на "Асансьорни Сервизи-София" консерватор Цветанов.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 22. 22 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Какво смятат специалистите в САЩ: поне до средата на 2022, в най-оптимистичния вариант, светът ще може да се завърне към нормалното си битие без ковид. И този най-оптимистичен вариант включва сецнарии като: повече хора да се ваксинират (за създаване на този стаден имунитет), ефикасност на новите ваксини, контрол над евентуалните нови мутации и щамове, познатите до болка превантавини методи против разпростарнение на заразата и др.
  Това с ваксините със сигурност няма да се случи поради липсата на доверие в обществото в световен план. Може да се насърчи разбира се с издаването на сепциални паспорти за пътуване. Нека видим какво ще стане тая година

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  До коментар [#19] от "Vlado Nikolov":

  Преди с три заплати си купуваш един телевизор, сега с една-два.

 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  До коментар [#19] от "Vlado Nikolov":Преди с три заплати си купуваш един телевизор, сега с една-два.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Само дето телевизорите изкарваха по 20 години, а сега по 5.
  Така е с перални, хладилници, коли. Не сме забогатели, купуваме по-евтини стоки.
  Майка ми имаше едни копринени шалчета, все и ги взимах. Преди десетина години реших да си купя- 50-100 лв. шалчето, немарково. Не знам колко струва метър коприна, ако изобщо има в България.

  Любовта ще спаси света!!!
 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Хубавото на тази криза е, че накара българите да осъзнаят, че с всяка покупка правят някой богат и подкрепят работни места.
  Има ръст на продажбите на български стоки, спрямо вносни.

  Любовта ще спаси света!!!
 26. 26 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "Vlado Nikolov":Преди с три заплати си купуваш един телевизор, сега с една-два.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Купуваш си два 32 инчови и живееш цял месец на фотосинтеза защото нямаш пари за храна но кво от това евентуално може да ти останат пари за евтин алкохол.

 27. 27 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубавото на тази криза е, че накара българите да осъзнаят, че с всяка покупка правят някой богат и подкрепят работни места.Има ръст на продажбите на български стоки, спрямо вносни.
  —цитат от коментар 25 на hope


  Така ли било защото не си личи по нищо например фирма Х (..й) за доставка на пратки поръчани от интернет си е наела някакви хора и ти си търсиш работа там но те викат абе незнам са не търсиме хора имаме си ама ще видиме в бъдеще можеби шофьори ще ни тршбват .До тук добре.Като човек работил в Амазон в Англия подчертавам къде защото е от изключителна важност в Англия!Му казвам на бай Х.. шефчето на фирмето (тая долнопробна фирма) и той вика ми хуубуу де ма не си ли работил некъде в Бг подобно.А не пичага сори. еееее ц. не тогава не се приема.Смях и резил.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK