Свърши се с АЕЦ "Белене"

"Когато площадката ѝ бъде освободена от реакторите, за които българските данъкоплатци платиха 1,3 млрд. лева, тя отново ще се превърне в гьол. Такъв, какъвто го видя Борисов в първата си година."

© Анелия Николова

"Когато площадката ѝ бъде освободена от реакторите, за които българските данъкоплатци платиха 1,3 млрд. лева, тя отново ще се превърне в гьол. Такъв, какъвто го видя Борисов в първата си година."Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


АЕЦ умря, да живее АЕЦ! Това е най-краткото описание на обявения тази седмица план на правителството с руските реактори за АЕЦ "Белене" да се прави 7-ми, че и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".


Свърши се с АЕЦ "Белене". Когато площадката ѝ бъде освободена от двата реактора, за които българските данъкоплатци платиха 1,3 милиарда лева, тя отново ще се превърне в гьол. Такъв, какъвто го видя Борисов в първата си година като премиер, наричайки го "висша форма на корупция".
А днес не смее да обяви кончината ѝ.


Какво се случва


Тази седмица кабинетът одобри доклад на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, давайки ѝ зелена светлина да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на площадка №2 в АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на нова ядрена мощност с доставеното оборудване за АЕЦ "Белене". Задачата на Петкова е да представи модел за финансово структуриране и правен анализ на проекта, който има и влязла в сила Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).


Така още преди да е приключила процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", правителството реши да започне работа по нова ядрена мощност в съседство. Директорът на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов вече обяви, че според заключението от проучването, възложено миналата есен, "това е инженерно-технически, екологично и икономически възможно решение" - да се използват руските реактори за новия блок на АЕЦ "Козлодуй".


Идеята за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" датира от времето на първото правителство на ГЕРБ и Борисов, което през 2012 спря проекта "Белене". Създадена беше дори проектна компания "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД. Следващият кабинет на Пламен Орешарски отиде по-далеч и броени дни преди да се разпусне, подписа споразумение с американската компания "Уестингхаус", специализирана в изграждане на ядрени мощности. То предвиждаше новият блок да влезе в експлоатация през 2023 година, но вторият кабинет на Борисов не одобри споразумението.


И ето че сега, когато остава месец и половина до разпускането на парламента, третото правителство на Борисов се забърза с проекта. Катализатор се оказа подписаният в края на октомври м.г. ядрен меморандум за разбирателство между САЩ и България, като една от целите му е да доведе и до доставки на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус". Това би било реална диверсификация - сега доставките са само от Русия.


Под чертата


"Изграждане на нова ядрена мощност" - това е новата мантра на властта, когато говори за европейската зелена сделка, редуциране на емисиите от парникови газове и намаляване на зависимостта от внос на енергийни ресурси "по оптимален и конкурентоспособен начин". В общи линии това би могло да се преведе така: Когато затворим ТЕЦ-овете на въглища, а това неминуемо ще се случи до 2030 година, ще са нужни нови енергийни мощности, тъй като ТЕЦ-овете осигуряват 45% от електроенергията на България. А пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работят максимум до към 2040 година.


Какъв ще е финансовият модел, по който ще се реализира новият блок на АЕЦ "Козлодуй"? Най-ранният вариант беше това да стане чрез кредити с държавни гаранции. Eдва ли ще пробват пак с концепцията за АЕЦ "Белене", предвидена да се реализира на чисто пазарен принцип, без никаква държавна подкрепа - без държавни гаранции за кредити, без договори за изкупуване на ток и пр. Подобен безпрецедентен замисъл срещна недоволството на кандидат-инвеститори.


Тази финансова схема със сигурност няма да е в сила за новата мощност. Според директора на АЕЦ "Козлодуй" проектът може да е факт до 10 години, а цената - около "10% от БВП". По времето на кабинета "Орешарски" се спрягаха суми от порядъка на 5-6 милиарда долара.


Старите играчи пак са тук


Ако ще строи нов блок на АЕЦ "Козлодуй", правителството - с одобрението на парламента - ще трябва за втори път да прекрати проекта "Белене". Нищо, че сега опорната точка на управляващите е, че двата проекта са конкурентни и ще тръгне този, който докаже възвръщаемост. Към момента "Втора атомна" е на стадий връчени информационни меморандуми на пет големи компании. Следващите етапи са: покани за подаване на обвързващи оферти към предпочетени кандидати за стратегически инвеститор, подаване на самите оферти, преговори и избор на инвеститор, за който Теменужка Петкова трябваше да докладва на парламента още миналата есен.


В действителност новата игра с мирния атом ще е пак със старите играчи. Няма как проектът да мине без руската компания "Росатом" - заради руските реактори. Но вече ще участват и американски компании. Впрочем това предложи и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа при свое посещение в АЕЦ "Козлодуй". "Двете страни обсъдиха хибридно решение, което максимално да използва оборудването, което България е купила преди за проекта "Белене", допълнено от най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици", се казва в съобщение на американското посолство. И ето, че Борисов тази седмица използва същото определение за новия проект - "хибрид".


"Седми реактор означава платените от България над 1,3 милиарда лева за тези реактори, с диверсификация на ядреното гориво, с нова турбина "Арабела" и с контури и електронно управление също, да не изброявам фирмите", казва премиерът. Това всъщност значи руски реактор, американско ядрено гориво, оборудване за турбинна зала и турбогенераторна инсталация от General Electric, които, впрочем, предлагат същото за АЕЦ "Белене". Означава ли това, че управляващите вече са говорили за новия проект с някои от кандидатите за "Втора атомна"?


Намигване към САЩ, опит за оцеляване на властта, шамар към бъдещите инвеститори в АЕЦ "Белене" - така депутати от БСП и ДПС критикуваха още миналата есен идеите за нови мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Сега мълчат.


Но времето е фактор и нищо чудно "Борисов-3" да остави и решението за прекратяване на "Белене", и това за 7-ми блок на "Козлодуй" на следващото правителство и следващия парламент. Това обаче не променя факта, че и той даде своя принос за гьола.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (166)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3000 Весело
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  А кой купи блоковете ДВ не казва. Защо ли?
  Може би, защото не е Борисов?
  Естествено е, че трябва да се опитаме да използваме реакторите, това са луди пари.
  Отделно има и предстоящ недостиг на електроенергия с оглед на зелените сделки.
  Може би Козлодуй е по-разумния вариант, нека да видим.

 3. 3 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 758 Неутрално

  "Свърши се с АЕЦ "Белене""

  А, бе не знам дали се свърши, ама нас ни сапунисаха за няколко милиарда.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  нЕкой местен велможа, може да си направи кът за лов и риболов. Ще кани на лов и риболов обичайните докопали се до власт, а по служби: шефове на КАТ, кметове областни, и всички останали от които му зависи просперитета.

 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Тоз пръст от снимката, май диплотично е подменен вместо действителния.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Язък !!!Лилавате опорка,кака Боко строял БелЯне,отече в канала.

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  " "Седми реактор означава платените от България над 1,3 милиарда лева за тези реактори, с диверсификация на ядреното гориво, с нова турбина "Арабела" и с контури и електронно управление също, да не изброявам фирмите", казва премиерът. Това всъщност значи руски реактор, американско ядрено гориво, оборудване за турбинна зала и турбогенераторна инсталация от General Electric, които, впрочем, предлагат същото за АЕЦ "Белене"."

  Много сме писали и говорили по темата ! Няма нужда да се връщаме отново към този цирей ! За съжаление, докарахме я да минимизираме щетите от нея, а не да мислим кое е най - ефективно и рентабилно за обществото ни ! Като гледам, самите американци кандисаха на идеята самоварите да са руски, другото - тяхно или/и френско, но всичко това да се задейства на площадката на ЕАЦ Козлодуй, а не на тази на Белята ! Каша, ама след като сме я забъркали, трябвя да си я изсърбаме докрай ! Започнаха я традиционните комунисти, довършиха я техните внуци в ГЕРБ, ще я сърбаме всички ние, обаче ! Естествено !

 8. 8 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Ако искаха до сега да са построили 5 пъти АЕЦ Белене!

  Не че няма нужда от втора АЕЦ, но има частни интереси да я няма!

  Машини прости, народ неук.
 9. 9 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1680 Весело

  А някой ще ходи ли в затвора при бай Ставри?
  Може и в женския в Сливен, нали , Теменужке?

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 10. 10 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1657 Любопитно

  Не сигурно , зависи от резултатите на изборите.....А и през години приказките бяха повече от обещанията , но когато започне да спира тока....

 11. 11 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1047 Весело

  Ех, младост... Помня как Борисов ходи до Иран, за да продава беленския реактор на аятоласите. Пък то излезе, че те му продали пчелен мед.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Каквото можаха, източиха.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#11] от "Араламбене му е майката":

  "Борисов ходи до Иран, за да продава беленския реактор на аятоласите. Пък то излезе, че те му продали пчелен мед."

  Кой мед, кой фурми...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2305 Неутрално
 16. 16 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Всяка жаба да си знае... гьола

  @)----,--'--
 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Весело

  А колко пари на данъкоплтците се потрошиха, докато Борисов разбере, че АЕЦ Белене няма да стане, а 8 -9 загубени години за нов блок.... Трябва и акъл, голяма излагация.

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Борисов ги купи.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 161 Неутрално

  След като сме я докарали дотук, май няма много избор, Определено Козлодуй е по-добрия и по-безопасния избор. Ако пък има и диверсификация, ще кажа евала Бокич. 🤣🤣🤣

 20. 20 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Е, поне едно може да му принзаем на Боку. Обеща (оше преди първия мандат) и го спря. Изгони тогавашния немски патньор, плати(хме) голяма цена, но го спря. Факт! Как да не го преизбират после?

  Who the fuck are you to lecture me?
 21. 21 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  Авторката не може да скрие разочарованието си от окончателното спиране на проекта Белене.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 22. 22 Профил на Янкул Гавазов
  Янкул Гавазов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Някой може ли да назове, колко пари се откраднаха за 21 години покрай Беляне и накрая едно голямо НИЩО!? А като знам как действа българкста мафия още нищо не е приключило там.

 23. 23 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  А кой купи блоковете ДВ не казва. Защо ли?Може би, защото не е Борисов?Естествено е, че трябва да се опитаме да използваме реакторите, това са луди пари.Отделно има и предстоящ недостиг на електроенергия с оглед на зелените сделки.Може би Козлодуй е по-разумния вариант, нека да видим.
  —цитат от коментар 2 на НеКой
  Ти май, май, обърна палачинката, а ?
  Нали ни убеждавахте каква огромна полза ще има България от « Белене « ? Нали знаехме, че кюфтака от енергийното министерство закусва в София, обядва в Москва и вечеря отново в София и имаше N брои инвеститори, готови да инвестират в гьола, а ?
  Защо ми се струва, че вятърът на промяната задуха от Вашингтон, след изритването на Оранго, който ще изрита както СП 2, така и « балкански поток «, както и « Белене «, а ?
  И започнАха гимнатиките, а ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#9] от "mitko11":
  Не може ли да отворите пак лагера Белене и да я натикате там? Така ще е най-демократично.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 26. 26 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 670 Разстроено

  А с празните приказки и "анализи" около Белене кога ще се свърши?!?...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 27. 27 Профил на Янкул Гавазов
  Янкул Гавазов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#23:"niksan1"][/quote]

  Проектът за нов АЕЦ без съмнение е вън от всякаква актуалност! Много пари се откраднаха от приближени на НДСВ, БСП,ДПС и особено от ГЕРБ за последните 11 такива. Няма друга държава в Европа, в която да се краде така нагло и поголовно и бензказано.

 28. 28 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Язък !!!Лилавате опорка,кака Боко строял БелЯне,отече в канала.
  —цитат от коментар 6 на uvtest  Язък, много рано станаха изборите във Вашингтон и много бърза беше реакцията в София !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 29. 29 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Някой може ли да назове, колко пари се откраднаха за 21 години покрай Беляне и накрая едно голямо НИЩО!? А като знам как действа българкста мафия още нищо не е приключило там.
  —цитат от коментар 22 на Янкул Гавазов


  То не се краде само от там. Ако ще гледаме това, дай да не строим магистрали и метро. То имено щото е сложно и не може да се направи компромис със сигурността, затова и не се случи този проект.

  Who the fuck are you to lecture me?
 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  Каквото можаха, източиха.
  —цитат от коментар 12 на Norman Granz


  А ти пак не позна.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#23] от "niksan1":

  "И започнАха гимнастиките, а ?"

  Хихи.

  Сега ще се окаже, че всички са били против Белене, против потока, против пришстанището на Доган, както изведнъж всички са оказаха против Черепа, който допреди година пълнеше шкафчето с едни розови пачки...

  Ни с потока имат нещо общо, ни с "картината".

  Най-вероятно на нея дори не е Бойко, ами Костов.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4280 Разстроено

  Гешеееееееввввв, няма ли да се включиш сега бре? Колко милиарда изчезнаха в този "проект", или няма какво да се разследва...пито платено. Някой хора станаха милионери в зелено от тази далавера без да има каквото и да е било. СРАМ

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#10] от "Николай Бучков":


  « ..., но когато започне да спира тока ... «


  Ами ще си го носим в кофа от Турция, нали Путя строи АЕЦ на Ердо .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 35. 35 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#31] от "Norman Granz":

  Хихи. Сега ще се окаже, че ти никога не си твърдял, че Белене ще се строи, за да се напълни гушата на Путин.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 36. 36 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Весело

  Свърши се с АЕЦ "Белене" - УРА, !!!

  [email protected]
 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#32] от "padrino":

  "Гешеееееееввввв, няма ли да се включиш сега бре? Колко милиарда изчезнаха в този "проект", или няма какво да се разследва..."

  Хехе.

  Чакай да прекърши гръбнака на организирантата престъпност и да вкара Бети Панова в затвора - нейните престъпления са къде-къде по-страшни за държавата от някакви си милиарди, погребани в някакъв си гьол...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на Янкул Гавазов
  Янкул Гавазов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А кой купи блоковете ДВ не казва. Защо ли?Може би, защото не е Борисов?Естествено е, че трябва да се опитаме да използваме реакторите, това са луди пари.Отделно има и предстоящ недостиг на електроенергия с оглед на зелените сделки.Може би Козлодуй е по-разумния вариант, нека да видим.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Спести ми вузхвалите за Борисов. Къса ти е паметта май за да не помниш как и защо бяха купени тези реактори. Забрави ли как и защо България беше осъдена на арбитраж да ги заплати само защото случайни калинки тогава шефове на НЕК не бяха подали някакви документи на време и бяха подписали други такива въпреки, че не е трябвало да бъде напрвено? Онзи хсаковски сладур и него не помниш нали?

 39. 39 Профил на Янкул Гавазов
  Янкул Гавазов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#29:"Cato Minor"][/quote]

  Аз питам само по този проект

 40. 40 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Всяка жаба да си знае... гьола
  —цитат от коментар 16 на MyTwoCents
  Проблемът е, че жабата се е разкекерила ( разкрачила ) на « Белене «, « Балкански поток «, а в последно време - и на Козлодуй, а това са си 3 гьола .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Някой може ли да назове, колко пари се откраднаха за 21 години покрай Беляне и накрая едно голямо НИЩО!? А като знам как действа българкста мафия още нищо не е приключило там.
  —цитат от коментар 22 на Янкул Гавазов  Защо само 21 години ?
  АЕЦ « Белене « се строи още от времето на Тато .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 43 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5929 Весело

  Строим Белене - лошо.
  Не строим Белене - пак лошо.
  Не ползваме реакторите - лошо.
  Ще ползваме реакторите - пак лошо.
  Грабвайте яйцата!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 44. 44 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  И тук хвърлиха се много пари,
  на приятелите да им се угоди.

 45. 45 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#27] от "Янкул Гавазов":

  "Много пари се откраднаха от приближени на НДСВ, БСП,ДПС и особено от ГЕРБ за последните 11 такива. "

  От 10 години насам пиша, че идеята не е Белене да се ПОстрои. А да се строи (несвършена форма на глагола), ако може, 30 години, за да се източат десетки милиарди, с които да се построят много къщи в Барселона, и не само.

  Кой сварил, сварил. От онзи ден в Белия дом има нов президент (колкото и да не им се вярваше на някои, дето чакаха "идната сряда"), и играта за руската прислуга на Балканите и в Европа рязко загрубя.

  Защо, мислите, бате Бойко, дето тича да "открива" всеки надлез, всяка селска поща, осева линия и закърпена дупка по шосетата, не отиде с бако Вучич да открие потока? Нима това не е строежът на живота му?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Теменужка се е заела...Дръж се земьо!
  Да напомня на спъсващите редовно гербаджийския форум, че техният любим партиен ръководител няколко пъти обявяваше сончината на проекта, после пък го съживяваше.
  Нали не сте забравили как се обябяваха някакви конкурси за участие за строителство на Беляне? или забравИхте?
  Оличителна черта на простия милиционерски електорат е късата памет.
  Сега, да вземат да си принтнат къртината с празните тръби на Банкянски поток и да правят теманета денонощно за вожда и учителя .

 48. 48 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Весело

  До коментар [#32] от "padrino":

  " Гешеееееееввввв, няма ли да се включиш сега бре? Колко милиарда изчезнаха в този "проект", или няма какво да се разследва...пито платено. Някой хора станаха милионери в зелено от тази далавера без да има каквото и да е било. СРАМ"

  Той отдавна се е включил ! За това го поставиха т ОПГ - то - да гони кокошкарите с незаконните казани за ракия по Враца, Бяла Слатина, селата и паланките наоколо, а сделките и далаверите за милиарди да си останат над закона ! И не може да се отрече, че се справя чудесно ! Дотука поне !

 49. 49 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#43] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Строим Белене - лошо.
  Не строим Белене - пак лошо.
  +++++++++++++++
  Много добре помня каква помия се е ляла тука по темата Белене. 90% бяха против. Против бях и аз, но още не бях се регистрирал.
  Сега обвиненията са, че Боку убил славното Белене.
  Айде малко по-сериозно. Поне да бяхте написали, че предвид разраственето на ел. автопарка ще трябва повече ток, та да си измиете ръцете.
  Да, знаем че Боку за всичко е виновен.
  Даже претакова секса!
  При Филип Димитров какъв секс падаше....

  Еретик
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на uuj22646210
  uuj22646210
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Най-скъпият гьол в света!!!

 52. 52 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5780 Неутрално

  Стара, стара снимка, когато "Белене" беше "гьол".

 53. 53 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  Строим Белене - лошо.Не строим Белене - пак лошо. Не ползваме реакторите - лошо. Ще ползваме реакторите - пак лошо.Грабвайте яйцата!!!
  —цитат от коментар 43 на Незнайко в Слънчевия град


  И свинските уши, и развалената риба!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 54. 54 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#49] от "Костадин Иванов":

  Костадинчоо, Боко е управляващ, затова пишем и плюем по него. Ако дойде друг, ще се оплакваме от другия. Елементарно е. А, лупингите на Бибитко не са за пред хората, не ми се рови сега, да ти вадя изказванията на банкянския дегенерат за това, какво да се прави с Беляне. Сутрин казва едно, вечер друго. Вие се обиждате, че ви наричаме тъпи, но не намирам друга подходяща дума за електората на Баце. А това, че сте повече от другите само потвърждава тази констатация.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#49] от "Костадин Иванов":

  Грешиш, лилавите другари отдавна обявиха Филип Димитров за предател на лилавата идея и враг с партиен билет..

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 58. 58 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Свърши засега...може да има и нови сезони на сериала. Понякога се налага да се разплащаме с руснаци или американци, а тук цифрите са яки.

 59. 59 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#38] от "Янкул Гавазов":

  Добре дошъл, Янко! Виждам, че си се регистрирал днес, преди малко.
  Жив, здрав, дори да се окаже, че не сме на един акъл.
  Никой няма право да мисли, че носи абсолютната истина. Ако сме позитивно насочени към нея е България, това е достатъчно.

  Еретик
 60. 60 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5780 Неутрално
 61. 61 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 716 Неутрално

  А колко пари на данъкоплтците се потрошиха, докато Борисов разбере, че АЕЦ Белене няма да стане, а 8 -9 загубени години за нов блок.... Трябва и акъл, голяма излагация.
  —цитат от коментар 17 на boevbisser


  Че ти не разбра ли че това беше целта - да се усвоят едни пари, а то беше ясно като бял ден, че Белене няма да има - всички експерти го казваха. Сега ако имаше прокуратура на място да проследи кой и как намаза през всички тези години с тази златна кокошка...

  Ама ех мечтиии...

 62. 62 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Язък !!!Лилавате опорка,кака Боко строял БелЯне,отече в канала.
  —цитат от коментар 6 на uvtest


  Никой не е казвал че е строял Белене, няма и 7ми блок в Козлодуй да строи. Само се усвояват едни средства за консултации и проучвания, и ще продолжат да се усвояват.

 63. 63 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Тази врътка свърши, друга ще я смени!
  Какво тук значат няколко си милиарда?

 64. 64 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 832 Неутрално

  А кой купи блоковете ДВ не казва. Защо ли?Може би, защото не е Борисов?Естествено е, че трябва да се опитаме да използваме реакторите, това са луди пари.Отделно има и предстоящ недостиг на електроенергия с оглед на зелените сделки.Може би Козлодуй е по-разумния вариант, нека да видим.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Борисов ги поръча, Борисов ги купи. А ти чети повече или си взимай гинко билобата че зян ставаш с тая къса памет.

 65. 65 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Ега ти грандиозното пране и правене на пари.... От 1989 насам година тези непостроени "АЕЦ" са кокошките, които са снесли най-много златни яйца. Ако тези пари бяха инвестирани в еко технологиите, медицината, здравеопазването, социално-осигурителната система, образованието и науката, сега щяхме да сме съвсем близо до Словакия и Хърватско например. А, щях да забравя, и поне няколкостотин хиляди нови работни места и също толкова неемигрирали българи.

  Пазете се от доносника vesolr
 66. 66 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#54] от "SSS":

  Това беше шикалкавене и алиби за неизпълнението на този абсурден руски проект. А ти от кой умен електорат си? Кажи, да се посмеем.

 67. 67 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#38:"Янкул Гавазов"][/quote]

  ти нещо да не помисли, че случайно
  се пропуска действие по арбитража.
  600 милиона за руснаците са пазени
  все едно национална светиня.
  ако трябва онея щяха да си извадят езиците,
  но да го загубят. но цацаров тогава беше зает да обслужва
  пеевски и доган и путин и така.
  сега на ред са седемстотин тредест и първите поправки
  на миг 29 и шестотин петдесет и петите поправки на су-24.

 68. 68 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  "Свърши се с АЕЦ "Белене""

  Ако е така наистина , т това е отлична новина за България!НЕ на икономическото безумие АЕЦ"Белене"!

 69. 69 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 668 Неутрално
 70. 70 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#66] от "валентин николов":

  я ти кажи да ти се посмеем на тебе.
  не че не знам, но е така. гласувай
  за демократите и няма пенсионерите
  да сгрибат, като в гулаг. инак си оставаш
  знеш какво на какво.

 71. 71 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ега ти грандиозното пране и правене на пари.... От 1989 насам година тези непостроени "АЕЦ" са кокошките, които са снесли най-много златни яйца. Ако тези пари бяха инвестирани в еко технологиите, медицината, здравеопазването, социално-осигурителната система, образованието и науката, сега щяхме да сме съвсем близо до Словакия и Хърватско например. А, щях да забравя, и поне няколкостотин хиляди нови работни места и също толкова неемигрирали българи.
  —цитат от коментар 65 на GreenEyes


  аааа и руски поток сега
  е конкурент по мафиотски лендзене
  пред путин. тея 3 милиарда не са малко
  нагъзване.

 72. 72 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 832 Неутрално

  [quote#64:"Nick F"]
  —цитат от коментар 69 на валентин николов
  Лъжец.[/quote]

  Обори ме с факти.

 73. 73 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#43] от "Незнайко в Слънчевия град":Строим Белене - лошо.Не строим Белене - пак лошо. ... Да, знаем че Боку за всичко е виновен. ....
  —цитат от коментар 49 на Костадин Иванов


  Той цар БиБи за нищо не е виновен, защото за всичко казва поне по един път, че е ОК и ще го прави и още един път, че не е ОК и го спира. Каквото и да стане, наполовина е прав, а половината се закръгля на едно цяло. :-))

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2195 Весело

  Свърши се с АЕЦ "Белене"
  ***********************************

  В някои страни играят тенис, използвайки топки или топчета.
  У нас ползваме атомни реактори и газопроводи...
  Културни особености, какво да правим ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 76. 76 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  До коментар [#3] от "simval":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Гарантира от ГЕРБ!

 77. 77 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#64] от "Nick F":

  Лъжата я нямаш за нищо. Да не си комунист?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 78. 78 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 559 Неутрално

  И въобще цар БиБи няма мнение, той има рейтинг и възглупав електорат, чието мнение да формира през социалките с наети тролове и да изпълнявя техните/негови/ желания. Така без малко да мине и мажоритарните избори, добре че достатъчно хора се усетихме и пасувахме на тези избори.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 80 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#65] от "GreenEyes":

  Какво са 3 милиарда за здравеопазването, науката, образованието и технологиите за България?!
  Това, че комунистите окрадоха едни 1,5 милиарда 90 и платихме на руснаците 1,2 милиарда какво ти пречи?!
  Реакторите ще ги монтират в Козлодуй и готово.
  А за изброените от тебе сектори всяка година държавата и бизнесът инвестират минимум 10 милиарда.
  И твърдиш, че в момента Словакия е по-добре. Не мисля.

 81. 81 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#64] от "Nick F":Лъжата я нямаш за нищо. Да не си комунист?
  —цитат от коментар 77 на Alarmstufe: Rot


  Те не всички фракции са като вас цветните комунета - патологични лъжци и популисти. :-)) Има и идеалисти, мечтатели...

 82. 82 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#81] от "Ruse_Island":

  Тоест, вие лъжете за идеята.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 83. 83 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 828 Весело

  Закриват "гьола", а красивите пак недоволни! Тежко е когато никой и никак не може да ти угоди!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 84. 84 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#64] от "Nick F":Лъжата я нямаш за нищо. Да не си комунист?
  —цитат от коментар 77 на Alarmstufe: Rot


  Не но ти ми приличаш. За теб е истина това дето вожда ви го казва. Фактите са по различни.
  1во шефът на НЕК Красимир Първанов подписва анекс 12 на 31.03.2011 - Правителството е Борисов 1
  2ро на 16.06.2016 Атомстройекспорт осъжда в арбитражния съд в Женева българската държава да плати 620 млн евро за поръчаното с анекс 12 оборудване, държавата в лицето на НЕК се отказва от обжалване - правителството е Борисов 2
  3то през април 2017 реакторите са доставени.
  Може да оспориш тези факти.

 85. 85 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#81] от "Ruse_Island":Тоест, вие лъжете за идеята.
  —цитат от коментар 82 на Alarmstufe: Rot


  Истинският класически комунист се вълнува и вярва в идеята, а не в еврофондовете и държавния бюджет, като цветната /гербер/ фракция. Пак не разбра, нали? :-)))

 86. 86 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 376 Неутрално

  До коментар [#45] от "Norman Granz":

  Хитър като ментора си, не напразно го охраняваше в последните му години!

 87. 87 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 944 Неутрално

  А кой купи блоковете ДВ не казва. Защо ли?Може би, защото не е Борисов?Естествено е, че трябва да се опитаме да използваме реакторите, това са луди пари.Отделно има и предстоящ недостиг на електроенергия с оглед на зелените сделки.Може би Козлодуй е по-разумния вариант, нека да видим.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  В сравнение с Белене само самоубийството не е по-добро.

  Не е зле да си припомниш кой даде козове на руснаците за безумието Белене, както и какво му се случи след извършения подвиг. Може и да се позаинтересуваш коя адвокатска кантора бе наета да води делата срещу ушанките.

 88. 88 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Весело

  До коментар [#83] от "todor._89":

  Те са болни от злоба:)
  Болест е тяхното и няма открито лекарство:)

 89. 89 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#87] от "До руските мекерета":

  Ако имаше пазар за ток отдавна Белене щеше да работи. Ама няма. Това първо и второ никой не знае каква ще е енергетиката след 5 години например.

 90. 90 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До пост № 2 Не Кой ( КОЙ)

  Господин "НеКой", познаваме те. Но не заради теб, а заради четящите тук ще ти обясня, не само кой ги купи, но и кой ги договори. Това е Борисов. Историята е следната.

  По времето на Борисов, мисля че беше зам. мин. Димитров, зад гърба на Трайчо сключи договор с руснаците, на базата на който ни осъдиха 3 пъти да платим тези реактори. Че и разходите по делата. Трайчо нарече този зам. мин. ПРЕДАТЕЛ, но Борисов изтони трайчо. Но този зам.мин запази постовете си, а по-късно беше назначен в борд на една държавна компания. А Трайчо го разкарват още по съдилищата.

 91. 91 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 828 Весело

  До коментар [#88] от "Да вярваме на истината":

  На бодлива крава Бог рога не дава! То им е отредено, 3% санитарен максимум.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 92. 92 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 937 Неутрално

  А кой купи блоковете ДВ не казва. Защо ли?Може би, защото не е Борисов?Естествено е, че трябва да се опитаме да използваме реакторите, това са луди пари.Отделно има и предстоящ недостиг на електроенергия с оглед на зелените сделки.Може би Козлодуй е по-разумния вариант, нека да видим.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Койчо,
  реакторите ги купи Борисов с подписа на един екземпляр, сега вече зам.министър, през главата на ресорния министър, който в последствие Борисов уволни. Ай стига се прави на ударен.

 93. 93 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#72:"Nick F"][/quote]

  Вече го написах, лъжльо. Ти с какво ще докажеш тази тъпа лъжа.

 94. 94 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 944 Весело

  До коментар [#87] от "До руските мекерета":Ако имаше пазар за ток отдавна Белене щеше да работи. Ама няма. Това първо и второ никой не знае каква ще е енергетиката след 5 години например.
  —цитат от коментар 89 на Да вярваме на истината


  Това, че ти не знаеш, не означава, че никой не знае.

 95. 95 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 944 Весело

  Закриват "гьола", а красивите пак недоволни! Тежко е когато никой и никак не може да ти угоди!
  —цитат от коментар 83 на todor._89


  Тоше, ако я нямаше бясната любов на двете БКП-та към всичко руско, нямаше да ги има и двата скъпички руски боклука.

 96. 96 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 832 Неутрално

  [quote#72:"Nick F"]
  —цитат от коментар 93 на валентин николов
  Вече го написах, лъжльо. Ти с какво ще докажеш тази тъпа лъжа.[/quote]

  Чакам да ме обориш. Продължавайте да ровите с червения, може да намерите нещо.

 97. 97 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Весело

  Големият въпроос е защо Борисов още 2009 не затвори проекта Белене, който никога, ама никога не е могъл да бъде рентабилен. Поне според мен става дума за зависимости и пари и то много пари - два нови реактора, консултантски договори, съхранение на реакторите, поддръжка, отчисления, отчисления, отчисления - всичко към Русия и свързани с Русия. Малко от приличие феновете на Герб да замълчат.
  То не че Турски поток някога ще е рентабилен, ама хайде да не се заяждаме.
  Кой разбрал, разбрал.

 98. 98 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Големият въпроос е защо Борисов още 2009 не затвори проекта Белене, който никога, ама никога не е могъл да бъде рентабилен. Поне според мен става дума за зависимости и пари и то много пари - два нови реактора, консултантски договори, съхранение на реакторите, поддръжка, отчисления, отчисления, отчисления - всичко към Русия и свързани с Русия. Малко от приличие феновете на Герб да замълчат.То не че Турски поток някога ще е рентабилен, ама хайде да не се заяждаме.Кой разбрал, разбрал.
  —цитат от коментар 97 на boevbisser


  Ей сега лидерът на габровската макроикономическа школа ще те опровергае, като размята няколко милиарда. Ако е необходимо, може и да вдигне порядъка. Колко му е, една цифра повече.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 944 Весело

  До коментар [#65] от "GreenEyes":Какво са 3 милиарда за здравеопазването, науката, образованието и технологиите за България?!Това, че комунистите окрадоха едни 1,5 милиарда 90 и платихме на руснаците 1,2 милиарда какво ти пречи?!Реакторите ще ги монтират в Козлодуй и готово.А за изброените от тебе сектори всяка година държавата и бизнесът инвестират минимум 10 милиарда.И твърдиш, че в момента Словакия е по-добре. Не мисля.
  —цитат от коментар 80 на Да вярваме на истината


  Така е. Не мислиш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK