Как Байдън може да предизвика промяна в Западните Балкани

Джо Байдън при посещението си в Косово като вицепрезидент на САЩ през август 2016 г. Той бе специален гост за кръщаването на нацонален път Джоузеф Р. "Бо" Байдън III.

© Associated Press

Джо Байдън при посещението си в Косово като вицепрезидент на САЩ през август 2016 г. Той бе специален гост за кръщаването на нацонален път Джоузеф Р. "Бо" Байдън III.Джо Байдън не е непознат за Балканите. Избраният за президент демократ започна първите си редовни посещения в региона още в началото на 90-те години, първоначално в Босна и Херцеговина, а по-късно и в Косово. Той се срещна с политически, религиозни и общностни лидери и разви дългогодишни лични отношения с много от тях.


В поверителни писма до тези лидери през годините той пледира за междуетническо социално сближаване и религиозна толерантност. Байдън говори страстно в американския Сенат за необходимостта от въоръжаване на босненците, за да се защитят в борбата им срещу сърбите и за необходимостта от отстраняването на Слободан Милошевич и изтегляне на сръбските сили от Косово. Байдън е и първият високопоставен американски служител, който изрази съболезнования на сърбите за въздушните удари на НАТО, нанесени през март-юни 1999 г.


В продължение на много десетилетия САЩ и Европейският съюз споделяха едни и същи цели в Западните Балкани, но отношенията се влошиха през последните четири години. Специалният пратеник на Доналд Тръмп, Ричард Гренел, създаде хаос и раздразни мнозина в ЕС и региона с външнополитическия си авантюризъм, като отдели усилията на ЕС и разработи инициативи, които нямат нищо общо със създаването на мир и просперитет.
Специалните отношения на Байдън с Балканите трябва да улеснят пътя към възстановяването на трансатлантизма и рестартирането на съвместните усилия в евроатлантическата интеграция на Балканите.


Инструментализирането от Тръмп на Балканите - в един момент той дори твърдеше, че е сключил мир между Сърбия и Косово - създаде цинизъм в целия регион относно ценностите и целите на Америка. Той също така породи скептицизъм относно способността на Европа да вдъхне нов живот на продължаващия диалог Белград-Прищина, който има за цел да подобри отношенията между Сърбия и Косово. При новата администрация несъмнено ще има промяна в тона и подхода.


ЕС трябва да използва следващите четири години за заемане с недовършения бизнес на Балканите, докато в Белия дом има външнополитически екип, който може да внесе подробни познания по въпросите на Балканите. Брюксел трябва да разработи съвместна стратегия с Вашингтон в три ключови области на политиката: процесът на преговори между Сърбия и Косово; Европейската зелена сделка и енергийната диверсификация; и Китай.


Преговорния процес Сърбия-Косово


Завръщането на една по-позната форма на участие на САЩ в Западните Балкани вече се приветства от мнозина (и предизвиква опасения у други), тъй като широко разпространеното схващане е, че ЕС се бори да убеди страните да постигнат трайно решение на дългогодишните проблеми. Този нов контекст ще даде шанс на специалния представител на ЕС Мирослав Лайчак да говори и да действа от името на трансатлантическата общност.


В Косово тандемът между ЕС и САЩ може да напътства страната през мирен преход на властта - наближават нови общи избори следващия месец - като потенциално предостави помощ на ново поколение политици, които имат легитимността да постигнат споразумение със Сърбия и да го прилагат. Като млада и крехка демокрация Косово доказа, че може да настъпи смяна на поколенията в политиката.


Миналата година партията Vetevendosje влезе в правителството за първи път с платформа за борба с корупцията, икономическо възстановяване и справяне с пандемията. Но то падна от власт само след няколко месеца, след вота на недоверие, който имаше силната подкрепа на Гренел. Това нанесе сериозен удар на вътрешната крехка демокрация на Косово и на годините, в които САЩ казваше, че косоварите трябва да се научат да изграждат своята страна и да укрепват своята демокрация. Сред другите резултати е нарастването на антиамериканските настроения в най-проамериканската държава на земята.


По адрес на Белград - Вашингтон трябва да даде на Александър Вучич ясно да разбере, че няма да подкрепя нарастващия авторитаризъм на сръбския президент и опитите да се противопоставят Европа срещу Америка. За да успее Сърбия някога да изгради устойчиви отношения с Русия в областта на енергетиката и сигурността и се противопостави на дипломатическото влияние на Москва на Балканите - по-специално по отношение на държавността на Косово - тя ще се нуждае от помощ от ЕС.


Администрацията на Байдън би могла да предложи подкрепа чрез овластяване на демократични и прогресивни сили, които биха разчитали по-малко на Русия и на военната помощ на Китай и повече на ориентирани към бъдещето процеси, насочващи страната към европейско-атлантическа интеграция. Неотдавнашно проучване, проведено от Белградския център за политика на сигурност, установи, че половината от сърбите вярват, че в страната няма демокрация.


Европейската Зелена сделка и разнообразяването на източниците на енергия


Неотдавнашното назначаване на Джон Кери за специален президентски представител на САЩ за промените в климата не само показва решимостта на новата администрация да спазва Парижкото споразумение, но и че е готова да предвожда глобалните усилия в опазването на околната среда. Зелената сделка на ЕС има за цел да отведе Европа до клматична неутралност до 2050 г.


Шестте кандидатки за присъединяване към Западните Балкани също ще трябва да претърпят трансформационни промени, за да отговорят на критериите за приемане в ЕС. Добрата новина е, че балканските страни вече могат да предложат привлекателни активи в подкрепа на енергийния преход на Европа. Новата администрация на САЩ е в добра позиция да подкрепя държавите от ЕС и Западните Балкани с подходящи стимули, като финансова помощ, за да направи региона по-привлекателен за енергийна диверсификация - с наличието на множество източници на доставки и с по-малка зависимост от Русия. Ако САЩ наложат санкции на "Турски поток" - един движен от" Газпром" проект, това ще помогне на страните от Западните Балкани да намалят зависимостта си от руския газ. Но САЩ не трябва да спират дотук.


През по-голямата част от този век Вашингтон провеждаше енергийна политика, която донякъде беше лишена от въображение - фокусирана върху опитите да въведе американски LNG в енергийния микс на Балканите. Докато този втечнен природен газ все още е скъп (и във всеки случай по-скъп от руския газ), той не би решил трилемата на региона, а именно: постигане на нови енергийни и климатични цели; непрекъснат достъп до енергия; енергия на достъпна цена.


Югоизточна Европа (включително България, Гърция и Румъния) се характеризира не само с ниско производство и потребление на енергия, но и с високи нива на енергийна бедност. Значителен брой домакинства - до 40%, според някои оценки - не могат да отопляват домовете си поради комбинация от ниски доходи, ниска енергийна ефективност и високи цени. Някои държави в региона не са завършили либерализацията на своите енергийни пазари; това може да увеличи разходите за енергия. Всяко от правителствата ще трябва да реши как да балансира новите зелени технологии, които те прилагат за намаляване на емисиите, като същевременно получават обществена подкрепа. Те не трябва да остават сами в този процес.


Вместо САЩ да се фокусират силно върху LNG, както през последното десетилетие, една по-нюансирана и диверсифицирана форма на американска подкрепа за региона може да предизвика огромна разлика.


Нарастващите разходи за въглища, заедно с мерките за енергийна ефективност и все по-достъпните разходи за възобновяема енергия, означават, че чрез подпомагане на енергийния преход могат да бъдат създадени повече работни места и инвестиции. Регионът има добре развита електрическа мрежа, която може да се използва за пренос на енергия от възобновяеми източници. Помощта за модернизиране на индустриите в региона въз основа на алтернативни енергийни източници заедно с прилагането на най-новите екологични стандарти би била добра инвестиция на парите на данъкоплатците от ЕС и САЩ.


Регионалният подход чрез взаимосвързаност би донесъл трансгранично сътрудничество и конкуренция за средства, облекчавайки ограниченията от административния капацитет на страните кандидатки при възможността да кандидатстват и да използват средства от ЕС. Работата с членове на ЕС ще засили този капацитет.


Китай


Китай най-вероятно ще доминира външната политика на САЩ в обозримо бъдеще. Западните Балкани вече няколко години са арена за Китай, който се утвърждава като глобална сила. Китайският подход е многообразен, вариращ от прилагането на инициативата "Пояс и път" до инвестиране в банки в региона, развиване на отношения с различни недържавни участници и до разпространение на влиянието на Китай не само в политиката и икономиката, но и в обществото като цяло.


Китай, Русия и до известна степен Турция се намесиха, за да запълнят празнотата, оставена от предпазливата и несигурна Европа и лошото глобално лидерство на САЩ. Работейки заедно за противодействие на Китай на Балканите също би спомогнало за засилване на трансатлантическите отношения. Превръщането на тази работа в реалност ще трябва да бъде нещо повече от това да накараме страните от Западните Балкани да се съгласят да отхвърлят ролята на Huawei в техните вътрешни комуникационни мрежи. Страни като Черна гора ще се нуждаят от значителна финансова подкрепа, в случай че не върнат китайския си дълг. Световната банка прогнозира, че до края на 2020 г. БВП на Черна гора вероятно ще намалее с 12.4%, а публичният дълг ще се увеличи до 93% от БВП. Китайците държат 25 процента от черногорския публичен дълг.


Въпреки че Западните Балкани може да не са на върха на дневния ред на новата администрация на САЩ, Вашингтон все пак може да играе важна роля в подпомагането на ЕС да постигне напредък в тези ключови области на политиката. Дългосрочната игра трябва да помогне на страните да модернизират своите икономики и своите енергийни и климатични политики и да подобрят своите демокрации - за което в миналото САЩ са допринесли и поради което все още носят надеждите и очакванията на много на Балканите.


Весела Чернева е зам.-председател на Европейския съвет за външна полититика и директор на софийския офис на организацията. Енгелуше Морина е съосновател и председател на Съвета за външна политика в Прищина и старши изследовател в ЕСВП.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  То е ясно още от Виетнамската война - "За да спасим селото трябва да го унищожим"

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  "Как Байдън може да предизвика промяна в Западните Балкани"

  Както като съучастник по времето на Обама Путин си купи сладолед (и взе Крим) докато се разхожда един ден

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 10. 10 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1634 Любопитно

  И каква промяна трябва да предизвика Бай Гън той да не е Пъдар случайно та всички на него да чакът.
  Тишината тишината Веске в спалнята верно ражда чудовища.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 11. 11 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Тръмп отказа да воюва и ся Байдън требе да компенсира с няколко малки победоносни войни.Ние кати верни съюзници ще го подкрепим!🐵

  Много съм прост
 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Авторката се опита да заработи заплата за днес. Дали успя?

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Любопитно

  Защо коментирате само заглавието?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1924 Весело

  Все пак ние не сме Байдън и още помним "демократичното умиротворяване" на Балканите от Клинтън. Май беше преди Моника...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2611 Весело

  "пледира за междуетническо социално сближаване и религиозна толерантност" - дума дупка не прави, но като ги изрича на щерката, да се сеща снахата е стар трик на ДЕМОносителите по света - на ДЕМОкрация, от всякакъв цвят, на назначени ДЕМОни във верните политически кръгове, на нови и нови пазари за монополизиране на новите колониално подчинени партньори. Велика сила, к`во да се прай!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 18. 18 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 784 Весело

  Може да започне , като не избутва черногорския президент на следващата среща на НАТО..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#16] от "Deantonio Banderas":

  Може пък да е имало защо да умиротворява демократично.
  —цитат от коментар 16 на Deantonio Banderas


  Да определено беше силно стимулиран финансово от страните богато на петрол! :-) Да си мислите, че американците демокртизират безплатно?

 21. 21 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Обикновено нов президент на САЩ започва мандат с " Революция " някъде по света , нищо ново не се очаква освен къде ще се осъществи " пазарът на демокрация " тоя път . Ако не е самият САЩ

 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2892 Весело


  Имам обоснованото предположение, че много скоро Бойко Борисов ще се похвали с големия си личен успех за присъединяването на Македония и Албания към Европейския съюз.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#22] от "Един препатил":

  Имам обоснованото предположение, че много скоро Бойко Борисов ще се похвали с големия си личен успех за присъединяването на Македония и Албания към Европейския съюз.
  —цитат от коментар 22 на Един препатил


  Македония и Албания няма да влязат в ЕС поне още 10 години, ако изобщо влязат!

 26. 26 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Хубав анализ, но някак много соросоидно ми звучи. Как да кажа, някак е подходящ за грантово финансиране от администрацията на Байдън.
  Още повече като знаем, че управлението на Доналд Тръмп донесе много щети върху този тип финансова диверсификация при развитието на демокрацията :)

  Бог да благослови Америка за България!
 27. 27 Профил на xka06646157
  xka06646157
  Рейтинг: 0 Весело

  Мачкаййй, Байдъне! Кеф е да гледаш как руските тролове пищят!

 28. 28 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Очарован съм от оригиналния стил на соросоидката, смесващ брежневския ретро-шик с американизми от рода на "недовършения бизнес на Балканите".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 29. 29 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Имам обоснованото предположение, че много скоро Бойко Борисов ще се похвали с големия си личен успех за присъединяването на Македония и Албания към Европейския съюз.
  —цитат от коментар 22 на Един препатил


  Нещо от рода: "Те са наши братя. Няма да ги спираме, ние сме им най-големите поддръжници! Премиерът Заев лично ми е обещал, че ще направи всичко по нашите искания."

 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  " опитите да въведе американски LNG в енергийния микс на Балканите. Докато този втечнен природен газ все още е скъп (и във всеки случай по-скъп от руския газ), "

  Затова ли Турция изгражда терминали за втечнен газ и заменя руския газ с американски втечнен?

 31. 31 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Администрацията на Байдън би могла да предложи подкрепа чрез овластяване на демократични и прогресивни сили....

  ====

  Класика. Чрез инструментализирани усилия, ЦРУ трансформира властта на авторитарните сили в овластяване на демократичните и прогресивни сили....

 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Че той спомня ли си къде се намират, то от 90-те като ги е посещавал измина много време. :)

  Географията може да се е сменила. :)

 33. 33 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Преди Байдън да дойде на Балканите, Балканите вече са в САЩ.
  Викат армията да им спасява положението.

 34. 34 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  До коментар [#25] от "Stargate":

  До коментар [#22] от "Един препатил": Македония и Албания няма да влязат в ЕС поне още 10 години, ако изобщо влязат!
  —цитат от коментар 25 на Stargate


  Точната дата не мога да Ви гарантирам, на започването на преговорите преди изборите в България ще Ви го гарантира Бойко Борисов.

 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  До коментар [#25] от "Stargate":

  До коментар [#22] от "Един препатил": Македония и Албания няма да влязат в ЕС поне още 10 години, ако изобщо влязат!
  —цитат от коментар 25 на Stargate


  Точната дата не мога да Ви гарантирам, на започването на преговорите преди изборите в България ще Ви го гарантира Бойко Борисов.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Нашите патриоти вече мразят Байдън.

 37. 37 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Весело

  "Байдън говори страстно в американския Сенат за необходимостта от въоръжаване на босненците, за да се защитят в борбата им срещу сърбите...Байдън е и първият високопоставен американски служител, който изрази съболезнования на сърбите за въздушните удари на НАТО, нанесени през март-юни 1999 г."

  Страхотна логика има авторът. Първо дал оръжие на Босна срещу Сърбия, след това съчувства на сърбите.....
  И това било добре.

  подпис
 38. 38 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Весело

  "Европейската Зелена сделка и разнообразяването на източниците на енергия"

  Аха!!! Значи зелената сделка е примамката за балканците. Аз пък се чудех защо във всяка чалга песен се пее за зелената сделка.

  подпис
 39. 39 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Весело

  "Страни като Черна гора ще се нуждаят от значителна финансова подкрепа, в случай че не върнат китайския си дълг"

  Тук е заровено кучето. Китай да не се притеснява, че няма да му върнат парите.

  подпис
 40. 40 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 948 Неутрално

  "Страни като Черна гора ще се нуждаят от значителна финансова подкрепа, в случай че не върнат китайския си дълг"Тук е заровено кучето. Китай да не се притеснява, че няма да му върнат парите.
  —цитат от коментар 39 на Иван K


  Хм. Китай по-скоро се притеснява, че ще успеят да му върнат парите.

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До 15:"ju.li"..Все пак ние не сме Байдън и още помним "демократичното умиротворяване" на Балканите от Клинтън. Май беше преди Моника..."

  Имаше там едни российски десантчици превзеха летището в Прищина, бяха решителни, с гранатомети спряха британските танкове, но после огладняха и ожадняха, дадоха им по един сандвич, и накрая си отидоха.

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До 15:"ju.li"..Все пак ние не сме Байдън и още помним "демократичното умиротворяване" на Балканите от Клинтън. Май беше преди Моника..."

  Имаше там едни российски десантчици превзеха летището в Прищина, бяха решителни, с гранатомети спряха британските танкове, но после огладняха и ожадняха, дадоха им по един сандвич, и накрая си отидоха.

 43. 43 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  До коментар [#25] от "Stargate":

  До коментар [#22] от "Един препатил": Македония и Албания няма да влязат в ЕС поне още 10 години, ако изобщо влязат!
  —цитат от коментар 25 на Stargate


  Ще влязат, приятелю, ще влязат. И Черна гора, и Босна и Херцеговина, и Сърбия ще влязат. Щом България е влязла могат да влязат не само те, ами и Буркина Фасо.

 44. 44 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  До коментар [#42] от "historama":

  До 15:"ju.li"..Имаше там едни российски десантчици превзеха летището в Прищина....
  —цитат от коментар 42 на historama


  Не бяха десантчици, а руските мироопазващи части в Босна. Те дойдоха по суша до летището на Прищина без някой да ги е викал. Защото десантчиците се бяха запътили по въздуха, ама се повърнаха, че Костов не ги пусна.

 45. 45 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Весело

  Байдън ще има много проблеми за решаване, едва ли ще обърне внимание на макетата! Иначе няма да им пречим да се надяват!

 46. 46 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Статитята е написана в ясен подмазвачески стил и е пълна с абсолютни безумия , като това
  Цитат
  Байдън говори страстно в американския Сенат за необходимостта от въоръжаване на босненците, за да се защитят в борбата им срещу сърбите и за необходимостта от отстраняването на Слободан Милошевич и изтегляне на сръбските сили от Косово. Байдън е и първият високопоставен американски служител, който изрази съболезнования на сърбите за въздушните удари на НАТО, нанесени през март-юни 1999 г.

  Или това
  Цитат
  По адрес на Белград - Вашингтон трябва да даде на Александър Вучич ясно да разбере, че няма да подкрепя нарастващия авторитаризъм на сръбския президент и опитите да се противопоставят Европа срещу Америка. За да успее Сърбия някога да изгради устойчиви отношения с Русия в областта на енергетиката и сигурността и се противопостави на дипломатическото влияние на Москва на Балканите - по-специално по отношение на държавността на Косово - тя ще се нуждае от помощ от ЕС

  Но горе долу става ясно, че и а САЩ им е станало ясно, че докато те са си гледали пъпа и са вЕрвали, че са супер сила , света леекинко ги е позабравил и взел, че се еманципирал и се пораделил на няколко сили.
  Ще се опитат да се падмазват на Европа, че в някои свери и на Русия с цел да възвърнат мястото си на международната арена и най-вече твърдят, че им е увряло канчето по отношение на Китай.
  Което е адски плашешто, защото се разбира, че САЩ излизат на международната арена по боси от всякога.

 47. 47 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2020 Весело

  Как Байдън може да предизвика промяна в Западните Балкани
  *******************************************************

  Човек, който забравя имената на свои близки да промени нещо.....ммммм....къде беше това нещо.......на Карибите или малко по-наляво.....
  Проклета памет....

  Мараба, С-ДС доносници!
 48. 48 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Весело

  До коментар [#23] от "Ramon Asvalda":

  На времето се смеехме на съветските старци разбойници - Брежнев, Черненко, Андропов. Дойде време да се смеем на САЩ. Комедията се превърна във фарс.

 49. 49 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Весело

  До коментар [#27] от "xka06646157":

  Четири години слушахме писъците на демократите.

 50. 50 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Весело

  До коментар [#27] от "xka06646157":

  Четири години слушахме писъците на демократите.

 51. 51 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#30] от "tacheaux":

  За сега не заменя. Виж цените на ВПГ в момента. Колкото до терминалите, Турция се превръща в газов разпределителен център между Европа и Азия.

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Започват с прекратяване на една или друга революция по света.

  Труман прекрати Велика наци Японска революция.
  С демократична коалиция: Велика хитлеристка Германска.

  Рейгън прекрати Великая октябрска ревалюция.
  Проекта за супер наци нация.
  Ревалюция перманентная... почнала...
  никой не помнеше кога.

  освен Wiki циклопедията:
  1917

  До коментар [#21] от "Bojidar Vasilev":

  Обикновено нов президент на САЩ започва мандат с " Революция " някъде по света ,
  нищо ново не се очаква освен къде ще се осъществи

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До 49 от "Vlado Nikolov":

  сега ще чуеш писъците на тръмпито

 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Всичко започна преди 4 години.
  Let's мake America Great, ама Вместе.

  Игри, веселби, кючеци, казачок.
  Бъчви с щампоан Игристое.

  4 чодини всуе потрошени.
  И бъчвите...

  Relief, все пак.
  Дано сега кротнат.

  Трамп се кротна и сниши,
  та показа как се прави.

  Суспендиран от соц мрежи,
  де да иде, що да прави...

  До коментар [#50] от "Vlado Nikolov":
  До коментар [#27] от "xka06646157":

  Четири години слушахме писъците на демократите.

 55. 55 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Айдееее, пак ще бомбят Балканите :)

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 744 Разстроено

  За доста от хората политиката се прави сега, започнала е вчера и има хоризонт най-много утре. Това няма как да не доведе до наблюдавания сега относителен хаос.

 58. 58 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#52] от "dnevnikar":

  Започват с прекратяване на една или друга революция по света.
  Така е , забравих за топ миротворците , Нобеловите лауреати за мир : фамилията Буш , Обама , и естествено Клинтън . Тези са ми съвременници за останалите 40-тина не мога да кажа , ама тия са най големите пацифисти 😃

 59. 59 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  "...отстраняването на Слободан Милошевич и изтегляне на сръбските сили от Косово. " и "изрази съболезнования на сърбите за въздушните удари на НАТО"

  Цинично и хич не вързва с "балканските" норми за приятелство, за сръпските да не говорим :)

 60. 60 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#15] от "ju.li":

  Ами помним. Благодарение на него военнопрестъпникът Милошевич и главорезите му бяха поставени на място и Балканите се отърваха от един подпалвач на войни.

 61. 61 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#47] от "Манчо":

  Наслади се на феноменалната памет на Путин : https://www.youtube.com/watch?v=GiLN3Iwne3o

 62. 62 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#37] от "Иван K":

  След като сърбите са ги нападнали защо да не им даде оръжие ?

 63. 63 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 635 Неутрално

  В кой борд на директори ще запишат сега Хънтърчо?
  —цитат от коментар 3 на Jazzdevil


  Не кой, а кои.

 64. 64 Профил на Borislav Georgiev
  Borislav Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Педалчета, наведени... Намерих те ли нова пишка за лапане...?

 65. 65 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Как Байдън може да предизвика промяна в Западните Балкани
  ___________________________________________________

  Едно е да може, друго е да иска и трето и четвърто е да го направи!

  Байдън има много други проблеми да решава, едва ли ще му се иска да си слага пръстите в огъня заради Северна Македония!

 66. 66 Профил на mirignatov
  mirignatov
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jazzdevil":

  В бордовете на "Корпорация за засаждане на макови насаждения и насаждения от кока" и "Фармацефтична компания за масовизиране на амфетамини".

 67. 67 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  ...Той е ортак с китайските комунисти!...
  —цитат от коментар 8 на Stargate

  Ако позволите - ортак не на китайските комунисти, а на китайските комсомолци.

 68. 68 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Цялата статия в едно изречение:

  'Китай, Русия и до известна степен Турция се намесиха, за да запълнят празнотата, оставена от предпазливата и несигурна Европа и лошото глобално лидерство на САЩ.''
  САЩ няма да са номер едно, отчасти защото не искат (вътрешно политически), отчаасти защото не могат (дълга скочи много над 100% от БВП), отчасти защото Кирай и Русия стават все по силни, макар и последните има амбиции за локални а не глобални хегемони.

  От друга страна т.н. вакуум е илюзия. Вакума в геополитиката е просто живот без напрежение. В общи линии заради това и имаше напредък в близко-източните отношения - САЩ направи 'стой на място', арабските страни не се чувстват притинсати до крайност


  А отделно политиката на САЩ спрямо Китай изобщо няма да се промени - търговската война ще продължи едно към едно, ембарготата ще са си там, забраните и зорките регулации също

  А Европа се управлява от леваци, леваци във всяко едно отношение.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 69. 69 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 256 Гневно

  Блажени са верюищите , по-напред Байдън да си оправи Щатите , че с Нанси Пелоси работите трудно ще вървят , иначе , нека тук на Балканите по-малко намеса.....

 70. 70 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#30] от "tacheaux":Затова ли Турция изгражда терминали за втечнен газ и заменя руския газ с американски втечнен?
  >>> Вярно е, че дългосрочните контракти за доставка на руски газ изтичат и се търси все по-голяма диверсификация на енергетиката в Турция, но не случайно новоизградения поток се казва Турски поток. Турция е способна да води независима политика и успешно взаимодейства с Русия по много въпроси, за разлика от България например.
  Може да погледнете и за изграждането на ядрената енергетика в Турция:
  http://www.akkunpp.com/index.php?lang=en
  On May 12, 2010, the Governments of the Russian Federation and the Republic of Turkey signed a Cooperation Agreement providing for the construction of Akkuyu nuclear power plant comprised of four power units with VVER-1200 reactors with a total capacity of 4800 MW on the southern coast of Turkey in Mersin province.....The stake of Rosatom State Corporation in the project is 99.2%. The total project cost is estimated at 20 billion US dollars...According to the Intergovernmental Agreement, Turkish students are being trained in Russian universities under the nuclear power generation industry specialist curriculum. Today, Turkish students are studying at National Research Nuclear University MEPhI (Moscow Engineering Physics Institute) and St. Petersburg Polytechnic University (SPbPU)

 71. 71 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3192 Весело

  До коментар [#41] от "historama":но после огладняха и ожадняха
  >>> Май по-скоро Елцин ...ожадня и т.н.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#47] от "Манчо":Наслади се на феноменалната памет на Путин : https://www.youtube.com/watch?v=GiLN3Iwne3o
  —цитат от коментар 61 на antonio_vivaldi


  Унищожителни няколко секунди, 1:0 за твоето " руснаците бият негрите си!" ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 74. 74 Профил на Evgueni Kondov
  Evgueni Kondov
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Никога не съм чел подобна глупост. И се срамувам заради авторката. Представят ни я за компетентна а фактически е гола вода. Трябва още много да учи защото нищо не разбира от световната геополитика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK