Енергетиката през 2021 г. – можем да очакваме неочакваното

"Ставащият все по-невъзможен парадокс - едновременно да запазим сегашната енергетика и да вземаме пари от ЕС за бъдещата, може да се пропука сериозно."

© Красимир Юскеселиев

"Ставащият все по-невъзможен парадокс - едновременно да запазим сегашната енергетика и да вземаме пари от ЕС за бъдещата, може да се пропука сериозно.""Дневник" публикува преди Нова година обзора на Петко Ковачев в "Зелени закони" за енергийната 2020 г. Днес четете прогнозата му за 2021 г.


Светът като цяло ще продължи да търси изход от Ковид кризата. И ако от медицинска гледна точка се разчита на ваксините и на продължаващите опити за намиране на ефективно лечение, то в икономически и социален план - а оттам и в енергетиката - можем да очакваме неочакваното. Заявените претенции за глобално лидерство на ЕС в областта на нисковъглеродната икономика на основата на "Зеления пакт" ще се сблъскват все по-остро с концепциите за развитие на Китай, Русия и завръщащите се от самоизолацията на Тръмп САЩ.


Потенциалът на новосъздадения пакт за свободна търговия Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), между Китай, Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия, Индонезия, Виетнам, Лаос, Камбоджа, Мианмар, Малайзия, Тайланд, Филипините, Сингапур и Бруней изглежда огромен както в областта на ВЕИ (включително научно-развойната дейност), така и в разрушаването на природата и извличането на ресурси, заради липсата на адекватни регулации. Като полета на икономическите битки можем да очертаем Западните Балкани, Украйна, Кавказ, Южна Америка, Африка, Тихия океан.
На тези "терени" ще се сблъскват нефтените, газовите и въглищните амбиции с действия за "позеленяването" на енергетиката и "ресурсната колонизация" на страни и региони с желанието за едно по-устойчиво бъдеще. Не бива да забравяме и претенциите на Турция за регионален лидер, особено в светлината на големите газови полета в източното Средиземноморие, където влиза в челен сблъсък с Израел, ЕС, Сирия, Ливан и Русия.


Възможно е глобалният сблъсък да се нагнетява в месеците преди срещата на високо равнище на страните членки на Рамковата конвенция на ООН за климата, предвидена да се проведе в Глазгоу (Шотландия) от 1 до 12 ноември догодина.


През 2021 г. Европейският съюз ще бъде в сложната ситуация да реши няколко вътрешни задачи:


- финализиране и приемане на националните документи за прилагане на многогодишната финансова рамка до 2027 г.;


- приключване на проблема с прилагането изискванията за върховенство на закона при отпускането на финансови средства за страните членки;


- успешен старт на "зеления преход" на основата на цяла "кошница" европейски и национални стратегически документи, изготвени и дискутирани през 2019 и 2020 г.;


- подписване на търговско споразумение с Обединеното кралство;


- "укротяване на опърничавите" Унгария, Полша, донякъде България и Румъния; избягване на конфликти по линията Гърция - Турция и Кипър - Турция; начало на преговори за присъединяване със страни от Западните Балкани; намиране на възможно решение за отношенията с Украйна.


Всички тези задачи имат пряко отношение към развитието на енергийния сектор и изпълнението на междинните климатични цели на ЕС до 2030 г., в едно с гарантирането на мира в Съюза и по неговите граници. Последното има пряка връзка с развитието на транзитната газова инфраструктура за ЕС.


Въпросите за ядрената енергетика и възможностите за финансирането ѝ от публичните програми и фондове на ЕС ще продължи да бъде в центъра на дискусиите и през следващата година, както и финансирането на газови проекти с обществени средства.


И през 2021 г. развитието на енергетиката на България ще продължи да се определя от три сили:


(а) европейските цели и законодателство, свързани със "Зеления пакт" и европейските климатични политики в частност,


(б) геостратегическата роля на Русия и на САЩ на Балканите


(в) съпротивата на масата български политици срещу новите реалности в глобалната енергетика и за запазване на енергийното статукво.


Тази ситуация може да се промени само при смяна на управлението и на неговите основни политики. Заради негласния консенсус между сега представените партии в Народното събрание за максимално дълго опазване на сегашната криминална енергетика, както и заради очакванията за изборните резултати от предстоящите парламентарни избори, можем да прогнозираме, че 2021 г. няма да бъде лесна за енергийния сектор у нас. Под "лесна" разбираме ясна и прогнозируема посока на развитие, а не взимане на лесни решения, каквито вече няма как да се получат.


Ставащият все по-невъзможен парадокс - едновременно да запазим сегашната енергетика и да вземаме пари от ЕС за бъдещата, все пак може да се пропука сериозно и да станем свидетели на сериозни сигнали за необратимо и смислено присъединяване към общоевропейския "Зелен преход", ако се случат няколко неща:


- на първо място рамката на бюджета на ЕС бъде приета без или с минимални промени в областта на климата, енергетиката, енергийната ефективност и справедливия енергиен преход, а Комисията и другите служби на Съюза увеличат натиска за спазване на правилата, включително върховенството на закона;


- администрацията на президента Байдън поеме по-твърд курс спрямо руските енергийни (и стоящите зад тях политически) амбиции на Балканите, но и едновременно с това върне САЩ в Парижкото споразумение за климата;


- следващото българско правителство започне на практика да изпълнява стратегия за излизане от кризата с КОВИД-19, основана на принципите на "зеления и дигиталния преход", като приеме необходимото ново и подобри съществено съществуващото законодателство;


- се появи поне още един сериозен инвестиционен проект във ВЕИ, подобен на този в Хасковско или сериозен инвеститор за проект за съхранение на енергия;


- се засили "натискът отдолу" за инвестиции във ВЕИ технологии за собствени цели.


В практически план това означава да бъдат предприети следните действия от страна на управляващите:


- до края на февруари 2021 г. да се извърши ревизиране и подобряване на Националния план в областта на енергетиката и климата до 2030 г. като се впишат адекватно препоръките и критиките на ЕК;


- спешно ревизиране и подобряване на Стратегията за устойчиво енергийно развитие на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. в съответствие с целите на "Зеления пакт" и препоръките на ЕК;


- приемане на нови закони за енергетиката и за енергията от възобновяеми източници, с които да се изчистят всички пречки пред развитието на "чистата" нисковъглеродна енергетика и да се гарантира развитието на сектора, основано на принципите и целите на "зеления пакт" и съответните европейски регламенти и директиви;


- приемане на нова и адаптиране на съществуващата нормативна база, свързана с горните два закона;
до средата на април 2021 г.: подобряване на проекта за План за възстановяване и устойчивост;


- подобряване на проекта за Споразумението за партньорство до края на февруари и съобразяване на всички оперативни програми с климатичните цели и индикатори;


- създаване на адекватни и амбициозни териториални планове за възстановяване на въглищните региони;
създаване на Националния фонд за декарбонизация с участие на представители на въглищните райони в неговото управление;


- фактическо прекратяване и ликвидация на проекта за АЕЦ "Белене";


- спиране на "Турски поток" и завършване на интерконектора с Гърция;


- анализ на досегашните и преработване на новата национална програма за енергийна ефективност, за да включва цялостното енергийно реновиране на сгради, а не само "лепене на стиропор";


- законово регламентиране на възможностите за самоорганизиране на малките индивидуални производители на енергия в "енергийни кооперативи".


Като цяло 2021 г. ще бъде поредната интересна в енергетиката, но дали ще бъдат защитени националните интереси или ще се получи нещо друго - предстои да видим.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Мдам .....,работи ли някой в България?Липсва само един Институт за зелен хайвер.🐵

  Много съм прост
 2. 2 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Петкооо, седя и чета и седя и се чудя. Абе момче вече не толкова младо. Как можа таз твойта глава да роди таквиз бисери. Четох и никъде не прочетох нещо за национален интерес - говориш момче вече не толкова младо едни неща ама толкова откъснати от реалността че чак се чудя аз ли живея в някоя паралелна вселена или ти съвсем си се откъснал от реалността.
  То хубаво взимаш някакви пари - че сал без тех от глад си умрел ама барем , барем 'земи се поспри.
  А по темата. ЕС може и да иска ама няма шанс да озапти Полша,Унгария ,Чехия,Словакия ,Словения , България и Румъния не заради нещо ами 'ногу са.

  Мани мани...
 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Любопитно

  И кой самоубиец ще прави:
  - фактическо прекратяване и ликвидация на проекта за АЕЦ "Белене";
  - спиране на "Турски поток" и завършване на интерконектора с Гърция;

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 4. 4 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Енергетиката е най-важната. Без енергия и скъпа енергия икономиката тотално ще закъса. Някои партии виждат по света, как гласуват, а не как си развиват енергетиката и икономиката.

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  "- фактическо прекратяване и ликвидация на проекта за АЕЦ "Белене";
  - спиране на "Турски поток""

  Пропуснато е най-важното, а именно че за горните две действия търтея трябва да продължи жалкото си съществуване в раиран костюм на държавни разноски без тренажор с геврек. И пак ще му е малко!

 6. 6 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Петкооо, седя и чета и седя и се чудя. Абе момче вече не толкова младо. Как можа таз твойта глава да роди таквиз бисери. Четох и никъде не прочетох нещо за национален интерес - говориш момче вече не толкова младо едни неща ама толкова откъснати от реалността че чак се чудя аз ли живея в някоя паралелна вселена или ти съвсем си се откъснал от реалността. То хубаво взимаш някакви пари - че сал без тех от глад си умрел ама барем , барем 'земи се поспри. А по темата. ЕС може и да иска ама няма шанс да озапти Полша,Унгария ,Чехия,Словакия ,Словения , България и Румъния не заради нещо ами 'ногу са.
  —цитат от коментар 2 на ДрънкалУтУ


  Пропуснал сте Хърватска.
  Иначе ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Весело

  Със зелена енергия към зелени пари. Маратона за посрещане на новата администрация е открит, Ковачев дърпа още на старта

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2800 Разстроено

  "- фактическо прекратяване и ликвидация на проекта за АЕЦ "Белене";"

  За съжаление проектът е спрян за пореден път което е пътят за ликвидация на ядрената ни енергетика!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1675 Разстроено

  България е толкова малка , че досега можеше да сме разрешили всички евентуални проблеми ....но , за това се иска отговорност !

 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4319 Весело

  "- фактическо прекратяване и ликвидация на проекта за АЕЦ "Белене";- спиране на "Турски поток""Пропуснато е най-важното, а именно че за горните две действия търтея трябва да продължи жалкото си съществуване в раиран костюм на държавни разноски без тренажор с геврек. И пак ще му е малко!
  —цитат от коментар 5 на telqk


  Аз съм против това да бъде на държавни разноски, сам да си плаща от чекмеджетата😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1731 Весело

  До коментар [#1] от "Шакир Зулов":

  Има зелен хайвер. На толстолоба:)
  Има и институт развъдник в Пловдив:)

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  "- фактическо прекратяване и ликвидация на проекта за АЕЦ "Белене";"За съжаление проектът е спрян за пореден път което е пътят за ликвидация на ядрената ни енергетика!
  —цитат от коментар 8 на Julian Mall


  За съжаление на РУСИЯ и на РУСКИТЕ НИКОВЕ

  И на тукашните ЧЕКМЕДЖЕТА С ПАЧКИ ЕВРО

  Друг да съжалява не виждаме

 13. 13 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  въглищните региони;въглищните региони;въглищните региони;......

  Сега ще видим Ковачки и като борец за чиста природа "възстановяващ" регионите по линия на СИК.

 14. 14 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1765 Весело

  Боже каква паника предизвика Петко ... Види се фактите за нашего брата не представляван нищо, нежели зевзеклъците ... Та, новата " Белене " /според руски експерти/ ще има прогнозируема цена на ел енергията по 82 евро вмч. За сравнение , не субсидирани ВЕИ-та вече произвеждат такава за около 40 евро мвч и цените падат всяка година. Ние обаче продължаваме борбата за енергиен център на Балканите... Що се отнася, до турския - балкански -руски поток , резервиран вече за 20 г от Газпром и дъщерните му компании, платихме влизо 3 милиада , които ще си връщаме от преносни такси , които зависят от продажбите на друг, ако има търсене и след 20 г ще продаваме свободно, ако има търсене в наситения вече пазар. Ако Газпром великодушно ни разреши ...

 15. 15 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Много е просто. КЕВР трябва да спре да се занимава със социална дейност и да остави пазара да определя цената на тока. Другото само ще се нареди....при работеща съдебна система...

 16. 16 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#10] от "padrino":
  Така може да стане при вас. Бац€ специалист по пълнене на шкафчета, бац€ не специалист по изпразването им!

 17. 17 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Ако някой може да направи справка колко струва охраната иподръжката
  на Белене ще намери някакво обяснение !!!

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  България е толкова малка , че досега можеше да сме разрешили всички евентуални проблеми ....но , за това се иска отговорност !
  —цитат от коментар 9 на Николай Бучков


  И по-малко крадене, а енергетиката, освен че е важна е много удобна за крадене. Под лозунги от типа, за безопасност, за технологични и едновременно "много дълбоко експертни" нововъведения, където "простия" данъкоплатец няма думата и само трябва да осигури парите, минава всичко и има хора, които са необичайно развити в тази област. Например дръндарския подийнал дървен философ и според някои страхотен политик. Човека го бива да консултира строежа на водни централи, да управлява топлелектрически централи и се чудя, защо да не хване и един АЕЦ, беленския да речем.
  А ние какво, ами да си ги избираме и да им плащаме, но не само заплати, офиси, охрани и прочее съпътстващ разходи, ами и милиони за да ни "оправят" и за някой и друг сарай, че хората имат нужда и от покрив.

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  "....Четох и никъде не прочетох нещо за национален интерес ..."

  Трябваше да добавиш и Таско Ерменков, и изобщо ядреното лоби на русофилите и членовете на клуба за приятелство с Русия. Вече сме ваксинирани, и като чуем за "нацинален" интерес веднага замирисва на сапоги и квас, и недоимък.
  Така че, МЕРСИ!

 20. 20 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  "....Четох и никъде не прочетох нещо за национален интерес ..."Трябваше да добавиш и Таско Ерменков, и изобщо ядреното лоби на русофилите и членовете на клуба за приятелство с Русия. Вече сме ваксинирани, и като чуем за "нацинален" интерес веднага замирисва на сапоги и квас, и недоимък. Така че, МЕРСИ!
  —цитат от коментар 19 на historama


  Таско и Добрев бесняха , срещу Ковачки и че се мъчи да иде към нисковъглеродна енергия.
  Да си спомним , кой се присламчи към БСП.

 21. 21 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И кой самоубиец ще прави:- фактическо прекратяване и ликвидация на проекта за АЕЦ "Белене";- спиране на "Турски поток" и завършване на интерконектора с Гърция;
  —цитат от коментар 3 на mitko11


  Митко11,
  колко пари имаш излишни и смяташ да ги хвърлиш на вятъра? Маскираният "Турски поток" е пълен провал, възвращаемост там няма. При пълно натоварване щял да се изплати за 20 години и след това евентуално може българската държава да спечели нещо. 20 години инвестиционен хоризонт! Само че в момента и в близкото бъдеще няма пълно натоварване, нито 50%. Това е уникално, страхотен подарък за Матушката Раша. За Белене какво да говорим, там е още по трагично.
  Колко казваш да хвърлим, че най-после да се получат нещата?

  master
 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  ....20 години инвестиционен хоризонт!...
  —цитат от коментар 21 на gigabyte


  Никой не инвестира частни капитали в подобни проекти! Не заради друго, но много трудно може да се предвиди какъв ще е светът след 10 години, а какво ли остава за след 20? В края на 80-те години кой бе чувал за енергоспестяващите крушки, които в края на 90-те снижика с 1/3 от потреблението на електричество дори у нас.

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#22] от "historama":

  Само допреди 6 години страните от ОПЕК самодоволно се подсмихваха, и призоваваха европейците да помислят какво ще правят след като петрола от по 150 долара за барел поизчезнат, и само за година цените му се сринаха на 50 долара.

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#22] от "historama":

  Само допреди 6 години страните от ОПЕК самодоволно се подсмихваха, и призоваваха европейците да помислят какво ще правят след като петрола от по 150 долара за барел поизчезнат, и само за година цените му се сринаха на 50 долара.

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#22] от "historama":

  Само допреди 6 години страните от ОПЕК самодоволно се подсмихваха, и призоваваха европейците да помислят какво ще правят след като петрола от по 150 долара за барел поизчезнат, и само за година цените му се сринаха на 50 долара.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  В практически план това означава да бъдат предприети следните действия от страна на управляващите: 1,2, трето , десето.
  Нито една точка не са в състояние да изпълнят днешните управляващи. А и не вземат акъл от никого.

 27. 27 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#22] от "historama":Само допреди 6 години страните от ОПЕК самодоволно се подсмихваха, и призоваваха европейците да помислят какво ще правят след като петрола от по 150 долара за барел поизчезнат, и само за година цените му се сринаха на 50 долара.
  —цитат от коментар 25 на historama


  ОПЕК все се хилят, като пачи .. мани ги бе .. имах една колежка такава..


  Иначе най-голям ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ПЕТРОЛ В СВЕТА Е САЩ, но там не се плашат ..
  Очакват нарастване на потреблението на течни горива бъдните десетилетия:

  https://www.eia.gov/outlooks/steo/images/Fig8.png

  https://www.eia.gov/outlooks/steo/report/global_oil.php

  Освен течни горива , делът на петрол за други неща ще се увеличава все повече, пак според американците ..
  И те си инвестират , още в добив на петрол!

 28. 28 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1765 Весело

  До коментар [#27] от "simChо":

  Симче , "шорт терм енержи аутлук " , нещо с къси шорти излизаш този студ ?

 29. 29 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#27] от "simChо":Симче , "шорт терм енержи аутлук " , нещо с къси шорти излизаш този студ ?
  —цитат от коментар 28 на fkm26555709


  Майка ти, майка ти е с късите шорти и е с невроятен успех..
  Ще донесе пачка у вас!

  Поздрави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK