Републиканците и Тръмп в епохата на Путин. За колко време една дигитална война става реална

Онова, което е свързвало повечето от щурмувалите Капитолия, е QAnon.

© Associated Press

Онова, което е свързвало повечето от щурмувалите Капитолия, е QAnon."Дневник" публикува следизборната поредица за САЩ от оперната певица Александрина Пендачанска. Тя освен с успехите си на сцената е известна със силната си гражданска позиция и интерес към случващото се в България и по света. След множеството ѝ пътувания в САЩ, където живее през 2002 г., се заражда и по-сериозният ѝ интерес към американската политика.


Като цитира авторитетни и достоверни източници, г-жа Пендачанска дава контрапункт на надигащата се пропаганда от лагера на действащия президент. Отношенията на Доналд Тръмп с Русия са една от най-големите интриги по време на неговото управление и първата част проследи руската му връзка още преди падането на Желязната завеса. Втората част беше за щаба на президента, свързан с Москва. Третата част разказа за разследването на британския разузнавач Кристофър Стийл на връзките между Русия и американския президент. Четвъртата част припомни историята на семейството на Тръмп и младостта на бъдещия президент. Петата - разследването на прокуратурата относно възпрепятстването на правосъдието от президента, или "доклада Мълър". Шестата беше за финансите на Тръмп и на какво се крепи имотната му империя. Седмата - как реагира Тръмп на скандалите от Москва. Осмата - за жестокостта на управлението му, продиктувана от расизъм. Деветата - как Тръмп използва социалната мрежа "Туитър" и как завърши това. Днес четете за конспирацията QAnon, обединила участниците в щурма на Капитолия.


През 2017 г. президентът Путин каза: "Tози, който стане лидер в IT сферата, ще бъде владетел на света". Той е имал пълно основание да изрече това със задоволство, след като предишната година Русия помогна за провеждането на две мащабни и успешни за Кремъл кампании в интернет - Брекзит във Великобритания и избора на Доналд Тръмп в САЩ.
Само че тези две завоевания, макар да са забележителни, съвсем не са последните. Последните са руското хакерско нападение на някои от най-важните американски институции през миналата година. И кулминира в това, което стана около щурма на американския Конгрес и лавината от фалшиви новини на име QAnon, които доведоха до тази непостижима за разсъдъка картина от Капитолия.


Един позабравен герой: Майкъл Флин


В края на декември 2020 г. в Белия дом се провежда разгорещена среща с участието на бившия съветник по националната сигурност генерал Майкъл Флин. Той предлага на президента Тръмп да обяви военно положение. Пред телевизия Newsmax Флин казва: "В колебаещите се щати той (Тръмп) може, ако иска, да инсталира военни и да наложи прегласуване".


Генерал Майкъл Флин напусна администрацията на Тръмп през февруари 2017 г., когато беше принуден да подаде оставка заради връзките си с Русия. Впоследствие беше разследван и двукратно се призна за виновен в лъжесвидетелстване. След серия отлагания на делото съдията отправи запитване до обвинителите: дали Флин не трябва да бъде съден за държавна измяна, вместо за лъжесвидетелство?


Измяната е единственото престъпление, дефинирано в конституцията на САЩ. То предполага помощ за врага по време на война. Но според професора по право Стивън Владек това е неприложимо: "Не можем да твърдим, че сме във война с Русия, за да докажем измяна. Освен ако не приемем пълната правна последица от това, което би означавало да сме във война".


Значи все пак е имало нещо, което не е било по силите на създателите на американската конституция. Например да допуснат, че 250 години по-късно войните ще се водят така, както се водят днес - в киберпространството.


През декември 2020 Тръмп помилва генерал Флин, заедно с други хора от обкръжението си, които бяха разследвани за връзки с Русия.


Идеята на Майкъл Флин за военно положение и държавен преврат беше напът да се реализира. След като в продължение на месеци Тръмп повтаряше, че изборите са фалшифицирани, голяма част от привържениците му повярваха. На 6 януари десетки хиляди се отзоваха на призива му и направиха опит да превземат Капитолия. Щурмът, както се оказва в последната седмица от разследването на ФБР, е било добре организирано, координирано мероприятие, в което са се включили както редови привърженици на Тръмп, така и бивши и настоящи служещи от различни военизирани части - армията, полицията, пожарната. Онова, което е свързвало повечето от тях, е QAnon.


Какво е QAnon?


Това е името на конспиративна теория, според която Демократическата партия и светът се управляват от тайно общество сатанисти - педофили, които заговорничат срещу Тръмп, докато ръководят световен секс трафик на деца, убиват ги и ги изяждат, за да извлекат животоудължаващ химикал от кръвта им.


Според "теорията" членове на това сатанинско общество са бившите президенти Клинтън и Обама, Хилари Клинтън, Джо Байдън, Джордж Сорос, папа Франциск, Далай Лама, както и много холивудски звезди. По логиката на QAnon Тръмп е призован от висши военни да се кандидатира за президент през 2016 г., за да прекъсне престъпния заговор на сатанистите и да сложи край на контрола им над света. Според "теорията" руският президент Путин също се бори със сатанистите.


Тези твърдения идват под формата на закодирани съобщения от анонимен източник, с псевдоним Q. Първият пост на Q е публикуван в интернет форума Форчан (4chan) през октомври 2017 г.


Форчан е англоезичен интернет форум за анонимни публикации от всякакво естество - манга, видеоигри, оръжие, политика. Във Форчан и други платформи досега Q е направил около 5000 съобщения. Q е псевдоним на персона, която се представя за високопоставен военен офицер с ниво на достъп до информация "Q" - строго секретно. Името QAnon е формирано от псевдонима Q и а "anon", което идва от първите срички на думата "анонимен".


Самоличността и националността на Q е неизвестна, не е ясно и дали това е един човек или група от хора. Има предположения, според които това е самият Тръмп.


Какво казва Q и кой го рекламира


В първия си пост, публикуван на 28 октомври 2017 г., Q твърди, че предстои Хилари Клинтън да бъде арестувана.


Тази първа публикация на Q не успява да добие популярност цели шест дни. На шестия ден ултраконсервативната блогърка Трейси Диаз го рекламира в своя канал в YouTube. Ден по-рано потребител на "Туитър" с псевдоним CrusadersPost, който дотогава е публикувал основно информации от неясни руски източници, е първият, който използва израза "Q Anon" в социалните мрежи.


Тези двама първи "рекламни агенти" на Q са установили контакт помежду си още през април 2017 г., сочи разследване на Ройтерс. През същия месец руски тролове започват усилено да препостват публикации на Трейси Диаз.


Според разследване на Ройтерс, идентифицирани от "Туитър" като руски тролове потребители, правят #Qanon най-употребявания от тях хаштаг веднага след първата публикация, използвайки го 17 000 пъти.
Самият Тръмп, който е ретуитвал или споменавал страници, свързани с QAnon, до октомври е подсилил техни публикации 258 пъти.


Кои са последователите на QAnon


На изборите в САЩ през 2020 г. трима души, открито заявили принадлежността си към QAnon, спечелиха места в Конгреса.


QAnon печели все повече последователи и по света. Невъзможно се да се определи какъв е точният им брой, но се предполага, че вече надхвърля десетки милиони. Според социологическото проучване на Daily Kos/Civiqs poll, проведено през септември 2020 г., 56% от републиканските избиратели вярват, че теорията е напълно или частично вярна, и едва 13% твърдо я отхвърлят.


Последователите на QAnon маркират своите публикации с хаштаг #WWG1WGA, абревиатура на мотото им "Where We Go One, We Go All".


През юни 2020 г. Q призова всички, които го следват, да положат виртуална военна клетва, която се разпространяваше в социалните мрежи с призива #TakeTheOath. Няколко дни след това, на 4 юли, генерал Майкъл Флин публикува видео в своя профил в "Туитър" със същия хаштаг, произнесе клетва за вярност и я завърши със слогана на QАnon "Where We Go One, We Go All".


Още през 2019 г. стана известно, че генералът е последовател на движението. Тогава той участва в дигитална военна конференция в Атланта, организирана от привърженици на QAnon, чиято цел е била да подготви "патриотични войници за социалните мрежи" за предстояща "дигитална гражданска война".


Нищо чудно, че чрез военното положение, за което пледира наскоро, той се е опитал да пренесе тази война от виртуалния в реалния свят.


Но с него или без него, в момента центърът на американската държавност - Капитолия, прилича на военен лагер и се охранява от 20 000 войници на Националната гвардия. По численост този брой надвишава американските военнослужещи в Ирак, Афганистан и Сирия, взети заедно.


Путин и бъдещето на републиканците


В четиригодишния мандат на президента Тръмп руският президент Путин успя да постигне най-малко две победи чрез цялата си пропагандна армия от тролове - разколеба доверието на много американци в избирателната система, като по този начин подкопа основите на либералната демокрация. Според проучване на "Вашингтон пост" и "ABC", проведено между 10 и 13 януари, 7 от 10 републикански избиратели смятат, че Джо Байдън не е избран легитимно и изборите са били фалшифицирани.


Втората победа на Кремъл, е, че успя да доведе до разцепление своя основен политически противник в Съединените щати - Републиканската партия. Пред нея сега стои изборът дали да бъде завладяна от крайнодесните поддръжници на QAnon, или да се завърне към ценностите на Линкълн и на Рейгън, който победи в Студената война наречената от него "Империя на злото" - комунистическия СССР.


Преди изборите през 2016 г. републиканският сенатор Линдзи Греъм написа: "Ако номинираме Тръмп, ще бъдем унищожени и ще сме си го заслужили". За жалост неговото пророчество се оказа вярно. По кой път ще поеме Републиканската партия ще се разбере, когато Сенатът гласува втория импийчмънт на Тръмп предстоящата седмица. Изслушванията за него ще започнат най-вероятно един час след като Тръмп е напуснал Белия дом.


Страх
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Необходимостта от гласуването може да изглежда противоречива, след като мандатът му вече ще е приключил, но такива прецеденти има. Това е и единственият начин Тръмп да бъде лишен от правото да бъде избиран за държавна длъжност. Ако 17 републикански сенатори гласуват заедно с демократите, бъдещето пред Републиканската партия и Америка ще изглежда различно.


Засега американската конституция, написана преди 250 години, удържа. Америка продължава по пътя на либералната демокрация. На 20 януари в 12.01 ч източно време Джо Байдън ще встъпи в длъжност и ще стане президент на Съединените щати. Той обеща да се бори за "душата на нацията". Дали ще успее, ще зависи от всички - от демократите, но и от републиканците, готови да отхвърлят лудостта, лъжите, външната намеса и диктатурата. Тоест от тези, които засега успяха да спасят конституционния порядък и демократичното управление на Съединените щати.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK