Ваксинацията: колосално сложна задача за страна като България

Докъм средата на ноември страната е била заявила само ваксините на AstraZeneca и Sanofi. За ваксината на Pfizer правителството още се е колебаело

© Юлия Лазарова

Докъм средата на ноември страната е била заявила само ваксините на AstraZeneca и Sanofi. За ваксината на Pfizer правителството още се е колебаелоАнализът е препубликуван от "Дойче веле".


"Убеден съм, че министърът и здравните ни власти ще направят така, че да направим една чудесна ваксинация за пример", обяви премиерът в края на миналата седмица в характерния си (само)хвалебствен стил.


Горе-долу по същото време в Сандански общински съветници, без да им мигне окото, нарушиха правилата и прередиха опашката от лекари и друг медицински персонал, чакащи ваксинация в областта.
И без този срамен пример обаче убедеността на премиера за "чудесна ваксинация" е силно пресилена и преждевременна. Защото истинската, масова кампания за ваксиниране срещу коронавируса изобщо не е започнала. А и по всичко изглежда, че скоро няма да започне.


Разочарование и недоволство


Първоначалният ентусиазъм на онези, които с нетърпение очакват да се имунизират и да се върнат към нормалния живот, е изместен от разочарование и нарастващо недоволство. Причините са две: минималните количества на доставяните засега ваксини и неяснотата за това какви точно ще са организацията и логистиката на масовата ваксинация, когато и да дойде тя.


Впрочем по отношение на недоволството България съвсем не е изключение. Напротив - почти навсякъде в ЕС, а и извън него, се наблюдава същото. Типичен е примерът със скандала във Франция, който избухна, след като се оказа, че за първите 6 дни от началото на кампанията са ваксинирани едва 516 души. Въпреки че страната е имала на разположение половин милион дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.


Германското правителство също отнесе сериозни критики, че не е осигурило по-големи количества от тази ваксина, въпреки че едната от разработилите я компании е германска. Нидерландия пък започна ваксинацията две седмици след повечето страни в ЕС, което предизвика обществено недоволство и парламентарен дебат, по време на който се разбра, че властите са били фокусирани върху подготовката за ваксиниране с лесната за използване ваксина, разработена от Оксфордския университет и AstraZeneca, а не с ваксината на Pfizer/BioNTech.


Скандалът в Сандански също не е изключение. В Полша например още в първите дни на кампанията се оказа, че Варшавският медицински университет е ваксинирал в нарушение на установения ред местни политици и знаменитости, преднамерено записани като лекари.


Защо се бавят ваксините


Нидерландският пример ни води към въпроса защо се бавят ваксините. Фундаменталният отговор е свързан с неизвестните около разрешението за употреба на ваксините на различните производители, както и с глобалните проблеми с производствения капацитет в момент, в който целият свят с нетърпение чака на опашка за ваксини. По-конкретният отговор изглежда така.


В края на лятото и през есента на миналата година, в периода на разработването на ваксините, нито Европейската комисия, натоварена да преговаря и да сключва предварителни договори от името на целия съюз, нито отделните страни членки можеха да знаят със сигурност коя ваксина кога точно ще бъде завършена и одобрена. Затова комисията реши да разпредели риска и "да не слага всички яйца в една кошница".


В края на краищата тя сключи рамкови споразумение с (засега) шест лаборатории за различни количества ваксини. Тези споразумения са поверителни, но така или иначе стана ясно, че най-много дози (400 милиона) са поръчани още през август от ваксината на AstraZeneca и Оксфорд, тъй като първоначално тя е била преценена като най-напреднала и перспективна. Надеждата е била за доставки още преди края на 2020 година, но тази ваксина тепърва предстои да бъде одобрена от регулаторния орган на ЕС.


В началото сред фаворитите е била и ваксината на френската Sanofi, чиято разработка обаче срещна неочаквани трудности и още е далеч от одобрение. Първоначалните договорки за ваксините на Pfizer и Moderna, оказали се впоследствие първи на финалната права, пък са за по-малки количества - 300 и 80 милиона дози.


Българският избор


Пред подобен избор са били изправени и отделните страни членки, включително България. Основният принцип за разпределение на ваксините между тях е пропорционалният - според броя на населението. Отделно обаче всяка страна е свободна да избере от кои ваксини какви количества да заяви. Това обяснява защо броят на реалните доставки понякога се разминава с принципа на пропорционалното разпределение.


Към днешна дата България участва в европейските договори за всички ваксини, но през есента на миналата година това съвсем не е било сигурно. Докъм средата на ноември страната е била заявила само ваксините на AstraZeneca и Sanofi. За ваксината на Pfizer правителството още се е колебаело. От ваксината на Janssen пък въобще не е имало намерение да поръчва (единствено в ЕС). След това е размислило, но заради пропуснатия срок ще получим тази ваксина (когато и ако бъде одобрена) от друга страна членка (Швеция).


Едва в последните дни станаха известни точните количества, които България очаква от три от планираните шест ваксини. Най-голяма е заявката за ваксината на AstraZeneca, чието одобрение се очаква в края на януари - 4,5 милиона дози (с първа доставка от 500 000). От вече одобрените ваксини на Pfizer и Moderna очакваме съответно 1 милион и 500 000 дози.


Най-сложното предизвикателство


Въпреки първоначалните затруднения е сигурно, че в следващите седмици и месеци проблемът с недостига на ваксини ще бъде решен и процесът на ваксинация ще бъде ускорен както в България, така и в целия ЕС. Основания за оптимизъм дават предстоящото одобрение и на други ваксини, както и очертаващите се допълнителни доставки. Миналата седмица например ЕК договори удвояване на досегашното количество от ваксината на Pfizer с още 300 милиона дози и обяви, че ще се възползва от опцията за удвояване и на доставките от Moderna. Възможности, от които вероятно ще се възползва и нашата страна, тъй че ваксини ще има за всички желаещи.


Тогава обаче ще дойде моментът за по-сложното предизвикателство. Милиони хора ще трябва да бъдат поименно подбрани и организирани, така че да се явят на точното място в определен ден и час - и то по начин, който да не доведе до взаимно заразяване и разрастване на епидемията. Освен това всеки ваксиниран ще трябва да остане за 30 минути под наблюдение. Същевременно милиони дози от ваксините ще трябва да бъдат своевременно разпределени, доставени, съхранени и подготвени за употреба съобразно технологичните изисквания на производителите.


Задачата изглежда колосално сложна за страна, която не се слави със стриктна организация и дисциплина, която и без това няма достатъчно медицински персонал и чиято здравна система е на ръба на силите си. Засега не е известно да има някакъв достатъчно детайлен и ефективен план за решаване на тази задача. За поставянето на десетки хиляди ваксини дневно ще се разчита на съществуващите болници, медицински центрове, лични лекари, както и на мобилни екипи.


Прави впечатление, че не се предвижда създаването на някакви специални ваксинационни центрове, нито мобилизиране и подготовка на допълнителни "ваксинатори" - неща, които са в основата на успеха на страни като Израел (засега световен шампион във ваксинирането) и Великобритания например. Не се чува нищо и за създаване на някаква електронна система, в която хората предварително да се записват за ваксиниране. Това също значително би улеснило организацията на целия процес.


Така обещаната от премиера "чудесна ваксинация" засега изглежда крайно проблематична.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Представям си БКП ако беше на власт как кашони с ваксини щяха да отпътуват за РФ без никой да разбере.

 2. 2 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 757 Любопитно

  Защо "задача", след като трябва да е личен избор, като всяко нещо?!?...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonim440":

  Хипотезите ти издишат.
  Дай да коментираме ЖАЛКАТА ГЕРБЕРДКА РЕАЛНОСТ.
  НАПРИМЕР ВАКСИНИТЕ, КОИТО БОЙКО ТИ ДАДЕ НА РСМ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Да, ама за разлика от другите поне при нас затварянето проработи.

  Колкото и криво ляво да се спазват мерките у нас, явно на Запад и в Израел се спазват още по-малко, щото там хем с по-строги мерки, хем растат. :)

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3461 Весело

  Че какво Му е сложното?
  Появява са редовно по талавизиите и плещи!

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  След като зная каква е движештата сила на башбаканина, да бяха пуснали европроект за тая работа с възнаграждение като за калинки примерно в графата административен капацитет.

 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonim440":

  Не знам какво е щяло и къде да отпътува, ама навремето нямаше никакъв проблем с ваксинациите, а бяхме с население 8-9 милиона. Сега сме толкоз негодни като хора и професионалисти, че една мижава ваксинация не можем да организираме. Същото като с приказката "каквото съм построил, вие дори не можете да го боядисате", се отнася и за ваксинацията и за всичко въобще, което се работи в днешните капиталистически времена. Материала е напълно негоден, за нищо освен да краде и подкупва и да си продава гЪзЪ, на който си плати да го еВе. Наборите, които бяха годни и дисциплинирани повечето им дойде краят зер минаха над 31 години откакто започнаха да ни развалят, а все още живите са вече твърде стари. Младите, са от боклук нагоре.

  мурзилка
 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1802 Разстроено

  За страни като България всяка задача е колосално сложна: от електронно правителство, та до гладки магистрали...

 9. 9 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5168 Любопитно

  Очевидно се запасяваме.....

 10. 10 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  В статията дават за пример Израел и Великобритания, а при тях нещата са много зле.
  Но какво да се прави? "Дневник" за това му плащат, това пише.

 11. 11 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Спазването на мерките против ковид-19 колосално сложна работа за страни като Израел и Великобритания...

 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2625 Весело

  "да направим една чудесна ваксинация за пример" - като за сватба се стягат наш`те ОПравници, но без да са калесали булката. Доста народ се дърпа за ваксинирането, заради липсата на сигурност, която хич, ама хич не се отдава на БГ институции от всеки калибър. Изчакването, което не е нищо друго освен неправилно планиране и организация, може и да е за добро, още повече, че последствията в дългосрочен план от ваксинирането така и не са доказани. А и всеки българин знае за една кучка, какви ги ражда. Лошото е, че има толкова сватбарски залпове, по всички медии, на всевъзможни пенкилери, които вдигат такава пушилка, че и зелените ни въжделения няма да се сбъднат.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 762 Весело

  Днес лекар обясни в тв студио, че ще чака да се съберат десет желаещи пред кабинета му и тогава щял да отвинти капачката на ваксината, щото за толкова дози бил разчетен един флакон. Да не става зян, сиреч. Чудничко.

 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Ясен Бояджиев

  Дългогодишен журналист в БНР, сега колумнист на "Дойче веле"
  Желая да съобщя на г-н Бояджиев и на останалите пишещи и четящи тук , че са живи и до някъде здрави , благодарение на перфектната система , която съществува у нас и се нарича "Имунизационен календар "! За сведение у нас се имунизират годишно около 1 ,000 , 000 души - деца и възрастни ! Тази ваксина няма да изплаши здравната система , макар и недолюбвана от някои , с право , до известна степен . Моят съвет е , на ГЕРБЕР подчертавам , да си спомните поговоркака : "Бай , бабо , да не те срещне мечка "!

 15. 15 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2986 Весело

  До коментар [#4] от "realguru":

  явно на Запад и в Израел се спазват още по-малко,
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Колеги от Русия съобщават, че циганите обикалят гаражи и предлагат верижни триони, заваръчни машини, наркотици и ваксината Sputnik-V (в брикети)
  Посъветвах ги, че верижните триони определено не си струва да вземат, зъбните колела им са пластмасови и няма да издържат дълго.:))

  "Чуждестранен агент"
 16. 16 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#7] от "Маршалов":

  Ами както казват старите хора "В НРБ работеха хора възпитани в капиталистическата държава Царство България... А в РБ работят хора възпитани в комунистическата НРБ"...

 17. 17 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Даааааааааам, ако някой си е мислел, че тези управляващи ще могат да направят нещо като хората да си припомни посрещането на първите ваксини и буса за кренвирши и хладилника ЗиЛ.

 18. 18 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Доколкото разбрах проблема е в липсата на интуиция и грешен първоначален избор.

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  Тоест заглавието по традиция няма много общо с препечатаното

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на ivan92
  ivan92
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Представям си БКП ако беше на власт как кашони с ваксини щяха да отпътуват за РФ без никой да разбере.
  —цитат от коментар 1 на anonim440


  ГЕРБ не е БКП? Така ли да разбираме? Защо тогава Боко си размахва с гордост партийната книжка и пълни партията с бивши членове на БКП и на ДС?

 21. 21 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonim440":Хипотезите ти издишат. Дай да коментираме ЖАЛКАТА ГЕРБЕРДКА РЕАЛНОСТ.НАПРИМЕР ВАКСИНИТЕ, КОИТО БОЙКО ТИ ДАДЕ НА РСМ.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете има намерения а не дарения.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 22. 22 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  За страни като България всяка задача е колосално сложна: от електронно правителство, та до гладки магистрали...
  —цитат от коментар 8 на PisnaMi


  Да не забравяме подпорните стени. Важно е, че има МЕГАПРОЕКТ достойни дори Дискавъри да ги снимат!

 23. 23 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Представям си БКП ако беше на власт как кашони с ваксини щяха да отпътуват за РФ без никой да разбере.
  —цитат от коментар 1 на anonim440

  Само че не е БКП на власт, не е ДП, не са СДС, не е и БЗНС. Тук и сега "управлява" ГЕРБ и това е ПОРЕДНИЯТ им титаничен провал в рамките на ПРЕДНОТО им "управление" и ако ти и себеподобните ти ибрикчии не го виждате, сте или изключителни ПКП-та* или точно това: ибрикчии. Независимо дали сте на щат или предоставяте услугите си безплатно.

  * буквата в средата варира според местообитанието.

 24. 24 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Ясен БояджиевДългогодишен журналист в БНР, сега колумнист на "Дойче веле"Желая да съобщя на г-н Бояджиев и на останалите пишещи и четящи тук , че са живи и до някъде здрави , благодарение на перфектната система , която съществува у нас и се нарича "Имунизационен календар "! За сведение у нас се имунизират годишно около 1 ,000 , 000 души - деца и възрастни ! Тази ваксина няма да изплаши здравната система , макар и недолюбвана от някои , с право , до известна степен . Моят съвет е , на ГЕРБЕР подчертавам , да си спомните поговоркака : "Бай , бабо , да не те срещне мечка "!
  —цитат от коментар 14 на doroteus


  Ще изплаши с бус за кренвирши ще се върши работата

 25. 25 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Каква информационна система. Управляващите тикви изостанаха дори от гърците ,която иначе смятаме за лениви и несериозни. В Гърция от 2 седмици функционира електронна система в която може да се регистрираш като желаещ имунизация и да получиш точна дата ,час и място , където да отидеш за да ти се постави. Тук тиквите изобщо нямат идея кой как ще прави масови организации, като се сещат само за личните лекари (кой каквото не е свършил личния лекар се посочва за 'момчето за всичко'). Смятат ,че личните лекари ще звънят на пациенти да ги увещават и да се заемат с организацията за която цивилизованите страни просто си построиха имунизационни центрове и съответната организация. РЗИ в малките градове освен ,че нямат никакви свестни кадри навремето си продадоха дори хладилниците и личните лекари им ходеха и ходят с хладилни чанти от областния град да взимат ваксини за бебета ,деца и възрастни. Знаете ли как от село Гугутка някой личен лекар ще отиде в областния център да вземе ваксини с толкова изисквания за хладилна верига и съхранение и ще ги прави на някакви нежелаещи иначе да се ваксинират в рамките на само 5 дни от изваждането им от фризера в областния град. И ще носи отговорност и за ваксината и за ваксинирания за някакви кирливи 10 лева. След като е изгорил 30 лева за бензин.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3461 Весело

  След като зная каква е движештата сила на башбаканина, да бяха пуснали европроект за тая работа с възнаграждение като за калинки примерно в графата административен капацитет.
  —цитат от коментар 6 на telqk


  И к'во ша ги пра'ат тия толкоз ваксини, като ги накрадат?

  Това не е сужук, та да си го пастрят в домашният хладилник или да ги провесят на балкона на точилка ...

 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  Няма проблем населението да се ваксинира, стига да има ваксини. По-същественият въпрос е, че масово хората са разколебани, и точно в момента въобще, ама въобще не е трудно, желаещите да се ваксинират дори докрая на месец февруари...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 28. 28 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#16] от "anonim440":

  Само дето не казват нищо такова. Имам у нас 95 годишен старец. Напълно с акъла си е. Не казва че по царско, не че е можело да се живее, ама къде по-добре е било по време на соца. Бедните през царско рядко са имали реална възможност да си образоват капествено децата...съвсем като през турското робство и...сега. Затова е успял да стигне едва до четвърти клас и после се е наложило да работи, за да не умре от глад. "Хубавото" царско време, е било хубаво само за чорбаджиите крадящи от народната кръв и труд и директно от бюджета и техните г@золизци, точно като в днешно време.

  мурзилка
 29. 29 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Ясен БояджиевДългогодишен журналист в БНР, сега колумнист на "Дойче веле"Желая да съобщя на г-н Бояджиев и на останалите пишещи и четящи тук , че са живи и до някъде здрави , благодарение на перфектната система , която съществува у нас и се нарича "Имунизационен календар "! За сведение у нас се имунизират годишно около 1 ,000 , 000 души - деца и възрастни ! Тази ваксина няма да изплаши здравната система , макар и недолюбвана от някои , с право , до известна степен . Моят съвет е , на ГЕРБЕР подчертавам , да си спомните поговоркака : "Бай , бабо , да не те срещне мечка "!
  —цитат от коментар 14 на doroteus


  За разлика от другите ваксини, които са против болести, които са под контрол, тази трябва да се постави в рамките на 2-3 месеца за да има резултат. Иначе се получава хронична епидемия с пикове и дъна. С други думи под 40 000-50 000 ваксини на ден е безсмислено да се прави ваксинация

 30. 30 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Тя не е сложна, манталитета на населението е сложен, ония вместо да върнат ваксините към МЗ, ваксинират съветници, въпрос на време е да има и други такива случаи.

 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8757 Весело

  До коментар [#27] от "hamiltonf":

  Миналата година се борихме с коронавируса, тази година ще се борим с ваксините :)

  [email protected]
 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8757 Весело

  До коментар [#27] от "hamiltonf":

  А догодина ще се борим с ваксинираните :)

  [email protected]
 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  Даааааааааам, ако някой си е мислел, че тези управляващи ще могат да направят нещо като хората да си припомни посрещането на първите ваксини и буса за кренвирши и хладилника ЗиЛ.
  —цитат от коментар 17 на nij50393132


  Бе хладилните пикапчета как да е, ама мен хладилникът ме втрещи!

  Първо - че е оцелял. Барем на 40 години трябва да е ...
  И второ, по-важното ... до него ли опряха? Цял завод на Либхер има у нас, със софийският завод и база не знам какво стана, но - петдесетина - стотина бройки спешъл поръчка и като размер, и като температура, и като заключване можеха отдавна да са избацали. Днешната такава техника е като лего, та няма и нужда да се правят някакви чутовни нАучни разработки, направо занаятчийско ниво като задача и можеха за нула време да ги спретнат и да са готови, стига поръчката да би била своевременно възложена, примерно месец-два предварително, т.е. лятото - края на лятото.
  Но от калинки и сужукари - толкоз!

 34. 34 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#20] от "ivan92":

  Има ли реално партия в България, която да не е съставена от хора на ДС?
  Защо нито една партия (и любимият ви Костов) не направи лустрация?

 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4238 Разстроено

  "Ваксинацията: колосално сложна задача за страна като България"

  При тези некадърни политици на власт всичко у нас става сложно и се прави по аматьорски начин!България НЕ заслужава такива политици!!!!!

 36. 36 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#28] от "Маршалов":

  Е с различни старци общуваме. Аз общувах с един дето се възхищаваше как по времето на Царство България е имало ЗЗД и са трепели комунистите. Аз мисля точно като него.

 37. 37 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 984 Весело

  Безумно сложна задача за Българския чиновник-калинка... направо сизифов труд. Затова Баце-Слънцето е поръчал основно от ваксината на АстраЗенека - хем най-евтина, хем не се иска никаква организация

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 38. 38 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#35] от "bat_plamen":

  Е политиците в България кой ги избира? Французите ли?
  Единият крещи по медии, че 80 % от българите били дебили и веднага народа крещи "Ура! Правилно говори"... Другият по медии казва "Матрялът не струва", и народът го избира за премиер...

 39. 39 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Тя не е сложна, манталитета на населението е сложен, ония вместо да върнат ваксините към МЗ, ваксинират съветници, въпрос на време е да има и други такива случаи.
  —цитат от коментар 30 на chepokalipsis


  Не могат да ги върна и това е нелепо, трябва министърът да е изготвил протокол какво се прави в такива случаи, да има по-широк списък от желаещите за ваксинация и да не се чуди шефа на болницата кого да боцне.

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  До коментар [#21] от "dedoliben":

  Ами фактите са други. пфри първата доставка ИЗЧЕЗНАХА поне 250 ваксини.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  [quote#39:"nij50393132"][/quote]

  Да бяха питали сред полицаите, дори продавачките в магазините, са по-приоритетни от общинските съветници.

 42. 42 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#33:"xm..."][/quote]

  Не ти явно си пропуснал, във въпросното РЗИ си имали перфектни, нови, даже и за медицински нужди, но САМО ЗИЛ-а СЕ ЗАКЛЮЧВАЛ! Това е като от абстрактните филми на Костурица!

 43. 43 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Истината е че никой не иска отровните ваксини!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 44. 44 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Ох, на нас всичко ни е колосално сложно!

 45. 45 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#39:"nij50393132"]
  —цитат от коментар 41 на chepokalipsis
  Да бяха питали сред полицаите, дори продавачките в магазините, са по-приоритетни от общинските съветници.[/quote]

  А де, ама докторът не е виновен, той питал отговорните от РЗИ и в общината и от общината му осигурили, то е трагикомедия. Да се чудиш да плачеш ли, да се смееш ли!

 46. 46 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  След такова дискредитиране на българските институции е нормално да има въздържане от ваксините. Г-н Бояджиев беше част от това дискредитиране. Не разбирам защо е учуден от ставащото.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 47. 47 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#21] от "dedoliben":Ами фактите са други. пфри първата доставка ИЗЧЕЗНАХА поне 250 ваксини.
  —цитат от коментар 40 на КМЕТ В СЯНКА


  Ти пък не са изчезнали в чекмеджето са!

 48. 48 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#35] от "bat_plamen":

  Не се тревожете, новите ще оправят нещата. Начело с г-н Трифонов.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 49. 49 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#46] от "kvasimodo":

  Те "българските институции" са тотално дискредитирани след 1944 г. Вие сега ли откривате?

 50. 50 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Ваксинирането нарочно се бави навсякъде по света защото става въпрос за човешкия живот и здраве. В момента се прави експеримент с човечеството и някои от куклите-политици ще бъдат пожертвани от кукловодите един ден. Това не е като да садиш арпаджик.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 51. 51 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#50] от "Vency Mirchev":

  Хаха!
  Венци, прав си!
  Ти как успя да се ваксинираш?
  Бая талъсъми са инжектирали с ваксината, а?

 52. 52 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2172 Гневно

  Хайде стига сте плюли българските специалисти и да се правите на професори по всичкология. Най–лесно е да седиш и да драскаш. Без да си забил поне един пирон в живота си.

 53. 53 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  Проблем е навсякъде в демократичните страни.
  Приоритетни групи, политици внимаващи да не стъпят на криво преди избори.
  В диктаторските страни проблеми нямат, равнис, мирно, ако ти харесва.

 54. 54 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Хайде стига сте плюли българските специалисти и да се правите на професори по всичкология. Най–лесно е да седиш и да драскаш. Без да си забил поне един пирон в живота си.
  —цитат от коментар 52 на stedim


  Кой за каквото учил, аз имам диплома да плюя некадърници!

 55. 55 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#46] от "kvasimodo":Те "българските институции" са тотално дискредитирани след 1944 г. Вие сега ли откривате?
  —цитат от коментар 49 на anonim440


  аааааа, не така, тъкмо по едно време работата беше тръгнала на оправяне и дойде Бойко

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3723 Весело

  Има ли “ЗИЛ “ и “Мраз” - има! Дерзайте!

  klimentm
 58. 58 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Аз бих се ваксинирал веднага. Но като гледам как: герберови и патриотични съветници се ваксинират "за да не се изхвърли ваксината", как ваксините се съхраняват в Зил, за който не е ясно дали е камион или хладилник, как навсякъде щъкат калинки и неграмотни недоразумения, назначени по партийна линия се притеснявам, че и ваксините обългарихме и огербихме.

 59. 59 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  ГРОБ убива хора, разберете го. Гласувайте за демокрацията през март!

 60. 60 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Прекалено големи очаквания има към тия гербаджийски калинки. Какви електронни системи, какви центрове за ваксинация, какви пет гроша ? Щеше да стане ако може да се източат едни пари към разни партократски долапи и скринове. Дотогава ще ни обясняват да нагъваме чесън и ракия и да се седим вкъщи, ако може поне до края на следващия мандат.

 61. 61 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Всяка задача у нас е Сизифов проблем. Като се започне с шефа на болницата в Сандански, няма никакви резерви та се стигне до цялата държава и едни елементарни списъци. За хаотичен народ като нас, за които час, дата са пожелателни неща-истината е ваксинационни центрове. Може да се ползват сградите на пощите-има ги навсякъде и стоят празни като мавзолеи. Правят се списъци, като имаш ден и час. Ако не отидеш, ваксинацията става платена в друго време -10 лв. Ако не идеш и втория път, записването става с депозит от 10 лв. Винаги има 25%резерви, които са си пропуснали реда, но ако са съгласни да са резерви няма да плащат допълнително. Длъжен си да си там 1 час по-рано, за да може, ако някой не дойде да не се губи време. И т.н
  10 прости правила, доизпипани във времето +организирани ваксинации по места в големи структури и готово. Да не се иска кацане на луната....

 62. 62 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 750 Весело

  Хайде стига сте плюли българските специалисти и да се правите на професори по всичкология. Най–лесно е да седиш и да драскаш. Без да си забил поне един пирон в живота си.
  —цитат от коментар 52 на stedim

  Кой за каквото учил, аз имам диплома да плюя некадърници!
  —цитат от коментар 54 на nij50393132


  Гледам че плюеш срещу вятъра.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 63. 63 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#56] от "Vency Mirchev":

  на умен ли се правиш?

  Не бе Венци, само ти съчувствам.
  Жалко че преди да те боцнат с ваксината никой не те е предопредил че ще ти намушат и таласъми.
  Ама, така е, който не чете руски сайтове!
  Учете руски бе ребята!

 64. 64 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ваксинацията: колосално сложна задача за страна като България
  ... недоволството България не е изключение - почти навсякъде в ЕС, а и извън него, се наблюдава същото... скандала във Франция, Германското правителство отнесе сериозни критики ... Нидерландия пък започна ваксинацията две седмици по-късно, което предизвика обществено недоволство и парламентарен дебат....

  И ваксинацията - колосално проста задача за страна като Китай с 1.5 милиарда население.

  Ми не знам, обществено-икономическата формация социализъм с Комунистическа партия начело като в Китай ли и липсва на България... и на другите.... та да се оправят с тая ваксинация по китайски? Това ще да е, други причини няма.

 65. 65 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 917 Неутрално

  [quote#29:"foure"][/quote]

  Преди да са под контрол , нали се сещаш , че са били извън контрола . Докарани са "под контрол " или са изчезнали / вариола , полиомиелит , дифтерия /. Всичко това благодарение на ваксините . Стар съм и съм се сблъсквал с дифтерия и полиомиелит по време на следването си . Никому не го пожелавам ! Пиша като лекар , не като ГЕРБЕРАСТ / КАКЪВТО СЪМ /.

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  Правилно, ние сме страна, а не държава.

 67. 67 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#16] от "anonim440":

  Браво! Чудесен отговор. И като се замисли човек, то си е точно така. Особено ако се касае за морала.

 68. 68 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3416 Неутрално

  В страната на Простите всяко нещо за което се иска мъничко организация, технология и интелект е колосално сложно.

 69. 69 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Липса на експертиза и липса на далновидност от страна на ГЕРБ и на парламента. Никаква грижа за ваксиниране на най-уязвимите хора над 65 г. Оставени са за след м. юни 2021 г. А Дания до тогава ще е ваксинирала цялото си население. Никакъв колективен имунитет не може да се създаде у нас със заявеното количество и ваксини.

 70. 70 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4746 Неутрално

  Авторът се опасява да не би нещо хубаво да се случи на България.

  Gunter glieben glauchen globen
 71. 71 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Авторът се опасява да не би нещо хубаво да се случи на България.
  —цитат от коментар 70 на Alarmstufe: Rot


  С тая шайка разбойници в управлението няма шанс

 72. 72 Профил на Borislav Todorov
  Borislav Todorov
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Абсолютно вярно. Нищо завършено в срок не се получава в тая държава . Ще е една пародия на ваксинацията един хаос . И понеже ни е гнила здравната система такава ще е и ваксинацията. Другите държави ще се оправят много бързо с ние шампионите и многознайковците ще сме пак е батака .

 73. 73 Профил на Ева
  Ева
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Днес лекар обясни в тв студио, че ще чака да се съберат десет желаещи пред кабинета му и тогава щял да отвинти капачката на ваксината, щото за толкова дози бил разчетен един флакон. Да не става зян, сиреч. Чудничко.
  —цитат от коментар 13 на Араламбене му е майката


  Един флакон на Пфайзър след съответното разреждане трябва да съдържа 5 дози.

 74. 74 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Може и за по-добре е! Еврейте - арабите няма ги затрият, ама тая ваксина има шанс! Четох че вече са 20% са имунизирани, до 2-3 месеца ще са 90%. Ха сега си представете, че ваксината дава дефекти след 3-6-12 месеца?

  Аз НЯМА да се ваксинирам, поне 2 години да минат. Вярвам в науката и ваксините, както и вярвам, че има защо ваксина да се прави за 3-10 години и после 5-10 години да се доказва какво става на практика. Организъма на човек е МНОГО сложно нещо, 50-80% е от медицината е проба / грешка, просто са натрупали емпиричен опит досега. В частта и, която е за диагностика - снимки, хим. изледвания вярвам на 100%. В сложни системи каквато е иммуната - на 10% успяват, останалите 90% са проба - грешка.

 75. 75 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#29] от "foure":

  Точен коментар. Имаш малка грешка, обаче. Всички ваксини са с 2 дози. Трябват по около 80000 ваксинации на ден.
  Изпуснато е и друго. Ако имунитетът е 6 месеца, то на всеки 6 месеца трябва да има такава кампания. Живеем в свят, където няма как да изолираш даден регион на 100%. Все някой ще отиде в чужбина и ще почне да разнася и в страната си след изтичането на защитата от ваксината.
  Докато не се намери терапия, няма шанс- ни има организация за такива ваксинации, ни ще има толкова доставки на ваксини в рамките на 2-3 месеца за всеки цикъл.

 76. 76 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#7] от "Маршалов":

  Упорито отказвате да видите разликите от истинските ваксини - правени за дълго време, тествани многократно и за дълъг период от време, и сегашния "ширпотреб". Политиците отчаяно се опитват да прикоткат населението с обещания, но дали и този път ще се получи?

  master
 77. 77 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#34] от "anonim440":

  Защото никой не можеше и не може и сега. Има по-големи от правителствата.
  Например подчинен на Гешев да разследва шефа си е мисия невъзможна. А и е трудно да преследваш свои хора. Мафиотизацията и въобще корупцията са
  големите спирачки по пътя на прогреса, а той изисква законност, ред и справедливост. А тези неща са противоположни на мафиотскота структура.
  Решаването на проблемите и всичко "по втория начин" води до разруха на общество и държава.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 78. 78 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#30] от "chepokalipsis":


  Тя не е сложна, манталитета на населението е сложен, ония вместо да върнат ваксините към МЗ, ваксинират съветници, въпрос на време е да има и други такива случаи.
  —цитат от коментар 30 на chepokalipsis  Рботата е там, че обяснението на виновните не отговаря на истината. А тя е, че всичко е направено с цел - да се ваксинирет приоритетно "ВИП"! Това е правено в Гърция, Полша и Чехия, както и вероятно и навсякъде тук и по света.
  Въпрос на опазване на дискретността. Планове, фази на ваксинацията - всичко е бла-бла за наивните от населението, които са мнозинство. Щом не може всеки желаещ да се запише, щом няма прозрачност и информация с точни и ВЕРНИ данни, както и контрол, каузата е пропаднала. Изявленията на министъра на здраве...опазването ли е, създават усещането, че ваксинацията ще се претупа набързо и отчете като свършена добре работа в добрия стар социалистически стил. Ако обърнете внимание на огромното разминаване в данните за пандемията тук и в ЕС и в света, ще видите, че ние сме преборили вируса, докато другите са все по-зле. Което едва ли е така. Докато експерти и политици навън се чудят как ще се справят с новия щам и предупреждават за планове и мерки за следващите 2 месеца, нашите сеят еуфория от "успехите",
  които са плод на "отчетността" и може би на "временен отдих" на вируса.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK