Видеонаблюдение в изборния ден – възможност с редица неизвестни

Сред минусите от употребата на видеоконтрол в секциите се посочва и че то може да повиши напрежението в края на изборния ден и да окаже допълнителен натиск върху СИК, които да се затруднят при преброяването на гласовете.

© Велко Ангелов

Сред минусите от употребата на видеоконтрол в секциите се посочва и че то може да повиши напрежението в края на изборния ден и да окаже допълнителен натиск върху СИК, които да се затруднят при преброяването на гласовете.Анализът е препубликуван от страницата "Отворен парламент".


В началото на месеца се проведоха серия от срещи със заинтересовани страни при президента Румен Радев във връзка с предстоящите парламентарни избори.


Редица политически партии, участващи в тези консултации, лансираха идеите за осигуряване на видеонаблюдение и/или излъчване в реално време през изборния ден и/или при преброяването на резултатите. Сред техните основни аргументи в защита на тези предложения е повишаване прозрачността в изборния процес.
В тази публикация екипът ни представя накратко предимствата и недостатъците, свързани с видеонаблюдението в изборния ден. Те са базирани на становища и документи на международни организации и експерти, свързани с прилагането на подобна практика в други държави. Този текст цели да представи аргументи за и против видеонаблюдението в изборния ден, които според нас трябва да са в основата на дебата за евентуално въвеждане на такъв способ.


Две са основните линии, по които се предлага да се случи видеонаблюдение в изборния ден у нас. Едната е то да бъде институционализирано - осигурено чрез камери и технически средства от държавните органи (например Централната избирателна комисия). Втората - за предоставяне на възможност на различни лица - участници в процеса (наблюдатели, застъпници, кандидати, представители на партии и дори членове на секционни комисии), да излъчват в реално време от различните секции, в които се намират.


Кои са предимствата на видеонаблюдението в изборния ден


На първо място експертите изтъкват възможността за повишаване на доверието в изборния процес и особено по отношението на определянето и отчитането на крайните резултати в секциите. Те допълват, че наличието на камери може да е предпоставка за ограничаване на порочни практики, свързани с купуване и продаване на гласове и други форми на натиск над избирателите.


Видеоизлъчването дава възможност на всеки желаещ да види как е организирано изборното помещение по всяко време - разположение на кабината за гласуване, машините в секции с машинен вот, разпределение на дейностите между членовете на секционната избирателна комисия (СИК) и т.н. В страни, където политическите права на гражданите не са добре защитени, видеонаблюдението може да помогне срещу евентуални политически репресии.


Всички експерти, посочващи тези предимства, ги обвързват с въвеждането на ефективна правна и административна рамка, която да очертава достатъчно ясно правилата за използване на средства за видео излъчване в изборния ден и всички произтичащи от това последици.


В страната се застъпва тезата, че видеонаблюдението ще има дисциплиниращ ефект за членовете на секционните избирателни комисии. Припомняме, че в български условия СИК се съставят на квотен принцип от партиите, представени в българския и европейския парламенти. Гражданско наблюдение чрез излъчване в реално време от секциите позволява известен контрол върху действията на изборната администрация и достъп до процеса на по-широк кръг участници (например извънпарламентарните партии, наблюдатели, медии и др.).


Опитът на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) като организация, която е регистриран наблюдател на изборите повече от 10 години, показва, че снимането в секционните комисии е възможно и към този момент (но не и излъчването на живо). То обаче следва да не нарушава тайната на вота, да не накърнява правото на избирателите да не бъдат снимани и да не е в разрез с процедурите на изборната администрация.


В случаите, когато наши наблюдатели са ни изпращали снимков и видео материал като доказателство за различни видове нарушения, сигналите до отговорните институции са подавани от името на организацията. Аргумент в тази насока за нас винаги е било запазването на анонимност за подателите на сигнала, за да не се излага на риск тяхната безопасност. Едва след започването на работа по сигнал от съответните институции и при съгласие на подателя сме разкривали неговата идентичност. Опитът ни обаче показва, че сигналите, които са подкрепени със съответния снимков/видео материал, не се приемат като доказателства за последващи действия от съответните органи.


Кои са недостатъците на видеонаблюдението в изборния ден


Според експерти, въпреки че видеонаблюдението цели да изгради доверие в изборния процес, то може да има и редица недостатъци. Най-често се изтъква например, че ако не са строго регламентирани процедурите при които се извършва видеозаснемането, то може сериозно да засегне осигуряването тайната на вота и да допринесе за оказване на натиск върху избирателите. В българския контекст това е съществен риск в малките населени места, където често има един основен работодател - административна структура или бизнес предприятие.


В международните документи се предупреждава, че заснемането в изборните помещения може да представлява предпоставка за последващ натиск не само върху избирателите, а и върху независимите наблюдатели.


Като практически недостатък се изтъкват техническите параметри на устройствата и качеството на картината, която излъчват. Той се засилва, когато не се използва централизиран/институционален подход за видеонаблюдение, а се въведе възможност за различни участници в изборния процес да излъчват/заснемат случващото се в секциите. В последния случай няма гаранция за съответно техническо обезпечаване на средствата за снимане, за легитимността на записите, тяхното съхранение, възможностите да бъдат използвани като доказателствен материал пред компетентните органи и пр.


В допълнение, заснемането само по себе си не може да предотврати грешки и нарушения в изборния процес. От тази гледна точка то няма как да замести физическото наблюдение в секциите. Ако видеоизлъчване се въведе само за края на изборния ден, това отново не е гаранция за разрешаването на проблеми, които са настъпили в останалата част от процеса. Фактът, че се заснема или излъчва в реално време преброяването на резултатите в конкретна секция, не е предпоставка, че ще има пряка видимост към бюлетините и изборните книжа - такава често не се осигурява дори за присъстващите физически в секциите лица.


Сред минусите от употребата на видеоконтрол в секциите се посочва и че то може да повиши напрежението в края на изборния ден и да окаже допълнителен натиск върху СИК, които да се затруднят при преброяването на гласовете.


В заключение може да се каже, че: предвид засиления обществен дебат по темата за въвеждане на видеозаснемане и излъчване на случващото се в изборния ден, трябва да отбележим, че според действащите правни норми в страната, присъстващите в секциите, с изключение на гласоподавателите, независимите наблюдатели и медиите, са страна в изборния процес. Членовете на секционните комисии се излъчват от партиите в българския и европейския парламенти, като носят и отговорност в рамките на изпълнение на задълженията си по време на изборите. Застъпниците и политическите представители от своя страна, са изразители на интересите на кандидатите, които се състезават за гласовете на избирателите. В този смисъл гаранция за неутралност на видео стрийма, ако той се осъществява по партийна линия, трудно би могла да се осигури.


Според международните изследвания в тази насока, подобно нововъведение в изборния процес следва да е резултат от сериозни обществени обсъждания, така че да бъдат взети предвид всички гледни точки. Необходима е широка подкрепа от избирателите и достатъчно време за разяснението, възприемането и прилагането на тази практика.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 641 Любопитно

  Видеонаблюдението е гаранция,че изборите ще бъдат спичелени от здравите либерални сили.🐵

  Много съм прост
 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 800 Любопитно

  Добър анализ, още повече, че ИРПС имат страхотен доказателствен материал за всякакви изборни извращения от последните 10-сет години. Радвам се, че съм бил част и ще бъда част от наблюдателите им в силно феодализирана община на 100 км. от София, в един силно феодализиран МИР.

 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#2] от "save_knforest":

  И какво помага това на цялата измама , комунистите винаги са на власт ,каквито и избора да се направят ,колкото и да откраднат ,никога не ги залавят ,също поради това ,че нищо не се променя в нито една система ,безмислено начинание в комунистическа държава .

 4. 4 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Видео наблюдението по време на броенето ще доведе до касиране на изборите заради неграмотността на голяма част от секционните комисии, които не могат да си попълнят коректно протоколите.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 800 Любопитно

  Знаем само едно: гербавите се страхуват панически от честни избори. Що така бе, гербави?
  —цитат от коментар 5 на Сенсей НАНАЙ


  По принцип те се притесняват от морал и законност в политиката, защото ще лъснат много неща за тях.

 7. 7 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4834 Любопитно

  КОЙ ще достави,постави , организира и извърши наблюдението........пак ще се окаже,че този който брои......

 8. 8 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 818 Весело

  И с пряко предаване на скапаната платформата на ДБ.

 9. 9 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 615 Неутрално

  При съвремените технологии осъществяването на максимално честни избори не е някаква непостижима задача.Проблема е ,че няма желание в политическата върхушка като всеки си мисли ,че ще успее да измами другите.Манталитет просто.
  Ето няколко идеи .Пълно заснемане и излъчване на процеса в секциите от достатъчно близо.От пускането на бюлетините в урната до оформяне на портокола.
  Бюлетините се вадят една по една /не се исипва урната/Камерата да е на фокус и близо така ,че да се вижда всяка бюлетина при броенето и определянето за коя партия е.
  Заснемане и на крайният портокол одобрен от всички застъпници и членове на комисиите.
  Трябва и ай ти да си свършат работата с разработване на сигурен и защитен софтуер
  за всички етапи.Примерно през него всяка секция качва резултата на флашка която в ЦИК се източва в централната система/нека има и паралелно ръчно въвеждане на портоколите /всеки с уникален код на флашка и при ръчно въвеждане /така при разминаване лъсва веднага коя секция се разминава и може да бъде преброена отново
  естествено видеозаснето и със представители от партиите.Така резултата ще излиза за час след вкарване на резултатите.
  Това са груби идеи но мисля ,че имаме достатъчно кадърни ай ти да създадат такъв /подобен на банковият като защита /софтуер.Е сигурно може и да измисли някой как да хакне ,но засичането с ръчно въведени портоколи е добра защита . Та така.

 10. 10 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  ,,Две са основните линии, по които се предлага да се случи видеонаблюдение в изборния ден у нас. Едната е то да бъде институционализирано - осигурено чрез камери и технически средства от държавните органи (например Централната избирателна комисия). Втората - за предоставяне на възможност на различни лица - участници в процеса (наблюдатели, застъпници, кандидати, представители на партии и дори членове на секционни комисии), да излъчват в реално време от различните секции, в които се намират.”

  Ааа никакви такива ,,наблюдатели”!
  ЦИК купуват камерите, монтират и се приключва с всякакви интриги,манипулации и машинации!
  Стига сме се държали като децата в детската градина!

 11. 11 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 933 Неутрално

  [quote#6:"save_knforest"][/quote]

  Е аре стига де, то нали всички останали са целите в бяло. Преди да се появи ГЕРб изборите не бяха по-добре организирани и по- честни, паметни бяха едни по времето на НДСВ в зала "Универсиада".

 12. 12 Профил на kit10680791
  kit10680791
  Рейтинг: 132 Неутрално

  В Кърджалийско няма нужда от видеонаблюдение,дори от никакво наблюдение. Всички са под строй за ДПС.

 13. 13 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 797 Весело

  А какво пречи да се инсталират и скенери,като на летищата, за по-голям сеир и да ни разсъбличат и проверяват за забранени субстанции и други вредни вещества - голям смях ще падне? Пък току виж това шоу може да повиши и избирателната активност!

 14. 14 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Никой политик ,дори по света не е в абсолютно бяло.Въпроса е да вървим към максимално изсветляване на сивото.Съгласете се ,че не е едно и също да си в тъмно наситено сиво и да си в съвсем светло /пооочти/бяло сиво/както е в нормалните държави/.
  Българина това му е голяма грешка .Той търси някакъв измислен герой от филмите,някакъв рицар на бял кон,да дойде и да го спаси .И докато дойде героя си гласува за /доказано тъмните /бабаити и хитреци дето го мачкат.
  Глупава е надеждата ,че ще дойде справедливият бащица и ще се грижи за раята а тя ще пие ,яде и ще си живее безгрижно.Но това е -манталитет какво да правиш!

 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Знаем само едно: гербавите се страхуват панически от честни избори. Що така бе, гербави?
  —цитат от коментар 5 на Сенсей НАНАЙ


  И от какво ги е страх? Колко парламентарни избори са провели и са ги манипулирали?
  И защо се търсят оправдания с фалшифициране на изборите, а не се наблегне с позитивна изборна надпревара?

 16. 16 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#14] от "стефан иванов":

  Новият бащица сега е Хр. Иванов.
  Това е пропагандата в Дневник.

 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  Колкото и камери да монтират, контролираният и купеният вот няма как да бъдат разкрити с камери.
  За да се ограничи обаче може да се проверяват избирателите за мобилни телефони и да се задължат да ги оставят преди да влязат в тъмната стаичка. Могат да се доставят и скенери за електронни устройства така, че в тъмната стаичка да не може да се снимат бюлетините.
  За самите избирателни секции не би трябвало да има проблем с присъствието на комисия и наблюдатели, които са от различни партии. Която партия/коалиция смята, че изборният процес ще бъде опорочен да осигури членове на избирателни комисии или наблюдатели във всички избирателни секции.
  Относно избирателните секции в чужбина е задължително в избирателната комисия да присъстват представители на 2-3 партии, задължително и на опозицията, а не както в Турция единствено представители на ДПС. В няколко секции, с представотели само на ДПС се оказа, че има гласували избиратели на всеки 30 секунди.

 18. 18 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 574 Неутрално

  От приложените доводи няма нито един дмисшен аргумент срещу видеонаблюдението. Твърдението пък, че записите нямало да се използват от компетентните органи е смешно: Каскетът отказа да разследва записите на банската мутра, чиято автентичност беше доказана от американска лаборатория, пък какво остава за записи от “враждебни” представители на политически партии и застъпници на олигарски, уличаващи Диктатурата в манипулация на вота. Ако се следва “логиката” на това повествование, претенциозно обозначено като “анализ” трябва изобщо да не събираме данни за корупция и престъпления на мафиотизираната изпълнителна власт, защото милиционерската фашкия Гешев нямало да им обърне внимание

 19. 19 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#9] от "стефан иванов":

  Ще цитирам " Заснемане и на крайният портокол одобрен от всички застъпници и членове на комисиите." Явно авторът никога не е бил член на СИК. Отговорност носят членовете на СИК , а не някакви наблюдатели, които да се бъркат в работата на СИК. Членовете на СИК да държавни служители по време на изборите, а застъпниците са политически ангажирани лица. И нямат право да се намесват в работата на СИК. СЛед като си получат извлечение от протокола, могат чрез съответната администрация да се жалват на когото си искат.

 20. 20 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Ясно е че няма да го допуснат, но нямат логичен довод за това. Номерът със
  защита на личните данни няма да мине, камерите на са микроскопи !!!

 21. 21 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#19] от "stedim":

  ОК съгласен със забележката .Но поне наблюдателите да присъстват на снимането.

 22. 22 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  Биг Брадър няма да помогне на опозицията да се докопа до властта!
  ДъБъ не показват визия за управление, затова ще вегитират около 3%!

  За БСП няма дори нужда да пиша, те са от 11 години нефелна опозиция!

 23. 23 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 615 Неутрално

  За мен проблема в секциите за гласуване е по-малкият.Притеснява ме какво се въвежда в
  системата на ЦИК и защитата на софтуера им.Май там стават най-големите нарушения.

 24. 24 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Не е лоша идеята, но видеонаблюдението трябва да бъде централно организирано от ЦИК за да има някакъв смисъл от него. Случайно насниманите видеа няма как да бъдат приети като доказателствено средство. А и силно се съмнявам, че ЦИК има капацитет да осигури камери за всяка една секция до 4 април. Тепърва ще трябва да се прави обществена поръчка.

  Общо взето всички тези консултации и предложения в 12 без 5 са част от вече започналата предизборна кампания. Ако наистиха искаха да има някакъв шанс да се приемат предложенията им, извънпарламентарните трябваше да ги включат като неразделна част в протестите, които организираха лятото, а не да крещят само и единствено "оставка" до припадък, без никакви реални предложения и искания.

 25. 25 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4834 Разстроено

  Оставам с впечатлението , че на повечето форумци , изобщо не им пука , КОЙ ще организира честни избори , което от своя страна е крайно любопитно и следва да се изследва задълбочено......

 26. 26 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Подобна идея може да предлагат хора, които не са наясно с технологията, още по-малко с възможностите и. Всъщност никой не е в състояние да осигури следене в реално време, а преглеждането на записите е бавна и тегава работа, просто защото сулю и след него пулю ще пищат при най-малко съмнение и ще превърне изборния ден в кошмар . 1000 жалби са достатъчни да запушат системата за няколко дни.

  agent
 27. 27 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Много некомпетентни изказвания. Дали записите, без значение дали са поставени от ЦИК камери или поставени от граждани такива , имат доказателствена стойност само в условията на техническа експертиза! Дали тази експертиза ще бъде поръчана от прокуратурата или граждани или техните сдружения е момента е без значение.

 28. 28 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Във всяка секционна избирателна комисия управляващата партия (която и да е тя) е в малцинство. Във всяка районна и във всяка общинска избирателна комисия управляващата партия е в малцинство. В Централната избирателна комисия управляващата партия е в малцинство.

  Протоколите се подписват от всички членове на изборните комисии, в които опозицията има мнозинство. Още в нощта след изборите всички протоколи са в облака на ЦИК.

  В периода 2007-2017 г. ГЕРБ участва в 14 национални избора и печели срещу БСП с резултат 13:1 (може да считаме и 12.5:1.5, ако евроизборите през 2007 ги приемем за реми, щото тогава ГЕРБ и БСП имаха по 5 евродепутати). От тези 14 избори ГЕРБ организира 6, БСП организира 5 и служебни кабинети организираха 3.

  През 2009 г. ГЕРБ спечели парламентарните избори с най-добрия си резултат от 1.6 милиона гласа и 117 депутати. На тези избори ГЕРБ имаше по 1 (един!) представител във всяка избирателна комисия.

  В Европа с машини гласуват в Брюксел и околните села (под 1% от населението на Европа). В Европа по интернет гласуват в Естония и в някои кантони на Швейцария. Пак под 1% от населението на Европа. В Европа по пощата гласуват в скандинавските страни и Австрия. В някои европейски държави изобщо не гласуват в чужбина, например в Гърция. Другаде гласуват само в посолствата. Нашият режим е сред най-либералните в това отношение.

  При дистанционно гласуване (по интернет и по пощата) у нас ще получим забележителни резултати в някои махали и в съседни държави. Това е причината да няма такова гласуване и всички партии са единодушни за това, независимо какво говорят, т.е. какво лъжат, по въпроса. Повечето нашенци като заминат на гурбет даже не информират властите за това (както е по закона за адресната регистрация). Къде точно да им пратим бюлетините тогава, че не се сещам?

  Това са факти без коментар. Останалото са лакърдии.

  Бъдете здрави!

 29. 29 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  Преполага се , че всякакви промени в кодекса , ще минат през гласуване в НС , от което произтича , че всякакви съмнения , дали или не са законосъобразни ще зависи от това , но поради това , че не се наблюдава някакво особено желание за промяна на съществуващите условия , съмненията тук биха се материализирали , при положение , че се научи цялата организация на изборите....За видеонаблюдението ще важи същото , но е факт , че даже и да не е изпипана наредбата за тях , то самото разпространение на един клип срещу честността на изборите ще достатъчен......

 30. 30 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#19] от "stedim":ОК съгласен със забележката .Но поне наблюдателите да присъстват на снимането.
  —цитат от коментар 21 на стефан иванов


  Благодаря за отговора. Но наблюдателите, както и застъпниците могат да стоят в помещението от началото на изборите до края , по време на преброяването и да получат извлечение от протокола с оригинални подписи на членовете на СИК.Не приемам наблюдатели и застъпници да щъкат по стаята и снимат, особено по време на процеса на броене и писане на протокола.

 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  Тинтири - минтири!
  Това оправдание по поръчка на ГЕРБ ли е?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  До коментар [#9] от "стефан иванов":Ще цитирам " Заснемане и на крайният портокол одобрен от всички застъпници и членове на комисиите." Явно авторът никога не е бил член на СИК. Отговорност носят членовете на СИК , а не някакви наблюдатели, които да се бъркат в работата на СИК. Членовете на СИК да държавни служители по време на изборите, а застъпниците са политически ангажирани лица. И нямат право да се намесват в работата на СИК. СЛед като си получат извлечение от протокола, могат чрез съответната администрация да се жалват на когото си искат.
  —цитат от коментар 19 на stedim


  Мога да ти кажа от какво ги е страх герберята.
  Страх ги е, че после може да бъдат открити разликите между заснетия краен протокол и това творение, което после ще бъде предложено на ЦИК....И тогава жална ви майка.
  От това ги е страх.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3250 Весело

  И с пряко предаване на скапаната платформата на ДБ.
  —цитат от коментар 8 на ggot


  Очевидно умирате от страх само като чуете "Демократична България"!
  Все те са ви в устата и непрекъснато слагате най-злобни и обидни епитети.
  От другите изобщо не се страхувате защото са все от вашата черга.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 116 Неутрално


  Пичове, искам да обясня малко и с думи прости защо сега много се говори за гражданско наблюдение и заснемане на процеса на броене на гласовете в СИК. Много хора просто не са наясно и не им се мисли.
  1. Членовете на СИК се предлагат от партиите и се назначват формално от кметовете. На практика каквото партиите предложат - това се назначава. И не само! Партиите имат право да сменят хората в СИК даже в изборния ден. Това е голям проблем зашото партиите сменят до 40 - 50% от предложените си и вече одобрени и обучени хора с нови необучени.
  2. СИК са съставени на квотен принци от предложените от партиите членове в пропорциите, в които партиите са в народното събрание и тези пропорции желязно се спазват на общинско равнище и в секциите председателите и секретарите са по правило от най-големите партии в парламента. Това не изключва неофициални договорки да не се броят преференциите например и даже да се манипулират резултатите, ако някой член е корумпиран или заплашен с нещо.
  3. Застъпниците и представителите на партиите, които наблюдават процеса (по двама застъпници и един представител на секция) пак се определят от същите партийни началници, които са определили членовете на СИК.
  4. Всичко казано по-горе означава, че на практика само големите партии със голяма субсидия могат да си позволят да имат застъпници, представители и имат много членове на СИК.
  5. Излиза, че ако аз съм застъпник на ГЕРБ или БСП или на др. партия, която има член на СИК, аз спокойно мога да си бъркам в носа цял ден, защото има член на СИК, който пази интереса на партията ми. Ще се мотам там само за да си взема парите от партията. На местните избори в секцията, която наблюдавах, имаше една такава буля (май от патриотите), която само дуднеше и изобщо не се доближи до броенето на гласовете. На практика просто пречеше. Тези хора са просто легално купен вот, т. к. членовете на СИК от партиите, които са представени в него могат да предадат данните на началниците си, които са ги пратили в ЦИК.
  6. Не така, обаче, стои въпросът с партиите, които нямат членове на СИК. Те нямат пари и затова досега имаха много малко доброволци, които са застъпници или представители на партията в секцията. И това е само или предимно в големите градове. Тези хора са под силен натиск на застъпниците на големите партии да не задават въпроси, да не искат да видят всеки глас, който е обявен за недействителен, да питат за причините, да не пишат възражения и др. Застъпниците на малките партии се обвиняват, че бавят процеса и пречат.
  7. Сега, с разгръщането на тези инициативи за он-лайн предаване на процеса на броене с мибифони, таблети и сканиране на протокола със смартфоните и предаване на протокола в реално време преди да е минал контролите на Инф. обслужване за големите партии става тегаво. Особено тегаво и даже опасно може да стане в етнически специфичните секции с доминиране на ромски и избиратели и на избиратели с турско самосъзнание. Там има разбирането и поведението, че това е някаква вътрешна тяхна работа и няма какво някой да им се меси в работата. Има цели СИК, които формално са от рзлични партии, но има вероятност да играят за една и съща кандидатска листа. Подобни репортажи имаше още преди години от разградско.
  8. Предричам, че в правна комисия партиите ще носят от девет кладенеца вода да не се вкара в ИК изричен текст, който да позволява подобно заснемане и стриймване на процеса на броене на гласовете и попълване на протокола. Така партиите под сурдинка, но твърдо, ще инструктират своите хора в СИК са не разрешават видео-заснемане, стриймване и сканиране на протоколите. Изцяло подкрепям искането на проф. Друмева подобен текст да бъде изрично записан в ИК и да даде това право. Като се отнеме възможността за произволна интерпретация поместа, както предлага Дончев (щом не е забранено, значи можело да се снима).
  9. Председаелите на СИК са винаги от големите партии и те са господарите на процеса. По тяхно искане полицията ще изважда застъпници и независими наблюдатели, без да коментира и без да спори с председателите на СИК. Самата СИК може даже да вземе решение да не допуска видео-заснемане дигитално сканиране на протокола, ако това не е изрично записано в Изб. кодекс.
  Приятно мислене.

 36. 36 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 574 Неутрално

  ако клакьорите и натегачите за вземане на власт са честни пред себе си е редно да кажат - видеонаблюдението НЕ е безспорен метод и днес да се предлага с такава трескаво с е само и единствено търсене на политически дивиденти ...Да не говорим за изключително безумната идея , всеки един присъстваш в ДИК да може и да снима с телефончето си 7 да предава "и лайм" ...Нали знаете какво ще се случи после - ще бъде пълен разгром на избор ия процес .Знам , че за другаря Радев и тези около него това е търсения ефект, НО апелирам към хората - бъдете разумни .

 37. 37 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#28] от "m.konstantinov":

  В началото на коментара си написал много не истини и откровени лъжи. Управляващите във всяка една секция са доминиращи, винаги позициите на председател, заместник и секретар се договарят в тяхна полза. Като се има предвид, че голяма част от членовете на комисии са там само за бройка и нямат политически пристрастия към дадена партия изводите може да си ги направите сами. Много ще се изненадам ако във всичките секции в районите на ДПС има поддръжници на ВОЛЯ, НФСБ, ВМРО та дори и на ГЕРБ и БСП. Същото важи за София по отношение на ДПС, кой разбрал, разбрал.

 38. 38 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Ето още едно от малоумните и “дълбокомислени полюции” и изказвания на склерозиралия псевдопрофесор Константинов, който явно го държат в ИО като маймуна за украса: “ Повечето нашенци като заминат на гурбет даже не информират властите за това (както е по закона за адресната регистрация). Къде точно да им пратим бюлетините тогава, че не се сещам?”

  Във всички държави, където се осъществява гласуване по пощата гражданите сами регистрират адреса, на който да им бъде изпратен доециалното писмо/ или формата, която е предвидена за гласуване. Отделно от това е невярно и твърдението, че българите не уведомявали “властта за това къде отивали на гурбет”. Причината не е, че не ги информират, а затова че при означаване на адрес в чужбина, българските органи вписват само държавата, без град или постоянен адрес! Тоест за да стане ясно за геребердките олигофрени ще кажа, че дори да бъде изпълнена процедурата и да е подадени известие за държавата, където ще “гурбеджоийстват” по думите на фалшивия професор, няма никаква възможност от този запис да бъде установен адреса на подалия заявлението български гражданин, защото просто не се записва !

 39. 39 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 801 Неутрално


  m.konstantinov е еквивалента на Беновска в про-герберското ИО! Освен това той вече е доволно дискредитиран като професор по всичко. Понеже импакт факторът му вече клони към нула вече не е дежурен в СМИ, просто се изтърка. Освен всичко е елементарен ЛЪЖЕЦ! Преди време беше писал глупости във форума на в-к „Сега“, че по време на соца в Кореком продавали домати. Друга негова глупава изцепка беше, дето оправдаваше гербаджиите преносители на чували с бюлетини, защото нямало никакво значение, те просто се унищожавали. Естествено пропуска факта, че при оспорване броенето именно при ново независимо броене лъсва истината.
  Такива са и фактите му без коментар. Мъчи се още малко, до края на ГЕРБ да остане на копанкта.
  Останалото са лакърдии. Бъдете здраво мислещи и не се оставяйте да Ви заглавичкват!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 40. 40 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#34] от "Храбър":

  Те от какво черга са, събрали са парчетата от 50 партии.

 41. 41 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Я, какви сладки анонимници са налазили форума. И поради что се срамите от името си, драги анонимници? И като четете, що не разбирате смисъла на прочетеното? Да се чете требе, но с умение требе.

  Данните ми ги има в поне в 7 големи бази. И импакт-факторът ми е висок, и h-индексът, и h10-индексът, и g-индексът. Ако можете да работите с интернет, проверете. А вашият колко е, бе пичове? Индексът, имам предвид, за останалото е ясно, че е дребна работа.

  Анонимният и лъжлив драскач е тъжна история. Как ви търпят партньорите ви, не знам.

  Тези забележки са за анонимните плювачи. За нормалните форумци, имам пожелание:

  Бъдете здрави!

 42. 42 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#41] от "m.konstantinov":

  Мишо, ти си болен! Холерик и скандалджия като бившата си жена (пияница).

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 43. 43 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 116 Неутрално

  До коментар [#42] от "amerikanbastard":

  Този коментар е отвратителен и скудоумен пример на argumentum ad hominem и показва единствено мозъчната импотентност на своя автор, който и да е той.

 44. 44 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Мишо, не ти следя научните публикации и не ми е известен h1-индексът ти, но не си цитиран в списъка на 12-те български учени от световно значение. Ти цъфна ведно с демокрацията, очевидно пред комунистите ти пречеха на математиката. Освен това не бъркай математиката с политиката, в която си просто една слуга.
  Единствено в твой плюс ще отбележа, че за разлика от джони пенков ти дойде на погребението на Ангел В.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 45. 45 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#43] от "Stoil Stoilov":

  Сигурно защото пък коментарът 41 не е argumentum ad hominem!
  Каквото повикало, такова се обадило. МишоК е патологичен лъжец, сиреч болен!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 46. 46 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Ей това многознаещите разузнавачи от социализма край нямате 😊, нали american bastard? Имаш и грешка в изписването , но то от руски на английски да преминеш - не е лесно, нали ? 😄

  agent
 47. 47 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  А някой ще попита ли хората дали искат да ги заснемат!?

 48. 48 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Кога са изборете?🐵

  Много съм прост
 49. 49 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Комунистите не ми пречеха особено на работата. До 1989 г. публикувах около 250 научни труда, вкл. 10 монографии. Останалите над 300 труда ги публикувах след това. Ето и един материал за сведение

  https://uacg.bg/filebank/att_15009.pdf

  За математиците е вярно, няма български имена сред онези 2% български учени с върхови постижения. Имаме велики математици, но за съжаление са покойници, светла им памет.

  Никога не съм използвал първи аргумент "според човека". Когато обаче ме атакуват с подобни аргументи, съм принуден да поставям атакуващите на мястото им. Не че има някакво фундаментално значение. Почти нулево е значението.

  Не се срамувайте от името си! То е това, което ще оставите след себе си. Или пък няма да оставите.

  Ваксинирайте се, че ковирусът явно удря мозъка!

 50. 50 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 116 Неутрално

  До коментар [#47] от "svoboden":

  Членовете на СИК, застъпниците са длъжностни лица по смисъла на закона. Именно затове беше необходимо изрично да се уреди този въпрос в ИК и да се позволи да се заснема броенето. В крайна сметка, ако искаш да вършиш нещо, то трябва да приемеш и неудобствата му (като да те заснемат как си вършиш работата). Сега се оставя поле на интерпретация по места и подозирам, че много хора ще откажат с обяснението, че им се харушавал личните данни (физиономията). Това е страх на партиите от евентуалната масовизация на независимото наблюдение и снимането на първичните данни преди вкарването им в ИО.

 51. 51 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  От анализа не разбрах как точно видеонаблюдението ще попречи на тайната вота и на членовете на СИК да броят гласовете. Твърди се също така, че ако имало видеонаблюдение, то трябвало да е за целия изборен ден, а не за броенето. Къде е написано, че е задължително да е за целия ден? Достатъчно е при отварянето на урните да се снима до физическото преброяване на всички осоло 300 бюлетини в най-тежкия случай. Гласуването на 300 души за 13 часа означава по 25 секунди на човек, което е страшно малко. Броенето, сортирането и повнорното броене трудно ще отнемат повече от 40 минути време. Попъването на протокола - 20 минути, като за бавноразвиващи.

  Но някои партии не желаят подобно нещо. Защото трудно могат да скрият изборните измами и добавянето на допълнителни гласове в урната.

  И тук прочетох най-смешната част: "то може да повиши напрежението в края на изборния ден и да окаже допълнителен натиск върху СИК, които да се затруднят при преброяването на гласовете."

  Един овчар може да си преброи стадото овце, а 5 човека с висше или полувисше образование щели да се затруднят да преброят няколко листа с бюлетини заради "натиск". От помощните училища ли ги избират за чренове на СИК?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 52. 52 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#37] от "nwj49315903":

  председателят и зам. председателят са от различни политически сили.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 53. 53 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  единственото нещо , което трябваше фигуранта/консултанта да консултира е датата на изборите. всичко друго не е негова работа. като иска това и онова да се кандидатира на парламентарни избори.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK