ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Защо да не гласуваме по пощата? Защото институциите са управлявани зле?

Иван Костов: "Епидемичната обстановка ще затрудни много силно предизборната кампания, особено на малките партии. Те са пренебрегвани и сега и направо изолирани от медиите – там са управляващите и от време на време БСП"

© Георги Кожухаров

Иван Костов: "Епидемичната обстановка ще затрудни много силно предизборната кампания, особено на малките партии. Те са пренебрегвани и сега и направо изолирани от медиите – там са управляващите и от време на време БСП"Бившият премиер Иван Костов коментира по БНР предстоящите избори насред пандемията и доколко институциите са подготвени за тях.


Имам притеснение от провеждане на избори в условие на коронакриза. При добро управление е възможно да се каже какъв е рискът, но такова няма. Трябваше да бъдат положени усилия за изследване и разбиране на риска.


Властите трябва да имат готовност да създадат организация и при необходимост да наложат с една степен по-ограничен режим на извънредна епидемична обстановка. Вижда се, че за месец и половина този режим направи управляем риска за болничната система и намали силно смъртността. Това доказва, че властите имат средствата и начина да ограничат риска по време на избори, стига да започнат да го правят навреме.
Рискът от заразяване ще бъде най-голям за членовете на изборните комисии. Той може да бъде напълно елиминиран чрез тяхното масово ваксиниране, за което трябва да се отделят около 80 хил. ваксини и да се направи навреме.


Гласуването в големи салони е уместно предложение. Може и в открити палатки в училищните дворове, особено ако е по-нататък във времето. Тогава рискът за гласуващите ще бъде най-малък. Друга мярка е изтеглянето на изборите след Великден.


До 28 март има време и може да се направи много, но трябва да се започне веднага и разбира се, да се знае какво ще се прави.


Големият въпрос е, че освен от риск от заразяване има и риск за самото политическо представителство, което ще се излъчи по време на изборите. И той произтича не от самата епидемия, а от обявената от властите извънредна епидемична обстановка. Тя ще затрудни много силно предизборната кампания, особено на малките партии. Те са пренебрегвани и сега и направо изолирани от медиите - там са управляващите и от време на време БСП. Епидемията силно ограничава възможностите на по-малките формации за срещи, за комуникация, за мотивиране на избирателите. Те не разполагат с много възможности да го правят, още повече че не разполагат и с необходимите финансови средства, за да плащат за отразяване.


Пролемът е, че ако започне отново повишаване на случаите на заразяване, може да се въведат нови ограничения, а това ще направи невъзможен контактът на партиите с избирателите. От това ще има полза само ГЕРБ, защото само те могат да показват като своя заслуга магистрали, строежи, които са направени с 85% от европейските и 15% от българските данъкоплатци. Така че равнопоставеността между партиите по време на кампанията може да се запази само ако спре проправителствената медийна пропаганда.


Затова са прави онези наблюдатели, които прогнозират нисък процент гласували, че това ще доведе след изборите до безсилни власти, опиращи се на много малко обществено доверие. Тогава България може да влезе в нов осемгодишен цикъл на политическа нестабилност - като тези между 1989 и 1997 г. и 2009 и 2017 г. А те не бяха никак добри за страната.


Свидетелства за прехода 1989 - 1999
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Как видеонаблюдението на броенето на бюлетините ще е екзотично?! При развитието на съвременната техника една камера, която е много евтина, може да се включи над масата, на която се броят бюлетини, и да излъчва в интернет ясен образ, който може да се види от всеки желаещ на компютъра му. Технологично такива възможности има. Това, че управляващите не ги познават, не ги извинява и не им дава основание да ги определят като екзотични. ГЕРБ 12 години сумарно управлява, защо не са прокарали навсякъде интернет? Не е високо нивото на политиците ни и от тях не може да се очаква, точно от тези, да си дават сметка къде е отишла технологията.


Това е елементарно. Има 11 500 - 11 600 секции. Камери за тях ще струват пренебрежимо малко пари, ако тези пари ще стимулират доверието на хората да гласуват. Това ще са пари, дадени, за да има силна политическа система в България. Имаше начин да се определят и мъртвите души в избирателните списъци, но сега вече е много късно.


Машинното гласуване по никакъв начин не ме притеснява. Хайде да не се държим като третокласни европейци. Ние сме същите като всички останали. Не сме различни от хората, които гласуват машинно и по пощата в западните страни. Ние сме едни и същи хора.


Защо да не се гласува по пощата? Какво пречи? Това е общият упадък на институциите. Ако няма доверие в "Български пощи", тогава човек няма да отиде да гласува там. Но много страни, напреднали демокрации гласуват по пощата. Защо да не гласуваме ние?


Проблемът не е в хората. Проблемът е в институциите. Те не могат да го направят. Това означава, че са управлявани зле и са организирани още по-зле.


Цялото интервю с бившия премиер чуйте в звуковия файл.


"Много страни, напреднали демокрации гласуват по пощата. Защо да не гласуваме ние?"

© Цветелина Белутова, Капитал

"Много страни, напреднали демокрации гласуват по пощата. Защо да не гласуваме ние?"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK