Българският национализъм няма да спаси българската кауза в Северна Македония

Днешната историческа наука знае, че появата на различни идентичности е нормален процес, и разполага със средства да го опише, без да го осъжда.

© Георги Кожухаров

Днешната историческа наука знае, че появата на различни идентичности е нормален процес, и разполага със средства да го опише, без да го осъжда.Спорът със София ще се реши след парламентарните избори в България през пролетта, предрече наскоро премиерът на Северна Македония Зоран Заев и по всичко личи, че това очакване не е само негово. Подобни са прогнозите и на мнозина в България, според които след изборите или националистите ще излязат от властта, или, дори да останат, няма да са толкова мотивирани да търсят краткосрочна популярност сред избирателите. Вероятно такива са очакванията и сред партньорите ни в ЕС, които засега оказват умерен натиск върху България да промени позицията си с разбирането, че преди изборите това ще е трудно, но след тях натискът за решаване на спора със Скопие ще стане съвсем различен.


И едва ли някой очаква, че геополитическите интереси на Германия например ще отстъпят пред нашите. Или пък че Зоран Заев просто ще излезе по телевизията и ще "признае", че дядо му е бил българин. Никой реалистичен сценарий не допуска подобно развитие, а сравненията с решаването на противоречията на Скопие с Гърция са повърхностни. В нашия случай ние искаме доста повече, ситуацията днес е различна, ресурсите и лобитата ни са по-слаби, ЕС вече е уморен от казуса, а и да не забравяме, че на Гърция й трябваха почти 30 години да постигне някакво и то компромисно за нея решение - време, което ние няма да имаме.


С други думи най-вероятният сценарий след пролетта е, че българската външна политика ще бъде изправена пред провал, който ще трябва да завърши или с явно и унизително отстъпление, или с формално приемане на някакъв "план за действие", който вероятно ще съдържа точно толкова малко конкретни и ясни ангажименти, колкото и прословутият Договор за добросъседство. И докато такъв провал може да зарадва краткосрочно политическите противници на националистите у нас, то в общ план ще бъде провал на българската външна политика, който ще ни върне в по-лоша позиция на Балканите, отколкото преди "македонската" акция, оглавена от вицепремиера Красимир Каракачанов в края на миналата година.
Разбира се, малко пресилени са твърденията, че едва ли не Европа "не разбира" българската позиция.


Европа доста добре разбира проблемите на идентичността.


Франция не е забравила напълно времето, когато учениците в Прованс са били тормозени, ако говорят на диалект (или на провансалски език, ако желаете) в междучасията, а в Южна Италия и във Венеция днес може и да се чувстват италианци, но има хора, дори и да са малцинство, които изпитват малко носталгия към времето, когато италианци изобщо е нямало, а пиемонтският крал си е знаел мястото.


Кой е ирландец и кой "британец" в Северна Ирландия пък остава политически въпрос, който е решен преди всичко с желание да не бъде поставян.


Така че за Европа въпросът за идентичностите не е неразбираем, а е просто нежелан - спомен за всичко, което тя иска да преодолее с проекта за Европейския съюз и напомняне за всичко, което може да провали този проект. Затова и българската позиция беше възприета повече или по-малко като антиевропейска и направо опасна.


На българската външна политика ще бъде трудно да представи убедителен аргумент срещу това, което заявяват лидерите в Скопие, а именно - че


всеки е такъв, за какъвто се самоопределя.


На фона на българските искания за признаване на някакви исторически обстоятелства на международно и държавно равнище това звучи като европейска и модерна позиция.


Именно в това иначе безспорно твърдение обаче се крие слабостта на позицията на Скопие - слабост, която засега българските дипломати доста плахо атакуват, като предпочитат да се фиксират върху исторически въпроси и особено върху сакралната 1944 година, която искат да бъде призната за начало на македонската нация въпреки основателните възражения, че нациите не са предмет на "признаване" от когото и да било.


Вярно е, че нациите не са предмет на признаване, но държавата има един прерогатив, с който фактически предопределя отношението си по националните въпроси - образованието. И докато през XIX или началото на XX век е било норма държавната образователна политика свободно да формира и унифицира идентичността на гражданите, това в наши дни не е толкова безспорно и очевидно право на държавата. И в този елемент се крие шансът на българската външна политика да избегне унизителния провал и все пак да постигне нещо от целите си в Република Северна Македония.


Един по-съвременен подход към въпроса за идентичността


несъмнено би приел позицията на Скопие, че всеки е такъв, за какъвто се самоопределя. Но това, което можем да използваме успешно, е именно думата "всеки". Всеки един гражданин, а не мнозинството от гражданите от името на всички. Идентичността не е въпрос на гласуване, а на лично убеждение или избор и доколкото тя почива на определен исторически разказ, всеки има право да получи достъп до историческо образование, което не засяга неговата идентичност, не я отрича, не я заклеймява и не се опитва да я промени.


Докато фактът, че в наши дни македонска идентичност съществува, е безспорен, дори от думите на политиците от Северна Македония се вижда, че тя не е хомогенна. От една страна е позицията на националисти като някои кръгове във ВМРО-ДПМНЕ начело с бившия премиер Никола Груевски, според които македонската народност съществува едва ли не от край време.


В тази посока обаче е и официалната линия в македонските учебници, които виждат македонска народност поне от средните векове. На другия полюс е крилото на друг бивш премиер от ВМРО-ДПМНЕ, Любчо Георгиевски, който сам придоби българско гражданство, като се обяви за българин. По средата са позициите на бившия външен министър Денко Малески, но и на бившия премиер и сегашен специален представител на Скопие за разговорите със София Владо Бучковски, които застъпват тезата, че днешните българи и днешните македонци някога са били един народ, макар че днес не е така.


И накрая стои политически обусловената двойнствена позиция на днешните лидери на Република Северна Македония, която може да бъде проследена в изказванията на президента Стево Пендаровски, който един ден казва, че Гоце Делчев се е самоопределял като българин, на втория ден - че всеки е такъв, за какъвто се определя, а на третия пламенно отхвърля идеята, че Гоце е бил българин, независимо как се е определял.


Тази многопластовост, нееднородност и понякога противоречивост на македонската идентичност не е нещо уникално. Тя просто не е имала времето, което са имали останалите национални идентичности, да се унифицира, да заличи от поколение на поколение различията и вътрешните противоречия. Това, което обаче ние можем да поискаме, е не тя да се откаже от съществуването си или да приеме някакъв изгоден за нас вариант на националния си исторически разказ, а да се каже ясно, че


времето на насилственото изграждане на хомогенни идентичности със силата на училището вече е свършило.


И че македонците с българско самосъзнание, както и тези, които са чували, че дядовците им са се определяли като българи, имат право в училище да намерят един исторически разказ, който по един съвременен начин включва всички възможни варианти на идентичността. А не някакъв вариант на историята, който дълбоко в себе си индиректно твърди, че македонците с българско самосъзнание са или заблудени жертви на българската пропаганда, или пък някакво малцинство, нещо различно от техните роднини (в прекия смисъл роднини) с македонско самосъзнание. Не разказ, в който участват отколе и до днес българи и македонци, а разказ, който показва, че можеш да се чувстваш българин и пак да си толкова македонец, колкото македонецът, който не се чувства българин. И че и двата варианта не те правят нито чужд, нито изменник.


Съвременната историческа наука е напълно в състояние да предложи исторически разказ, който няма да засегне ничия идентичност. Днешната историография разглежда идентичността като динамичен процес, а нацията - като продукт на модерната епоха. В края на краищата всяка една идентичност е възникнала в определен исторически момент при определени политически условия. Българи също не е имало от времето на Адам и Ева и ако можехме да се върнем назад в поколенията, всеки един от нас щеше да намери онзи свой предшественик, който се е обявил за българин и с това е отрекъл предишната си идентичност.


Независимо дали това е станало през VII, IX, или чак през XIX в.,


в начина на мислене на днешните националисти и този първи българин е бил изменник


на предишната си идентичност. Но днешната историческа наука знае, че появата на различни идентичности е нормален процес, и разполага със средства да го опише, без да го осъжда.


Това вече бихме могли да го поискаме, без да изглеждаме и да бъдем представяни като дивашки балкански националисти. Напротив, това би било модерна и европейска позиция, а властите в Скопие ще трябва да обясняват защо искат да промиват мозъците на македончетата с българско самосъзнание с македонски националистически разкази в учебниците. Това би било и действителното насилие над македонците с българско самосъзнание, а не толкова къде били публикувани списъците на получилите българско гражданство. Това би било насилието над съвестта, за което бихме могли с право да държим отговорна държавата Северна Македония и за което тя не би могла да се оправдае с действия на частни лица в частни медии.


Тук въпросът е обаче доколко ние самите сме готови да приемем подобен подход към историята.


Макар че у нас разбирането, че българската нация се образува (както и останалите нации) в края на XVIII и началото на XIX в. се налага и в историческата наука, и в образованието още преди поне 50 години, все още в масовото съзнание тегне националният мит, че първият българин се е родил от връзката между прабългарски воин и славянска селянка.


В някакъв момент, особено покрай интереса към тракийското наследство от края на 70-те години на XX в., в този генеалогичен мит влиза и повече или по-малко тракийска кръв. Не че смесването на тези елементи не е истина, напротив - така е, но ние много добре знаем, че вероятно повечето днешни българи няма да намерят в гените си точно тази комбинация. Българската идентичност намира своя апотеоз във вазовия стих "син съм на юнашко племе", но чисто статистически повечето предци на днешните българи през по-голямата част от Средновековието вероятно са били поданици по-скоро на "лошия" византийски император, отколкото на "добрия" български цар, плащали са на лукавия василевс данъци и сигурно са участвали дори в армията му.


Докато самите ние не погледнем на принадлежността си към своята нация като на продукт на сложен процес на историческа идентификация, който продължава чак до Освобождението, а не като резултат пряко от пресичането на Дунав от хан Аспарух, няма как да поискаме и от днешната Северна Македония да приеме този подход. Приемането, че идентичността не е обусловена по кръвен път от дълбока древност та чак до днес, ще ни отърве и от още един кошмар на българската политика към Скопие - че някой ще поиска да признаем македонско малцинство у нас или да си адаптираме собствените си учебни програми към съществуването на македонци.


Но ако просто приемем, че националната идентичност се е образувала през Възраждането, че този процес е многолик и обхваща различни по-ранни етнически, религиозни и локални идентичности, няма как да бъдем изобщо въвлечени в спор дали жителите на Пиринския край са българи или не. Щом са изградили българска идентичност, значи са българи - точно по същата причина, поради която са българи хората в останалите части на България. А прословутото село у нас, населено с няколко къщи с македонско самосъзнание, спокойно ще може да се определя както желае по същата логика.


Нашата задача ще бъде по-лесна от македонската,


доколкото българското масово образование е имало доста повече време да прави каквото си иска за унифицирането на българската идентичност и сега няма да му се налага да лавира между толкова слоеве в нея. Но подобен цивилизован и отворен към различните идентичности подход несъмнено ще постави някои въпроси как се преподава историята у нас.


Например защо, въпреки всички положителни стъпки и усилия през последните 30 години, все още избухват такива ожесточени спорове при всеки опит историята ни в училище да не бъде представяна като непрекъсната борба на "нашите" ("добрите") и "чуждите" ("лошите")? Ще трябва да сме готови да отговорим защо все още съществува онзи исторически разказ, който още преди десетилетия даде повод за вица за българското турче, което било вдигнато в час по история да разкаже за боя при Шипка и казало: "Нашите отгоре се отбраняват, а нашите отдолу нападат".


Разделянето на историята на "наша" и "чужда" е характерно за националистическата историография. Националистическа не в някакъв осъдителен смисъл, а в чисто хронологически - от времето на изграждането и господството на националните държави, когато господстващият исторически разказ за "добрите" и "лошите", "правите" и "заблудените", "патриотите" и "изменниците" е бил налаган задължително на всички още от първия ден в училище.


Днес е напълно нормално да поискаме това да не се повтаря в Северна Македония. Но трябва да имаме очи да го поискаме. Трябва да сме готови за такъв своеобразен гамбит, защото ще трябва да пожертваме нещо, за да получим предимство в преговорите, но преди всичко пред международната общественост.


А докато външната ни политика е функция от позицията на националистически сили, които не дават да падне косъм от нашия собствен национален мит, това няма как да стане. Ако нашата позиция е по-съвременна, македонският национализъм ще се разкрие с цялата си анахроничност и примитивност. Но колкото по-националистическа е нашата позиция, толкова повече на нейния фон македонският национализъм ще може да се представя като едва ли не европейско мислене.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (375)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Основния проблем на България не е Македония и как искат да се водят там гражданите ,а че българите напускат България и то безвъзвратно .

 2. 2 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Пълни глупости !

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 3. 3 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Спорът със Северна Македония обслужва руските интереси на Балканите - агент "Иван" от МВРО беше активиран от водещите си офицери с тази цел.

 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  Правилно.
  Дали в момента напускат или не е спорен въпрос.
  Но наистина главният проблем на България е да напълни сегашната ни територия дори механично.

 5. 5 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  И след изборите ние българите НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ГАВРА СЪС СОБСТВЕНАТА НИ ИСТОРИЯ, ЕЗИК,ТРИБАГРЕНИК, И НАЦИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ И СУВЕРЕНИТЕТ!
  Недейте да се заблуждавате ВИЕ В ЗАБЛУДЕНАТА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Всички българи които живеят в РСМ да заповядат да си извадят български паспорти и НЕКА СЕ ОБЕДИНИМ ОТНОВО, за да живеем достойно!
  И нека веднъж и завинаги чуждите интереси, (които винаги са имали за цел да ни разделят- както териториално, така и идеологически чрез репресии) да изчезнат за сметка на националните ни!

 8. 8 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 507 Неутрално

  "Ние своето не даваме и чуждото не щем!"
  Самуил не даваме, Конески не щем. Делчев не даваме, Къдрев не щем.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално
 13. 13
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 14. 14 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  “ всеки е такъв, за какъвто се самоопределя.”... и бла-бла-бла за “идентичност”
  ——
  Та не е ли точно туй проблемът — да се самоопределяш като съседа си. На таквоз “самоопределение” му викат “кражба на самоличност”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Къде е противоречието бе отроднико.
  Тебе те стяга чепикът, че около 40 000 турци изселници като тебе вече 3-та година се завръщат. Основно децата им.
  Това беше и основният спор преди 3 години-да им дават ли или не българско грождонство. На децата и внуците им.
  Даже в Габрово дето не е имало турци се заселиха поне 200.
  Даже кощунствено се обсъждаше дали трябва да се строи джамия.

 16. 16 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Г-н Къдрев е превода4 от македонски език?

 17. 17 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  https://m.youtube.com/watch?v=zmqTg4NXZhU

  Пуснете химна на Република България в РСМ и ще разберете кой е българин и кой не!

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Весело

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  За коментара викам.....

  Bukalemun
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Иначе индустрията откъде ще има кадри като гледаш статистиката за жителите на Габровско област. Слава богу днес няма жителство по комунистически и може да има 3 жители, а да живеят 200 000.
  Много добре за нацията защото турчета, македончета, англичанчета учат на български език и българска история.

 21. 21 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Спорът със Северна Македония обслужва руските интереси на Балканите - агент "Иван" от МВРО беше активиран от водещите си офицери с тази цел.
  —цитат от коментар 3 на volarok


  След 20 години северната ще се казва Източна Албания и всички спорове ще изчезнат.🐵

  Много съм прост
 22. 22 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  В статията има позитивна програма - да настояваме, че 100 000 македонци, 20% от не-албанското население в трудова възраст, свободно, без натиск са се определили като българи и са подписали съответните декларации, като са искали паспорт.
  Тези хора трябва да имат възможност да учат историята си свободно, с уважение към правата им, без да бъдат тормозени от македонските власти.

  Северна Македония има сериозни проблеми с малцинствата, имаше практически вътрешна война с албанците, затова България е в пълното си право да се притеснява за правата на малцинствата - включително българи - там. Не виждам как ЕС би могъл да възрази срещу подобна позиция.

 23. 23 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Първо: българската позиция няма да бъде променена след изборите, поне не драстично. Над 80% от българите одобряват тази позиция, независимо на кого симпатизират политически
  Второ: и в Германия предстоят избори.
  Трето: Защо авторът реши, че нямаме време за решаване на спора? РСМ нямат време, не ние.
  Четвърто и пето: не ми се четеше повече.

 24. 24 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  А за националната кауза - не мисля, че някой в България иска обединение с която и да е част от Северна Македония. В миналото може би, но днес категорично не, благодаря.
  Ако има такива, да ходят да копаят тунел под границата, щом ги влече, но да не ни занимават с глупостите си.
  Така че авторът се бори срещу измислена от него позиция. Дебатът сега е за историята и образованието, което залага съседна България като крадец и враг в учебниците. И води до тормоз на хората в Македония, желаещи да се определят като българи.

 25. 25 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 584 Любопитно

  Българската кауза отдавна е загубена , от 1945 та до наши дни никой от българските управляващи , умишлено не използвам думата държавник защото в България държавници няма , не направи нищо за милионите българи останали извън пределите на България . Та въпреки че каузата е загубена все още има живи хора които помним че баба ми Мария е българка , а как ще се наричат моите братовчеди в Македония е техен проблем .Спорът е за предците ни и ако предците ми не са българи , какви сме ние потомците на бежанците от Северна Гърция и Македония .

 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Ами да де. Основният проблем на България е този.
  Важното е да изсмучем чрез икономиката българите в СМ и Поморавието.
  А Сърбия и СМ днес са ни като колонии - внасяме евтини суровини като медни и оловноцинкови концентрати.
  И 10 войни да бяхме водили нямаше да го постигнем.

 27. 27 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#3] от "volarok":

  Ако обслужваше руските интереси, щяхме да ги спрем за НАТО, а не за ЕС.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#24] от "еспресо":


  Всеки който е българин ДА ЗАПОВЯДА ДА ЖИВЕЕ В БЪЛГАРИЯ ОТ КЪДЕТО Е ПРОИЗЛЯЗЪЛ, ОТ КЪДЕТО Е РОДЪТ МУ!
  Защото не всяка територия може да ти бъде родина!!!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  ”всеки е такъв, за какъвто се самоопределя.”

  Много разпространена заблуда. Не е единствено и достатъчно условие да се самоопределиш. Фактите също имат значение. Необходимо е и околните да потвърдят самопределението ти. Мнозина са се определяли за Наполеон, Рокфелер или Дарт Вейдър, но никой не ги възприема като такива,щото няма как да е истина. В случая брачедите се самоопределяха и за наследници на Александър Македонски, но никой не им се върза и накрая мнозинството се отказаха да са антички.
  Околните са възприемали Самуил такъв, какъвто е бил - български цар, Георги Делчев се е самоопределил като българин и околните - турци, сърби и гърци са потвърдили самоопределението му в документи.
  За българите да не говорим... Айде, нема нужда днес тия в Скопие да го самоопределят. Истината трябва да се уважава, била тя и историческа, ако ще и да е неприятна. На автора явно не му харесва, но ще трябва да приеме, че за никой няма пълно щастие. 😀

 32. 32 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  Пак изцепки.
  200 турски граждани не само, че не са се заселили в Габрово, но не са го и посетили през 2020.
  Това за някъква идея за строеж на джамия в Габрово е пореден връх на творчеството Ви.
  За пореден път - не намесвайте Габрово в излиянията си.

 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Весело

  До коментар [#26] от "Да вярваме на истината":

  Ще изсмучеш?.... :)
  Тогава поне си запуши ноздрите....да не дадеш фира....
  Между другото....в Босна има сирийци.... Възползвай се дорде и те не поумнеят...

  Bukalemun
 34. 34 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 831 Весело

  Къдрев (кой по дяволите е тоя) е накъдрил страшни глупости, но има и добри попадения.
  Не знам дали някога е отварял труд по геополитика, или и той е от кохортата леберали, които изказват съждения по темата, защото е модерно....
  Както медицината не е за лаици, така и геополитика та.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 831 Весело

  До коментар [#31] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Самоопределянето все пак трябва да почива на обективни факти и критерии, а не на измислици, както правят скопските микимауси.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 37. 37 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Къде са сега "мисирките", които от сутрин до вечер възхваляваха Бойко като Балканския лидер, обединителят на Западните балкани? Това му е поредната работа като пътя за Рилския манастир, само дето още скалата се крепи макар и на косъм. Самото присъствие на ВМРО в Борисов 3 изключваше нещо добро за западните ни братя, учудващо е как ги пуснахме и за НАТО. Но явно Каракачанов явно е преценил ниското ниво на кадрите в МВнР - Екатерина Захариева и Георг Георгиев и безропотното им подчинение на ББ (Георг го има сниман как целува ръка) и си е изиграл правилно картите. Когато Македнците трябва да тръгнат по евроатлантическия път имат проблем на пръв поглед само с Гърция, скопските аналози на ВМРО поне на там са фокусирани, към нас по малко. Обединителят на Балканите ББ гордо представя успешна балканска външна политика и си пише заслуги за Преспанското споразумение, като ни обяснява за подписания и с нас "Договор за добросъседство" - Голям успех, но докато договорът на Скопие с Атина е 100 страници и подготвен от професионалисти, нашата хартишка е от 3 и е творчество на Катето и Георг под редакция на ББ и Каракачанов, оставя се подробностите да изгладят от група историци от двете страни по спорните въпроси, за по-малко наивните е ясно, че и без да имат политическа мотивация двама историци е абсолютно невъзможно да достигнат до съгласие по която и да е тема, така че мисията е мъртво родена. Достатъчно е Каракачанов да налива по малко масълце от наша страна, а колегата му в Скопие от тяхна и работата е готова. Защо да има Каракачанов интерес? Самото съществуване на ВМРО е основано на това разединение, същото е с колегата в Скопие. Ако РСМ влезе в ЕС ще се обезсмисли съществуването на тези две организации от двете страни на границата, на Краси ще му спре делаверата и с паспортите. Към днешна дата на тая "скала" и укрепиха "косъма" с едно вето и ще прехвърлят цялата каша на следващото правителство. Къде е цинизма, ЕС знае, че държи пръчката и моркова за БГ - 28 млд евро - за част от тия пари и Каракачанов ще смени боята, ако изобщо нещо зависи след изборите от него, за ББ няма да говорим какво би направил. Така 84% ще си останат с псуването по Скопие и Брюксел, а тарикатите ББ и Краси ще им се хилят колко са тъпи.

 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#32] от "ivangabrovo":

  Много ми е странно как индивиди като тебе не са стъпвали десетилетия в Габрово сте по-компетентни и запознати от мене дето всеки ден съм сред тези хора:)
  Все едно аз всеки ден да казвам компетентно какво е положението дето ти и бат пламен живеете:)
  Ами от Нова година до днес ние назначихме англичанка, пред очите ми дойдоха поридно семейство германци привлечени от Стемо и поредни турци инженери в Подем и АМК.
  Така, че малко ела на живо.

 39. 39 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  РСМ винаги е имала проблеми с идентичността на северномакедонците и затова периодично си сменя позицията за тази идентичност.
  1. Първо бяха наследници на македонците от времето на Сашо Макето, само дето не обясняваха къде са били през тези векове разлика между 323 г. пр. н. е. до 1991 г. когато е декларацията за независимост.
  2. Когато обаче Гърция се запъна да признае тази им идентичност и се видя, че Гърция няма да отстъпи, учените в РСМ веднага изоставиха прдишната идентичност и измислиха нова славянска идентичност. Сашо Макето беше захвърлен на бунището на историята и севеерномакедонците бяха обявени за бащи на всички славяни... Старобългарският език беше обявен за "старомакедонски".
  Сега разбира се разбирате защо сега пък България вече е против признаването на тази идентичност. И защо България има такава позиция.
  Проблемът на северномакедонците е че те винаги крадат нещо чуждо и се сърдят, че никой не им го дава.
  А свое те нямат. Защото ако признаят своето ще се окаже, че истината е много проста, но и много болезнена след толкова години промиване на мозъци.

  ДБ=БКП
 40. 40 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Ние не осъждаме появата на македонската идентичност през ХХ век, приели сме я, но авторът преди да пише небивалици, специално за средновековната балканска история, нека се заинтересува, да прочете документи и да опише геноцида над българите в Караджорджевска и Югославска Македония, пък току виж станало чудо - може и да го осъди.
  Изобщо, нека авторът чете повече исторически документи, ако може. Дневник, следите ли за качеството на материалите си?

 41. 41 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Доброто попадение на Къдрев е в абзаца на самоопределението - всеки в Македония има право на самоопределение, а не само подсърбите и югославяните. Българи в Македония е имало и преди микимаусите, ще има и след тях.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 42. 42 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Те са с промити мозъци както и ние какви каузи какви пет лева.
  Те ни мразят но знаят че могат да разчитат само на нас.
  От Чичо ми Мирчо знам една песничка.
  Сърби,Турци,Гърци биха се без страх.
  А клетите Румънци дигнаха налко прах.
  Ех нищо ех нищо не ще заплачем нйи че скоро много скоро Бай Ганьо ще хи бйи.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 43. 43 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 677 Весело

  ”всеки е такъв, за какъвто се самоопределя.”Много разпространена заблуда. Не е единствено и достатъчно условие да се самоопределиш. Фактите също имат значение. Необходимо е и околните да потвърдят самопределението ти. Мнозина са се определяли за Наполеон, Рокфелер или Дарт Вейдър, но никой не ги възприема като такива,щото няма как да е истина.
  —цитат от коментар 31 на Котаракът на Шрьодингер


  Имаме примери с футболни отбори!

  Sapere aude
 44. 44 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Не знам, не знам, натиск щяло да има.
  Португалия директно каза, че въпросът не е приоритет за тях, и също, че България не бива да бъде смятана, че задържа разширяването.
  А Германия просто млъкна след 31.12 за това.

 45. 45 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  ”всеки е такъв, за какъвто се самоопределя.”Много разпространена заблуда. Не е единствено и достатъчно условие да се самоопределиш. Фактите също имат значение. Необходимо е и околните да потвърдят самопределението ти. Мнозина са се определяли за Наполеон, Рокфелер или Дарт Вейдър, но никой не ги възприема като такива,щото няма как да е истина. В случая брачедите се самоопределяха и за наследници на Александър Македонски, но никой не им се върза и накрая мнозинството се отказаха да са антички.Околните са възприемали Самуил такъв, какъвто е бил - български цар, Георги Делчев се е самоопределил като българин и околните - турци, сърби и гърци са потвърдили самоопределението му в документи.За българите да не говорим... Айде, нема нужда днес тия в Скопие да го самоопределят. Истината трябва да се уважава, била тя и историческа, ако ще и да е неприятна. На автора явно не му харесва, но ще трябва да приеме, че за никой няма пълно щастие. 😀
  —цитат от коментар 31 на Котаракът на Шрьодингер


  Точно, даже за тази еуфория похарчиха една торба пари и прешърнаха Скопие в кич, въпрос на време е естетиката да надделе и да почнат да бутат статуи (това не са паметници)

 46. 46 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  ”повечето предци на днешните българи през по-голямата част от Средновековието вероятно са били поданици по-скоро на "лошия" византийски император, отколкото на "добрия" български цар”

  Пълна глупост, вероятно от човек бягал от часовете по история и математика. От 681 година до 1018 година, плюс от 1185 до 1396 година, грубо прави 550 години българска власт и 170 годиниви византийска. Дори област Македония да вземем за пример, българската власт там е около 400 години.
  Първият български владетел на Македония е Пресиян Първи, последният от ПБЦ - Пресиян Втори.
  Въстанието на Асен и Петър 1185 година обхваща и Македония, познайте от три пъти защо?
  Бай дъ уей за македонските историчари е въпрос за един милион долара, защо последния ”македонски” цар Пресиян Втори, носи името на първия бъкгарски владетел на Македония... Истината много трудно се побира в някои Скопски главици. 😂

 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#39] от "anonim440":

  Разделянето на историята на "наша" и "чужда" е характерно за националистическата историография
  =======
  Това прочете ли го?
  Това е рърха на тази статия.....
  В Анадола....когато бяха на власт.....светските превратаджии залагаха до дупка на това.....
  Затова днес на всякъде по света има турци....

  Bukalemun
 48. 48 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 831 Весело

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Аби, ти ли в урока за Шипка си казал:
  Нашите отгоре се бранят, а нашите отдолу атакуват!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 831 Весело

  До коментар [#32] от "ivangabrovo":

  човекът живее в когнитивен дисонанс

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Странно е, че македонският въпрос заема толкова важно място в главите на българите след като
  - за около 100 години е причинил най-тежки щети на населението и държавата
  - днешна България губи собственото си население с огромна скорост
  - не е логично да си русофил и български националист

 53. 53 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Къде са сега "мисирките", които от сутрин до вечер възхваляваха Бойко като Балканския лидер, обединителят на Западните балкани?
  —цитат от коментар 37 на nij50393132


  Пфф, мислиш ли, че писанията на един умен човек ще ги стресне? Кога е?

 54. 54 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не знам дали някога е отварял труд по геополитика,
  —цитат от коментар 34 на Пипера е много лют


  Я кажи ти кой "труд по геополитика" си отварял 😁😁😁

 55. 55 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Нещо много сте се фиксирали в комунистическото недоносче Севмак.
  Каузата е,да пазим паметта на жертвите и мъчениците на проведения геноцид над българите там.
  Извършени са Престъпления срещу човечеството,тежки жестокости,срещу големи маси хора, масови убийства, изтребления, депортация,преследване по политически, етнически и религиозни причини.
  Вместо покаяние и катарзис,срещаме арогантност,лицемерие и продълважащо ругателство над българските символи,дух и култура.
  Трудно ми е да разбера точната кауза на списвача по горе.
  Аз съм българин от Егейска Македония и ми е трудно,да разбера тези ежедневни
  напъни,да се одържавят и европеизират изкуствено,група недорасли,неосъзнати примати,пък били те и с македонски корени.
  Българското мнозинство македонци,се срамуваме от това некултурно,заседнало в миналото и комунизма македонско малцинство от района на Вардар и Северна Македония.

 56. 56 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 663 Весело

  До коментар [#23] от "Чубрица":

  Това ми напомня едни други 80%.

 57. 57 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Петре, а да обясниш как пък точно ще ни принудят да вдигнем ветото с ежедневно горене на български знамена, бой, омраза и преследване на българи? Как точно ще стане?

 58. 58 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Аз се чудя как италианците не им изперкат едно вето на тия, защото има една група в Скопие която налага мнението, че Рнесанса е македонска заслуга и от Данте до Леонардо все е маке, а пък Гарибалди е имал македонския бунтарски дух и затова е свършил тези работи. Даже и учебник са написали тия в Скопие.

 59. 59 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#56] от "dokoro":

  Няма проблеми, нека ви напомня на каквото искате.
  Ето какво мисли Иван Костов по въпроса. Явно и той е минал към тези "проценти".
  https://www.mediapool.bg/kostov-severna-makedoniya-ima-problem-s-es-a-ne-s-nas-news314499.html

 60. 60 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  До коментар [#19] от "дерибеев":

  Гранта винаги е с предимство! А статията няма смисъл от коментар, защото е пълен потрес...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 61. 61 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Нещо много сте се фиксирали в комунистическото недоносче Севмак.Каузата е,да пазим паметта на жертвите и мъчениците на проведения геноцид над българите там.Извършени са Престъпления срещу човечеството,тежки жестокости,срещу големи маси хора, масови убийства, изтребления, депортация,преследване по политически, етнически и религиозни причини.Вместо покаяние и катарзис,срещаме арогантност,лицемерие и продълважащо ругателство над българските символи,дух и култура.Трудно ми е да разбера точната кауза на списвача по горе.Аз съм българин от Егейска Македония и ми е трудно,да разбера тези ежедневни напъни,да се одържавят и европеизират изкуствено,група недорасли,неосъзнати примати,пък били те и с македонски корени.Българското мнозинство македонци,се срамуваме от това некултурно,заседнало в миналото и комунизма македонско малцинство от района на Вардар и Северна Македония.
  —цитат от коментар 55 на hav08635628


  Е ти как ги виждаш нещата, да държиш "примата" изолиран в територията му, докато му уври главата ли?

 62. 62 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Петре, а да обясниш как пък точно ще ни принудят да вдигнем ветото с ежедневно горене на български знамена, бой, омраза и преследване на българи? Как точно ще стане?
  —цитат от коментар 57 на zxp53317185


  Я кажи кой българин е бил преследван?

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#38] от "Да вярваме на истината":

  Около 30% от годината съм в Габрово.
  Достъчно, за да съм наясно, че писания Ви, като това, не отговарят истината. Не съм компетентен да определя на какво психическо отклонение се дължат; надявам се да не е патологично.

 66. 66 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  [quote#53:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  Не, кучетата си лаят, кервана си върви. И ходи им обяснявай на тия "историци", че във вековете границите в Европа са променяни милион пъти и в Берлин им дреме, ако във Виена решат, че от утре говорят Австрийски

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Вече трети ден Дневник упорито мълчи за запаления български флаг в любимата му Северна Македония!
  —цитат от коментар 67 на Dankol


  Защо лъжете?
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/01/15/4163875_severna_makedoniia_osudi_paleneto_na_bulgarskoto_zname/
  Имате ли някаква лична изгода от това?

 69. 69 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Раванището на "анализаторите" в Дневник достига до невероятно дъно, всеки бил такъв какъвто се самоопределял, от утре да прекръстим България на Общочовешка марсианска федерация на независимите полово неутрални единици.

  Свободата, Санчо...
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Аз предлагам да поставим ултиматум на Брюксел, ако не ни подкрепят и другите 26 страни членки не натиснат Скопие да приеме нащиете условия, ние напускаме ЕС и повеè нещем да ùем за тях.

 72. 72 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Първата част на статията е безпощадно точна. България се набута на такова място, благодарение на "корифеите" на външната политика Калинка Пазарджишка, Тулуп Банкянски и Шкембе-ДеСе Войвода, че няма полезен ход. Исканията на населението, изразени в интернет за илюзорни, а тези на самото правителство - неизвестни и неизказани. Дава ни се отсрочка единствено заради изборите, след което ще последват тежки въпроси, на които правителството няма отговор. Най-вероятно ще се подпише някакъв формален договор, дето уж македонците правят компромис за нещо, но реално няма да направят компромис за нищо съществено - ни език, ни идентичност, ни спорните исторически герои.
  —цитат от коментар 70 на Сенсей НАНАЙ


  Абсолютно, ако вече не са го и направили (подписването) и Заев да си го държи в чекмеджето, докато минат изборите. Краси не знае де, защото щеше да е оревал орталъка. И пак банкянския тарикатлък в действие.

 73. 73 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  А кога ще има публикуван матетиал по темата от експерт? Между другото гледах едно интервю с Илхан Кючук по една от македонските телевизии. Много добре пидготвен и разбиращ проблема човек (той и за това отговаря в Брюксел) Не би било зле може би да се публикува и неговото виждане по въпроса.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Политиката на Европа към Балканите не се е променила вече 200 години - разделяй и владей. И сега така, ще търсят как да разделят един народ като на едната част говорят да се пишат "македонци" щото либералните ценности и т..н подбни фантасмагории, а на другата - че имало коненсус, че не е "прилично" да имат собствен интерес и други измислици. Значи каталунциите в Испания, руснаците в Естония и Украйна, шотландците и ирландците в Англия, да не говорим за либийците, сирийците, иракчаните дори палестинците нямат право на самоопределение, а "македонците" имат. Западът прдължава с надменната си колониална политика сега чрез обединена Империя, наречена Европейски съюз.

  Свободата, Санчо...
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Самоопределението, глупако! Нъл тъй беше?
  Гоце Делчев - ясно самоопределил се като българин, в Скопие искат да го самоопределят като македонец. Що тъй според грантовите журналя, самопределението важи само за скопските севмак и не важи за българите като Делчев?

  Цялата севмак идентичност се гради в отричането на идентичността на самоопределили се българи.
  Григор Пърличев бил македонец и македонски писател? Нима?

  "– От каква сте възраст?
  – 30 годишен.
  – От каква сте народност?
  – Българин.
  – Не е можно българин да има черни коси и черни очи.

  На това не отговорих, но приковах очите си в неговите. Он наведе своите.

  – Не ли Ви сами от амвона казахте, че от произношението на една само дума можете да познаете всекого дали е елин или не, а аз нито думата елин не мога да произнеса, какта Ви я произнасяте.

  Рангавис онеме. Разговорът стана несносен и се оттеглих. След три дена ме повикаха универ[ситетските] власти. Първий въпрос беше:

  – От каква сте народност?
  – Българин.

  Замълчах.

  Мoжете ли изусти неколко стиха на ""?
  – Всичките, ако щете – и почнах да изустявам.
  – Стига! – ми казаха.
  – Но с това не можете се увери, че стихотворението е собствено мое: аз и чужди стихотворения изустявам. За да се уверите, дайте ми тема, каквато щете, и върху нея да сложа неколко стихове.

  Останаха смаяни. Те беха напълно уверени, че стихотворението не може да [не?] [4] бъде мое.

  – Искаш ли да те пратим в Оксфорд или в Берлин да се учиш на общий счет?

  ... Узнах, че целта им беше да ме посвятят на гърцка служба, и казах:

  – Нужда велика е да ида у дома си. "

  "Подробно описвам тези обстоятелства, за да знаят юношите, че чрезмерната радост е по-убийствена от скръбта. Нека знаят и това, че не пиша от собствена своя гордост, но за възвишение на народната. Дотолкова ние, българе[те], сме били ругани и презрени от всите народности, чтото време е вече да се опомним. Като чете човек народните ни песни, дето всека хубавица се нарича гъркиня, неволно ще заключим, че клетото самопрезрение е знак на българщината. Време е да се покажем хора между хората. Българското трудолюбие редко се намира в другите народи; то ни е облагородило; то е било, е, и ще бъде наше спасение. Ако е истина, че безделието е майка на всите зла, то тъй също истинно е, че трудът е баща на всите добрини. Какво преимущество могат да имат пред нас другите народности? Като слушал съм всеобщите над българщината ругания, целий живот съм прекарал с мисълта, че не струвам ничто. Тази съща мисъл ме отстранявала от най-високите кръгове на обществото, без които никой не бива знаменит гражданин, нито списател. Верно е, че горделивий никога не прокопсува, но верно е такожде, че и който презира себе си, е самоубийца. Първия грех, разбира се, е по-опасен; но ние, българе[те], треба да се пазим повече от втория: треба да уповаваме на силите си, на трудовете си. "

  Г.Пърличев, Автобиография


 78. 78 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Десетки хиляди македонци в края на 19-ти век са напускали Македония и са идвали в новоосвонодената България. Защото Македония по него време е била част от Османската империя и защото са се чувствали българи. Не са отивали в Сърбия. От края на 19-ти век Сърбия започва насаждането на македонизма. Тезата на сръбската политика е "вие не сте българи, не сте и сърби, вие сте македонци". Целта е Сърбия да предотврати създаването на голяма българска държава около границите си.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1567 Гневно

  Авторът да вземе и се замисли , дали става въпрос за национализъм или за нещо далеч по-елементарно , защото ще е достатъчно да му обяснят историята на тези земи поне от Освобождението насам , за всичко възможно направено от всички за национално обединение и ....причините това да не стане !Да не говорим , че фанцузите съвсем не са подходящ пример.....Историята рядко дава шанс за велики дела , а тези които ги изпуснат си навличат презрението на потърпевшите......

 82. 82 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#66] от "nij50393132": "... във вековете границите в Европа са променяни милион пъти и в Берлин им дреме, ако във Виена решат, че от утре говорят Австрийски..."

  По "умно" заключение не съм чел. Да, така е. Но никой не оспорва, че Бисмарк е прусак, въпреки че е германец. Така че и ние не ви оспорваме " идентитетот", въпреки че сте българи.

 83. 83 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Българският национализъм няма да спаси българската кауза в Северна Македония"Пишещите и препечатващи такива "статии" в белите страни се маркират като ЧУЖДЕСТРАНЕН АГЕНТ
  —цитат от коментар 80 на БГА Балкан


  Русия или бившите комунистически страни откога станаха "бели държави"?

 84. 84 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#77] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Още един "македонски просветител" Йордан Хаджиконстантинов, който въвеждал в училищата македонски език...

  "Ний, болгари, имаме преполна и високодостойна слава от другия славяне и достойни са да отдаваят верху нас чест, понеже сме ги дарувале писменост. Ний, болгари, имеюще си коренобитен и изобилен язик, това е наша граматика, това е наш словар. Всекой, който дерзае да осуждава наше болгарство, той е образ Момусов — кой заповядова ний человеци очи да имаме на груди и нос отзади... Ний, болгари, се удостоихме ли училища и мудри учители да имаме? Наскоро и граматика, и „Словар” ще имаме, и имаме!"

  БОЛГАРСКА ПИСМЕНОСТ

  („Цариградски вестник”, 19 юли 1852)

  "Болгарин - прави и верний, и благородний човек. Болгарин е любител всякое добро, болгарин е срамота да се отрицава от свойат род и язик — той болгарин, който родо свой си хули, името му е ни ден, ни нощ. Аз съм болгарин, плачем за нашите изгубени болгаре, които ся по долная Мизия, затова должни сме да ся жертвуваме за бракята наши пресладкий болгари!"

  БОГ

  („Цариградски вестник”, 21 юли 1851)

 85. 85 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Докато в РСМ не спрат да репресират българите и да правят всякакви там машинации срещу нас- ние никога няма да им кажем да за ЕС !
  Нека си го набият в зелените кратуни!

 86. 86 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#84] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Константин Миладинов, според титовите севмак е основоположник на новата македонска поезия.

  "Но молям Вас, огласите, кои изпратих да ги раздадите со честниот ваш лист, споминвеещем нещо за песните и особено за западните во Македония болгари. Во огласот ми Македония назвах Западна Болгария(как и требит да се викат), защо во Беч(Виена) гърците се разпоряжват сос нас како со овци. Тие Македония сакает гърцка земя и не может даже да разберат како можит да не йе гърцка. А тамошните повике од два милиона болгаре що ке ги сториме? Неужели уще болгарите ке бидет овци, а неколку гърци да ни бидет овчари? Поминаха тие времина, а гърците ке си останат само со сладкиот им сон."

  31.1.1861г.
  Писмо на К.Миладинов до Георги Ст. Раковски

 87. 87 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1606 Разстроено

  Исторически сме прави , но от днешна гледна точка -не. Това в политиката/защото в крайна сметка спорът е политически/ е възможно. И това показва, от което дс-каракачановци бягат като дявол от тамян, че в определен исторически период, Българското влияние в Македония е катастрофирало. Днес, единственото правилно действие е да го възстановим. Но за това се изисква работа -обмислена, трудна , дълга, неблагодарна , тъйкото ,подобна работа не избира депутати... България НЯМА политика към Македония, за разлика от всички съседни страни...

 88. 88 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Балканския дивак, особено от бивша Югославия, по манталитет е много подобен на арабина – войнолюбец, подъл и лукав, агресивен, жената е собственост и украшение и може да бъде бита и убита, мързелив и беден и си мисли, че неговото истина е вселенската истина! Това са много опасни неща в ЕС нещо са се объркали – напуска Великобритания и приемат Република Северна Македония с бутафорната столица Скопие!

 89. 89 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Всички българи които живеят в РСМ да заповядат да си извадят български паспорти и НЕКА СЕ ОБЕДИНИМ ОТНОВО, за да живеем достойно!И нека веднъж и завинаги чуждите интереси, (които винаги са имали за цел да ни разделят- както териториално, така и идеологически чрез репресии) да изчезнат за сметка на националните ни!
  —цитат от коментар 7 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Аз бих допълнил,близо милион българи от Украина,Сърбия и др да получат,по бързата процедура български паспорти ,а не да ги мотаят с години!

 90. 90 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Моля, пояснете, как един северняк ще напише българин на латиница? Знае се, че на анлийски се пише "bulgarian". Как ще го произнесът? Въпрос с повишена трудност - "бугарин" или "бългериан". И понеже отговорът е ясен северняците веднага да изпратят искане до английската кралица със заповед да променят английския език и да пишат bugarin.

 91. 91 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#87] от "fkm26555709": "Исторически сме прави , но от днешна гледна точка -не. Това в политиката/защото в крайна сметка спорът е политически/ е възможно. И това показва, от което дс-каракачановци бягат като дявол от тамян, че в определен исторически период, Българското влияние в Македония е катастрофирало. Днес, единственото правилно действие е да го възстановим. Но за това се изисква работа -обмислена, трудна , дълга, неблагодарна , тъйкото ,подобна работа не избира депутати... България НЯМА политика към Македония, за разлика от всички съседни страни..."
  ––––––––––––––––––––––
  ДРЪН-ДрЪн-Д р ъ н и това е защото не разбираме, това за което говорим и не можем да го сглобим, а само нещо подхвърляме.

 92. 92 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#87] от "fkm26555709": "България НЯМА политика към Македония, за разлика от всички съседни страни... "

  Смешник!!! Сърбите обаче имат политика, така ли? Гърците, също. И каква е тяхната политика. Малко е да те нарека "смешник".

 93. 93 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#61] от "nij50393132":
  Иде реч за нравствена хигиена.
  За покайване и смирение.
  Нещо като - ако ти изгорят едното знаме,дай им другото...или дай им ризата си.
  Физическата дистанция и хигиена,
  са ни я осигурили,поне за пет години напред.
  Икономичесата също.
  Поне до К25.

 94. 94 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 91 Неутрално

  икономическата(карантина)

 95. 95 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Като чета коментарите отново разбирам, че 80% въобще не са разбрали написаното в статията.
  Авторът не подкрепя македонската позиция, а обяснява, че българската дипломация умишлено или от глупост се набута в безисходна позиция. Няма как да спечелиш някакъв спор ако поставяш неизпълними условия и заемаш незащитими позиции. Дори и да си "исторически" прав.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  [quote#96:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  Снощи ти казах нещо, външно политическите познания се разшириха или е Македония или Тръмп и щатските проблеми. Рано е за ракийка и салатка за бг анализатора, но до довечера тази тема ще мине 300 коментара :)

 98. 98 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Като чета коментарите отново разбирам, че 80% въобще не са разбрали написаното в статията.Авторът не подкрепя македонската позиция, а обяснява, че българската дипломация умишлено или от глупост се набута в безисходна позиция. Няма как да спечелиш някакъв спор ако поставяш неизпълними условия и заемаш незащитими позиции. Дори и да си "исторически" прав.
  —цитат от коментар 95 на pafaka22


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 99. 99 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Не знам кой и кога реши, че всички в ЕС с нетърпение преритват да приемат РСМ в ЕС и че се оказва някакъв невиждан политически натиск на България. Германия е напълно наясно, че в момента, в който България каже "да" на РСМ, на преден план ще излязат поне още 5 държави, които ще кажат "не". Нидерландия и Франция ще са първите. Португалия пък изрично заяви, че по време на нейното председателство въпросът няма да се разглежда. На всички е ясно, че в следващите 10 години шансовете за разширяване на ЕС клонят към нулата. Не само няма да се указва някакъв засилващ се натиск, но напротив, позицията ни е удобна за доста държави в ЕС.

 100. 100 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Кузман Шапкарев бил "еден од најзначајните собирачи, публикатори и афирматори на македонски народни умотворби и еден од првите македонски учебникари. "

  Първите му издадени учебници са :

  1868 – „Българский буквар, част А, или Взаимоучителни таблици на наречие по-вразумително за македонските българи“
  1868 – „Голяма българска читанка или втора чяст на българскийт буквар на наречие по-вразумително за македонските българи“

  За себе си Шапкарев пише :

  "Родил съм се в охридский градский квартал, Варош називаем, в махалата «Св. Безсребреници Врачей», [1] на 1-й февруарий 1834 год. (следователно днес, 1895 год., съм на 62-годишна възраст), от родители сиромаси, родом българи, православни християни...
  Каза се по-горе, че всекъде, в училищата, в църквите, в манастирите, в митрополията и пр., служеше гръцкий язик. Но при все това язикът на населението, т. е. българския, беше си юстанал домашен, чаршийски или народен язик, макар в него и да бяха се вмъкнали някои и други гърцизми и гръцки думи, както и много турцизми и турски, или сърбизми и сръбски думи, вследствие на многовременното с тези народности съживуване или съседство, следователно и непосредствено с них съприкосновение. Това си е неизменяем природен закон. Но да не помисли някой, че като гръцкий язик бе взел толкав връх по официалното църковно-училищне отношение, паралелно с него вървела е и мисълта за гръцка народност, не; това да се мисли, било би голямо и дебело заблуждение и страшно унижение за българский ни народ. Въпиюща неправда е, дето някои от днешните наши родолюбци — народни деятели, за да възвишат себе и превъзнесат своите старания и действия за в полза на народа си, та да преувеличат услугите си, които по длъжност може би принесли на своя народ, унижават того последняго, като безстидно смеят още да казват, че той уж съвсем бил погърчен, но че те, със своите неусипни (!) и неуморими (!) трудове, отървали го от гърцизма и го обърнали в българизма! Бог да пази съвестните люде от подобна зараза на самохвалство, ущърбно за народното ни достолепие. Допреди появлението на църковний български въпрос, когато се раздуха идеята за народностите, не само в Охрид, но и никъде по Македония не съществуваше между българите някаква идея за гръцка народност — никой българин дотога не казваше, че бил грък или българофон, както по-после го изковаха и както някои българи гъркомани, от инат, се казват, но пък нито се погрижвеше някой за променвението на църковно-училищнето статукво, за въвежданието сир. българский язик в църквите и училищата, или за поискване църковна независимост, на което, както ще се каже на потребното място, пръв е дал повод и подтик покойний Д. Миладинов на 1857 год. в Струга, на 1858 год. в Кукуш и на 1859 г. в Охрид. Всекой дотога знаеше и признаваше си, че е българин, но се учеше на гръцки язик не за да стане грък, а просто, за да се изучи и просвети, както някога европейците учили са се на латински не защото били латини или за да станат такви, а просто защото нямали още свой литературен и обработан писмен язик. Според мене нашите македонски българи, като нямали българския свой язик обработан, нито учебници на него, а нито пък било им възможно да направят онова, което нито по-голямата българска маса дотога не бе направила, сир. да обработят язика си, в такъв случай, казвам, македонските българи не направили зле, дето са се учили на гръцкий язик. Защото, на кои български учебници ще можеха да се учат, на псалтир и на наустница ли, на които се учеха българите в Дебър, Кичава, Прилеп и Скопие? И какво щеха да научат от тях и колко ли щеха да прокопсат? — всеки знае. Там, където бяха се учили на гръцки, намираха се в наше време по някои учени стари, без да си изгубили народността; а къде ли са оние учени, които излезли от тогашнето българско на псалтири и наустници учение? Няма ги никак, нито могло да ги има.
  А че всичко това се е направило от гръцките владици и въобще от гръцкото висше духовенство, което с въвежданието гръцкий язик у българите искало да ги погърчи за в полза на великата гръцка идея..."

  К. Шапкарев,

  МАТЕРИАЛИ
  ЗА ИСТОРИЯТА НА ВЪЗРАЖДАНИЕТО БЪЛГАРЩИНАТА
  В МАКЕДОНИЯ ОТ 1854 ДО 1884 год.

  http://macedonia.kroraina.com/bmark/ksh/shapkarev_spomeni_stranica_zaglavna.jpg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK