Ще се гарантират ли избирателните права на българите в чужбина

Опашка пред изборна секция зад граница – гласуването в чужбина в пандемията поражда много въпроси, които засега не са получили отговори от МВнР

© Василена Доткова

Опашка пред изборна секция зад граница – гласуването в чужбина в пандемията поражда много въпроси, които засега не са получили отговори от МВнР"Дневник" публикува отвореното писмо на асоциация "Прозрачност без граници" до Министерството на външните работи (МВнР) и Централната избирателна комисия във връзка с мерките за гарантиране на избирателните права на българските граждани, живеещи в чужбина. На предишните избори пред изборните секции зад граница се виеха опашки и избирателите чакаха с часове. Сега ситуацията се усложнява от пандемията, както и от факта, че изборите за Народно събрание ще съвпаднат с Великден в Западна Европа. МВнР засега е създало работна група по темата, но "Прозрачност без граници" задава конкретни въпроси.


Като организация, която осъществява дългогодишно независимо гражданско наблюдение на изборния процес и работи за прилагането на демократичните стандарти в тази сфера, Асоциация "Прозрачност без граници" извършва наблюдение на изборите за Народно събрание, които ще се проведат на 4 април 2021 година. При осъществяването на тази инициатива сме ръководени от стремежа да съдействаме за провеждането на честни и демократични избори, с високо участие на избирателите и прозрачност на изборния процес.


Министерството на външните работи има особено важна роля за подготовката на изборите в чужбина, така че да гарантира законово установеното право и задължение на всеки български гражданин, живеещ в чужбина, да участва в избори. Предвид ограничителните противоепидемични мерки в различните държави, които могат да възпрепятстват гласуването на нашите сънародници, за нас е необходим отговор на важни въпроси като:
1) Предприети ли са мерки по дипломатически път, които да изяснят какви са условията и специфичните изисквания за организиране на избори на територията на държави, в които живеят компактни общности на български граждани в градовете, включително в градовете, в които традиционно се провеждат избори?


2) Извършват ли се консултации с дипломатическите представители на тези държави, така че да се изяснят възможностите за разкриване на секции както в дипломатическите и консулските представителства, така и в градовете с компактни общности на български граждани и в градовете, в които традиционно се провеждат избори, съобразно изискванията на българското законодателство и законодателството на съответната държава?


3) Предвиждате ли провеждането на информационна кампания сред българските граждани, която да ги информира за начина на гласуването им съобразно противоепидемичните мерки на съответните държави?


4) Предвиждате ли периодично информиране на българската общественост относно мерките, които МВнР предприема във връзка с подготовката на изборите в чужбина?


Считаме, че отговорите на тези въпроси са важни не само за нас, но преди всичко за нашите сънародници в чужбина. В тази връзка и с оглед кратките срокове за тази сериозна задача призоваваме Министерството на външните работи да положи максимално интензивни и бързи усилия за гарантиране правата на тези български граждани и за своевременното информиране на българската общественост относно предприеманите мерки.


С уважение:


Калин Славов,
изпълнителен директор на асоциация "Прозрачност без граници"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK