В Русия има цяла структура за убиване на граждани, несъгласни с управлението

"Филмът за имението на Путин, създаден от Навални, е най-доброто разследване за корупция, правено някога."

© Стопкадър от филма за Путин

"Филмът за имението на Путин, създаден от Навални, е най-доброто разследване за корупция, правено някога."Избори 2022

Журналистът Христо Грозев от британския разследващ сайт "Белингкат", един от групата журналисти, които разследваха отравянето на Алексей Навални, коментира по БНР завръщането на опозиционера в Русия и разследването му за двореца на Путин.


Това, което разкрихме в нашето разследване, е не само опит за структурирано убийство на единствения опозиционен лидер в Русия, а съществуване на цяла структура за отравяне и убиване на граждани на Русия, които не са съгласни с държавата.


Досега разследването откри 3 убийства, направени от група от руските тайни служби, и поне 6 неуспешни убийства, включително и това на Навални:
Така че излизаме извън рамките на конкретния случай, а говорим за един престъпен режим и трябва да изискаме всички да видят това.


Връщането в Русия е силен ход и той показа, че Навални не е г-н Никой, който не интересува Путин. Има голям риск за живота му при пребиваването му в затвора "Матроска тишина".


Международните санкции имат последствия за руската икономика, а това ще повлече след себе си и вътрешнополитически последствия, от които президентът Владимир Путин истински се страхува. Путин нямаше алтернатива, единственият му полезен ход беше да не позволи Навални да се върне в Русия, но няма такава правна форма, в която на гражданин на страната да се забрани да се върне. Той се опита да постигне това със сплашване за вкарване в затвора и започнаха 3-4 нови наказателни производства срещу Навални, докато той се лекуваше в Германия.


Филмът за имението на Путин, създаден от Навални, е най-доброто разследване за корупция, правено някога. Това се четири или пет разследвания в един филм. Навални работеше по този филм през трите месеца, в които се възстановяваше от отравянето. За него беше много важно да пусне филма едва след като се прибере в Русия, за да не изглежда, че той от чужбина пуска такива информационни бомби. Той знаеше, че ще бъде арестуван, и затова за него беше ОК да бъде публикуват след ареста му.


Филмът описва с подробности и с картини до какво може да достигне един режим, който няма никакви ограничения. Стига се до построяването на дворец за 1 млрд. долара и до това многобройните любовници на Путин, който се представя за стожер на православния свят, да получават акции в "Газпром" и да получават имения. Не става дума само за твърдения на Навални, а за разследвания на 4 или 5 независими руски медийни проекта, които изследваха документите, и е доказано, че са истински.


Фирмата, която управлява това имение, се управлява от един г-н, който с документи се доказа, че е племенник на Путин. На този етап Кремъл голословно твърди, че няма такъв дворец, но всички документи доказват обратното.


Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK