2021 - ще се оставим в ръцете на хора, чийто единствен талант е да всяват омраза

"Забравихме войните на ХХ в. и искаме да се върнем в XIX в., в света на "суверенните държави" и "националните интереси".

© Георги Кожухаров

"Забравихме войните на ХХ в. и искаме да се върнем в XIX в., в света на "суверенните държави" и "националните интереси"."Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отишлата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Публикувахме равносметката на Бойко Пенчев за 2020 г. преди новата година. Днес ви предлагаме прогнозата му. Още обобщения четете тук.


Какви са надеждите Ви и какви опасенията за 2021 г.?


- Опасенията ми са, че мощно усилвани от социалните мрежи, гневът и страхът ще продължат да привличат към Тъмната страна човешките души. Маскирани като патриотизъм, тръмпизъм, орбанизъм, тези реактивни емоции ще блокират здравия разум.
Опасенията ми са, че ще се оставим в ръцете на хора, чийто единствен талант е да всяват омраза. Те друго не могат.


Как се правят прогнози след година като 2020?


- Всяка прогноза се основава върху допускането, че нещата в света имат рационални основания. Не съм убеден, че това допускане е вярно. Еволюцията, казват биолозите, не действа по предварително зададен план. Ще продължим да си караме на принципа "проба-грешка". Дано глупостите, които сега не можем да предвидим, са по-малко.


След пандемията очаквате ли животът да потече постарому? Какво ще е различното?


- Животът се променя, сигурно ще се промени значително след пандемията, но човечеството бързо ще я забрави. Вижте как забравихме войните на ХХ в. и искаме да се върнем в XIX в., в света на "суверенните държави" и "националните интереси".


Помъдря ли човечеството след тази гигантска криза?


- Предстои да видим. Най-важното, което ни предстои, е ваксинирането. Тук ще се играе мачът между разума и глупостта. Възможни са два варианта. Масово ваксиниране и за 6 месеца горе-долу приключваме с тази напаст.


Вторият вариант е да изчакваме, да се ослушваме, да умрат още 10-20 милиона души и тогава, като ни дойде акълът, да се ваксинираме масово, които сме още живи.


За съжаление, очаквам по-скоро този втори сценарий.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK