Приключи ли вторият Преход

"Вече сме изживели два Прехода и като тип институции пак сме там, където започнахме - през 1989 г."

© Георги Кожухаров

"Вече сме изживели два Прехода и като тип институции пак сме там, където започнахме - през 1989 г."След време ще оценяваме правителствата на Прехода не по формални показатели като ръст на БВП и инвестиции, а според качеството на институциите, които са създали или развалили. Това е така, защото особено след влизането в ЕС всичките еврофондове директно се отчитат като ръст на инвестиции и БВП, без да допринасят особено за развитието на икономиката.


Ще направя такъв опит, използвайки методологията на Робинсън и Ачемоглу. Те открояват два основни типа институции. Единият тип са преобладащо "екстрактни", изсмукващи, които работят за обогатяването на едно елитарно малцинство чрез ограбване на мнозинството. Обикновено такива са институциите при авторитарни и тоталитарни режими. Другият вид са преобладащо "инклузивни", включващи - те представят широк кръг обществени интереси, както е при старите западни демокрации.


Екстрактните политически институции обикновено създават екстрактни икономически институции за разпределението на публичните блага в полза на овластеното малцинство. При инклузивните е тъкмо обратното - те създават икономически възможности за мнозинството от населението.
Качеството на институциите за развитието на държавата зависи от техния вид и от начина, по който си взаимодействат. Възможно е, макар и подчертано нестабилно, да се съчетаят екстрактни политически с инклузивни икономически институции или обратното. Такива временни комбинации има и в нашата история - например развитието на България през 1944-1958 г., което е период на политически преход от либерална демокрация към авторитаризъм/тоталитаризъм. Или периодът 1989-2005 , когато имаме обратният преход : от тоталитаризъм към либерална демокрация. Както е видно, преходът отнема около 15 години. Логиката е, че винаги първо се сменят политическите институции, а след тях и икономическите.


Ясно е, че когато политическите и икономическите институции са от един тип, те взаимно се подсилват. Този процес може да приеме формата на "добродетелен кръг" при инклузивните институции или на "порочен кръг" при екстрактните. При добродетелния кръг политическите институции представляват широка коалиция от интереси, която ги защитава, като прилага ефективно върховенството на закона, т.е. правилата важат за всички и всеки да получава равни шансове за икономическа изява. Точно това са плодовете на Славната революция в Англия от 1688 г. Никой икономически играч няма специални протекции и е в сила т. нар. "съзидателно разрушаване" (creative destruction), което дава път на иновациите и конкуренцията. Така се създават заможни данъкоплатци, които търсят своето политическо представителство, и колкото повече са те, толкова по-широко е представителството. Тези "добродетели" правят инклузивните институции устойчиви.


А екстрактните политически институции обикновено се създават от тесен елит, който узурпира властта - чрез избори или преврат - и се стреми да укрепва богатството на близкото си обкръжение. Toва обкръжение постепенно се превръща в олигархия, която от своя страна подпомага икономически затвърждаването на политическия елит на власт. Така се затваря порочният кръг.


Такива са били повечето държави през своята вековна история, а в много от тях, особено в Африка, Азия и Латинска Америка, този порочен кръг и до днес възпроизвежда бедност и изостаналост. Исторически той води до задълбочаване на неравенството и поражда остри конфликти и стремеж в други групи за овладяване на властта. Разбира се, възможно е прекъсване - както разрушаване на добродетелния кръг и превръщането му в порочен кръг (Римската република, Венецианската република, следвоенна Източна Европа), така и разчупване на порочния кръг и еволюцията му в добродетелен (Англия, Корея, Ботсуана).


Какви изводи могат да бъдат направени за България?


С присъединяването си към ЕС България доказа, че има инклузивни институции - поне де юре. Де факто обаче институциите ни в голяма степен са от другия вид и точно това е главната причина за разочароващо бавния прогрес на страната.


Лесно може да се установи, че българската политическа система е "изсмукваща", като още от изборите промотира представители не на данъкоплатците, а на политическия елит. Избраните "народни" представители и гласуваното от тях правителство се отплащат за избирането си с утвърждаване на изсмукващи икономически институции. Чрез тях пък се облагодетелстват икономическите кръгове, финансирали издигането на този политически елит във властта.


Този процес се засили особено след влизането в ЕС:


На власт дойде ГЕРБ и започна подмяната на относително инклузивните политически институции с екстрактни, водещи постепенно до политически дуопол на ГЕРБ и ДПС. След това започна налагането на екстрактни икономически институции чрез обществените поръчки, еврофондовете или откровен рекет.


И отново този процес отне около 15 години.


С други думи, ние вече сме изживели два Прехода и като тип институции пак сме там, където започнахме - през 1989 г - с екстрактни политически и икономически институции.


Затова промяната е неизбежна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1195 Весело

  "Прехода" в България отдавна приключи!
  Средствата за производство отдавна с частни ръце!
  Нали това искахме....

  Машини прости, народ неук.
 2. 2 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 432 Неутрално

  "Демокрацията е като тръстика - силно се огъва, изглежда сразена от тайфуна на авторитарния популизъм, но устоява. Нейната гъвкава сила е в нейните институции - многопартиен парламент, съдебна власт, държавни служители, които избират да служат на държавата си, не на временния й лидер."
  "Ценностите на ЕС са формулирани от класическия либерализъм на XVIII и XIX век. Изброени са в чл. 2 от Лисабонския договор: човешко достойнство; свобода на движение и зачитане на личния живот, свобода на мисълта, религията и мненията (защитени с Хартата на основните права на ЕС); представителна демокрация; равни права и върховенство на закона, и права на човека (недискриминация, защита на лични данни и правото на достъп до правосъдие и информация).
  Лицемерието е единственият инструмент, с който съвременните фарисеи (популисти, традиционалисти и пишман-консерватори) съумяват да водят за носа огромни маси избиратели."
  Платон е отбелязал някога особен риск за тираните: че в края си ще са заобиколени от безропотни послушници. Аристотел се е тревожил, че в условията на демокрация един богат и талантлив демагог може твърде лесно да овладее умовете на населението. Съзнавайки тези и други рискове, създателите на Конституциии се опитват да изработят система за взаимен контрол и баланс на властите. В България се случи парадокс. Конституцията в голяма степен отговаря на принципите на независимост и взаимен контрол на властите, но тихомълком се оказаха подчинени на един център, плахо споменаван като паралелната власт. Видимо, но никой не го признава, конците на публичната власт се дърпат от ДПС. Явно там е ЦК на Паралелната власт. До това се стигна, защото голямата част от българските избиратели изобщо не забелязват, че избранниците им „проповядват вода, а пият вино", раздавано от ДПС.

 3. 3 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Не, промяната за съжаление не е неизбежна. Поне докато най-умните се спасяват индивидуално, стадото спи, а купените с жълти стотинки калинки решават изборите.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  Вторият преход приключи. Чакат ни трети, четвърти, пети... Докато в България не останат българи. Мрачна перспектива ни чака.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#2] от "Анти Шишковци":

  Класическият либерализъм остана в миналото. Глобализирането промени всичко. Наднационалните монополи успяха по един, или друг начин да променят мисленето и действията на власт имащите. Новите либерални политици активно работят, за да отстранят и последните останки на класическия либерализъм. Олигокрацията постепенно става модел за управление, разбивайки традиционните представи и ценности под предлог борбата за равноправие и справедливост, като дава предимство на отделни малцинствени групи от населението по различен признак. Според моментния си интерес.

 7. 7 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Така е ,защото всичко се командва от Кремъл ,а там от 100 години са си все гадни комунисти

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2510 Разстроено

  " според качеството на институциите, които са създали или развалили." - не е важно от какъв вид и от начина, по който си взаимодействат, а от това КОЙ работи в тях, какви са хората, които се грижат за изпълнението на задачите им - задължения към държавата, услуга за гражданите. Каквито и термини да се използват за характеризирането на БГ институции, докато няма ясни, точни и задължителни за всички правила, по които да се назначават, и по които да работят служителите в тях, няма да има и доволство от функциите им - нито стабилни държавни отношения, нито доволни от това граждани. Няма да има, защото във всички тях системата не е променена и която и партийна калинка да кацне там, обслужва себе си и менторите, които са я назначили. Рестартирането не трябва да започва от днес... Изчистването трябва да е веднага.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Весело

  Не е приключил за лилявците, чакат ги още десетина години под опашката, а после ще видим...

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Всеки народ си заслужава управниците. Русия - Путин, Америка - Тръмп/Байдън. България - бай Ганьо.

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#10] от "wkk57607068":

  Тогава какъв е проблема?
  Никой да не се прави на по голям историк от историята...!

  Bukalemun
 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Не мога да разбера какви са тези напъни държавата да се завре в икономиката. Това поне обяснява, че наистина ДБ и БСП имат еднакви мисли и логично е да се коалират.
  Просто искат да позахлебят.
  Държавата си има сектори. Коментирате дали се справя в тях, а не в бизнеса, който осигурява колосалните над 40 милиарда на Държавата.

 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Весело

  Впрочем забавна е тезата на автора че, едва ли не, по времето на Светиня Му Костов и донякъде на Царо икономиката била "инклузивна", т.е. "всички играчи имали равни възможности" и най-вече - "създавали се заможни данъкоплатци".
  Бих се съгласил с малкото уточнение, че някои играчи имаха по-равни възможности от другите, а заможни данъкоплатци от ония времена се броят на пръстите на двете ръце.
  За тях икономиката определено беше "инклузивна", няма спор, щото инклузираха доста ексклузивни активи...

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Къв преход? От Бай Тошо към неговия Пазач ли? Това е смяна на едни лица.
  Преход е имало след Освобждението - от робство към свобода. Останалото е диалектика - кол. натрупвания водели до кач. изменения...

 15. 15 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Какви институции какви пет лева .Не виждате ли ,че тука става каквото каже Боко.
  Калинките са приклекнали угоднически и само следят накъде духа вятъра.Единствената правилна линия е линията спусната от Важда,който не слуша изхвърча от трапезата.
  Не ми е приятно да го кажа ,но в повечето време ме е срам ,че съм българин.

 16. 16 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#13] от "pag":

  Хайде пак Костов бил виновен .Нещо за кишата и международното положение да кажете или греша и е било суша?Сигурно и в 2070г пак той ще ви е виновен.

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  Това е най-слабият материал на Е. Кънев, който съм чел, и направо се учудвам, че той е автора под него...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  На ръба е да приключи, остана да бъдат оправдани на 2-3 инстанция неколцина олигарси. Иначе дъвката с преход, реформа, институции.... подобна на "кой не скача...) няма вече вкус

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Пъхайте еврото в чекмеджета, това в цял свят го има, написа с треперещи ръце до екстрактните политически институции лидера на прехода.

  Свободата, Санчо...
 20. 20 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Сладки приказки за 20-30 годишни наивници! Хората с повече житейски опит знаем , че просто искате да смените "къщата в Барселона" с "къщата на Буджака" .

 21. 21 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Според Кънев ,ръст на БВП и инвестиции бил ,моля ви се,формален показател.Най обективният такъв се явявал "качеството на институциите ".Веднага изникват въпроса :.Кой определя това качество ? Отговорите са само два . А -българите с гласа си на избори ,Б -една малка групичка,самообявила се за каймака на обществото.

 22. 22 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Според Кънев ,ръст на БВП и инвестиции бил ,моля ви се,формален показател.Най обективният такъв се явявал "качеството на институциите ".Веднага изникват въпроса :.Кой определя това качество ? Отговорите са само два . А -българите с гласа си на избори ,Б -една малка групичка,самообявила се за каймака на обществото.

 23. 23 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Весело

  'Приключи ли вторият Преход"
  ..........
  Приключи!!!!!!
  Отново братушките ни избират пРезидент и очакваме Партията пак да заеме ръноводната си роля

 24. 24 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  а според качеството на институциите, които са създали или развалили.
  ==============================================================
  Само един Тома Биков си е цяла институция, я колко много говори, само тема му дай и почва, някой път и без тема, да не говорим за Томислав Дончев, че и жена му, какво искате, врагове на прогреса и благосъстоянието, къде сега щеше да е България без тези човекоинституции.

  Свободата, Санчо...
 25. 25 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#23] от "4ort

  'Приключи ли вторият Преход"..........Приключи!!!!!!Отново братушките ни избират пРезидент и очакваме Партията пак да заеме ръноводната си роля
  —цитат от коментар 23 на 4ort


  Вместо веднага да изберем сами някой млад 80 - 90 годишен енергичен и модерен човек с вицепрезидент някой роден в Банкя или Кърджали демократ.

  Свободата, Санчо...
 26. 26 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Весело

  Какви институции какви пет лева .Не виждате ли ,че тука става каквото каже Боко.Калинките са приклекнали угоднически и само следят накъде духа вятъра.Единствената правилна линия е линията спусната от Важда,който не слуша изхвърча от трапезата.Не ми е приятно да го кажа ,но в повечето време ме е срам ,че съм българин.
  —цитат от коментар 15 на стефан иванов


  Боли ви, че не става, което каже Христо?
  Ама той не казва нищо! Грешка! Казва: Доган, Пеевски-звучи като ранния Сидеров и така ще завърши.

 27. 27 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Весело

  До коментар [#13] от "pag":Хайде пак Костов бил виновен .Нещо за кишата и международното положение да кажете или греша и е било суша?Сигурно и в 2070г пак той ще ви е виновен.
  —цитат от коментар 16 на стефан иванов


  Кишата, сушата, избирателите, и разбира се - вЪлната, ви пречат на вас, неспособните да правят политика жълтопаветни некадърници.
  Светиня Му Костов ще си остане виновен и през 2070 г., че и за историята, защото имаше уникален шанс, но го пропиля и зададе погрешна посока на развитие на държавата чрез т. нар. "приватизация" (при която активите се оказаха в ръцете на шепа "бивши" комунисти, ДС-ари и руски агенти (или направо руски граждани)), отказът да се отворят досиетата на ДС, отказът да се направи лустрация, и черешката на тортата - превръщането на широката демократична коалиция в тясна "аФтентична" секта, която никога няма да види реална власт.
  Дали го направи от глупост или по задание на водещия офицер - не знам, историята ще отсъди.

  Знанието е сила, информацията - власт
 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#23] от "4ort":

  Пак ли руснаците пречат? А, думите на вожда, че той (КОЙ) управлява по телефона? А, обажданията кой да бъде ударен и кой - пазен? А, калинките, които са назначени по различни синекурни длъжности? Президентът и руснаците ли са виновни за къщите за тъщи, за къщата в Барселона, за Росенец, за дупката във Варна? Или са виновни тези, които назначават и управляват институциите - слънчицето на България и шайката (според един автор) около него?

 29. 29 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Той никога не е почвал, само е естествено продължение на прехвърлянето и осребраването на политическа власт и към икономическа. Същото като в Русия, справка филма на Навални, но в по-малки мащаби все пак сме по-бедна и малка страна , отделно новите нави родни мутробизнесмени са доста по-прости от руските, което не означава, че са по-малки разбойници.

  Решението е 20-30 атомни бомби и наново или ако има начин избиване на няколко хиляди души със семействата им да 9о коляно, които с заграбили България.

  Населва се територията с японци и скандинавци и след 50г някой от малкото оцелели или останали българи може да бъде назначен за писар у Горна Мелна или Мацакурово.

 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Очевидно 30 години не са достатъчни за господина за да разбере очевидното - вече живеем в свят, в който никой преход никога не завършва.
  Динамиката се ускорява и покой и блаженство просто няма да има!

 31. 31 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 35 Неутрално

  НИТО ПЪРВИ НИТО ВТОРИ ПРЕХОД Е ОСЪЩЕСТВЕН НА ТЕРИТОРИЯТА.
  КАКТО ПРЕДИ,ТАКА И В НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ МИЛИЦИОНЕРИТЕ КОЛЯТ,БЕСЯТ И КРАДАТ НЕОГРАНИЧЕНО.
  РОСЕНЕЦ Е ЯРЪК ,НО САМО ЕДИН ОТ МНОГОТО ИЛЮСТРАЦИИ НА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ.
  ЗА ДА ЗАДЪРЖАТ ЗАГРАБЕНОТО МИЛИЦИОНЕРИТЕ СА ГОТОВИ ДА РИТАТ,ДА БЛЪСКАТ И ДА ХВЪРЛЯТ ХОРА В МОРЕТО.
  ПРИ ТОВА АБСОЛЮТНО БЕЗНАКАЗАНО!!!
  И КАКВА Е РАЗЛИКАТА ОТ ПРЕДИ 10 НОЕМВРИ?

 32. 32 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 232 Неутрално

  България наистина е учебникарски пример на теорията на Робинсън - Ачемоглу за прехода от инклузивни към екстрактни институции и обратно.
  Един от важните моменти е, че преходът започва със смяна на политическите, а след това и на икономическите институции.

  Ако анализираме нашия Преход, виждаме логиката:

  Преход I : от Авторитаризъм и държавен капитализъм към Либерална демокрация и пазарно-либерален капитализъм

  6.1990 - 2.1997
  Смяна на политическата система от авторитаритаризъм към либерална демокрация, започнала с изборите за ВНС и завършила с втората загуба на властта от БСП на 4.2.1997 г

  2.1997 - 5.2005
  Смяна на икономическата система от държавно-командна към пазарна икономика чрез въвеждането на икономическите институции валутен борд, частната собственост върху предприятията, частните концесии на публична собственост.

  Преход I завършва през 2005 г с подписване договора за присъединяване към ЕС, който е признал наличието на либерална демокрация и пазарна икономика у нас. С инклузивни институции

  Преход II От либерална демокрация и либерален капитализъм към авторитаризъм и държавен капитализъм

  6.2005 - 5.2013

  Преходът отново към авторитарна политическа система започва с идването на власт на Тройната коалиция , чието корупционно единство остава непоклатимо въпреки десетки скандали, които в една парламентарна демокрация водят до оставки.
  И приключва с Костинбродската афера, когато с инсценирана изборна измама се отнема по неконституционен път властта на ГЕРБ. Следват скоро Пеевски шеф на ДАНС, а малко по-късно аферата КТБ. Така България губи своята либерална демокрация, която остава фасада за смяна на правителства без реална смяна на властта. А тя започва въвеждането на екстрактни институции.

  5.2013 - 4. 2021

  С правителството на Орешарски започва подмяната на институциите на пазарната икономика с такива, които директно обслужват интересите на ДПС/Пеевски, като скоро БСП е подменена като патерица с ГЕРБ. Всички регулатори (БНБ, КЗК, КРС, КВЕР, СЕМ) са превзети от кадри, които директно да обслужват интерсите на олигархията, а парламентът става гумен печат на всякакви лобистки закони. Еврофондовете и Обществените поръчки също се разпределят в тесен кръг. Държавата - това е тесен олигархичен кръг, в чието име се провежда държавната политика.
  Имаме вече класически екстрактни институции.

  Така завършва втория Преход на България към авторитаризъм и държавен / крони капитализъм.

  Понеже след всяка дълбока икономическа криза започва нов модел на развитие, България има шанс за ново начало на Преход към демокрация на изборите през април.

  Всяка фаза на преход трае около 7-8 години и затова време е за Промяна.
  От екстрактни към инклузивни институции.

 33. 33 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 232 Неутрално

  България наистина е учебникарски пример на теорията на Робинсън - Ачемоглу за прехода от инклузивни към екстрактни институции и обратно.
  Един от важните моменти е, че преходът започва със смяна на политическите, а след това и на икономическите институции.

  Ако анализираме нашия Преход, виждаме логиката:

  Преход I : от Авторитаризъм и държавен капитализъм към Либерална демокрация и пазарно-либерален капитализъм

  6.1990 - 2.1997
  Смяна на политическата система от авторитаритаризъм към либерална демокрация, започнала с изборите за ВНС и завършила с втората загуба на властта от БСП на 4.2.1997 г

  2.1997 - 5.2005
  Смяна на икономическата система от държавно-командна към пазарна икономика чрез въвеждането на икономическите институции валутен борд, частната собственост върху предприятията, частните концесии на публична собственост.

  Преход I завършва през 2005 г с подписване договора за присъединяване към ЕС, който е признал наличието на либерална демокрация и пазарна икономика у нас. С инклузивни институции

  Преход II От либерална демокрация и либерален капитализъм към авторитаризъм и държавен капитализъм

  6.2005 - 5.2013

  Преходът отново към авторитарна политическа система започва с идването на власт на Тройната коалиция , чието корупционно единство остава непоклатимо въпреки десетки скандали, които в една парламентарна демокрация водят до оставки.
  И приключва с Костинбродската афера, когато с инсценирана изборна измама се отнема по неконституционен път властта на ГЕРБ. Следват скоро Пеевски шеф на ДАНС, а малко по-късно аферата КТБ. Така България губи своята либерална демокрация, която остава фасада за смяна на правителства без реална смяна на властта. А тя започва въвеждането на екстрактни институции.

  5.2013 - 4. 2021

  С правителството на Орешарски започва подмяната на институциите на пазарната икономика с такива, които директно обслужват интересите на ДПС/Пеевски, като скоро БСП е подменена като патерица с ГЕРБ. Всички регулатори (БНБ, КЗК, КРС, КВЕР, СЕМ) са превзети от кадри, които директно да обслужват интерсите на олигархията, а парламентът става гумен печат на всякакви лобистки закони. Еврофондовете и Обществените поръчки също се разпределят в тесен кръг. Държавата - това е тесен олигархичен кръг, в чието име се провежда държавната политика.
  Имаме вече класически екстрактни институции.

  Така завършва втория Преход на България към авторитаризъм и държавен / крони капитализъм.

  Понеже след всяка дълбока икономическа криза започва нов модел на развитие, България има шанс за ново начало на Преход към демокрация на изборите през април.

  Всяка фаза на преход трае около 7-8 години и затова време е за Промяна.
  От екстрактни към инклузивни институции.

 34. 34 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 232 Неутрално

  България наистина е учебникарски пример на теорията на Робинсън - Ачемоглу за прехода от инклузивни към екстрактни институции и обратно.
  Един от важните моменти е, че преходът започва със смяна на политическите, а след това и на икономическите институции.

  Ако анализираме нашия Преход, виждаме логиката:

  Преход I : от Авторитаризъм и държавен капитализъм към Либерална демокрация и пазарно-либерален капитализъм

  6.1990 - 2.1997
  Смяна на политическата система от авторитаритаризъм към либерална демокрация, започнала с изборите за ВНС и завършила с втората загуба на властта от БСП на 4.2.1997 г

  2.1997 - 5.2005
  Смяна на икономическата система от държавно-командна към пазарна икономика чрез въвеждането на икономическите институции валутен борд, частната собственост върху предприятията, частните концесии на публична собственост.

  Преход I завършва през 2005 г с подписване договора за присъединяване към ЕС, който е признал наличието на либерална демокрация и пазарна икономика у нас. С инклузивни институции

  Преход II От либерална демокрация и либерален капитализъм към авторитаризъм и държавен капитализъм

  6.2005 - 5.2013

  Преходът отново към авторитарна политическа система започва с идването на власт на Тройната коалиция , чието корупционно единство остава непоклатимо въпреки десетки скандали, които в една парламентарна демокрация водят до оставки.
  И приключва с Костинбродската афера, когато с инсценирана изборна измама се отнема по неконституционен път властта на ГЕРБ. Следват скоро Пеевски шеф на ДАНС, а малко по-късно аферата КТБ. Така България губи своята либерална демокрация, която остава фасада за смяна на правителства без реална смяна на властта. А тя започва въвеждането на екстрактни институции.

  5.2013 - 4. 2021

  С правителството на Орешарски започва подмяната на институциите на пазарната икономика с такива, които директно обслужват интересите на ДПС/Пеевски, като скоро БСП е подменена като патерица с ГЕРБ. Всички регулатори (БНБ, КЗК, КРС, КВЕР, СЕМ) са превзети от кадри, които директно да обслужват интерсите на олигархията, а парламентът става гумен печат на всякакви лобистки закони. Еврофондовете и Обществените поръчки също се разпределят в тесен кръг. Държавата - това е тесен олигархичен кръг, в чието име се провежда държавната политика.
  Имаме вече класически екстрактни институции.

  Така завършва втория Преход на България към авторитаризъм и държавен / крони капитализъм.

  Понеже след всяка дълбока икономическа криза започва нов модел на развитие, България има шанс за ново начало на Преход към демокрация на изборите през април.

  Всяка фаза на преход трае около 7-8 години и затова време е за Промяна.
  От екстрактни към инклузивни институции.

 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Не, промяната за съжаление не е неизбежна. Поне докато най-умните се спасяват индивидуално, стадото спи, а купените с жълти стотинки калинки решават изборите.
  —цитат от коментар 3 на rumen_s


  ++++++++++++++
  Точно и кратко оисание на ситуацията.
  И като повдигате въпроса за "най-умните", би трябвало да се запитаме, не разбират ли след като са такива, че индивидуалното спасение е само на пръв поглед добър изход за тях и че ако с тяхната експертна сила не съдействат на необходимите грижи за поддържане и развитие на това което имаме ( все пак имаме нещо и то е нашия шанс), може да го докараме дотам, че и на тях да им се стъжни.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  Кога е имало първи " преход" у нас, та да се говори днес и за втори? Винаги сме били в положение на превзета от престъпни интереси общност ( трудно е да се каже държава) на потомствени комунисти и техните мутри, с много малко изключения ! Така е и сега ! Затова 2 милиона българи просто избраха втората си родина някъде навън, зад граница........

 38. 38 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Така е ,защото всичко се командва от Кремъл ,а там от 100 години са си все гадни комунисти
  —цитат от коментар 7 на Сд


  Вторият преход, за който говори Кънев и който превърна системата отново в изсмукваща, се командва от Брюксел. Герб е креатура на баварските християндемократи, Меркел е гуруто на Борисов.

  Who the fuck are you to lecture me?
 39. 39 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  До коментар [#38] от "Cato Minor":

  За излизане от ЕС ли намекваме, що ли?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 40. 40 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Не, промяната за съжаление не е неизбежна. Поне докато най-умните се спасяват индивидуално, стадото спи, а купените с жълти стотинки калинки решават изборите.
  —цитат от коментар 3 на rumen_s


  Т.н.-те "умни" (и красиви) се "спасяват" като избраха да бъдат патерица на Борисов и така да демонтират "включващата" системата, която криво-ляво бе създадена преди него. Не един или двама се "спасиха индивидуално" като минаха в лагера на Борисов и заеха доходни службици. Иначе "групово" или "организационно" на хартия са яростна опозиция на Герп, но на дела ... Когато трябваше да дадат едно рамо срещу Герб за изборите за кмет на София, те останаха встрани. Сега преди изборите за парламент отново се дърпат от общи действи срещу Борисов, защото си правят тънки сметки за следизборна колаборации с него. Та така, като си говорим за "втория преход" и ролята на "умните и красивите" в него.

  Who the fuck are you to lecture me?
 41. 41 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  "На власт дойде ГЕРБ и започна подмяната на относително инклузивните политически институции с екстрактни, водещи постепенно до политически дуопол на ГЕРБ и ДПС. След това започна налагането на екстрактни икономически институции чрез обществените поръчки, еврофондовете или откровен рекет."
  *
  Авторът дали не се шегува? Хайде отново да припомним: ДПС получи реална власт при управлението на НДСВ, а след това и при тройната. На Хидроинженера му платиха милион и кусур за "експертизата" му. Тогава се хвалеше, че разпределял порциите във властта.
  След 2001 г. започна бетонирането на курортите, извършено след скандално ниски цени за апетитни имоти, продадени от държавата или общините, както и продажбата на земя край морето на роднините на магистрати, които се оказаха "социално слаби" и "крайно нуждаещи се". Да припомняме ли кога бяха спрени еврофондовете заради корупция? При правителствата на Станишев и Орешарски.
  Борисов продължи същата линия с някои сменени играчи.
  Корупционният модел икономика в България беше заложен още при прехода с назначените капиталисти и не си е отивал никога. Нали сме свидетели и знаем как стояха нещата през всичките тези години.
  Разликата е, че в началото на прехода масата хора беше бедна и ограбена (в началото на прехода и при Виденов), а днес много хора постепенно изплуваха и успяха да се оправят въпреки управляващите некадърни и корумпирани политици.
  Най-лошото в цялата ситуация е, че не се очертава никакво по-добро бъдеще. Нали не очаквате, че БСП ще промени модела, който тя самата създаде навремето?

 42. 42 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#39] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не намеквам за нищо. Отбелязвам фактите такива, каквито са. Относно излизането от ЕС - няма нито смисъл, нито желание сред българите за такова нещо. Ние сме застраряваща, уморена нация, нямаме смелост за такива неща. Предпочитаме да се носим по течението.

  Who the fuck are you to lecture me?
 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  Всеки народ си заслужава управниците. Русия - Путин, Америка - Тръмп/Байдън. България - бай Ганьо.
  —цитат от коментар 10 на wkk57607068


  Тъжнн, но вярно!

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Любопитно

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  "Не мога да разбера какви са тези напъни държавата да се завре в икономиката."

  Бихте ли обяснил (понеже сте макроикономист) какво е създаване на държавна петролна компания? Това завиране на държавата в икономиката ли е? Или е пазарен подход?

  Предварително благодаря!

 45. 45 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  "Прехода" в България отдавна приключи!Средствата за производство отдавна с частни ръце!Нали това искахме....
  —цитат от коментар 1 на Zizu


  Там където паметта е къса прехода е дълъг.

  SHADOWS of SOFIA
 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Любопитно

  До коментар [#27] от "pag":

  "Светиня Му Костов ще си остане виновен и през 2070 г."

  За светиня Му Борисов имаш ли да кажеш нещо?

  Костов управлява 4 години и то преди повече от 20 години! А Борисов управлява прес последните 11 години! Борисов нямаше ли уникален шанс за 11 години?

 47. 47 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Много слаб анализ, ма така се получава когато ти платят да напишеш нещо в което не вярваш.🤣🤣🤣

 48. 48 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#41] от "pamela":

  Не търсете отделни факти, които подкрепят мнението - нали гранд корупционни далавери винаги е имало и в най-развитите демокрации. Въпросът е, че властта става несменяема след 2005, а екстрактните икономиèски институции -под формата на това всички да работят за ДПС/Пееевски, независмо от властта - става след 2013

 49. 49 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Темата на тия анализи малко ми прилича на вица " ...деца, от утре нашто село става град...ей, тате, а кога ше додат гражданите?"
  Съгласен съм с всичко. Дано да дочакам тая промяна, без корупция, без чекмеджета, ПИК и Биволъ да се прегърнат братски, ремонтите качествени, метрото да не тече и пр. Но искам да ми се покажат новите лица, които да дадат гаранция. И ми се струва, че примерите със Западна Европа от 16-17 в.не са много удачни, поне за нашите преходи. Там има един фактор и той е неприкосновената частна собственост и инициатива, съществуващ от хилядолетия. Тоя фактор е бил небутнат ни от революции, ни от войни, ни от религиозни конфликти. Личното ми мнение, че промяната, дето я мечтаем, няма да дойде толкова бързо,дори и с нови лица в политиката.

 50. 50 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#49] от "man_un":

  Къде ги новите лица?
  Ново лице е само Слави Трифонов.

 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Любопитно

  До коментар [#32] от "efg05376884":

  “От екстрактни към инклузивни институции”

  Не разбрах: централната банка каква институция е? Валутният борд променя ли статуса на БНБ и на кое управления се явява изразител - авторитарно, на “либералната демокрация”, на “глобалната демокрация”, на социалистическата демокрация или на ислямистка демокрация.
  Същият въпрос важи за “армията” (Министерство на отбраната), където “валутен борд” играе натрапването на точно определено, но скъпо и прескъпо въоръжение.
  Не знае, че Царство България, подписвайки Тристранният пакт (на Хитлер) е станала “либерална демокрация”. Кънев ще го полазят евреите за обявяване на “холокоста” (депортацията им) за либерална демокрация. И не само те, а и всички радетели на “мигрантността” от всички земни кълбета.

 52. 52 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Той прехода не е започвал, но... Щом някои искат да си мислят, че в България нещата са ок... ДБ са борци за това да се забави всичко и да се започне "на чисто", т. е. все едно не е имало комунизъм. Разбира се на младите им е писнало от това само да се говори за комунизъм, те искат да живеят сега... Но историята не може да бъде игнорирана... Човек може да са прави, че не я вижда, но... това няма да е добре за самият човек. Истината не може да бъде скрита и променяна според желанията на определени хора.
  Идеята на новите "демократи" е че хората са се уморили и вече антикомунизмът не е актуален. Сега според тях били актуални други въпроси. това е все едно да се твърди, че това че Земята е кръгла вече не е актуално. БКП играе на много фронтове и продължава да има водеща роля в България. Чл. 1 от конституцията на НРБ беше премахнат, но водещата роля на БКП в държавата не беше премахната. Лустрация все още няма. досиетата се вадят, но това няма никакви последствия за агентите на ДС.

  ДБ=БКП
 53. 53 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#51] от "wanderer":

  Ганглий, голям тютлугювеч си забъркал- съвършено несмилаем, но предизвикващ обилно слюнкоотделяне.

 54. 54 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 367 Неутрално

  да хапнем една качествена и ефективна институция.. а за десерт - асфалт. може и хасфалт, зависи към коя етногрупа се числим.

 55. 55 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Какви институции какви пет лева .Не виждате ли ,че тука става каквото каже Боко.Калинките са приклекнали угоднически и само следят накъде духа вятъра.Единствената правилна линия е линията спусната от Важда,който не слуша изхвърча от трапезата.Не ми е приятно да го кажа ,но в повечето време ме е срам ,че съм българин.
  —цитат от коментар 15 на стефан иванов


  Твърденията в статията са едно към едно .Институциите са изсмукващи обществен ресурс в посока облагодетелстване на КРЪГОВЕ около политическата власт !Политическата власт си назначава послушни КАЛИНКИ и се така затваря порочния кръг!Всички се направиха на разсеяни за това което ни посъветва Кьовеши""изчистете съдебната система и тя ще прочисти всичко останало""!Поставянето на"каскет" бетонира изцяло "СХЕМАТА"!Липсата на институции е липса на държавност.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Има ли още пари за усвояване? Има. Е, какъв преход да е приключил - краденето е непреходно!

 60. 60 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#49] от "man_un":Къде ги новите лица? Ново лице е само Слави Трифонов.
  —цитат от коментар 50 на pamela


  Новото лице ва дъртите милиционери.
  Мерси..

 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#53] от "klecho":

  Само попитах: Централната банка на една държава каква институция се явява - инклузивна или екстрактна?
  Толкова ли е сложно да се разбере!?
  А и също Каква либерална демокрация е имало в страна-членка на Тристранния пакт? Ако е нямало, цялата постройка на “мисирката” Кънев за преходите рухва в канала.

 62. 62 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 226 Гневно

  Преходът е един и още не приключил , а това ще стане когато престанат сбирките по Бузлуджа и 8-те лилипути......

 63. 63 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Проблемът е, че гледахме на влизането в НАТО и ЕС като някаква ултимативна крайна цел, след която автоматично ще потекат реки от мед и няма да има болести. Възходът на Борисовия режим е следствие от това схващане – един вид, изпълнихме си формалните цели и отсега нататък си слагаме един народняшки тип който да си управлява по народен авторитарен начин, дълбоко заложен в българската предмодерна психика.

 64. 64 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Замислил се Господаря и...сменил Кучето.

 65. 65 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 755 Неутрално

  "Затова промяната е неизбежна."
  В целият преход с изключение на 1977-2001г., думата" промяна" се заместваше с "подмяна".Винаги вотът беше протестен.Гласуваше се "против", а не "за".Да ги махнем тези, ще дойдат по-добри.Е да ама идваха по-лоши.В Б-ия институциите са били почти винаги екстрактивни.Промяната е необходима, но не е неизбежна.Дано не съм прав.

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  "Ние вече сме изживели два Прехода и като тип институции пак сме там, където започнахме - през 1989 г."
  Защо тогава ги ручахме жабетата. За да ни управлява охранителят на Т. Живков? Че той по какво се различава от него.

 67. 67 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 909 Гневно

  "Прехода" в България отдавна приключи!Средствата за производство отдавна с частни ръце!Нали това искахме....
  —цитат от коментар 1 на Zizu


  Да.И е сто пъти по-добре каскет.Ако можехме да изритаме и червените синчета от властта щяхме да сме супер.Понял?

 68. 68 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Весело

  До коментар [#27] от "pag":"Светиня Му Костов ще си остане виновен и през 2070 г."За светиня Му Борисов имаш ли да кажеш нещо?Костов управлява 4 години и то преди повече от 20 години! А Борисов управлява прес последните 11 години! Борисов нямаше ли уникален шанс за 11 години?
  —цитат от коментар 46 на vassilun


  Какъв нещастен опит за изместване на темата.
  Сигурен съм, че можеш повече, напъни се малко...

  Знанието е сила, информацията - власт
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  "Не мога да разбера..."

  До тук трябваше да спрете.

 71. 71 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Аз държа най-много за Караянчева и Данаил Кирилов. Симпатяги. И умни.

 72. 72 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Той прехода не е започвал, но... Щом някои искат да си мислят, че в България нещата са ок...

  ДБ са борци за това...
  ...
  БКП играе на много фронтове и продължава да има водеща роля в България. Чл. 1 от конституцията на НРБ беше премахнат, но водещата роля на БКП в държавата не беше премахната
  . Лустрация все още няма. досиетата се вадят, но това няма никакви последствия за агентите на ДС.
  —цитат от коментар 52 на anonim440


  Ми и ДеБъ поддържат агентите на ДС в икономиката!

  Конкретен пример ли?
  Ми Гебрев!

  Кой скача на форума "Млад Гебрев курбан не даваме! Той е наш офицер!Долу ръцете и от приятеля му Малофеев!"
  Умно-красивската общност.
  Помните ли ги Realist , Norman Ganz, GreenEyes?

  Явно иде реч за преразпределяне на пазар и Радан и ДеБъ са на страната на част от ДС срещу някакви други пак от ДС.

 73. 73 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#49] от "man_un":Къде ги новите лица? Ново лице е само Слави Трифонов.
  —цитат от коментар 50 на pamela


  Кво му е новото?
  Беше по трибуните по митингите още 90-те..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK