Три конспирации и една манипулация

Кой в България е най-голям ползвател на купения вот?

© Георги Кожухаров

Кой в България е най-голям ползвател на купения вот?Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


1. Как македонският Велес помогна на Тръмп да стане президент


През 2015-2016 китното градче Велес в Македония се превръща в огромен индустриален център за фалшиви политически новини. Градът се прочува с множество предприемчиви младежи, които заливат световната мрежа с информация, генерираща милиони последователи, кликове и лайкове. А оттам и сериозни пари.


Интересът идва най-вече отвъд океана - от САЩ по времето на изборите за президент. В основата на този световен пробив е младият адвокат Трайче Арсов, който пръв осъзнава, че политиката е удобна сфера за изкарване на пари чрез фалшива информация. Преди него във Велес пробват с други теми - разпространяват успешно фалшиви новини за скрити тайни послания в пастите за зъби например. Но истинският удар идва, когато Арсов си намира многомилионна аудитория - привържениците на Доналд Тръмп.
В битността си на адвокат Арсов е защитавал журналисти, пострадали от режима на Груевски в Македония. В началото той пробва и с фалшиви новини за либерални аудитории, но бързо осъзнава, че вирусен ефект на разпространение на информацията ще постигне много по-лесно, ако се ориентира към консерваторите от движението MAGA на Тръмп. Те с радост четат и споделят "новини" за любовници на Хилъри Клинтън и друга измислена (негативна) информация. Така се ражда хиперпопулярният сайт на Трайче Арсов и неговия брат Панче - USAPoliticsToday.com, който започва да генерира сериозен трафик*. По негов образец - комбинирайки 20% чиста лъжа с 80% що-годе легитимни новини - много други младежи от Велес регистрират домейни и отварят собствени манифактури, без дори да знаят английски особено добре.


Друга култова фигура на Велеската школа е Мирко Чешелкоски. Мирко подхожда научно към този бизнес (и призвание) и отваря собствен "Фейсбук" университет за разпространители на вирусна информация. Срещу разумна такса от около 700 долара ученолюбиви младежи разбират как да тестват потенциала на дадена информация и как да я превръщат в хит в световните мрежи. Самият Мирко се рекламира като човека, помогнал на Тръмп да спечели изборите. И твърди, че негови ученици имат доходи в размер на милиони.


В резултат от дейността на предприемачи като Трайче и Мирко, към която трябва да се причислят и усилията на тролски фабрики, оперирани от службите на Русия и други държави, в последните три месеца преди американските избори топ 20-те сайтове за фалшиви новини генерират повече трафик във Фейсбук от топ 20-те сайтове на медии като "Ню Йорк Таймс", NBC, CNN и т.н.


2. Как "Туитър" "цензурира" Тръмп


През 2020 година избухва пандемията и фалшивите новини стават изключително опасни. През 2015-2016 г. все още не се знае много за разпространението им и няма достатъчно информация за предприемачи като Трайче, Мирко и Cambridge Analytica - британската фирма, повлияла на Брекзит и други важни избори. През 2020 натискът върху технологичните гиганти да ограничат трафика на лъжи и манипулации е много силен. Социалните мрежи потенциално могат да станат причина за смъртта на много хора, подведени от ловци на лайкове. Например, като ги подтикнат да пият белина. В такава среда "Туитър", "Фейсбук" и други мрежи въвеждат системи за сигнализиране и обозначаване на фалшиви новини и техните разпространители.


Президентът Доналд Тръмп, сред чиито поддръжници има много потребители на фалшиви новини, бързо става обект на различни "санкции" от страна на мрежите*. Много негови туитове получават маркировка, че не съдържат проверена и истинска информация. Този процес ескалира особено след изборите, когато Тръмп продължи да настоява, че те са били "фалшифицирани" - без да има съдебно годни доказателства за това твърдение. Много хора видяха в това "цензура" срещу Тръмп.


Но малцина биха искали мрежите да се превърнат в най-благоприятна бизнес среда за предприемачи като Трайче и Мирко. Лесни решения на този проблем няма. За да се избегне манипулацията, е необходима регулация или саморегулация. Тъй като държавна регулация няма, добре е поне, че технологичните гиганти се саморегулират, а политиците, ако искат да ги ползват, трябва да спазват информационна хигиена и да не се превръщат сами в генератори на неистини. Иначе им се налага да се обърнат към други мрежи, които не са толкова придирчиви.


Ангела Меркел и нейното правителство дадоха сигнал, че намират перманентното изтриване на акаунта на Тръмп за твърде строго и непропорционално действие. Това донякъде може и да е така, но и държавите (включително ЕС) не са помогнали особено на технологичните гиганти да намерят точния баланс между ограниченията на фалшивите новини и свободното слово. В крайна сметка правото и задължението на мрежите поне да сигнализират фалшивата информация и дори временно да ограничават разпространителите ѝ не може да бъде оспорвано.


3. "Откраднатата голяма победа" на Тръмп и неговото "cancel"-иране


Ситуацията в САЩ ескалира, когато президентът Тръмп призова хиляди свои привърженици да се "борят", да са "силни" и да отидат до Капитолия, за да обърнат формалния вот на Конгреса по вече сертифицираните от щатите избори. Дали тълпата разбра Тръмп правилно или неправилно - това е спорен въпрос. Но фактът е, че се стигна до опит за бунт, загинаха хора и беше извършено сериозно насилие в сърцето на американската демокрация. В резултат Тръмп беше импийчнат за втори път, като в момента се чака окончателното решение на Сената, който би могъл да го отстрани с мнозинство от 2/3.


Американската конституционна доктрина от 1969 година изисква "призоваване към незабавни незаконни действия", за да се наложи наказателна забрана върху политическо слово. В делото "Brandenburg v. Ohio" Върховният съд оневинява лидер на "Ку-клукс-клан", провел шествие с качулки, горящ кръст и расистки възгласи и речи. През 1973 година ("Hess v. Indiana") Върховният съд оневинява лидера на антивоенен протест, който се обръща към тълпа от 150 - 200 души с думите: "Ние пак ще завземем шибаната улица по-късно." Макар че това е призив към незаконни действия, съдът намира, че опасността не е "незабавна".


Ако се приложи този стандарт и към действията на Тръмп, при един съдебен процес той най-вероятно ще бъде оправдан. Но все пак процедурата за импийчмънт е политическа по своя характер. И в нея стои и един допълнителен въпрос: трябва ли един президент на САЩ да стигне дотам, че да се възползва от правни протекции, предвидени за лидери на "Ку-клукс-клан" и други политически маргинали и екстремисти? Да, американската демокрация е достатъчно силна, че да си позволи да толерира радикализирани маргинали като Кларънс Бранденбург от селата на Охайо. Но трябва ли тази демокрация да се ръководи и символизира от човек, опасно приличащ на него?


4. Как България се пази от манипулации на вота


На фона на тази световна драма България се готви за парламентарни избори. И за да няма "манипулации на вота", управляващите отказват да въведат дистанционно гласуване - било по пощата или по електронен път. Затова в пандемията българите ще трябва да ходят до урните и да се редят на опашки. А за карантинираните се мислят сложни варианти с подвижни урни, за които също няма много време за реализация.


И двата аргумента зад отказа от дистанционни форми на гласуване са силно манипулативни. Липсата на време за организация е факт, но този въпрос можеше да бъде решен и през миналата година. Вместо това управляващите губиха време (своето и на страната) в писане на конституция.


По-циничен е аргументът, че гласуването по пощата щяло да доведе до повече "купен" и "контролиран" вот. Престъплението с купуването на гласове е всъщност най-лесното за хващане престъпление. Секция по секция може да се види (български изследователи са го правили) как гласуват хората и да се разбере къде са най-уязвимите избиратели. Бързи журналистически разследвания в тези секции досега винаги са установявали лицата, които търгуват с гласове.


Истината обаче е, че големите партии - основно ГЕРБ, ДПС и БСП - са и големите ползватели на този вот. Без тези партии "пазарът" би се сринал поради липса на търсене. Някои от тях дори "прехвърлят" гласове на удобни за тях мюрета. Така например има секции, които обикновено гласуват за ДПС, но от време на време се обръщат масово за ВМРО и "патриотите". Което изглежда леко подозрително от чисто идеологическа гледна точка.


Та, вместо да спрат да купуват гласове и да въведат ефективно разследване на инцидентите, точно тези партии убеждават всички как гласуването по пощата не може да се въведе, защото щяло да увеличи купения вот.


По манипулациите ще ги познаете. В някои общества те са във високите технологии. А при нас и в по-ниската технологична сфера.


* Информацията за феномена "Велес" е от следните изследвания:


The Secret Players Behind Macedonia's Fake-News Sites


The Macedonian Fake News Industry and the 2016 US Elections


* За причините за популизма и влиянието на социалните мрежи вижте това изследване.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Весело

  Поредният самоцелен опит на колумнистът смилов /малката буква не е правописна грешка, а отношение/ да бъде оригинален и интересен води до пореден провал!!!

 2. 2 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Да така е. То и Цветанов го каза пред президента

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  Скролвам новината и са чуда - бе кой ги е надрОбил тия?
  И ха - да се върна горе да гледам вдясно - под статията виждам познат портрет!

  И са успокоих, да ви кажа чеСно ...
  Смиловщините са си наистина на Смилов!

 4. 4 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Поредният самоцелен опит на колумнистът смилов /малката буква не е правописна грешка, а отношение/ да бъде оригинален и интересен води до пореден провал!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Смилов ми е интересен като автор, жонглира успешно с полуистини и вади топ заключения, понякога дори сам е изненадан какво се получава!

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Драга редакция,
  Моля не пишете глупости.
  Дистанционно гласуване не може да има, преди да бъде променена Конституцията.

 6. 6 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 890 Неутрално

  А ла Тръмп: "Помощ, ще ни откраднат победата!"
  Ама, като не си си мръднал и малкото пръстче на крака за да я заслужиш и спечелиш, така ще е. И подобни писаници като оправдание не помагат.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 7. 7 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Любопитно


  Ако има електронно или машинно гласуване ,как ще гласуват " мъртвите " 300 хил. души ?

  Как в силно ДПС райони ще се окаже, че ВМРО са първа сила

  Просветление, промяна на идеали ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 8. 8 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  Липсата на време за организация е факт, но този въпрос можеше да бъде решен и през миналата година. Вместо това управляващите губиха време (своето и на страната) в писане на конституция.
  _______________________________________________

  Смилов, а яловите протести и закъснялите консултации на Радев не сте ги анализирали?

 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Впечатляващ тюрлю гювеч, от Трайче, до Тръмп, та до гласуване по пощата в България.
  Северната република не искам да я коментирам, те са в изолатора и не е необходимо да им казваме повече от това, оправете си настройките.
  Туитър отдавна цензурираше Тръмп, не ти даваше да харесаш нещо, преди да потвърдиш, пред него, че това е фалшива новина. Министерство на истината са явно.
  И само те я знаят, добре че се смиляват да ни я казват.
  Гласуването по пощата е изключителна възможност за купуване на гласове. Повече пари явно имаха демократите в САЩ. Това си е избирателна секция и няма как да бъде пропусната от търговците. Ние едно нормално писмо се чудим дали ще получим навреме и цяло по пощата, да не говорим за бюлетина.
  И накрая, за такива като Смилов.
  Българите не се интересуват от политика. Голямата част.
  И у дома да им дадете възможност да гласуват, пак няма да го направят. Голяма част от тях. Ще кажат, че никой не става и това е.
  Не се напъвайте с улесненията.
  Дали ще се редиш на опашка в пощата или тя ще бъде в избирателната секция, вке тая. Опашка е.
  Електронното гласуване по интернет пък е най-голямата възможна шашма.
  Те хакнаха на САЩ всички важни съобщения и Адандж и Сноудън така станаха звезди, вие в България си мислите, че ще ви пропуснат.
  Ми ТАД Груп забравихте ли ги вече, Кристиян Таков...

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Поредният самоцелен опит на колумнистът смилов /малката буква не е правописна грешка, а отношение/ да бъде оригинален и интересен води до пореден провал!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Те всичките му опити да напише нещо са провали.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Такава мешавица отдавна не бях чел. Да започнеш с Тръмп и САЩ и да свършиш с лошите български управници и умните останали е направо "прекрасно".

 13. 13 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  Бая лица си изкарват прехраната с храченето по Чудовище № 1 Тръмп...

  Толкова го храчеха и храчат Тръмп, че им остава малко полезна храчка за Путин...
  Като Тръмп се изтегли, предполагам, ще се промени и посоката на храчене - Путин отново ще си върне титлата Чудовище № 1, а Тръмп да се задоволи с Чудовище № 2, т.е. екс-Чудовище № 1...

  Интересно дали тарифата за храчене на Тръмп и Путин е еднаква?
  Или и там има ред - в зависимост кой е Чудовище № 1 хонорарите са по-високи.
  Сложни въпроси...

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Весело

  Като гледам илюстративната снимка си мисля :"Дано редакторите са взели поне някой лев за реклама от производителя на мокрите кърпички- иначе текста е....."

 15. 15 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Любопитно

  Драга редакция,Моля не пишете глупости.Дистанционно гласуване не може да има, преди да бъде променена Конституцията.
  —цитат от коментар 5 на atmanpg


  И защо ,когато извадиха текстове за промени в конституцията, това не беше включено ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Любопитно

  Това че Тръмп е руски агент фалшива новина ли е или чиста истина Смилов?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Весело

  Три конспирации и една манипулация
  _______________________________________________

  Конспирациите вече са ясни, като ги посочиш и веднага ти лепват клишето ТЕОРЕТИН на КОНСПИРАЦИИТЕ!

  А този анализ ли е манипулацията, Смилов?

 18. 18 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Ако има електронно или машинно гласуване ,как ще гласуват " мъртвите " 300 хил. души ?
  —цитат от коментар 7 на nessarox


  А как те гласуват с хартиени бюлетини?От щаба казали ли са ви ?

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Весело

  "Тръмп беше импийчнат за втори път, като в момента се чака окончателното решение на Сената, който би могъл да го отстрани с мнозинство от 2/3."

  Смилов ти си невероятен! Оказа се че Тръмпи вече е импийчнат два пъти?! Все едно два пъти убит и все още жив???!!!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  "Как македонският Велес помогна на Тръмп да стане президент"?!? Другари, още ли дъвчете тази безкрайна, безобразна глупотевица!!? Потресаващо е направо!

 22. 22 Профил на vdankov
  vdankov
  Рейтинг: 31 Весело

  Освен всички изброени титли Смилов може да добави, че е преминал успешно и Велеската школа при Трайче и Мирко.
  Такова умело жонглиране с факти истини и полуистини си е част от СеверномакедонскиОт идентитОт.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 890 Весело

  След изборите смилов ще пише: "Три сватби и едно погребение".

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 25. 25 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  И защо ,когато извадиха текстове за промени в конституцията, това не беше включено ?
  —цитат от коментар 15 на nessarox


  Предполагам, че е защото ще даде възможност за фалшифициране на изборите.

 26. 26 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  ".....Преди него във Велес пробват с други теми - разпространяват успешно фалшиви новини......"
  ................
  Тия ли са се учили от Бабикян или той от тях?

 27. 27 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Написано е в прав текст.
  За разпростеанителите на конспирации, за Кремъл и “предприемчивите” македончета.
  Премълчано е обаче за обектите, за потребителите на конспирациите.
  Ако обществото иска да се бори срещу конспирационните теории и фалшивите новини, ако иска да избегне смърт и разруха предизвикани от нови Трамп-чета трябва да го прави на два фронта.
  Първия фронт е спиране, наказания за разпространителите. Което винаги има временен успех, където има възможности за печалба, където има възможности за руските служби винаги ще се появят и фалшиви новини.
  Втория фронт е трудния, но с дългосрочен ефект. Образование за всички хора, вдигане на нивото че да не вярват на глупости. Човешки ценности за човеците та да не се подлъгват по античовеци като трампи.

 28. 28 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 890 Весело

  [quote#18:"uvtest"][/quote]

  Предложение: мъртвите да гласуват с некролози.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 29. 29 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#19] от "atmanpg":


  И без това, напоследък, статиите в тази медия напомнят "Работничско Дело" и само ме дразнят.
  —цитат от коментар 19 на atmanpg


  Ама Вие и статиите ли четете!?! хахах Аз карам само на заглавията. Той форума е по-интересен от нескопосаната пропаганда в статиите. :-)

 30. 30 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#27] от "Таралеж":

  Как ще образоваш хора, които не искат.
  За циганите питам в случая.

 31. 31 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  "Тръмп беше импийчнат за втори път, като в момента се чака окончателното решение на Сената, който би могъл да го отстрани с мнозинство от 2/3."Смилов ти си невероятен! Оказа се че Тръмпи вече е импийчнат два пъти?! Все едно два пъти убит и все още жив???!!!!
  —цитат от коментар 20 на Julian Mall


  Уж Тръмп бил отстранен някогаж (преди година), пък продължава да бъде президент...

  За това има само две възможности:
  1) Тръмп не е бил отстраняван - сл. това е НЕИСТИНА...
  или
  2) Тръмп е бил отстранен (2019/2020) - сл. се твърди, че Тръмп е извършил преврат преди една година - т.е. бил е отстранен, а с преврат (за който никой не е разбрал) е заграбил властта - което също е НЕИСТИНА...

  Т.е. и в двата варианта сме изправени пред ГРАНДИОЗНИ неистини...

  Дано това не бъде пуснато в Туитъра, че следва незабавен доживотен бан за разпространяване на НЕИСТИНИ и въвеждане в заблуждение на Широките Интернетни Маси по света и у нас...

 32. 32 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  “Вирулент” на английски не се превежда като “вирусен” на български.

  Най-големият генератор на фалшиви новини е т.н. Мейнстрийм Медия. Затова Фейк нюз толкова лесно и без усилие им беше пришито. Говори за факта, че отразяването на новините е едностранчиво и пристрастно, а не толкова че споменатите от тях факти са непременно Фейк.
  Ние, живели в условията на РЕАЛНА демокрация,знаем много добре какво става, когато има монопол на истината. Затова източно европейците са най-отрицателно настроени към всякакъв вид цензура и монопол върху истината.

 33. 33 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 890 Весело

  До коментар [#30] от "НеКой":

  Те не са в таргета на ДБ.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 34. 34 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Весело

  До коментар [#33] от "proventuss":

  Да де, ама понеже все ги защитават.
  Незнайно от кого...

 35. 35 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  Трима -четирима от този сорт и ДСБ/ДА са глътнат нали вода ! Христо Иванов умело избягва тези неща (правилно) . Американската тема е толкова , меко казано хлъзгава че.... Да си по умен от американски сенатори ,конгресмени , прокурори , артисти . Да ги сваляш на просташко елементарно ниво е ....Македония , Сайт , Тръмп , България

 36. 36 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  Относно гласуването по пощата: либералите да внимават какво си пожелават! Да няма после: "Ама защо така станА?"

 37. 37 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Такава мешавица отдавна не бях чел. Да започнеш с Тръмп и САЩ и да свършиш с лошите български управници и умните останали е направо "прекрасно".
  —цитат от коментар 12 на stedim


  ЧовекОТ семейство храни, а и тук във форума умните са по- кресливи. Другите ги пращат на баня и ги трият.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#18] от "uvtest":

  ЕГН -то е уникално и единствено само за притежателя

  Няма как да пуснеш гласа си два пъти и то електронно
  Просто програмата няма да го приеме

  Докато с хартиена бюлетина -
  Ще Ви дам и пример - лично / с баща ми /
  починал

  Гласувал е на две места !!!!!!! по постоянен и по настоящ адрес.
  И то в секции на 2000 км разстояние една от друга

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Неутрално

  [quote#18:"uvtest"]
  —цитат от коментар 28 на proventuss
  Предложение: мъртвите да гласуват с некролози.[/quote]

  Не намирам, че е смешно
  Напротив- изключително болезнено е за близките

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 42. 42 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#30] от "НеКой":

  Как ще образоваш хора, които не искат.
  За циганите питам в случая.

  Ееее, труден въпрос.
  По-големия проблем според мен е че тенденцията е в циганизирането на останалите слоеве на обществото. Вместо малцинствата да се адаптират към обществото, обществото се адаптира към малцинствата.
  Циганизация, както му казвам.
  И не е само в България, в България е само по-силно изразена.

 43. 43 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#39] от "nessarox":

  Тръмп ти написа, че в САЩ няма Ай Ди проверка на ниво бюлетина!!!
  Американският президент го каза в прав текст на целия свят.
  Ако е лъжа, що не излязоха техните топ юристи, за да го оборят.
  А го чакаха да оспорва нещата в правещи се разсеяни съдилища, които просто те изслушват и ти казват - довиждане.
  Без значение какви доказателства имаш и какво декларираш в качеството си на свидетел...

 44. 44 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 890 Весело

  До коментар [#33] от "proventuss":Да де, ама понеже все ги защитават.Незнайно от кого...
  —цитат от коментар 34 на НеКой


  Те защитават ром ЛГБТ, зверски експлоатиран и дискриминиран в кланица в Германия, за цвят може и онеправдан адвокат или съдия.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 45. 45 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#42] от "Таралеж":

  Ми това ти казвам, образоваш се, защото искаш да си човек.
  Ако не искаш, мога да те лъжа винаги и когато си поискам.
  Няма как да разбереш.

 46. 46 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#27] от "Таралеж":

  такъв мемлект не съм виждал ,но да попитам когато извършиш престъпление и бъдеш разкрит-кой носи вина разкриващият методите или виновния извършител.Тая килъри какво я пазите,като търгува уран с руснаци и смуче пари от всички,колкото й си по приближен,шансът да бъдеш "самоубит" е с 54 бройки по-голям,Занчи е проблем изтеклите е-меили,но не епроблем престъпното съдържание,по тази логика цру и фбр по незаконен начин се добират д доказателства за престъпление.СПАС ОТ КОЧЕРИНОВО ДАЖЕ НЕ ПРАВИ ТАКА

 47. 47 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Весело

  До коментар [#20] от "Julian Mall":

  До коментар [#31] от "Аскет":

  Барем прочетете какво значи импийчмънт. Ама така е то - чукча не читател, чукча писател. Откъде ви събират....

 48. 48 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 145 Неутрално

  ...Или нашите "умнопрекрасници" са най-умните на света, или просто си "въртят плочата" за да ги забелязват, че ги има.
  —цитат от коментар 40 на todor._89


  След като Иван Костов се отдели с ДСБ от СДС, библиотекарите им казаха на БГ-„демократите“ да не се занимават с управлението държавата,
  а да си изберат някоя темичка и да плямпат по нея.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#47] от "boevbisser":


  До коментар [#20] от "Julian Mall":До коментар [#31] от "Аскет":Барем прочетете какво значи импийчмънт. Ама така е то - чукча не читател, чукча писател. Откъде ви събират....
  —цитат от коментар 47 на boevbisser


  Май ще се окаже, че нищо не значи. хахах :-)

 51. 51 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#50] от "Stargate":

  Порицание пред строя, горе долу това е.
  И ти режат благинките, не можеш и да се кандидатираш после.
  Но за тези президенти и кандидати за такива възрастта не им позволява нови лудории...

 52. 52 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Мдаа,под статията е парад от Герберски тролове, които избягват като дявол от тамян главната тема - а именно, че ГЕРБ е партията, която заедно с ДПС и БСП са най-големите "купувачи" на пазара за гласове, и като такива, нямат никакъв интерес да са въвежда както машинно, така и електронно гласуване, или такова по пощата.

  Доводи всякакви ще ви изкарат, но ПКП-то и компания бяха просто умилително жалки и примитивни при Радев онзи ден...

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#39] от "nessarox":


  До коментар [#18] от "uvtest":ЕГН -то е уникално и единствено само за притежателя Няма как да пуснеш гласа си два пъти и то електронноПросто програмата няма да го приеме Докато с хартиена бюлетина -Ще Ви дам и пример - лично / с баща ми /починалГласувал е на две места !!!!!!! по постоянен и по настоящ адрес.И то в секции на 2000 км разстояние една от друга
  —цитат от коментар 39 на nessarox


  В САЩ ли това?
  А относно електронното гласуване, то може да не ти приеме гласа, но да го запише. Ако ме разбирате какво искам да кажа. :-) Машината прави, това, за което е програмирана. Та може и така, може и така.

 55. 55 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Весело

  До коментар [#52] от "xhi13317223":

  Съгласен, а непосредствено преди избори реват като вдовица да не казвам за какво - вече е късно, венецианската комисия не дава да се пипат правилата....

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#20] от "Julian Mall":До коментар [#31] от "Аскет":Барем прочетете какво значи импийчмънт. Ама така е то - чукча не читател, чукча писател. Откъде ви събират....
  —цитат от коментар 47 на boevbisser


  Както се разбра, импийчмънт реално е нищо. Едно гласуване в долната камара на парламента. :)

  Обаче реално, за да се случи нещо трябва горната камара да го одобри с 2/3.

  А иначе просто е произнасяне на пламенни речи и гласуване. :)

 58. 58 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Ще Ви дам и пример - лично / с баща ми /починалГласувал е на две места !!!!!!! по постоянен и по настоящ адрес.И то в секции на 2000 км разстояние една от друга
  —цитат от коментар 39 на nessarox


  Бог да прости баща Ви !Мен въпросът ми беше друг .Как в СИК с комисия от представители на различни политически сили,с наблюдатели,застъпници...някой гласува от името на друг и това да е масово явление.Не са ли всички тези приказки,за да се оправдае лошите резултати на някои партии

 59. 59 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Любопитно

  До коментар [#5] от "atmanpg":

  Драга редакция,Моля не пишете глупости.Дистанционно гласуване не може да има, преди да бъде променена Конституцията.
  —цитат от коментар 5 на atmanpg


  Това пък защо?

 60. 60 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Нещо не се получило есето, доц. Смилов.

  Хем "конспирация е, че откраднаха изборите" в началото, хем "конспиратори ще ни откраднат изборите в България". Не е много удачно да бъдат събирани в едно есе, Кръстев никога не би допуснал такъв гаф.

  За това, че Туитър е имал право непрозрачно, без обявена процедура и критерии да закрие акаунта на човек, който може да е много лош, но все пак е излъчен като политически представител на доста милиони избиратели (забележете, чрез ясна, прозрачна процедура) нямам думи.
  Всеки път, като седнеш да пишеш за Гешев, ще се намерят добри души да ти напомнят, че ти всъщност си се застъпвал за ситуационна, а не процедурна справедливост - и ще остане подозрението, че искаш не справедлива институция, а такава, която да наказва лошите (и добрите хора като теб да определят кои са лошите). Иван Кръстев никога не би допуснал такъв чудовищен гаф.
  Издребнява либерално-статегическата мисъл.

 61. 61 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Любопитно

  До коментар [#9] от "НеКой":

  ...Гласуването по пощата е изключителна възможност за купуване на гласове. ..
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  Някакви аргументи? Иначе така всеки може да каже обратното.

 62. 62 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Разстроено

  До коментар [#9] от "НеКой":

  ... Ние едно нормално писмо се чудим дали ще получим навреме и цяло по пощата, да не говорим за бюлетина....
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  Разбираме, че след 12 години управление на ГЕРБ в България няма поща. А във филма "Пощальонът" героят на Кевин Костнър казваше "Докато има поща - има държава".

 63. 63 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Разстроено

  До коментар [#9] от "НеКой":

  ...Българите не се интересуват от политика. Голямата част.И у дома да им дадете възможност да гласуват, пак няма да го направят. Голяма част от тях. ..
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  Но някои се интересуват и ще го направят. Особено българите в чужбина. Защо те да нямат тази възможност? С какво право Вие се произнасяте от тяхно име?

 64. 64 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#52] от "xhi13317223":

  Всъщност, единственото доказано купуване на гласове беше от кандидата на ДСБ в Хасково на предишните избори.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 65. 65 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2115 Весело

  Аплодисменти!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 66. 66 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#9] от "НеКой":

  .....Дали ще се редиш на опашка в пощата или тя ще бъде в избирателната секция, вке тая. Опашка е....
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  Положението наистина е сериозно. След управлението на ГЕРБ Вие вече не знаете какво е поща и как се пускат писма по нея.

 67. 67 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#52] от "xhi13317223":

  Голям кеф беше да се наблюдава как Марешки направи на бъз и коприва фигуранта.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 68. 68 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#9] от "НеКой":

  ....Ми ТАД Груп забравихте ли ги вече...
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  Какво имате предвид - пръскачките или данните на НАП? Ако са данните на НАП какво предлагате - понеже ГЕРБ са некадърници да се връщаме към пергамента и пачите пера?

  Всъщност какво стана с "ТАД груп"? Повече от година и половина - нещо дело внесено в съда или поне обвинителен акт? Да не би пък след като се успокои, че пръскачките няма да бъдат хакнати прокуратутара наистина да ги е забравила?

 69. 69 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#9] от "НеКой":

  ....Ми ТАД Груп забравихте ли ги вече...
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  Какво имате предвид - пръскачките или данните на НАП? Ако са данните на НАП какво предлагате - понеже ГЕРБ са некадърници да се връщаме към пергамента и пачите пера?

  Всъщност какво стана с "ТАД груп"? Повече от година и половина - нещо дело внесено в съда или поне обвинителен акт? Да не би пък след като се успокои, че пръскачките няма да бъдат хакнати прокуратутара наистина да ги е забравила?

 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Гневно

  ....Ама, като не си си мръднал и малкото пръстче на крака за да я заслужиш и спечелиш, така ще е. И подобни писаници като оправдание не помагат.
  —цитат от коментар 6 на proventuss


  То герберската наглост, тъпо и изсмукано из пръстите самодоволство и нахалство нямат край, но твоето нахалство е върхът!
  В продължение на три мандата да не направиш и една свястна и полезна за страната реформа, да използваш чуждите, дадени в помощ пари за да изградиш върху тях целия си ПР, да се чудиш как да се скриеш от протестиращите срещу теб, дане се явяваш в продължение на месеци пред парламента за да се отчетеш, да плещиш простотии, да разхождаш една джипка като прост шофьор и още, и още, и да имаш налгостта да обвиняваш другите че нищо не били свършили е просто над всякакви норми за гьосуратлък.
  Ми какво свършихте бе айдуци с айдуците!?
  Какво освен да се чудите като как да измените законите щото да е по-удобно на вашите кукловоди да краднат и обират?
  С какво бяхте полезни на тази държава и на този народ бе бандити среднощни?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#52] от "xhi13317223":

  гласуването по пощата пък точно всяка управляваща партия в България може да манипулира както си поиска, уникално е колко си късоглед.
  Да не говорим ,че то дава възможност за пълна отчетност.
  Тарторът на махалата ти дава 50 лева чак като му предадеш плика с правилно попълнената бюлетина. Отделно дава възможност на доста избиратели склонни да си продадат вота да го направят докато си лежат вкъщи. Тарторите усложливо доставят до ва бюлетината, тия попълваш правилно, те ти дават 50лв. и услужливо ти я занасят до пощата. Подобно нещо но без даване на пари е щатите му казват харвестинг и е законно да се прави, като покрай коронавируса нещата съвсем оттекоха заради изключителното лесно заявяване и възможност трето лице да заяви от твое име.

  -voxy
 72. 72 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#71] от "voxy":

  У нас в ромските махали мешерето ще пусне по пощата правилните гласове, за правилните партии, в необходимите количества.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 73. 73 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Ще Ви дам и пример - лично / с баща ми /починалГласувал е на две места !!!!!!! по постоянен и по настоящ адрес.И то в секции на 2000 км разстояние една от друга
  —цитат от коментар 39 на nessarox


  Според мен, най-сигурното средство срещу такива фалшификации, е целият процес на гласуването да бъде излъчван онлайн, от две независими камери, снимащи под различен ъгъл.
  Но за съжаление нашите политици не желаят да приемат такива правила.

 74. 74 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Харесвам Смилов да пише за манипулации. Смятам, че е точният човек (заедно с дичев/бечев) за темата.
  Все пак активно "работи" за най-манипулативната медия, която аз лично познавам - дойче пропаганде веле. Сигурно има и по-добри професионалисти в Северна Кореа или Китай, но като за нашите части на света си го бива.

 75. 75 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Това пък защо?
  —цитат от коментар 59 на Един препатил


  Защото според Конституцията, класуването трябва да бъде тайно.
  Дистанционното гласуване не може да гарантира тайната на вота.

 76. 76 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Болезнен фетиш към Дойче Зеле и в частност към мижитурката Смилов. Ама нали си плащат завалиите и се прибират грантове...

 77. 77 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Весело

  До коментар [#31] от "Аскет":

  Няма. Писанието е срещу Тръмп и помагачите му от РСМ. Даже, ще го похвалят.

 78. 78 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  До коментар [#52] от "xhi13317223":

  Де ги туряш тия от БСП? Те нямат пари от десет години. Станишев и наследника му ги опукаха. В момента, най - много дават от ДПС. После са ГЕРБ.

 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  "големите партии - основно ГЕРБ, ДПС и БСП - са и големите ползватели на този вот. Без тези партии "пазарът" би се сринал поради липса на търсене. Някои от тях дори "прехвърлят" гласове на удобни за тях мюрета. Така например има секции, които обикновено гласуват за ДПС, но от време на време се обръщат масово за ВМРО и "патриотите".
  Защо изобщо правим избори и харчим пари за тях. Българите за 50 лева се продават.

 80. 80 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#4] от "Dariya Koleva":

  “Смилов ми е интересен като автор, жонглира успешно с полуистини и вади топ заключения, понякога дори сам е изненадан какво се получава!”

  Сиреч, може да се кандидатира за академик в школата от Велес за обогатяване на “пазара на информация” освен с фалшиви, но и с безсмисловни новини.

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#27] от "Таралеж":


  “ Образование за всички хора, вдигане на нивото че да не вярват на глупости. ”

  Така е, трябва да се вярва на “написаното в прав текст” от Смилов; Да не вярват на растежа, а само на “отрицателния растеж” в едно с “отрицателната лихва”, “отрицателната доходност”. Да се вярва на парниковия ефект, предизвикан от нищожни количества газ вместо да се ограничи издиханието на водни пари. Да идва Министерството на истината с “отрицателни професори” като Смилов.

 82. 82 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Безсмислов пак тъпотии пише. Но му плащат добре за тях.

  Дистанционно гласуване е нещо немислимо в световен мащаб, може по милиони начини да се хакне. Никой не се опитва и тези, които се опитват го правят частично.,

  ДабеДа БГ искат по пощата, за да могат да минат 5%, понеже видяха, че в САЩ помогна на неолиберастите левичари коминтернци.

  Машинно гласуване=булшит
  електронно=малоумщина, питайте някой айти за да ви обясни грантаджии
  единствен начин - всички да гласуват или едно 90%, тогава платените гласове на герб, бсп, да българия, дпс, и други няма да минат.

 83. 83 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1153 Весело

  До коментар [#9] от "НеКой":

  "Ми ТАД Груп забравихте ли ги вече, Кристиян Таков..."

  А, ония с пръскачката?

 84. 84 Профил на Beau Geste
  Beau Geste
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#20] от "Julian Mall":

  Обръщението "другари" говори за за дългосрочен начин на мислене от миналото! А злобните храчки и воят по "колумнистът" Смилов също са показателни! Много трол, много нещо. Като настъпени змии сте, скъпи герберасти.

 85. 85 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#84] от "Beau Geste":

  “Обръщението "другари" говори за за дългосрочен начин на мислене от миналото! ”

  Просто, човекът не се страхува от миналото и мисълта не му е обременена с идеологеми, подплатени с грантове, та било само на Дойче веле.

  Ама Вие, бидейки доктор на трол-науката, кажете: Смилов троли ли с школите от Велес и какви са доказателствата, че троленето, опс твърденията на Смилов не са фалшиви новини? Обръщам внимание, че свободните граждани нямаме “фес-буци”, туитери и други зависимости от измислени монополи. Разчитаме на невронната си мрежа колкото и да се опитват някои да ни омрежат или направо ваксинират за “правилните новини”, “правилното мислене” и сготвената истина от келнери на грантове.

 86. 86 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2999 Весело

  До коментар [#3] от "xm...":
  Смиловщините са си наистина на Смилов!
  >>>> Куче марка :)...или да припомним и произхода на жаргонния израз:„His Master’s Voice“.

  https://ibl.bas.bg/ezikovi_spravki/otkade-idva-izrazat-vkutche-markav/

 87. 87 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2999 Весело

  Чета за пореден път какво пише и под анализа на Смилов:
  "Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”..."
  Дано се придържат и към своята позиция по отношение на други изразени мнения. Днес чета, че либералния тинк танк, Института Катон, набързо е уволнил своя сътрудник А.Иларионов. Бившият сътрудник на Путин и известен познавач на нацизма в Германия си позволил да направи някакви аналогии на възмутителния щурм на Капитолия с...подпалването на Райхстага. Заради фейк новината с българската следа а ла байче Трайче му казали бай, бай Конспираторе.
  https://www.svoboda.org/a/31046908.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK