2021 – разколът сред опозиционно настроените избиратели няма да доведе до нищо добро

"Първите избори за годината ще донесат горчилка. Убеден съм, че задкулисието вече работи по договорките за неизбежните предсрочни избори наесен, заедно с президентския вот"

© Юлия Лазарова

"Първите избори за годината ще донесат горчилка. Убеден съм, че задкулисието вече работи по договорките за неизбежните предсрочни избори наесен, заедно с президентския вот""Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отишлата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Публикувахме равносметката на Радослав Бимбалов за 2020 г. преди новата година. Днес ви предлагаме прогнозата му. Още обобщения четете тук.


Какви са надеждите ви и какви опасенията за 2021 г.?


- Живеем твърде дълго в изкривена представа за нормалност. Първо, в момента сме принудени да се държим като социопати. Трудим се, забавляваме се и общуваме в нереално цифрово пространство, в което лицата са екрани, а емоциите - емотикони.
За нас, българите, има и още една "нова нормалност", налагана от години. Приехме, че е напълно нормално да виждаме безнаказаност за измами, безотговорност, некадърност, корупция или публични лъжи. Но още по-извратено е, че сякаш започнахме да приемаме за допустими ниското образование и ограничения интелект на всички нива в обществото ни. Простащината в България е по-добре организираната престъпност.


Надеждата ми е да сме достигнали до някакъв пределен момент, след който да започнем да запълваме тази черна дупка в обществения облик на България. Тази брутално мощна, заразна и всевластна липса на възпитание, която си позволяваме да наричаме "български манталитет". Тя проповядва от телевизионни екрани, вилнее в институциите и дори ни представя в Европа. Няма да е лесно да я укротим, ама никак.


Страшното е, че в последните години простащината затлъстя и разполага с ресурси да си купува колкото иска власт. 2021 ще е голям изпит за обществото ни. Дано го вземем.


Как се правят прогнози след година като 2020?


- Би трябвало да е трудно, но явно не за всички. В България е пълно с пророци, които винаги лесно раздават присъди и използват своето влияние върху общественото мнение, за да го манипулират със социологическите си проучвания. Преди избори тези политически врачки плъзват по всички екрани, раздавайки цифри, проценти, настроения и нагласи, сякаш ги вадят от кутия бонбони.


И въпреки че всеки от нас заявява, че не вярва на тези проучвания, дълбоко в съзнанието ни тези графики оставят следи. Без да се усетим дори, това формира нашите решения по време на избори. Най-вече решението дали изобщо да гласуваме. Основната цел на платените пророци на социологията в България тази година ще е да ни внушат, че всичко ще си остане като преди, каквото и да направим със своя вот.


Предстоят парламентарни избори през март. Каква е прогнозата ви?


- Опасявам се, че тези първи избори за годината ще донесат горчилка за много от нас. Като онази през 90-те, когато уж се бяхме надигнали срещу всевластната посткомунистическа върхушка, а тя си спечели отново изборите.


Истината е, че и сега сме изправени пред абсолютно същата уродлива машина за мелене на власт. Сегашната власт не само не си тръгна, но се погрижи да си купи изборни резултати - с нашите пари, пред очите ни.


Не, никой не е раздавал кебапчета. Вече е по-скъпа почерпката за наша сметка. В последните месеци, уж пред прага на невиждана икономическа криза, премиерът лично раздаде милиони, за да увеличи заплатите на огромна част от раздутия административен апарат. Това мятане на банкноти не беше просто популистки акт. Трябваше да се напълнят хранилките на тези хора, които приближават половин милион души. Заедно със своите близки те вероятно формират една внушителна група от над милион българи, привикнали да се хранят от шепата на Борисов. Към тези зависими хора прибавяме и онези, които гласуват под строй, организиран от местни васали в различни крайчета на България.


Съществуват и сериозни основания да се съмняваме в пълната честност на провеждането на изборите - заради всички манипулации, на които сме ставали свидетели през последните години. Няма защо да се заблуждаваме - ГЕРБ вече са купили своите резултати на изборите през март. И нищо че ще са в пъти по-слаби от преди - дори един глас в повече от тези на БСП ще ги накара да закрещят "победа". Да, тя ще е пирова и ГЕРБ няма да има силите да сформира правителство след тези избори.


Убеден съм, че задкулисието вече работи по договорките за неизбежните предсрочни избори наесен, заедно с президентския вот. И там отново за ГЕРБ най-важно ще е как ще ги настъпи дългогодишният партньор по мръсни танци ДПС.


Дясното ще направи ли пробив на предстоящите парламентарни избори?


- Преди години писах, че в България левите са десни, а десните са лесни. За съжаление т.нар. дясно беше дъвкано и ядено от политическото чудовище, което вилнее във властта повече от десетилетие. Сформирането на нова, ясна и достатъчно силна дясна алтернатива в България е процес, който тепърва ще се развива. Борбата ще е тежка, защото много често "дясното" я води със себе си - разкъсвано отвътре с междуособици, различия и жажда за надмощие.


Дали ще постигне пробив през март? Да, сигурно бариерата ще бъде прескочена от някои от десните формации, което ще бъде добро начало. Пробив на стената, която ни дели от нормалния свят обаче, ще дойде едва когато дясното намери сили да стане мощно и единно - чрез ясни общи цели и набелязани съвместни действия.


Десните избиратели в България са изморени от предателства и измами. От опропастени надежди, от срутени авторитети. Натрупаната енергия на недоволството в момента поставя прекалено високи изисквания към десните политически формации. Част от тях са прекалено неопитни, неструктурирани и дори малко пообъркани. Това ще засили очакванията към най-опитния играч в дясното опозиционно пространство - "Демократична България".


Подобно на по-голямото хлапе в едно семейство, от тях ще се изисква да се държат като възрастни и да участват сериозно в една често нечестна игра. Изборите през март са следващият бряг, на който лидерите на ДБ ще трябва да стъпят. И подобно на Росенец - трябва да стъпят сигурно, но най-вече изненадващо. От това зависи не само тяхната съдба, но и съдбата на дясното в България.


Слави Трифонов, Мая Манолова, "Отровното трио" - нови политически играчи загряват на тъч линията. Ще влязат ли в мача?


- В самия въпрос личи големият проблем на по-новите играчи. Това са популярни личности, ярки и силни. Но не са партии. Тоест все още нямат необходимите структури, организация, ясни процеси и нива на лидерство - все жизнено необходими за изборите неща.


Партията на Слави засега е огледало на "Шоуто на Слави" - познати лица, които умеят да говорят силно и предизвикателно. И толкоз. Да, тази формация явно ще събере внушителна част от негативния вот на разочарованите избиратели на ГЕРБ, както и тези, които са подкрепяли партийните еднодневки с напън за патриотичен облик, които в момента са патерица на управлението. Тези гласоподаватели често пускат бюлетините с мотив "против" вместо с ясна позиция "за". Съвсем не са малко на брой и винаги са основна цел на всякакви нови играчи по време на изборите - от комичния слуга на олигарсите Николай Бареков до безумното явление "подсъдим зам.-председател на парламента" Марешки.


От своя страна новото обединение между "Отровното трио" и Мая Манолова разчита на акумулирана протестна енергия. Мъжете от триото дадоха много на протестите това лято и наистина заслужават уважение за това. Със сигурност си спечелиха и вярна аудитория, но пък натрупаха и много критики в последно време заради Мая Манолова, която носи доста тежък политически багаж. Това разклащане в доверието към "Отровното трио" със сигурност ще повлияе на резултата им. Но още по-притеснителното е, че недоволните хора започнаха да насочват гнева си един към друг, а не към общия враг в лицето на управляващите. Подобен разкол в опозиционно настроените гласоподаватели няма да доведе до нищо добро на изборите.


В списъка с новите играчи не бива да пропускаме и безапелационно нахалното присъствие на Цветан Цветанов, преминал някакъв дълбок псевдокатарзис. Завърнал се чист като сълза, с парите и подкрепата на съмнителни организации и хора отвъд океана. Съмнявам се, че на първите избори през март той изобщо ще се доближи до летвата, но си струва да го наблюдаваме внимателно. Подозренията, че зад гърба му стоят определени влиятелни кръгове в Щатите, които са в близък контакт и с ДПС, може да родят доста странна връзка на родна почва.


Каква ще е ролята на ДПС след изборите?


- Сред основните цели на всяка нормална партия е да спечели изборите. Не и за ДПС. Нейната цел е да направи всичко възможно, за да не се налага да влиза официално в управлението. ДПС си купува скрита власт над откритата власт.


Повече от 10 години ГЕРБ е чудесен партньор за тази тънка игра на Доган. Отплатата срещу задкулисната подкрепа е ясна - икономически възход на Доган и неговите приближени чрез серийно усвояване на еврофондове и големи държавни проекти. С тези схеми се пръкна и избуя едрият плевел Пеевски. В момента обаче ДПС е изправена пред сложно решение. Да се опита да помогне на ГЕРБ или да рискува да влезе официално във властта - нещо, което определено не е по вкуса на Доган.


В последните месеци наблюдаваме доста любопитна публична игра между ГЕРБ и ДПС, в която, поне за мен, прозира добре познат политически пазарлък. Първо, Борисов от няколко месеца активно обикаля в районите, които все още се водят за бастиони на ДПС. Там обещава, раздава, асфалтира. Дори си позволява публично на мегдана да се сравнява с ДПС. В същото време Карадайъ официално заявява, че ГЕРБ се проваля вече 10 години и иска ДПС да влезе в изпълнителната власт.


На фона на този водевил турският президент Ердоган изненадващо се изказа на конференцията на ДПС, но не спомена нито веднъж Ахмед Доган, а изрично благодари на "своя скъп приятел Бойко Борисов". На езика на дипломацията това звучи като гаф, но всъщност е добре обмислена реплика. Подкрепата на Ердоган, загубена драматично от ДПС преди години, е много важна, особено за огромната част от избирателите им, които живеят постоянно в Турция. Цената на тази благословия явно включва и запазването на статуквото и най-вече на неговите ангажименти към Ердоган.


Как обаче ще се запази статуквото при слаб следизборен ГЕРБ? Това е големият въпрос и предполагам, че това поставя на масата вероятна възможност ДПС да приеме участие във властта. Защо не с някаква нова франкенщайнщина на ГЕРБ, в която основният дразнител Борисов е отстъпил премиерския престол на по-млад герой, представен като "носител на промяната". Например Николай Младенов, който учудващо преди седмици отказа пост в ООН.


Искрено се надявам тези кошмарни за нас сценарии да не се случат. Злите сили могат да бъдат победени само ако приемем факта, че трябва да опитаме да го направим. А не просто да гледаме и да се гневим от първия ред в залата, от която няма излизане.


Каква ще е политическата съдба на Бойко Борисов?


- Той искаше да приключи третия си мандат парадно. После си представяше един последен тур за овации в ролята на президент и след пет години да предприеме мъдро оттегляне в собствените сараи, подобни на онези в Росенец. От там да продължи да разпределя, раздава, наказва и прибира. Нормална мечта на застаряващ дон, който иска да изживее кротки старини.


Само че е повече от ясно, че това няма да му се получи. Бойко Борисов е зависим от прекалено много сериозни играчи - в България и извън нея. На него и стабилността му са заложени страшно големи интереси и пари. Само че Борисов се превърна в опасна играчка. Личният му срив е факт и е въпрос на съвсем кратко време да прочетем финалните надписи на неговия филм. Това няма да е хепиенд за него. Напротив, ще трябва да се оттегли, отказвайки се от публичната си власт. За патологичен егоцентрик като него това ще е сериозна саможертва, но няма никакъв избор.


За да се опитат да запазят статуквото, кукловодите ще пробват да изиграят някаква нова форма на управление. Чисто пиарски сигурно ще ни го представят като "оттегляне в името на бъдещето на ГЕРБ - да дадем път на младите - заслужена почивка". От тук нататък основната цел на Борисов е да остане невредим. Това ще зависи от благоволението на партньорите му и чрез омертата, за която всекидневно работи главният прокурор Гешев.


Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи?


- Най-силната партия в България всъщност не е партия. ГЕРБ е финансова пирамида и нейният крах е абсолютно неизбежен. Не толкова заради желанието на внушителна част от българите, колкото заради тоталната зависимост на тази организация от нейния едноличен лидер. Срутването на ГЕРБ няма да се случи рязко обаче. Тази партия ще премине през един сравнително дълъг период на разпад - докато се наместят пластовете, които са свързани със сериозни олигархични кръгове.


За съжаление претопяването на ГЕРБ само по себе си няма да доведе до необходимата промяна на политическата среда в България. Необходимо е да се изкоренят множество зависимости и процеси, които са в основата на тази пирамида. Това може да се случи само ако българското общество осъзнае своята роля в политическия процес. Ние, избирателите, не сме зрители или обикновени консуматори на държавата. Ние сме държавата.


След пандемията очаквате ли животът да потече постарому? Какво ще е различното?


- Големите световни събития променят много неща, дълбоко. Опитайте се само да си спомните в колко по-освободен свят живеехме преди ужасяващата атака над кулите близнаци в Ню Йорк. Гледахме я на живо, по телевизията. А после бавно, но сигурно приехме ограничения, отказахме се от редица свои свободи или права. Кошмарът на терора се запечата дълбоко в съзнанието ни.


Пандемията ще има сходен ефект. За нас, съвременниците, ще остане беглият спомен от света преди това. За поколенията напред - не. Те просто ще живеят в един доста по-стерилен и малко по-студенокръвен свят. Планета, на която всеки един от нас ще се бори най-вече за своите два метра лично пространство.


Помъдря ли човечеството след тази гигантска криза според вас?


- Ще си позволя да отговоря така - човечеството е преживяло две гигантски войни, но продължава да създава оръжия и да храни армии.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 646 Любопитно

  Доста добра социална антропология на Герб и ДПС.

 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  Много добър анализ до политическата част. А тя е дъвкана от опозиции, дъвкана - та вече изтъркана. Същите неща се говорят за пореден път, но с цел една - вземане на партийна субсидия. Никой от днешните на политическата сцена де факто не е пожелал нещо да промени - целите са си субсидия, златен пръст и извиване на ръце за лична далавера. Фактите говорят, за които помнят - за останалите горчиви истини в началото, превърнати в сладки лъжи към края.

  Моя прогноза - който и да влезе от опозицията - веднага става патерица - дали на ГЕРБ или БСП - става патерица, някои вече са били патерици - имат и опита и желанието.

 3. 3 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  "Приехме, че е напълно нормално да виждаме безнаказаност за измами, безотговорност, некадърност, корупция или публични лъжи."
  Това няма да се промени с никоя от кандидатиращите се партии. Това е причината за ниската избирателна активност, а не гласуването по пощата.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  '........разколът в опозиционно настроените избиратели няма да доведе до нищо добро....'
  .............
  Разкол в ИЗБИРАТЕЛИТЕ няма. Разколът е при вождовете.

 6. 6 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 483 Неутрално

  "Тази брутално мощна, заразна и всевластна липса на възпитание, която си позволяваме да наричаме "български манталитет". Тя проповядва от телевизионни екрани, вилнее в институциите и дори ни представя в Европа. Няма да е лесно да я укротим, ама никак."

  Надежда всяка тука оставете....

 7. 7 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  "..... в която основният дразнител Борисов е отстъпил премиерския престол на по-млад герой, представен като "носител на промяната". Например Николай Младенов, който учудващо преди седмици отказа пост в ООН.
  Искрено се надявам тези кошмарни за нас сценарии да не се случат. Злите сили могат да бъдат победени само ако приемем факта, че трябва да опитаме да го направим. А не просто да гледаме и да се гневим от първия ред в залата, от която няма излизане."

  Кошмарните за вас сценарии ще се случат. Простичко е. Всяко действие на измислената ви 'опозиция' води до неизбежни ползи за ДПС.
  Дори ще ви се наложи да управлявате заедно, ако случайно се доберете до 'порцийка власт'.
  И Бимбалов, чиста демагогия си е да говориш за кукловодите на другите, а да пропускаш твоите, ти много добре ги разбираш тия работи.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 8. 8 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  "Това мятане на банкноти не беше просто популистки акт. Трябваше да се напълнят хранилките на тези хора"
  Политиката за замразяване на заплатите и ниско платени работници с цел привличане инвеститори, инвеститори вложили 1 лв., се оказа отхвърлена от хората.

 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#8] от "ggot":
  Че кой инвеститор ще инвестира 1 лев след като му искат 2 лева за такса спокойствие?
  Божков инвестира "сериозно", но както се разбра такса спокойствие към судружници те му е десетки милиони.

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Нормално е да се виждат неизвършени престъпления на управляващите от мераклии за власт,биз никакво покритие за това! Ама има едно място, което им е гарантирано-под опашката!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Любопитно

  Тоя забрави времената, когато пееше в "Замунда" и се закъхари за "Тази брутално мощна, заразна и всевластна липса на възпитание, която си позволяваме да наричаме "български манталитет". Тя проповядва от телевизионни екрани, вилнее в институциите и дори ни представя в Европа."
  Сущий СлаФчо Учиндолски, ама без пари.

  Знанието е сила, информацията - власт
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Опасявам се, че тези първи избори за годината ще донесат горчилка за много от нас. Като онази през 90-те, когато уж се бяхме надигнали срещу всевластната посткомунистическа върхушка, а тя си спечели отново изборите."

  Замунда банана, на 16 години автора се надигнал, ама му откраднали избори..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#9] от "telqk":

  Да си плати данъците, да не плаща такса спокойствие. При всички случай съотношението е друго, щом така му е било по-изгодно.

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  До коментар [#8] от "ggot":Че кой инвеститор ще инвестира 1 лев след като му искат 2 лева за такса спокойствие?Божков инвестира "сериозно", но както се разбра такса спокойствие към судружници те му е десетки милиони.
  —цитат от коментар 9 на telqk


  Гледай колко дълбоко сте паднали щом Божков ви е положителен пример за каквото и да е!)

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 654 Неутрално

  махала бимбалов , който както обикновено се случва е България, изплува на повърхността и някак си неусетно реши, че той е единствения носител на Божествената истина...
  Тук баба ми (мир на праха и) би казала - Хайде холъм .... и , Посмали манго.

 18. 18 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Весело

  Доста се говори, а малко се казва..... Първо, политическата система у нас е изродена от "употреба" за над три десетилетия, второ - властта се упражнява практически от едни и същи субекти с "различна" оцветка, трето - под "алтернатива" се предлагат не нови и ясно формулирани идеии и намерения за изпълнение, четвърто - разчита се на участие в изборите, а не на политическа подкрепа за конкретни програми и изпълнението им...... има поне още няколко важни неща, между които и "привлекателността" лъхаща от тезгяха с предложения, идейни, човешки и прочие разни излезли от употреба поради износване....

 19. 19 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Весело

  Доста се говори, а малко се казва..... Първо, политическата система у нас е изродена от "употреба" за над три десетилетия, второ - властта се упражнява практически от едни и същи субекти с "различна" оцветка, трето - под "алтернатива" се предлагат не нови и ясно формулирани идеии и намерения за изпълнение, четвърто - разчита се на участие в изборите, а не на политическа подкрепа за конкретни програми и изпълнението им...... има поне още няколко важни неща, между които и "привлекателността" лъхаща от тезгяха с предложения, идейни, човешки и прочие разни излезли от употреба поради износване....

 20. 20 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#16] от "Deantonio Banderas":

  "нужна е лява политика, за да се оправим..."
  Би ли уточнил , защото под "лява политика в България се разбира само - вади бързо парите и ги раздай на калпак " , а като логистик в този процес , задължително БСП и то начело с хора като нинова

 21. 21 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#3] от "ggot":
  не , обратното... в основата на всичко е НИСКАТА избирателна активност, а Ане както ти твърдиш.... Ако глупавата част на обществото бе малко по умна , щеше да го осъзнае това и политическата ни картина щеше да бъде корено различна. Но уви , всички си мислят , че като не гласуват и вършат Велико дело... а то е точно , ама ТОЧНО обратното

 22. 22 Профил на bezdom
  bezdom
  Рейтинг: 39 Неутрално

  "Основната цел на платените пророци на социологията в България тази година ще е да ни внушат, че всичко ще си остане като преди, каквото и да направим със своя вот."

  Както е казал Уистън Чърчил "вярвай само в статистики, които сам си манипулирал".
  Така, че който иска да вярва в социологическите проучвания - да вярва за собствена сметка.

  Не плащам данък обществено мнение
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 781 Весело

  "Това ще засили очакванията към най-опитния играч в дясното опозиционно пространство - "Демократична България"."

  Ето това ни е проблема. Дясното ни е ляво и затова вече 10 години не гласувам, няма за кой.
  Колко дясна е ДБ? Ето мнението на Муравей Радев, което споделям и аз. И със специален поздрав за всички "десни" (НЕ)гласували за Мая(8:00):

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#20] от "George Pantev": вади бързо парите и ги раздай на калпак "

  Посочи някъде по света да правят различно през последните 10 години? Защо тогава световния дълг мина 200 трлн? Г7 най богати, а с най големи дългове

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#24] от "todor._89":

  Извинявам се!

  https://www.youtube.com/watch?v=7g2wmrrJ0t0&t=750s

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 27. 27 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Най-после един реалистичен поглед към нещата, а не пропаганда или споделяне на лични желания за бъдещето. Много добро. Само с изводите за света след пандемията не съм съвсем съгласен. Неуместно е да се прави паралел с 11ти септември, доколкото след 11ти тероризма не изчезна и дори не намали интензивността си, заплахата и терористичните актове си продължиха даже се увеличиха. С вируса все още имаме надеждата, че или напълно ще изчезне, или хората ще развият имунен отговор или ще мутира към по-малко опасен или....ще имаме ефективна ваксина. А ако някое от тези неща се случи и вирусът престане да е фактор то....ще бъде забравен. Това, което авторът описва би се случило при едни не дай Боже няколко повтарящи се през няколко години пандемии. Тогава ще видим наистина един доста по-студен и дистанциран свят

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  До коментар [#22] от "BezDOM":

  Доста плитко изказване! Ти не вярваш на статистики и вече проблемът е решен така ли? Да ама масата вярва и това е проблемът за който ти говори човека.

 30. 30 Профил на ntonev
  ntonev
  Рейтинг: 345 Неутрално

  .............Разкол в ИЗБИРАТЕЛИТЕ няма. Разколът е при вождовете.
  —цитат от коментар 5 на 4ort


  Популярно, но невярно твърдение.

  В миналото може и да беше вярно.

  В момента разделението в самите избиратели - в цялото ни общество всъщност - е огромно. Достатъчно е да погледнем привърженици на опозиция, от една страна, и на управляващи (но не от платените и зависимите, а тези по убеждение) от друга. Това често са хора, които сякаш живеят в паралелни реалности, с диаметрално различен поглед дори над факти. И примерите са безкрайни, бездната на разделението се увеличава. Много хора се оказват крайно чувствителни към дадена тема и усетят ли несигурност по нея, забравят всичко останало и изпадат в отрицание. Дали ще е коронавирус и ваксинация, дали ще са лгбт и "джендъри", комунизъм и лустрация, отношение към сащ и русия, тръмп, политическо минало, дали ще са една камара конспирации и внушения... примерите са много.

  И това дори не е нещо тукашно, а става глобално явление - погледнете зад океана.

  За "вождовете" е най-лесно да се обединят. Най-малкото могат да се обединят около конкретни политики и разписани ангажименти. Много от избирателите обаче няма да го приемат, дори няма да искат да слушат. Много ще си намерят от какво да се разочароват - винаги намират. И тогава резултатът от обединението би бил по-малък от този, който ще е при самостоятелно явяване. Но разбира се, тук говорим за по-критичната част избиратели - защото има и партии с електорат, който въобще не е претенциозен... и лесно и безкритично "сдъвква" всичко. Там разкол почти няма, да.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Изглежда ' блатото " се харесва все още и резултатите ще са същите като досега в и от управлението.....

 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  До коментар [#24] от "todor._89":

  ДБ не е дясна, ДСБ е. ДБ е нещо като СДС едно време - обединение срещу статуквото. Както и авторът каза, ситуацията напомня 1990та. Тука вече не става дума за гласуване по остта ляво-дясно а нормално-олигархично. Гласуване за това, да си върнем възможността отново да говорим за леви и десни политики а не за строеж на магистрали и петилетката в 3 години с комунистически патос. Така че имаш избор, да гласуваш за ГЕРБ олигарсите, за БСП олигарсите, за някой от патриотарите популисти (в тоя парламент Трифонов иззе ролята от Атака/ВМРО/НФСНещо си) или за ДБ. Разбира се може и да не гласуваш и така да дадеш гласа си за запазване на статуквото, увеличавайки тежестта на тези...половин до един милион гласа,.за които ти говори автора

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Левите са десни ,а десните са лесни ... Добро попадение ! :) Тогава е хубаво да се проведе истински дебат за "лявото и дясното". Не заради партиите , а заради нашият народ. И да се започне в самата основа. Какво всъщност е "невидимата пазарна ръка" ?? Съществували ли такова нещо ? Какъв е пътя на един ...пазарен продукт от ЕС и колко се плаща на производителя ?? Дали това не са "ах, ох и гулю ..гулю "на придворни мисирки не са възхита на "царските одежди", който обикновените хора не могат да видят!

 36. 36 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 19 Неутрално

  До коментар [#4] от "telqk":

  И този коментар не е от коментатор, а от най-обикновен трол, при това не особено интелигентен, тъй като опорките са му банални до втръсване! Теляшка работа.

 37. 37 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#33] от "uq":

  А колко дясна вече е ДСБ!? 3:30-5:40

  https://www.youtube.com/watch?v=7g2wmrrJ0t0&t=210s

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 38. 38 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  “Не, никой не е раздавал кебапчета. Вече е по-скъпа почерпката за наша сметка. В последните месеци, уж пред прага на невиждана икономическа криза, премиерът лично раздаде милиони, за да увеличи заплатите на огромна част от раздутия административен апарат.”

  —-
  Трябва да забранят такива разходи със Закон.
  Последната година никакви бонуси и увеличения на заплати за администрацията.

  Любовта ще спаси света!!!
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 19 Неутрално

  До коментар [#16] от "Deantonio Banderas":
  Адептите на лява политика по традиция са неграмотни - правописно и политически. В случая се потвърждава това правило.😃

 41. 41 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  До коментар [#35] от "dejmos":

  Ами ако се чудиш какво е ляво-дясно .. ти си лявото така си го представяй. Отричане на пазарните механизми и говорене за едни "те" - трето лице, множествено число, неопределено, които не вдигат заплатите ама вдигат цените, крадат, разсипаха държавата, не дават пенсии...ТЕ едни такива...никой конкретно, ТЕ! Е това е ляво

 42. 42 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  До коментар [#37] от "todor._89":

  Толкова, колкото трябва

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3607 Весело

  Орел, рак и щука
  по някаква си слука
  решили, ето на,
  да теглят със сено кола.
  Добре ли, зле ли теглили не знам,
  ала колата и до днес е там.

 45. 45 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  До коментар [#44] от "Patsis":

  Поне научи баснята преди да я цитираш смешно. Сено... Смешмик

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 367 Неутрално

  20 млрд евро на 6.5 млн хора е към 3100 евро.
  даваш ми 3100 евро и гласувам за който кажеш.
  България АД е пералня за пари.

 48. 48 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  До коментар [#47] от "cnu40695109":

  Перална за пари? Имаш ли идея за какво говориш изобщо?

 49. 49 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 19 Неутрално

  До коментар [#23] от "Deantonio Banderas":

  Сакън! Преобул се Илия, пак в тия! Та нали комунистическата идеология проповядваше същото! И на практика стигна до огромно фиаско и икономически фалит! Сега са я натруфили същата тази идеология с помпозното название "социален либерализъм" и с куп чуждици и префърцунени лозунги се мъчат да ни я продадат отново!

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Весело

  "2021 – разколът в опозиционно настроените избиратели няма да доведе до нищо добро"

  Започва се- "ето ти куклите, дай си ми парцалките".
  Сега започва голямото ритане по кокалчетата , ударите под кръста, поливането с помия и въобще- влиза в действие целият арсенал , който ни е до болка познат, когато в централите на нещастните аутсайдери започне крамолната ера на съставяне на листите и изясняване на истинските отношения от позицията "Аз съм по-по, най-най..."
  И лъсва основното- много вожд, малко индианец.
  А реалният проблем е не разколът, а фактът, че "опозиционно настроените избиратели" са в такива количества, че на някои от техните вождове ще се наложи да избират сами себе си.
  Щото други няма...

 53. 53 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#48] от "uq":

  да, що?
  в българия се препира малко повече от половината ни БВП всяка година.
  Ако някоя партия ми иска гласа (моя и на членовете на моето семейство) ще трябва да се отчете - 3100 евро на калпак. Плаща и получава.
  Не ме интересува кой ще управлява.

 54. 54 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#3] от "ggot":не , обратното... в основата на всичко е НИСКАТА избирателна активност, а Ане както ти твърдиш.... Ако глупавата част на обществото бе малко по умна , щеше да го осъзнае това и политическата ни картина щеше да бъде корено различна. Но уви , всички си мислят , че като не гласуват и вършат Велико дело... а то е точно , ама ТОЧНО обратното
  —цитат от коментар 21 на George Pantev


  Дали само ниската активност е причина за днешната ситуация е спорен въпрос, но е факт, че точно ниската активност предопределя ролята на ДПС - участие във властта, явно или скрито. На дръндарския подпийнал философ му е все тая, монетите тупат на правилното място.
  Един от факторите за ниската активност са дърлянето кой е по-по- най и мераци за "кой да води бащина дружина" - на човек не му се иска да гласува за губещата страна.
  Общо взето съм съгласен с прогнозата на Бимбалов, че е доста вероятно да се наложи още едно гласуване - всичко зависи от това, какви ще са резултатите през пролетта.

 55. 55 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 307 Весело

  Свързването на "трио"то с Маяма Нолова е много тежък удар по революционния ви наратив (да използвам ваша дума), който разклати ужасно силно доверието на възможните ви избиратели. Вече не можете да направите нищо, освен да чакате още 4 години. Еле пък Христо Иванов и Маямата да гласуват за нещо заедно ... не знам дали ви е ясно какви хора гласуват за вас (ДБ)! При тях няма как Маямата да мине, ама спонсорите ви отново и отново правят същата грешка.

 56. 56 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#14] от "ggot":

  Шкафчетата бац€ не се пълни от данъци!

 57. 57 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Тези пророчества за крах на ГЕРБ ги слушахме през 2013-та година, и всичките бяха супер "неизбежни" и "сигурни". Затова и не бързайте да вярвате в тях.

 58. 58 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz2
  Едва ли по-ниско от вас, които го приемата като ортак с търтея и бездомника и вервате, че го издирват с червена бюлетина - сменете субстанцията!

 59. 59 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1937 Любопитно

  Този Бимбалов дали вечер, като си ляга, не проверява дали под леглото не се е скрил някой от ГЕРБ, който през нощта да го изяде?

 60. 60 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Нормално е да се виждат неизвършени престъпления на управляващите...
  —цитат от коментар 10 на lz2

  Че извършените им видими са малко.

 61. 61 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Весело

  Този бимбо е такъв смешник, много е готин с намусените си състояния!

  Мараба, С-ДС доносници!
 62. 62 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#59] от "stedim":

  бимбалов е уонаби.

 63. 63 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  "Преди години писах, че в България левите са десни, а десните са лесни. За съжаление т.нар. дясно беше дъвкано и ядено от политическото чудовище, което вилнее във властта повече от десетилетие. Сформирането на нова, ясна и достатъчно силна дясна алтернатива в България е процес, който тепърва ще се развива. "
  *
  "Дясното", ако ДБ могат да се нарекат десни, в момента е под заплахата да изчезне въобще ако има неблагоразумието да се коалира с БСП, Майчето и триото. Така, че проблемът им в момента не е ГЕРБ, а амбициите на ръководството им за власт, които могат да надделеят и да вкарат ДБ в безпринципна коалиция.
  10 години бяха пропилени без да се изградят стабилни структури и привлекат последователи, а се разчита само на безкрайни критики и показни акции.
  Смешно е да се предполага, че ГЕРБ разполага с огромна маса от избиратели само защото ги храни добре. Преди също е имало предизборно раздаване на държавни пари от управляващите, това е един вид традиция в БЪлгария. Избирателите гласуват за ГЕРБ защото е познатото зло и защото нестабилна коалиция от няколко партии начело с БСП определено ги плаши.
  Чудя се от какъв зор опозицията настоява за избори по пощата, когато такава опция открива неизчерпаеми възможности за фалшификация на изборните резултати, унищожаване на пликове и подмяна на вота. Освен това не си ли дават сметка, че от Турция могат да дойдат двойно повече гласове за ДПС, отколкото сумарно за всички други партии? Ердоган веднага ще мобилизира всички избиратели да гласуват.
  Плюс това и етническите турци в Европа също ще бъдат мобилизирани да дадат "своя" вот за ДПС.
  Има една приказка "Внимавай какво си пожелаваш, че може и да се сбъдне!"

 64. 64 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Трябва да забранят такива разходи със Закон.Последната година никакви бонуси и увеличения на заплати за администрацията.
  —цитат от коментар 38 на hope


  Ама последната година преди какви избори - парламентарни, местни, президентски или европейски. То всяка година има някакви избори :)

 65. 65 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#24] от "todor._89":ДБ не е дясна, ДСБ е. ДБ е нещо като СДС едно време - обединение срещу статуквото. Както и авторът каза, ситуацията напомня 1990та. Тука вече не става дума за гласуване по остта ляво-дясно а нормално-олигархично. Гласуване за това, да си върнем възможността отново да говорим за леви и десни политики а не за строеж на магистрали и петилетката в 3 години с комунистически патос. Така че имаш избор, да гласуваш за ГЕРБ олигарсите, за БСП олигарсите, за някой от патриотарите популисти (в тоя парламент Трифонов иззе ролята от Атака/ВМРО/НФСНещо си) или за ДБ. Разбира се може и да не гласуваш и така да дадеш гласа си за запазване на статуквото, увеличавайки тежестта на тези...половин до един милион гласа,.за които ти говори автора
  —цитат от коментар 33 на uq


  +++++++
  Абсолютно споделям това мнение, няма ляво-дясно, няма комунизъм-антикомунизъм, няма либерализъм-консерватизъм, реалността се измерва в парични знаци /милиарди/ - национален бюджет и еврофондове. И чрез тях купуване на сигурност и перспектива за още и още, чрез медии, съдебна система и силови държани структури. И не не се подигравайте с оправдания за някакви смешни като размери грантове - знаем, че не си вярвате дори вие :-))

 66. 66 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Изобщо цялото интервю на Бимбалов е отлично попадение, заслужава си човек да го прочете.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Все още не мога да разбера защо питате откровени левичари за дясното в България? Какво общо имат този тук или примерно Дайнов с дясната идеология? Те са в най - добрия случай социал - демократи, а в лошия крайни прогресисти и леви утописти. Истината е, че в нашата страна единствената партия, която малко от малко се доближава до дясна, е КОД на Москов.

 69. 69 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 548 Неутрално

  "Дясното", ако ДБ могат да се нарекат десни, в момента е под заплахата да изчезне въобще ако има неблагоразумието да се коалира с БСП, Майчето и триото. Така, че проблемът им в момента не е ГЕРБ, а амбициите на ръководството им за власт, които могат да надделеят и да вкарат ДБ в безпринципна коалиция. 10 години бяха пропилени без да се изградят стабилни структури и привлекат последователи, а се разчита само на безкрайни критики и показни акции.
  —цитат от коментар 63 на pamela


  ДБ ако щяха да изчезват, досега да е станало, все пак са извън парламента от няколко години. Идеята, че има "лоши" партии за коалиране, ми се струва леко фалшива. Може би по важното е да се поразмесят малко картите, ако алтернативата е всичко да си остане /почти/ по старому - ГЕРБ+ДПС+голяма патеричка/Слави/.

 70. 70 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  А обединението им ще доведе ли до нещо добро? :)

  Ако питаш мен все тая. С идеята да махнем Баце, па после ще му мислим до никъде няма да стигнат. :)

 71. 71 Профил на Benedikt Fahnenträger
  Benedikt Fahnenträger
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Ясно е, че новата коалиция ДеБъ, Манолова, БСП и ДПС се създава вече :)

 72. 72 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Доста семпла агитация от гьобелсов тип. Но агитаторът е сбъркал времето. Сега тези прозрачни манипулации и лъжи имат обратен ефект.

 73. 73 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Никакво мрънкане не трябва да се толерира, а трябва да се каже в прав текст, че с (не)гласуване, особено младите образовани данъкоплатци, докараха страната до това безобразно дередже.
  Няма как трети парламент такава голяма група от населението да не е представена, камо ли във правителството.
  После някой ни е виновен. Нещата се развиват напълно предвидимо.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 74. 74 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#73] от "motochristo":

  И какво ти е безобразното дередже, до което са те докарали? Искаш си предишното дередже?

 75. 75 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  - Ще си позволя да отговоря така - човечеството е преживяло две гигантски войни, но продължава да създава оръжия и да храни армии.

  Пathetic.
  Рекламист, както пише най-отдоле.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 76. 76 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 548 Неутрално

  И какво ти е безобразното дередже, до което са те докарали? Искаш си предишното дередже?
  —цитат от коментар 74 на валентин николов


  Ако продължаваме така, най-дълго управлявалия премиер на страната ще е бивш сикаджия, полуграмотен - тип Бай Ганьо. А дори не можем да посегнем на румънците за предпоследното място по стандарт и икономическо развитие в съюза. Влачим се като края на балканската опашка на ЕС. Иначе стабилитет

 77. 77 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#76] от "Ruse_Island":

  Искаш си Жан и Гечев, защото са грамотни? И поради каква причина трябва да изместим румънците, които винаги са били преди нас?

 78. 78 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Този фен заби в земята всички останали анализатори. Точно, ясно, безмилостно. Безспорно най-добрият анализ на ситуацията в България и, за съжаление, песимистичен. Но вижте - българите НИКОГА не са живели добре в историята си, винаги са били бедняци, така че, не знам защо следва да очакваме нещо друго. Краят на българското нещастие и мизерия очевидно ще бъдат сложени от изчезването му.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  Защо мнението на един рекламист се смята за определящо?

 82. 82 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  Този фен заби в земята всички останали анализатори. Точно, ясно, безмилостно. Безспорно най-добрият анализ на ситуацията в България и, за съжаление, песимистичен. Но вижте - българите НИКОГА не са живели добре в историята си, винаги са били бедняци, така че, не знам защо следва да очакваме нещо друго. Краят на българското нещастие и мизерия очевидно ще бъдат сложени от изчезването му.
  —цитат от коментар 78 на Сенсей НАНАЙ


  Апотеоз на умнокрасивитета! Дълбока, ирационална омраза към собствения народ, който така и не оценява колко са умни и красиви лилавите другари и все ги държи в опозиция.

 83. 83 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 778 Неутрално

  За какви злощастни дереджета говорят някои хора не ми е ясно, след като 80-90% от обкръжението ми имат завиден стандарт на живот дори за средната класа в доста западни страни. Купуват нови коли, апартаменти, Гърция и Турция са им low cost почивки, и пак мрънкат голяма част от тях... България определено не е раят на земата, но и е дареч от бедна държава.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Весело

  [quote#79:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  "Бутикови опорки", мухахаха. Сам ли го измисли или ти помогна някой?

  Абе патенце, когато бъдещия рекламист пееше в "Замунда банана бенд" аз бях вече дипломиран инженер и бях започнал работа.
  А ти си бил още еротичен блясък в погледа на бъдещия си татко...

  Знанието е сила, информацията - власт
 86. 86 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  За какви злощастни дереджета говорят някои хора не ми е ясно, след като 80-90% от обкръжението ми имат завиден стандарт на живот дори за средната класа в доста западни страни. Купуват нови коли, апартаменти, Гърция и Турция са им low cost почивки, и пак мрънкат голяма част от тях...
  —цитат от коментар 83 на 4okuto


  Ти какво мислиш - че обкръжението на автора не прави същото ли? Само че някои хора имат повече светоусещане и интелект, за да разберат, че постигнатото е ВЪПРЕКИ гербавото управление, а не БЛАГОДАРЕНИЕ на него. Някои хора имат класа и добър вкус, който да не им позволява да приемат псуващият мутраген за свой премиер. И каквито и апартаменти да купувате, накрая всички ходите в едни и същи болници, майките и бащите ви - също; децата ви са на пътя със същите самозабравили се мутри, които хвърчат с 200 км в час, а бедността на 80% от българите е навсякъде около нас и ни притиска.

  България изглежда много яка, докато не ти се случи нещо, за което да разчиташ на държавта. Ето това знаят хора като Бимбалов, а хора като теб - не.

 87. 87 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  Имам някакви подозрения, че въпросният Бимбалов се подвизава във форума като cinik.

 88. 88 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#79:"Сенсей НАНАЙ"]
  —цитат от коментар 85 на pag
  "Бутикови опорки", мухахаха. Сам ли го измисли или ти помогна някой?Абе патенце, когато бъдещия рекламист пееше в "Замунда банана бенд" аз бях вече дипломиран инженер и бях започнал работа. А ти си бил още еротичен блясък в погледа на бъдещия си татко...[/quote]

  Откакто Сенсеят ви се провали с гръм и трясък, ставаш все по-ялов в репликите си. Но не се притеснявай: има да преживееш краха на още много на гнили политици, чийто гъз си целувал с апломб, воден от омразата си към всичко читаво и добро. На ред е Бащицата.

 89. 89 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#80:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  Нещастен самозванец, не си в позиция да даваш оценки на по-умни хора. Всеки подобен глупак знае само едно. Гербаджиите това, гербаджиите онова. 1. Не съм гербаджия. 2. Ти си тотално неадекватен дебил, който не може да каже две смислени думи на кръст, а само сипе тъпотии, критики и хули. Типично за червен боклук.

 90. 90 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  . Ти си тотално неадекватен дебил, който не може да каже две смислени думи на кръст, а само сипе тъпотии, критики и хули.
  —цитат от коментар 89 на валентин николов


  Хм.... интересно. Като ти чета поста, струва ми се, че той отговаря 100% на това описание 😁😁😁

 91. 91 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Когато изказваш твърдения без доказателства, се превръщаш в клоун.Публиката се смее, музиката свири, а куклата Мели се облива в сълзи.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#76] от "Ruse_Island":Искаш си Жан и Гечев, защото са грамотни? И поради каква причина трябва да изместим румънците, които винаги са били преди нас?
  —цитат от коментар 77 на валентин николов


  Именно, че дори и със Жан и Гечев, пак последното място в ЕС щеше да е наше, макар че знам ли, можеше и по-добре да се представят от Сикаджията при сегашните условия. Но тях ги търпяхме няколко години, а този повече от десетилетие и ЗАЩО?! И не е вярно - с румънците тръгнахме наравно за ЕС, а вече губим очевидно. Жалък премиер, посредствено управление и резултати, но почти рекордьор по дълго стоене на власт. Народе?!?

 94. 94 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#86] от "Сенсей НАНАЙ":

  Успехът на почти всички от тези хора си е благодарение на тях. Важното е държавата да не им се пречка много, много и толкова. Нямат особена нужда от нея. Ако излезе партия, която каже, че намалява драстично бюрокрацията, данъците и администрацияна, ще я изберат на мига, но такава няма. А бедност има навсякъде, не само в България. Мутрите и просташкият манталитет пък не могат да се оправят от държавата. Това не става от днес за утре с вълшебна пръчка и е поредната утопия, която левичарите искат да пробутат. За качеството в здравеопазването съм съгласен, ниско и неефективно, защото се работи за бройка и много се краде.

 95. 95 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#69] от "Ruse_Island":

  "ДБ ако щяха да изчезват, досега да е станало, все пак са извън парламента от няколко години. "

  Хе-хе, ДБ НИКОГА не е била в парламента.
  А ако под ДБ разбираш само ДСБ, то те също никога не са били в парламента като самостоятелен субект- все намират балами, върху които да паразитират.
  Докато разрушат поредната "коалиция".


 96. 96 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Весело

  До коментар [#83] от "4okuto":

  Ей сега ще ти отговорят, че заможните в България са на хранилка в администрацията или на богатеят от държавни поръчки.
  Някои не могат да приемат, че има хора, които са си изградили благосъстоянието с ум, работа и талант, не лъжат, не крадат и не зависят от управляващите. Тази категория хора са особено придирчиви към тези, за които гласуват и не са склонни да правят големи компромиси, следвайки като овце една или друга партия.

 97. 97 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz2":

  А по какво Борисов се различава от Божков, освен че освен всичко друго управлява и държавата.

 98. 98 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#69:"Ruse_Island"][/quote]

  Ето го потвърждението за привидната невинна всеядност на господина. Всички срещу ГЕРБ, като ги свалим ще можем да почнем на чисто и т.н. Каква коалиция ще правите с Мая, Слави и т.н. която да има разумна( не търгашка) основа?
  И не смей да ме наричаш гербераст - от 1990 гласувам за десните но такива като вас са на път да ме откажат. Трагичната липса на реалност е очевидна: просто не знаете кои все още ви подкрепят. Ама за колко дълго?

 99. 99 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#96] от "pamela":

  То че има доста такива "държавни бизнесмени", има. Но не трябва да генерализираме. Има ги навсякъде в ЕС и по целия свят. А и за мен е ясно като бял ден, че който и да дойде на власт в момента, това няма да се промени. Просто "нашите хора" на новите ще сменят тези на старите. Когато има обществени пари за преразпределяне, злоупотреба не може да се избегне. Такава е човешката природа. И неолибералите не могат да я променят, само могат да лицемерничат, белким някой се върже.

 100. 100 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#83] от "4okuto":Ей сега ще ти отговорят, че заможните в България са на хранилка в администрацията или на богатеят от държавни поръчки..
  —цитат от коментар 96 на pamela


  Аз съм му отговорил, г-жа, и е съвсем различно от това, дето предвиждаше. Още едно доказателство за "проницателността" ти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK