Има опасност от оспорване и касиране на вота за отделни депутати

В парламента има законопроект за гласуване по пощата, който мнозинството игнорира

© Юлия Лазарова

В парламента има законопроект за гласуване по пощата, който мнозинството игнорираЮристът Петър Славов коментира по БНР предстоящите избори и проблемните законови поправки, които парламентът смята да приеме.


След като Правната комисия в Народното събрание одобри промени в Закона за извънредното положение, касаещи гласуването на предстоящите парламентарни избори в началото на април, стои въпросът защо тези промени не се направят в Изборния кодекс, а се търси вид политическа или законотворческа иновация през т.нар. закон за извънредното положение да се правят промени в изборните правила.


Поне два са сериозните проблеми: На първо място има дискусия дали този закон ще продължава да е действащ към деня на изборите, 4 април, както и как ще гласуват карантинирани лица при отмяна на извънредната епидемична обстановка. Всички се надяваме тогава тя да бъде променена.
И тук следва вторият въпрос - ако тя бъде отменена, а има още доста хора под карантина, те как ще гласуват. Тъй като очевидно няма да се прилагат тези новозамислени от управниците ни правила за гласуване с подвижната избирателна кутия.


Възниква противоречие между Изборния кодекс и това, което се канят мнозинството депутати да приемат. В подобна ситуация се прилага нормативният акт от по-висок ранг - в случая Изборният кодекс.


Иначе казано, гласовете или вотът, получен с подвижна избирателна кутия от наши сънародници, които са под карантина, е напълно възможно да бъде оспорен и дори касиран. Сегашното мнозинство залага бъдещ доста сериозен проблем.


Напълно е възможно да се стигне до обжалвания и оспорвания на избора на един или друг народен представител, от една или друга листа, включително пред Конституционния съд.


Същевременно готови законопроекти като този за гласуване по пощата, които се намират в Народното събрание, остават на заден план и се игнорират.


А той би могъл да реши както проблема с карантинираните лица, и то трайно, така и другия, много важен и сериозен проблем с нашите сънародници зад граница, които очевидно в много държави въобще няма да могат да гласуват, тъй като се очертава да бъдат в локдаун.


Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Първите избори у нас бяха оформени с помощта на консултанти от Демократичната партия. Викайте ги и сега, докато е време.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2741 Весело

  "Същевременно готови законопроекти като този за гласуване по пощата, които се намират в Народното събрание, остават на заден план и се игнорират" - нее, ТЕ ги четат, осмислят и ще реагират, ама после. Толкова могат - да хитреят по Андрешковски, на дребно, защото са значими - мнозинство от де путати са все пак.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Има нужда от нова дясна партия в България. ДБ показаха че не струват. Не става въпрос само за това дали са десни, а въобще за това дали има смисъл да има партии от статуквото каквато партия безспорно е и ДБ. Трябват нови партии. Не такива пластмасови като на Чалгаря. Просто над 50 % от хората не гласуват и това е нормално. Хората искат да има политическа алтернатива. А тя липсва. Реално в момента всички партии са доволни от конюнктурата и се стремят да я запазят. Нито една партия не се стреми да разбие политическият модел, а да стане част от него, да може да взима от дивидентите.
  Но да се разбие моделът ще бъде много трудно, не става само със създаване на нова партия, трябва и хората да пожелаят да има промяна и да застанат зад тази промяна. Това означава народно недоволство с конкретни искания, които да създадат нова партия.
  Ако народа чака на партиите, които в момента са в политическият живот в България да създадат промяната, то ще има да чака.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3079 Любопитно

  Извънредното положение не го ли отмениха още през пролетта ? В момента не сме в извънредно положение . Може би смятат да го въведат за изборите ?

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3079 Любопитно

  Извънредното положение не го ли отмениха още през пролетта ? В момента не сме в извънредно положение . Може би смятат да го въведат за изборите ?

 6. 6 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Докато съществува химичната "Информационно обслужване/слугуване" изборните победи на милиционерите са гарантирани БЕЗ значение кой ,как е касиран или кастриран.
  Ерго,зодължително трябва ПО трима цивилни граждани ДА дишат във врата на всеки мискинин ОТ химичната и ДА наблюдават пръстчетата му какви ги вършат по клавиатурата.А мискининът трябва задължително да обяснява какво и защо го прави при запитване.
  Иначе и тия избори ги пишете бягали..

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Вече и децата разбраха, че всички усилия са насочени към тава изборните резултати да бъдат непризнати и оспорени от всички!
  А след това...???

 8. 8 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 774 Неутрално

  ..не "химичната" а "фирмичката"...Сорри😭😭😭😭😭

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Мнозинството няма полза от гласуване по пощата. По пощата гласовете не са в полза на ГЕРБ.Наш Бойко ,същи Тръмп.

 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  "Напълно е възможно да се стигне до обжалвания и оспорвания на избора на един или друг народен представител, от една или друга листа, включително пред Конституционния съд."
  *
  А-ха! А при гласуване по пощата няма да има оспорване? Купувачите на гласове ще бъдат максимално улеснени и след това любителите на гласуване по пощата ще запеят съвсем друга песен как изборите били нечестни, как имало манипулации и т.н.

 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Вече и децата разбраха, че всички усилия са насочени към тава изборните резултати да бъдат непризнати и оспорени от всички!А след това...???
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  След това служебно правителство на Радев.
  И гарантиран министерски пост на Хр. Иванов.

 12. 12 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 855 Неутрално


  "Има опасност от оспорване и касиране на вота за отделни депутати"
  Петър Славов
  Нищо няма да стане! Нали съдебната система е у тях?! Керванът си вървиии.

 13. 13 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Уважаеми госпожи и господа, има нови дати за преброяването на населението, преместено е за есента на тази година. Мисля, че партиите, ЦИК, Правна комисия и експертната общност трябва час по-скоро да помислят как да се използва процедурата на преброяването, за да се положи началото на един реалистичен избирателен списък, в който ние да фигурираме с изборен адрес, от който искаме да гласуваме и който после да бъде актуализиран. За да се престане най сетне с тези "мъртви души" и фантасмагории за 2 - 3 - 5 -10 милиона български граждани зад граница. Предлагам на ЦИК да направи еднин бърз анализ по темата. Там има един изключителен специалист, Димитър Димитров, който от 15 години говори за това и предполагам е готов с мотивите.
  Сега правителството е определило датите за преброяванете за есента. Значи има време да се проведе дискусия по тази идея и да се направи необходимото. Достатъчна е една страничка! Или два-три въпроса към готовия въпросник. Ако не го направим сега, очакват ни още поне 10 години гърчене с този фантасмагоричен избирателен списък, който храни недоверието в изборния процес.
  https://www.dnevnik.bg/.../3952511_shte_ni_broiat_prez.../
  Aa

 14. 14 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#13] от "Stoil Stoilov":

  Стоиле,би ли обяснил,така с няколко думи,какво са това "мъртви души " ? Мерси.

 15. 15 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Ако победи с 99,99 % на изборите една коалиция на БКП с ДБ значи изборите са честни... При всички други случаи изборите не са честни...

 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  Има нужда от нова дясна партия в България. ДБ показаха че не струват. Не става въпрос само за това дали са десни, а въобще за това дали има смисъл да има партии от статуквото каквато партия безспорно е и ДБ. Трябват нови партии. Не такива пластмасови като на Чалгаря. Просто над 50 % от хората не гласуват и това е нормално. Хората искат да има политическа алтернатива. А тя липсва. Реално в момента всички партии са доволни от конюнктурата и се стремят да я запазят. Нито една партия не се стреми да разбие политическият модел, а да стане част от него, да може да взима от дивидентите.Но да се разбие моделът ще бъде много трудно, не става само със създаване на нова партия, трябва и хората да пожелаят да има промяна и да застанат зад тази промяна. Това означава народно недоволство с конкретни искания, които да създадат нова партия.Ако народа чака на партиите, които в момента са в политическият живот в България да създадат промяната, то ще има да чака.
  —цитат от коментар 3 на anonim440


  ++ Но всеки опит за нова дясна партия ще е торпилиран от сегашните гласовити и медийно подплатени Бойкикевци, Атанасовци, Радановци.... Каквото и недоволство да изрази народа, на секундата ще е яхнато от Маямата, Гошовци, онези с черните дрехи...... Медиите, медиите са в кукловодите и те определят какво да види народа. Апостоли вече няма.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 17 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#16] от "chichka":

  За жалост. Имаше индикации за създаване на нови партии по времето на протестите срещу Орешарски. Но нищо не се случи тогава и то именно защото всичко беше задушено. Имаше енергия, имаше желание, но не се създадоха нови партии.

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3501 Любопитно

  До коментар [#3] от "anonim440":

  Защо се мориш да пишеш глупости?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3501 Весело

  До коментар [#17] от "anonim440":

  Ама не се появиха.
  Ти как мислиш?
  Защо се получи така?
  Ами сигурно защото приказките ти се оказват чиста фантазия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3501 Весело

  След това служебно правителство на Радев.
  И гарантиран министерски пост на Хр. Иванов.
  —цитат от коментар 11 на 4ort


  Да ти кажа ли що толкова ви е страх от Христо!?
  Защото колкото пъти се покаже пред някоя медия, толкова пъти изкарва нова ваша далавера или кражба.
  Мога да си представя как само ви се стяга гърлото, как се потите посред зима като си помислите, че Христо ще бъде част от управляващите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#19] от "Храбър":

  За който разбира. Вие като не разбирате, явно не е за вас.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  До коментар [#17] от "anonim440":

  Спомняш ли си кои веднага скочиха да яхнат протестите? И сега е така и утре пак ще е така.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 25. 25 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Кога съд е касирал избори?

 26. 26 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#24] от "chichka":

  Кои?

 27. 27 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Гласуването по пощата и машинното гласуване са изключителна глупост и разхищение. Те целят да затруднят и опорочат изборите.

 28. 28 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 3222 Весело

  Същевременно готови законопроекти като този за гласуване по пощата, които се намират в Народното събрание, остават на заден план и се игнорират.
  ____________________________________________________________

  На коя партия са тези законопроекти? Ако са на БСП или още по-зле на ДБ, естествено те няма как да видят "бял свят", защото мнозинството в Парламента и оттам по презумция сюзеренът, т.е. народът, нямат интерес да допускат съмнителни нач1ини на гласуване!

  Адвокатът да прочете малко как функционира демокрацията и тогава да се изказва, иначе манипулира общественото мнение!

 29. 29 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Въпреки че съм голям противник на Тиквата и Свинята. в цялата статия няма нито една истина. Правните познания на Славов клонят към абсолютната нула, което не е изненада, предвид резултатите на партиите, в които "юристът" се намърдал напоследък...

 30. 30 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 687 Неутрално

  "Напълно е възможно да се стигне до обжалвания и оспорвания на избора на един или друг народен представител, от една или друга листа, включително пред Конституционния съд."*А-ха! А при гласуване по пощата няма да има оспорване? Купувачите на гласове ще бъдат максимално улеснени и след това любителите на гласуване по пощата ще запеят съвсем друга песен как изборите били нечестни, как имало манипулации и т.н.
  —цитат от коментар 10 на pamela


  Купувачите на гласове е криминален проблем, с който трябва да се оправят властите - полиция, следствие , прокуратура и да бъдат и съдени. Това не касае изборния процес, който е свързан с правата на гражданите. Това, че мракът спомага извършване на престъпления, не означава, че трябва да има вечерен час, нали?
  Има добри практики в други страни - Германия, Великобритания,Австрия, Унгария, Швейцария защо да не ги приложим?

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 31. 31 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Не само имаопасност, а се знае кой ще ги. Обичайните лузъри . БСП и ДБ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK