Брекзит не е минало. Политическият пинг-понг продължава

С Брекзит Великобритания се надяваше да приключи веднъж завинаги сложния конституционен дебат, породен от европейската интеграция. Сега тя се оказва в началото на друг, потенциално още по-сложен и с по-тежки политически последствия.

© Дневник

С Брекзит Великобритания се надяваше да приключи веднъж завинаги сложния конституционен дебат, породен от европейската интеграция. Сега тя се оказва в началото на друг, потенциално още по-сложен и с по-тежки политически последствия.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Майк Хоз със сигурност си е отдъхнал в навечерието на Коледа. Шефът на британската асоциация на автопроизводителите и автотърговците от няколко години е сред най-притеснените около сагата с Брекзит. Той дълго алармираше за тежките последствия от евентуално отсъствие на споразумение за свободна търговия.


По изчисления на асоциацията това щеше да означава загуби за автоиндустрията от около 55 милиарда лири за пет години (само тази сума би била почти равна на вноските към ЕС за същия период), надценка от поне 2 000 лири на кола и напускане на множество знакови компании. Скокът на безработицата в и без това изоставащи региони на Англия също щеше да е неизбежен.
Подписаното споразумение между ЕС и Великобритания избягва този тежък сценарий и неслучайно ръководителите на десетки асоциации от най-различни индустрии излязоха с изрични декларации в негова подкрепа. Както настоява Марк Хоз, сега поне "имаме платформа за бъдещи отношения". Извън съмнение е, че изкушението да се тегли черта под темата е голямо, политическо и икономическо. Може би неочаквано за мнозина обаче, има немалко причини, поради които въпросът за отношенията между Острова и ЕС далеч не е затворен.


Сегашният премиер, Борис Джонсън, със сигурност ще настоява на завършеността на процеса през идните години. Поставянето на точка на проточилото се напускане е негова основна политическа опора и изпълнено предизборно обещание, което трябва да стабилизира разклатеното доверие от несигурното управление на кризата с коронавируса.


Нещо повече, той дължи своята власт на специфична електорална Брекзит коалиция, която е отвъд неговата партия и нямаше да е възможна без подкрепата на предходни лейбъристки политически крепости в северна Англия. Тя се структурира в годините около референдума, става по-устойчива и започва да се превръща в ключов изборен фактор. Ако иска да бъде преизбран, Джонсън не просто ще трябва да припомня постижението си, а да го препотвърждава чрез най-различни политически ходове. Извън неговите желания остават множество други динамики, които ще превърнат Брекзит в любопитно продължаващ процес.


Очевидното, което идва


Най-очевидните линии на развитие са вътрешно-политически. Националистите в Шотландия укрепват позициите си и убедителна победа на следващите избори ще върне темата за нов референдум за независимост. Шотландците гласуваха с цели 62 % за оставане в ЕС и тази нагласа постепенно засили аргументите в полза на "Шоткзит" от Великобритания.


Различни изследвания през последните години сочат изместване и стабилизиране на подкрепата за независимост, макар основните въпроси при развод (валута, пенсии, производствени вериги с Англия, компенсиране на субсидиите от Лондон и други) все още да нямат достатъчно убедителен отговор.


Дори след новото споразумение, Северна Ирландия остава частично обвързана с ЕС, за да се избегне "твърда граница" с република Ирландия, която е част от съюза. Тягата на отношенията между двете страни се засилва и все по-често се чуват гласове за евентуално обединение в рамките на едно десетилетие. И тук, социологическите допитвания постепенно се движат в тази посока, особено сред по-младите.


Въобще, с Брекзит Великобритания се надяваше да приключи веднъж завинаги сложния конституционен дебат, породен от европейската интеграция. Сега тя се оказва в началото на друг, потенциално още по-сложен и с по-тежки политически последствия.


Има и по-широк, общ политически ефект, при който Брекзит е вече фиксиран като отправна точка за интерпретиране на ползите и вредите от напускането. В този смисъл, той е вече и специфична мерна единица за случващото се след 1 януари 2021 година.


Различни версии на Брекзит


Съществува и по-непосредствена логика на продължаващ Брекзит. Постигнатото споразумение е доста "тънко" и не покрива множество важни линии на сътрудничество и общуване между ЕС и Великобритания. Предстоят преговори за отношенията във финансовата област и сега избраната форма е доста отворена и може често да бъде адаптирана.


Същото важи и за други области като обмена на данни, сигурността и отбраната, външната политика. На практика документът не покрива услугите, което в британския случай е почти 80 % от икономиката. Това също оставя широко поле за допълнителни промени и може да доведе до множество нови договорки или предоговаряния на някои от актуалните текстове.


Нещо повече, възможно е да има различни версии на Брекзит в зависимост от това коя партия формира следващите правителства. Отсега лейбъристи и либерали имат доста по-различни идеи от консерваторите и ще търсят разширяване на сътрудничеството, макар и извън рамките на единния пазар.


Погледнато по-аналитично, сегашното споразумение за търговия прилича на доста непълен и потенциално нестабилен темплейт, върху който могат да бъдат правени множество промени. През идните години отношенията между ЕС и Великобритания ще представляват непрестанна калкулация на полезното съотношение между дистанция и сътрудничество, между по-голямо отдалечаване и повече съвместимост между двете страни.


Политически пинг-понг


По-конкретно, според сегашните договорки всяко по-радикално отдалечаване от европейските стандарти от страна на Лондон ще активира процедура, която може да въведе защитни тарифи.


В този смисъл и тук е възможно да станем свидетели на несекващ политически пинг-понг, който непрестанно предефинира стопанското общуване между двете страни. Към момента по-голяма вероятност за първа промяна идва от британците, защото правителството е твърде решено да готви мащабни програми за държавна помощ към различни региони и индустрии.


Без промяна на множество стандарти пък няма как да бъде подписано търговско споразумение със САЩ, което също може да доведе до спорове с Брюксел.


Брекзит неизбежно ще остане и като битка на наративи по простата причина, че е прецедент и маркира нов тип политическа стратегия и траектория. ЕС винаги в някаква степен ще иска да го представи като ирационален, сгрешен и само-нараняващ проект, докато британците ще настояват на обратното.


Този сблъсък на интерпретации е обречен на дълъг живот. Брекзит обаче ще остане в политическото въображение и поради друга, по-съществена причина. Тя е свързана с убеждението, че абсолютният суверенитет е ценност сам по себе си. Привлекателен със своето обещание и романтична проекция в бъдещето, а не с реалистичността на непосредствените алтернативи.


Това убеждение все повече прилича на вяра, която е по-устойчива и непредвидима. И, всъщност, в това е кодирано неизбежното продължение и значимост на британското напускане.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Много интересна статия изключение лирическите отклонения към края.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Покрай напасването с Брекзита, някои спедитори и куриети спряха временно доставките до острова, други пък всеки ден изискват ”ново десет” а при трети времето за транспорт се бая удължи. Както и да е, до месец, два сигурно вдичко ще се урегулира и пазара ще се пренареди.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4938 Неутрално

  Изглежда поставената задача все още се изпълнява , тук също Брекзит е от значение само за студенти и сезонни работници , за останалото да му мисли Германия.....

 4. 4 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Като чета, в Англия има консенсус за брекзита на този етап - дори да не го харесват, не смятат да предоговарят, поне лидерът на работниците така разправя. Да не пипат границата с Ирландия, другото все някак ще се натамъни. Няма смисъл да се предъвква безкрайно темата.

  Странично - мисля си как ли би изглеждал перфектният кликбайт тук. Трябва да включва Тръмп, македонска история, Брекзит и българска политика. Нещо от типа на "Тръмп откри древните си македонски корени и замисля невидима граница между Северна Македония и Пиринския край по модела на Северна Ирландия. Син на български политик, учещ в САЩ, е консултант на тайния план"

 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1199 Весело

  Като чета, в Англия има консенсус за брекзита на този етап - дори да не го харесват, не смятат да предоговарят, поне лидерът на работниците така разправя. Да не пипат границата с Ирландия, другото все някак ще се натамъни. Няма смисъл да се предъвква безкрайно темата.Странично - мисля си как ли би изглеждал перфектният кликбайт тук. Трябва да включва Тръмп, македонска история, Брекзит и българска политика. Нещо от типа на "Тръмп откри древните си македонски корени и замисля невидима граница между Северна Македония и Пиринския край по модела на Северна Ирландия. Син на български политик, учещ в САЩ, е консултант на тайния план"
  —цитат от коментар 4 на еспресо


  Никой кликбейт не е добър, ако не включва "Христо Иванов поиска" и "Румен Радев заяви".

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1199 Любопитно

  А по темата - Брекзит Е факт, значи Е минало.
  Сегашните неуредици ще се оправят за няколко месеца, най-много година.
  А дали ОК ще спечели от излизането си или не, ще се види след пет-десет години, не по-рано.

  Знанието е сила, информацията - власт
 7. 7 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 508 Весело

  До коментар [#4] от "еспресо":

  Пропусна СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ и дълбоката държава.

 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4014 Любопитно

  Много тенденциозно и негативно написана статия.

  "Нещо повече, възможно е да има различни версии на Брекзит в зависимост от това коя партия формира следващите правителства"

  Владимир Шопов сериозно трябва да мисли преди да пише. Брекзит е факт от една година. Това което не е уточнено са ТЪРГОВСКИТЕ отношения. Нещо което е коренно различно от политическата страна което е Брекзита. Версиите за които пишещия говори са две, има търговски споразумения или няма. От тук насетне няма значение кой ще управлява. Записано е със закон. Великобритания излезе от ЕС и вече не е част от съюза. Така, че за какви точно версии пише автора???

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Важното е, че мнозинството англичани разбраха какво социалистическо изчадие е ЕС и че нямат полза от него.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Какво означава "темплейт"?

 11. 11 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Брекзит е факт от една година. Това което не е уточнено са ТЪРГОВСКИТЕ отношения. Нещо което е коренно различно от политическата страна което е Брекзита.
  —цитат от коментар 8 на padrino  Пореден удар във въздуха: Брекзит има няколко основни елемента. Прекратяването на политическите отношения във формата "ЕС" е декларативен акт със съществени, но ограничени последици / основно свързани с излизането на британските представители от ЕС-институциите/, без наличието на подписано ТС. Именно то / или неговото неподписване/ финализира процеса "Брекзит" истински и тежко. Неслучайно до подписването на ТС всички основни икономически регулации на ЕС продължиха да действат и в Британия, принципите на свободно движение на хора, стоки и капитали си функционираха така, както и преди политическия акт на напускане.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 12. 12 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1904 Весело

  Важното е, че мнозинството англичани разбраха какво социалистическо изчадие е ЕС и че нямат полза от него.
  —цитат от коментар 9 на hope


  Само да напомня, че "социалистическото изчадие" вдигна на крака тотално рухналата Британия след 73-а. На британската благодарност за това се насладихме в последните няколко години. Напълно по дьо Гол.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 13. 13 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Предстоят преговори за отношенията във финансовата област и сега избраната форма е доста отворена и може често да бъде адаптирана.
  *************************************************************

  Тук е заровено кучето. Най-голямото куче!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 14. 14 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1904 Весело

  Какво означава "темплейт"?
  —цитат от коментар 10 на Sir Humphrey


  Съкратено от "Тръмп е лейка". Лайквай го редовно, така е правилно сега!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 15. 15 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Поздравления за текста! Едно от малкото смислени неща напоследък!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 16. 16 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Брекзит е минало, също така и надеждите за свободна търговия, май няма да се случат. Тук вече се говори за мита на стоките внесени от ЕС. От политиците нищо не съм чул, но доставиците реват :)

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":

  Е как така? Ако не ме лъже паметта, във Великобритания държаха да се омеси политика и търговия, защото все нещо не им изнасяло и все не печелели достатъчно. Все правилата от Брюксел ги дразнели и все ги спъвали. Сега могат да си подписват каквито искат споразумения и договори и не видиш ли, хоп изненада! ЕС имал наглостта да не се съобразява с британските интереси и поставял условия.
  Кой ще управлява във Великобритания си остава много мъгляв въпрос, понеже Великобритания е монархия. Поне вече няма да се оправдават с Брюксел, Париж, Берлин или някой друг.

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4014 Любопитно

  Само да напомня, че "социалистическото изчадие" вдигна на крака тотално рухналата Британия след 73-а. На британската благодарност за това се насладихме в последните няколко години. Напълно по дьо Гол.
  —цитат от коментар 12 на Манчо


  Дефендър, виждам, че си с нов профил😂 Само да ти напомня, че през 73 това бе ИКОНОМИЧЕСКИ съюз от само 9 държави, така, че по-кротко с пропагандата....
  Колкото до още по далечен период на 3 Май 1960 година 6 държави: Австрия, Дания, Норвегия, Португалия, Швеция и Великобритания основават Европейската Агенция за СВОБОДНА търговия (EFTA) така, че хайде върни се пак в училище и да си преговориш опорките по задълбочено. Така, че не ми обяснявай как ЕС е спасило Британците от нещо което те са създали 13 години по рано.
  Хайде дерзай👍

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  [quote#12:"Манчо"][/quote]

  Кой, кого е "вдигнал" е много спорно. То така можем да кажем, че Англия е вдигнала цяла Европа през 16-17в. с индустриалната революция. Да чака благодарности ли?

  Англичаните излязоха достатъчно умни, да запазят валутата си и да имат собствена политика, като суверенна държава. Видяха обезличаването и обезкървяването на ЕС и реагираха напълно правилно. Ние ще чакаме да ни претопят африканците и арабеските.

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#16] от "ikod":

  По-скоро е обратното. ЕС се затваря за китайските стоки, гордо представени като британски. Великобритания има желанието да бъде посредник и да обира каймака, като препродава. Великобритания вече е трета страна за ЕС и е съвсем в реда на нещата, потокът стоки от британските пристанища да минава през европейските митници. Съответно и обратното. Европейските стоки да минават през британски митници. Това няма как да не забави, затрудни и оскъпи, както бизнесът, така и търговията за двете страни. Това беше изборът на Великобритания. И пак трябва да се подчертае, че от Брекзит губят и двете страни.

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#19] от "hope":

  "... Ние ще чакаме да ни претопят африканците и арабеските..."!

  М-да...! А пък в Лондон, може да видиш само и единствено чистокръвни британци. Да не си помислиш, че на всяка крачка срещаш жълти, черни, опушени, чалмосани или забулени и забрадени индивиди? Няма такова нещо...!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Англичаните излязоха достатъчно умни, да запазят валутата си и да имат собствена политика, като суверенна държава. Видяха обезличаването и обезкървяването на ЕС и реагираха напълно правилно. Ние ще чакаме да ни претопят африканците и арабеските.
  —цитат от коментар 19 на hope


  То пък като че ли по улиците на Лондон вече можеш да видиш някой русоляв англичанин или рижав ирландец ! Официално в града живеят по-малко англичани отколкото имигранти, а от имигрантите точно европейците не са най-желаните.

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#18] от "padrino":

  Тъй де... Но, защо все пак Великобритания влиза в ЕС? Напълно разбирам британското мнение относно разширяването на ЕС с държави от Източна Европа, но това е по-скоро неизбежно. Всичко търпи развитие и разширение. Да, нясно съм, че не е по британския вкус, но не всичко може да се случва в техен интерес. ЕС не крие, че трябва да се разширява и развива, за да се запзи като световен фактор и център на влияние. Раздробени европейски държави ще бъдат смазани от Китай, Русия и САЩ. Ако Европа иска да оцелее, трябва да продължава процесът на федерализация. Няма да стане бързо, нито лесно. Сигурно ще минат още 50 или 100 години. Самите САЩ са се формирали над 200 години.

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 925 Любопитно

   Все си мислех, че прогресист-комунистите са силно против националистите, дори и са против патриотите. Защо тогава не мога да си обесня как в следният текст, националистите в Шотландия са представени в положителна светлина, като борци за независимост а не диверсанти които искат да разцепят Великобритания:

  " Националистите в Шотландия укрепват позициите си и убедителна победа на следващите избори ще върне темата за нов референдум за независимост. Шотландците гласуваха с цели 62 % за оставане в ЕС и тази нагласа постепенно засили аргументите в полза на "Шоткзит" от Великобритания.Най-очевидните линии на развитие са вътрешно-политически. Националистите в Шотландия укрепват позициите си и убедителна победа на следващите избори ще върне темата за нов референдум за независимост. Шотландците гласуваха с цели 62 % за оставане в ЕС и тази нагласа постепенно засили аргументите в полза на "Шоткзит" от Великобритания."  Всъщност имам едно обяснение, поне за себе си - нарича се critical theory

  'progressives' is the politically correct word for communists
 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Това беше също изненада за статуквото. Което още не са преглътнали. Но да кажем че ще им е доста трудно да обърнат процеса.

 26. 26 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#10] от "Sir Humphrey":

  Какво означава "темплейт"?
  —цитат от коментар 10 на Sir Humphrey

  трафарет

 27. 27 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4014 Любопитно

   Все си мислех, че прогресист-комунистите са силно против националистите, дори и са против патриотите. Защо тогава не мога да си обесня как в следният текст, националистите в Шотландия са представени в положителна светлина, като борци за независимост а не диверсанти които искат да разцепят Великобритания:" Националистите в Шотландия укрепват позициите си и убедителна победа на следващите избори ще върне темата за нов референдум за независимост. Шотландците гласуваха с цели 62 % за оставане в ЕС и тази нагласа постепенно засили аргументите в полза на "Шоткзит" от Великобритания.Най-очевидните линии на развитие са вътрешно-политически. Националистите в Шотландия укрепват позициите си и убедителна победа на следващите избори ще върне темата за нов референдум за независимост. Шотландците гласуваха с цели 62 % за оставане в ЕС и тази нагласа постепенно засили аргументите в полза на "Шоткзит" от Великобритания."Всъщност имам едно обяснение, поне за себе си - нарича се critical theory
  —цитат от коментар 24 на AllLivesMatter


  Да но интересното е, че Дневник нищо не пишат за проблемите на Никола Стърджън в момента относно това, че тя открито и под клетва лъга в Шотландският парламент и сега като фактите излезнаха наяве е станала по-ниска от тревата. Някак си за това не трябва да се споменава защото разбива опорките....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Безсмислена статия на изчерпана тема.

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#28] от "Kosta Delev":

  Точно. Всеки по пътя си. След 10-15 години ще гледаме, какво всъщност е означавал Брекзит. Всичко вече е казано и предъвкано.

  Бивш tww09306483.
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  ".......Най-очевидните линии на развитие са вътрешно-политически. Националистите в Шотландия укрепват позициите си и убедителна победа на следващите избори ще върне темата за нов референдум за независимост. Шотландците гласуваха с цели 62 % за оставане в ЕС и тази нагласа постепенно засили аргументите в полза на "Шоткзит" от Великобритания........."

  Пожелавам успех на шотландците и дано до десетина години видим една независима/ и членка на ЕС/ Шотландия!

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4074 Любопитно

  ".....................Същото важи и за други области като обмена на данни, сигурността и отбраната, външната политика. На практика документът не покрива услугите, което в британския случай е почти 80 % от икономиката. ................."

  Тука дни "разбирачи" твърдяха , че ЕС е "клекнал" на Лондон , но фактите говорят точно обратното!По този начин Брюксел винаги може да цака и прецака Лондон като има контрол над финансовите услуги и винаги може едностранно да слага бариери!Вижте само как курса на паунда въпреки споразумението дефкато не мърда нагоре , а се движи на нивата си преди подписването на споразумението!

 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4074 Любопитно

  До коментар [#4] от "еспресо":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Засега нещата са така, но консерваторите няма да са вечно на власт/ най-вече популистката шайка на Борето/!Лейбъристите и либерал-демократите са за по-близки отношения с ЕС и да не забравяме настроенията в Шотландия и Северна Ирландия !Ще е цяло чудо , ако Великобритания се запази в сегашният си вид-освен , ако не започне сближаване с Европа, за да може Единбург и Белфаст да се поуспокоят!Потенциално това това са около 7 милиона души, които малко или много искат да са независими от Лондон и това ще е огромен проблем за англичаните!

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4074 Любопитно

  До коментар [#8] от "padrino":

  Самият факт , че е се НЕ даде на финансовият сектор пълен достъп до пазара на ЕС говори предостатъчно , кой е с "каре аса в ръката"!И това със сигурност не е Лондон!И да не забравяме Единбург и Белфаст, защото политическите глупаци в Лондон ги игнорират , а това е "политическа бомба със закъснител"!

 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4074 Любопитно

  До коментар [#12] от "Манчо":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  За пореден път се убеждавам колко велик държавник е бил Дьо Гол след като имал "едно наум" за надутите островни тикви!Последните не понасят германците и французите / и се страхуват от тях/!Докато тези в Париж поумняха , че за да "вървят нещата добре' трябва да са "в една лодка с Берлин"!Това говори достатъчно за френската прагматичност и английското лицемерие!

 36. 36 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#12] от "Манчо":

  Само да ти напомня , че в онова в което е влязла Великобритания няма нищо общо с това , което имаме сега...

 37. 37 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Брекзит свърши бе хора приемете го, връщане назад няма поне в обозримо бъдеще .... Няма да има други версии на Брекзит , версията е една , това което имаме сега , това за което говори автора не са други версии на Брекзит , а предоговаряне на взаимотношенията между два субекта , в зависимост от промените в обстановката....,както постоянно текат и не спират преговори и постоянно нещо се променя във взаимотношенията между ЕС и Америка , Турция , Русия , Китай , Япония и тн , така и ще е с Англия., това което имаме сега ще се промени малко или много , защото света не е статичен , а динамичен . Но това не означава предоговаряне на Брекзюит или отмяната му.

 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1199 Весело

  ".......Най-очевидните линии на развитие са вътрешно-политически. Националистите в Шотландия укрепват позициите си и убедителна победа на следващите избори ще върне темата за нов референдум за независимост. Шотландците гласуваха с цели 62 % за оставане в ЕС и тази нагласа постепенно засили аргументите в полза на "Шоткзит" от Великобритания........."Пожелавам успех на шотландците и дано до десетина години видим една независима/ и членка на ЕС/ Шотландия!
  —цитат от коментар 31 на bat_plamen


  Ако Шотландия се отцепи, за да влезе в ЕС ще трябва да си мине по каналния ред.
  ЕС да не ви е поредния "десен проект" тип "тюрлюгювеч", в който партийките ви влизат и излизат по три пъти дневно...

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Великобритания е мощна държава.Сигурно ще се справят.Но не е изключено един ден си кажат: Защо ни трябваше на баир лозе? 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  "На практика документът не покрива услугите, което в британския случай е почти 80 % от икономиката."
  Очаква се, че Европейският съюз ще ратифицира сделката за Брекзит до февруари 2021 г.
  А ако не мине всичко толкова гладко, колкото се предполага?

 41. 41 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 890 Неутрално

  "Брекзит не е минало. Политическият пинг-понг продължава..."

  За всички е крайно време да разберат, че въпросът за Брекзит бе решен преди 4 и половина години на референдум, а за бъдещето на Шотландия - с 2 години по-рано. За да не попадаме в ситуацията на Тръмп, който се опъва, гъне и усуква, правейки всичко възможно, за да изопачи фактите и резултатите от гласуването, с което само става смешен, жалък и досаден...

  Това са правилата на демокрацията. Останалото е опит за налагане на нечия диктатура над решението на мнозинството.

 42. 42 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1904 Весело

  До коментар [#12] от "Манчо":Само да ти напомня , че в онова в което е влязла Великобритания няма нищо общо с това , което имаме сега...
  —цитат от коментар 36 на Kalinoff Ivan


  Само да напомня, че ЕИО е първата фаза на мегапроекта СЕЩ. Не могат да съобразят това само задните части на особено изявени идиоти.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 43. 43 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1904 Весело

  Кой, кого е "вдигнал" е много спорно. То така можем да кажем, че Англия е вдигнала цяла Европа през 16-17в. с индустриалната революция.
  —цитат от коментар 19 на hope


  Не , не можем да кажем "така"! Защото да си двигател на ИР е едно, а да пълзиш по корем пред французите 10 години, да трябва да чакаш 10 г. да си отиде дьо Гол, за да се възползваш от облагите на Общия пазар, който ти подарява Златната кокошка, борсовата търговия на Европа - съвсем друго. Именно приемането на Британия в ЕИО спасява страната от тотален фалит и това е физически факт. Както е физически факт предупреждението на Дьо Гол, че Британия, приета в ЕИО, ще бъде Троянския кон на Вашингтон в Европа .

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 44. 44 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1904 Любопитно

  Само да ти напомня, че през 73 това бе ИКОНОМИЧЕСКИ съюз от само 9 държави,
  —цитат от коментар 18 на padrino


  Кой и защо пълзя по корем пред този съюз, падре? Защо не си стоя в съюза на шестте?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 45. 45 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4074 Любопитно

  До коментар [#38] от "pag":

  Точно заради това да го "върнат тъпкано " на Лондон , ако Шотландия реши да се цепи от ОК ще получи "бърза писта" от Брюксел!

 46. 46 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 712 Неутрално


  До коментар [#43] от "Манчо":

  тъй да се връщаме в миналото и историята, е пълна глупост ако не бяха британците французите още щяха да са под немски ботуш или още по зле този на Сталин, ако беше победил Хитлер сам.

 47. 47 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#36] от "Kalinoff Ivan":

  То и Великобритания сега, няма нищо общо с онова което е била при влизането си в ЕС.

  Бивш tww09306483.
 48. 48 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#41] от "Kosta Delev":

  "... въпросът за Брекзит бе решен преди 4 и половина години на референдум, а за бъдещето на Шотландия - с 2 години по-рано...".

  Само не стана ясно, защо на шотландския референдум ги заплашиха, че отделяйки се от Великобритания, ще напуснат ЕС. Сега се оказва, че шотландците били лоши, когато искали да останат в ЕС. И всичкото това за две години. Йезуитството не е чуждо на британската политика, ама чак пък толкова...!

  Бивш tww09306483.
 49. 49 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#38] от "pag":Точно заради това да го "върнат тъпкано " на Лондон , ако Шотландия реши да се цепи от ОК ще получи "бърза писта" от Брюксел!
  —цитат от коментар 45 на bat_plamen


  Шотландия няма да се отцепи, защото няма сметка. 80% от търговията им е вътре в ОК, всичко им е интегрирано от 300 години.
  Те са в съюз с Кралство Англия, не са завладяни и окупирани като Ирландия, нито са католици.
  Всичките им приказки са пушилка с цел измъкване на още субсидии и привилегии.
  За сведение, при население от 5 милиона и половина в момента от бюджета на ОК получават субсидия от 17-18 милиарда паунда годишно или около 20% от бюджета им.
  Какъв ЕС, какви пет лева?

  А, и накрая - няма такова животно "бърза писта за ЕС"...

  Знанието е сила, информацията - власт
 50. 50 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#49] от "pag":

  Англия има също не малко да губи. Говоря във военно отношение това би бил огромен удар за тях ако Шотландия се отдели.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 51. 51 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#50] от "Jalis Ironhammer":

  Глупости , удар ще е финансово , но за шотландците , щото сега Лондон плаща сметката .... Картата с шотладия от ЕС я разиграваха при Брекзит , на ЕС не му трябват шотладците , тях ги изпозваха да блъфират Англия преди Брекзита, но след като се свърши, и тозо блъф го оставиха, но ти караш по инерция с митовете раздухвани от Брюксел ... Пък и шотландците едва ли ще са навити да влизат в ЕС като разберат , че ще са нетен донор на Брюксел , защото тази подробност 99 процента от едва ли им идва на акъла .

 52. 52 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  [quote#43:"Манчо"][/quote]

  Не я знам историята с дьо Гол, но каквато и полза да са имали преди 50 години сега нямат. ЕИО или не знам как са се наричали тогава, няма нищо общо с ЕС сега.

  Любовта ще спаси света!!!
 53. 53 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Холандски митничари иззеха сандвичи с шунка от британски шофьори


  Холандска телевизия излъчи кадри с митничари, които иззеха сандвичи с шунка от шофьори, които са пристигнали с ферибот от Великобритания. Това е част от правилата след Брекзит, които забраняват внос в ЕС на личен багаж, който включва месо и млечни продукти, пише "Гардиън".

  На кадрите митничари със светлоотразителни жилетки обясняват на шофьори на автомобили и камиони на фериботния терминал в Хук ван Холанд, че "не ви е позволено да вкарвате определени храни в Европа като месо, плодове, зеленчуци, риба, такива неща".


  Някои шофьори попитаха дали могат да предадат месото и да запазят хляба. Един от митничарите отговори: "Не, всичко ще бъде конфискувано. Добре дошли в Брекзит, господине, съжалявам".

  Забраната влезе на Нова година след изтичане на преходния период. Британското правителство предупреди, че пътуващите към Стария континент трябва да консумират и изхвърлят забранени продукти преди да пресекат границата.

  В насоките се отбелязва, че от 1 януари 2021 г. няма да могат да се внасят в ЕС продукти от животински произход като месо и млечни продукти.

  От Европейската комисия обявиха, че забраната е необходима, защото месото и млечните продукти могат да съдържат патогени, които могат да причинят заболявания в Общността.

  Холандските митничари също публикуваха снимка с конфискувана храна. "От 1 януари повече не можете да внасяте храна от Великобритания", предупредиха те.

 54. 54 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 890 Весело

  [quote#43:"Манчо"]
  —цитат от коментар 52 на hope
  Не я знам историята с дьо Гол, но каквато и полза да са имали преди 50 години сега нямат. ЕИО или не знам как са се наричали тогава, няма нищо общо с ЕС сега.[/quote]

  Историята на ДеГол в едно изречение е следната:

  След като е бил спасен и прибран във Великобритания като мокро коте в началото на войната, в която французите на няколко пъти поставят световен рекорд по бързо развяване на бял байряк, той прави всичко възможно да попречи на британците да влезат в Европа докато са се писали правилата на новосъздаваната икономическа общност, основно защото сам е смятал, че британците нямат никакъв интерес в обединена Европа, а са само един "троянскиат кон" на САЩ.

  Другото са подробности.

  Друг интересен исторически факт е, че по време на гостуването си в къщата на тогавашния министър-председател на Великобритания, е бил заобиколен от бодигардове, въоръжен с пистолет и е държал храната предварително да се тества за отрова - ето че ви обрисувах с няколко щриха психическата картина на любимеца на мъжете от дълбокия тил генерал ДеГьол, чийто образ вдъхновява и създателите на сериала "Ало, ало"...

 55. 55 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#54] от "Kosta Delev":

  Много благодаря :)

  “Ало, Ало “ е шедьовър!

  Любовта ще спаси света!!!
 56. 56 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#53] от "constatator":


  Сега ще се държим, като след развод. Жалко, че не са им лепнали шунката на челата...
  Явно ЕС гражданите са обидени!

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK