Републиканците и Тръмп в епохата на Путин. За колко време една дигитална война става реална

Онова, което е свързвало повечето от щурмувалите Капитолия, е QAnon.

© Associated Press

Онова, което е свързвало повечето от щурмувалите Капитолия, е QAnon."Дневник" публикува следизборната поредица за САЩ от оперната певица Александрина Пендачанска. Тя освен с успехите си на сцената е известна със силната си гражданска позиция и интерес към случващото се в България и по света. След множеството ѝ пътувания в САЩ, където живее през 2002 г., се заражда и по-сериозният ѝ интерес към американската политика.


Като цитира авторитетни и достоверни източници, г-жа Пендачанска дава контрапункт на надигащата се пропаганда от лагера на действащия президент. Отношенията на Доналд Тръмп с Русия са една от най-големите интриги по време на неговото управление и първата част проследи руската му връзка още преди падането на Желязната завеса. Втората част беше за щаба на президента, свързан с Москва. Третата част разказа за разследването на британския разузнавач Кристофър Стийл на връзките между Русия и американския президент. Четвъртата част припомни историята на семейството на Тръмп и младостта на бъдещия президент. Петата - разследването на прокуратурата относно възпрепятстването на правосъдието от президента, или "доклада Мълър". Шестата беше за финансите на Тръмп и на какво се крепи имотната му империя. Седмата - как реагира Тръмп на скандалите от Москва. Осмата - за жестокостта на управлението му, продиктувана от расизъм. Деветата - как Тръмп използва социалната мрежа "Туитър" и как завърши това. Днес четете за конспирацията QAnon, обединила участниците в щурма на Капитолия.


През 2017 г. президентът Путин каза: "Tози, който стане лидер в IT сферата, ще бъде владетел на света". Той е имал пълно основание да изрече това със задоволство, след като предишната година Русия помогна за провеждането на две мащабни и успешни за Кремъл кампании в интернет - Брекзит във Великобритания и избора на Доналд Тръмп в САЩ.
Само че тези две завоевания, макар да са забележителни, съвсем не са последните. Последните са руското хакерско нападение на някои от най-важните американски институции през миналата година. И кулминира в това, което стана около щурма на американския Конгрес и лавината от фалшиви новини на име QAnon, които доведоха до тази непостижима за разсъдъка картина от Капитолия.


Един позабравен герой: Майкъл Флин


В края на декември 2020 г. в Белия дом се провежда разгорещена среща с участието на бившия съветник по националната сигурност генерал Майкъл Флин. Той предлага на президента Тръмп да обяви военно положение. Пред телевизия Newsmax Флин казва: "В колебаещите се щати той (Тръмп) може, ако иска, да инсталира военни и да наложи прегласуване".


Генерал Майкъл Флин напусна администрацията на Тръмп през февруари 2017 г., когато беше принуден да подаде оставка заради връзките си с Русия. Впоследствие беше разследван и двукратно се призна за виновен в лъжесвидетелстване. След серия отлагания на делото съдията отправи запитване до обвинителите: дали Флин не трябва да бъде съден за държавна измяна, вместо за лъжесвидетелство?


Измяната е единственото престъпление, дефинирано в конституцията на САЩ. То предполага помощ за врага по време на война. Но според професора по право Стивън Владек това е неприложимо: "Не можем да твърдим, че сме във война с Русия, за да докажем измяна. Освен ако не приемем пълната правна последица от това, което би означавало да сме във война".


Значи все пак е имало нещо, което не е било по силите на създателите на американската конституция. Например да допуснат, че 250 години по-късно войните ще се водят така, както се водят днес - в киберпространството.


През декември 2020 Тръмп помилва генерал Флин, заедно с други хора от обкръжението си, които бяха разследвани за връзки с Русия.


Идеята на Майкъл Флин за военно положение и държавен преврат беше напът да се реализира. След като в продължение на месеци Тръмп повтаряше, че изборите са фалшифицирани, голяма част от привържениците му повярваха. На 6 януари десетки хиляди се отзоваха на призива му и направиха опит да превземат Капитолия. Щурмът, както се оказва в последната седмица от разследването на ФБР, е било добре организирано, координирано мероприятие, в което са се включили както редови привърженици на Тръмп, така и бивши и настоящи служещи от различни военизирани части - армията, полицията, пожарната. Онова, което е свързвало повечето от тях, е QAnon.


Какво е QAnon?


Това е името на конспиративна теория, според която Демократическата партия и светът се управляват от тайно общество сатанисти - педофили, които заговорничат срещу Тръмп, докато ръководят световен секс трафик на деца, убиват ги и ги изяждат, за да извлекат животоудължаващ химикал от кръвта им.


Според "теорията" членове на това сатанинско общество са бившите президенти Клинтън и Обама, Хилари Клинтън, Джо Байдън, Джордж Сорос, папа Франциск, Далай Лама, както и много холивудски звезди. По логиката на QAnon Тръмп е призован от висши военни да се кандидатира за президент през 2016 г., за да прекъсне престъпния заговор на сатанистите и да сложи край на контрола им над света. Според "теорията" руският президент Путин също се бори със сатанистите.


Тези твърдения идват под формата на закодирани съобщения от анонимен източник, с псевдоним Q. Първият пост на Q е публикуван в интернет форума Форчан (4chan) през октомври 2017 г.


Форчан е англоезичен интернет форум за анонимни публикации от всякакво естество - манга, видеоигри, оръжие, политика. Във Форчан и други платформи досега Q е направил около 5000 съобщения. Q е псевдоним на персона, която се представя за високопоставен военен офицер с ниво на достъп до информация "Q" - строго секретно. Името QAnon е формирано от псевдонима Q и а "anon", което идва от първите срички на думата "анонимен".


Самоличността и националността на Q е неизвестна, не е ясно и дали това е един човек или група от хора. Има предположения, според които това е самият Тръмп.


Какво казва Q и кой го рекламира


В първия си пост, публикуван на 28 октомври 2017 г., Q твърди, че предстои Хилари Клинтън да бъде арестувана.


Тази първа публикация на Q не успява да добие популярност цели шест дни. На шестия ден ултраконсервативната блогърка Трейси Диаз го рекламира в своя канал в YouTube. Ден по-рано потребител на "Туитър" с псевдоним CrusadersPost, който дотогава е публикувал основно информации от неясни руски източници, е първият, който използва израза "Q Anon" в социалните мрежи.


Тези двама първи "рекламни агенти" на Q са установили контакт помежду си още през април 2017 г., сочи разследване на Ройтерс. През същия месец руски тролове започват усилено да препостват публикации на Трейси Диаз.


Според разследване на Ройтерс, идентифицирани от "Туитър" като руски тролове потребители, правят #Qanon най-употребявания от тях хаштаг веднага след първата публикация, използвайки го 17 000 пъти.
Самият Тръмп, който е ретуитвал или споменавал страници, свързани с QAnon, до октомври е подсилил техни публикации 258 пъти.


Кои са последователите на QAnon


На изборите в САЩ през 2020 г. трима души, открито заявили принадлежността си към QAnon, спечелиха места в Конгреса.


QAnon печели все повече последователи и по света. Невъзможно се да се определи какъв е точният им брой, но се предполага, че вече надхвърля десетки милиони. Според социологическото проучване на Daily Kos/Civiqs poll, проведено през септември 2020 г., 56% от републиканските избиратели вярват, че теорията е напълно или частично вярна, и едва 13% твърдо я отхвърлят.


Последователите на QAnon маркират своите публикации с хаштаг #WWG1WGA, абревиатура на мотото им "Where We Go One, We Go All".


През юни 2020 г. Q призова всички, които го следват, да положат виртуална военна клетва, която се разпространяваше в социалните мрежи с призива #TakeTheOath. Няколко дни след това, на 4 юли, генерал Майкъл Флин публикува видео в своя профил в "Туитър" със същия хаштаг, произнесе клетва за вярност и я завърши със слогана на QАnon "Where We Go One, We Go All".


Още през 2019 г. стана известно, че генералът е последовател на движението. Тогава той участва в дигитална военна конференция в Атланта, организирана от привърженици на QAnon, чиято цел е била да подготви "патриотични войници за социалните мрежи" за предстояща "дигитална гражданска война".


Нищо чудно, че чрез военното положение, за което пледира наскоро, той се е опитал да пренесе тази война от виртуалния в реалния свят.


Но с него или без него, в момента центърът на американската държавност - Капитолия, прилича на военен лагер и се охранява от 20 000 войници на Националната гвардия. По численост този брой надвишава американските военнослужещи в Ирак, Афганистан и Сирия, взети заедно.


Путин и бъдещето на републиканците


В четиригодишния мандат на президента Тръмп руският президент Путин успя да постигне най-малко две победи чрез цялата си пропагандна армия от тролове - разколеба доверието на много американци в избирателната система, като по този начин подкопа основите на либералната демокрация. Според проучване на "Вашингтон пост" и "ABC", проведено между 10 и 13 януари, 7 от 10 републикански избиратели смятат, че Джо Байдън не е избран легитимно и изборите са били фалшифицирани.


Втората победа на Кремъл, е, че успя да доведе до разцепление своя основен политически противник в Съединените щати - Републиканската партия. Пред нея сега стои изборът дали да бъде завладяна от крайнодесните поддръжници на QAnon, или да се завърне към ценностите на Линкълн и на Рейгън, който победи в Студената война наречената от него "Империя на злото" - комунистическия СССР.


Преди изборите през 2016 г. републиканският сенатор Линдзи Греъм написа: "Ако номинираме Тръмп, ще бъдем унищожени и ще сме си го заслужили". За жалост неговото пророчество се оказа вярно. По кой път ще поеме Републиканската партия ще се разбере, когато Сенатът гласува втория импийчмънт на Тръмп предстоящата седмица. Изслушванията за него ще започнат най-вероятно един час след като Тръмп е напуснал Белия дом.


Страх
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Необходимостта от гласуването може да изглежда противоречива, след като мандатът му вече ще е приключил, но такива прецеденти има. Това е и единственият начин Тръмп да бъде лишен от правото да бъде избиран за държавна длъжност. Ако 17 републикански сенатори гласуват заедно с демократите, бъдещето пред Републиканската партия и Америка ще изглежда различно.


Засега американската конституция, написана преди 250 години, удържа. Америка продължава по пътя на либералната демокрация. На 20 януари в 12.01 ч източно време Джо Байдън ще встъпи в длъжност и ще стане президент на Съединените щати. Той обеща да се бори за "душата на нацията". Дали ще успее, ще зависи от всички - от демократите, но и от републиканците, готови да отхвърлят лудостта, лъжите, външната намеса и диктатурата. Тоест от тези, които засега успяха да спасят конституционния порядък и демократичното управление на Съединените щати.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (197)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Републиканците искат Тръмп да не може да се кандидатира за изборна служба в бъдеще, но искат демократите да го гласуват, че иначе Тръмп ше насъска реднеците срещу тях.

 4. 4 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 275 Весело

  Интересно Тръмп дали ще обвини Обама за липсващата сребърна посуда от белия дом?! :)

 5. 5 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Путя си постигна целта:
  Америка е във война с Америка.

 6. 6 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 14 Любопитно

  Републиканците искат Тръмп да не може да се кандидатира за изборна служба в бъдеще, но искат демократите да го гласуват, че иначе Тръмп ше насъска реднеците срещу тях.
  —цитат от коментар 3 на L Glassman


  Републиканците ли го искат тва...или на теб ти се иска?Успокой топката,ерата Байдън почва след два дни и ни чака неземно щастие ,напрао Нирвана.🐵

  Много съм прост
 7. 7 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 296 Неутрално

  опера да има в тутраканската селищна система :D

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Страшно е че Путин назначи Трамп за преидент. страшно е че руските хакери си правят каквото си искат, страшно е че руснаците могат да купят президента на Америка с няколко милиона и с видео НС проститутки пикаещи върху него.
  Но най-страшното е че има милиони хора вярващи че някой пие кръвта на деца, вярващи в сатанински организации. В таласъми.
  И тези безмозъчници искат да определят бъднините ни.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Трябва да си безумно тъп , за да твърдиш че Тръмп бил човек на Путин! Само вижте с колко паднаха световните котировки на нефта и природния газ ,
  и каква беше политиката на администрацията на Тръмп по отношение на износа на шистов газ от САЩ! А Рашата е зависима на 70-80% от износа на горивата , и на 90% от всички изкопаеми.

 12. 12 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 275 Неутрално

  ФБР арестува под път и над път последователите на Q, които щурмуваха Капитолия. Как ги намира ли? Ползват софтуер за лицево разпознаване. Един безплатен съвет към тромпетите - носете маски.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Дневник това вярно е несериозно. Едно звучи меко казано жълто, а името на оперна певица цитирана като тежък политически анализатор не го прави по-респектиращо. Свършиха се професионалните журналисти, че се налага да четем "анализи" на хора без капка експертност в съответната област? Какво да чакаме като продължение може би обширен материал за ваксините на Валери Божинов?

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dankol":

  Както сам се убеждаваш от заглавието Путин вече е епоха

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dankol":Както сам се убеждаваш от заглавието Путин вече е епоха
  —цитат от коментар 15 на дерибеев


  Като ХИТЛЕР и СТАЛИН

  Такива ВИНАГИ СА ЕПОХА

 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Весело

  А Джейкъб Q шамана с рогата и двуметровото копие?!

  klimentm
 19. 19 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шакир Зулов":


  Сутрешно кафе и блестящ анализ на Сашка Пендачанска ...🐵
  —цитат от коментар 1 на Шакир Зулов


  Дай сега твоя сутрешен анализ за съхранение на компирите!

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Весело

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  След днешният арест на Навални едва ли е епоха!

  klimentm
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hawaii":

  Прав си, което прави още по тъжен факта, че историята никога не помни ..... около тях

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#8] от "Таралеж":

  Още по - страшно е, когато китайците назначават президента на Америка, но това някои не го разбират.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  "Като цитира авторитетни и достоверни източници, г-жа Пендачанска дава контрапункт на надигащата се пропаганда от лагера на действащия президент"

  Без никакво съмнение - Пенда е изворът на чистата истина - всеки понеделник се будя зажаднял за обективните и анализи...

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Според американските предписания, всяко пропагандно послание трябва да спомене Путин, нищо че варварските сблъсъци и управлението на тълпите в САЩ си бяха следствие изцяло на вътрешната криза и американските социални технологии за завземане на властта там. След като разбра, че баща му е гласувал за Байдън, Бил така се огорчи,че престана да ходи на гроба му, нова американска шега.

  Свободата, Санчо...
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 941 Весело

  ФБР арестува под път и над път последователите на Q, които щурмуваха Капитолия. Как ги намира ли? Ползват софтуер за лицево разпознаване. Един безплатен съвет към тромпетите - носете маски.
  —цитат от коментар 12 на L Glassman


  А ти се готви за китайската система със "социалните точки" и новия китайски софтуер, на когото не му пречат маските.
  Ще има да целуваш крадени маратонки на всеки 5 метра, инак - категория D и айде в Аляска да строиш либералния рай...

  Знанието е сила, информацията - власт
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Материалите на Александрина Пендачанска са добре написани и съдържат интересна информация. Ще чакам с нетърпение продължението. Разбирам колко трудно е да светне лампата в главите на тръмпофилите, но може пък някой от тях и да се замисли.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 35. 35 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Любопитно

  "Щурмът, както се оказва в последната седмица от разследването на ФБР, е било добре организирано, координирано мероприятие, в което са се включили както редови привърженици на Тръмп, така и бивши и настоящи служещи от различни военизирани части"

  Пенда - в твоите "авторитетни и достоверни източници" никой ли не е споменал за Антифаджията Джон Съливан, който прикани другарите си още на 1-ви Януари да дойдат на митинга на Тръмп предрешени? Или за голия бик Анджели дето се оказа радикален климатичен активист? Или някой от ония привърженици на Тръмп с татуировки със сърп и чук по ръцете?
  ФБР дали не е коментирало някъде защо при все многократните сигнали от службите за сигурност и шефа на охраната на Капитолия не е отпусната допълнителна подкрепа за деня? А нещо за кадрите дето гледахме как полицаи отварят външните заграждения и после и вратите на сградата и стоят мирно и поздравяват нахлулите с Добър ден?

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Ако кажеш нещо, което не е в полза на Байдън - нахвърлил си се, ако кажеш как с мълчаливото съгласие на Байдъновци цяла година БЛМ и разни други громяха и чупиха и разрушаваха и никой не се възмущаваше от Виена примерно, като леля Сашка и чичо Кръстев, напротив,стояха на колене пред тази висша култура, тогава си агент на Путин.

  Свободата, Санчо...
 39. 39 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Весело

  Пореден много добър и точен текст на Александрина Пендачанска!!!
  Ако политическите анализатори можеха да пеят толкова добре...

 40. 40 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Абсолютно права е Пенда - ето ги тука "тръмпистите" как нахлуват с груба сила в Сената:

  https://twitter.com/i/status/1350896490395275266

 41. 41 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  "Това е името на конспиративна теория, според която Демократическата партия и светът се управляват от тайно общество сатанисти - педофили, които заговорничат срещу Тръмп, докато ръководят световен секс трафик на деца, убиват ги и ги изяждат, за да извлекат животоудължаващ химикал от кръвта им. Според "теорията" членове на това сатанинско общество са бившите президенти Клинтън и Обама, Хилари Клинтън, Джо Байдън, Джордж Сорос, папа Франциск, Далай Лама, както и много холивудски звезди."
  Това са обединителите .... Наричаш едната страна ПРОСТИ, и започваш...да ги лекуваш !
  Как !!? - Има рецепта , като Хитлер

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#27] от "Котаракът на Шрьодингер":

  ти в гората ли живееш :) 4chan били неизестни :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Весело

  "Според "теорията" членове на това сатанинско общество са бившите президенти Клинтън и Обама, Хилари Клинтън, Джо Байдън, Джордж Сорос, папа Франциск, Далай Лама, както и много холивудски звезди. По логиката на QAnon Тръмп е призован от висши военни да се кандидатира за президент през 2016 г., за да прекъсне престъпния заговор на сатанистите и да сложи край на контрола им над света. Според "теорията" руският президент Путин също се бори със сатанистите."

  Хахаха.... ти да видиш, значи папа Франциск във Ватикана и Далай Лама в Северна Индия (той там живее) редовно получават пратки с американска детска кръв по пощата от техните авери Клинтън и Обама. :-Д

  А, "добрите" Тръмп и Путин са спасителите на човечеството.

  Това QAnon-истите са наистина невероятно изкукали хора! :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Какво вълнение у форумната вата.Както вече е традиция водени от форумния и...т.

  SHADOWS of SOFIA
 47. 47 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#40] от "Jazzdevil":

  Това не е от достоверен източник

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Оперни певачки пишат за политика.Така е, като няма качествени журналисти...
  —цитат от коментар 42 на НеКой


  Тази Оперна певица е световно известна за разлика от НеКой.Ако срещнеш Найо го питай колко е часа.

  SHADOWS of SOFIA
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Сашка да си гледа операта,ама там е закъсала яко..А със сигурност не получава мъжки ласки,понеже Тицин като ярък представител на леволибералните джендъри няма пол...Хаха...
  —цитат от коментар 50 на dfjftriktrcdt


  Само си маж.

  SHADOWS of SOFIA
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#49] от "K2":

  Аз не съм написал, че не може да пее.
  А че не може да пише политически анализи.

 54. 54 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Много лоша таз Акександрина, освен това нищо не разбира политика, хелем пък от Тръмп, Путн, хакери и тролове, тм никаква я няма.
  Това е ясно, едно не мога да разбера, защо последователте на Тръмп, на джуджи, като един се строяват рано-рано и започват дружно да я оборват и по-малко, по стар народен, обичай да я понаплюят, че даже и като певица.
  Споко, защо се ядосвате, защо въобще отваряте тази омразна ви страница - има маса от хубави по хубави места, където може да се пеете алилуя за който искате - каскети, бацета, орбан и да вдгнете едно паметниче на джуджи и жълтурко.
  Да, ама не, за това няма кой да плаща, а тук, все едно за чий текст става дума, дружен огън и все нещо ще капне в джобчето, нали така.

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  До коментар [#14] от "Драгомир Дончев":

  Като не ти харесват нейните анализи просто не ги чети. А, ако не харесваш редакционната политика на Дневник.бг можеш да спреш да четеш статиите им. Просто е.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Хайде да побързаме, че останаха само 2 дена да ни обръщат внимание за статии засягащи Тръмп!

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#49] от "K2":Аз не съм написал, че не може да пее.А че не може да пише политически анализи.
  —цитат от коментар 53 на НеКой


  И защо не може?Вероятно не ти харесва какво казва.
  Живота не е справедлив. Вместо да я плюеш се опитай да опровергаеш. Направи усилие.

  SHADOWS of SOFIA
 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Умом Россию не понять
  ...
  ...
  ...
  2021: Россия=Путин.

  И Путин и Тръмп: човек на Русия?

  пп
  Чак пък, "безумно тъп".
  Следваш логика и... в тупик.
  Обичайна упорита праволинейна наивност.

  Вж. за справка най по-горе.
  Виж и доле:

  До коментар [#11] от "Dankol":

  Трябва да си безумно тъп,
  за да твърдиш че Тръмп бил човек на Путин!

  Само вижте с колко паднаха световните котировки на нефта и природния газ ,
  и каква беше политиката на администрацията на Тръмп по отношение на износа на шистов газ от САЩ!
  А Рашата е зависима на 70-80% от износа на горивата ,
  и на 90% от всички изкопаеми.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Любопитно

  До коментар [#60] от "НеКой":

  Толкова войски общо САЩ нямат и в Ирак и в Афганистан и в Сирия и... тн.

 62. 62 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#53] от "НеКой":

  ти да не си експерт от ПИК :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 63. 63 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  До коментар [#49] от "K2":Аз не съм написал, че не може да пее.А че не може да пише политически анализи.
  —цитат от коментар 53 на НеКой


  ТИ и останалите анонимни РУСКИ Форумни НИКОВЕ

  откъде се научихте и знаете да пишете политически анализи

  до степен че да преценявате кой може и кой не може да ги пише !!!!

  Значи ВСЕКИ АНОНИМЕН РУСКИ НИК може да ни облъчва с ОПОРКИТЕ си

  а излизащата с името си и представяща ОБОСНОВАН АНАЛИЗ

  Александрина Пендачанска да не може да напише мнението си по въпроса !!!!

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  25 хиляди въоръжени гвардейци, бодлива тел, заграждения... Това е Вашингтон за инагурацията на Байдън на 20 януари. Такова струпване на въоръжена сила далеч надхвърля необходимите сили и средства за обезпечаване на сигурността. Много, много ги надхвърля. Това казва всичко за новата власт. Защото така се брани само онази власт, която се страхува от народа. А демократите се страхуват. Защото знаят какво направиха, за да докопат властта. И знаят, че властта им е нелегитимна за половин Америка. Затова тоталитарният им нагон ги тласка към отчаяни репресии срещу свободата на словото и съвестта. И към брутално ограничаване на политическия плурализъм. Разкриха анти-демократичната си същност без остатък. Либерален фашизъм! Америка навлиза в мрачни времена. Високо вдигнатият факел на Статуята на Свободата помръква. Дори онези, които са имали илюзии за новата власт, ще ги изгубят. До края на годината ще дойде и икономическата криза, високата безработицата. Но репресиите и обедняването ще консолидират още повече свободните американци, а и всички привърженици на Доналд Тръмп по света. Световно движение! Идва време за борба. За съпротива. За сила, смелост и себеотрицание. И с Божия помощ - за скорошна победа.Демокрацията ще бъде възстановена. Факелът на Лейди Либърти отново ще засияе. А либералният фашизъм ще бъде пратен на бунището на историята.Борислав Цеков, ФБ
  —цитат от коментар 60 на НеКой


  Нещо цитираш един нещастен тръмпист. И той страда като другите тръмписти. Ами страдайте но приемете загубата с достойнство. Защо ни заливате с истерията си?

  SHADOWS of SOFIA
 66. 66 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#65] от "K2":

  Мани кой цитирам, Цеков има достатъчно признание като юрист.
  Ти кажи защо е тази мобилизация... за онлайн инагурация...

 67. 67 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  [quote#63:"Hawaii"][/quote]

  Тая сутрин сдружение русофили се е изсипало във форума.

  SHADOWS of SOFIA
 68. 68 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  [quote#24:"padrino"][/quote]
  "Алекс Пенда и сто години да живее в Щатите пак няма да може да скрие комунистическото си израстване като привилегировано дете на мама и тати, подържано от Москва и незабравимата БКП....😂"

  Ей тази неграмотна измислица не съм очаквал от Вас!
  Това, написано по инерция ме обезсърчава.
  Александрина се издигна на световната оперна сцена само с таланта си, който ама никак не е малък.
  Майка и баща и също бяха признати по света без грам помощ от БКП!
  И как си представяте примитивни и безкултурни селтаци от комунистическата партия с влияние в световните опери и най-големите издатели на грамофонни плочи и СиДи ще се повлияят от Пеко Таков, Мако Даков, Тошо Правешки и Тано Цолов?
  Ограмотете се поне малко, преди да пишете невъобразими фантазии, достойни за словото на "бореца срещу комунистите и комунизма Бойко Борисов"! В интернет има предостатъчно материал!

 69. 69 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#65] от "K2":Мани кой цитирам, Цеков има достатъчно признание като юрист.Ти кажи защо е тази мобилизация... за онлайн инагурация...
  —цитат от коментар 66 на НеКой


  Инагурацията е важна с това , че новия Президент излиза с програмна реч. Като я чуете тогава страдайте. Какво се вайкате от сега.

  SHADOWS of SOFIA
 70. 70 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Интересно защо, когато Тръмп поиска гвардиата да влезе в Сиатъл през лятото, целото демократично "братство" ревна, че не е либерално...
  Явно, когато имат властта, мислят другояче...

  http://petyotsekov.com/news/как-революцията-победи-в-сиатъл/

 71. 71 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Въпросът е за колко време една Бяла държава става държава от Третия Свят? ;)

 72. 72 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Въпросът е за колко време една Бяла държава става държава от Третия Свят? ;)
  —цитат от коментар 71 на realguru


  Някои хора се замечтаха.А

  SHADOWS of SOFIA
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 75 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  До коментар [#24] от "padrino":

  Имената Валери Попова и Михаил Ангелов говорят ли ви нещо?
  Саша Попов?

 75. 76 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#73] от "Веселин Дечев":

  Аз затова таквиз анализатори не чета, прочетена книга са ми.
  Анализаторът трябва да е поне до голяма степен безпристрастен.
  Пендачанска така оплюваше Тръм, докато беше президент, че няма как това да е било така.

 76. 77 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Импийчнат преди година...

  Тръмп върна маса войски
  да охранява инаугурацията на Байдън.

  Каква саможертва!
  Охранява фалшификация.

  Без конспирация - необяснимо

  До коментар [#61] от "НеКой":
  До коментар [#60] от "НеКой":

  Толкова войски общо САЩ нямат и в Ирак и в Афганистан и в Сирия и... тн.

 77. 78 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#77] от "dnevnikar":

  как можа да напишеш толкова много лъжи в толкова кратък текст. На това добре ви учат явно.

 78. 79 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално  Кво ме замеряш с линкове . Кажи нещо свое. Кво ми навираш Волгин.
  Аз ще ти подскажа нещо върху което да мислиш. Заместник Държавен секретар ще е Виктория Нюман. Готви се да страдаш по русофилска линия.

  SHADOWS of SOFIA
 79. 80 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Весело

  [quote#74:"НеКой"]До коментар [#72] от "K2":komentar-na-petar-volgin [/q

  Ха-хаааааа

  Дойдохме си на думата значи

  РУСКИ НИКОВЕ тиражират коментара на

  Петър Георгиев Петров

  познайте от първия път ЗАЩО преименувал се на

  В О Л Г И Н

  ха-хаааааааааааа

 80. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 82 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#80] от "Hawaii":

  Виж сега, аз разбирам това, че не харесвате руските връзки, аз също.
  Но защо не забелязвате очевадната руска връзка при другаря Бойкикев?

 82. 83 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  [quote#74:"НеКой"]До коментар [#72] от "K2":komentar-na-petar-volgin [/qХа-хааааааДойдохме си на думата значиРУСКИ НИКОВЕ тиражират коментара наПетър Георгиев Петровпознайте от първия път ЗАЩО преименувал се наВ О Л Г И Нха-хаааааааааааа
  —цитат от коментар 80 на Hawaii


  Представяш ли си кой авторитет му е пример за подражание. Бях го сложил в забранителния списък. Ще го върна

  SHADOWS of SOFIA
 83. 84 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Весело

  [quote#63:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 67 на K2
  Тая сутрин сдружение русофили се е изсипало във форума.[/quote]

  Така е
  Сега в качеството си на

  ТРЪМП ОБЩЕСТВО

  Тръмпанари Борисовисти и Путинджии - едни и същи са

  РУСКИТЕ Форумни НИКОВЕ

 84. 85 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5370 Неутрално

  В епохата на Путин, що той император ли е?!

 85. 86 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2399 Неутрално  Ето този е говорител на истината, на РУСКАТА ИСТИНА!
  Започни от фамилията, която той сам си е избрал.

 86. 87 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  Цитат:
  Според "теорията" членове на това сатанинско общество са бившите президенти Клинтън и Обама, Хилари Клинтън, Джо Байдън, Джордж Сорос, папа Франциск, Далай Лама, както и много холивудски звезди....
  ...
  Според "теорията" руският президент Путин също се бори със сатанистите.

  --------
  Ако вземем Дневник за представителна извадка, то за Тръмп има написана 10,000 дописки, то всички те (до една) са ПРОТИВ него.
  Путин, понеже е по-отдавна, ако за него има написани 50,000 дописки, то всички (до една) са ПРОТИВ него.

  Т.е. изправени сме пред невъзможен КПД - стопроцентов (100%), което означава САМО ЕДНО - че има ЕДИНСТВЕНО правилна линия и който не се съобразява с нея е ЧУДОВИЩЕ - в нашите примери Тръмп и Путин..


 87. 88 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Далай Лама защо не е в родината си Тибет,
  а изгнанник по света (сега в Индия)?

  И ККП са уредили подмолно сред "спасителите"...

  До коментар [#44] от "Иво":

  "Според "теорията" членове на това сатанинско общество са бившите президенти Клинтън и Обама, Хилари Клинтън, Джо Байдън, Джордж Сорос, папа Франциск, Далай Лама, както и много холивудски звезди. По логиката на QAnon Тръмп е призован от висши военни да се кандидатира за президент през 2016 г., за да прекъсне престъпния заговор на сатанистите и да сложи край на контрола им над света. Според "теорията" руският президент Путин също се бори със сатанистите."

  Хахаха.... ти да видиш, значи папа Франциск във Ватикана и Далай Лама в Северна Индия (той там живее) редовно получават пратки с американска детска кръв по пощата от техните авери Клинтън и Обама. :-Д

  А, "добрите" Тръмп и Путин са спасителите на човечеството.

  Това QAnon-истите са наистина невероятно изкукали хора! :-D

 88. 89 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  До коментар [#5] от "Chironex":

  "Путя си постигна целта:
  Америка е във война с Америка."

  Ми що не му попречихте!
  Защо съдилищата отказаха дори да разглеждат жалбите на Тръмп, за да не отворели кутията на Пандора???
  Защо частни корпорации лушиха президента,на,САЩ от гласност? Ако е нарушул нещо законите що не се обърнахте към съд да му махне публикациите и да му спре акаунтите? Що за демокрация е тая кочина???

  В Русия съм! В Русия съм!
 89. 90 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#74] от "НеКой":

  Коментар на Волгин. Ама мурзилките как сами се осветявате.

 90. 91 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Любопитно

  До коментар [#89] от "Веселин Дечев":

  Виж ми туита относно превземането на полицията от Антифа в Сиатъл през лятото.
  Лош президент определено...

  Dоmеѕtіс Теrrоrіѕtѕ hаvе tаkеn оvеr Ѕеаttlе, run bу Rаdісаl Lеft Dеmосrаtѕ, оf соurѕе. LАW & ОRDЕR!

  — Dоnаld Ј. Тrumр (@rеаlDоnаldТrumр) Јunе 11, 2020

 91. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 93 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Това което е написала Алекс като теории на Каноните за демократите и педофилски заговор, вярно ли е? Ако е така, нямам думи как може президент на САЩ, да споделя писания от такава смешна и абсурдна група?! Ясно е, че вероятно Тръмп не вярва в това, но подигравката му с американците е тотална, май наистина си е за импийчмънт.

 93. 94 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Пендачанска е права за едно - от няколко години наистина е "ерата на Путин".
  Ако не беше той, западната преса и информационни агенции да са фалирали.

 94. 95 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Въпросът е за колко време една Бяла държава става държава от Третия Свят? ;)
  —цитат от коментар 71 на realguru


  някои чакат от 1917, няколко поколения вече.

 95. 96 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  [quote#95:"karatista"][/quote]

  Малко преди САЩ да загние окончателно се спомина СССР.
  Какво ли ще новото име на РФ сега.

  SHADOWS of SOFIA
 96. 97 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#96] от "K2":

  наистина не разбирам налудничавите анонси за края на щатите. оправиха с огромни антивоенни протести покрай виетнам, смазаха мафията в сравнение, с която qanon са пионерчета... и т.н.

  иначе на въпроса ти за новото име... най-вероятно нещо като северен китай, ако щатите не спрат китайците де

 97. 98 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Русия, Путин ,Русия Путин ....малка част от американската реалност на СНН, Туитът , Фейсбук, ........и така до 95% от информацията която се "готви за американското обществото". По темата Русия -Путин има разсекретени доклади на ЦРУ ,и ФБР да погледнат…. Всеки има поне по 5 познати работещи в САЩ, и Пенда няма монопол за"американската действителност". Темата Русия е измислена, и за САЩ , това е признак на особена шизофрения .
  Глобалната политика не може да бъде оправена от Пенда - хонорарче , работа може би !?
  Според мен с САЩ , а може би и в България вече живеят два вида хора, които само говорят на общ език ...и нищо не ги събира!
  Една общност (народ) се събира около приемливи за всички правила ( морални норми)
  Кои са Байдън ,Пелоси ….. хора забравящи собствените си имена ?? Излязоха хората от "сенките""... Туитър, Фейсбук, Аназон ...и образ никак не е хубав....
  Вероятно републиканците също "послъгват",но демократите са абсолютни световни шампиони по лицемерие и цинизъм!
  - Не конспиративни теории , а проектът Веритас показва в картина и звук как с готвят американците информационно
  - От началото на август 2020 има нареждане "темата насилие и Тръмп"да доминира в медиите на демократите (95% от всичките) . Става ясно , че при интервю на президент ,сенатор да се появява на живо говорител и надпис и да говори "лъжа" . Пак там се говори за "електронното обезглавяване на републиканците ", пак там за париране ще се говори за ..."говор на омраза"...и "конспиративни теории". „кръвта, малките деца” .., Пенда спазва точно протокола/ инструкцията
  Но……в каквото си иска да вярва Пенда . Какво и харесва/ одобряват такива като нея ?
  Изпитване на ор....м от словесната картина "тръмп в затвора, а там черните ..."
  Изпитване на радост от това,че дете предава майка си за 60 000 долара
  Изпитване на радост ,че се прекратяват доходи от фирмена дейност за видни и по малко видни републиканци
  Радостни коментари от оплячкосването на имоти ......
  - радост от преразглеждането на историята и свалянето на паметниците
  - радости ор... от каещи се полицаи
  - демократите одобряват в 70% "запушената уста ", включително и това че собственика на Парлер е в неизвестност
  Те изпитват удоволствие от унижението на ДРУГИТЕ !
  Безинтересно да гледам в "главата" на такива, като и да анализирам примитивни политически приказки .
  -Да си вярват ,че Х.Байдън е монах,
  - да си вярват че Д.Дорси е борец за свобода на словото
  Има хиляди още примери за тонове лицемерие и цинизъм .
  Връщам се там където започнах в САЩ , вече живеят два различни народа , които имат някакъв общ говорим език , и те имат различни "морални виждания ". Ако не се разделят…ще има огромно насилие. Сигналът за „лов на републиканци е даден” , …. това ще плисне в огромно насилие, за което демократите психологически са готови да поемат.

 98. 99 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5609 Весело

  Свети Тръмпий Нюйоркски и свети Владимирий Кремълски ще спасят света, разбивайки тайната шайка на закусващите с деца!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 99. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK