Защо думата "ортаци" ядоса Бойко Борисов

Народният представител Делян Пеевски, който почти не посещава парламента, успя да прокара четири свои законопроекта с гласовете на ГЕРБ.

© Дневник

Народният представител Делян Пеевски, който почти не посещава парламента, успя да прокара четири свои законопроекта с гласовете на ГЕРБ.



Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Повече от половин година министър-председателят Бойко Борисов не се появяваше на пресконференции. След участието му в партийния брифинг на ГЕРБ през лятото на миналата година, по повод разпространените записи и снимки от неговата спалня, той избягваше срещите с журналисти. Премиерът си осигуряваше медийно присъствие с чести видео включвания във "Фейсбук", на живо от джипката, които телевизиите препредаваха.


Миналата седмица обаче той наруши новия си обичай. В четвъртък Борисов прекъсна предавания на живо брифинг на Националния оперативен щаб срещу коронавируса, за да направи изявление пред журналистите. След това, без да отговори на нито един въпрос, си тръгна. От изказването му стана ясно, че появата му е отговор на думи на президента Румен Радев. Ден по-рано държавният глава каза, че Борисов и Пеевски са "ортаци" и в бизнеса, и в политиката.




"Какво общо имам аз с Пеевски? ДПС е подкрепяла управлението в няколко момента. Това е покупката на [американските изтребители] F-16, евроатлантическите закони и решения, които трябваше да приемем, Истанбулската конвенция... Толкоз! В нито едно друго нещо. Години сигурно не съм виждал [Делян Пеевски]. Откъде накъде?!", възмути се министър-председателят.


Репликата му премина като новинарско съобщение през централните медии. А единственият коментар по нея направи два дни по-късно депутатът и заместник-председател на ДПС Йордан Цонев в интервю за националното радио. "Не знам кога Борисов е прав, когато казва, че той [Делян Пеевски] е свършил много по отношение на много неща, като яснотата за собствеността на медиите със законите, които е внасял, или за направеното в хода на пандемичната криза, или когато казва, че бяга от него като дявол от тамян, това си е негова работа".


Колко всъщност е "толкоз"


Въпросът има ли "скрита" коалиция между ДПС и ГЕРБ не е нов. Актуалност придоби още по време на второто правителство на Борисов (2014-2017), когато депутатът от Реформаторския блок (тогава коалиционен партньор на ГЕРБ) Найден Зеленогорски каза, че в 43-то Народно събрание има две коалиции - явна, между РБ и ГЕРБ, и скрита - между партията на Борисов и ДПС.


Темата се пренесе и в 44-то Народно събрание след изборите през 2017 г., въпреки че ГЕРБ винаги отрича да си сътрудничи с движението, а техен официален партньор във властта са "Обединени патриоти".


ДПС твърди още от началото на мандата, че са "конструктивна опозиция". Депутатите на партията се включваха във вотовете на недоверие срещу правителството, а след протестите от лятото поискаха и оставката му.


По време на целия мандат обаче е видимо сътрудничеството между партиите на Борисов и Мустафа Карадайъ. И то далеч не се изчерпва само с решението за купуване на американските изтребители или "евроатлантически закони", както твърди Борисов. В резултат на общо гласуване на ГЕРБ и ДПС бяха приети важни промени за съдебната власт, промени се начинът на финансиране на политическите партии, за кратко беше изменен Изборният кодекс, а народният представител Делян Пеевски, който почти не посещава парламента, успя да прокара четири свои законопроекта.


Мнозинството в парламента избра заместник-председателя на ДПС Йордан Цонев за председател на комисията, която трябваше да контролира разходите, направени от изпълнителната власт за справяне с епидемията от COVID-19. Отново Цонев беше назначен за председател на временната комисия, която проучваше обстоятелствата около скандалите с продажбата на българско гражданство.


"Златните" паспорти


България е една от трите държави в Европейския съюз, които са заплашени с наказателна процедура заради т.нар. златни паспорти. Управляващите опитаха да демонстрират, че ще изпълнят изискванията на Брюксел да се прекрати практиката за "продаване на българско гражданство", което доведе до поредното сътрудничество между ГЕРБ и ДПС.


Министерският съвет внесе в парламента проект, забраняващ получаване на българско гражданство срещу краткотрайни инвестиции, каквито са покупките на държавни ценни книжа и наличието на банков влог. В такива случаи инвеститорът може бързо да се освободи от ценните книжа или да изтегли влога си след получаване на паспорта. Мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" гласуваха за проекта на първо четене. Паралелно с това те, заедно с ДПС, внесоха и приеха на първо четене още един проект. В него се казва, че български паспорт може да се даде на инвеститор, който е вложил материални активи на стойност най-малко 1 милион лева и е разкрил минимум 20 нови работни места.


Така, засега все още само на първо четене, възможността за сдобиването със "златни паспорти" от една страна се запазва, а от друга управляващите ще могат да твърдят пред Брюксел, че са поправили закона.


Съд, избори, партии


Решенията в областта на съдебната власт са типични за отношенията между ГЕРБ и ДПС. По време на този мандат ГЕРБ и "Обединени патриоти" издигнаха за председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ бившия главен прокурор Сотир Цацаров, а от ДПС единодушно го подкрепиха.


Отново управляващите, заедно с ДПС, прокараха и изменение на Закона за съдебната власт, с което се въведоха кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) след края на мандатите им. Текстовете предвиждат магистратите, които са били членове на ВСС, да имат право на повишаване при завръщането си в съдебната система. Съюзът на съдиите в България нарича кариерните бонуси "пряка политическа корупция" в съдебната власт.


През 2019 г. в поредица среднощни заседания на правната комисия, в отсъствието на журналисти, а след това ударно и в пленарната зала, ГЕРБ и ДПС завишиха праговете за преференциалното гласуване (възможността за пренареждане на кандидатските листи) в изборите за национален и Европейски парламент, както и за общинските съвети. По този начин те бетонираха партийната подредба на кандидатите. Решението им предизвика общестено недоволство. Месец по-късно, след вето на президента, партиите върнаха старите възможности гласоподавателите да пренареждат партийните листи.


В сътрудничество между ГЕРБ и ДПС драстично се намали финансирането на партиите от държавата, но наред с това беше отворена вратата и за безлимитното им финансиране от бизнеса. Впоследствие държавната субсидия беше увеличена, но възможността за бизнес финансиране на партиите остана в закона. Текстът беше предложен от депутата Делян Пеевски.


И още законодателство от Пеевски


Освен този текст, мнозинството в парламента гласуваше монолитно и за другите предложения на издателя и депутат от ДПС. Парламентът одобри идеята на народния представител за намаляване на ДДС върху бебешките стоки.


През 2018 г. пък депутатът от ДПС прокара друг свой проект - промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Текстовете задължават всички собственици на медии да декларират информация за "всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицето, предоставило финансирането". Критици тогава заподозряха, че Пеевски и съвносителите на закона (Велислава Кръстева и Йордан Цонев) се целят в медиите, които получават грантово финансиране от неправителствени организации.


Също през 2018 г. с гласовете на ГЕРБ мина и друго знаково предложение на Делян Пеевски - в закона за банковата несъстоятелност. Промените, известни като "Закона КТБ", най-общо предвиждат обезсилване със задна дата на цесиите и прихващанията, направени по време на квестурата на КТБ, чрез които банката загуби около 850 млн. лв. Законът беше върнат от президента Румен Радев, но мнозинството в парламента преодоля ветото.


И отсъствията на Пеевски


Делян Пеевски не ходи в парламента. Изключенията през годините са редки. Но освен, че законодателните предложения на Пеевски се подкрепят от ГЕРБ, всичките му отсъствия от заседанията на Народното събрание също се извиняват от председателката Цвета Краянчева. Това става ясно от информационната система на Народното събрание. Там фигурират "неизвинени" отсъствия на депутати от пленарни заседания. Тези народни представители, за които се смята, че са отсъствали по уважителни причини, не се вписват и те получават дневната си надница.


Според системата Пеевски отсъства без уважителна причина само от заседанията на комисиите, а липсите му от пленарни заседания са извинени. Това означава, че народният представител получава месечното си възнаграждение, но се лишава от добавките, които всеки депутат получава за участие в комисии.


Темата за извинените отсъствия на депутата и заплатата, която получава, беше повдигната още в началото на 2018 година. Тогава от ГЕРБ обясниха, че правилникът на парламента (който е със статут на закон) позволява партийните председатели по своя преценка да извиняват отсъвтвията на депутат от парламенарната си група, а председателят на Народното събрание е длъжен да се съобрази с това. Извънпарламентарната опозиция призова за промяна на правилника, но такава до ден днешен не е направена.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1413 Весело

  Е щото е боса, нали, не може боса да има ортаци...
  Той коли, той беси, ортаци началникът не може да има...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 2. 2 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 514 Весело

  Тия двамата не само са ортаци, ами са и артъци...

  73! Go Go
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  От всичките тия чутовни делавери, които излязоха наяве в последно време, само наивник може да си мисли, че умствения багаж на ББ може да е способен да измисли сам такива комбинации, изводът е един, той е прост изпълнител-бушон, който вече е станал неудобен.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  истината не ти понася

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  До коментар [#2] от "Go Go":

  Даже и на близнаци взеха да приличат.

 9. 9 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#2] от "Go Go":Даже и на близнаци взеха да приличат.
  —цитат от коментар 8 на Роси


  +++++++++++++++++++++++++

 10. 10 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Едва ли са "ортаци". По-скоро им се налага да сключват съглашения, за да не влизат в конфликт. ДПС както държи прокуратурата така сигурно държи и ББ за топките с компромати. ББ е принуден да им дава поръчки, а като е видял какво вършат всички останали и той е решил да напълни чекмеджето. Една симбиоза, от която виждаме резултата: ББ се пъне да направи нещо (колкото може и за колкото му стига акъла), но отдолу тече отвсякъде. Аз лично смятам, че е време управниците да се смеят. Стига с тоя Борисов. Да ходи в пенсия.

 11. 11 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 554 Любопитно

  Абе... Тия дали не са си спретнали състезание на кила?

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 12. 12 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#10] от "Симо":

  Баш ортаци са. Както каза той се "пъне" да направи нещо. Това "пънене" всъщност е даане на поръчки на фирми близки до властта. Много от тез и поръчки отиват при фирми на Пеевски. После той връща. И така са си ортаци.

 13. 13 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 847 Весело

  борбата е безмилостно жестока,баце няма как вече да си крие срамотиите...беше бесен на пресконференията на НОЩ...появи се като пълен ганю и взе да плюе и изведнъж както се появи ненадийно и така се изнесе...и бяга от мисирките...а преди ги 'удостояваше' с вниманието си...сега що така е в нелегалност не знам...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Баце ами мина времето кога беше строен спортисткаратист. Заприлияваш на ортака си, хората няма да те излъжат :-))

 16. 16 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Наглостта на Боцата няма край, та това му остава: да отрича ОЧЕВИДНОТО.
  ----
  Когато Орешарски стана прекалено неудобен, ГЕРБ и ДПС се договориха да го разкарат. Вместо БСП булката на ДПС стана ГЕРБ.

 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Само ортаклъкът на ГЕРБ (Бойко Борисов) с ДПС (Делян Пеевски) по отношение на КТБ, ВСС, Цацаров и Гешев е предостатъчен, за да се засрами Бойко и да не подскача публично като незаслужено ожилен, защото вече става за смях. Най-малкото.

 18. 18 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 631 Неутрално
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Баце ами мина времето кога беше строен спортисткаратист. Заприлияваш на ортака си, хората няма да те излъжат :-))
  —цитат от коментар 15 на Бланш


  КунФу Панда :)

 21. 21 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  От преди малко, почна се, не мога да си скрия усмивката предизборно :)

  Седем български строителни компании, докарали тежката си техника на площадките по трасето на газопровода „Турски поток 2“, са разследвани от Софийската градска прокуратура (СГП) и са длъжни да върнат 100% от европейското си финансиране. Последствията идват след сигналите на гражданското движение „България Обединена с Една Цел“ (БОЕЦ) по материалите на „Биволъ“ и Bird.bg до Европейската комисия (ЕК), ОЛАФ и главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши. Това става ясно от официалното писмо на Министерството на икономиката до „Биволъ“, подписано от главния директор на главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г. Илияна Илиева. Тъй като най-едрите нарушители са многогодишни партньори и подизпълнители на скандалната Джи Пи Груп, разследването се превръща в своебразен газов #ДжиПиГейт.

 22. 22 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 241 Весело

  Хммм... дали двамата са ортаци или не, не бих желал да коментирам, бих казал кратко ... е имат общи прилики и не само физически, но ще подхвана (не за първи път) друга тема.
  Ако някой от нас е държавен служител и безпричинно или редовно отсъства от работа след не много дълго време остава без работа.
  Ако си служител в частна фирма и ако 3 дни отсъстваш безпричинно от работа на четвъртия ден вече си свободен да си търсиш работа.
  Интересни са ми народните представители, които аз без умисъл наричам дУпетати.
  Пеевски не е единственият, който редовно не ходи на работа. Не е първия, а няма да бъде и последния, който си присвоява такава превилегия. Интересното за мен в случая е, че работодателят – българският народ нищо не може да направи, тъй като най-важните решения промерно: заплатите на депутатите, отпуски и почивни дни, трудова дисциплина и т.н. се решават не от работодатяля а от самите тях.
  На това място се сещам за старата българска поговорка „не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава“.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe

  robin ot Crusoe
 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Защо го ядоса не е ясно. Но изглежда му се получи ефекта на огледалото. Колкото повече му се заби , толкова огледалото отвръща.

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 313 Весело

  Ако повече му харесва "колаборатори" - "конграчулейшънс"

  Спечелихме битка, но не и войната!
 27. 27 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3569 Весело

  Вероятно Бойко не е харесал турското "ортак"...по европейско е да са "съдружници" или шефове на "управителния съвет" на България!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Диабетът ще прекърши младия и успешен любовник на доган и ортак на банкянската мутра...

 31. 31 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1617 Весело

  "Ортак " се използва при дребни сделчици , за да се спечели нещо за ден или седмица , от тази гледна точка си направо обидно и Паунова наложително е да си посипе главицата с пепел от камината.....

 32. 32 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Много добър преглед на ортаклъка на ГЕРБ и ДПС, особено в съдебната власт.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Бих добавил още няколко пункта относно "орталъка" между ГЕРБ и ДПС:
  1, Пълен синхрон при сагата с избора на Гешев
  2.Пълен синхрон при ключови назначения в регулатори, служби, съдебна система и др.
  2.Пълен синхрон в говоренето на ГЕРБ активисти и това в медиите на Пеевски.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Гневно

  До коментар [#21] от "nij50393132":

  Загубите не тези фирми пак ние ще ги платим! Ням Борисов да ги плати!

 37. 37 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Текстовете задължават всички собственици на медии да декларират информация за "всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицето, предоставило финансирането". Критици тогава заподозряха, че Пеевски и съвносителите на закона (Велислава Кръстева и Йордан Цонев) се целят в медиите, които получават грантово финансиране от неправителствени организации.

  Това не мога да разбера лошо ли е? Лошо ли е да се знае кой откъде получава финансиране. Щото то финансирането не е само от Америка и други демокрации, ами може да бъде и от Раша, Турция та дори Китай и Саудитска Арабия.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Управляват ни СВИНИ! Яд ме е на всички провансалски бекове и чиновници, дето гласуват за ГЕРБ!

 40. 40 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Повече от половин година министър-председателят Бойко Борисов не се появяваше на пресконференции.

  А колко пъти се е появявал др. Радев на пресконференции. Сигурно на пръсти се броят случеите в които журналисти са му задавали въпроси. Въобще нивото на журналистите и журналистиката е отчайващо ниско - интервюта с предварително ясни въпроси, постоянно полягване пред силните на деня и т.н.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2268 Весело

  Защото истината боли.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 43. 43 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Повече от половин година министър-председателят Бойко Борисов не се появяваше на пресконференции.А колко пъти се е появявал др. Радев на пресконференции. Сигурно на пръсти се броят случеите в които журналисти са му задавали въпроси. Въобще нивото на журналистите и журналистиката е отчайващо ниско - интервюта с предварително ясни въпроси, постоянно полягване пред силните на деня и т.н.
  —цитат от коментар 40 на oak17621787


  Стига с тоя Радев, хайде вземи Германия за пример. Меркел да се е скрила от журналистите или да не ходи в парламента? А на президентът им сигурно и името не му знаеш. Всеки спрямо задълженията и отговорностите.

 44. 44 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Текстовете задължават всички собственици на медии да декларират информация за "всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицето, предоставило финансирането". Критици тогава заподозряха, че Пеевски и съвносителите на закона (Велислава Кръстева и Йордан Цонев) се целят в медиите, които получават грантово финансиране от неправителствени организации.Това не мога да разбера лошо ли е? Лошо ли е да се знае кой откъде получава финансиране. Щото то финансирането не е само от Америка и други демокрации, ами може да бъде и от Раша, Турция та дори Китай и Саудитска Арабия.
  —цитат от коментар 37 на oak17621787


  Във всички държави които си изброил има закон за лобизма. Не е лошо да се лобира НО се знае кой за кого го прави. Лошо е когато цяла парламентарна група лобира под прикритието на закон винаги в посока ,към близки.Пресен пример През Горанката до председателката на комисията по финанси във полза на лотариите.

  SHADOWS of SOFIA
 45. 45 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  [quote#44:"K2"][/quote]

  Или Спас Панчев за колекторите

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  [quote#44:"K2"]
  —цитат от коментар 45 на nij50393132
  Или Спас Панчев за колекторите[/quote]

  Все едно . Защо за толкова години не се престрашиха да приемат закон за лобизма. Излиза лобиста на трибуната и обяснява. Моя човек търси подкрепа за бизнеса си. Ако го подкрепим това ще донесе такива и такива приходи в бюджета за такъв и такъв срок. Тогава депутатите ще решат дали е полезно и дали да го подкрепят.

  SHADOWS of SOFIA
 48. 48 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  [quote#47:"K2"][/quote]

  Имам чувството, че ние все черпим най-лошите практики от всякъде. Толкова дефекти има в системата от години, а сега лъснаха и такива за които ние обикновенните не сме знаели или по-скоро всеки знае нещо индивидуално. Ако през 1989 г бяха ясни дефектите на предната система, то сега не съм сигурен дали някой изобщо може да обобщи всичко.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#33] от "vassilun":Слава Богу няма какво да ми попречи да пиша онова, което мисля!Спомням си времената, в които това не беше възможно и съм :"Не, благодаря"!Тук очевидно има много хора, на които им е мъчно за времената, в които имаше само една "истина"!
  —цитат от коментар 38 на selqnin


  Истината винаги е една.
  Лъжите са безброй.

 51. 51 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Ядоса го, защото е вярно.

 52. 52 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Ама са си ортаци.

  Комунистите са виновни!
 53. 53 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  До коментар [#38] от "selqnin":

  Истината винаги е само една , интерпретациите са много, а вие тиквите , като Тръмп си измисляте алтернативен свят

 54. 54 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2772 Неутрално


  Ами наистина "ортаци" не е правилно.

  Правилното е "съучастници".

 55. 55 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 457 Неутрално

  ... щото се римува с "котараци"

 56. 56 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Не са ортаци, оня му е господар

 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  Повече от половин година министър-председателят Бойко Борисов не се появяваше на пресконференции.А колко пъти се е появявал др. Радев на пресконференции. Сигурно на пръсти се броят случеите в които журналисти са му задавали въпроси. Въобще нивото на журналистите и журналистиката е отчайващо ниско - интервюта с предварително ясни въпроси, постоянно полягване пред силните на деня и т.н.
  —цитат от коментар 40 на oak17621787


  1. Докато президентът има само фигуративна позиция, то работата на премиера е ежедневна и много отговорна. Присъствието на президента не е толкова наложително.
  2. За да ти вярват хората първо научи граматиката и тогава се опитвай да коментираш. Пише се "случАй", а не "случЕй". Казваш случАйно а не случЕйно.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на just
  just
  Рейтинг: 562 Неутрално

  За да не обидите тази крехка душа Баце, следващият път използвайте бизнес термина-
  съдружници.

 59. 59 Профил на Jeny Gadjeva
  Jeny Gadjeva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И какво от това ако ГЕРБ са в коалиция с ДПС? Какво от това ако Борисов е имал някакъв конструктивен контакт с Пеевски?.
  Та нима БСП не бяха в коалиция явна с ДПС два мандата? Сега защо търсят под вола теле. Защо търсят подкрепата на ДПС за да свалят Борисов?
  До кога това лицемерие и интригантство. Така или иначе ДПС са отдавна трета политическа сила представена парламентарно. ДПС е незаобиколим фактор в българският политически живот. Така че всеки упрек от страна на БСП и ДБ и други подобни е явно преднамерен и крайно лицемерен.

 60. 60 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3705 Весело

  До коментар [#8] от "Роси":

  По-скоро на татко и син.

 61. 61 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 797 Неутрално

  "Свободна Европа" ни огрява чрез блогърката си с изисквания за пещерен парламентаризъм, където партиите се трябва да се изявяват чрез гладиаторски битки помежду си и недопускане на ЗАКОНОДАТЕЛСТВО. Напомням на ПП, че единственият случай, в който десните сме имали законодателно мнозинство е кабинета на Костов. Във всички останали сме разчитали на извънпартийна подкрепа за прокарване на законите, което е РАБОТАТА на Парламента. ДПС се оказва най-интелигентната партия, която винаги свири ВТОРА цигулка на УПРАВЛЯВАЩИТЕ и без която не може и си взема своето. В такава ситуация беше БСП, в такава ще попадне и ДеБъ някой ден, когато СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО. Такава е хавата и така ще продължи да бъде.

 62. 62 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Поли, всичко това е ясно. Извадете конкретика - кои обществени поръчки на кои фирми са дадени?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK