УНИЦЕФ: Не можем да си позволим още една година прекъсване на занятията в училище

"Затварянето на училищата трябва да бъде крайна мярка, след като всички други възможности са изчерпани."

© Юлия Лазарова

"Затварянето на училищата трябва да бъде крайна мярка, след като всички други възможности са изчерпани.""Дневник" препубликува изявлението на изпълнителния директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор от страницата на Националната мрежа за децата.


Докато навлизаме във втората година на пандемията от COVID-19 и случаите по света продължават да нарастват, не трябва да щадим усилия, за да държим училищата отворени или да поставим като приоритет тяхното отваряне.


Въпреки многобройните доказателства за ефектите от затварянето на училищата върху децата и въпреки все повечето доказателства, че училищата не са двигател на пандемията, твърде много страни избраха да държат училищата затворени, някои от тях - за почти една година.
Цената на затварянето на училищата, което в пика на пандемията засегна 90% от учениците по света и остави повече от една трета от децата в училище без достъп до дистанционно обучение, е опустошителна.


Броят на децата извън училище се очаква да нарасне с 24 милиона до ниво, на което не сме били свидетели с години и срещу което сме се борили усилено.


Затварянето на училищата се отрази негативно на уменията на децата да четат, пишат и смятат, както и на уменията им да се развиват в условията на икономиката на XXI век. Тяхното здраве, развитие, безопасност и благосъстояние са в риск. Най-уязвимите сред тях ще поемат основната тежест. Без храната в училище децата гладуват и храненето им се влошава. Без всекидневното взаимодействие с връстници и намаляването на движението те губят своята физическа форма и ще покажат признаци на психически стрес.


Без предпазната мрежа, която училището често предоставя, те са по-уязвими на злоупотреби, детски бракове и детски труд. Ето защо затварянето на училищата трябва да бъде крайна мярка, след като всички други възможности са изчерпани.


Оценяването на риска за предаване на вируса на местно ниво трябва да е ключов определящ показател за решенията, свързани с училищата. Вижте последните данни на УНИЦЕФ и СЗО по темата.


Тяхното затваряне в цялата страна трябва да се избягва винаги когато това е възможно. Трябва да се въведат мерки за безопасност на местата, където има високи нива на предаване на вируса в общностите, където здравните системи са под изключително напрежение и където затварянето на училищата се приема за неизбежно. Това включва гаранции, че децата, които са в риск от насилие в домовете си, които разчитат на храненето в училище и чиито родители са служители с незаменими професии по време на пандемията , имат възможност да продължат обучението си в класните стаи.


В случай на ограничителни мерки училищата трябва да са сред първите отворени, когато властите започнат да облекчават ограниченията.


Часовете за наваксване на материала трябва да бъдат приоритизирани, за да се гарантира, че децата, които не са имали възможност да учат дистанционно, не са забравени.


Ако децата се изправят пред още една година със затворени училища, ефектите от това ще се усещат за поколения напред.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  УНИЦЕФ- само да ви информирам :"Отварянето на училищата препълва болниците"!!!

 2. 2 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Тези неадекватници. Децата засега учат онлайн около 6 месеца, 3 от тях от бяха от март миналата година. Нищо кой знае какво драматично няма да стане, ако устискаме още 3 месеца. После пролет, лято, ковида ще поотслабне, а наесен, ако сме понапреднали с ваксинациите ще е доста по-безопасно. Голями драми, голямо нещо...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Другарката Фор не е в час.
  Да са учи от другара Танев, който като министер на образУваниету обЯсни публично и в прав текст:
  Задачата на образУванието е да подготви добри потребители!

  За к'ви знания, за к'ва здраве ни рЕди та'а дрогарка?
  Един шопинг и ша са им са опрай психиката!
  Кинтите сега се печатат във ФЕД и ЕЦБ ...

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6550 Любопитно

  Уницеф ли ще поемат заразените даскали ?

  [email protected]
 6. 6 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 694 Неутрално

  И откога УНИЦЕФ се изживява като световно министерство на образованието?

 7. 7 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 694 Неутрално

  И откога УНИЦЕФ се изживява като световно министерство на образованието?

 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  И преди короната, на лесните матури след 7-ми клас, 1/3 от децата бяха с двойки по математика, 1/4 с двойки по български, практически поне 40% от децата неграмотни. Толкова за ползите от присъственото обучение и невероятните загуби от това, че го няма...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 731 Неутрално

  УНИЦЕФ- само да ви информирам :"Отварянето на училищата препълва болниците"!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  И всички търговски обекти са върха на стерилната среда!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 731 Неутрално

  И преди короната, на лесните матури след 7-ми клас, 1/3 от децата бяха с двойки по математика, 1/4 с двойки по български, практически поне 40% от децата неграмотни. Толкова за ползите от присъственото обучение и невероятните загуби от това, че го няма...
  —цитат от коментар 8 на rumen_s


  Казвате направо да зачеркнем образователната система?
  "Ако с гледане се ставаше касапин, кучето щеше да е най-дорият."

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 12. 12 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  ... въпреки все повечето доказателства, че училищата не са двигател на пандемията ...
  ====
  И няма такива доказателства.
  Точно училищата са двигателят на пандемията.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 13. 13 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 458 Гневно

  Ограничителните мерки съсипват интелектуално, физически и психически децата и младежите – и по света, и у нас.
  Прави са от ЮНИЦЕФ. Милиони деца по света ще бъдат осакатени с това имитиране на училищно образование в електронна среда, ако продължи повече от една година.

  Още по-осакатени интелектуално са студентите.
  В нашата страна сме на път да произведем бакалаври, които в продължение на една година не са стъпвали в библиотека, а някои от тях не са чели книги в продължение на една година!
  Безкнижници, но бакалаври.

  Имитацията с т.нар. "присъствено преподаване в електронна среда" е абсурдна по Оруеловски. Хем виртуално, хем присъствено.

  Нали това му е хубавото на интернетното общуване и на всичко във виртуалния свят, че не трябва да е синхронно в пространствено-времевия континуум.
  И ако за училищното образование от едновременността има смисъл и полза, за университетското преподаване, особено в някои дисциплини, то е алогичен ерзац, който се използва в някои университети за тормоз над преподаватели с научни резултати далеч над средните.

  Националното представителство на Студентските съвети на 8 декември миналата година публикува декларация с искане за присъствено провеждане на изпитите от зимната сесия и за присъствено, или в краен случай смесено преподаване през летния семестър.
  Наистина, специално за университетите, това е най-доброто в момента.
  Има преподаватели, които се страхуват за себе си и своите близки.
  Добре, нека те да преподават дистанционно.

  Има обаче и други, на които тази пародия вече отдавна ни писна.
  Нека на онези, които искаме да преподаваме наистина, а не имитативно, през пролетния семестър да ни бъде разрешено да го направим.

  Повтарям: Националното представителство на всички Студентски съвети от всички университета в цялата страна поиска точно това на 8 декември миналата година.

  димка гочева
 14. 14 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 376 Весело

  Познавам много хора учили висша математика и не могат да напълнят и изпразнят
  един басейн - така че не е фатално неученето 1 год от учениците

 15. 15 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Трябва да се ходи на училище. Но ще наваксат. Сега се спасяват истински хора. Връзката между отворени училища и бум на заразените е ясна дори на шведи, германци и англичани. Уницеф... разбирам ги, но да мълчат в момента.

 16. 16 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Мисля си, че това е добър начин белите и светложълтите деца да се поставят на мястото на тъмнокожите... Така де, за да сме равни трябва белите да спрат да учат, защото е ясно, че другите няма как да ги принудиш. Така всички ще са равни - според стария комунистически и новия ултралиберален принцип. Бу-ха-ха!

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 17. 17 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Глупости! Пандемията избухна точно месец след отварянето на училищата. Хиляди хора умряха. Защо изобщо учебната година започна присъствено, като на всички беше ясно, че училищата са основният ункубатор на заразата! Децата щъкат навсякъде и се срещат с много повече хора, от възрастните, които са на работа и обикновено се срещат с ограничен брой хора.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#13] от "Димка Гочева":

  В нашата страна сме на път да произведем бакалаври, които в продължение на една година не са стъпвали в библиотека
  —цитат от коментар 13 на Димка Гочева


  Сефте! :-) Още по наше време повечето студенти след първи курс работеха яко Съмнявам се сега нещата да са се променили много. :-) Не мисля, че ще има особена разлика, дали са идвали в унито или не са!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3614 Весело

  Глупости! Пандемията избухна точно месец след отварянето на училищата. Хиляди хора умряха. Защо изобщо учебната година започна присъствено, като на всички беше ясно, че училищата са основният ункубатор на заразата! Децата щъкат навсякъде и се срещат с много повече хора, от възрастните, които са на работа и обикновено се срещат с ограничен брой хора.
  —цитат от коментар 17 на Stargate


  Точно така!
  А и всички са яли и краставици!

  Да се забранят и краставиците, немедлено!

 22. 22 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5951 Неутрално

  Неграмотно население се манипулира по-лесно.

 23. 23 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#11] от "Минас Бахдасарян":

  И да казваме, и да не казваме, тя е зачеркната отдавна. А добрите резултати, колкото ги има, са от парите на мама и тате за школи и уроци.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 24. 24 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 16 Весело

  До коментар [#14] от "vjo23696630":

  Ами става сложно ако се пълни от три тръби а се източва от две и всяка с различен дебит,пък ако и за известно време някоя спира а друга почва по- късно или по-рано да пълни или изпразва ,направо кошмар.А не дай си боже дебитите да са дадени като съотношения!

 25. 25 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#13] от "Димка Гочева":

  "В нашата страна сме на път да произведем бакалаври, които в продължение на една година не са стъпвали в библиотека, а някои от тях не са чели книги в продължение на една година!"

  И по наше време - преди 25-30 години имаше колеги, дето преди дипломиране питаха къде е библиотеката, че им трябвала бележка за дължими книги..... а пък четенето е въпрос на избор - в интернет има виртуални библиотеки, нали?


  "И ако за училищното образование от едновременността има смисъл и полза, за университетското преподаване, особено в някои дисциплини, то е алогичен ерзац, който се използва в някои университети за тормоз над преподаватели с научни резултати далеч над средните."

  Кой кого и с какво тормози - доказателства някакви или приказки на килограм?


  "Има обаче и други, на които тази пародия вече отдавна ни писна.
  Нека на онези, които искаме да преподаваме наистина, а не имитативно, през пролетния семестър да ни бъде разрешено да го направим."

  От какво ви е страх? Може би, че когато се работи дистанционно проличава кой, кога, как и с колко студенти се занимава? И дали се провеждат занимания с групи?  "Повтарям: Националното представителство на всички Студентски съвети от всички университета в цялата страна поиска точно това на 8 декември миналата година. "


  В т.н. Студентски съвети винаги са влизали студенти-връзкари, изпълняващи поръчки на отделните лобита в университета, който и да е той. Винаги!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 26. 26 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1053 Любопитно

  До коментар [#24] от "стефан иванов":

  А пък и тръбите за източване ако са на различна височина от дъното.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 27. 27 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 16 Весело

  До коментар [#26] от "the_flea":

  Сакън недей!

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално

  То си е вярно. Това учене онлайн, само неграмотници произвежда. А като се има предвид, че много деца изобщо няма как да учат, положението е повече от тревожно.

 29. 29 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 562 Весело

  Помня, как прогресивно-комунистите бяха във възтрог че децата (и на сила) ще бъдат в 'крак с времето' и ще учат онлайн. Всички които не бяха толкова захласнати по идеята, бяха наречени както обикновенно закостенели консерватори. Една година по-късно, всъщите вече дават назад, чащото не прецениха, че децата имат нужда от средата на други деца, на просто удобни и работещи приложения и стоящи пред екрани


  Няма смисъл да споменавам, че говоря от лично наблюдение за проблемите


   Сенсей, защо пак си цензуриран? Пак ли напсува някой. Много държа да видя какво си писал днес. :-)

  'progressives' is the politically correct word for communists
 30. 30 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Детските градини и началните училища отвориха. Заразените намаляват. Това са фактите.
  На безпросветните глупаци все училищата са им виновни.

 31. 31 Профил на AS
  AS
  Рейтинг: 72 Неутрално

  На тези форуми не са проблем троловете - те са част от пейзажа - а проблемът са малоумните хипохондрични псевдоинтелектуалци - децата имат нужда от социализация, която до голяма степен става именно в училище. А защо хората умират - в 7млн. БГ за мин. Година има над 16 000 екстра смъртност в 10 млн Швеция 3 000 Хил. Знам - не може да си направите извод. Вместо да роптаете срещу децата, дебили такива, които са бъдещето и надеждата, роптайте срещу лайняната система. Но това от пиедестала на интелектуалните ви топли канапета няма как да стане. Пълни олигОфрени сте.

 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1978 Любопитно

  [quote#11:"Минас Бахдасарян"][/quote]

  При такива показатели е наложително да се зачеркне, и да се напише отново. Проблема е друг, щото самото усвояване на знания може да става през интернет и е решим, истинския проблем е в общуването на живо в училищата. Там се изгражда бъдещото общество, на място и с пряк контакт, а точно това липсва при е-обучението. Детската градина и училището разбиват капсулираните общества, което е добро за цялото общество и точно това не работи в момента.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1978 Любопитно

  То си е вярно. Това учене онлайн, само неграмотници произвежда. А като се има предвид, че много деца изобщо няма как да учат, положението е повече от тревожно.
  —цитат от коментар 28 на Роси


  Ми кво очакваш, когато онлайн обучението е водено от учители, дето са обучени да общуват на живо. Все едно да качиш каруцар от каруцата в автомобил, и да очакваш чудеса.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 34. 34 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Мъчно ми е за децата! Как изостава образованието им! В тоалетните няма дружно да се учат да пафкат! По интернет немогат да си скубят косите и да си одумват тоалетите! Мъжкарите как да си мерят дължините? Дилърчетат и тревичката им мухляса!
  Мазните банички и кифлите със шоколад, кой ще ги върне в менюто!

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 35. 35 Профил на Скелета
  Скелета
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Ограничителните мерки съсипват интелектуално, физически и психически децата и младежите – и по света, и у нас...
  Имитацията с т.нар. "присъствено преподаване в електронна среда" е абсурдна по Оруеловски. ...
  Националното представителство на Студентските съвети на 8 декември миналата година публикува декларация с искане за присъствено провеждане на изпитите от зимната сесия и за присъствено, или в краен случай смесено преподаване през летния семестър.Наистина, специално за университетите, това е най-доброто в момента.Има преподаватели, които се страхуват за себе си и своите близки.Добре, нека те да преподават дистанционно.Има обаче и други, на които тази пародия вече отдавна ни писна. Нека на онези, които искаме да преподаваме наистина, а не имитативно, през пролетния семестър да ни бъде разрешено да го направим...
  —цитат от коментар 13 на Димка Гочева


  ++++++++++++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK