Подкрепа с таксите или закрепостяване на студентите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2771 Весело

  Много по-работещ ми изглежда подходът в казуса с учителите - ясна политика на държавата, че заплатите растат и ясно повишен интерес към професията от кандидат студентите. Ако се направи нещо подобно и за бъдещите лекари, а да не се направи е чисто самоубийство, повече от тях ще предпочетат да останат.
  За останалите специалности, поне според мен, свободната конкуренция е за предпочитане.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  Тия умници задминаха комунистите. Тогава разпределението беше 3 години.
  Сега предлагат 67% увеличение.
  Гарантирано от ГЕРБ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3804 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, в САЩ е така със студентите които са издържани например от Министерството на Отбраната, после служат в различни модули на Националната Гвардия или с договор при редовните военни - Колин Пауел е от тези кадри. И с медицината е така, 50% от дълговете по образованието за 3 години работа в места с недостатъчно медицинско обслужване (индиански територии, ако щеш резервати, Аляска и т.н) или 100% за 5 години работа там по договор.
  Имитацията е най-добрият комплимент, нали така ?

 4. 4 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 847 Любопитно

  Докато комунизмът в мисленето и действията не си отиде от тази страна ,нищо добро не ни чака .Не може всички да продължаваме да плащаме за ненужни специалности и ненужни специалисти .Ако цената на образованието е реална а не петстотин или хиляда лева на година всички ще се започнат да се замислят дали да си губят времето с специалности за които се знае че няма реализация .
  В гадната Великобритания в която е много скъпо образованието са дали възможност и на бедни и богати да кандидатстват за държавен заем , и когато завършиш или ако изобщо завършиш спрямо получаваните доходи започваш да си връщаш заема.

 5. 5 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  За кои лекари става дума? Спре ли източването на здравната каса всичко ще се оправи. Свободната конкуренция по "български" съсипа образованието е моето мнение.

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2771 Весело

  До коментар [#5] от "nwj49315903":

  За абсолютно всички, и за медицинските сестри. А ако не спре източването в Здравната каса какво ще правим, то, като гледам, няма изгледи да спре?
  По принцип силно вярвам в свободната конкуренция и че тя е основата на прогреса. Но за някои неща трябва да има изключение. Образованието и здравеопазването най-вече, без държавна подкрепа там заминаващите си българи ще продължат да се увеличават. А кои подкрепя нашата държава всеячески - чиновниците, полицаите.... Стъпката с учителите беше много правилна.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":

  ТИ КАРАЛ ЛИ СИ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ В бЪЛГАРИЯ И АКО ДА ТО ЗА КОЛКО ВРЕМЕ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Напред науката е слънце,
  коята в социални мрежи грей.🐵

  Много съм прост
 9. 9 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "boevbisser":

  Свободната конкуренция свършва там ,където започва геополитиката.Ама ти си вервай в нея де,лошо нема.🐵

  Много съм прост
 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2771 Весело

  До коментар [#9] от "Шакир Зулов":

  И в това, което казваш, има истина, няма нужда да го вярвам. А за свободната конкуренция - засега нищо по-добро не е измислено.

 11. 11 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Медицинските специалности наистина са проблем. Частните студенти плащат по 7000 лв. на година, докато за държавна поръчка държавата поема голяма част от таксата. Отделно са преференциите за общежитие, стаж и т. н.

  Трябва да се работи тези хора да останат тук и да се върне инвестицията в тях. Със сигурност даването на перспектива и по-добри условия е едното. Но трябва да бъдат законово ангажирани поне известно време да работят в държавата, която ги е обучил и финансирал.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  Каква свободна конкуренция в държавната администрация виждаш?
  Калинка, торен бръмбар, милиционер... и така до безкрайност.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на gcz57373646
  gcz57373646
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Тия още не са излезли от социализма. Останалите държавици и то такива от 'наш тертип' развиват биотехнологии, електрически автомобили (Хърватия) и дори електрически самолети (Словения). Държавите подкрепят директно тези технологии, държавни инвестиционни фондове гарантират кредитиране ... Ето на че се прави, възможно е. Това са хиляди работни места с висок добавен продукт. Тия нашите КУРИФЕИ още на някакви бележки и печати разчитат. Нито една голяма фирма българкса нямаме ! До 30г. ще събираме миди по плажа, поне това ни е дал Господ, но ние и това си го разорахме

 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2771 Весело

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За частния сектор говоря, аз съм си частник, в държавния имам опит 3 г. като член на борд.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  До коментар [#14] от "boevbisser":

  За частния всички знем но и там е изкривено всичко благодарение на държавните и общинските поръчки.
  Щом си бил в борд знаеш отлично невидимата страна на нещата.
  Конкуренцията е като в приказката за царския син, който си търсел жена по света.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":За частния сектор говоря, аз съм си частник, в държавния имам опит 3 г. като член на борд.
  —цитат от коментар 14 на boevbisser


  И члена ти изпадна от борда?🐵

  Много съм прост
 17. 17 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Тия умници задминаха комунистите. Тогава разпределението беше 3 години.Сега предлагат 67% увеличение.Гарантирано от ГЕРБ.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Е Кмете тогиз беше за всички а сега е справедливо.
  Ако искаш за без пари ако си платиш свят широк.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3804 Весело

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не, "кмете" нямаше работа за мен и ме пратиха в казармата след като се върнах в България с диплома за висше образование вместо да ми позволят да завърша предложения ми докторат във Варшава. След това пак нямаше, та заминах в аспирантура след национален конкурс. Когато се върнах, пак се чесаха по главата какво да правят с мен макар че бяха задължени да ме вземат на работа във ведомството заявило аспирантурата, имаха свои хора за уреждане. Е, аз бях упорит и готов да вдигам шум, та ме назначиха. Та така. А ти къде работи по разпределение, във Вълчидол ли?
  ПП
  Да не се засегнеш от последното, спомни си филма с Апостол Карамитев.

 19. 19 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#6] от "boevbisser":

  Според скромното ми мнение лекарите печелят доста добре, за сестрите съм съгласен. Понеже вярваш в свободната конкуренция кажи през последните години колко частни болници се построиха в София? Стъпката с учителите казваш, според теб откъде идват парите за увеличение на учителските заплати? Ще дам жокер, училищата са на делегиран бюджет. Това, че МС увеличава ставката не означава, че има пари за увеличение извън "елитните" училища. Свободна конкуренция, дявола е в детайлите.

 20. 20 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2771 Весело

  До коментар [#19] от "nwj49315903":

  Много малко лекари печелят добре, иначе защо да напускат с писъци България. За сестрите пък да не говорим - 700-900 лв. базова заплата, унижение някакво, общите работници в строителството вземат 2 пъти повече.
  За учителите явно не си разбрал - във всички държавни училища заплатите са увеличени, в абсолютно всички - процесът стартира още от 2017, ако не се лъжа, и приключва догодина. Парите идват от нашите данъци, разбира се, откъде да дойдат. И тези пари са едни от малкото, за които поне аз не съжалявам, че са ми ги взели.

 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  До коментар [#4] от "lout66":

  Във Великобритания има както скъпо,така и евтино образование. Под "евтино" да не разбира некачествено.

 22. 22 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 1198 Весело

  До коментар [#9] от "Шакир Зулов":И в това, което казваш, има истина, няма нужда да го вярвам. А за свободната конкуренция - засега нищо по-добро не е измислено.
  —цитат от коментар 10 на boevbisser


  Е хайде сега да не отричаме "предимствата" на плановата икономика, особенно 5 годишния цикъл 😂😂😂

 23. 23 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 1198 Любопитно

  До коментар [#4] от "lout66":Във Великобритания има както скъпо,така и евтино образование. Под "евтино" да не разбира некачествено.
  —цитат от коментар 21 на deaf


  Или безплатно образование както е в Шотландия. Всеки може да се запише да учи в Сейнт Андрюс например, което е един от най елитните университети в ОК.

 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  Според мене, висшето образование трябва да е платено без дотации от държавата но да има разработени чадтни и държавни механизми за взаимноизгодно опрощаване на таксите.
  За частните механизми е ясно —> предприемачи финансират студенти срещу определени задължения в договор.
  За държавата —> според нуждите определя специалности от висш държавен интерес. За тези специалности предлага стипендии/студентски заем или както там му се вика, срещу определени условия. Едно от условията за опрощаване на заема може да бъде и работа определено време след завършването в държавни и общински фирми или чрез нещо като държавна посредническа агенция за работа отдаване на такива хора на частни фирми (последното може и лошо да го обясних)
  Колкото по проста е схемата, толкова по полезна и работеща ще бъде.
  При нас редовно се финансират скъпи обучения на служители, като са обвързани да рабитят определено време. Ако иска да напусне по рано —> доизплаща остатъка. Просто, разбираеми и прозрачно —> и няма място за сръдни и емоции.

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Тия умници задминаха комунистите. Тогава разпределението беше 3 години.Сега предлагат 67% увеличение.Гарантирано от ГЕРБ.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  А доживотното "жителство" след 3-те години разпределение, що го пропусна, а?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 26. 26 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  Тази идея предполага, че държавата поема отговорнотта да насочва студентите към подходящите специалности.
  В сатията е описано защо държавата не може да реши къде да насочи хората, но има и още една вреда. Пречи на стдентите да направят свой отговорен избор.
  Добрите стари капиталисти са го измислили. Вземаш студентски заем и учиш каквото си решиш на своя отговорност. След това връщаш заема и страдаш ако си сгрешил, което е ефикасен мотив да не грешиш.

  подпис
 27. 27 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ".....похвално е че образователно министерство търси начини да задържи не само студентите си, но и мисли за бъдещето на пазара на труда, заедно с реалния бизнес...."
  Е, затова вдигна таксите на задочно обучение (за машинни инженери) от около 400-500 лв на семестър на 1200 лева на семестър. За да осигури необразована работна ръка. Евала....Прост народ - слаба държава.

 28. 28 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 12 Неутрално

  няма да стане за медицинските кадри, поне докато заплащането не стигне 70-80 % от това в развитите ееропейски страни. В цяла Европа има недостиг и цената на трда е далеч по-висока. Тук добре платените (според мен) са малко - точно толкова, колкото е нужно за съответното (правилно) лечебно заведение да получи нужната висолоплатена пътека .

 29. 29 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  Да им дават студентски кредит - ако искат да завършват да ходят където и да е и да си го връщат.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5182 Неутрално

  Това закрепостяване НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ

  Всеки дипломиран лекар ще си бие камшика и
  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще ИЗБЯГА В ЧУЖБИНА
  Първо - за да изкара за 1 или две седмици парите
  колкото му е струвало цялото образование в България
  Второ - ЗА ДА НЕ ПЛАЩА НИЩО на държавата

  Истината е че такива държавата ЩЕ ГИ ФАНЕ ЗА ФАНТОВКИТЕ

  Нито може да им попречи да заминат и да работят в чужбина

  Нито може да вземе от току-що завършил младеж без доходи
  и имущество каквото и да е
  Ако случайно има такъв с имущество - било по наследство
  било по други причини всеки селски адвокат ще го научи
  да го разкара това имущество на близки и роднини и да остане
  гол като пушка без нищо налично за конфискуване

  Тази врътка минаваше само в СЪВЕТСКА БОЛГАРИЯ
  Сега НЯМА КАК ДА МИНЕ

 31. 31 Профил на bezdom
  bezdom
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Има простичко решение :
  Студентските такси се оформят като кредит, който след завършването трябва да върнеш за 5 години (60месеца), като за всеки месец работа в България ти се опрощава една вноска ( без значение на държавна или частна работа или свободна професия или някакво предприемачество ). Ако отидеш на работа извън страната, би трябвало да не е проблем да си плащаш вноските. Ако не завършиш - плащаш независимо дали си в България или не, което ще е стимул да учиш, а не за един безкрен купон както е сега

  Не плащам данък обществено мнение
 32. 32 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5182 Неутрално

  няма да стане за медицинските кадри, поне докато заплащането не стигне 70-80 % от това в развитите ееропейски страни. В цяла Европа има недостиг и цената на трда е далеч по-висока. Тук добре платените (според мен) са малко - точно толкова, колкото е нужно за съответното (правилно) лечебно заведение да получи нужната висолоплатена пътека .
  —цитат от коментар 28 на zhoo


  Точно така !

  НЯМА МЕХАНИЗЪМ по който държавата да попречи
  на дипломиран лекар да работи където си иска по света
  само защото имал да връща пари по частен договор
  какъвто се явява този за КРЕПОСТНИЧЕСТВОТО срещу безплатно обучение

 33. 33 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Идиотите с комунистическо мислене на тази територия не свършват. И малкото кадърни, избиращи да останат студенти тук ще почнат да бягат в чужбина. Един кадърен вишист през трудовия си живот изплаща с пъти обучението си чрез данъците и осигуровките, които плаща. Ама работа на държавата е да създаде достойни условия за труд и заплащане, нещо, което не прави. И нашите мутро-бизнесмени си мислят, че с комунистически ограничения насила ще държат някого тук да им работи без пари. Е, няма да стане.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 34. 34 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 163 Неутрално

  Каквито и глупости да мислят по министерствата ,няма да им се получи.Естествен стремеж е на всеки човек да живее в уредена,правова държава със висок стандарт.В началото на прехода най-важно бе заплащането,но напоследък и другите фактори влияят сериозно,дори са се изравнили според мен.Та докато не се подобри като цяло ситуацията в БГ резултатите ще са такива.

 35. 35 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Всички пропускате една подробност в статията: "да сключват договор с работодатели, които да им осигуряват стаж по време на следването, а след това и работни места за период от поне 5 години.".
  По мое време - в края на социализма и първите години след него, имаше подобна практика. Сключването на договор със завод или фирма, освен гарантираното работно място след завършване, ти гарантираше и много добра стипендия по време на цялото следване. Под много добра имам предвид, че колегите, които имаха договор с някой завод, буквално си взимаха по една нормална за времето си заплата всеки месец. А останалите се борехме за успех, за да вземем 30 или 50 лв месечно, и то ако доходите на родителите ти са ниски.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 36. 36 Профил на Deantonio Banderas
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 889 Весело

  До коментар [#34] от "стефан иванов":

  Преди няколко месеца, пред университета правиха ремонт. Един от нашите професори излязал да види какво правят и как. Оказало се, че един от общите работници е доста старателен в работата, независимо, че е от малцинствата. След като го разговорил, установил, че доста добре знае и английски. Оказало се, че работникът, работи в Англия, но заради вируса временно е в България, но работодателят му плаща по 2500 лири месечно, само за да не го загуби като работник. Сами се досещате колко е заплатата на нашия професор, който знае отлично английски и френски!

 38. 38 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#20] от "boevbisser":

  Явно ти не си разбрал, общинските и държавните учебни заведения са на делегиран бюджет ерго броят на учениците определя финансирането. Задача за пети клас брои ученици 200*х= бюджет, който се разходва за издръжка на училището или детската градина. Имаше един комунистически постулат " количествените натрупвания водят до качествени промени" или нещо от сорта, колкото повече са учениците толкова по богато е едно училище, което облагодетелства големите училища в големите градове, но не влияе на качеството на образование. Отговорът на другия въпрос е лесен, казва се стандарт на живот, може успешно да сравниш нивата на средните заплати във всеки един спектър и ще установиш, че и брокерите на имоти печелят повече отколкото в България. Защо според теб шефа на болница взема огромна заплата, а сестрата 700лв? Дявола е в детайлите.

 39. 39 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 163 Весело

  До коментар [#37] от "ban":

  Ами кой му е виновен на професора.Да беше учил за бачкатор.

 40. 40 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Авторът какъв стаж има в сферата на висшето образование, че дава категорично мнение?

 41. 41 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 163 Неутрално

  Тука е така ,ревът ,че кадри няма ,но заплатите като в бананова държава.Та и кадрите ,ще са като количество и качество като в бананова държава.

 42. 42 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 163 Неутрално

  Без да подценявам никой труд и професия ,все пак трябва да има разлика от поне 50% от средна заплата на среднист и на вишист.Изключения винаги ще има но като цяло това трябва да е като ориентир.

 43. 43 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 163 Неутрално

  Каквото и да си говорим почти всичко е функция на икономиката в една държава.
  В БГ със хората които си избира народа да го управлява шанс за подобрние липсва.
  И моля да не ми се обяснява колко неща били направени и колко били вдигнати доходите
  в сравнение с преди 20г.Вижте какво направиха белите страни за 20г.Ние сме в ЕС от повече от 10г редно е да се сравняваме със държави от ЕС.

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7886 Неутрално

  Не да ги задължават, а да направят така, че младите хора да искат да останат. От друга страна, щом ти плащат образованието и ти трябва да направиш нещо за тази страна. Не за управляващите, а за хората, от чийто данъци си се възползвал.

 45. 45 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2771 Весело

  До коментар [#38] от "nwj49315903":

  Едното не пречи на другото, т.е. и училищата са на делегирани бюджети, но и заплатите на учителите се покачиха - по 25 % годишно последните 4 години. Тоест сега делегираните бюджети са просто по- високи. Какво не разбираш?

 46. 46 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Не виждам нищо лошо в това ако е само една опция, която може и да не се използва от студентите и няма да има задължителен характер. При това положение всеки студент ще има избор.
  Да не забравяме, че студентските такси не покриват изцяло образованнието на студентите и вероятно за в бъдеще те ще се увеличават, особено за специалности, където материалната база е решаваща за получаване на добро образование.

 47. 47 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  ".....дали възможност и на бедни и богати да кандидатстват за държавен заем , и когато завършиш или ако изобщо завършиш спрямо получаваните доходи започваш да си връщаш заема."
  До коментар [#4] от "lout66":
  Това е най-лошият начин на закрепостяване. Още преди да си почнал работа, вече си длъжник. И обикновено оставаш длъжник през целия си живот. Пък и каква е точно ролята на държавата? Можеш просто до си заложиш къщата или нивата и да си теглиш заем.
  Сегашната държава не бива да се ангажира с такава дейност. Къде е логиката държавата да издържа студенти, а след това частен субект да ги дои 5 години? Ми нека работодателят сам да си ги издържа. И да си избира такива, каквито му трябват. Не че беше идеално, но ми изглежда, че през социализма проблемът беше по-добре решен. Поне не изглеждаше чак толкоз конфликтна ситуацията.
  Новият икономически модел /частна собственост, конкуренция, лична предприемчивост/ все повече губи привлекателност, сили и перспектива. Малко вероятно да издържи повече години от комунизма.

  Judjuk
 48. 48 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Докато не се изтрие комунистическото мислене ще си останем винаги последни.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 49. 49 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  това са пълни алабализми.
  и без това мнозинстовото
  студенти си плащат и в момента.
  държавната поръчка е по-малка от преди.
  има много частни университети.
  честно казано и самата учебна програма
  се променя и то не към добро.
  със или без тези измислени мерки,
  сме много назад. STEM нагласата на младите я няма.
  не става с унсс 3 години и след това ама какво да правя.
  и какво става. хората стават програмисти, защото
  там има бъдеще, защото във фирмите не ти искат
  меи или фми за да си програмист. може би статията е написана
  за лекарските специалности, но и там няма как да стане.

 50. 50 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  До коментар [#47] от "Judjuk":

  абе ти у ред ли си.
  какъв нов икономически модел.
  това е политически модел.
  и е най-добрият. хората искат
  да бачкат и да се наслаждават на
  плодовете на труда си, не на
  държавно спуснато задължително
  наслаждаване. това твоето е комунизъм.

 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  "държавно спуснато задължително
  наслаждаване. това твоето е комунизъм."
  До коментар [#50] от "mihail_p":

  Аз просто сравнявам това, което при комунизма беше направено за 30 години с това което е направено през последните 30.
  Моделът не сбъркан, по-скоро е скапан. Комунизмът си беше тъпотия, няма да се върне, но и сегашният трябва да се промени, вече няма накъде да потъваме.

  Judjuk
 52. 52 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  Звучи герберски и патреотично, също като връщането на задължителната военна служба. Харесва се на широките народни маси (известни още като матреала), с изключение на потърпевшите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  До коментар [#18] от "daskal1":

  Помня го чудесно. Другаря Прашинков помниш ли го?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3804 Неутрално

  До коментар [#23] от "padrino":

  Има много и разнообразни модели, въпрос на избор на стратегия от държавата. Например, т.н. мериторичен модел, в който определен процент от класираните с най-добри и добри резултати не само учат безплатно, но са и осигурени с общежитие, храна и учебници (модел успешно прилаган от елитни частни унивреситети в САЩ). Следващата група плащат дотирани от правителството такси - такъв например е моделът за щатските (държавните) университети, като разликата обикновено е 1:4 за жители на щата и студенти извън него, включително и чуждестранни такива (често тук имплицитно е включена възможност за най-добрите сред чуждестранните студенти да са стипендианти, цени се талантът и трудолюбието).
  Има го и моделът на Харвард например, при който класиралите се по успех и одобрениите след устно интервю студенти плащат според финансовите доходи на родителите удостоверено с последните три години от данъчните им декларации и договаряне с приемащата администрация (Харвард е сред водещите по даване на пълни стипендии на умни деца от по-бедни семейства от страната и света).
  Има ги безплатните европейски модели във варианти с ограничаване на броя на приетите студенти по бал, или приемане на всички кандидати и "филтриране" (да не го нарека "касапница") с безкомпромисна академична оценка през целия период на обучение.
  В рамките на тези модели спокойно съществуват допълнителни програмни модели с договори за стипендии с държавни (споменах военните, но има и договори с други администрации, например общински или социални програми - стипендии по бедност например) и частни организации - корпорации или фондации
  Всичко е въпрос на държавна стратегия и реалности със задължения произтичащи от спецификата и конкретиката на съответния договор.
  Дотук за бакалавърските програми, магистърските и докторските са отделен разговор.

 55. 55 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1996 Весело

  До коментар [#30] от "Hawaii":всеки селски адвокат ще го научи да го разкара това имущество на близки и роднини и да остане гол като пушка без нищо налично за конфискуване...
  >>> А и Андрешко ще помага с каквото може на предприемчивия и способен младеж..

 56. 56 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1996 Весело

  До коментар [#44] от "Роси":щом ти плащат образованието и ти трябва да направиш нещо за тази страна.
  >>> А бе майната и на тази страна. Я да се уредим ние, пък страната /територията други да я мислят. Стига с този кумунистически патреотизъм.

 57. 57 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да, карал съм 3 години селско разпределение! И не съжалявам за нито един ден от него! Мнението ми е, че всички, учещи на държавна поръчка, трябва да подлежат на такова. Особено лекарите!!!!!

 58. 58 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3804 Весело

  До коментар [#55] от "тулса":

  Дали да му подскажа на :"хаваеца" за виетнамския вариант на договор при изпращане на студент на държавна издръжка в чужбина, при който имуществото на родителите се запорира от държавата и те нямат право на продажби и замени до завръщането на чадото до отработване на договора?
  Или пък за американския вариант на студентски заем, който не се анулира и при личен банкрут и те гони доживотно? (имам една колежка учила археология в Йейл, пенсионира се преди 4 години и още плаща).
  Май незачитането на подписани договори си е характерна следа от комунизма/социализма в източния модел наследен от Ленин - "мир без анексии и контрибуции" :-)

 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3804 Весело

  До коментар [#57] от "victor_victim":

  Мой роднина, професор-имунолог, на млади години е бил ветеринарен лекар по Старозагорските села. Често се смееха с негов колега, когото обвинили в злоупотреба с продажба на млади животни на ТКЗС-то. Комисията, в която бил и моят роднина, разследвала случая и дала заключение "Не е злоупотребявал, само клал и ял". Явно не е бил сам в яденето (и пиенето) защото резолюцията е била приета без възражения и без последствия. :-)

 60. 60 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 56 Неутрално

  Всичките тука дето се изказвате за това кой, какво и колко дължат студентите на държавата за обучението си, забравяте, че по време на следването, а и преди него, студентите не са освободени от никакви налози (ДДС, данъци върху имуществото, такси за администрацията и тнацията и т.н.) точно както всички други живеещи в България. Освен че преди това 19 години родителите са поемали разходите за този човек особено под формата на ДДС, така че хайде поне образованието на детето си да са платили. Аман от криворазбрания патриотизъм на сульо и пульо.

 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  До коментар [#58] от "daskal1":
  Май незачитането на подписани договори си е характерна следа от комунизма..
  >> Даа.. Има и той непоправими изкривявания на психиката , "реликт" от кумунизма в Болгария.:)
  Това, за виетнамците, не го знаех. Как е с китайските студенти? Има явно нещо да подхранва желанието им да се върнат в родината. За положението с огромния студентски дълг и как го изплащат повечето американци и често семействата им, Хаваецът би трябвало добре да знае. Дъщеря ни беше приета в Бостънския университет(BU) преди години и трябваше да плащаме "само" половината от годишната вноска. За съжаление си развали успеха с една лоша оценка и трябваше да почнем да плащаме едно над 40,000 долара годишно. Това беше над възможностите ни , та щерката се прехвърли в Калифорния, където има добри университети, с по-умерени плащания, особено за резиденти на щата.

 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3804 Неутрално

  До коментар [#61] от "тулса":

  Даа, при мен дъщерята беще на пълна стипендия в "Емори", но една оценка "В" я накара да се преориентира към по-лесна специалност за да поддържа изисквания среден успех. Тази система дава своето отражение при избора на специалност. Добре поне, че после получи пълна стипендия за такса обучение за юридическия във УошЮ, като се отказа от предложенията за 50% такса в няколко от първите 5, по-умна се оказа от мен да не служи на родителски амбиции.
  А за китайците трендът е интересен. Знаеш, че съм от над 30 години в системата и помня първите китайски студенти, които живееха по 4 души в стая, варяха си по купичка ориз който подгряваха в микровълновите в студентския център с нещо за "омазване" и ползваха душовете в спортния център. Имах асистент, който бил капитан-ЗКПЧ в армията, бяха го изпратили да следва философия, която той завърши и стана "доктор Ю" (преди това винаги се обръщахме към него с "мистър Ю" да не ни обвинят в незачитане), но остана, завърши счетоводство и сега има успешна кантора в Далас. Сега е доста конюктурно, някои с родители направили пари се връщат да помагат и печелят, други остават до получаване на зелена карта и тогава гледат да работят за американска фирма в Китай за запазване на статута и евентуално американско гражданство (имаме и такива българи във форума), трети остават и се устройват в САЩ. Много зависи от позициите на семейството в Китай.

 63. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  До коментар [#62] от "daskal1": но една оценка "В" я накара да се преориентира към по-лесна специалност
  >>> Тази пряка връзка между жизнено важната за повечето студенти финансова страна и оценката прави задачата ми трудна. Аз съм си даскал от старата школа, направо като онзи сенсей с бамбуковата пръчка в Кил Бил ( с Ума Турмън) и пиша кой каквото заслужил, а студенти се оплакват групово. Разбира се и расист и сексист ме изкарват, ако другите им аргументи не проработят:)

 64. 64 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5182 Неутрално

  До коментар [#55] от "тулса":Дали да му подскажа на :"хаваеца" за виетнамския вариант на договор при изпращане на студент на държавна издръжка в чужбина, при който имуществото на родителите се запорира от държавата и те нямат право на продажби и замени до завръщането на чадото до отработване на договора? Или пък за американския вариант на студентски заем, който не се анулира и при личен банкрут и те гони доживотно? (имам една колежка учила археология в Йейл, пенсионира се преди 4 години и още плаща). Май незачитането на подписани договори си е характерна следа от комунизма/социализма в източния модел наследен от Ленин - "мир без анексии и контрибуции" :-)
  —цитат от коментар 58 на daskal1


  Душа

  Първо
  Виетнамският вариант Е НЕПРИЛОЖИМ в държава от ЕС
  Всеки родител със запорирано имущество по договор на детето си
  ЩЕ СКЪСА ДЪРЖАВАТА ОТ ОБЕЩЕТЕНИЯ в Страсбург

  Второ
  Американският вариант също е неприложим
  доколкото ти самият ми кажи как виждаш
  конфискуване на имуществото в Сан Франциско например
  или в Ел Ей на българин по причина че дължи пари в България

  Трето
  Не е ли най-нормалното нещо тази така наречена държава
  с премъдрите и ГЕРБаджии начело вместо да мисли как да
  закрепостява младежта си и да я разпределя като по СЪВЕТСКО ВРЕМЕ
  да помисли как да направи ЗАПЛАТИТЕ КАТО В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ
  или поне колкото ЗАПЛАТИТЕ на РУСКИТЕ СТРОИТЕЛИ на ТУРСКИ ПОТОК
  в БЪЛГАРИЯ

 65. 65 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#45] от "boevbisser":

  Ти не разбираш, което е странно, издръжката на едно дете е да кажем 1500 лв годишно това число не се променя при един и същ брой деца от къде пари за увеличение на заплати? В същото време разходите за училището са постоянни, ток, вода, отопление базата се амортизира и т.н. Ти от кое би спестил, за да увеличиш заплата?

 66. 66 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2771 Весело

  До коментар [#65] от "nwj49315903":

  Заплатите последните 4 години се увеличиха двойно, бе човек. Това е неоспорим факт, познавам достатъчно учители - вярно е. Не мога да разбера какво искаш да кажеш.

 67. 67 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3804 Неутрално

  До коментар [#64] от "Hawaii":

  Въпрос на правно регулиране между страните. По същия начин по който американците си гонят длъжниците в Полша например, избягали с неплатени кредити - ако са осъдени си ги връщат като стой та гледай, и е реципрочно.
  За България договорът може да бъде с родителите и имуществена гаранция, като при виетнамците, но хайде да не спекулираме засега. Аз от своя страна обещавам да не съм член на комисия разработваща подобни закони в България :-)

 68. 68 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2931 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":

  Всичко хубаво, обаче в САЩ им предлагат стабилна и добре платена работа, както и възможности за растеж.
  Тук само ги закрепостяват и така им пречат да се развиват в най-творческите години.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 69. 69 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3804 Неутрално

  До коментар [#63] от "тулса":

  Болезнен въпрос, особено с бедни студенти от малцинствата които си губят държавното (щатско и федерално) финансиране при по-ниски оценки. Някои разбира се спекулират с това, други просто толкова могат. Имаме сериозна нужда от фокус върху професионалното обучение в следдипломните техникуми наречени "колежи" и ефективна и своевременна професионална ориентация, но в сегашната финансова ситуация университетите от масов тип са принудени да приемат студенти за които предварително е ясно, че няма да завършат, за да се осигурят приходите по формулите за дотации.

 70. 70 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3804 Неутрално

  До коментар [#68] от "Храбър":

  Говорите за идеалния случай, иначе въпросът със стабилността и доброто заплащане е доста относителен. Има немалко завършили "креативно писателство", "лидерство" и подобни специалности които работят в кафета, та си измислиха и специалната дума "бариста" да наподобява по звучене тази за английските адвокати... Както казват поляците, "истинската проверка е при прането", в смисъл доколко успешно бакалавърският "полуфабрикат" се учи в практиката на професионални знания и умения и не маловажното на социализация и интеграция в колектива.

 71. 71 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  До коментар [#70] от "daskal1":.... Както казват поляците, "истинската проверка е при прането",..
  >> Така е и не само поляците го казват и разбират. Помня един млад италианец в Мексико, женен за американка математичка, какво каза за някои руски професори там.
  "Тези , с дебелите един пръст CV-та, нека да излязат на дъската да ги поразпитаме малко." Жената работи дълги години в индустрията, но последните години преподава в един елитен университет. Там студентите са умни и старателни, но и те страдат от бележкарство. Дали ще е А- или А често е въпрос за тях на живот и смърт.:) Та такива тя се опитва да ги подготвя за една реална и сурова проверка на интервюта за работа(от които има дългогодишен опит като ....обект и субект:)) и се опитва да ги убеди, че да имаш все шестици не е решаващото.

 72. 72 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  Ето и за колегата хаваец нещо за тежестта на дълга за образование и върху американските родители:
  A Parent Trap? New Data Offers More Dire View of College Debt
  In a separate loan program, more parents are loading up on debt, often in greater amounts than their children,
  By Kevin Carey Dec. 24, 2020
  https://www.nytimes.com/2020/12/24/upshot/student-debt-burdens-parents-too.html
  .......If you have children nearing college age, you’ve probably heard a lot about student loans. Americans owe $1.7 trillion in college debt, an amount that grows every year. And while colleges differ greatly in their propensity to load up families with debt, it has been hard to identify the biggest offenders — until now.
  Colleges themselves provide parents with little information about prices and borrowing. ..и.т.н.

 73. 73 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3771 Весело

  До коментар [#58] от "daskal1":Май незачитането на подписани договори си е характерна следа от комунизма..>> Даа.. Има и той непоправими изкривявания на психиката , "реликт" от кумунизма в Болгария.:)Това, за виетнамците, не го знаех. Как е с китайските студенти? Има явно нещо да подхранва желанието им да се върнат в родината. За положението с огромния студентски дълг и как го изплащат повечето американци и често семействата им, Хаваецът би трябвало добре да знае. Дъщеря ни беше приета в Бостънския университет(BU) преди години и трябваше да плащаме "само" половината от годишната вноска. За съжаление си развали успеха с една лоша оценка и трябваше да почнем да плащаме едно над 40,000 долара годишно. Това беше над възможностите ни , та щерката се прехвърли в Калифорния, където има добри университети, с по-умерени плащания, особено за резиденти на щата.
  —цитат от коментар 61 на тулса

  Завалийките, слабички университети за децата сте избрали, ама поне тънко сте минали.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 74. 74 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Много хубава статия, обаче нещо старши икономиста от ИПИ не е дал един наистина пример - защо "закрепостяването" и "разпределението" на студентите-абсолвентите в Националния военен университет В.Търново, във Военноморския университет Варна и във Военна академия в София е работещ модел? Може би, защото този модел не е "пазарен"?

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Докато не се изтрие комунистическото мислене ще си останем винаги последни.
  —цитат от коментар 48 на Tru Soulja


  Ползваш бостанско плашило, за да оправдаеш собствената липса на увереност. И кво ще ти помогне?

  Judjuk
 76. 76 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Когато става дума за бизнеса и ако там трябват някакви видове специалисти - в техника, строителство или други области, никой не спира фирмите да сключват договори, да подкрепят избрани от тях студенти, които след това да работят за уговорения срок. Ако фирмите са доволни и ако упяват да стимулират финансово и кариерно тези млади хора - ОК. Ако не се получи, всеки договор може да бъде прекратен по различни начини, включително и по взимно съгласие.
  Що се отнася до държавата и университите, там е редно държавата да не плаща на тиква, с което да стимулира спада на нивото на образование, карайки всяко училище да прави по не знам колко приема и да няма или да е минимален броя на отпадналите, а да се плаща само на най-добрите и най-търсените универитети ( по системата с рейтингите, основани на търсене от кандидати и кариерата на завършилите), при това за специалностите, за които има дефицит. Останалите университети и студенти ( борещи е за едната тапия) да си плащат и така да се издържат.
  Може би само в областта на медицината би трябвало да се предложи по-различен подход, но каквото и да се измисли, ще опира до заплащането, защото този проблем не е само наш, а го има в много от развитите страни - двжението е в посока на по-добрите доходи.

 77. 77 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Закрепостяването не е вариант. По добре е като в Англия - да се дават заеми или да се сапазва същата логика. Студентът ще трябва или да заплати за обучението или да приеме работа по държавна поръчка, а ако премине към частна компания/болница/ в България или в чужбина - да плати неустойка за обучението. Честно казано, освен за медицината не знам дали въобще има нужда от държавни поръчки за студенти. Вероятно много малко бройки. Голяма боза стана като си караме със старата система и в 21-ви век.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK