Невъзможният компромис с Китай

Европа е в особено трудна позиция, доста икономически зависима от Китай.

© Кирил Кирчев

Европа е в особено трудна позиция, доста икономически зависима от Китай.Анализът е препубликуван от блога на автора.


От няколко години върви интересно интелектуално състезание. Професори и анализатори са в трескава надпревара как и кой ще измисли най-точното и хващащо ухото определение за конфликта между САЩ и Китай. Кандидатите не са малко и варират между "нова студена война", "геополитическа конкуренция", "завръщане на историята" и "системен конкурент".


Първите залпове на Доналд Тръмп преди няколко години не бяха приети от мнозина, по познати причини. Отиващият си президент бе пословичен с непостоянството си, търсеше бърза електорална победа за своите избиратели в средните щати, отсъстваше цялостна рамка за подобно мащабно преобръщане на външната политика на страната и т.н. Европа гледаше притеснена отстрани и много правителства просто очакваха вълната да отмине, за да могат да продължат продължаващия десетилетия "меден период" в отношенията с Китай. Австралия бе сравнително изолирана в апелите си за преосмисляне на общуването с Пекин и смяна на парадигмата.
Но събитията се ускориха и само в рамките на две години Западът сближи позициите си и постепенно възприе далеч по-различна позиция относно Китай в сравнение с последните десетилетия.


ЕС също обяви Пекин за "системен конкурент",


прие аргументите за рисковете от неговата продължаваща технологична експанзия и реши да подкрепи своите големи фирми в позиционирането и борбата за стопански превес. Така западният свят и Китай се озоваха в ситуация на остра конкуренция, а намирането на компромис изглежда все по-трудно. При това името на американския президент далеч не е най-голямото препятствие. Най-съществените са поне три.


Първото е свързано с исторически целенасочената асиметрия в отношенията между Запада и Китай. Най-общо, тя се изразява в липсата на реципрочност по отношение на пазарния достъп, степента на държавна подкрепа и скоростта на изравняване между двете страни.


Казано иначе, Пекин има много по-голям излаз на западните пазари, оставен е в значителна степен да подкрепя своите компании, а времевата рамка за отпадането на тези условия е доста разтеглена. Отношенията са дефинирани по този начин в началото на този век и са до голяма степен фиксирани при присъединяването на Китай към Световната търговска организация. Този компромис е приемлив и за двете страни, при това за доста продължително време.


Западът включва комунистическия гигант в глобалната либерална стопанска система, разширява пазара и получава перспектива за достъп на страната.


Китай получава излаз към богатите страни, ускорява експортния си модел, модернизира икономиката си,


трупа финансови ресурси за инвестиции и в значителна степен опазва възможността сам да регулира обхвата и скоростта на икономическите промени.


От доста години обаче, тази сделка е все по-проблемна за Запада, макар повечето политици често да не разбират откъде точно идват проблемите и как те трябва да бъде решени. Пекин няма особен интерес да променя цялостната архитектура на тези отношения и макар постепенно да отваря все повече сектори на икономиката си, официалните власти не са склонни да се лишат от ключов инструмент за управление на и без това достатъчно сложния преход към нов тип икономическа структура. Нещо повече, загуба на контрол върху темпото на промените ще направи цялостната социална ситуация особено нестабилна и непредвидима. На този фон вероятността от предоговаряне на отношенията между двете страни изглежда ниска.


Второто голямо препятствие е свързано с преобръщането на възприятията спрямо Китай през последните години. Последното проучване на 'Pew Research' от октомври тази година дава отлична представа за динамиката на процеса.


Например, само за три години (между 2017 и 2020 година),


негативните нагласи към Пекин във Великобритания скачат от 37% на 74%,


в Германия от 53% на 71%, в САЩ от 47% на 73%, а във Франция от 52% на 70%! Идентични са тенденциите и в по-малките страни, както и в самата Азия, макар държавите там да познават доста по-добре своя съсед.


Подобно влошаване на отношението изглежда безпрецедентно и едва ли ще може да бъде преобърнато в обозримо бъдеще без някакви драматични промени в поведението на Китай и в общата глобална среда. Дълбочината на промяната е видима и в цялата политико-институционална инфраструктура на западните държави и организации. В рамките на няколко години, на практика повечето от тях предефинираха ключово разбиране и предпоставка на отношенията с Пекин.


Естествено, езикът се различава, но се движи изцяло в един регистър - геополитически конкурент, системно противостоене или злонамерен "трети играч". Изтласкването на "Хуауей" от критичната инфраструктура е просто знак за трансформацията, но на практика сме свидетели на края на епохата на възприятията за 'win-win' отношения. Изместването може да бъде констатирано в най-различни процеси - от завръщането на индустриалната политика в Европа до преформатиране на цялостната архитектура и достъп до критичната инфраструктура на Запада. Възстановяване на отношенията с Пекин преминава през поне частично овладяване на този процес и неговото омекотяване. За нещо подобно към момента няма перспективи.


Третата трудност идва от нарастващото "разкачване" между западния свят и Китай.


Има области, в които то напредва с много голяма скорост като най-очевидния пример е в областта на технологиите и дигиталните отношения. Тук става въпрос не само за най-коментираните компании като "Хуауей" и 'ZTE' и тяхното изваждане от западната екосистема, но и за прекъсването на търговски отношения между множество компании във все повече технологични области.


И тук сблъсъкът далеч не се изчерпва с отношения между няколко групи стопански субекти. Става въпрос за остра конкуренция за превес в цели сектори на икономиката на бъдещето. По тази причина битката вече се пренесе и на терена на апликациите, тук сблъсъкът далеч не е само за технологично предимство, а за опазване и контрол върху "петрола на бъдещето" - данните. Последната държава, която се включи е Индия, макар тя да използва за оправдание военните сблъсъци по границата с Китай.


Друго поле на "разкачване", макар и все още по-скоро реторическо, са сложните производствени вериги в ключови сектори и постепенното им завръщане в западните икономики или поне в техните периферии. Тук все още няма съществени развития, но не е случайно, че


все повече държави има отделни фондове за връщане на производства, например Япония.


Много по-малко внимание получава друга динамика на конкуренция, която ще ускори отдалечаването между Запада и Пекин. Тя е свързана с китайската политика на създаване на алтернативни системи от глобални стандарти в различни области, които да изместят западните. Тези техни усилия непрестанно набират скорост.


Съществуват и още основания за продължаващо противостоене, макар отсега да е ясно, че остава императив за съвместимост между интересите и поведението на двете страни. Новият президент на САЩ със сигурност ще се опита да намери някакво поле на възстановяване на сътрудничеството. Но динамиката на раздалечаване е вече сериозна и засяга множество елементи на глобалната среда.


Идното десетилетие със сигурност се превръща в историческа арена на конфликт, а основна задача ще бъде неговото овладяване. Европа е в особено трудна позиция, доста икономически зависима от Китай, но в същото време непрестанно уязвима за неговите множествени стратегии на овладяване и отслабване. САЩ също тепърва трябва да намерят по-дългосрочен баланс между икономика и сигурност. Западните съюзници в Азия са в най-трудна ситуация, защото са вече под непосредствените политически и стопански удари на Пекин.


Намирането на устойчиво равновесие в целия този комплекс от отношения ще е голямата стратегическа задача на идните години, но засега перспективите за успех не са много впечатляващи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Разстроено

  Га га га, Европа била зависима от Китай. Алчността накара европейски и американски компании да изнесат най-прогресивните си технологии в Китай, сЯ плачете, че сте зависими от Китай. Аре мола Ви са, ГоУем гущер сте, не плачЕте.

 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Га га га, Европа била зависима от Китай. Алчността накара европейски и американски компании да изнесат най-прогресивните си технологии в Китай, сЯ плачете, че сте зависими от Китай. Аре мола Ви са, ГоУем гущер сте, не плачЕте.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Ама то едното не пречи на другото.

  Да, Европа последва Америка в изнасянето и култивирането на Китай.
  От това спечелиха не само големите компании, обаче, макар, че може би спечелиха най-много от всички на Запад.
  Спечелиха и потребителите (в т.ч. и тези в Източна Европа) защото цените на стоките намаляха значително заради евтината работна ръка.
  Защо не реваха и европейци и американци докато електрониката ставаше все по-евтина? Докато дрехите ставаха по-евтини? Докато машините за производство - традиционно европейски, американски, японски и корейски - бяха плавно, но сигурно изместени от много по-евтините и отначало доста по-скапани, но все по-стабилни и все така по-евтини китайски?
  Онова, което е трябвало да стане е станало: и света е имал интерес да индустриализира Китай и Китай е имал интерес да се отвори за света.
  Сега ще трябва да се оправяме с резултатите - Китай стана твърде мощен и е на път да подчини света.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Май се получава, че Тръмп е бил прав. Връщане на производствата обратно и високи защитни търговски мита с Китай.

 4. 4 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1070 Весело

  “ Намирането на устойчиво равновесие в целия този комплекс от отношения ще е голямата стратегическа задача на идните години, но засега перспективите за успех не са много впечатляващи.”

  Устойчивото равновесие всъщност съществува и няма никакъв зор да го търсят. Единственият проблем е името му. А то се нарича изравняване на заплатите на китайците с тези на запад, което естествено ще доведе и до изравняване на цените на стоките. Но доста политици просто не знаят къде ги сърби...

  73! Go Go
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Да направим Китай силен за да се бори със СССР, толкова гениално беше

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1070 Весело

  Всъщност проблем има, пропуснах го преди малко, но г-н Шопов не го е споменал. Китай като държава краде повече от собствените си работници отколкото могат да си позволят западните политици. Там е заровено кучето.

  73! Go Go
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#6] от "Go Go":

  Пропусна и да изравниш заплати между запада и негов член България примерно.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3763 Неутрално

  До коментар [#6] от "Go Go":

  Там е заровено кучето.
  ======
  Защо да ги заравят....?
  Те ядат и кучета....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3525 Неутрално

  Бих нарекъл сблъсъка, продължение на опиумните войни от 19 век. Тогава, Китай е бил затворен и самодостатъчен. За износът си е приемал само сребро и почти не е внасял западни стоки. Британската империя недоволна от това положение, води две войни, превзема столицата на Китай, налагайки своите интереси и подписва договор за Хонконг. Заради огромните печалби и евтината работна ръка, много производства бяха изнесени на изток, подпомагайки икономическия възход на китайците. Европа се деиндустриализирана в голяма степен. Последствията ги усещаме сега. Но духът е пуснат от бутилката. Възход по същите причини има и в редица страни в ЮИ Азия. Западният свят загуби технологичното си предимство и трябва да се примири с новата реалност.

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  Най-големият успех на Тръмп е, че включи отношенията с Китай в политическият дневен ред.
  Решенията ще се търсят и намират постепенно.

  подпис
 11. 11 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1237 Неутрално  Да направим Китай силен за да се бори със СССР, толкова гениално беше
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  Само че "забравиха" да спрат да го правят силен когато СССР изчезна.
  Не се става лесно милиардер, трябва време.

  Знанието е сила, информацията - власт
 12. 12 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1933 Весело

  Интересно е да се четат анализите на държавите попаднали в стомаха на Дракона.
  далновидност е трябвала на времето си! Ех колко е лош Тръмп! Дори откри, че Китай има 13 години гратисен период по Парижското споразумение по климата ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Никакъв компромис - тотален БОЙКОТ на дигиталните китайски комунисти!!!

 14. 14 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Не е лошо, че Западът помогна на Китай да се развие в много области. Проблемът е, че Си забрави съветите на Дън и реши да става нов император. Резултатите са търговски войни, китайски вирус, постепенно ликвидиране на модела "една страна - две системи" в Хонконг и още куп дивотии.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Пълни глупости. Китай само изглежда мощен защото е като България през соца. Мизерия на населението силна вътрешна задлъжнялост около 30 милиарда долара, 7800 долара БВП на глава от населението.
  Сиреч продава за долари под себестойността на продуктите.
  Изкуството е хората да са богати, а не Си.

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  30 трилиона долара вътрешна задлъжнялост.

 17. 17 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Възход по същите причини има и в редица страни в ЮИ Азия.
  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":

  Не е лошо, че се въздигат. Сега да въздигнем и Африка. От това всички печелят.

 18. 18 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Пълни глупости. Китай само изглежда мощен защото е като България през соца. Мизерия на населението силна вътрешна задлъжнялост около 30 милиарда долара, 7800 долара БВП на глава от населението. Сиреч продава за долари под себестойността на продуктите. Изкуството е хората да са богати, а не Си.
  —цитат от коментар 15 на Да вярваме на истината


  Много хора се надяват на това.

  Но по същата логика Америка също отдавна е банкрутирала :-)

  Само дето аз говоря с китайци - е, не с един представителен милиард, разбира се - и те казват, че стандарта се вдига. Трудно им е, защото цените растат, но работа има и месо има и дрехи има и всъщност всичко има.

  Китай има толкова огромен върешен пазар, че може да поддържа икономически ръст вероятно само от него.

  но не, те са най-големия износител в света.

  И това няма излгед да се промени...защото са и най-големия пазар в света, който никоя голяма западна компания не може да си позволи да изпусне.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 19. 19 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4278 Любопитно

  Никакъв компромис - тотален БОЙКОТ на дигиталните китайски комунисти!!!
  —цитат от коментар 13 на selqnin


  Би ли ми посочил един вид масова електроника която НЕ СЕ произвежда в Китай?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боби Колев":

  САЩ имат един много важен актив - машината за печатане на долари.
  Само, че САЩ имат 22 трилиона долара БВП, ЕС 20 трилиона, а Китай 11,5 трилиона.
  САЩ и ЕС не могат да продават под себестойност. Така, че 800 милиона произвеждаме добавена стойност 4 пъти повече от 1,4 милиарда.
  И без война в момента даже в България нещата са видими. Например все повече турски боклуци изместват китайските по-големи боклуци.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4593 Любопитно

  До коментар [#14] от "stein":

  Съгласен с това мнение, Си промени конституцията на Китай само и само да остане на власт в страната. Той е отговорен за влошаването на отношенията на Китай със САЩ и ЕС. Добре, че поне е старчок като Путин, Тръмп, Ердоганчо, Болсонаро, Дутерте и останалите подобни автократи (диктатори). Те ще са на власт още известно време и тези, които ще ги наследят се надявам започнат продемократични промени в страните си. В САЩ това вече се случи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Европа не може да се сравнява с Китай и Щатите. Ако извадим Германия от уравнението, положението съвсем става плачевно в ЕС. Всички услуги в Европа са окупирани от американски фирми - от социалните мрежи до стрийм услуги и дейта центрове, за които дори не плащат данъци. Европа дори няма свой европейски уеб браузър. На фона на всичко това форумният Ганя много обича да се подиграва на Китай И Русия на това че се мъчат и донякъде успяват да разработят свои процесори, социални мрежи, браузъри и дейта центрове.

 23. 23 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2423 Любопитно

  И каква ще е полезната разлика за Европа, ако производството от Китай се премести в Малайзия; Виетнам или Филипините?
  Полза ще има само ако производството се върне в Европа!

 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  И да направим някой сравнения:)
  Чифт габровски обувки струват в Габрово 80 лева, чифт турски -20 лева, чифт китайски-15 лева.
  Душ батерия слушалка, севлиевската струва 157 лева, турската 12 лева, китайската 4 лева:)

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#20] от "Да вярваме на истината":

  Това със себестойност е много интересно.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  “ Намирането на устойчиво равновесие в целия този комплекс от отношения ще е голямата стратегическа задача на идните години, но засега перспективите за успех не са много впечатляващи.”Устойчивото равновесие всъщност съществува и няма никакъв зор да го търсят. Единственият проблем е името му. А то се нарича изравняване на заплатите на китайците с тези на запад, което естествено ще доведе и до изравняване на цените на стоките. Но доста политици просто не знаят къде ги сърби...
  —цитат от коментар 4 на Go Go


  Напълно сте прав, силата на бедните е в тяхната бедност, нещо, което по знайни и незнайни причини не важи за нас.
  Специално в китайския случай, това че са комунистческата в пълния сисъл на думата държава, позволяваща бедността да продължава, без това да се отразява на вътрешно-политическата обстанвка. Без да съм виден предсказател, мога да кажа, че се трупа напрежение, което рано или късно ще избие или производитеността ще пада ( има известни признаци за последното).
  Иначе външните за Китай фирми, за да се конурират успешно със своите преки конкуренти на пазара извън Китай, ще продължават да се възползват от това положение, затова освен рискувалите да инвестират в страната на др.Си и ние като потребители печелим. Дотогава, докато тази, неустойчива според мен конструкция не се срути. Да държиш 1.5 млрд под подчинение не е много лесна работа.

 27. 27 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2423 Любопитно

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":


  Душ батерия слушалка, севлиевската струва 157 лева, турската 12 лева, китайската 4 лева:)
  —цитат от коментар 24 на Да вярваме на истината


  От еднакъв клас ли са изделията?

  Месингов кран (български) работи безотказно от 20 години!
  Китайски изкарва една-две години!

  Холандия беше поръчала серия малки контейнеровози в Китай!
  След отплаване от завода-производител, пристигаха вБългария (Варна - "Делфин"), за допълнително укрепване на рулевата машина!

 28. 28 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1237 Весело

  Не е лошо, че Западът помогна на Китай да се развие в много области. Проблемът е, че Си забрави съветите на Дън и реши да става нов император. Резултатите са търговски войни, китайски вирус, постепенно ликвидиране на модела "една страна - две системи" в Хонконг и още куп дивотии.
  —цитат от коментар 14 на stein


  Ма вие сериозно ли си мислихте, че Китай ще търпи някаква друга система в Хонконг? Хехе.
  "Съветите на Дън" се спазват съвсем точно - еднопартийна система, 51% държавна собственост на всички "чужди" предприятия, тотална и безогледна кражба на технологии (малкото, които не са им дадени доброволно от "хитрите" американци и европейци), мощно инвестиране в инфраструктура и най-вече - развитие на вътрешния пазар до степен да стане самодостатъчен, след което чуждите инвеститори ще бъдат брутално изритани на студа.
  Китайската армия се превъоръжава с невиждани темпове, Китай не е страна по повечето ядрени договори, а броят на ядрените им заряди навсякъде се дава "по оценки", защото никой не знае колко са. Малък жокер - миналата година Китай направи вторите по брой космически пускове с неголяма разлика от САЩ (а ако не беше Мъск, щеше да ги изпревари с много), в момента разполага с по-голямо разнообразие от носители от САЩ и към края на тази година ще изстреля многократен носител като Фалкон 9 на Мъск.
  Времето за тюхкане и умуване "какво да се прави" мина преди 20 години, докато корпорациите правеха пачки от евтин китайски труд, а политиците заглавичкваха народонаселението с "цветни революции", "права на ЛГБТУФХШЩ", "глобално затопляне" и други простотии за баламурници.
  Учете китайски, нивото за прислужници и бели робини не е толкова трудно за постигане...

  Знанието е сила, информацията - власт
 29. 29 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Новият президент на САЩ със сигурност ще се опита да намери някакво поле на възстановяване на сътрудничеството."

  Другарят Бай Дън ще помогне, парите вече са платени.

 30. 30 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Когато печелиш, не знаеш какво печелиш и когато губиш не знаеш какво губиш. Тарикатите от целия "западен свят", по стар навик на робовладелци, изнесоха технологиите си в богатия на човешки ресурс Китай, научиха се да лентяйстват, превърнаха се в консуматори, наркомани, длъжници до гроб чрез системата за бързо и лесно кредитиране, хазартно зависими пройдохи, пропиляващи цялото си време в безкрайни екскурзии, по летищата, в хотели и ресторанти, по целия свят; СОДОМ И ГОМОР. През цялото това време Китай СТАНА ГИГАНТ, ПРОМИШЛЕН И ТЕХНОЛОГИЧЕН, НАСТИГНА И НАДМИНА ЗАПАДНИЯ СВЯТ. Те, китайците, допуснаха ковид 19 да се разпространи между тях и лесно се справиха с него, докато целият останал свят търпи жестоки поражения върху здравето и индустрията на народите си. Дори мафията , достигнала невероятна мощ за последните 30 години, страда. Бъдещето е на Китай. Ние, от робовладелски тарикати, бавно и полека се превръщаме в роби. Научиха ни да пълзим и като че ли никога повече няма да се научим да летим. От средновековието та до ден днешен монголите (събирателно понятие) са поробвали малки или големи части от най- прекрасната, с най- благоприятни за живот условия, ЕВРОПА!

 31. 31 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боби Колев":САЩ имат един много важен актив - машината за печатане на долари. Само, че САЩ имат 22 трилиона долара БВП, ЕС 20 трилиона, а Китай 11,5 трилиона.САЩ и ЕС не могат да продават под себестойност. Така, че 800 милиона произвеждаме добавена стойност 4 пъти повече от 1,4 милиарда. И без война в момента даже в България нещата са видими. Например все повече турски боклуци изместват китайските по-големи боклуци.
  —цитат от коментар 20 на Да вярваме на истината


  Първо, Китай отдавна печатат пари, т.е. дават заеми - точно по примера на САЩ.
  Второ, този инструмент е мощен когато срещу парите има какво да се купи.
  САЩ са го ползвали да подчинят света след ВСВ когато всичко е било Made In USA.
  Сега всичко в света е Made in China и китайските превземат всичко до Мексико и направо вътре в сърцето на Америка.

  БВП на Китай расте много по-бързо от този на САЩ и Европа - толкова бързо, че е въпрос буквално на години да ги настигне и задмине. И това също се знае от всички.

  Америка дълги години е продавала под себестойност. Това е то печатането на пари.

  Турските боклуци влизат в България наистина.
  И е интересно да се види какво точно става:
  https://www.nsi.bg/bg/content/7503/по-основни-търговски-партньори

  Значи Турция прави с България 3 пъти по-голям оборот от Китай...а в същото време Китай с 3 пъти по-малък оборот успява да има два пъти по-голямо търговско салдо в своя полза от Турция.

  Знаете ли това какво значи? :-)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#27] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Не могат да са от един клас. От един вид.
  Включва душ батерия, стойка и гъвкава връзка.
  Севлиевските имат 5 години гаранция на механизма и 2 години гаранция на покритието.
  Заводите на Видима Идеал и днес работят денонощно както винаги и търсят непрестанно работници. Карат освен от Габрово и от Търново и Ловеч. Само, че средната брутна заплата им е 2200 лева или 11 000 турски лири или не знам колко юана.
  Та качеството е несравнимо.
  Същото е с обувките. Габровските не се късат с години. И са удобни. Изнасят навред. За някой модели си купувам с връзки, а китайските и турски боклуци свършват за месец два.
  Но най ме дразнят западните марки дето все се правят в Китай. Например Куриер, Щели и Бош. Като си купиш на българският пазар китайска изработка се чупи мигновено. Търся германска. Много трудно се намират два пъти и нещо са по-скъпи ама поне издържат. Въпреки, че като им гледам частите майка мила Освен от Китай, Индия, Пакистан.

 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  ЕС трябва да сключи стратегическо споразумение с Индия.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4593 Любопитно

  Между другото като стана въпрос за търговски отношения и инвестиции между ЕС и Китай, да припомня, че в края на миналата година беше подписана тази сделка между Пекин и Брюксел:

  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_20_2541

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1237 Любопитно

  [quote#26:"tsvetko_51"][/quote]

  Абе не знам кога "ще се срути тази неустойчива според вас структура" (Китай), щом, за разлика от другите държави, съществува вече над 2500 години.

  Между другото, генералните секретари на Китайската компартия се сменят по-често от канцлерите в Германия и дори някои президенти в САЩ, редовно се осъждат (дори на смърт) корумпирани партийни и стопански величия, има и други интересни неща.
  За 20 години GDP PPP на китаеца се увеличи 11 ПЪТИ. Кой идиот ще тръгне да дига революции срещу такова управление в името на "правата" на гейовете и негрите?

  Знанието е сила, информацията - власт
 36. 36 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4278 Любопитно

  И каква ще е полезната разлика за Европа, ако производството от Китай се премести в Малайзия; Виетнам или Филипините?Полза ще има само ако производството се върне в Европа!
  —цитат от коментар 23 на Tzar Vova Josei-ki


  Производството вече Е ТАМ. Самсунг си закриха всички производства в Китай в края на годината и ги преместиха във Виетнам. Така, че процеса вече е в движение.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 37. 37 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Трябва да се вземе под внимание обстоятелството, че тези 70%от западните и американки потребители, призоваващи за протекционизъм и недоволни от котайците много бързо ще си променят протекционистичните нагласите като разберат че ще трябва да плащат 100% повече за новия смартфон! А относно връщането: самите компании не искат да се връщат; в момента, а и от година насам продажбите на Тесла бележат ръст само в Китай .

 38. 38 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4278 Любопитно

  Между другото като стана въпрос за търговски отношения и инвестиции между ЕС и Китай, да припомня, че в края на миналата година беше подписана тази сделка между Пекин и Брюксел:https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_20_2541
  —цитат от коментар 34 на Иво


  Това е "малка" подробност която мнозина политици усложливо "забравиха" и продължават да говорят срещу Китай когато самите те продадоха интересите на Европа.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 39. 39 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби Колев":

  Всъщност, намаляването на цените на потребителските стоки беше стръвта на края на количката.

  Те намаляха, но бяха придружени от брутално увеличение на цените на жилищата, услугите, данъчната тежест. В крайна сметка, потребителят е по-беден отпреди.
  И по-мамен, доколкото преди 30 години дори евтините блузки ги произвеждаха да изкарат една година, докато в наши дни разните версачета се разминават неузнаваемо, само след един сезон.

 40. 40 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 921 Весело

  До коментар [#4] от "Go Go":

  А най-добре и в Мароко, така ще се справим и с нелегалната емиграция.

  Преди да ти сложа първия минус, мнението ти беше събрало 14 плюса. Тоя форум ме върви на добре.

 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  Ма вие сериозно ли си мислихте, че Китай ще търпи някаква друга система в Хонконг? Хехе.
  "Съветите на Дън" се спазват съвсем точно - еднопартийна система, 51% държавна собственост на всички "чужди" предприятия, тотална и безогледна кражба на технологии (малкото, които не са им дадени доброволно от "хитрите" американци и европейци), мощно инвестиране в инфраструктура и най-вече - развитие на вътрешния пазар до степен да стане самодостатъчен, след което чуждите инвеститори ще бъдат брутално изритани на студа.
  —цитат от коментар 28 на pag


  Точно така.
  И Китай точно в момента доказва, че вече е самодостатъчен!
  Когато де факто външните му пазари бяха цяла година в локдаун и държавите отчитат сериозни проценти спад на БВП въпреки пуснатите печатници във Вашингтон, Лондон и Франкфурт, то китайската икономика отбеляза ръст.
  Вярно, че по абсолютна стойност не е на каквото сме се дивили доскоро, но ако отчетен "дистанцията" спрямо минусовите постижения на другите основни играчи и че ръстът бе реализиран на практика за девет месеца, а не цяла година - реално излиза, че Китай в сегашната ситуация реализира нива като при "бума" в началото на века.

 42. 42 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 921 Весело

  До коментар [#35] от "pag":

  Увеличил се 11 пъти, ама по китайската скала. Това което успяха да постигнат е най-високата цена площ на м2, в Шанхай. В света. И приятна оранжево-сива панорама, като от научно-фантастичен филм.
  Изтрелването на ракети тук и там не е фактор, и СССР го правеше.

  Не подценявам Китай, но тази страна няма бъдеще. Точно като СССР. Гледам, не им е останал и един истински съюзник, всички ги мразят на смърт. Проблемът на Запада е, да не повлече крак с Китай, поради малоумните си политици и алчни корпорации.

 43. 43 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  До коментар [#36] от "padrino":

  Производството вече Е ТАМ.
  —цитат от коментар 36 на padrino


  Известно ми е!
  Въпросът беше риторичен!

 44. 44 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#41] от "xm...":

  Отчели ръст. Според "номерът на китайката".
  Във всички случаи, много по -лесно се расте, когато си 1м10. Виж, веднъж стигнал 1м80, става адски трудно.

 45. 45 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 709 Неутрално

  И каква ще е полезната разлика за Европа, ако производството от Китай се премести в Малайзия; Виетнам или Филипините?Полза ще има само ако производството се върне в Европа!
  —цитат от коментар 23 на Tzar Vova Josei-ki


  Ако производството на стоки за широка употреба се върне в страните, от които си е тръгнало ние първи ще изпищим. Цените ще се вдигнат. Защото един германски работник от източноевропейски или турски произход взима в пъти повече от един малайзиец.

 46. 46 Профил на Astarot
  Astarot
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Реакциите на САЩ и ЕС (доколкото можем да отделим второто от първото) ми приличат на реакциите на котка, когато ще я къпят. Колкото и да драскаш и хапеш, не можеш да го предотвратиш.
  Китайците предоставиха на САЩ това, което им липсваше цял век - робски труд за постигане на ниска себестойност на продукцията. Обаче, това статукво няма как да се запази, когато политическите ти лостове върху него са ограничени. Това, което винаги е давало висок стандарт на западната индустрия, това е скъпата добавена стойност от ноу-хау, което неслучайно при нас се счита за свещено и неприкосновено. За разлика от която и да е азиатска държава.
  От тук нататък вече, колелото няма как да спре, когато е хванало инерция.
  Като гледам, какво правят китайците и къде инвестират, след 50-на години нищо чудно Африка да е новият световен Китай. Понеже вече с вдигането на стандарта и на тях им е трудно да задържат тази ниска себестойност на производство.

 47. 47 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#45] от "Filofob":

  Трябва цялостна стратегия.

  1. Рязка обезценка на недвижимите имоти, до нива от 3-4 годишни заплати, както е било през периода 1960-1990.
  2. Намаляване на данъчната и акцизната тежест.
  3. Строги стандарти и контрол за продуктите на леката промишленост, за да не ги сменяме всеки месец. С намалените ипотеки и данъци, хоратае могат да си поЗволят да плащат повече за текстил.

  В резултат на което:
  1. Китай ще бъде поставен на колене.
  2. Несправедливо облажилите шлосери от поколението на буумърите ще се върнат в строя.
  3. Ще се зачисти голям процент от дълговото бреме икономиката ще се оздрави.
  4. Младите ще имат възможност за достоен живот.
  5. Шивачите на ишлеме няма да са на просешка тояга.
  6. Факултетите ще престанат да бъкат от всевъзможни неграмотници, които ще се ориентират към производството, където им е мястото.
  7. Абе, все хубави неща...

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 173 Неутрално

  [quote#28:"pag"][/quote]

  ""Неведоми са пътищата божии""!Толкова империи са отминали .Господ ще успее да опази ЧОВЕШКОТО от ""човека""–не човек а желязо НЕ КОМУНИСТ и ще възстанови БАЛАНСА!

 51. 51 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1237 Весело

  До коментар [#35] от "pag":Увеличил се 11 пъти, ама по китайската скала. Това което успяха да постигнат е най-високата цена площ на м2, в Шанхай. В света. И приятна оранжево-сива панорама, като от научно-фантастичен филм.Изтрелването на ракети тук и там не е фактор, и СССР го правеше.Не подценявам Китай, но тази страна няма бъдеще. Точно като СССР. Гледам, не им е останал и един истински съюзник, всички ги мразят на смърт. Проблемът на Запада е, да не повлече крак с Китай, поради малоумните си политици и алчни корпорации.
  —цитат от коментар 42 на klecho


  Китай нямал бъдеще, "точно като СССР"?
  Дообреееее.........

  Колкото до мразенето, посочете ми една страна, в която обичат САЩ, както и един техен съюзник.
  Васалните и окупираните държави не се броят.

  Знанието е сила, информацията - власт
 52. 52 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1237 Весело

  Трябва да се вземе под внимание обстоятелството, че тези 70%от западните и американки потребители, призоваващи за протекционизъм и недоволни от котайците много бързо ще си променят протекционистичните нагласите като разберат че ще трябва да плащат 100% повече за новия смартфон! А относно връщането: самите компании не искат да се връщат; в момента, а и от година насам продажбите на Тесла бележат ръст само в Китай .
  —цитат от коментар 37 на Nathan Cohen


  Като станеш доживотен безработен много слабо ще те вълнуват цените на новите смартфони, щото ще имаш пари само за стар - "нов внос от Китай".

  Знанието е сила, информацията - власт
 53. 53 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1237 Весело

  До коментар [#45] от "Filofob":Трябва цялостна стратегия.1. Рязка обезценка на недвижимите имоти, до нива от 3-4 годишни заплати, както е било през периода 1960-1990.2. Намаляване на данъчната и акцизната тежест.3. Строги стандарти и контрол за продуктите на леката промишленост, за да не ги сменяме всеки месец. С намалените ипотеки и данъци, хоратае могат да си поЗволят да плащат повече за текстил.В резултат на което:1. Китай ще бъде поставен на колене.2. Несправедливо облажилите шлосери от поколението на буумърите ще се върнат в строя.3. Ще се зачисти голям процент от дълговото бреме икономиката ще се оздрави.4. Младите ще имат възможност за достоен живот.5. Шивачите на ишлеме няма да са на просешка тояга.6. Факултетите ще престанат да бъкат от всевъзможни неграмотници, които ще се ориентират към производството, където им е мястото.7. Абе, все хубави неща...
  —цитат от коментар 47 на klecho


  Хех, вашата "стратегия" си има име, нарича се "комунизъм", така, че - мне, мерси.

  Знанието е сила, информацията - власт
 54. 54 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lazarus":

  Тръмп беше прав, но беше много успешно саботиран от демократите!Сега при новото управление САЩ ще изостава много по-вече поради дискриминацията и потискането на най-умните и кадърните за сметка на хомо, цветни и т.н.т.
  Всъщност България има интерес да развива сътрудничеството си с Китай, макар че тук на ръководните постови винаги са същества, на които най-малко им пука какво става с родината ни

 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби Колев":
  "Онова, което е трябвало да стане е станало: и света е имал интерес да индустриализира Китай и Китай е имал интерес да се отвори за света.
  Сега ще трябва да се оправяме с резултатите - Китай стана твърде мощен и е на път да подчини света."

  Изводът е , че това , "което е трябвало да стане" НЕ Е трябвало да стане , ако западните държавници са гледали по-прозорливо.
  Повтаря се историята със индустриализацията на СССР през 30-те години на ХХ век , извършена от западни компании. Западът индустриализира свой смъртен идеологически враг , който благодарение на западната помощ натрупа планини от оръжие насочено срещу същия този Запад.
  Изглежда прав е бил Ленин като е казвал , че от Запада ще купят въженцето с което ще го обесят.
  В гонене на печалби бизнесът на свободния свят е сляп да прогнозира дългосрочните отрицателни последици от индостриализирането на тоталитарни комунистически държави като Русия и Китай. Тези отрицателни последици трябваше да ги видят западните политици и държавници , но и те се оказаха наивни и глупави, не на висотата на която трябваше да бъдат.

 56. 56 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 921 Весело

  До коментар [#53] от "pag":

  Хайде да се опиташ да обясниш, кое точно в моя пост е комунистическо? Ама аргументирано, нали, без излишен комсомолски плам и нищо незначещи клишета?

  Щото, по мое скромно мнение, точно печатането и раздаването на безогледни средства на наши другари ("инвестиращи" в Китай), се явява най-бруталното нарушение на всякакви пазарни механизми. Също и практиките да спасяваме закъсали лумпени, неспособни да си плащат кредитите по ипотеките, за да не стане ясно какъв брутален балон сме раздули. Пък за твърде високите данъци и последващо преразпределение от държавата мисля и на селския идиот е ясно.

  Май комунето вика "дръжте комуниста"?

 57. 57 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  [quote#19:"padrino"][/quote]

  саМСУНГ се произвежда във Виетнам. телефоните.

 58. 58 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1209 Неутрално


  Полза ще има само ако производството се върне в Европа!
  —цитат от коментар 23 на Tzar Vova Josei-ki


  кой ще го работи това производство?

  сега хората масово са блогъри, инфлуенсъри, артисти, пърформъри, магове, гадатели, гледачи на боб, та...трябва да се вкара и работна ръка.

 59. 59 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 173 Неутрално

  До коментар [#53] от "pag":Хайде да се опиташ да обясниш, кое точно в моя пост е комунистическо? Ама аргументирано, нали, без излишен комсомолски плам и нищо незначещи клишета?Щото, по мое скромно мнение, точно печатането и раздаването на безогледни средства на наши другари ("инвестиращи" в Китай), се явява най-бруталното нарушение на всякакви пазарни механизми. Също и практиките да спасяваме закъсали лумпени, неспособни да си плащат кредитите по ипотеките, за да не стане ясно какъв брутален балон сме раздули. Пък за твърде високите данъци и последващо преразпределение от държавата мисля и на селския идиот е ясно.Май комунето вика "дръжте комуниста"?
  —цитат от коментар 56 на klecho


  Не е стратегия а "УТОПИЯ""неща които не могат реално да съществуват в свободни общества !Само в недемократични ТОТАЛИТАРНИ /комунистически може да бъде заменена и с друга квалификация/

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Пуснаха китайците да крадат иновации и технологии, сега вече е малко късно.

 61. 61 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  И не само, изнесоха и вредните си производства, търсейки евтината работна ръка и близост до големият пазар ( не само китайски)!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 62. 62 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#55] от "tacheaux":

  Прекалено тъпо!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 63. 63 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#59] от "Blaga Yankova":

  Викаш, традиционната дясна политика е утопия?

  Хайде и ти малко по-конкретно, кое точно е утопичното?

 64. 64 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4327 Весело

  До коментар [#21] от "Иво":

  Иво, ти защо обиждаш новия президент на САЩ? Че и мен като ме включваш в групата на гореспоменатите.
  Само едно ще ти кажа, и ти няма да бъдеш млад докато дочакаш "старчоците" отстъпят местата. Я го виж наш Бойко Б., какъв младеж беше и на какво прилича днес, след 13 години власт. :-)

 65. 65 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3361 Весело

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":Чифт габровски обувки струват в Габрово 80 лева
  >>> Ще си купя габровски, а не турски...кундури. как беше го казал мъдрия английски народ?..не съм богат да купувам евтини стоки.

 66. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4327 Весело

  До коментар [#65] от "тулса":

  Купих си габровски обувки преди 5-6 години, красиви на вид, но при първия дъжд в София през лятото протекоха. Имам и турски купени тогава, от същия магазин, без подобни проблеми. Е, габровските не бяха за 80 лв. нито турските за 15 лв. :-)

 67. 67 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#66] от "daskal1":
  Имам и турски купени тогава, от същия магазин, без подобни проблеми..
  >>> А бе ти колко крака имаш? Купи си направо Саламандър:)

 68. 68 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#66] от "daskal1": Явно Габрово е с традиции в производството на обувки:
  "......Папукчийство е традиционен занаят за производство на папуци (обувки, ед.ч. папук), силно развит по българските земи през епохата на османското владичество......
  От 1850 г. в Габрово започват да се работят т.нар. кундури – клечени обувки, чийто тип е внесен от Виена, Букурещ и Цариград. След 1880 г. те придобиват широка популярност и се увеличава броят на кундуржийските дюкяни..."
  Не съм си купувал български обувки и други стоки много отдавна, но турски купуваме( без да знаем предварително че са такива) - ето сега съм с едни нови турски шалвари като на рапър .. Качеството на турските дрехи е по-високо от това на китайските според мен, а и поддържам комшиите. Братски народи сме :)

 69. 69 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4327 Весело

  До коментар [#67] от "тулса":

  Аз съм като Имелда Маркос, с два крака :-). А иначе имам "Саламандър", но предпочитам италиански, испански обувки и истински "Бата". Някой ми беше препоръчал португалски, не не съм имал скоро път натам.
  За България пътувам с маратонки и си купувам на място обувки за по-официални срещи по работа. За псолството става и по дънки и маратонки, зер не съм бил на приеми като някои от постоянното присъствие тук :-)

 70. 70 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4327 Весело

  До коментар [#68] от "тулса":

  Което е вярно вярно е, и аз си купих смокинг от турска фирма. Имат много добър контрол на качеството по най-високи стандарти. Е, може и да не важи за Капалъ Чаршия, но за всеки влак си има пътници, казваше баба...:-)

 71. 71 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 921 Неутрално

  В наши дни, хубави и евтини обувки се купуват само онлайн, на разпродажба.
  Като бонус, подробно е описано от какъв материал е подметката, хастара...абе, всичко.

  При това, 80 лева за български обувки е страшно много. Ключовата дума е разпродажба, в идеалния случай -70% и горница. Не би трябвало да се дава повече от 35 евро за Clarks, GEOX и подобни, 40-45 евро за утвърден италиански майстор.

  Има прекрасни турски обувки, но трябва да се купуват в Турция. Например, в Анталия може да се купят от истинска крокодилска кожа за 150-170 евро, и т.н. Със сертификат за качество. Щото, например в Тайланд, си купуваш "крокодил", пък се оказва менте.
  А, и един приятел, див металист, в Алания си купи кожено яке от змийска кожа, за 650 евро.

 72. 72 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1091 Разстроено

  До коментар [#22] от "Perry_Mason":

  С безумните регулации на ЕС ще става още по зле. В Европа инциативните се наказват. Ако имам идея много по лесно е да регистрирам фирма и патент в САШ отколкото в ЕС и най-важното много по евтино!

 73. 73 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1091 Разстроено

  До коментар [#45] от "Filofob":

  Ако дрехите станат по качествени и по скъпи със сигурност ще намалее замърсяването и боклука ...

 74. 74 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Проблема не е Китай западен модел.
  Проблема е сблъсък м/у ПОЛИТИКа и ИКОНОМИ/ст/КА.Модела да се правят яки пари от сдружения извън обозримите ни пари стават опасни и вече демонстрирани от Соц Блока.Сега по главата и със Соц Гиганта.

 75. 75 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#45] от "Filofob":Трябва цялостна стратегия.1. Рязка обезценка на недвижимите имоти, до нива от 3-4 годишни заплати, както е било през периода 1960-1990.2. Намаляване на данъчната и акцизната тежест.3. Строги стандарти и контрол за продуктите на леката промишленост, за да не ги сменяме всеки месец. С намалените ипотеки и данъци, хоратае могат да си поЗволят да плащат повече за текстил.В резултат на което:1. Китай ще бъде поставен на колене.2. Несправедливо облажилите шлосери от поколението на буумърите ще се върнат в строя.3. Ще се зачисти голям процент от дълговото бреме икономиката ще се оздрави.4. Младите ще имат възможност за достоен живот.5. Шивачите на ишлеме няма да са на просешка тояга.6. Факултетите ще престанат да бъкат от всевъзможни неграмотници, които ще се ориентират към производството, където им е мястото.7. Абе, все хубави неща...
  —цитат от коментар 47 на klecho


  Параден пример на неграмотно пожелателно мислене!
  Непознаване на фактологията води до това.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 76. 76 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Май се получава, че Тръмп е бил прав. Връщане на производствата обратно и високи защитни търговски мита с Китай.
  —цитат от коментар 3 на Lazarus


  Грешите с Тръмп. Издигането на стени и строенето на феодални замъци няма да помогне. Китай има предпоставки да произвежда най-евтино и то не е само заради нископлатената работна ръка. Той е най-големия пазар дори само за вътрешни нужди, по тази причина производството му е масово, което го прави най-конкурентно. Разви наука и техника, която е на ниво на водещите страни в света, отделно краде ноу-хау отвсякъде. Индустриално е непобедим.

 77. 77 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#47] от "klecho":

  Наивник. Историята показва, че всяка империя има залез. Нашата цивилизация се се разви от "пътя на коприната", но се ояде, изврати и разглези. Идва ред на Китай и Индия, при това са най-древните култури. Ако разсъждавахме като будисти щяхме да го приемем естествено и да се адаптираме към ситуацията. От Истока има какво да научим.

 78. 78 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#77] от "nxl27679751":

  Многократно съм бил в будистки страни, а ти? Рядко има по-догматична религия от тази.

  Примерно, даваш обет, че ако синът ти си вземе изпита, ще дариш чувал ориз на храма. Работиш две седмици за ориза, още две за транспорта, защото храмът се намира на върха на висок хълм (щото, видиш ли, насред селото би било недостойно).

  Монасите, на свой ред, спят на сянка по цял ден, твърдят че било медитация.

  Изобщо, единственото което можем да научим от Изтока е, доколко животът на обикновения човек няма значение. Упс, чакай, ние тоя филм вече сме го гледали, 1944-1989 и нещо не ни хареса.

  Наивникът си ти.

 79. 79 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#75] от "amerikanbastard":

  Не. Просто пореден пример за копелдак, на който рехавата супа под плоското теме не може да роди нищо смислено и по същество, поради което предпочита да сипе обиди. У лево!

 80. 80 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2174 Весело

  До коментар [#51] от "pag":

  "посочете ми една страна, в която обичат САЩ,"
  Поерто Рико, Исландия, Гренландия, Бахрейн


  " както и един техен съюзник."
  Великобритания, Саудитка Арабия, Израел

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2174 Весело

  До коментар [#47] от "klecho":

  "1. Рязка обезценка на недвижимите имоти, до нива от 3-4 годишни заплати, както е било през периода 1960-1990."

  На логистичните складове и хай-тех-парковете по ..."Пътя на коприната"? Като пристанището в Пирея.;

  "2. Намаляване на данъчната и акцизната тежест."
  В Индия, Пакистан и Индонезия .... за да се конкурират с Китай?

  "3. Строги стандарти и контрол за продуктите на леката промишленост, за да не ги сменяме всеки месец. "

  Кои няма да сменяме - контролиращите калинки, застаряващите шивачки? Защото дрехите омаляват с растежа на децата. Или и децата ще ги редуцираме?

  Иначе, в главата на всяка "калинка" има "все хубави неща" ... ганглии, ганглии ... за слюноотделяне.

 82. 82 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#81] от "wanderer":

  Много ниска топка, честно. Иде ми да те пратя обратно в гениталиите на родителя ти от женски джендър. Но тъй като знам, че не си трол, ще се опитам да ти отговоря по същество. Въпреки че, сигурен съм, можеш да си отговориш и сам на въпросите, ако напрегнеш малко ганглиите си.

  1. По-горе ясно съм написал- на жилищата. Къщи, апартаменти, парцели, ферми, селски вили с външен кенеф. Най-вече визирам Запада, ние ще повлечем крак след тях. Преди 50 години, ипотека се е изплащала с 5 години усърден труд, днес на някои места в Европа стигат до 40. В САЩ са повече, там е нормално ипотеките да се наследяват. Няма нужда от някаква специална регулация, просто да не се подпъват изкуствено набълбукалите се с непосилни кредити, пазарът сам ще си свърши работата. На Запад е пълно с работещи зомби, заради непосилните ипотеки. И с къщи- полуструтени, изгнили и на гредоред, които се търгуват за 1,5 милиона евро. Това е съвременно робство, но продажните политици го крепят, защото иначе ще лъсне вица, че много хора (повечето) с доходи около 1400-1600 евро чисти на месец всъщност са бедни, със всичко произтичащо от това. Сега дереджето е, да живееш в прогнилия коптор на прадядо си и да си мислиш, че притежаваш нещо, защото той се оценява на ххх евро. Нямам представа защо гърците си продадоха пристанището и не ме интересува. Всъщност, имам. Комунисти, сър. Ципрас и сие, референдумче това-онова. Надявам си, го докарваш дотам, да си наясно, че винаги може да се отчужди, като стратегически обект. Няма какво толкова да ги мислим, никога не съм виждал по-мързеливи и арогантни хора. Заслужават да са най-бедни на Балканите, но са най-богати.

  2. Не знам каква глупост си изтърсил, но в Европа данъците достигат до 70% в крайния микс. При подобна ситуация, отглеждаме потомствени търтеи, които вечно са на помощи. Нормално е човек да не работи, като ще му вземат почти всичко. А, и понеже покрай данъци и ипотека е толкова беден, че не може да отдели 40 евро за качествена блуза се налага да му внесат от Китай за 10. Иначе току-виж пролетарият се обединил и им резнал пачите.
  Ако имаш някаква особено значима теория, защо точно ни е притрябвал внос на продукти с ниска добавена стойност, разгърни я (настроение: подигравателно). Да, някои акули по веригата направиха много пари. Чифт дънки на Зара се купуват на цена $1 на едро от Пакистан.

  3. Като те гледам, си дърто магаре, спомняш си света отпреди 35 години. Защо тогава задаваш малоумни въпроси. Или теб майка ти те е отгледала, купувайки ти нова дреха всяка седмица? Все пак, децата са радост, но и привилегия. Като искаш да имаш, ще си ограничиш потреблението в други области. Зер, с тая социална политика, съвсем се циганизирахме. А, и като се скъса дрешката по шева, сядаш и кърпиш, а не хвърляш. Едно време имаше една професия, обущар- помниш ли я? Не нормално, да се разхищава безогледно и без мисъл за бъдещето. Точно оттам идват климатичните промени, а не че 2-3 годишно ще идеш на почивка.
  Отделно, че в близко бъдеще (в условията на изкуствен интелект) изобщо няма да има нужда от шивачки, защото текстилната индустрия ще е напълно автоматизирана, което по дефиниция е силно дефлационно. Тогава съвсем няма да има смисъл, да се купуват китайски боклуци. Ама, да не се отклонявам, че ще ти дойде сложно.

 83. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#82] от "klecho":

  "Защо тогава задаваш малоумни въпроси."

  Защото предходните 70 години се ръсиха лозунги "Дайте да дадете" без да се уточнява какво, как и кога. Всеки, облъчен достатъчно време с такива лозунги не прави разлика:
  - между" Рязка обезценка на недвижимите имоти" и "По-горе ясно съм написал- на жилищата". До 2002 г. имаше едни такива закони (Закон за държавната собственост и Закон за общинската собственост), по които държавата продаваше (обезценени) имоти по един лев за кв. м. (регулиран парцел), а купуваше (при отчуждаване) на 160 лв. кв. м. (връх на тая практика беше кметуването на Стефан Софиянски - невинен по вътрешно убеждение на Съда). Та обезценката до къде трябва да стигне - 1 лв. на кв.м или направо да става отрицателна като лихвата, доходността и растежа?
  - данъчната и акцизната тежест не са равнопоставени - преследват различни цели. Отделно данъците са най-общо два вида - преки и косвени. При преките се цели най-общо облагане на "личното богатство", а при косвените - облагането на продажбите;
  - стандартът (на правата краставица) е едно, а контролът (на пазара) е друго. Строгият стандарт улеснява производството (старото), но възпрепятства иновациите. А свръх контролът ражда корупция.

  "текстилната индустрия ще е напълно автоматизирана, което по дефиниция е силно дефлационно."
  Дотук, "пълната автоматизация" не е доказала дефиницията за дефлация, било заради въвеждането на нови стандарти, било заради ръст на заплатите (на дизайнерите на облекла), било заради здравословни проблеми (алергии при "изкуствено-интелектуално" получения памук/вълна/лен).

 84. 84 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#83] от "wanderer":

  Бягаш по тъчлинията. Естествено, че визирам изцяло пазарни решения. Това което си описал, се нарича кражба. Ако имах предвид въвеждането на престъпни практики, щях ясно да го напиша.
  И далеч не е ставало дума само за България. Ако беше чел внимателно, щеше да прочетеш, че обсъждаме основно западни политики, а България да повлече крак на по-късен етап.

  По втория въпрос- до момента никога, никъде не е има искуствен интелект в истинския смисъл на думата (машина, по-умна от човека, задава инструкции към 3Д принтер, да шие блузи. Или да строи къщи). Много скоро ще има. Най-много след 20-25 години, но не е изключено да са 5.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK