Избори с маски, дистанция или въобще без да сме там

"Искаме разумна безопасност и, едновременно, прилично участие във вота."

© Юлия Лазарова

"Искаме разумна безопасност и, едновременно, прилично участие във вота."От няколко седмици ровя из специализирани сайтове да видя как засегнати от епидемията и иначе прилично уредени държави са провели различни видове гласуване. Наборът от мерки, предприети заради Coid-19, всъщност не е чак толкова голям. Добре е, че дискусията около тях започна в България и дано вземащите решения намерят воля и време да проучат и тънкостите от чуждия опит.


През 2020 г. в поне 101 държави и територии по света са проведени национални или местни избори и референдуми; в Европа - 29, като числата включват първоначално отложените събития. Много от прилаганите мерки за хигиена всеки би могъл да измисли сам - членовете на секционните комисии (СИК) носят предпазни маски за лицето или "забрала", или са защитени от прозрачни екрани; слагат ръкавици при броенето на бюлетините; задължени са да дезинфектират периодично често докосваните повърхности и да проветряват помещението.


За да се осигури т. нар. социална дистанция, най-често 1,5 м, в Австрия, Италия, Черна гора, Румъния, Полша, С. Македония, Русия е бил въведен някакъв критерий за максималния брой на присъстващите в помещението. (Потенциален проблем за НПО и партиите, които акредитират наблюдатели и застъпници.)
При по-късно проведените в Европа избори маските стават стандарт и за избирателите, както и ползването на дезинфектант за ръцете при влизане и излизане от секцията. Маската се спуска за краткия момент на проверка дали лицето ти отговаря на снимката от личната карта. В Чехия, Полша, Франция, Германия на гражданите е препоръчано да си носят собствени химикалки.


Това е лесната част - хигиената в секцията. По-трудното в рамките на "лесната част" ще е контролът на опашките от чакащи пред класната стая или на входа на училището. Маркировки по пода, подвижни бариери - това ни е познато, но някои българи усещаме порив да се бутаме и в празен трамвай. Може да се наложи да се назначат цивилни или униформени контрольори - с цената на това да вкараме още хора там, където искаме да са по-малко.


Изборите обаче не се свеждат до деня за гласуване. ЦИК, държавната администрация и общините трябва да осигурят платформи за провеждането на максимален брой дейности онлайн. Например регистрацията на партии, коалиции и кандидати е свързана с огромен хартиен документооборот. Почти всичко в този процес може да се прави дистанционно.


Хигиенен проблем е събирането на 2 500 подписа за поддръжка и не виждам защо това изискване да не отпадне за тези избори. Бюлетините ни и сега са предълги. С няколко още фантомни/файтонни партии ще се справим, както обичайно се справят и най-необразованите ни сънародници - като се запомни поне номерът на листата, върху който да сложиш синия Х или V. За баланс могат да се увеличат символичните депозити за участие.


Хигиенен и логистичен проблем е и как да стане гласуването на поставените под карантина или контактните, тези в самоизолация. Правата им като избиратели са безспорни. Обаче много трябва да внимаваме с идеята карантинираните да бъдели "пуснати" за един-два часа в изборния ден. Искаме разумна безопасност и, едновременно, прилично някакво участие във вота, измерено накрая в проценти. Как бихме могли да очакваме тъкмо от предпазливите и дисциплинираните, спазвали досега всички ограничения, да идат в училището, ако там по коридорите и класните стаи са обикаляли Covid позитивни?


В Израел, една от първите държави, провела избори през 2020 година, е имало специални места за гласуване за карантинираните. За мен няма нищо лошо в ранна или късна пролет да опънем шатри в училищните дворове. Но тъй като мерките трябва да са съобразени не само със здравия разум, а и с нагласите - често критикарски и саркастични сред нашия електорат - ще предложа да се използват физкултурните салони. Те са просторни и, доколкото съм забелязал като наблюдател на избори, имат отделни входове, тоест човекопотоците няма да се смесват, а опашките ще са на двора, където по-лесно ще се поддържа дистанция.


Друго решение, изискващо яка логистика, е карантинираните и изолираните да могат да гласуват у дома си с т.нар. подвижна избирателна кутия, каквато възможност имат по българския Изборен кодекс (ИК) хората с трайни увреждания. Така е било през 2020 г. в Хърватска, Северна Македония, Чехия, Румъния, Италия, Русия, в Босна и Херцеговина и на референдум в Швейцария. Тук има много тънкости за проучване от техния опит - кой е крайният срок да заявиш такова желание; как да го заявиш "безконтактно" - евентуално онлайн или чрез пълномощник; да се изискват ли доказателства за наложена карантина или дори възрастта на избирателя ще е достатъчна причина. И, разбира се, предпазването от зараза на мобилните СИК.


Както и на "стационарните". Още на предварителните избори, т.нар. праймърис, миналото лято в САЩ имаше отлив на желаещите да служат в местата за гласуване заради страха от вируса. В България на всички избори районните или общински комисии традиционно се сблъскват с откази в последния момент или просто неявяване на членове на СИК. Този път ще е важно РИК да имат по-дълги списъци от резервни членове, които да са преминали обучението. И да се излезе от порочната зависимост от партийните номинации. Имаш предишен опит? Предлагаме ти толкоз и толкоз лева да си на повикване, толкоз отгоре, ако те пратим в която и да е секция в района плюс маски, ръкавици, гелове, защитни екрани - каквото ще е предвидено за всички членове на СИК.


Аз лично - както съм едва под възрастовата граница на предишната привилегия с времевите коридори в магазините, бих се изкушил, ако към парите добавят, според ситуацията и приоритетите в момента, да ме сложат по-напред в доброволната имунизация. Знам - тук не само антиваксърите ще имат възражения. Обаче имунизиран, ще взема парите и ще гледам да работя според всички възможни инструкции.


Впрочем времевите коридори за гласуване според възрастта или например според началната буква на името ги подкрепя в един официален документ ОССЕ, в която организация България е държава участник. Целта е пак да се намалят струпванията на хора, а препоръчват го в мек вариант - всеки може да иде до секцията, когато си поиска, но ако съм дошъл в отредения ми слот, ще мина отпред на опашката.


Което пък ме подсеща за нещо съвсем простичко от изборите в Италия на 20-21 септември - възрастните, бременните и други уязвими категории по писано правило да не се редят. И да, двудневното гласуване в Италия е било специално въведено заради епидемията - в неделя от 7.00 до 11.00 и в понеделник от 7.00 до 15.00 часа.


Не се боря за двата дни - знам ги сложностите около съхранението на изборните материали. Знам и общото правило, че кардинални промени могат да работят добре само при някакво минимално доверие в институциите. Само казвам - дайте първо да четем и да мислим, преди да говорим и пишем.


Често чувам или чета как Венецианската комисия към Съвета на Европа била казала да не се пипат изборните закони една година преди вота. Неточно. Кодексът на добрите изборни практики препоръчва да не се променят в този срок "фундаменталните" елементи на процеса и посочва: избирателната система, избирателните райони и състава на изборната администрация.


На 26 май 2020 г. същата Венецианска комисия публикува "Размисли върху зачитането на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона при извънредно положение". В параграф 110 се казва, че правенето на промени в ИК за въвеждане на нови начини / възможности (modalities) за гласуване по-малко от година преди изборния ден може да е в съответствие с Кодекса на добрите изборни практики, ако е необходимо или допринася за честни избори. Меко, дипломатично е казано. Как иначе? В Швейцария законът за Covid-19 бил приет един ден преди референдума - за да имат познатите вече мерки формална правна основа.


Избори без отиване до секцията - има ги в целия свят. Дистанционно, по интернет - през 2020 г. в някои кантони в Швейцария (където си е практика) и за втори път в Руската федерация. Пример пак от Европа - пращането на бюлетини по пощата в Полша, вече познато и използвано в страната, е разширено като възможност за всички на президентските избори. От години чета материали за т.нар. алтернативни методи за гласуване и те казват едно: полека, не изведнъж, първо да се тестват, второ - да се тестват, трето - да се тестват. Да се прилагат според нивото на доверие в институциите. Та само маркирам тук опцията proxy - гласуване чрез упълномощено лице, доста популярна на запад от нашия полуостров.


Нарочно за края оставих най-политизирания въпрос - за датата. Много обобщено в Европа може да се говори за една вълна на отлагане на избори в началото на 2020-а и провеждането им по-късно през годината. Освен Венецианската комисия, ОССЕ и други "велики сили" в света на изборите имат публикувани концептуални доклади за влиянието на Covid-19 върху състоянието на демокрацията, за баланса между опазването на общественото здраве и защитата на правовите норми, с обширни разсъждения и принципни препоръки по дилемата "избори по график или отлагане". Общият знаменател, който извлякох за себе си, е за споделената отговорност - координация и консултации между институциите, отговорни за насрочването и провеждането на изборите, и здравните власти.


Преди да се види как ще вървят имунизацията, мутациите на вируса и мутациите на хорското поведение, едва ли някой без комарджийска кръвчица или инфлуенсърско хоби би се наел да прогнозира дали епидемиологичната обстановка в България ще е по-благоприятна в ранна или в късна пролет. Планирането сега за по-късни решения си го представям с варианти за ситуация като днешната, евентуално - по-добра и с повече внимание върху възможността да е по-лоша. Това дългото на английски е с две думи - contingency planning.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  Проблемът не е как.
  Проблемът е за кого ще гласувате.

 2. 2 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 783 Неутрално

  ЦИК докато е време да предложат изборите да се проведат в Jumbo, Lidl, Kàufland и т.н вместо каси , изборни урни. Научно доказано е, че там Ковид не вирее.

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  Направо да отменят изборите. Така, хем вълка сит, хем агнето цяло. Поне у нас. А и баце ще е спокоен за бъдещето си и за пълното чекмедже. (саркастично)

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  То май най накрая ще стане точно това...
  С тая пощенска избирателна система....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Вицепрезидентката предложи гласуване чрез пълномощник. Други по пощата, с мейл, чрез SMS, чрез гълъби, с димни сигнали, на леденото хоро с пръдни в реката.... всякак може.... но като излезат резултатите какъв кански рев ще има пак! Ако ръмжащия плъх и кречеталото не са победители... значи изборите не са честни и не са свободни.
  Днес съм приготвил, джин с тоник, бира и много мезелъци. Чакам при РРадев консултациите с Цвъчко, Мюсюлмански братя, с Динко от Ямбол, с ХАМАС, с дружеството на извънземните и с Ганчо от горната махала.
  Дневник, умолявам ви пощажете всичко, да не цензурирате като вчера срещата с Копейкин!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 6. 6 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Да се въведе гласуване по пощата от един календарен месец преди изборния ден до самия изборен ден, като се гледа клеймото за подаване на писмото! Така ще бъдат стимулирани активните гласоподаватели. Мутрите обаче се страхуват да не се сринат и държавните пощи, които и без това са същата пунта мара като държавните болници.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4203 Весело

  "Това е лесната част - хигиената в секцията. По-трудното в рамките на "лесната част" ще е контролът на опашките от чакащи..."!?  Тези пък "опашки" къде ги видяхте на последните избори?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 8. 8 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2581 Весело

  Не разбирам, авторът сериозно ли пише за проучванията, проведени в Русия, както за истински избори? :)) Той определено е шегаджия. Но авторът няколко пъти пише за това анкетиране, проведено в Путенланд, както за реални "избори". Вие може би и поканите и след това също и "сериозно" ще напишете отчент и за "наблюдателите-експерти" от Путенланд :))) За пример от Едро или ЛДПР. От същите "наблюдатели", както и България, им изпратила. Някаква на никой не известна и отдавно забравена партия АБВ и заместничка й г-жо Л. Ганчева:))) Международни наблюдател!:))
  И нека и те същото да похвалят и вашите "честни и много прозрачни избори" в България:))))

  "Чуждестранен агент"
 9. 9 Профил на Скелета
  Скелета
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Абе кви избори, нали най-важно е здравето.
  Като е най-важно, отменяме всичко друго и спазваме мерки до дупка, ваксини, маски и прочее!

 10. 10 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Другарите искат гласуване по пощата. Единствената им надеждичка да изментат нещо и да влязат в парламента.

 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Мая Манолова беше поканена да даде препоръки за изборите, ако бяха поканили и Бареков, щеше да има цялостна картина за "честни избори". Манолова-Бареков е образец за манипулирани избори.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#6] от "krummm":

  Да се въведе гласуване по пощата от един календарен месец преди изборния ден до самия изборен ден, като се гледа клеймото за подаване на писмото! Така ще бъдат стимулирани активните гласоподаватели. Мутрите обаче се страхуват да не се сринат и държавните пощи, които и без това са същата пунта мара като държавните болници.
  —цитат от коментар 6 на krummm


  Мне, мерси! Гласуването по пощата го видяхме в САЩ! Пълен тотален провал, абсолютни измами!

 13. 13 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Нещо не схващам що са се закълвали за датата? Било пандемия, дали да се отложат...И ако по късно през годината се появи някакъв друг вирус, какви ще ги чепкаме? За този вече дузина ваксини има.

 14. 14 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  От ДБ ги е много страх от Борисов 4, защото накрая на годината е избора за нов шеф на ВКС и Панов е аут.

 15. 15 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Другарите искат гласуване по пощата. Единствената им надеждичка да изментат нещо и да влязат в парламента.
  —цитат от коментар 10 на Stargate


  Въобще не се съобразяват, че хората не само не ги искат, но не искат и да търпят манипулации на изборите заради техните прищевки.

 16. 16 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Отличен материал. Остава някой да го прочете. И една забележка за дистанционното гласуване (по пощата и по интернет), или, както още се казва, за гласуването в неконтролирана изборна среда.

  В конституцията е заложена тайна на вота. При дистанционно гласуване такава тайна по дефиниция няма, щото няма кой да я контролира. Според Изборния кодекс, ако в секцията си покажете съдържанието на бюлетината, ви анулират гласа. Ерго, трябва да си променим конституцията. И да се примирим, че ще дойде много "дистанционен вот" от гетата и от някои близки държави.

  Бъдете здрави и гласувайте!

 17. 17 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#16] от "m.konstantinov":

  Е кога е било проблем промяна на конституцията, а да гарантираме победата на здравия марксизъм, ъъъ, либерализъм исках да кажа. :-) Ето другарите искаха промяна в конституцията, ама когато Борисов тръгна да я прави, изведнъж се оказа, че не искали. хахах :-)

 18. 18 Профил на bradshaw
  bradshaw
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Абе кви избори, нали най-важно е здравето.Като е най-важно, отменяме всичко друго и спазваме мерки до дупка, ваксини, маски и прочее!
  —цитат от коментар 9 на Скелета


  Ако беше толко важно здравето и вирусът и опазването на хората от болестта бяха основните въпросителни в изборите, най-разумно и оправдано щеше да е сливането на парламентарни и президентски избори през есента, ем повече хора ще са ваксинирани, ем ще се хване някакво затихване на пандемията от лятото. Цирковете на срадев ясно показват, че чепикът го стяга на другее крак.

  Nobody is perfect. I am Nobody.
 19. 19 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Е спамдемията и за това ще помогне. Фалшифицирането на така или иначе фалшивото нещо наречено демокрация не може да спре преди стадото да се събуди.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 20. 20 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1529 Любопитно

  Нали тези "нови играчи" имат най-мобилизирания електорат, стояха няколко месеца по палатки, а сега не могат да отидат до избирателните секции.

 21. 21 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  Питам се как би реагирало " стадото " , ако се случи нещо на овена .......( обсъждането и мненията по най-болният въпрос , дали у нас би имало честни избори , биха имали смисъл , само когато независима от ВЛАСТТА ИНСТИТУЦИЯ ги провежда изцяло , докато тук , просто става въпрос за поредната реанимация на.....).

 22. 22 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#6] от "krummm":
  —цитат от коментар 12 на Stargate


  И как точно се случва измамата по пощата като МЕХАНИЗЪМ? Измама е възможна при броенето което се отася и за бюлетините от урните !По пощите и с уникален код е на практика същото като урните но пък повече граждани ще упражнят правото си ТАМ ГИ СТЯГА ЧЕПИКА НЯ"КОИ"

 23. 23 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 372 Неутрално

  От ДБ ги е много страх от Борисов 4, защото накрая на годината е избора за нов шеф на ВКС и Панов е аут.
  —цитат от коментар 14 на ggot


  Вече е решено така ли? И от ""КОЙ"?

 24. 24 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  активните гласоподаватели
  —цитат от коментар 6 на krummm


  Активните гласоподаватели си отиват до избирателните секции.

 25. 25 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#23] от "Blaga Yankova":

  А не е ли, сподели като по-запозната.

 26. 26 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  [quote#22:"Blaga Yankova"][/quote]

  "ТАМ ГИ СТЯГА ЧЕПИКА НЯ"КОИ"
  Някои ги стяга чепика, че не им стигат бройките в редовните избирателни секции. За претендират за управление, трябва да имат достатъчно избиратели и в избирателните секции.

 27. 27 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Избори с маски, дистанция или въобще без да сме там

  Или направо да няма избори и да дават победата на 3-те процента умно-красиви либерали, в краен случай на Партията им майка БСП.

 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3409 Весело

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  И, ще ги стигнем! Американците! 😀

 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3409 Весело

  До коментар [#9] от "Скелета":

  Майтапчия! 😀

 30. 30 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Хайде стига си измисляхте проблеми! Всеки ден поне 50% от населението се придвижва с градски транспорт, пазарува и среща с много повече хора, отколкото при евентуални избори. А на избори ходят по-малко.

 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  До коментар [#16] от "m.konstantinov":

  Много сте прав! И аз го писах и то не един път: според чл. 10 от Конституцията вотът трябва да е таен, което не може да се осигури при гласуване по пощата. Как ще се удостовери, че точно този избирател е гласувал, а не някой друг се е възползвал от неговия вот?
  Плюс това се откриват големи възможности за подмяна на бюлетини, както и тяхното унищожаване.

 32. 32 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#22] от "Blaga Yankova":

  И как точно се случва измамата по пощата като МЕХАНИЗЪМ?
  —цитат от коментар 22 на Blaga Yankova


  Шегувате се нали?!?

 33. 33 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1150 Весело

  Как ще ме сравнят с ЛК от комисията не знам - аз ходя с един от ония стари противогази -слончетата ,с диелектрични ръкавици и гумени ботуши. Но съм много ОТГОВОРЕН и отказвам да ги сваля да не би да ги заразя. Вече и не карам че как смърди на спирт покрай мен откакто се къпя с дезинфектант ,дрегера ще "откачи" само като го приближат към мен милиционерите!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 34. 34 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#22] от "Blaga Yankova":

  И как точно се случва измамата по пощата като МЕХАНИЗЪМ7
  .................
  Как ли?
  Питай дедо Байдън.
  Как се проверява дали пписмото пристигнало в ЦИК е същото, което ти си пуснала?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK