"Смисълът на имунизирането е да стане за два-три месеца"

"До юли трябва да бъдат доставени: на "Пфайзер" – 1 милион ваксини, на "Модерна" - 500 хил., на "АстраЗенека" - около 450 хиляди", казва ръководителят на щаба по ваксинацията.

© Юлия Лазарова

"До юли трябва да бъдат доставени: на "Пфайзер" – 1 милион ваксини, на "Модерна" - 500 хил., на "АстраЗенека" - около 450 хиляди", казва ръководителят на щаба по ваксинацията.Случката с четиримата ваксинирани общински съветници в Сандански в нарушение на националния план за ваксинация предизвика дебати както за реда за имунизация срещу коронавируса, така и за темповете, с които това се случва в България. Държави като Дания и Израел вече осигуриха ваксини за цялото население и очакват през лятото да са приключили с кампанията. За сравнение - в България масовата ваксинация едва тогава ще започне. По данни на правителствената пресслужба към момента броят на имунизираните е 14 161. Предлагаме ви мнения на експерти, които говориха по темата пред БНР, и за финал един ироничен коментар от "Фейсбук".


Д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването:


Добрата организация на масовото имунизиране срещу COVID-19 позволява по-либерални мерки. Не е нужно да се имунизира цялото население. Планът трябваше да включи бърза имунизация на възрастните хора - например на тези над 60-годишна възраст, тъй като това е рисковата група с най-висока смъртност. Ако те бъдат имунизирани и предпазени от заболяване, това е достатъчно, за да бъдат премахнати мерките. Останалите могат да се ваксинират и по-късно.
Възрастните хора над 60 години са около 2 милиона. Ако вземем предвид, че част от тях вече са боледували, част от тях няма да пожелаят да си сложат ваксината, може би контингентът, за който говорим, е около 1.5 милиона души, това значи 3 милиона ваксини. Това може да бъде реализирано в рамките на два месеца, така че към края на март страната да премахне всички ограничения. Дори не е необходимо да се ваксинират всички лекари първи, а само тези, които са на първа линия.


Има много сериозно недоверие към тези ваксини. Това е свързано и с недоверието към правителството от последните месеци.


Процес на масова ваксинация не може да се случи, ако не се включи цялата здравна система, не само общопрактикуващите лекари. Наличните медицински кабинети в лечебните заведения са напълно достатъчни. Въпрос на добра организация е да се организира такава масова ваксинация. Процесът се усложнява от начина на съхраняване на тези ваксини.


Достатъчно задоволително ваксинационно покритие ще се постигне, ако варира със сегашните темпове - между 10 и 15 години. Ако успеем да доставим достатъчен брой ваксини и да организираме здравната система, смисълът на имунизирането на хората е това да стане за два-три месеца, след което да се премахнат всички ограничителни мерки - заведения, училища, маски, дистанция и прочее.


Проф. Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб:


Случаят в Сандански е недопустимо нарушение на ваксинационния план. Дори и да са оставали ваксини, те е трябвало да бъдат предложени на други хора от предвидените за ваксинация в първа фаза. Втората доза от ваксината за общинските съветници в Сандански трябва да бъде поставена по-късно, за да не бъде за сметка отново на хора от първа линия.


До юли само на "Пфайзер" ще имаме 1 милион ваксини, на "Модерна" - 500 хил. ваксини, на "АстраЗенека" - около 450 хиляди ваксини. В сряда, 13 януари, се очакват 600 ваксини на "Модерна". Ваксинационният план върви успешно и коректно.


Към момента ваксината се понася много добре от ваксинираните хора. Странични ефекти са регистрирани само при петима души и те са съвсем леки и обичайни за всяка ваксина - зачервяване на мястото и лека болка там.


Около 14 хиляди души вече са ваксинирани в България и за тях е запазена дозата за втората доза на 21-вия ден след първата. Очаква се към края на януари да започне ваксинирането на учителите и на хората в социални институции. Надеждите ни са масовата ваксинация да започне през юли.


Д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар:


Личните лекари биха могли да се включат във ваксинирането на хората срещу COVID-19, но това не трябва да става в кабинетите им, а те могат да бъдат само част от екипи, които ще извършват тази дейност.


На практика нашата задача е до края на лятото да бъдат ваксинирани няколко милиона души, те трябва да бъдат ваксинирани безопасно, но трябва и да не се нарушава ритъмът на работа в доболничната помощ. Затова трябва да се изградят центрове по ваксинация на територията на цялата страна - така е в Германия, Франция, Израел. Само така ще се проследи процесът изцяло - преди и след ваксинацията. Трябва да има изградени екипи в тези центрове за това.


Аз правя списъци вече на желаещите да се ваксинират. Но смятам, че ако някои колеги искат за участват, нека се включат в екипите към центровете, но в противен случай - да го правим по кабинетите - това ще е провал, защото ние няма да успеем да ги ваксинираме в рамките на това лятото, защото зимата се активизира вирусът и ще има бум.


Не е етично и приемливо ваксинирането на хора, които не са в списъците на работещи на първа линия. Така се губи и доверието на хората. Можеше тази ваксина да се постави на полицаи, транспортни работници, медици в домовете за възрастни хора.


Имам препоръка на преден план във ваксинацията да излязат хората над 65 години, които са с хронични заболявания, защото те са най-застрашените. За нас, общопрактикуващите лекари, също има списъци за ваксиниране, аз ще направя това веднага щом свършат антителата ми, но мисля, че колкото е по-всеобхватна ваксинацията, толкова по-добре, защото иначе ще фалират бизнеси, ще си ходим с маските, а виждаме какво правят интелигентните страни - бърза и повсеместна ваксинация.


Лекарите трябва да убеждаваме пациентите във ваксинирането. Да, страничните реакции от ваксините са едно на 10 000, едно на 20 000, да, има ги, но смъртността е 4 на сто - разбирате ли за какво става дума.


Лъчезар Томов, математик:


Обществото не е дисциплинирано и това не позволява сериозно отхлабване на мерките. Няма воля за налагане на мерките, особено в провинцията.


След Нова година базовото репродуктивно число, което показва средно колко души заразява един човек, се повиши и е 0.99, близо единица. В момента поддържаме доста стабилно ниво. Изглежда ни като спад, но в момента имаме плато на случаите. Това плато е предвестник на нарастване.


Не е време за разхлабване на мерките, защото имаме повишаване на случаите при децата, а връщането в училище трябва да е съпроводено с много строги мерки.


Ниският дял на желаещите да се ваксинират преподаватели е като модата със скъсаните дънки. Известно време много малко хора носят скъсани дънки. Изведнъж се оказва, че те са навсякъде. По същия начин ще се смени мнението за ваксините.


Не сме поставили бързата имунизация като приоритет с цел отварянето на икономиката и на обществото. Правителството трябва да ускори ваксинацията.


Д-р Златко Димитров, Българско дружество на алерголозите:


Усложненията от коронавирусната инфекция са многократно по-чести от потенциалния риск при ваксиниране. При заболяване от COVID-19 на практика имаме цял спектър от засягания на различни органи и системи, не само на дихателната. Всички знаем, че се атакува дихателната система. Освен това обаче засягането може да доведе до много тежки промени и на останалите системи: сърдечно-съдова, чернодробното засягане е много често, неврологичното засягане.


Данни от аутопсии в САЩ показват, че при 60 на сто от случаите има възпаление на сърдечния мускул. Рискът от преболедуване е непредвидим и може да засегне абсолютно всички.


Алергичните заболявания не са противопоказания за приложение на ваксината като цяло. Случаите на анафилаксия - най-тежката алергична реакция, която може да бъде животозастрашаваща, при 1 милион поставени дози от ваксината срещу коронавирус са 11. 11 случая на 1 милион е много рядко усложнение. Последващото наблюдение в продължение на 15-20 минути след ваксинацията означава, че рискът от алергична реакция ще бъде сведен до минимум.


Дори ваксината на дадено лице да попадне в сезона, в който то има сезонни симптоми на алергия, това не е противопоказание. Заболяванията като алергичен ринит, бронхиална астма, хранителна алергия не спадат към противопоказанията за приложение на ваксинация. 30% от европейското население има някои от тези изброени болести.


Има обаче групи пациенти, които преди тази ваксинация вече са преживели определен тип алергични реакции, и те трябва да се въздържат от ваксиниране. Основният проблем е, че не знаем към какво сме алергични и алергичните реакции стават непредвидими.


Въпреки че официално няма отправена препоръка за предварителна лекарствена подготовка преди ваксинация срещу COVID-19, съветвам пациентите с алергични заболявания да направят такава с противоалергични медикаменти - три дни преди и в деня на ваксинацията.


Няма нито едно убедително доказателство в момента, че ваксината причинява автоимунни заболявания.


Теодор Михайлов, един от създателите на "Терминал 3", блогър:


Помните ли вица, в който оптимистът, вървейки през гробищата, казал: "Тук виждам само плюсове"?


А знаете ли, че само вчера са ваксинирани 688 човека? А знаете ли с тези темпове кога ще приключи ваксинацията?


Ще приключи точно след 28 години и по-точно - през януари 2049 година.


Което значи, че спокойно може да резервирате новогодишното си парти през 2050 г. още отсега. Което си е плюс отвсякъде. Наздраве!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK