"Или суша, или наводнение – средно положение няма"

"Това се дължи не на непредсказуемата природа, както се опитват да ни внушат, а на напълно предсказуемите управляващи."

© Лили Тоушек

"Това се дължи не на непредсказуемата природа, както се опитват да ни внушат, а на напълно предсказуемите управляващи."Избори 2022

След продължителната суша и водни режими заради пресъхнали язовири обилните валежи през последните дни повишиха нивата на реките в много области, язовирите бяха изпуснати, за да не прелеят, и предизвикаха сериозни наводнения. Това свари управляващите отново неподготвени. Как се справя властта с управлението на водите - три мнения на експерти:


Гроздан Караджов, икономист, във "Фейсбук":


Не мога да разбера защо някои хора непрекъснато твърдят, че в България няма избор. Всяка година например избираме от какво да си патим - от суша или от наводнение. И това се дължи не на непредсказуемата природа, както се опитват да ни внушат, а на напълно предсказуемите управляващи.
Които строят, докато вали проливен дъжд, и рушат, когато грее слънце.


Които укрепват свлачища с хотели и спират ерозия с изсичане на гори.


Които строят вили, а не диги по коритата на реките.


Които първо дават 500 млн. на една компания без опит и техника за ремонт на язовири, а година по-късно се сещат, че язовирите трябва също да се обединят и управляват единно - кой знае защо това ще стане в друга компания. Не знам колко време ще мине, докато прозрат, че двете компании ще трябва да се слеят, но със сигурност мога да прогнозирам, че дотогава няма да има нито пари, нито язовири.


Всичко това можеше да е просто сюжет за български "Борат", ако не се случваше в реалността и не струваше огромни пари и човешки съдби. За съжаление у нас държавата е по-голямо бедствие от природата. И няма никакво значение коя партия или кой министър е на власт. Проблемът не е в човека, а в системата, която никой не може или не иска да промени.


Асен Личев, експерт по хидрология и бивш ръководител на дирекция "Управление на водите" в МОСВ, пред Bloomberg TV Bulgaria:


Размитата отговорност сред националните институции води до проблемите с водите, на които ставаме свидетели в момента.


Първо, причините за водните криза са липса на управление на водите в реално време, в това число и на управление на водите на язовирите. Второ, не се поддържа проводимостта на речните русла. Трето, не се поддържа оразмерителната проводимост между защитните диги. И четвърто, не се поддържат в годно експлоатационно състояние защитните съоръжения.


Финансирането при управление на водите също не е уредено. Финансирането трябва да стане за сметка на областните управители, които нямат източници на финансиране и кандидатстват през междуведомствената Комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, което е много работа и а практика не се случва.


Атанас Русев, инженер, пещерняк, във "Фейсбук":


Предупреждавахме многократно, че когато един огромен водосборен район и вододайна зона не се поддържат и никой не се грижи за тях, следват бедствия. Тогава точно се налагат т. нар. контролирани изпускания на язовирите, които след това се превръщат в бедствия и наводнения.


Защото никой не го интересува! А прогнозата за изключително интензивни валежи е ясна отпреди повече от седмица. Или суша, или наводнение - единствено бедствие - междинно положение няма - защото абсолютно никой не го интересува! Пълно безхаберие, абсолютно хилаво "управление" и липса на каквато и да е далновидност, опит, експертиза или желание за действия и т.н.


Докато положението е такова, ще страдаме ние, обикновените хора. А от телевизорите ще ви лъжат и ще мажат, че "всичко е под контрол"... Разбрали са, че ще дойде вода, когато е заваляло. А са се сетили да изпускат язовири, когато те са започнали да преливат.


Но търпение, дано всичко е наред, защото утре ще има още повече вода...


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK