"Смисълът на имунизирането е да стане за два-три месеца"

"До юли трябва да бъдат доставени: на "Пфайзер" – 1 милион ваксини, на "Модерна" - 500 хил., на "АстраЗенека" - около 450 хиляди", казва ръководителят на щаба по ваксинацията.

© Юлия Лазарова

"До юли трябва да бъдат доставени: на "Пфайзер" – 1 милион ваксини, на "Модерна" - 500 хил., на "АстраЗенека" - около 450 хиляди", казва ръководителят на щаба по ваксинацията.Случката с четиримата ваксинирани общински съветници в Сандански в нарушение на националния план за ваксинация предизвика дебати както за реда за имунизация срещу коронавируса, така и за темповете, с които това се случва в България. Държави като Дания и Израел вече осигуриха ваксини за цялото население и очакват през лятото да са приключили с кампанията. За сравнение - в България масовата ваксинация едва тогава ще започне. По данни на правителствената пресслужба към момента броят на имунизираните е 14 161. Предлагаме ви мнения на експерти, които говориха по темата пред БНР, и за финал един ироничен коментар от "Фейсбук".


Д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването:


Добрата организация на масовото имунизиране срещу COVID-19 позволява по-либерални мерки. Не е нужно да се имунизира цялото население. Планът трябваше да включи бърза имунизация на възрастните хора - например на тези над 60-годишна възраст, тъй като това е рисковата група с най-висока смъртност. Ако те бъдат имунизирани и предпазени от заболяване, това е достатъчно, за да бъдат премахнати мерките. Останалите могат да се ваксинират и по-късно.
Възрастните хора над 60 години са около 2 милиона. Ако вземем предвид, че част от тях вече са боледували, част от тях няма да пожелаят да си сложат ваксината, може би контингентът, за който говорим, е около 1.5 милиона души, това значи 3 милиона ваксини. Това може да бъде реализирано в рамките на два месеца, така че към края на март страната да премахне всички ограничения. Дори не е необходимо да се ваксинират всички лекари първи, а само тези, които са на първа линия.


Има много сериозно недоверие към тези ваксини. Това е свързано и с недоверието към правителството от последните месеци.


Процес на масова ваксинация не може да се случи, ако не се включи цялата здравна система, не само общопрактикуващите лекари. Наличните медицински кабинети в лечебните заведения са напълно достатъчни. Въпрос на добра организация е да се организира такава масова ваксинация. Процесът се усложнява от начина на съхраняване на тези ваксини.


Достатъчно задоволително ваксинационно покритие ще се постигне, ако варира със сегашните темпове - между 10 и 15 години. Ако успеем да доставим достатъчен брой ваксини и да организираме здравната система, смисълът на имунизирането на хората е това да стане за два-три месеца, след което да се премахнат всички ограничителни мерки - заведения, училища, маски, дистанция и прочее.


Проф. Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб:


Случаят в Сандански е недопустимо нарушение на ваксинационния план. Дори и да са оставали ваксини, те е трябвало да бъдат предложени на други хора от предвидените за ваксинация в първа фаза. Втората доза от ваксината за общинските съветници в Сандански трябва да бъде поставена по-късно, за да не бъде за сметка отново на хора от първа линия.


До юли само на "Пфайзер" ще имаме 1 милион ваксини, на "Модерна" - 500 хил. ваксини, на "АстраЗенека" - около 450 хиляди ваксини. В сряда, 13 януари, се очакват 600 ваксини на "Модерна". Ваксинационният план върви успешно и коректно.


Към момента ваксината се понася много добре от ваксинираните хора. Странични ефекти са регистрирани само при петима души и те са съвсем леки и обичайни за всяка ваксина - зачервяване на мястото и лека болка там.


Около 14 хиляди души вече са ваксинирани в България и за тях е запазена дозата за втората доза на 21-вия ден след първата. Очаква се към края на януари да започне ваксинирането на учителите и на хората в социални институции. Надеждите ни са масовата ваксинация да започне през юли.


Д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар:


Личните лекари биха могли да се включат във ваксинирането на хората срещу COVID-19, но това не трябва да става в кабинетите им, а те могат да бъдат само част от екипи, които ще извършват тази дейност.


На практика нашата задача е до края на лятото да бъдат ваксинирани няколко милиона души, те трябва да бъдат ваксинирани безопасно, но трябва и да не се нарушава ритъмът на работа в доболничната помощ. Затова трябва да се изградят центрове по ваксинация на територията на цялата страна - така е в Германия, Франция, Израел. Само така ще се проследи процесът изцяло - преди и след ваксинацията. Трябва да има изградени екипи в тези центрове за това.


Аз правя списъци вече на желаещите да се ваксинират. Но смятам, че ако някои колеги искат за участват, нека се включат в екипите към центровете, но в противен случай - да го правим по кабинетите - това ще е провал, защото ние няма да успеем да ги ваксинираме в рамките на това лятото, защото зимата се активизира вирусът и ще има бум.


Не е етично и приемливо ваксинирането на хора, които не са в списъците на работещи на първа линия. Така се губи и доверието на хората. Можеше тази ваксина да се постави на полицаи, транспортни работници, медици в домовете за възрастни хора.


Имам препоръка на преден план във ваксинацията да излязат хората над 65 години, които са с хронични заболявания, защото те са най-застрашените. За нас, общопрактикуващите лекари, също има списъци за ваксиниране, аз ще направя това веднага щом свършат антителата ми, но мисля, че колкото е по-всеобхватна ваксинацията, толкова по-добре, защото иначе ще фалират бизнеси, ще си ходим с маските, а виждаме какво правят интелигентните страни - бърза и повсеместна ваксинация.


Лекарите трябва да убеждаваме пациентите във ваксинирането. Да, страничните реакции от ваксините са едно на 10 000, едно на 20 000, да, има ги, но смъртността е 4 на сто - разбирате ли за какво става дума.


Лъчезар Томов, математик:


Обществото не е дисциплинирано и това не позволява сериозно отхлабване на мерките. Няма воля за налагане на мерките, особено в провинцията.


След Нова година базовото репродуктивно число, което показва средно колко души заразява един човек, се повиши и е 0.99, близо единица. В момента поддържаме доста стабилно ниво. Изглежда ни като спад, но в момента имаме плато на случаите. Това плато е предвестник на нарастване.


Не е време за разхлабване на мерките, защото имаме повишаване на случаите при децата, а връщането в училище трябва да е съпроводено с много строги мерки.


Ниският дял на желаещите да се ваксинират преподаватели е като модата със скъсаните дънки. Известно време много малко хора носят скъсани дънки. Изведнъж се оказва, че те са навсякъде. По същия начин ще се смени мнението за ваксините.


Не сме поставили бързата имунизация като приоритет с цел отварянето на икономиката и на обществото. Правителството трябва да ускори ваксинацията.


Д-р Златко Димитров, Българско дружество на алерголозите:


Усложненията от коронавирусната инфекция са многократно по-чести от потенциалния риск при ваксиниране. При заболяване от COVID-19 на практика имаме цял спектър от засягания на различни органи и системи, не само на дихателната. Всички знаем, че се атакува дихателната система. Освен това обаче засягането може да доведе до много тежки промени и на останалите системи: сърдечно-съдова, чернодробното засягане е много често, неврологичното засягане.


Данни от аутопсии в САЩ показват, че при 60 на сто от случаите има възпаление на сърдечния мускул. Рискът от преболедуване е непредвидим и може да засегне абсолютно всички.


Алергичните заболявания не са противопоказания за приложение на ваксината като цяло. Случаите на анафилаксия - най-тежката алергична реакция, която може да бъде животозастрашаваща, при 1 милион поставени дози от ваксината срещу коронавирус са 11. 11 случая на 1 милион е много рядко усложнение. Последващото наблюдение в продължение на 15-20 минути след ваксинацията означава, че рискът от алергична реакция ще бъде сведен до минимум.


Дори ваксината на дадено лице да попадне в сезона, в който то има сезонни симптоми на алергия, това не е противопоказание. Заболяванията като алергичен ринит, бронхиална астма, хранителна алергия не спадат към противопоказанията за приложение на ваксинация. 30% от европейското население има някои от тези изброени болести.


Има обаче групи пациенти, които преди тази ваксинация вече са преживели определен тип алергични реакции, и те трябва да се въздържат от ваксиниране. Основният проблем е, че не знаем към какво сме алергични и алергичните реакции стават непредвидими.


Въпреки че официално няма отправена препоръка за предварителна лекарствена подготовка преди ваксинация срещу COVID-19, съветвам пациентите с алергични заболявания да направят такава с противоалергични медикаменти - три дни преди и в деня на ваксинацията.


Няма нито едно убедително доказателство в момента, че ваксината причинява автоимунни заболявания.


Теодор Михайлов, един от създателите на "Терминал 3", блогър:


Помните ли вица, в който оптимистът, вървейки през гробищата, казал: "Тук виждам само плюсове"?


А знаете ли, че само вчера са ваксинирани 688 човека? А знаете ли с тези темпове кога ще приключи ваксинацията?


Ще приключи точно след 28 години и по-точно - през януари 2049 година.


Което значи, че спокойно може да резервирате новогодишното си парти през 2050 г. още отсега. Което си е плюс отвсякъде. Наздраве!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Голяма работа, че сложили ваксини на общинарите. При наличие на сериозен % нежелаещи да се ваксинират мед. лица и учители, не могат да имат претенции, че са ощетени.

 2. 2 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 529 Неутрално
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  В събота 138, в неделя 0.
  Гарантирано от ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 172 Неутрално

  А знаете ли, че само вчера са ваксинирани 688 човека?

  Да, вчера беше неделя, всички налични ваксини се слагат по план, иначе Франция за 10 дни беше ваксинирала 500 човека.

 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  "А знаете ли, че само вчера са ваксинирани 688 човека? А знаете ли с тези темпове кога ще приключи ваксинацията?
  Ще приключи точно след 28 години и по-точно - през януари 2049 година."

  Още един гений на българската ентелектуална мисъл...
  А знаели този "експерт", че във всички държави се започва трудно и след това вече нещата тръгват. И да не ми сравнява с Израел, а с някои други държава. Защото ако се сравнява с Израел, то нека тогава се сравнява стандарт на живот, ново на медицина, ниво на заплащане на медицински кадри...

  ДБ=БКП
 6. 6 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 889 Любопитно

  Мутри, къде са ваксините?
  Защо не е поръчано достатъчно количество!
  От некадърност ли е? Заради далавера? Или и двете?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  До коментар [#4] от "qid44693832":
  Вчера беше понеделник. Данните за неделя са 0.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  Заглавието е много съществено!
  Ако ваксинацията продължи дълго, то първите вкасинирани ще са изгибили вече имунитета си, което ще ни върне отново на кота нула.
  Колкото по-бързо се приключи с цялостоното ваксиниране на населението, толкова ефектът от това ваксиниране ще е по-голям.
  Не случайно в Дания закупиха ваксини за всички.
  Те ще искат бързо да приключат.
  След това само ще трябва най-усилено да си пазят границите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Както винаги - крайна неподготвеност на българските власти.
  Поръчани са много малко ваксини и до лятото не могат да васинират и половината население.
  Дано до есента успеят да ваксинират поне 50%.

 11. 11 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 731 Любопитно

  Защо се губи време в разговори за ваксиниране, след като Великобритания досега е ваксинирала доста повече хора, отколкото целия ЕС!?

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Любопитно

  До коментар [#9] от "Me G":

  Как датчаните закупиха за всички?
  По население са колкото нас.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  А знаете ли, че само вчера са ваксинирани 688 човека?Да, вчера беше неделя, всички налични ваксини се слагат по план, иначе Франция за 10 дни беше ваксинирала 500 човека.
  —цитат от коментар 4 на qid44693832

  Оттогава Франция настигна България като процент на ваксинираните спрямо общия брой население и вероятно вече ни е оставила зад себе си.

 14. 14 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Лятото ще настане блъскането, когато за да излезеш от България ще трябва или тест на стойност 100 лв на човек или безплатна ваксина. Бас хващам, че за 100 лв много антиваксъри ще се конвъртнат.
  А дотогава ще се правят по-няколко ваксини на ден колкото да се показва по телевизията, че има ваксинация.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Голяма работа, че сложили ваксини на общинарите...
  —цитат от коментар 1 на Ruse_Island

  Докато на такива като теб това не им се вижда "голяма работа", ще газиш в кал до ушите при всеки дъжд, ще дишаш прах вместо въздух като засуши, ще си чупиш краката по разбити тротоари, докато притичваш покрай лющещи се и полусрутени сгради от най-крайния квартал, до центъра на града, в който живееш или ще си водиш колата на ремонт през месец (ако си късметлия), защото е издрънчала в поредната улична дупка-каньон.

  Така че, да - голяма работа е.

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4754 Любопитно

  До коментар [#9] от "Me G":

  "Мутро, щото някой трябва да ги произведе и не търсим само ние ваксини, а цял свят."

  Викаш Дания и Израел търсят ваксини по-устрдно от нас!? Да се поучим ли от тях или да се поучим от Франция?

 18. 18 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#8] от "Храбър":

  То смисълът на това ваксиниране като цяло се губи, защото.
  1. Целият свят за да се ваксинира ще са нужни поне 3 г. През това време границите трябва да са затворени.
  2. Не всички искат да се ваксинират, което значи, че всичко пропада.
  Това е по вашата логика.
  Иначе реално явно ще се ваксинират доста хора и вече ще се изследва какво точно става с ваксинираните хора, дали антителата се запазват или отслабват. При преболедували болестта има няколко варианта, или антителата се запазват или не се запазват. Вероятно същото ще е и с ваксиниралите се.

  ДБ=БКП
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално
 20. 20 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Жалко е, че Стойчо Кацаров не е министър, а това недоразумение ГЕРБерастко.
  Да се връща Костов, че кретаме на последните места по всичко!

 21. 21 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  Тези ваксини и без това са с ефект максимум 6 месеца, освен това няма гаранция, че ваксиниран няма да се разболее отново, ама щял да я кара по леко болестта!

  И какво тогава ни продават?

 22. 22 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  До коментар [#9] от "Me G":Гербоух троле, ваксини има. Някой не е поръчал. Този някой е наблюдаван да се придвижва с джипка и хеликоптер и да ръководи държавата ...
  —цитат от коментар 15 на CINZANO - оправете си сайта!


  Май сте забравили, че за всички държави от ЕС поръчваха централно от Брюксел?

  Тогава се карайте с фон дер Лайен!

 23. 23 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dariya Koleva":

  Още не са изследвани ефектите на ваксината върху хората.
  Тепърва ще се изследват. А какво точно е тази ваксина? Може и физиологичен разтвор да е.

  ДБ=БКП
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  До коментар [#8] от "Храбър":

  Фаучи се надява в САЩ да постигнат 1млн дневно ваксинирани, тоест около година за цялото население.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 889 Любопитно

  До коментар [#22] от "Dariya Koleva":

  Май сте забравили, че за всички държави от ЕС поръчваха централно от Брюксел?
  Тогава се карайте с фон дер Лайен!
  —цитат от коментар 22 на Dariya Koleva


  Централно, но след заявка от всяка страна. Как датчаните, гърците и др. са успели да заявят необходимото количество, а ние не?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5583 Неутрално

  "Обществото не е дисциплинирано и това не позволява сериозно отхлабване на мерките. Няма воля за налагане на мерките, особено в провинцията."
  ×××
  Ледени хора се вият из къровете, вино се лее но с ракия се дезинфекцира!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 28. 28 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Смисълът на имунизирането е да стане за два-три месеца..."

  Много ясно, идеята е да се продадат зле тестваните ваксини, преди пандемията да отмине по естествен път и преди населението да се усети, че му продават бракуван продукт с тонове странични реакции.

  На магурата едно време така работеха...докато пребориш чейнджа и шмекера изчезнал.

 29. 29 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Кое ще стане по-бързо?
  Имунизирането или масовото заразяване?
  Като гледам как народеца се е разбързал да изпревари имунизирането отговорът май е ясен, а?

 30. 30 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Таралеж":

  За къде се разбързал народеца? В България филма приключи. Груповия имунитет е налице вече. Поне 3-4 милиона са срещали вируса.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/

  Мерки, перки плашилки разбрахме, че за нищо не стават. Всичко е лъжа.

 31. 31 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  До коментар [#30] от "johnwick":

  В линка който си сложил са 209 хиляди случая.
  Ако действителните са пет пъти повече става милион.
  Което е около 20% от пет милионното население.
  Тъй че груповия имунитет е още далече.
  Почти същите са цифрите и навсякъде по света.
  Почти същата е и надпреварата.
  Половината човечета се мъчат да се дистанцират, другата половина са се развилняли в опит да помогнат на вируса.
  Като добавка правителствата се опитват да докажат колко са безсилни да направят масова имунизация.

 32. 32 Профил на Vladimir Blagoev
  Vladimir Blagoev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "дерибеев":

  БоЙче .. дали го иска!? ..вземат за 5 дена се избамкат и ваксинират цяла България (1мио/ден) и всички .. цъфнат с бюлетини пред урните на изборите, без страх, без да се плашат, без опасност да отидеш при баба да те гости ..мекички, и да не и докараш вирус .. и да я "отвееш" на онзи свят... нали!? ..че и тя (баба) ще може, и тя има право да се раздвижи па и една бюлетина може да забие в урната, де..

  Кой.. ще спасява Плужека после? ...кой ..ще го избере при такава активност? .. как ще ..открадне толкова много вот!?

  Цъ. .. БоЙче мрази ваксините :)

  Случайно ли е ... доставките на ваксини да са.. като Перник по лято......!! :)

  Такъв ..Гербо цИрк, се играе, btw..

 33. 33 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 467 Весело

  От започналата кампания по ваксиниране ще се утвърди да пореден път ,че
  1.ние сме свикнали да сме последни във всичко добро и първи във всичко лошо
  2.за това са виновни комунистите, либерастите, руснаците, американците, чукчите, НО НИКОГА НЕ СМЕ ВИНОВНИ НИЕ
  3.грижата за децата, старите хора, бедните, болните и т.н. не е наша грижа. Ние се интересуваме от Путин, Тръмп, Джо Б, Меркел, Меси и роналдо
  4. Господ е българин, БЦЖ ни пази...
  5. Микроб микроб не убива...

 34. 34 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ...Като добавка правителствата се опитват да докажат колко са безсилни да направят масова имунизация.
  —цитат от коментар 31 на Таралеж


  Тотално безсилие на фона на помпозно говорене и представяне на физически неизпълними планове. Масовото ваксиниране на населението на Европа в рамките на разумен срок е абсолютна химера. Всички го знаят. И лекари, и политици. Но продължават да говорят.
  Целият този цирк увеличава недоверието у хората. И това недоверие е и ще бъде един от най-големите проблеми в следващите години. То започна преди ризата с Ковид, но тя му даде тласък.
  Политическата класа е в шах. Политическата класа е в цайтнот. И политическата класа се опитва да намери спасително за нея и за системата решение, каквото аз не виждам на хоризонта.
  Хората проявяват недоверие не към съществуването на вируса, към сигурността на ваксините или към целесъобразността на ограничителните мерки. Хората проявяват недоверие прерастващо в нетърпимост към импотентността на управляващата класа...

 35. 35 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Единствено и само ДБ може да ни ваксинира за един ден, ама не може да спИчело избори.

 36. 36 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 309 Любопитно

  "Смисълът на имунизирането е да стане за два-три месеца"

  Моля някой от форума, застанал на амбразурата на ГЕРБ, да посочи 1 (един) пример за нещо смислено, случило се навреме.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 37. 37 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  [quote#36:"PisnaMi"]"Смисълът на имунизирането е да стане за два-три месеца"Моля някой от форума, застанал на амбразурата на ГЕРБ, да посочи 1 (един) пример за нещо смислено, случило се навреме.[/quote

  Нека аз, нека аз:
  Електронното правителство!
  Уф! Пак се обърках.
  Няма такова нещо.

  Герберско ли е, нито е смислено, нито е на време, и най-вече – НЕ РАБОТИ, ако е направено!

 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  Единствено и само ДБ може да ни ваксинира за един ден, ама не може да спИчело избори.
  —цитат от коментар 35 на 4ort


  Ще поживеем - ще видим.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  Интересно - моите изчисления за репродуктивното число на вируса за последните дни съвпадат с тези на Лъчезар Томов - за вчера 0,99, за днес 0,95! Т.е. вирусът се ендемизира.

 40. 40 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  И аз не бих купил ваксини за цялото население . Защото Ганьо е лизгав и лъзгав откъм твърдения - едно говори друго прави. Тоест много тръбят, че ще се ваксинират ,а след това почват да увъртат . Аз ноември и декември 2019 едвам направих 30 противогрипни ваксини ,защото масово ми ги отказваха въпреки ,че 2018 се караха с мен защо личния им лекар не бил осигурил противогрипни ваксини и какво щели сега да правят. Така ,че перверзията е пълна с 'желаещите' и масово явно ще се изхвърлят биопродукти (платени от данъкоплатеца ) и ще ни разиграват нас лекарите следващите няколко години. Я у лево лицемерите. Най-добре е всеки да си я заяви, плати ,вземе и отиде при личния лекар да му я направи. Това е съзнателното действие и няма ала бала, когато си платил ЛИЧНО за нещо....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 41. 41 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Весело

  До коментар [#11] от "Kosta Delev":

  "Защо се губи време в разговори за ваксиниране, след като Великобритания досега е ваксинирала доста повече хора, отколкото целия ЕС!?"
  ============
  Защото има оксфордска ваксина и хората си искат тяхната.
  Ако беше костинбродска, като при нас, хората не я искат.

  Еретик
 42. 42 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Весело

  До коментар [#14] от "etar":

  "Лятото ще настане блъскането, когато за да излезеш от България ще трябва или тест на стойност 100 лв на човек или безплатна ваксина. Бас хващам, че за 100 лв много антиваксъри ще се конвъртнат.
  А дотогава ще се правят по-няколко ваксини на ден колкото да се показва по телевизията, че има ваксинация."
  ===========
  Не забравяй, че е предизборно. Гербаджиите ще осигурят доста ваксини, опзицията ще плюе, после ще се разменят.

  Еретик
 43. 43 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Весело

  До коментар [#20] от "Dark":

  "Да се връща Костов, че кретаме на последните места по всичко!"
  ======
  В края на мандата му гласувах за него, но мисля, че кара някъде щастливи старини.

  Еретик
 44. 44 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Весело

  До коментар [#21] от "Dariya Koleva":

  "Тези ваксини и без това са с ефект максимум 6 месеца, освен това няма гаранция, че ваксиниран няма да се разболее отново, ама щял да я кара по леко болестта!"
  ==============
  Една камина топли една нощ, но не я отказваме, палим си я.
  Следващата вечер - пак.
  Направи ти ваксина, дето ще оправи света и ще получиш Нобелова награда.
  Нобелова за мрънкалници няма, много са кандидатите, пък и ще обжалват.

  Еретик
 45. 45 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 955 Неутрално

  75%-на ваксинация на населението ще вдигне икономиката. Туризмът ще стъпи на крака с посрещащи - ваксинирани, гостуващи ваксинирани, училищата и университетите ще се върнат към присъствено обучение, ресторантите ще заработят, кина, молове, театри ще работят на 100%, отложилите лечението си ще могат свободно да се лекуват, без да умират на стълбите, българите ще могат да се върнат в страните, където са припечелвали преди заразата да ги подгони, т.н. Да, ваксиниране, но масово. Ако се влачим така, както досега, 2023 може и да помръднем.

 46. 46 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мърмор":

  Ами виж какво е писал Дулитъл, не че го оправдавам изцяло, но и той си знае проблемите. Тука във форума е пълно с дървени философи, които могат да ти кажат:
  Вирус няма.
  Руснаците вече имат ваксина за вируса.
  От този вирус не се умира.
  Пак българите умираме най-много от вируса.
  Ваксината не работи.
  Гербаджиите първи ще се уредят с ваксини.
  Защо по напред на даскалите, ние не сме ли хора?
  Защо само 21% даскали са съгласни на ваксина?
  Защо Израел ваксинира палестинци? Експеримант?
  ......................

  Еретик
 47. 47 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Случайно да сте се интересували как точно се е стигнало до "испанския грип" преди 100 години? Разказват, че в дъното на цялата история било усърдието на един медицински институт от САЩ да защити войниците в Европа от менингит. Така хубаво ги ваксинирали, че прихванали масово пневмония. Вярно, менингитът бил елиминиран, но заедно с него и хората. Такива неща пише, срамно минало, заметено в ъгъла на историята.

  master
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK