Ако учители отхвърлят науката, какво да очакваме от учениците

"Неспособността на част от учителството да се ориентира адекватно в бързо променящата се среда е видима."

© Георги Кожухаров

"Неспособността на част от учителството да се ориентира адекватно в бързо променящата се среда е видима."Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


В края на миналата година наред с останалите мъчнотии образователната система се срещна с още един вътрешен проблем - ясно очертаните негативни нагласи на мнозинството учители по отношение на ваксините срещу COVID-19. По този начин се оказва поставено под въпрос възстановяването на учебния процес в класните стаи при категорична яснота относно слабата ефективност на онлайн обучението.


Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи в края на 2020 г., че готовността за имунизация сред учителите и персонала в системата на училищното образование не надминава 20%. На този фон категорично отказалите да бъдат защитени чрез ваксина са 15%, а ако добавим и отговорилите, че по-скоро няма да го сторят, делът на скептичните става почти половината от общия брой, 44%.
През първите месеци на 2019 г. беше публикувано социологическо проучване на "Галъп интернешънъл" по същата тема, но сред цялото население. Резултатите бяха почти същите - макар и без допълнителния фактор на коронавирусната зараза, 15 от сто от анкетираните залагат на еднозначно вредоносното влияние на ваксините, а 27 % не са в състояние да отговорят. Сборът от процентите отново наближава половината - толкова, колкото са днес училищните преподаватели, дистанцирали се от предстоящата масова ваксинация.


Лесно бихме могли да предположим, че зад тези 15% категорични противници на ваксините стоят хора с по-ниско образование, които нямат навици и инструменти за критическо филтриране на информацията, ето защо се оказват по-често жертви на конспирация. Пред БНТ Юлиана Гальова от агенцията тогава каза, че е тъкмо обратното: далеч повече са гражданите с висше образование, настояващи на вредното въздействие на ваксините.


Ако очакването залозите на научния прогрес и задълбоченото обяснение на света да са мъчно различими от по-слабо образованите, то отричането на напредъка на знанието и просветата като основен фактор за превръщане на света в по-уютно и безопасно място сред учителите няма как да не събуди безпокойство. Основна функция на образованието е изграждането на интелектуални способности за гледане отвъд непосредствено даденото и надмогването на предразсъдъчните нагласи.


В този контекст изглежда напълно очаквана тревогата на преподавателка по физическо от София, изразена пред Нова телевизия: тя не би посегнала към коя да е от ваксините срещу вируса, защото "не сме достатъчно информирани" и "не се знае колко са качествени" предлаганите препарати.


И в този случай навярно проблемът не е в липсата на информация за конкретния медицински продукт, а пълното отсъствие на обучение в училище, свързано - на първо място - с ползата от съвременната медицина.


Какво става в училище


В учебника по биология и здравно образование можем да видим урок за зелената еуглена, но за лекарствата - нищо.


Болезнено липсва кратка история на медицината - от корените и отварите до лекарствата днес, от масовата смъртност от банални днес болести и времето, когато средната продължителност на живота не е достигала и 40 години, до съвремието, когато тъкмо на ваксините и антибиотиците дължим повишаването повече от два пъти на продължителността на живота и забележимото повишение на качеството му.


Оказва се, че образованието, вместо да обучава в критически мисловни рефлекси, по-скоро полуобразова и овластява с властта на дипломата, без да създава базисни нагласи за боравене с информация. Некултивираният стремеж към провиждане оттатък първото видимо довежда не до познание, а до пропадане в полето на лесно смилаемото. До онези обяснения на света, които свеждат многообразието до едно - "група глобални вредоносници ни манипулират, а ние сме невинни жертви". Малцина са "просветени" до степен да съзират поне част от тази злодейна схема и да я разобличават.


Ако другаде конспиртивните разкази биха могли да събудят снизходителни усмивки, то в образованието подобен подход е съвършено нетърпим.


На този фон не бива да буди учудване фактът, че в началото на 2019 г. начална учителка придоби кратковременна популярност със свой урок, в който твърдеше, че кацането на Луната на Аполо-13 не се е състояло никога, а кадрите, които сме гледали, са засети в холивудско студио, при това - с лошо осветление.


Кръгла ли е Земята?


Според цитираното социологическо проучване цели 8% от българите не вярват, че Земята е кръгла, а 11% не са в състояние да отговорят. Тук школото трудно може да бъде обвинено, макар че със сигурност усилията за атрактивно преподаване, съчетани с конспиративните вярвания на някои представители на учителското съсловие, в някои частни случаи би могло да насочи и в такава посока.


За една пета от нашите съграждани Земята не е категорично кръгла. За сравнение - през цялото Средновековие, давано обичайно като пример за безпросветност и невежество, авторите, които заявяват, че обитаваната от нас планета не е кръгла, се броят на пръстите на едната ръка. Поне един от тях е обект на заслужен присмех повече от хилядолетие след появата на текста му, а научното доказване на кръглата форма на Земята дължим още на Аристотел.


На този фон възниква още един въпрос: след като един и същи дял от учителството и от случайните минувачи, анкетирани от социолозите, демонстрират недоверие в науката като средство за обяснение на света и подобрение на живота, то как да продължим да удържаме вярата си в мисията на даскала и да настояваме на смисъла от образование?


В края на януари 2019 г. медиите съобщиха за учителка по английски език в смолянската гимназия с преподаване на чужди езици, коато е решила да излезе извън рамките на своя учебен предмет и да запознае учениците си с кратък клип, в който според нея разрушителното влияние на ваксините върху хората е доказано по безспорен начин. В примера ѝ са конспиративно омесени маймуни, вируси, СПИН и ваксини.


За тази учителка имунизацията е непознат терен, ето защо тя не знае, че един от методите за създаване на ваксини е употребата на аденовируси от животни (най-често маймуни), които са безопасни за човека и чийто генетичен товар би могъл да бъде модифициран, включвайки част от кода на опасния вирус, предизвиквайки по този начин адекватен имунен отговор.


Да се плашим ли от учителя?


Една от характеристиките на конспирацията е неуважението към дисциплинарните граници и превръщането на полуобучения във всичколог - по начина, по който учителки по физическо и английски се изказват компетентно за проблеми на биологията, вирусологията и фармакологията.


Възникват още въпроси: каква е причината образователната система да пропуска същественото, снабдявайки с дипломи и преподавателска правоспособност хора, които не показват и базова съпричастност към мисловните модели на науката? По какъв начин да ориентираме критериите си за оценка по посока на качеството на осмисляне, а не - на техниката за наизуставяне? Защо достигнахме до ситуация, в която да се плашим от учителя, а не от невежеството?


Школото отдавна не е единствена инстанция за информиране на младите. То се конкурира със социалните мрежи, сайтовете за споделяне на видео, с блоговете и всички виртуални форми, в това число - и с тези, които продават антинаучни теории с цел привличане на внимание. Неспособността на част от учителството да се ориентира адекватно в тази бързо променяща се среда е видима.


Трудно може да се отрече, че прегръщането на всякакви "алтернативни" схващания може да се мисли и като своеобразен бунт срещу информационната свръхнаситеност и срещу общоприетите гледни точки. Прочее остава същественото питане как да доверим децата си да бъдат начално въведени в картината на света с научни методи от хора, голям дял от които не са решили тази задача в своите собствени биографии.


Преди малко повече от два месеца подобен случай предизвика скандал в Софийския университет - проф. Михаил Мирчев беше основателно обвинен в насаждане на конспирация, расизъм и ненаучен подход. Още тогава писах, че далеч не става дума за прецедент.


Повече от три десетилетия учителската професия е систематично подценявана. Причината едва ли е заговор за нарочно оглупяване на нацията с цел по-лесно управление - зад такъв мащабен план би следвало да застане крупен политически интелект с визия за десетки години напред.


Много по-просто е: влага се в онази сфера, чийто потенциал да възвърне част от инвестираните публични средства под формата на корупционна дан, насочена към съдействали в процеса висши държавни чиновници, е възможно най-голям.


В образованието финанси за присвояване почти няма. Или размерът им е оскърбително малък спрямо усилията, които биха били вложени за изобретяване на схеми за насочването им в правилните джобове. Няма пари, няма и критерии. Няма и обучение за учители. А там, където го има, е формално и представлява загуба на време. Навярно не толкова свидна, защото открадва ресурс, който инак би могъл да иде за запознаване с поредно конспиративно четиво.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Науката понякога не е това, което е. Особено когато съветва момченцата да си премахнат атрибутите и да си сложат на тяхно място йони.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 2. 2 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1677 Любопитно

  Какво общо има отказът от ваксиниране с науката?

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Първо, огромната част от скептиците са не за всяка ваксина, а конкретно за тази набързо разработена ваксина.
  Второ, над 50% от населението не вярва, че Ковид е по-различен от тежък грип. Например държави като Египет, Тунис и подобни не предприемат и не броят нищо, а болниците са празни.
  Трето, тази статия е част от една целенасочена медийна кампания за хиперболизиране на проблема и ограничаване на нашите права и свободи. Всички противници се игнорират, затварят, забраняват. Тук Иво и Делян вече са близки.

 4. 4 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Що не ходиш в Египет и Тунис да провериш как точно стоят нещата с празните болници, особено там където ги няма. Можеш да провериш и здравната статистика, липсваща в по-голямата си част 😁!

  agent
 5. 5 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ronald Reagan":

  Не съм проверил. Вчера това беше обстоятелство посочено в статия на проф. Чорбанов, имунолог от БАН, разработващи българската ваксина. "В Африкански страни като Египет, Тунис никой не спазва никакви мерки и няма болни хора"

 6. 6 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Всъщност формата на Земята е кълбо. По-точно геоид.
  Тепсията е кръгла.
  Та много забавно четиво се е получило.
  Много от моите познати също няма да се ваксинират. Някои от тях са лекари. Същите винаги са заставали до май-модерните методи за лечение, непрекъснато се дообучават и т. Н. Но конкретно за ваксината на Пфайзет са много скептични.

  Common sense !
 7. 7 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Изглежда, че сам авторът е точно от тези - полуобразованите, за които пише. Не е разбрал горкият, че освен да се знаят факти, е много важно и да се мисли.
  Отново използва жалката манипулация с това каква е Земята. Не авторе, не е КРЪГЛА. Сферична е. И дори само това, доказва, че си точно такъв полуобразован.

  И това, че нормалните хора са скептични към недоказана, набързо забъркана ваксина, с неясни краткосрочни, камо ли дългосрочни последици за здравето на ваксинираните и за които производителят не иска да поеме никаква отговорност, не е отхвърляне на науката напротив.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2265 Разстроено

  "овластява с властта на дипломата, без да създава базисни нагласи за боравене с информация" - всичко се наглася според изисквания, които не са за качество, а за "участие", т.е. присъствие в учебния процес - бюджет, съобразно бройката. От РУО взискателността към знанията е дали са описани, преписани, а не усвоени, в изпълнение директивите на МОН, които пък са "съобразени" нови ценности, нямащи нищо общо с традициите на БГ школо. Когато не са попълнени правилно разпределения, протоколи, бланки, тогава не са предадени знания, т.е. учителите не се справили с документацията. А не дали са приложими към потребностите и изискванията на учениците, далеч по-креативни и отворени към съвременните, бързо променящи се условия. Информацията, която се предлага е или прекалено остаряла, или копирана, преписвана, но не приложима към възможностите на учещите. Светът се развива, само където развитието на БГ училище е на книга, за статистиката, за отчетите, за парите, които се раздават заради това.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  За една пета от нашите съграждани Земята не е категорично кръгла. "

  Тъжно, че за само 1/5 не кръгла. Далеч от грамотност е да наричаш кръг сферата .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1677 Весело

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  Добре поне, че този доктор не е лекар...

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#10] от "mitko11":

  Ми той човека е историк бе!
  Откъде накъде ще знае каква е разликата между кръг и сфера?

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#10] от "mitko11":

  Иска ми се да вярвам, че разминаването е в превода.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Весело

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  А колко научно обоснован е термина "кръгла"...е съвсем отделна въпросителна?
  Земята е кръгла...
  Планината е висока....
  Морето е дълбоко....
  А слънцето е много на далече...
  Кръгче /грипче....

  Bukalemun
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#11] от "Molossian":

  И колумнист. Звучи точно като комунист, вярващ в генералната/правилна линия на партията.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 16. 16 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1867 Разстроено

  Вие влизали ли сте в училище наскоро? Лелките в пенсионна възраст, които всеки ден си четат хороскопа, пият вода с капки белина и си гледат на кафе са мнозинство и не са по-близо до науката от например онези гении в парламента или униформените.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 17. 17 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Науката понякога не е това, което е. Особено когато съветва момченцата да си премахнат атрибутите и да си сложат на тяхно място йони.
  —цитат от коментар 1 на Полковник за европейско развитие на България


  Това пък как ти се пръкна в главата?

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#2] от "mitko11":

  Липсата на доверие.

  Bukalemun
 19. 19 Профил на kraa
  kraa
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Еми науката като всичко друго може да се фалшифицира, фактите могат да се интерпретират и гледат от много перспективи, дебели бизнесмени плащат на корумпирани учениза научни изследвания като така се произвеждат търсени резултати, които се ползват за рекламни кампании или за да се убеждава обществото че опасен продукт Х не е опасен, защото свещенниците на науката казаха така.

  Така че науката спокойно може да се изкривява както всичко друго. Малко по-сложно е може би, но тъй като се приема грешно за някакъв ултимативен авторитет, който не можем да отричаме, и че ако го отричаме сигурно обичаме да ни гледат на кафе и хороскопи нали? Сигурно, сигурно.. голям срам за тези които не приемат науката като религия общо взето.

 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3538 Гневно

  Цялото семейство на приемния ми син - шест души, се заразиха от коронавирус от учителя по история на внучка ми /петокласничка/, който ходел на работа зачервен от температура, кашлящ и без маска, докато на 16.11. Вече се налага да го хоспитализират. На другия ден се разболя внучка ми, после един по един останалите.
  Това е учител по история, който би трябвало да е запознат с големите пандемии от миналото и с епидемиологичния преход.
  Невежеството е сила.

 21. 21 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Гледам, колегите са скочили вече на автора заради "кръглата" Земя. Земята е геоид (или "земеид"), неправилно тяло, близко до ротационен елипсоид. Формата му зависи от разпределението на земната маса, което е неравномерно.

  В трети век преди Христа гръцкият учен Ератостен (същият този със "ситото" за простите числа) предполага, че Земята е приблизително кълбо и чрез прост експеримент пресмята радиуса му с грешка около 1%. Експериментът включва обикновена пръчка, пясъчен часовник и чифт сандали. И, разбира се, гения на учения.

  Минават има-няма 2000 години и в Европа поповете горят хора за твърдението, че Земята не е плоска. Оттогава са минали по-малко от 5 века.

  Та у нас близо 20% не знаели каква е формата на Земята. Има и едни 80%, дето според един депутат от БСП са дебили. Интересно, какво е сечението на двете множества? Щото, ако сечението е малко, сме зле. Ама много зле.

  Ваксинирайте се!

 22. 22 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Американците се хвалят че са 100% религиозни и са най-религиозната нация на света. Но от гледна точка наа науката религията е невежество, само като гледам Борисов как се дупи да целува ръце на разни попове и кръстове и си мисли че изглежда много западно. Та въросът е - защо не се замислиавтра кога ще изкорени невежеството разпространявано на вяра в несъществуващи неща които се правят "за здраве" .

  Свободата, Санчо...
 23. 23 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Хубаво четиво, разбира ср кръчмарски експерти започват да се заяждат за сематтика - кръг, сфера, тепсия..
  А човекът описва мрака и незнанието и безхаберието, изпълнили главите на много хора, част от тях уж с образУвание....
  Порсженията са нанесени и са много по-дълбоки от темата “ваксини”, което е само пореден симптом, на едно заболяване, което Авторът описва.
  Резултат - един между многото - не е случайност, а е закономерно, че в БГ положението е толкова трагично и че хората живеят зле.
  Виновни - разбира се са “другите” : Костов, Сорос, масони, евреи, малки зелени човечета.
  Понеже погледът е огледалото не е приятен?!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 24. 24 Профил на Агент Провокатор
  Агент Провокатор
  Рейтинг: 38 Неутрално

  Коя наука точно отхвърлят учителите?
  Сред учените има толкова голям разнобой, един друг си опонират, не мога да се разберат...

 25. 25 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Цялото семейство на приемния ми син - шест души, се заразиха от коронавирус от учителя по история на внучка ми /петокласничка/, който ходел на работа зачервен от температура, кашлящ и без маска, докато на 16.11. Вече се налага да го хоспитализират. На другия ден се разболя внучка ми, после един по един останалите. Това е учител по история, който би трябвало да е запознат с големите пандемии от миналото и с епидемиологичния преход. Невежеството е сила.
  —цитат от коментар 20 на Patsis


  повече от съмнително 5класник да заразява - болните на тая възраст са медицински изключения, а ако не си болен - не можеш да заразиш

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 26. 26 Профил на Юрий Петров Проданов
  Юрий Петров Проданов
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Във "Всички обичат Реймънд" един от героите твърдеше, че е журналист, защото пишел по форумите. Та, и тук е пълно с експерти на надомна работа.
  Поздравления за текста!

  yuriiprodanov
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 819 Весело

  А що се отнася до ваксините!
  Да се проследи келепира и ще станат ясни мотивите и на поддържащите ваксинацията, и на тези, които я отхвърлят.
  Келепирът е най-недвусмисленото божие творение.

 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Не са виновни учителите.
  Виновни са тези които пълнят образователните програми с хуманитарни предмети за сметка на природните науки.
  Виновни са тези публични фигури, които учат хората да решават проблемите си чрез психотерапия и прехвърляне на вина към другите, вместо да отстраняват проблемите.

  подпис
 30. 30 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Конкретно за новите ваксини - те вече убиват хора в Норвегия и други страни. И не само хора над 80. Говорете ми за наука.

  В целия ковид театър има предимно и най-вече политика. Малкото наука, която успява да изплува на повърхността, бива бързо елиминирана. Като например статията от преди години за изследване на ефекта на маските при грипна епидемия, което установило, че ефект няма. Е, и статията вече я няма официално, но може да се намери в архивите (в интернет нищо не се губи). Друга подобна статия разказваше как в американска болница имало някаква зараза и лекарите почнали да се тестват с PCR тестове, които масово излизали положителни. Направили и посявки в лаборатория - нито една не показала наличие на въпросния патоген.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Ми нали трябва да уважаваме учителите :) Те учат на мъдрост. Може би не отхвърлят науката а са преценили, че няма достатъчно информация за ваксините или пък са нефелни. Кой си ти аФторе, да се изживяваш като абсолютнатс истина и мъдрост и да заклеймяваш учителите?

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Образователната система в България е пълен провал. Пример са децата, учили в западни училища, на които се е наложило да продължат тук. Оказва се, че учителите, за разлика от малките пришълци, дори един език не знаят. Средата е толкова стресираща за идващите от чужбина деца, че туземските възпитатели започват да звънят на родителите с твърдението, че отрочетата им не могат да се вградят сред туземските, детски сборища и не могат да се адаптират към туземските модели на поведение.
  —цитат от коментар 31 на zxe00613919


  по-невярно твърдение рядко може да се чуе  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 35. 35 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#30] от "JPJ":

  Конкретно за новите АВТОМОБИЛИ, те вече убиват хора по целия свят, най- вече млади. Говорете ми за наука! Ти защо се качваш на колата, като вероятността да умреш е в пъти по- голяма от тази да умреш от ковид или от ваксината за него. За простотията лекарства няма!

 36. 36 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Не виждам защо се тръшка автора.Хората би следвало да са равни само пред закона.
  Няма и не може да има равенство във физическо,психическо и умствено отношение,като комбинациите са доста.И това колкото и да го отричаме зависи в голяма степен от генетичната наследственост/тоест заложбите/.Естествено после средата на живот и усилията които полага индивида са също много важни.Та няма как и при учителите да не наблюдаваме примери от двата полюса.Тук роля играе и подбора и мотивацията.
  Когато една професия е системно неглежирана десетилетия наред какво да очакваме.
  Влиза се с едни от най ниските балове,нископлатена,с голяма бюрокрация,големи отговорности,нисък престиж.Е какво си мислим ,че ще получим като резултат.
  Тука има народни поговорки :На каквото си постелеш на това ще легнеш.Каквото си си надробил това ,ще сърбаш.Каквото повикало ,това се обадило. и т.н.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  . Оказва се, че учителите, за разлика от малките пришълци, дори един език не знаят.
  —цитат от коментар 31 на zxe00613919

  Да, а нашия премиер говори няколко диалекта на българския свободно. Да не говорим за министъра на войната или за председателката на парламента, те са автори и на преводи на Илиада. А учителите не знаели, бре да му се не види.

  Свободата, Санчо...
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Идва ми в повече обобщението в заглавието - нима във всяка област няма такива, които са само ,,изпълняващи", а не ,,двигатели"?

  Вчера влизам в банков клон. Зад преградите служителките без маски!
  На въпрос: ,,Не ви ли е страх?'' Отговорът: ,,Не, нас редовно ни тестват"!

  Защо не тестваха учителите до сега нито веднъж?

 41. 41 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#34] от "hhhuuunnnn":О, детски банди, ходене на училище с по един намачкан тефтер, цигари, алкохол и Редбул, крясъци, побои и неуважение към нищо. Липса на каквато и да е ангажираност от учителите. Нула подготовка. Ако не започнат да ходят по частни уроци, самите средища на знанието (по туземски - на заблудите) оставят туземските деца потопени в дълбоко невежество. Хайде не ми говори глупости. Туземската политика генерира единствено и само туземци.Искаш ли да ти направя профил на туземеца?
  —цитат от коментар 39 на zxe00613919


  ако кажете още 3 пъти туземец, може и да повярваме, че не сте такъв, щото засега не сме съвсем убедени

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 42. 42 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 743 Любопитно

  До коментар [#7] от "vladivlad":
  Изглежда, че сам авторът е точно от тези - полу "образованите", за които пише и не е разбрал горкият, че освен да се знаят факти е много важно и да се мисли.Използва жалката манипулация с това каква е Земята?! (не е КРЪГЛА, нито пък е ПЛОСКА, елепа "Сферична е"?!) и "че на този фон не бива да буди учудване фактът, че в началото на 2019 г. начална учителка от София придобива кратковременна популярност със свой урок, в който твърдеше, че кацането на Луната на Аполо-13 не се е състояло никога"?! (естественно дори и автора на статията не знае, че кацането на Луната заппочва от Аполо-11?!, а случая с Аполо-13 е друга "бира" и да там има авария и кацането е невъзможно!!!!), а кадрите които сме гледали са засети в холивудско студио при това - с лошо осветление (с ниска резолюция на камерата !!! като и това го има и Кубрик завоалирано даже си го признава приживе, ама това са подробности, с които ако не си запознат е по-добре да ненавлизаш!!!). И дори само това доказва, че си точно такъв полуобразован. И това, че нормалните хора са скептични към недоказана, набързо забъркана ваксина, с неясни краткосрочни, камо ли дългосрочни последици за здравето на ваксинираните, за които производителят не иска да поеме никаква отговорност не е отхвърляне на науката, а напротив.

 43. 43 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Даааа . . . то така се започва - от училището. И по-после безпросветността и войнстващата посредственост вземат количествен връх. На принципа - аз съм дебил и затова общувам приятелски само с такива, които са като мен. И после, количествените натрупвания водят до качествени изменения. Като в нашето си Народно събрание. Като в нашия си Министерски съвет. Така се стига дотам, че една дипломирана в РабФак беше председател на НС на Р България, а след нея една друга, специалистка по поцинковани кофи. Един друг, който джуркаше файлове, ни беше правен министър, че дори и "написа" проект за Конституция. А главният безпросветник стана шофьор на джипка и купува от нея, с нашите пари, избори. Имаме си и главен прокурор, завършил Магнаурската!
  Та какво да искаме - каквито учителите, такива и управниците ни!

 44. 44 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 22 Неутрално

  До коментар [#31] от "zxe00613919":

  Нещата имат и друга страна.Жена ми е учителка и освен отличен български говори и перфектен английски /удостоверено със сертификат на Кеймбридж/ и знаеш ли как се изненада когато не и го признаха в училището?Ами майната им ,тя си дава частните уроци и деца и родители са доволни от резултатите.А от министерството да се оправят.Мисълта ми е ,че може да изискваме от учителите само тогава когато сме осигорили нормални регламенти и условия.Да допълня ,че в началото на дистанционното обучение миналата година не им подсигориха нито лаптопи нито интернет връзка.Е ползвахме семейния компютър ,но малко или много трябваше да се съобразявам /по 4-5 часа беше зает/
  Та като поработят 5-6 години и най-ентусиазираните учители им писва и спират да си дават зор.

 45. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 943 Любопитно

  Ако учители отхвърлят науката, какво да очакваме от учениците
  ....
  Щом ваксините са толкова безопасни защо са освободени от отговорност за евентуални вреди??
  Нали са безопасни? 200%?

  В Русия съм! В Русия съм!
 46. 46 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Апропо аФторе, ние сега на проф. Даниел Вълчев, декан на юридическия факултет ли да вярваме, или на някакъв си главен асистент като теб? Нали за наука иде реч, ето вие сте учени и ние простите, повече вярваме на професорите, те не са ли по-научно учени от гласните асистенти?
  https://segabg.com/hot/daniel-vulchev-nyamam-nikakvo-namerenie-da-se-vaksiniram

 47. 47 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3538 Весело

  До коментар [#25] от "hhhuuunnnn":

  -Но казвам Ви аз, че видях аз самият!
  -Клеветниците зли огромна сила крият.
  /Молиер, Тартюф/

  Вие ги разправяйте тези приказки, че ученик от 5-ти клас не можел да се зарази и да заразява на други. Не на семейство в което със симптоми боледуват първо голямата дъщеря /11,5 г/, после големият син /10,5 г/, после бащата /41 години/, после малкият син /4 г/, после майката /28 г/, после средният син /9,5г/.

 48. 48 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#45] от "Веселин Дечев":

  Това не е така. Отговорността беше прехвърлена на държавата не е изчезнала. Второ, никой никога не е твърдял, че са 200% безопасни.
  Като цяло, манипулирането и в едната ни в другата посока е изключително вредно, защото изражда спора и скрива истината. Ето, аз също съм умерено скептичен по отношение на КОВИД ваксините, но привеждайки подобни полуистини за аргументи, позволяваш лесно да бъдеш оборен и респективно рушиш доверието в тезата си

 49. 49 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Е, понякога и в "Свободна Европа" може да се прочетат глупости.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 50. 50 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ronald Reagan":Не съм проверил. Вчера това беше обстоятелство посочено в статия на проф. Чорбанов, имунолог от БАН, разработващи българската ваксина. "В Африкански страни като Египет, Тунис никой не спазва никакви мерки и няма болни хора"
  —цитат от коментар 5 на Lazarus


  Обидно!
  Обидно е това, че "учен" като проф. Чорбанов се е дотътрил до професорска степен!
  Той има трибуна и микрофон и професорската титла сее средновековно невежество!
  Вреден е като раково заболяване, като пандемия, като онзи също проф., който вещаеше изчезване на "грипа Ковид" през изминалото лято.
  Сещате се – постоянно канения Мангъров!
  Те непрекъснато обстрелват обществото. За да могат ,,неграмотните,, учителки да разпространяват фалшиви мнения.

 51. 51 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Разбира се, че ме е страх от българските учителки. Страх ме е и от обобщения като "Отхвърлят Науката". Науката е един постоянен процес на критична преоценка и отвхърляне, кога на плоската земя, кога на флогистона, един ден може би и на гретиното затоплюване.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 52. 52 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  Идва ми в повече обобщението в заглавието - нима във всяка област няма такива, които са само ,,изпълняващи", а не ,,двигатели"?Вчера влизам в банков клон. Зад преградите служителките без маски!На въпрос: ,,Не ви ли е страх?'' Отговорът: ,,Не, нас редовно ни тестват"!Защо не тестваха учителите до сега нито веднъж?
  —цитат от коментар 40 на Nelumbo


  Колега, въпросът Ви е правилен, но висшата медицина 😁😂🤣вече отговори на Вашия въпрос – "Тези дни ? започваме масово! тестване на учителите!". Това преди няколко дена. Тези дни... Кога?
  А служителките, вероятно плод на обучението от Банковата гимназия, сигурно броят теста за лекарство!
  Просветата е заместена от Фейсбук и Гогол, пардон – Гугъл!
  Каква критична мисъл – Един професор каза по телевизора...

 53. 53 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 276 Разстроено

  Поредният пасквил срещу учителите.

 54. 54 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2393 Весело

  Тука поредният "доктор" като Джил Байдън се упражнява на тема наука. Чудя се защо предимно възпитаниците на хуманитарните факултети се пънат по темата?!? Комплекси, нещо?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 55. 55 Профил на kraa
  kraa
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тръшка се защото мотивацията няма нищо общо с извисената наука, ами както повечето неща в днешно време е според мен политическа. Налагане на "науката" е опит за налагане на консенсусна реалност, която по-късно да бъде фабрикувана и модифицирана според големите политически желания и цели на утрешня Демократо-Левичарски ден. Виждам го като опит да се накара и лявото и дясното да слушат в едно нещо - "науката".

  Ще има може би трилиони източени по линия "Глобално Затопляне" по време на Байдън, като "учените" ще бият камбаните периодично за още.

  Койго не вярва в религията наука социално това е срамно защото сигурно тези хора живеят в средновековието, буквално нали, сигурно гледат хороскопи, сигурно са глупави и необразовани селяни и т.н а не като умните хора които подкрепят науката.

  Умни са защото подкрепят науката.. его-игра.

  А тъпата идея за равнопоставеноста е да се се изтрие реалноста или поне критичната идея за йерархия и последнията от това, от мозъците на тълпите, с тея пацифистични, приспиващи идеи които анестезират завистта временно.

  Според мен сме равни пред бога - на духовно ниво, но не и извън духовния аспект на живота.

  .

  Не виждам защо се тръшка автора.Хората би следвало да са равни само пред закона.Няма и не може да има равенство във физическо,психическо и умствено отношение,като комбинациите са доста.И това колкото и да го отричаме зависи в голяма степен от генетичната наследственост/тоест заложбите/.Естествено после средата на живот и усилията които полага индивида са също много важни.Та няма как и при учителите да не наблюдаваме примери от двата полюса.Тук роля играе и подбора и мотивацията.Когато една професия е системно неглежирана десетилетия наред какво да очакваме.Влиза се с едни от най ниските балове,нископлатена,с голяма бюрокрация,големи отговорности,нисък престиж.Е какво си мислим ,че ще получим като резултат.Тука има народни поговорки :На каквото си постелеш на това ще легнеш.Каквото си си надробил това ,ще сърбаш.Каквото повикало ,това се обадило. и т.н.
  —цитат от коментар 36 на стефан иванов


 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Илко Бонев
  Илко Бонев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аполо 13 наистина не кацна на Луната. За пръв път на Луната стъпиха астронавтите с Аполо 11. След това следваха експедициите на Аполо 12, 14, 15, 16 и 17. Аполо 13 претърпя авария и астронавтите се върнаха на Земята.

 58. 58 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Има наука и наука :)

  Не случайно ги делят на точни, хуманитарни и пр. :) 59. 59 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Най-много се притеснявам от ваксинирани питеци, които си мислят, че ваксината ги прави безсмъртни. Вече има многобройни доказателства, че, ваксинираните могат да се заразят, в които случаи продължават да предават болестта.
  Кой ще защити населението от ордите полуграмотни, ваксинирани, безсимптомни/слабосимптомни заразоносители?

 60. 60 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  "Лесно бихме могли да предположим, че зад тези 15% категорични противници на ваксините стоят хора с по-ниско образование,.."
  Все ми се струва, че процента хора с по-ниско образование клони към онези 80%, за които говореше червения професор и що се отнася до учителското съсловие, мисля че е известно колко от тях са будители - виж филма на Адела Пеева, където са показани ярки образи от старозагрските учители-патриоти.
  Вярно е , че ваксинирането е личен избор, второ трябва да се отчете, че доста хора са изкарали заболяването и няма как да нямат имунитет ( казват го хората които познават тази материя), но когато преподаваш пред 30 и повече млади хора, които без въобще да имат каквито и да е симптоми разпространяват вирусте около себе си и ти си на прилична възраст и пиеш като минимум хапчета за диабет и кръвно, редно е да помислиш кой риск е по-голям: риска от последствия от ваксинирането, за които вече има не малко данни или риска да пипнеш вируса и да се оплакваш, че бавно са те закарали до болницата.

 61. 61 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1062 Весело

  Тука поредният "доктор" като Джил Байдън се упражнява на тема наука. Чудя се защо предимно възпитаниците на хуманитарните факултети се пънат по темата?!? Комплекси, нещо?
  —цитат от коментар 54 на Тюфлекчия


  Достатъчно е да се отгърне кой да е учебник по история, всичките писани от корифеи като автора, за да лъсне с целия си блясък интелектуалната им "мощ".
  Дати, имена, дати, имена, дати, имена и тук-там случайно промъкнало се половин изречение за някое събитие.
  Не учебник, а помагало за дресиране на африкански папагали.
  Това е нивото на "докторите" по всичкология, започнали нАучната си кариера през 90-те години, когато само най-големите некадърници се съгласяваха да "работят" за асистентски заплати и да живеят в "семейни" студентски общежития.

  Знанието е сила, информацията - власт
 62. 62 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Учителите много правилно отхвърлят псевдонауката на такива китападжии.

 63. 63 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  Поредният пасквил срещу учителите.
  —цитат от коментар 53 на Head of Medusa


  Винаги съм защитавал професията УЧИТЕЛ!
  Тезата – пасквил, не е по въпроса.
  Главният въпрос Е – как да подберем и поставим на пиедестал правилните учители!
  Финландия прави жесток подбор с конкурс на желаещите да станат учители. 100 кандидата за ЕДНО място!
  Никой обаче не иска това място в обществото, защото учителят продължава да е около средната заплата за страната.
  Латерната Борисов всеки път се бие в гърдите – "Повишихме учителските заплати двойно!"
  Заедно с милиционерските, щото те го пазят от народната любоФ!
  Финските учители започват с 3 000 евро и продължават да растат с годините. Нашите мъченици – 650 им стигат, според Борисов!
  После защо има неактивни и не до там грамотни "даскали"!
  Мразя до смърт презрителното обръщение "даскал", нищо че е дошло от италиански! Обръщение, вкарано от неграмотните ученици!
  Хайде със здраве. И с ваксини. Друг път няма. За сега.

 64. 64 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#63] от "Alexander97":

  Никой обаче не иска това място в обществото,
  Не съм уточнил – за място в НАШЕТО ОБЩЕСТВО, с извинение!

 65. 65 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#42] от "Emil Dimov":

  Емиле, поне да се беше постарал да пишеш без грешки, бе! Това граматика, това лексика, това пунктоация . . . но ти си гоУЕм! Дребни подробности са това пред явната, според теб, недообразованост на автора.

 66. 66 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  В историята на фармацевтичната индустрия е имало случаи на одобряване на препарати без да са изучени добре техните странични ефекти. Зловещ пример за това е контерган (талидомид), предписвано и на бременни жени за облекчаване на симптомите на бременността, които след това родили деца без крайници.
  Контерганът и до днес се използва като лекарство, но оттогава насам лекарите много внимават какво предписват на бременни жени.
  Така, че скептицизмът е напълно обясним за всички нови лекарства/ваксини и не може да се обясни с невежество.
  Дилемата кое е по-рисковано: ваксината или болестта си остава за всички нас.
  Аз бих рискувала с ваксината ако това ще доведе до постепенна нормализация на живота.

 67. 67 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 101 Неутрално

  До коментар [#44] от "стефан иванов":

  Учителите вина нямат - българската образователна система изгражда само умението да се наизустява информация. Цялата ни образователна система е за смяна.

 68. 68 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#29] от "Иван K":

  Нямам такива наблюдения за програмите - представени са всички предмети с обичайния брой часове. Имам обаче наблюдения, че природните науки се преподават по тотално ненаучен начин - без въпроси, анализи и отговори, без експерименти, едно чисто, отблъскващо зубрене и решаване на задаччи по модел. А количеството материал за единица време и натрупването му със скорост, която не позволява осмисляне, отказва голяма част от учениците още в началото.
  И не, учителите не са невинни, те участват във всичко това и влагат личността си в него. Изключенията добри учители, които успяват в позитивна атмосфера наистина да работят с децата, доказват, че не може мнозинството безхаберници да бъдат оневинени.
  Дали ако направят проучване сред учителите по природни науки резултатът ще е различен? Съмнявам се. Още един фактор е, че повечето от тях не владеят чужди езици и се информират само от съмнителните български медии.

 69. 69 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#42] от "Emil Dimov":Емиле, поне да се беше постарал да пишеш без грешки, бе! Това граматика, това лексика, това пунктоация . . . но ти си гоУЕм! Дребни подробности са това пред явната, според теб, недообразованост на автора.
  —цитат от коментар 65 на Косьо Генчев


  ПунктУация (от латински: punctum – „точка“)

 70. 70 Профил на Orfol7
  Orfol7
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Щом министърът на образованието смело твърдеше, че малките ученици не само не боледуват,но и не пренасят вируса,какво да очакваме от общността? Аз съм учител. Сега работя с първокласници. Заразих се в училище от учениците си. Оцелях,но не съм здрава и последиците са за цял живот. Всяка година се заразявам поне 2 пъти от хлапетата. Сред децата се развиват специфични щамове,които трудно се понасят от възрастните. Класовете са големи, стаите - претъпкани. Учителите от десетилетия са в ролята на гувернантка,навиквани от родители, ръководители, журналисти и обществото като цяло. Аз ще се ваксинират. И ще убеждавам всеки,склонен да ме изслуша,да го направи. И какво от Това? Родителите ще продължават да пращат на училище болни и заразни деца, ще продължава практиката за класове от 25-30 деца - нали пестим, - вместо по 15, ще учим на 2 смени със занимания/т.е. отглеждане/ за ммалките до 17.30 и до 18.30 и 19.30 за големите. Родителите ще продължат да са против - маските,мерките,диалога,разума. Решенията отгоре ще продължат да са нелепи. Да,аз ще се ваксинирам. И ще нося последиците от вируса,предаден ми от ученик,до живот. И какво от това?

  Orfol7
 71. 71 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 982 Весело

  статията удря право в целта!

  липсват не едно, а няколко поколения нови преподаватели, едно че на никой не му се занимава с днешните невъзпитани и недовъзпитани младежи, дето нямат уважение към труда им, а второ - държавата (демек обществото) има свръхочаквания към труда им, пък то не от всяко дърво става дори чеп за зеле :-)

  за щастие има и просветени учители, а също така са останали и доста четящи семейства - все ще има кой да носи факел и книга пред тълпата с шапки от алуминиево фолио.

 72. 72 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#21] от "m.konstantinov":

  Зле и жалко е единствено, че 30 години по-късно пак някакви хора са яхнали медиите и се опитват да убедят другите вда ВЕРВАТ в единствената и неповторима, правилна и генерална линия.
  Да, но науката не е религия, при която последователите сляпо вярват в някакво божество. Науката работи с факти, с експерименти и проверени във времето доказателства. В случая всичко това липсва, само някакви полуобразовани и накичени с купени титли, се опитват да накарат хората да ВЕРВАТ. А, ако са и като автора на тази статия, който изглежда още не е разбрал, че кръглото също е и плоско, но иначе има високи претенции, положението наистина става драматично.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 73. 73 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 838 Весело

  Гледам, колегите са скочили вече на автора заради "кръглата" Земя. Земята е геоид (или "земеид"), неправилно тяло, близко до ротационен елипсоид. Формата му зависи от разпределението на земната маса, което е неравномерно.В трети век преди Христа гръцкият учен Ератостен (същият този със "ситото" за простите числа) предполага, че Земята е приблизително кълбо и чрез прост експеримент пресмята радиуса му с грешка около 1%. Експериментът включва обикновена пръчка, пясъчен часовник и чифт сандали. И, разбира се, гения на учения.Минават има-няма 2000 години и в Европа поповете горят хора за твърдението, че Земята не е плоска. Оттогава са минали по-малко от 5 века. Та у нас близо 20% не знаели каква е формата на Земята. Има и едни 80%, дето според един депутат от БСП са дебили. Интересно, какво е сечението на двете множества? Щото, ако сечението е малко, сме зле. Ама много зле.Ваксинирайте се!
  —цитат от коментар 21 на m.konstantinov


  +++
  Ще добавя само: естественият подбор ще си свърши работата, па нека да не вярват в него 😁

 74. 74 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#73] от "ali_ibn_isa"
  За съжаление не върши работа естествения подбор и ти си доказателство

 75. 75 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Пред БНТ Юлиана Гальова от агенцията тогава каза, че е тъкмо обратното: далеч повече са гражданите с висше образование, настояващи на вредното въздействие на ваксините."

  Та щом образованите са на такова мнение, тогава, г-да от дойче веле, не се ли замисляте, че тага горещо защитавате грешната теза?

  Смърт за световния ковидизъм!
 76. 76 Профил на anx55520847
  anx55520847
  Рейтинг: 41 Неутрално

  [quote#52:"Alexander97"][/quote]

  Само да отбележа, че "тези дни" се точи от септември, когато образователният министът бодро обяви, че ще се тестват всички учители за представителна извадка и да не се притесняват да започнат учебната година. Учебната година е вече по средата, а от това масово тестване няма и помен...

 77. 77 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Офф, пак либерален ”капацитет”. Не знае, че сферата не е кръг, ама се възмущава от невежеството. 😂 Всъщност, Земята дори не е сфера, а геоид, тоест има отклонения в сферичността. На практила, ако искаме населението да е грамотно и добре информирано, трябва да се забрани на подобни леви капацитети да пишат за каквото и да е...

 78. 78 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Не можеш да обясниш на простака, че е прост, тъй като е прост. Нормално развитие на либерализма и свободата на личността е мнозинството да се опростачи. Тревожна тенденция, но е повсеместна и е показателна, че всъщност светът става по-свободен.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 79. 79 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Коментиращите във форума, които изпъкват с познания от типа "Хе-хе, Земята не е кръгла, а геоид" са нелепи. Дървени философи, които не коментират по същество темата и се мислят за оригинални. Темата, уважаеми, е ниското ниво на образованост, обща култура и интелектуален капацитет на голям процент от българските учители. Тежък проблем, от който потърпевши са собствените ви деца, а косвено и всички ние. Разбрахте ли, геоиди мои?

 80. 80 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Темата, уважаеми, е ниското ниво на образованост, обща култура и интелектуален капацитет на голям процент от българските учители.
  —цитат от коментар 79 на sylvester


  Моите изводи от статията са противоположни, на каквото ни внушават авторите. Статията показва , че в България, подобно на в други бели държави, лекари, учители и други професии с високо образование са най-малко склонни да бъдат опитни зайчета.

  Това ми вдъхва надежда, че каузата не е загубена.

  Смърт за световния ковидизъм!
 81. 81 Профил на old school
  old school
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Когато т.н. "наука" нарушава собствените си правила за етапите на тестване на един такъв продукт и пропуска тестове с животни, започвайки експеримента директно върху хора, за каква "наука" говорим. Със сигурност водена от всякакви други мотиви, но не и хуманни.

 82. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Затова ограмотяването на учителите трябваше да предхожда високите заплати. Учителите нямат стимул да се развиват.

 83. 83 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Всъщност формата на Земята е кълбо. По-точно геоид.Тепсията е кръгла. Та много забавно четиво се е получило. Много от моите познати също няма да се ваксинират. Някои от тях са лекари. Същите винаги са заставали до май-модерните методи за лечение, непрекъснато се дообучават и т. Н. Но конкретно за ваксината на Пфайзет са много скептични.
  —цитат от коментар 6 на stalker


  Браво!
  Вие сте единственият тук, който доказа тъпотата на написаната статия за Пленена Европа - поздравления!

 84. 84 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Коментиращите във форума, които изпъкват с познания от типа "Хе-хе, Земята не е кръгла, а геоид" са нелепи. Дървени философи, които не коментират по същество темата и се мислят за оригинални. Темата, уважаеми, е ниското ниво на образованост, обща култура и интелектуален капацитет на голям процент от българските учители. Тежък проблем, от който потърпевши са собствените ви деца, а косвено и всички ние. Разбрахте ли, геоиди мои?
  —цитат от коментар 79 на sylvester


  Иска ви се да е така ама не е!
  За това се потите и изпод езика, че не само тази малоумщина няма да пробутате, а и много други...

 85. 85 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#21] от "m.konstantinov":Зле и жалко е единствено, че 30 години по-късно пак някакви хора са яхнали медиите и се опитват да убедят другите вда ВЕРВАТ в единствената и неповторима, правилна и генерална линия. Да, но науката не е религия, при която последователите сляпо вярват в някакво божество. Науката работи с факти, с експерименти и проверени във времето доказателства. В случая всичко това липсва, само някакви полуобразовани и накичени с купени титли, се опитват да накарат хората да ВЕРВАТ. А, ако са и като автора на тази статия, който изглежда още не е разбрал, че кръглото също е и плоско, но иначе има високи претенции, положението наистина става драматично.
  —цитат от коментар 72 на vladivlad


  Точно казано...
  Скептицизмът се изважда като невежество, защото не ни изнася ...
  В момента всички вакси са експериментални...реално е много хора да се страхуват и да са скептични, нарича се инстикт за оцеляване ...и тогава почваме с тъпата пропаганда и с тезата - вие сте прости и за това не разбирате...Свободна Европа - гнус!

 86. 86 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Вие влизали ли сте в училище наскоро?
  Лелките в пенсионна възраст, които всеки ден си четат хороскопа, пият вода с капки белина и си гледат на кафе са мнозинство и не са по-близо до науката от например онези гении в парламента или униформените.
  —цитат от коментар 16 на fpyyh


  Абслютно вярно!

  Белината във водата им помагала била, за ковидната заразнолъжичност - прочели го в някой ковидистичен форум..

  Отделно избикалят отдалече паркове и градинки , за да защители били здравето си ..
  А от пейка - изпадат в паника , като у Пловдив, на "Металика"..

  "Седнеш ли на пейка- и ковидно ще погинеш по ужасен начин.." - и това го знаят от ковидистичните форуми. Настояват всички пейки, по пътя им до къщи - да се изкъртят с къртач "Хилти" !

  Пролетта бяха готови да стоят в една стая 3-4 месеца - кой знае защо, вярваха, че това щяло да им дари нечути имунни сили!
  Да се смееш ли, да плачеш ли ..

 87. 87 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Коментиращите във форума, които изпъкват с познания от типа "Хе-хе, Земята не е кръгла, а геоид" са нелепи. Дървени философи, които не коментират по същество темата и се мислят за оригинални. Темата, уважаеми, е ниското ниво на образованост, обща култура и интелектуален капацитет на голям процент от българските учители. Тежък проблем, от който потърпевши са собствените ви деца, а косвено и всички ние. Разбрахте ли, геоиди мои?
  —цитат от коментар 79 на sylvester


  Абсолютно вярно!

  Па да са само учителите - с мед да ги намажеш ..

  Кви ли не субекти подскачат и ту по ковидному бият на заразнолъжична вълна, ту разгорещено спорят с неизвестни невидими опоненти, че болестите се предизвикват от малки, невидими неща - вируси и бактерии, а освен това теа неща предизвиквали били образуването на сирене от млякото.
  Ту беснеят за затваряне на цели градове , ту са напълно убедени , че повечето болести се разпространяват главно из дискотеките , освен това там има западна музика и е пълен разплох ..
  Ту вярват, че Мерки и стриктност са в състояние напълно да победят болестите , ту не вярват веч на Мерките, а само и единствено на ваксините ..

  А дето не излизаха няколко месеца на въздух - та да не погинат?????

  Смятай ...

 88. 88 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  статията удря право в целта!
  —цитат от коментар 71 на хм


  Статията тънко манипулира ..

  "Мерките май не действат, те не могат да ви защитят грабвайте Ваксините"..

  И е явно поръчана от Мангъров!

 89. 89 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Не че нещо, но принципите в науката в няколко думи са следните:

  1. Съмнение във всичко! Нищо да не се приема за даденост!
  2. Проверка на всичко! Нищо да не се приема за изначално вярно!
  3. Пълна липса на авторитети - авторитети не съществуват в науката!

  Та кой прилага принципи в науката на практика - всеки да си прецени сам!

 90. 90 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Земята е кълбо. Кръгла е тавата за баница. А във ваксината за ковид как искате хората да вярват, след като пускате протеворечиви информации всеки час - помагала, ама пак били носители хората, помагала само за 6 месеца, ама сега открихме нов вариант на вируса дето не е сигурно колко помага, изкаралите заболяването пак ще трябва да си слагат ваксина и т.н.т. Да не говорим, че една ваксина се изпитва с години преди да се пусне в обръщение. А такава, дето действа на принципа на РНК съобщения досега не е прилагана и никой не знае какви са дългосрочните последици.. Все по - малко хора вярват на цялата тази история вече, за съжаление...

 91. 91 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Все по - малко хора вярват на цялата тази история вече, за съжаление...
  —цитат от коментар 90 на mranderson


  Да, но все пак ИМА научни данни, за съществуването на безброй малки неща около нас .. всеки може да види част от тях с най-обикновен микроскоп , та за това ковидистите са напълно прави в спора!

  Прави са и за съществуването на Коронавируса .. даже не само са прави, ами има и 43 известни подобни вируса и това е цяло семейство , като 7 поразяват и човека ..

  Проблемът е в друго - никой не спори с тях и аргументите на Ковидистите комай увисват ..

  Да, съществуват малки неща, предизвикващи болести и това е научно доказано , но да спориш за това и да спориш, че изкъртването на пейките в парковете предпазва от зараза - са две съвсем различни неща .. ..

 92. 92 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Имам 7 души в пациентската си листа учители жени и мъже. Не съм виждал хора с по-странна привързаност към конспиративни тези, суеверия, езически ритуали (двама бяха ходили при една баба да им лее куршум срещу уплах , предразсъдъци срещу ваксини и антибиотици и пълна липса на логика, последователност и странни заключения ,когато обясняват оплакванията си. И си казах ,че нищо не се е променило от соца с хората в образованието, когато от 1-ви до 8-ми клас имах само две стойностни учителки - по химия и биология останалото беше посредствено (оценката ми е като възрастен). В 9 ти клас бях изгонен от час ,когато другарката по руски зазубрила нещо, ни преподаваше как Тургенев бил в Баден-Баден във Франция. Изхилих се, без да мога да се въздържа на тази поредна глупост на Коробочка, както и казвахме. А когато започнах да работя като лекар на детски кабинет, една възрастна медицинска сестра при прегледи на деца на учители ми пошепваше 'Диагноза: Даскал' , когато ми се задаваха очевидно глупави въпроси по здравното състояние на детето на учителката. Тогава помислих, че е медсестрата ми е нещо предубедена. По-късно разбрах, че е просто житейски опит и професионално наблюдение върху особеностите на определена професионална група пациенти....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 93. 93 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Цялото семейство на приемния ми син - шест души, се заразиха от коронавирус от учителя по история на внучка ми /петокласничка/, който ходел на работа зачервен от температура, кашлящ и без маска, докато на 16.11. Вече се налага да го хоспитализират. На другия ден се разболя внучка ми, после един по един останалите. Това е учител по история, който би трябвало да е запознат с големите пандемии от миналото и с епидемиологичния преход. Невежеството е сила.
  —цитат от коментар 20 на Patsis


  А защо са ходили на Дискотека??????

 94. 94 Профил на pansichen
  pansichen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "mitko11":

  Точното щото са наясно с науката отказват. Друго нещо е пропагандата.

 95. 95 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#91:"simChо"][/quote]

  Вирус сигурно има. Няма статистики и сравнения с други вируси и заболявания, които да убедят хората, че е наистина толкова опасен, че да се блокира целия свят и да се разруши икономиката. Къде изчезна например обикновения сезонен грип? Защо никой не говори за него и няма сравнителни числа за заболевамост и смъртност?

 96. 96 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  [quote#91:"simChо"]
  —цитат от коментар 95 на mranderson
  Вирус сигурно има. [/quote]

  43 вируса са от семейството на Корона.. 7 засягат човека..

  Да, съществуват малки, невидими неща, за тях се говори и в "Технология на сиренето" и аз съм подкрепял Ковидистите с цитати .. като са прави, прави са !

  Да не се вярва в малките, невидими неща, дето са навсякъде около нас и предизвикват болестите , произвеждат виното и киселото мляко , наистина е антинаучно и Ковидистите тука са прави да спорят разгорещено !

 97. 97 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Имам 7 души в пациентската си листа учители жени и мъже. Не съм виждал хора с по-странна привързаност към конспиративни тези, суеверия, езически ритуали (двама бяха ходили при една баба да им лее куршум срещу уплах , предразсъдъци срещу ваксини и антибиотици и пълна липса на логика, последователност и странни заключения ,когато обясняват оплакванията си. И си казах ,че нищо не се е променило от соца с хората в образованието, когато от 1-ви до 8-ми клас имах само две стойностни учителки - по химия и биология останалото беше посредствено (оценката ми е като възрастен). В 9 ти клас бях изгонен от час ,когато другарката по руски зазубрила нещо, ни преподаваше как Тургенев бил в Баден-Баден във Франция. Изхилих се, без да мога да се въздържа на тази поредна глупост на Коробочка, както и казвахме. А когато започнах да работя като лекар на детски кабинет, една възрастна медицинска сестра при прегледи на деца на учители ми пошепваше 'Диагноза: Даскал' , когато ми се задаваха очевидно глупави въпроси по здравното състояние на детето на учителката. Тогава помислих, че е медсестрата ми е нещо предубедена. По-късно разбрах, че е просто житейски опит и професионално наблюдение върху особеностите на определена професионална група пациенти....
  —цитат от коментар 92 на Dr_Doolittle


  А как вярваха в стоенето 3 месеца на дивана вкъщи и неговата чудодейна имунна сила ?

  А как заобикаляха пейките в парковете?? Как облещено подскачаха из ковидистичните форуми за заразнолъжичността??

  Даскали , сър ..

 98. 98 Профил на @
  @
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Стига пробутвахте тези елементарни опорки. Видите ли, понеже науката по принцип била хубаво нещо, и понеже ваксините по принцип били хубаво нещо, трябвало безкритично и безропотно да приемаме една конкретна ваксина, иначе сме били „антивъксъри“ и тъпанари. Хайде няма нужда някой да ми обяснява колко детски животи са спасени от ваксината срещу морбили например, която дава силен и дългосрочен имунитет, и след това да прави „логичния“ извод, че ето – значи и противогрипните ваксини /които дават много по-нисък процент на защита и по-краткотраен имунитет, ако изобщо дадат такъв, защото могат да докарат и по-тежко изкарване на грипа, срещу който уж се борят/ били също толкова чудесни и толкова ефективни, а пък коронавирусните ваксини били направо връх на сладоледа. Много скандално било, че хората не искали да се доверяват на скалъпени набързо ваксини, за които специалистите все още не са единни в мнението си дали ще пазят от британски, южноафрикански и не знам си какъв още нов щам, и за които специалистите /медицинските, не форумните специалисти/ все още не могат да се разберат трябва или не трябва човек да изследва антителата си преди ваксинация, какви са рисковете за автоимунни заболявания и т.н.

 99. 99 Профил на @
  @
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Всъщност формата на Земята е кълбо. По-точно геоид.Тепсията е кръгла. Та много забавно четиво се е получило.
  —цитат от коментар 6 на stalker


  Точно така. Учените описват Земята като като „сфероид“ /не „сфера“/ или „геоид“. Следователно нашите съграждани, според които „Земята не е категорично кръгла“ са прави. Авторът на статията няма защо да се шашка. Учените също смятат, че Земята не е „категорично кръгла“ и я описват като неправилно кълбо.

  А за да шокирам съвсем автора на статията, ще го информирам, че един предмет в пространството може да е както плосък, така и кръгъл. Ако от лист хартия изрежа кръг, този кръг ще бъде плосък. Свойството „плосък“ и свойството „кръгъл“ не са противоположни и не са взаимноизключващи се свойства. Ето защо ако някой иска да противоречи на твърдението „Земята е плоска“ не трябва да го прави с твърдението „Не, Земята не е плоска, Земята е кръгла“. С това не казва нищо смислено, защото плоската повърхност спокойно може да е кръгла. Трябва да каже „Земята е кълбовидна“ или „Земята е сфера/сфероид“ – ето това в случая е истинската противоположност на „плоска“, защото един предмет, да повторим или потретим, може да е и плосък, и кръгъл, но не може да е и плосък, и сферичен.

 100. 100 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Надуто, претенциозно четиво "Аз знам по-добре от тях и който ни мисли като мен, е глупак". А не му минава през ума, че той може да е човекът, за което критичното мислене е проблем. Или поне критичното мислене по отношение на ваксините. Което може да му се прости на господин историкът, ако не беше толкова дразнещо самодоволен и убеден, че бълва истини от последна инстанция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK