Победи ли демокрацията

Президентството на Тръмп свърши. Но националпопулизмът, не само в Америка, не е свършил.

© Associated Press

Президентството на Тръмп свърши. Но националпопулизмът, не само в Америка, не е свършил.Написах този текст (със заглавие "Демокрацията победи") късно вечерта на 6 януари, когато Конгресът и Сенатът на САЩ се бяха събрали да потвърдят изборната победа на Байдън и Харис. След това включих телевизора и видях по CNN нещо, което не си представях, че е възможно. Тълпи атакуват и превземат сградата на Капитолия. Сякаш това беше Зимният дворец и ставаше пролетарска революция!


Само че САЩ не са монархия, а република и демокрация. И инспираторът на този метеж (чрез изказвания и туитове) беше самият президент Тръмп. Такова нахлуване в седалището на законодателната власт на САЩ не се беше случвало от 1814 г., когато сградата е била превзета (и изгорена) във войната с Британия.


6 януари 2021 година е вече историческа дата.
Не само за най-старата демокрация в света, но и за целия свят. От това, което беше в крайна сметка все пак потвърдено през този ден в Капитолия, зависеше бъдещето на демокрацията. И победата беше не на демократическата над републиканската партия. Победата беше на самата демокрация.


Доналд Тръмп се опита първо чрез съдилищата, включително Върховния съд, после чрез републиканските управления в щати като Джорджия, чрез републиканците в Конгреса и Сената, после чрез вицепрезидента Пенс и най-накрая - чрез този метеж на негови привърженици в храма на демокрацията - да анулира изборните резултати и да остане незаконно на власт. Но не успя.


Ако беше успял, особено чрез метеж, това щеше да бъде краят на демокрацията. Водещата велика сила в света, която е пример за законност и демократично управление, вече не би била различна по начин на управление от Русия или Китай. И тъй като Европейският съюз не е една държава, а конфедерация на различни по-стари и по-нови демокрации, където доста трудно се вземат решения с консенсус, ако трите други свръхсили в света бяха се оказали управлявани от автократи, то това наистина щеше да е краят на парламентарната демокрация в света.


Слава Богу, Америка продължава да бъде демокрация. Истинските консерватори в Републиканската партия не се поддадоха на деструктивната борба за оставане на власт на всяка цена на Тръмп.


Той обаче успя да стане лидер, любим лидер, на новия националпопулизъм.


Със своята арогантност и пренебрежение към закона и морала, по своето публично поведение Тръмп повече ми приличаше на комунистически лидер, отколкото на консерватор, който подържа традиционни ценности.


Новият националпопулизъм (и в Америка, но и в Европа) е доста далеч от традицонниите консервативни ценности, които включват религиозен морал и стриктното зачитане властта на закона. Идеологията на този нов националпопулизъм, която може да се сведе до формулата "ние сме над всичко", е свързана и с безумни конспиративни теории като QAnon.


За привържениците на тази теория, както и за путинските тролове основни врагове са Сорос, Бил Гейтс (който искал да ни чипира чрез ваксини) и "дълбоката държава" зад "фасадата" на американската или европейската демокрация. Според QAnon съществува тайна световна конспирация на някакви педофили и кръвопийци, които са главно американските демократи, но между тях са и холивудски знаменитости и папа Франциск А Тръмп за вярващите в тази теория се явява Божи пратеник, предопределен да пребори силите на сатаната.


Не знам как е възможно истински религиозни хора да вярват и във всичко това, да вярват, че един човек със съмнителен морал, който постоянно лъже, един шоумен, който постоянно промотира само себе си, е Божи пратеник?


Възможно ли е изобщо такова средновековно мислене през XXI век?


Освен това не разбирам какво точно е направил Тръмп за бялата работническа класа, сред която са голяма част от привържениците му? С какво им е помогнал? С понижаването на данъците за най-богатите? Или с катастрофалното си бездействие в коронавирусната криза, което доведе до безпрецедентна безработица, обедняване на средната класа, фалити на много малки бизнеси? Как Тръмп се бореше с "блатото" във Вашингтон? Като облагодетелстваше и дори помилва семейството си и своите приятели и съратници? Или като направи възможна една расистка, сексистка и антиимигрантска реторика от най-високо място?


Във външната политика Тръмп изглеждаше да е по-приятелски настроен към Путин или към саудитския принц, та дори в един момент и към Ким Чен Ун, отколкото към Меркел или Макрон, към традиционните евро-атлантически съюзници на САЩ в Европа. Къде във всичко това неговите привърженици видяха "месията", спасителя от "дълбоката държава", който ще направи Америка велика отново?


Тръмп се самоуби политически в края на мандата си. Но за съжаление той нанесе тежки поражения и на Републиканската партия. В традиционно републиканската Джорджия двама демократи спечелиха изборите за сенатори на балотажа на 5 януари. До голяма степен това стана възможно именно защото Тръмп, след като сам изгуби Джоржия, успя да убеди своите привърженици, че изборите са пълна измама. Така мнозина от тези, които му вярват, вероятно не са гласували на балотажа. И сега демократите ще имат мнозинство в Сената, с гласа на Камала Харис.


А след неуспешния, но шокиращ и срамен, опит за метеж в Капитолия, при който загинаха няколко души,


Тръмп изгуби подкрепата и на някои от своите най-твърди поддръжници сред републиканците


в Сената, който трябваше спешно да се евакуира на 6 януари. Сега вицепрезидентът Пенс изглежда да има по-голям шанс да бъде кандидат на републиканците за президент след 4 години, отколкото Тръмп.


Много републиканци, които харесваха фискалната политика на Тръмп и неговите назначения на консервативни съдии, няма да приемат атаките му срещу демокрацията и законността. Дори ако това означава раздяла с част от електората им.


За съжаление Тръмп си създаде (или сам беше създаден от) милиони разгневени привърженици, които вярват в него и вярват в безумни конспиративни теории, но не вярват в демокрацията. Президентството на Тръмп свърши. Но националпопулизмът, не само в Америка, не е свършил. Остават тези тълпи от хора, които са разгневени и разочаровани от статуквото и не вярват в демокрацията.


Краят на една епоха, или Мутренската култура и залезът на Запада
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Бяхме свидетели една важна победа за демокрацията. Отдъхнахме си! Но, уви, не е свършила епическата културна война между либерали и консерватори, която се води от десетилетия. Това е една "студена война", но в последно време тя става все по ожесточена, добива все по-грозни и заплашителни форми. Традиционните религиозни морални ценности на западните консерватори нямат нищо общо с арогантния, безпринципен и егоцентричен националпопулизъм. "[О]бичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, молете се за ония, които ви причиняват зло", казва Исус според Евангелието от Матей. Това е доста различно от "Ние сме над всичко!".


Но и традиционните ляволиберални ценности са несъвместими с цензурата


и уволненията по политически причини, с инкриминирането на класически литературни произведения, с историческия ревизионизъм - обезглавяването на статуи на Колумб например. (Като говорим за цензура обаче, искам ясно да подчертая, че свободата на словото и убежденията трябва да има граници. Лъжесвидетелството в съда или лъжата на телефонния измамник, както и подстрекаването към насилие, речта на омраза не е свобода на словото, а престъпление.)


Струва ми се, че и крайната левица, както крайната десница в тази все по-ожесточена идеологическа война реже клона, на който седи - традиционния религиозен морал в единия случай, а в другия - свободата на словото и убежденията - крайъгълният камък на демокрацията.


Трябва да се намери начин да се преодолее тази взривоопасна културна поляризация.


Както и да се преодолее пропастта между бедни и богати, която се задълбочава, особено сега, като икономическа последица от пандемията. Тази икономическа поляризация става източник на гнева и разочарованието на много хора.


Ако се върнем към американската политика, вярвам, че новоизбраният президент Джо Байдън е човек, който желае и умее да гради мостове, а не нови стени и барикади. Но няма как да се градят мостове с хора, живеещи в алтернативна реалност, в която например Тръмп е месия, спасител на света от сатанински култ. Хората в една демокрация могат да имат различни мнения и различни убеждения, но трябва да приемат първо безспорните факти, за да има някакъв разговор между тях, а не война. Хората не трябва да си измислят "алтернативни факти", когато истинските не им изнасят.


Безспорен факт е, че Земята е кръгла, а не плоска. Безспорен факт е също така и изборната победа на Джо Байдън и Камала Харис.


Оттук нататък те имат много тежки задачи: да се справят с пандемията, с безработицата, с икономическите проблеми. С взривоопасното икономическо и културно разделение. Това са проблеми не само на Америка, но и на целия свят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (174)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Коя демокрация? Тая която избира президент с по-малко получени гласове? Тая която ти дава правото да носиш оръжие, но не и достъпно здравеопазване? Тая която, ако използваш неполит коректните думи, те заклеймява?
  В България има повече демокрация, отколкото там.

 2. 2 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Господин Левчев, поздравления за вашия текст, макар и да не покрива моята представа за събитията... Дори е диаметрално противоположен. Но именно защото вярвам в свободата на словото имате моите поздравлиния за прекрасното ... ЕСЕ.
  Крайно време е, обаче, господата редактори на тази медия да осъзнаят разликата между АНАЛИЗ и емоционално есе.
  Анализа предполага поне опит за обективност, докато тук 99% от текстовете с етикет "Анализ" са емоционално силни фейсбук постове.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  "За привържениците на тази теория, както и за путинските тролове, основни врагове са Сорос, Бил Гейтс (който искал да ни чипира чрез ваксини), и "дълбоката държава" зад "фасадата" на американската или европейската демокрация" . Върху това елементаризиране започва ЦЕНЗУРАТА. Какви са тези 2.5 милиона във Вашингтон , които са хипнотизирани . Служители във ВВС , двама олимписки шапиона , трима щатски прокурора , офицери от армията ... В.Левчев ли е УМНИЯТ и разбиращ ??

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Добър текст!
  оранжевият не е единственият виновник, но той е много сериозен симптом и част от диагнозата!
  оранжадата компрометира американското лидерство и връщане към него едва ли ще е възможно!
  Нанесе много рани на американското общество, които няма да зараснат скоро.
  Радикализира големи обществени групи, а деескалацията ще е много дълъг, сложен и труден процес!
  Някой трябва да се опита да "чуе" и разбере 75,2 МИЛИОНА американци... иначе ще става и по-лошо!!!

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  "Не само за най-старата демокрация в света, но и за целия свят..."
  ================
  И този говори за Америка като за нещо божествено.
  Атинската демокрация какво е? Е, имало роби... Ами и в Америка е имало. Сега и на двете места няма.

  А демокрацията не е победила. Нито пък тиранията. Мачът е безкраен и резултатът винаги може да бъде обърнат.

  Еретик
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  "Със своята арогантност и пренебрежение към закона и морала, по своето публично поведение Тръмп повече ми приличаше на комунистически лидер, отколкото на консерватор, който подържа традиционни ценности."


  В 10-та другарю Левчев! И не само ви прилича, той наистина си е такъв.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 383 Любопитно

  авторчето, може ли да разясниш малко това как точно си го представяш?

  "чрез този метеж на негови привърженици в храма на демокрацията - да анулира изборните резултати и да остане незаконно на власт. Но не успя."

  как точно се анулират изборни резултати с метеж?
  някакви хартии ли се късат? лаптопи ли се чупят? или някакви артефакти на демокрацията се опорочават?

  ало, авторчето имаш ли представа какво е пуч? как и защо се случва? как се овладява власт..

  това което се случи на 6ти е един абсолютен цирк, най-вероятно организиран от демократски циркаджии.

 9. 9 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Любопитно

  Още едно домашно поръчано от Дедо Шори на учениците си. Смилов и Дичев да не съм ги пропуснал, че то последните дни по 50 статии има...

 10. 10 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  В общи линии Владимир Левчев много добре е описал защо руските путински тролове, гербавите любители на бащицата Борисов, толкова харесват Тръмп. Щото цял живот са мачкани и цял живот им е показван САЩ в противовес на вижданията им. И Тръмп дойде , като манна небесна, един път и те да са значими , един път и те да кажат "И в САЩ е тка". Е имам новина, беше за малко, но вече не е.

 11. 11 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#8] от "cnu40695109":

  Да той беше толкова нескопосан, колкото всичко което е правил Д. тръмп. Нескопосан бизнесмен, нескопосан политк и нескопосан превратаджия. Лузър и неудачник.

 12. 12 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 684 Весело

  Към момента имаме частична победа на неомарксизма.
  Важното е, че се че ще има "Awoman ", не само "amen" на края на молитвите, за да са джендър неутрални.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  Чия демокрация? На републиканците? На демократите? На комунистите? На социалистите? На китайците? На японците? На марсианците? Ех, Левчев, Левчев! Демокрацията за едни, е диктатура за други. Колкото до републиканците, застанали срещу Тръмп, плъховете първи напускат потъващия кораб. Значи, десетките милиони гласували за Тръмп не са демократи? Поне така излиза от писанията ти. Те, второ качество хора ли са?

 14. 14 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 152 Неутрално

  Да, демокрацията победи. А Тръмп беше сломен и изгонен от народа

 15. 15 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 784 Неутрално

  САЩ най-старата демокрация? Ще падна ..от смях.. Древен Рим и Елада къде са?

  И освен това по-правилния термин е плутокрация, като с бодри стъпки вървят към аристокрация. В последно време в политиката участват хора от едни и същи семейства..В това няма лошо стига да се спазва закона и да има политическа стабилност, но доколко обикновените хора са представени във властта е относително понятие. Реално единствената истинска демокрация в пълен смисъл на понятието е Швейцария.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 16. 16 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#4] от "dejmos":

  Правилната преценка и мислене не е резултат на професия или спортни успехи.
  Аз се доверявам само на здравата логика и историческия опит. И съвсем малко - интуиция. Гледната точка на Левчев ми се струва рационална и адексватна на фактите и историческия опит.

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Много правописни грешки, но съм свикнал, и щях да си замълча, докато не стигнах до "по-ужесточена", и това не е техническа грешка, клавишите "у" и "о" са разделени по между си. И ако всички тези правописни грешки са от "Дневник", нормално, свикнали сме, но ако са от автора, говори много зле...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 18 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Не разбирам какво толкова е станало. УСА толкова насилствени действия са организирали срещу законно избрани правителства, а сега всички много притеснени като мечката затанцува и у тях.

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  Не знам дали е победила демокрацията, свободата или нещо в подобен порядък. Америка вече не е просто дълбоко разделена, както беше досега, тя е арена на пълен антагонизъм, агресия и омраза ! Спирането и триенето на акаунти няма да реши проблема, по - скоро ще го изостри още повече ! То, всъщност, няма накъде много и повече да се изостря, защото всички виждаме, че страната е на ръба на граждански размирици.......

 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Крацията победи демоса. Ма засега.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на Beau Geste
  Beau Geste
  Рейтинг: 38 Неутрално

  Чудесна статия от Владимир Левчев. Сега се очаква полуграмотните гербаджийски тролове да започнат да го заливат с помия заради баща му, както правят и с други даровити автори - и покровителствено да го наричат "владко", както например Смилов (Даниелчо), Дайнов (Генчо) и други интелектуалци, от които са на светлинни години разстояние по култура, интелигентност и компетентност.

 22. 22 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  До коментар [#13] от "Vlado Nikolov":

  Естествено ВТОРО. Проблемът не е Тръмп , а тръмпизма. Да се бие по ТРЪМП, и да се бяга останалото.,,,БЛМ , гей малцинства, одържевяването на медицината и здравеопазването !
  - Блокирани са хиляди профили на републиканци
  - поощрява се доноса към съседи и роднини
  -Хилари иска ограничения за работа ,кредити ...и та та та към хора квалифицирани като вътрешни терористи (това ще се прави от някаква комисия на СМИ ,и ще бъде елемент на настройка)

 23. 23 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  "Сякаш това беше Зимният дворец и ставаше пролетарска революция!

  Само че САЩ не са монархия, а република и демокрация."

  Комунистическото в Левчев проговаря. Именно защото са република и демокрация демосът има право да сложи на власт този, който иска. То Левчев ако беше чел малко повече щеше да знае, че в Източната Римска Империя вярващият православен народ е свалял монарси по верови причини. И това е нещо нормално за един православен човек. Но закърмените с комунистическите идеи винаги повтарят комунистическите лъжливи тези, за това колко лошо нещо е монархията. Затова и в техните глави кървавата втора "революция" (първата е през 1905 г.) в Русия е нещо хубаво, защото е свалила монарха. А това, че Русия никога в своята история не е била толкова велика (и никога вече няма да бъде) от колкото именно по времето на този монарх, авторът не казва. Руската империя и като икономика и като територия е била тогава най-добре в своята история. Стоковата борса в Петербург е била по-силна от стоковата борса в Сан Франциско. Тези неща сега се знаят вече, има книги по въпроса.

  ДБ=БКП
 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално
 25. 25 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Всеки изглежда разбира демокрацията различно , за съжаление !

 26. 26 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Тя битката Е между тези които не желаят да спазват ОБЩЕСТВЕНИЯ ДОГОВОР/върховенството на закона и правовия ред/ИМАЩИ ОБЛАГИ ОТ КОЕТО!И от другата страна силите подкрепящи ДЕМОКРАТИЧНИТЕ УСТОИ/основаващи се на върховенството на правото/ Е ОЧЕВИДНА НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА/силата на правото или ПРАВОТО НА СИЛАТА–с порядки от джунглата /!Америка ще се справи защото демокрацията е стъпила на стабилния фундамет на най добрата съдебна система в света.Кьовеши /при посещението си у нас/каза ""изчистете съдебната си система и тя ще изчисти всичко останало""Показателно е че Румъния ни дръпна в пъти след като вкараха партиините си крадци из занданите.

 27. 27 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Цитат от статията:

  "Само че САЩ не са монархия, а република и демокрация. И инспираторът на този метеж (чрез изказвания и туитове) беше самият президент Тръмп."

  Това, горното, е достатъчно за иницииране на импийчмънт на Тръмп десет дни преди края на мандата му.

  И тук следва една аналогия без всякакви политически пристрастия:
  През лятото Радев с вдигнат юмрук и публичен призив "Мутри вън!" плюс ОФИЦИАЛНО изказване от трибуната на Народното събрание с думите "Истинският парламент е не в тази зала, а отвън, на площада!", визирайки ония, които няколко дни преди това чупеха сградата на Парламента, поругаваха държавни символи като Герба на РБ /изпълнен състав по НК„ апропо/, издигаха бесилки и приготвяха бали слама с цел да запалят ЖИВИ полицаите - и за този човек, Радев, какво? Ами нищо!

  Левчев?!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 28. 28 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Коя демокрация? Тая която избира президент с по-малко получени гласове? Тая която ти дава правото да носиш оръжие, но не и достъпно здравеопазване? Тая която, ако използваш неполит коректните думи, те заклеймява? В България има повече демокрация, отколкото там.
  —цитат от коментар 1 на chepokalipsis


  За здравеопазването не си съвсем прав. Ще ти окажат здравна помощ. Обаче после ще те гонят за всеки цент. Що се отнася до неполиткоректните думи, баш ние не може да ги критикуваме, защото преди 30г можеше да се окажем в кауша, ако не само оспорим водещата роля на Партията, но дори само не изразим нужното възхищение от мъдростта на първия държавен и партиен ръководител - Т.Живков...

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Демокрацията отдавна умре, да я има тук там из Източна Европа. :)

  Умря 10 години след края на Студената война и падането на комунизма.


 30. 30 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 254 Неутрално

  "Не само за най-старата демокрация в света, но и за целия свят..."================ И този говори за Америка като за нещо божествено. Атинската демокрация какво е? Е, имало роби... Ами и в Америка е имало. Сега и на двете места няма.А демокрацията не е победила. Нито пък тиранията. Мачът е безкраен и резултатът винаги може да бъде обърнат.
  —цитат от коментар 6 на Костадин Иванов


  Демокрацията не е нещо завършено тя е ПРОЦЕС

 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 972 Весело

  Само че САЩ не са монархия, а република и демокрация.
  ...
  Глупости!
  Две партии дето се менкат демокрация ли му казват?? Че то дори в китайския парламент има повече партии!

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#13] от "Vlado Nikolov":

  За това когато са създавали САЩ са опитали така да напишат конституцията, че държавата да не може да се бърка в живота на хората. Така никой няма да може да се налага над останалите. Това е истинската свобода. На практика обаче не работи много добре и виждаме как и в САЩ държавата има инструменти да се наложи над населението, така че си прав, управлението се оказва диктатура.

 33. 33 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ruse_Island":

  На теб така се СТРУВА !?? И поради каква причина останалите трябва да се съобразяват с неговите "халюцинации" в пещерата на Платон !!? Аз съм извън пещерата и РЕАЛНОСТТА е извън СМИ !!

 34. 34 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Много правописни грешки, но съм свикнал, и щях да си замълча, докато не стигнах до "по-ужесточена", и това не е техническа грешка, клавишите "у" и "о" са разделени по между си. И ако всички тези правописни грешки са от "Дневник", нормално, свикнали сме, но ако са от автора, говори много зле...
  —цитат от коментар 17 на hamiltonf


  Имам жив спомен как го записаха в Английската гимназия с успех по математика Слаб (2) и по български също Слаб (2) -- добавиха го на ръка в дъното на списъка. За децата на членове на Политбюро имаше някаква дисциплина, за него -- никаква. Така че не му се чуди на кривописа.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 35. 35 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Най-голямата демокрация е Индия. Все пак.

  Бъдете здрави!

 36. 36 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#22] от "dejmos":

  Така е, но колко хора го разбират това? Видно е и от пишещите във форума.

 37. 37 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Най-голямата демокрация е Индия. Все пак.Бъдете здрави!
  —цитат от коментар 35 на m.konstantinov


  Ма благодарение на кастовата система.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 38. 38 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#27] от "ТНТ":

  Не може да пишеш вече срещу комунистите. в "Дневник" вече не е модерно. Модерно е само да си лилаво червен (червив) и да си мислиш, че махайки Мутрата от власт и слагайки БКП правиш голямо добро на България...
  Защо го правят? От глупост, подлост и незнание.

  ДБ=БКП
 39. 39 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 972 Любопитно

  като направи възможна една расистка, сексистка и антиимигрантска реторика от най-високо място?
  ...
  Свободата на словото е гарантирана в Американската конституция, при това безусловно. Никъде не се казва, че свободата на словото не важи за расистки изказвания.

  В Русия съм! В Русия съм!
 40. 40 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Докато демокрацията не се отърве от антидемократични простолюдни елементи срещи насилие и смърт ( неокомунисти консерватори), тя ще е непълна!

 41. 41 Профил на xpo07646145
  xpo07646145
  Рейтинг: 0 Весело

  Пискун консервичките......

 42. 42 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Цялата работа опира до това, че белите вече не искат да хранят тия по гетата, полицаите също им писна да се разправят с тях. Предполагам, че скоро ще започне стрелбата.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  "Със своята арогантност и пренебрежение към закона и морала, по своето публично поведение Тръмп повече ми приличаше на комунистически лидер, отколкото на консерватор, който поддържа традиционни ценности."
  Можем да сменим само името и ще стане, като в България.

 44. 44 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 972 Любопитно

  обаче, искам ясно да подчертая, че свободата на словото и убежденията трябва да има граници.
  ...
  Ти искаш, но не така е написано в Конституцията.

  В Русия съм! В Русия съм!
 45. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 972 Разстроено

  Безспорен факт е, че Земята е кръгла, а не плоска.
  ....
  Нв, не е кръгла! Сферична е! Даже ротационен елипаоид! Ето, виждсш ли, авторе- лъжеш най-явно и безсрамно. После искаш да ти вЕрваме...

  В Русия съм! В Русия съм!
 46. 46 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Разстроено

  До коментар [#8] от "cnu40695109":

  Не знам от каква интелектуална висота си мислите, че можете да правите подобни квалификации, но най-смирено Ви предлагам дасравните биографията си с тази на "авторчето"...

 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Докато демокрацията не се отърве от антидемократични простолюдни елементи срещи насилие и смърт ( неокомунисти консерватори), тя ще е непълна!
  —цитат от коментар 40 на EU Fighter


  Една кака по-горе каза че демокрацията е процес. :)

  Така че се разберете с нея какво е. :)

  Текущото състояние на демокрацията в САЩ изисква враг, за да бъде сочен за провалите на демокрацията. В случая на черните, гетата, неравенството и другите глупости. :)

  Така че след като се изчистите от тея елементи, ще почне да се чистите и от други елементи докато накрая не останат двама "демократи" да се карат кой е по-прав. :)

 48. 48 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#38] от "anonim440":


  До коментар [#27] от "ТНТ":Не може да пишеш вече срещу комунистите. в "Дневник" вече не е модерно. Модерно е само да си лилаво червен (червив) и да си мислиш, че махайки Мутрата от власт и слагайки БКП правиш голямо добро на България...Защо го правят? От глупост, подлост и незнание.
  —цитат от коментар 38 на anonim440


  Тц. Не си прав. Защо го правят ли? Ами виж логото в ляво на края на страницата...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 49. 49 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#19] от "samoedin":

  Далече е още от граждански размирици. Но върви към тях.

 50. 50 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 972 Любопитно

  До коментар [#3] от "venci4":

  "Левче, къде беше след погромите на фашагите от антифа и наркоманите от блм? Защо тогава не чухме такива излияния придружени със снимков материал?"

  А къде беше след погромите в Киев и Минск?

  В Русия съм! В Русия съм!
 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Левчев е писал пълни глупости и изобщо не разбира процесите дето текат в САЩ.

  Съмнявам се да ги разбере. При следващото сътресение пак ще има изненади и мантри.

 52. 52 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#13] от "Vlado Nikolov":За това когато са създавали САЩ са опитали така да напишат конституцията, че държавата да не може да се бърка в живота на хората. Така никой няма да може да се налага над останалите. Това е истинската свобода. На практика обаче не работи много добре и виждаме как и в САЩ държавата има инструменти да се наложи над населението, така че си прав, управлението се оказва диктатура.
  —цитат от коментар 32 на kazushi


  Налага над оная част от обществото която не желае да спазва ОБЩЕСТВЕНИЯ ДОГОВОР!А налагането става само чрез ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ПРАВОТО !

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До 1: "Коя демокрация? Тая която избира президент с по-малко получени гласове?..."

  Кое те кара да мислиш, че президент Джо Байдън е избран с по-малко гласове?
  Сериозно! След като дори и РП, и Конгресът, и ВС на САЩ не оспориха победата на Байдън? Ами иди да протестираш пред посолството в София!

 54. 54 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#28] от "ivanpopov":

  Имаше един филм на тема тяхното здравеопазване, преди много години, та един си отрязал, докато работил у дома 2 пръстта, средния и показалеца. Та за средния му искаха 12к$, за другия 10к, та тоя им каза - сложете ми само показалеца, средният е за вас. А това какво е било преди 30г няма значение, защото аз живея днес.

 55. 55 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Християнската цивилизация се самоубива. Зрелищно. Навремето, когато прочетох "Априлски сърца", много исках да повърна. Сега, като гледам какви ги плещят политкоректниците, искам същото.

  И не, Земята не е ротационен елипсоид, макар че е нещо подобно. Геоид е.

  Ваксинирайте се!

 56. 56 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#27] от "ТНТ":Не може да пишеш вече срещу комунистите. в "Дневник" вече не е модерно. Модерно е само да си лилаво червен (червив) и да си мислиш, че махайки Мутрата от власт и слагайки БКП правиш голямо добро на България...Защо го правят? От глупост, подлост и незнание.
  —цитат от коментар 38 на anonim440


  Не, правят го за пари. Комунизмът обещава пари без работа. Пък тъпотията се състои в това, че когато някой взема пари без да бачка, друг трябва да бачка без да взема пари. И накрая бачкатори не остават и всички измират от глад. Справка - Северна Корея, Венецуела (чийто диктатор Бърни Сандърс защитава) и т.н.

 57. 57 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Коя демокрация, тази на капиталистите или тази на комунистите!

 58. 58 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Чудесна статия!
  —цитат от коментар 24 на historama


  Чудесна червендалеста статия!
  Светнаха, като елхи..!

 59. 59 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#52] от "Blaga Yankova":

  Какъв ще е този обществен договор, щом има нужда да бъде НАЛАГАН на милиони хора?

 60. 60 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  Само че САЩ не са монархия, а република и демокрация....Глупости!Две партии дето се менкат демокрация ли му казват?? Че то дори в китайския парламент има повече партии!
  —цитат от коментар 31 на Веселин Дечев


  Ами да иде да се менка и КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ на САЩ

  Да се менка - ама не може !

  Хората в САЩ не искат и да чуят за СЪВЕТИЗЪМ и КОМУНИЗЪМ

 61. 61 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Безполезно четиво! Преповтаря всички мантри на либерастката пропаганда.

 62. 62 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Ма благодарение на кастовата система.
  —цитат от коментар 37 на Един вампир броди из Европа


  А може и да има място за конвергенция. Тук untouchables, там deplorables.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 63. 63 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#52:"Blaga Yankova"][/quote]

  Няма такова нещо като обществен договор. Мислете, не повтаряйте папагалски безмислици.

 64. 64 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Най-голямата демокрация е Индия. Все пак.Бъдете здрави!
  —цитат от коментар 35 на m.konstantinov


  Съгласен!Изключително съкратени процедури на ПРАВОСЪДИЕ за секунди те осъждат и изпълняват наказанието БОЙ С ПРЪЧКИ ХАХА !Бъди здрав и се моли и тук да не стане така че с тази МИЛИЦИОНЕРЩИНА НЕЗНАМ!

 65. 65 Профил на д-р Гален
  д-р Гален
  Рейтинг: 47 Неутрално

  СТатията е едностранчива и тенденциозна. Тръмб се възмущава, както и ние се възмущаваме тук от манипулациите при гласуването. Демократите в САЩ са учители на нашите манипулатори и при тяхната власт там са способни на лъжи. Един президент има достатъчно възможности да научи за лъжите по време на изборите. но и не може да се бори срещу лъжливата демократична върхушка. Целия му мандат премина през непрекъснато плюене от тяхна страна; А защо толкова много хора го поддържат? -Защото въпреки всичко направи много. От демократите сега ще очакваме само нова война някъде или по-лошо.

 66. 66 Профил на д-р Гален
  д-р Гален
  Рейтинг: 47 Неутрално
 67. 67 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално


  Налага над оная част от обществото която не желае да спазва ОБЩЕСТВЕНИЯ ДОГОВОР!А налагането става само чрез ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ПРАВОТО !
  —цитат от коментар 52 на Blaga Yankova


  Абсолютно вярно!

  Но баш такива, като Левчев, квичаха когато една част от обществото палеше, трошеше, буташе паметници, гонеше професори от работа, цензурираше заклеймяваше и забраняваше ..

  Къде го върховенството на Правото ??

  А иначе част от обществото , която не желае да спазва ОБЩЕСТВЕНИЯ ДОГОВОР и обществения ред , се оказа, че има и в България!
  Помните ли, как бесняха, в синхрон с развилнелите се тълпи лумпени в Америка??

  А когато хвърляха яйца и блокираха из София?

 68. 68 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  За пореден път САЩ доказаха че са НАЙ-СИЛНАТА

  и УСТОЙЧИВА на политически вируси като ТрЬмпНаш ДЕМОКРАЦИЯ

  САЩ показаха нагледно как разделението на властите възпира

  мераците на популисти и откровени мошеници да стават

  СУЛТАНИ от СЪВЕТСКИ ТИП

 69. 69 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 658 Неутрално

  На запад няма криза на либералните ценности защото автентичните консерватори защитават западната интелектуална традиция на класическия либерализъм от модерната епоха.

  От другата страна има хора които смятат, че Франсис Бейкън, Нютон, Джон Лок и Адам Смит са зли и мизогинистични бели мъже, изградили опресивна ксенофобска патриархална култура на доминация на белия мъж над всички други, и следва да се ревизира цялата история и да се бутат паметници.

 70. 70 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До 32 от "kazushi":

  "...и виждаме как и в САЩ държавата има инструменти да се наложи над населението, така че си прав, управлението се оказва диктатура. ..."

  За кои инструменти говориш? какво е наложила държавата там над населението си?
  Законоустановените протести се случват на улицата, със скандирани на лозунги, речи, дори и викове.

  На 6 януари имаше една тълпа, която щурмува седалището на Конгреса, чупеха, вандалстваха, търсеха определени конгресмени за физическа саморазправа. Имаше и 5 жертви.

  Повдигнати са 160 обвинения, и обвинените ще имат възможността да се защитят пред съда. Къде видя диктатура интелектуалецо? Ти изобщо имаш ли си на представа какво означава "диктатура"?

 71. 71 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3407 Неутрално


  За нещастие на РУСКИТЕ форумни НИКОВЕ и на ЧОРБАДЖИИТЕ им в МОСКВЕ

  опитът за НАСИЛСТВЕНО СЕВЕРО КОРЕИЗИРАНЕ на САЩ пропаднаха

  Проектът ТрымпНаш приключи

  ТрымпНаш вече действа като ВАКСИНА за американската демокрация

  правейки я по-устойчива на политически вируси като него

 72. 72 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Ха честито, инициираха импийчмънт и на Байдън. Купувайте кола и пуканки, че са на свършване. И сядайте някъде след петия ред на политическата сцена, че на първите редове ще хвърчат отрязани крайници. И глави също тоже.

  Бе, носете си новите дрехи!

 73. 73 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#63] от "von_seeckt":

  Току що унищожихте Русо!
  Поздравления!
  Знам, че комуноидните рубладжии не обичате да четете, друго освен маркс, ленин, сталин, пол пот, мао и подобията им, но всъщност е полезно за да не се излагате!

 74. 74 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  За пореден път САЩ доказаха че са НАЙ-СИЛНАТА и УСТОЙЧИВА на политически вируси като ТрЬмпНаш ДЕМОКРАЦИЯСАЩ показаха нагледно как разделението на властите възпирамераците на популисти и откровени мошеници да ставатСУЛТАНИ от СЪВЕТСКИ ТИП
  —цитат от коментар 68 на Hawaii


  Ще ви наврат, приятелю, червените знамена къдет слънце не огрява, вярвай ми ..
  Пиши тогава как е ..

 75. 75 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Всеки изглежда разбира демокрацията различно , за съжаление !
  —цитат от коментар 25 на srd05575979


  Прост народ никаква ДЕМОКРАЦИЯ /всеки си мисли че е свобода да правиш каквото си пожелаеш/!Като добавим и мненията на ТРОЛОВЕТЕ /умишлено мътещи водата за да ловят ШАРАНИ НА ГОЛА КУКА/картинката за многообразието в мненията що е то демокрация и има ли почва у нас се ИЗЯСНЯВА.

 76. 76 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  Изглежда никой в Европа не се осмелява да види какво се случва пред нас, защото всички се придържат към идеята за Съединените щати, като за образец на демокрацията.

  [email protected]
 77. 77 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  Моля, прочетете Конституцията на САЩ, ще ви отнеме само няколко минути. Тя признава суверенитета на Федеративните щати, а не на народа

  [email protected]
 78. 78 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  Европейците, които искат да си представят Съединените щати като демократична нация, продължават да твърдят, че президентските избори са въпрос на електората. Това е абсолютно невярно. Конституцията не предвижда избирането на федералния президент във втората степен от хората, а от Избирателна колегия, назначена от губернаторите.

  [email protected]
 79. 79 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#73] от "selqnin":

  Ха, ха...Русо е унищожен много преди мене, от Местр, в трактата му "За суверенитета". Знаеш ли как и колко обичам такива като тебе, дето ме карат да чета:)))

 80. 80 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Е добре де, не е ли малко срамно нашите (все пак опитнивеè хора) да се държат като пр$днал в асансьор??? Другарят Левчев е живял в щатите толкова години, наистина ли не е подозирал за техните проблеми и сега е толкова изненадан??? Колко време всички ни пяха в холивудския хор за прекрасната демокрация, явно само когато на власт са демократите?
  Я, се събудете и вижте какво допуснахме ...

 81. 81 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#19] от "samoedin":

  То това са процеси дето текат и се изострят от 30г насам ама медиите винаги повтарят, че Америка била разделена при президенти републиканци, докато при демократи настъпвало обединението...

 82. 82 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Знам, че комуноидните .. не обичате да четете, друго освен маркс, ленин, сталин, пол пот, мао и подобията им ..
  —цитат от коментар 73 на selqnin


  В момента са минали, червендалестите другари, на Франкфуртската Школа .. :

  --------------------
  .."Една от основните грижи на учените от Франкфуртската школа, особено на Хоркхаймер, Адорно, Бенджамин и Маркузе, беше възходът на „масовата култура“. Тази фраза се отнася до технологичното развитие, което позволи масово разпространение на културни продукти - музика, филми и изкуство. (Помислете, че когато тези учени започнаха да създават своите критики, радиото и киното все още бяха нови явления, а телевизията не съществуваше.) ..
  Политкорекността завладява още 70-те години амер университети от Изт крайбрежие, в новия век центърът се пренася във Великобритания. По принцип това е господстващата идеология в ЕС. Създадена е от следвоенния ревизионист на марксизма Маркузе и от философите - левичари от Франкфуртската школа. Смята се, че новата революционна сила ще бъдат не работниците, които се били обуржоазили, а малцинствата - социални, расови, сексуалти, етнически, религиозни и т.н, вкл и жените..."
  -------------------
  Класическият марксизъм си отиде, дойде новият либерален неомарксизъм!

 83. 83 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Християнската цивилизация се самоубива. Зрелищно. Навремето, когато прочетох "Априлски сърца", много исках да повърна. Сега, като гледам какви ги плещят политкоректниците, искам същото.И не, Земята не е ротационен елипсоид, макар че е нещо подобно. Геоид е.Ваксинирайте се!
  —цитат от коментар 55 на m.konstantinov


  ++++
  Обаче бих искал да добавя, че има персони(трудно ми е да им кажа хора), които упорито помагат с всичко възможно в тая посока.
  Не мога да повярвам, че ще го кажа, но почвам да се радвам на това, че сме неандерталци и изостанали, до толкова извратено и отблъскващо е съвремието ни.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 84. 84 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#52] от "Blaga Yankova":Какъв ще е този обществен договор, щом има нужда да бъде НАЛАГАН на милиони хора?
  —цитат от коментар 59 на kazushi


  Явно не схващаш какво е ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР и че никой нищо не налага на милиони хора !ОБЩЕСТВЕНИЯ ДОГОВОР Е ДОГОВАРЯНЕ МЕЖДУ ТЕЗИ МИЛИОНИ ХОРА ПО ДЕМОКРАТИЧЕН НАЧИН /защото няма за момета измислена друга по добра система в света!Или твърдиш че не трябва да се спазват ЗАКОНИТЕ ВЪРХУ КОИТО СЕ ТРАДИ ОБЩЕСТВЕНИЯ ДОГОВОР?????

 85. 85 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  На запад няма криза на либералните ценности защото автентичните консерватори защитават западната интелектуална традиция на класическия либерализъм от модерната епоха.От другата страна има хора които смятат, че Франсис Бейкън, Нютон, Джон Лок и Адам Смит са зли и мизогинистични бели мъже, изградили опресивна ксенофобска патриархална култура на доминация на белия мъж над всички други, и следва да се ревизира цялата история и да се бутат паметници.
  —цитат от коментар 69 на irobot


  Да беше само туй проблем с мед да ги намажеш. Но има още многоооо проблеми.

 86. 86 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#84:"Blaga Yankova"][/quote]

  Повтарям, спрете да бълвате откровени глупости. Отворете един учебник по облигационно право и научете , какво е понятието за договор, как се сключва договор и т.н..

 87. 87 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 87 Неутрално

  В общи линии Владимир Левчев много добре е описал защо руските путински тролове, гербавите любители на бащицата Борисов, толкова харесват Тръмп. Щото цял живот са мачкани и цял живот им е показван САЩ в противовес на вижданията им. И Тръмп дойде , като манна небесна, един път и те да са значими , един път и те да кажат "И в САЩ е тка". Е имам новина, беше за малко, но вече не е.
  —цитат от коментар 10 на Doge


  И ето ме мен, гласувам за ББ, но не понасям Оранджавия клоун.

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 88. 88 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 615 Неутрално

  потомствен комунист пише за демокрация, слуга си ти на олигархията

  BG e мини империя на злото.
 89. 89 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  [quote#84:"Blaga Yankova"][/quote]

  Има доста по-добри системи преживели много повече време от демокрацията.

  Монархията е една такава.

  Сената в Рим е друг пример - сенат значи съвет на старейшините и са влизали само хора с опит там.

  В древна Елада са забелязали проблемите на демокрацията, които тука хората на власт се правят че не ги виждат, но те им бодат очите. Нарича се капсулиране на политическата класа и абсолютно скъсване с реалността, лобизъм, борба за рейтинг и др. глупости.

  В древна Елада за да избегнат този проблем са имали квота за случайни граждани. Като се събира градския съвет. Освен "професионално избраните политици" е имало квота за случайни граждани които са се включвали в гласуването него ден. Това гарантира че лобистки глупости няма да минат. Както и че политиците колкото и да се откъснат от реалността като дойде време за гласуването роля ще изиграят случайните граждани. И ако те имат друго мнение - о изненада може и да не мине закона.

 90. 90 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#84] от "Blaga Yankova":

  Текстът на тоя договор има ли го някъде ? Да му хвърлим едно око на съдържанието и подписалите го :). Щото, ако го няма черно на бяло, значи е само една утопия за слаби, но впечатлителни умове.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 91. 91 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  " Сякаш това беше Зимният дворец и ставаше пролетарска революция!"

  Владо, пак гледаш нещата обратно! Това беше бялата контрареволюция срещу узурпаторите на властта!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 92. 92 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#46] от "selqnin":

  мдаа сравнявам..
  хлебар, пощальон, разведен с 1 дете.
  Ами кво да ви кажа..
  а лечев очевидно е демократска подлога.
  трябва да ви отбележа, че българските демократи доста успешно подражават на задокеанските им побратими, но резултатите им ще бъдат меко казано контрапродуктивни.

 93. 93 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  "Ако беше успял, особено чрез метеж, това щеше да бъде краят на демокрацията. Водещата велика сила в света, която е пример за законност и демократично управление, вече не би била различна по начин на управление от Русия или Китай. И тъй като Европейският съюз не е една държава, а конфедерация на различни по-стари и по-нови демокрации, където доста трудно се вземат решения с консенсус, ако трите други свръхсили в света бяха се оказали управлявани от автократи, то това наистина щеше да е краят на парламентарната демокрация в света."

  Владо, стига смешки! Все пак ако демократите продължат с репресиите против подръжниците на Тръмп в сталинският стил от 1937г това няма да е краят на парламентарната демокрция в света на за САЩ наистине ще бъде нейният край!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 94. 94 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#84] от "Blaga Yankova":

  Ами именно де. Оставяме настрана за момент фактът, че "общественият договор" е едно напълно митологично създание.

  Когато една част от обществото се налага над друга част от него, това не знам как може да бъде описано като договор. Ако вторите не са съгласи с първите, ясно е, че за "договор" (каквото и смисъл да се влага в това понятие) не може да става дума.

 95. 95 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Весело

  До коментар [#55] от "m.konstantinov":

  Браво, Константинов!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 96. 96 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#11] от "Doge":

  дали?
  на мен ми се струва наивно, но ще се види.

  та кажете моля, как точно се анулират избори с метеж. късане на хартишки, чупене на лаптоп, палене на сграда, сядане на стола на предсетателя, опорочаване на символи? Как?
  щото гн левчев изглежда се насира от страх, когато види някой да влиза в сграда на народно събрание и му залепва релето на пуч пучпучпучпучпучпуч...

 97. 97 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  Като цяло добър анализ на Левчев, но на моменти малко се увлече. Като например, че видиш ли, в случай, че демократичния и правов ред в САЩ бъдат унищожени, това щяло да сложи край на демократичните парламентарни и президентски републики в ЕС! Това просто няма как да се случи. Европейските общества и народи няма да допуснат антидемократично управление на държавите си по модела на Русия, Китай или пък САЩ (при положение, че преврата на Тръмпи там срещу правовия ред и Байдън би успял). Не че Тръмпи имаше шанс да спре идването на Байдън на власт. Мнозинството американци го избраха за свой следващ президент и никой и нищо не може да спре идването му на власт следващата седмица.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 98. 98 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#11] от "Doge":дали?на мен ми се струва наивно, но ще се види.та кажете моля, как точно се анулират избори с метеж. късане на хартишки, чупене на лаптоп, палене на сграда, сядане на стола на предсетателя, опорочаване на символи? ..
  —цитат от коментар 96 на cnu40695109


  Народът на Белорус ще победи!

 99. 99 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#54] от "chepokalipsis":

  Може би имаш в предвид документалния филм на великия режисьор Майкъл Мур Sicko, наистина е въздействащ, аз също съм го гледал.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 100. 100 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  "Безспорен факт е, че Земята е кръгла, а не плоска. Безспорен факт е също така и изборната победа на Джо Байдън и Камала Харис"

  Авторът пропусна и теоремата на Питагор като изброяваше най-безспорните истини.
  А може би победата на Байдън и най, най, най-безспорен факт.

  подпис
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK