Енергийна политика с протоколни решения

Историята на проекта "Белене" може да се използва като анекдотичен пример за енергийната политика като цяло.

© Красимир Юскеселиев

Историята на проекта "Белене" може да се използва като анекдотичен пример за енергийната политика като цяло.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Историята на проекта АЕЦ "Белене" , особено през последните 10 години, е повече печална, отколкото нещо друго, а отношението на правителството към него се люшка от едната до другата крайност и обратно:


- До 2016 г. това е един "гьол", който за нищо не става, по думите на премиера, като през 2012 г. проектът е прекратен;
- След арбитражното решение срещу НЕК от 2016 г. до 2018 г. проектът се споменава с половин уста и то в контекста на това какво да се прави с двата реактора, закупени в резултат на арбитражното решение;


- До 2020 г. проектът е най-хубавият на света, дори се обмисля да стане балкански, като се привлекат акционери от съседни държави, а неизбежното му строителство се обяснява с това, че "АЕЦ "Козлодуй" ще работи още десет години", а електроенергията от въглищните централи ще е скъпа заради цената на въглеродните емисии, по думите на премиера.


Цялото лъкатушене е съпроводено от гръмки изказвания и громене на политически опоненти и така около 10 години.


Миналата година обаче в дневния ред на редовно заседание на Министерския съвет в средата на октомври се появява т. 30 "Доклад за одобряване на Доклад на министъра на енергетиката за предприемане на подготвителни действия и проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на одобрената със Заповед № АА-04-30 от 21 февруари 2020 г. на председателя на Агенцията за ядрено регулиране площадка № 2 в Атомна електроцентрала "Козлодуй" в контекста на постигане на целите на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 г. и диверсификация на енергийните ресурси".


На първи поглед това е странно по ред причини:


- Става без особени фанфари;


- Свързано е с проект, от който през 2015 г. новото тогава правителство неформално се отказва, като една от причините е, че той е съставен от предходното правителство;


- Това противоречи или на енергийната стратегия и Интегриран план в областта на енергетиката и климата, в които е предвидено строителство на два нови блока от по 1000 МВт, или на мандата за изграждане на "Белене", който предвижда използване на наличното оборудване.


Освен приемането на доклада обаче Министерският съвет възлага на министъра на енергетиката да "предприеме необходимите действия и да разреши на "Български енергиен холдинг" ЕАД да влезе в преговори с компании от Съединените американски щати, развиващи нови ядрени технологии за граждански цели, включително малки модулни реактори, с цел проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в Атомна електроцентрала "Козлодуй".


Това, плюс клетвите, че няма как да се откажем от "Белене", навежда на мисълта, че по-скоро се проучват възможности за строеж на над 2000 МВт ядрени мощности, което е в остър разрез с два стратегически документа, приети по-рано същата година.


Новият обрат в сюжета на сагата с продължителност и характеристики на латиноамерикански сериал идва след последното заседание на Министерски съвет, на което се възлага на министъра на енергетиката "да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка № 2 в АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на нова ядрена мощност - ядрена централа, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене", а заедно с това "ще разреши продължаване на действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори".


Тук вече имаме и физичен проблем - няма как с доставеното оборудване за АЕЦ "Белене" да се построи едновременно и тази централа (какъвто е предният мандат на министъра), и нова мощност на площадката в "Козлодуй".


Използването на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене" на площадка № 2 в АЕЦ "Козлодуй" е тема, която сме коментирали не веднъж (например тук), но пред нея стоят редица въпроси, които включват:


- Има ли бъдеще проектът "Белене";


- Какво е бъдещето на въглищната енергетика;


- Какви модели ще се използват за преход към нисковъглеродна енергетика;


- Колко време ще продължат да са в експлоатация блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй";


- Кога най-късно трябва да влезе в експлоатация нов блок в "Козлодуй" - трябва да се има предвид, че подобни проекти отнемат около 10 години и без изключение са свързани със забавяне от поне две години;


- Как ще бъде структуриран и финансиран проектът - разходите са пряко свързани с периода на строителство и всяко забавяне ги увеличава;


и куп други, за които няма да ни стигне времето и мястото.


Историята на проекта "Белене" може да се използва като анекдотичен пример за енергийната политика като цяло:


- гръмки изказвания и основно политическо говорене;


- липса на каквито и да е обществени обсъждания;


- липса на ясна обосновка за необходимостта и ефекта от дадена политика (това са част от критиките на ЕК за Интегрирания план в областта на енергетиката и климата);


- обяснения как това е единственият възможен подход;


- отлагане на трудните решения до последния момент, когато възможностите вече са силно ограничени;


И когато опре ножът до кокала - обяснения с половин уста, диаметрално противоположни решения (отново без обсъждане и оценка) и замитане на последствията под килима.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2367 Весело

  Аз го казах с няколко думи още във вчерашен коментар. Сега всички ПКП* (Прекрасни Кърджалийски Принцеси) ще ни убеждават, че 7 блок в Козлодуй е единнственото правилно решение, със същата страст, с която ни ги говореха за Белене.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 869 Весело

  Демек, енергийната политика на Българските правителства се характеризира с непоследователност и хаос. Изненадани има ли?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3000 Любопитно

  Не искам да съм лош пророк, но и 7-и и 8-и блок не ги чакат нищо хубаво при това главозамайващо ниво на компетентност. А и винаги съм си мислил, че за да е успешен един проект, първо трябва да излизат сметките. Някой да е виждал сметки за седми или осми блок?

 4. 4 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2368 Неутрално

  Калоянчо кажи по добре Чедо какво толкова апокалиптично ще стане ако внасяме Ток?
  Като имаме предвид че цял живот изнасяме и не сме забогатели.
  И Козлодуй никога не е строена да работи за българите а за износ.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 905 Неутрално

  "Енергийна политика с протоколни решения"

  Нормалният човек, който се води от разума си, се пита как са възможни такива главоломни лупинги в една държавна енергийна политика? И не може да си ги обясни с никакви смислени доводи.
  Отговорът се крие в думата "политика". Проектът Белене не е част от никаква политика. Той е корупционна черна каса, осигуряваща рушветите за българските политици, които защитават интересите на Московията у нас.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3000 Весело

  До коментар [#5] от "simval":

  +++++

 7. 7 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 659 Неутрално

  И Козлодуй никога не е строена да работи за българите а за износ.
  —цитат от коментар 4 на dedoliben


  Същата фалшива информация е проверена в друга публикация от проверители на фактите. Възможно е да има малки разлики.
  Независими проверители на фактите казват, че тази информация не лежи на фактически основания.

  До коментар [#4] от "dedoliben":

 8. 8 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2368 Любопитно

  До коментар [#7] от "bib45647808":

  И колко е фалшива Трибуквен многоцифрен?
  Когато работеха шест блока а седяхме на тъмно.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 9. 9 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#7] от "bib45647808":И колко е фалшива Трибуквен многоцифрен?Когато работеха шест блока а седяхме на тъмно.
  —цитат от коментар 8 на dedoliben


  Тогава работеха „Химко“, „Плама“ и „Вида“-Видин.
  Дедо, ставаш смешен!

  До коментар [#8] от "dedoliben":

 10. 10 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  УСА има 99 работещи реактора, а американските храненици тук се опитват да ни убедят, че ядрената енергия е нещо лошо. Не им вярвайте!

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#9] от "bib45647808":

  Тези си имаха електроцентрали. Заводски. На Вида още работи.

 12. 12 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#9] от "bib45647808":Тези си имаха електроцентрали. Заводски. На Вида още работи.
  —цитат от коментар 11 на Да вярваме на истината


  И с какво е работела ТЕЦ „Плама“ ?
  С въглища от Плевенския каменовъглен басейн ?

  Ако „Козлодуй“ е бил изграден за износ,
  щяха да го построят южно от Бургас.

  ПП: На онзи…“ dedoliben“ са му казали да пише,
  защото знаят, че не може да мисли!
  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":

 13. 13 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#10] от "moreee":

  УСА има 99 работещи реактора, а американските храненици тук се опитват да ни убедят, че ядрената енергия е нещо лошо. Не им вярвайте!
  —цитат от коментар 10 на moreee


  Аз не знам дали ядрената енергия е нещо лошо. Но много добре виждам и разбирам, че проект за атомна централа в ръцете на продажници и рубладжии е нещо вредно за нас, останалите.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#12] от "bib45647808":

  Рафинериите не са големи консуматори на ток. Енергичните производства на соца още кънтят в болшевиките ви черепи.

 15. 15 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Тиквочите толкова си могат, пък и главната Тиква действа преди всичко под натиска на страха от руснаци и американци, затова всичко изглежда толкова хаотичто и нелогично.

 16. 16 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Политиката на тиквите и калинките се определя основно от възможностите за пълнене на нощното шкафче с кюлчета и пачки. Трудно е да очакваме, че в областта на ядрената енергетика ще видим нещо друго.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 17. 17 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Като е избрано такова заглавие трябва да се направи обобщение на цялата енергийна политика, а не само за АЕЦ, пропуснати са американските централи и други неща.

 18. 18 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Изобщо не е важно дали ще се построят два, четири или нула ядрени блокове. Важното е да се пълнят чекмеджетата, докато се имитира активност.
  Милиарди вече ги няма, а Белене още не е почнато да се строи. По същия начин ще изчезнат милиарди и в Козлодуй. Усвояването на нашите пари от данъци при ГЕРБ е стигнало до съвършенство - чекмеджетата им се пълнят само от приказки какво щели да построят. Не че тия мощности изобщо са притрябвали на някой. Тикволандия, сър.

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Краят на АЕЦ"Белене" е МНОГО ДОБРА НОВИНА за Отечеството!
  Ще е добре някой да понесе отговорност за направените "разходи"!!!

 20. 20 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Жабите могат да спят спокойно гьолът си остана гьол, стотиците
  милиони дадени за поддръжка са за наша сметка, да не говорим за
  десетките милиарди дадени за оборудване !!!

 21. 21 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Изглежда нямаше как корупционната възглавница да продължи , без публиката да пита , кво става.

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Ilian Vassilev

  Борисов се опита да "замете под килима" личната си отговорност на АЕЦ "Белене" и факта, че големите невъзвратими разходи бяха направени по време на неговото управление, в това число и загубата на арбитражното дело заради наредения от него подпис на изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов на поредното безумно допълнение и подписа на Делян Добрев, който пък няколко дни преди да изтече крайния срок на поредното допълнение по естествен път, го прекрати с нарочен акт. И двете "приятелски" към Росатом действия определиха изхода от делото.

 23. 23 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Краят на АЕЦ"Белене" е МНОГО ДОБРА НОВИНА за Отечеството!Ще е добре някой да понесе отговорност за направените "разходи"!!!
  —цитат от коментар 19 на selqnin


  Ако някой ще носи отговорност , проекта Белене щеше да закрит отдавна. Забрави.

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  До коментар [#8] от "dedoliben":

  "Когато работеха шест блока а седяхме на тъмно."

  Тогава седеше на тъмно не заради АЕЦ-а, а заради ТЕЦ-а в Марица- Изток който не можеше да бъде захранван с въглища от откритият рудник защото бяха замръзнали! Сега пак ще стоиш на тъмно защото няма с какво да заместим АЕЦ-а! Ако си въобразяваш че от Турция ще ти дават тока без пари много се лъжеш или ти вече се продаде на турците и не ти пука?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2317 Разстроено

  "Миналата година обаче в дневния ред на редовно заседание на Министерския съвет в средата на октомври се появява т. 30 "Доклад за одобряване на Доклад на министъра на енергетиката за предприемане на подготвителни действия и проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност "

  Точна тогава преди три месеца стана ясно че управляващите пак ще се отказват от Белене но нямаше никаква реакция на този окончателен удар по ядрената ни енергетика! И днес когато всички става безпощадно ясно пак няма никаква рекция нито от БСП, от АБВ,Атака или която да е партия подържала проекта. Май настина не сме народ, а мърша!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Аз не виждам никаква новина в това ,че енергийната ни политика се осъществява с портоколни решения.Ми то цялото управление на БГ през повечето от трийсете години от така нареченият преход а и преди него е такова.Посочете поне една област като примерно образование,здравеопазване,икономика,култура,данъчна политика които да се развиват на базата на широко обсъждани експертни доклади и оценки и са придружени от оценка на взаимодействието и последиците от политиките в тези области.
  Всичко е на принципа проба грешка и е силно конюктурно.Но явно суверена го кефи съдейки по изборите последните 40-50 години.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7882 Неутрално

  До коментар [#5] от "simval":

  Това е възможно само в държава, в която управлява мафията. А Белене е проект само за крадене.

 28. 28 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Активното шетане на дипломати и министри насам-натам,смяната в Белия дом,предстоящите избори-всичко това е начало на срутването на простотии като "Белене","Северен поток-2".Следващият по ред е Турско-балканския.

 29. 29 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#27] от "Роси":

  До коментар [#5] от "simval":Това е възможно само в държава, в която управлява мафията...
  —цитат от коментар 27 на Роси


  Навярно си права, но кой да ни управлява си ги избираме ние. Управлението на мафията си е наш избор.


  Аз не зареждам в Лукойл.
 30. 30 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Краят на АЕЦ"Белене" е МНОГО ДОБРА НОВИНА за Отечеството!Ще е добре някой да понесе отговорност за направените "разходи"!!!
  —цитат от коментар 19 на selqnin


  Ми Екогласност бяха първи!
  Да припомним - площадката беше направена и се чакаха реакторите Шкода - цената на всичко щеше да е към четери и половина милиарда ДОЛАРА на онези цени

  И Екогласност - май имаше там някакъв Гайтанджиев - спряха всичко че да не се изпаднело било в чешка енергийна зависимост!

 31. 31 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Серията статии на всякакви анализатори, икономисти и енергийни експерти не дават нито една, дори примерна, енергийна стратегия. Само разбираме как не трябва да бъде. Няма числа, няма нищо.

  Нека някой от форумците да опита да попълни един примерен енергиен микс за задоволяване на потреблението. В скобите е горе-долу сегашното положение. Товарът на РБ зимно време е 4000-7000 МВт, а в най-студените дни над 7500 МВт. Лятно време е с 1500 по-малък.

  АЕЦ - ? (2000)
  ТЕЦ - ? (2000-3500)
  ВЕЦ - ? (0-1000)
  ГЕЦ - ? (0)
  ФЕЦ - ? (0-500)
  ВяЕЦ - ? (0-500)
  Внос - ?

  При попълване да се имат предвид следните тенденции:
  - ТЕЦ и ГЕЦ отделят парникови емисии и предстои да се затварят в цяла Европа
  - България няма газ
  - АЕЦ не може да изключва произволно
  - ВЕЦ могат да работят кратко време в зависимост от валежите
  - ФЕЦ произвежда пред деня, а вечер при върховото потребление - не
  - ВяЕЦ произвежда неравномерно, а и в България често няма вятър
  - внос максимум 500МВт, защото съседните страни имат същите проблеми и няма кой да държи базови мощности целогодишно заради нас (да ни продава като закъсаме)

  Попълвайте.

 32. 32 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Серията статии на всякакви анализатори, икономисти и енергийни експерти не дават нито една, дори примерна, енергийна стратегия. Само разбираме как не трябва да бъде. Няма числа, няма нищо.Нека някой от форумците да опита да попълни един примерен енергиен микс за задоволяване на потреблението. В скобите е горе-долу сегашното положение. Товарът на РБ зимно време е 4000-7000 МВт, а в най-студените дни над 7500 МВт. Лятно време е с 1500 по-малък.АЕЦ - ? (2000)ТЕЦ - ? (2000-3500)ВЕЦ - ? (0-1000)ГЕЦ - ? (0)ФЕЦ - ? (0-500)ВяЕЦ - ? (0-500)Внос - ? При попълване да се имат предвид следните тенденции:- ТЕЦ и ГЕЦ отделят парникови емисии и предстои да се затварят в цяла Европа- България няма газ- АЕЦ не може да изключва произволно- ВЕЦ могат да работят кратко време в зависимост от валежите- ФЕЦ произвежда пред деня, а вечер при върховото потребление - не- ВяЕЦ произвежда неравномерно, а и в България често няма вятър- внос максимум 500МВт, защото съседните страни имат същите проблеми и няма кой да държи базови мощности целогодишно заради нас (да ни продава като закъсаме)Попълвайте.
  —цитат от коментар 31 на z_axis


  За безветрена студена зимна вечер, в България трябва да има 7-8 гигавата надеждни и предсказуеми мощности за производство на електричество.
  С хоризонт 10 години (ако гледаме Белене) ще са приключили и американските марици (освен 1) и българската марица (първите 4 блока са с ресурс до 2018 година, най-новите 7 и 8 блок до 2022), Русе и Бобов Дол ще са отдавнашен спомен... От Козлодуй 2 гигавата, от останалата американска марица 0.6 гигавата, евентуално малко ВЕЦ 2 гигавата, ама за кратко, всякакъв останал заводски и топлофикационен фолксщурм - 0.5 гигавата. Едни 2-3 гигавата изобщо не излизат. А да чучнеш толкова газови мощности и да ги държиш в резерв през повечето време (и големи газопроводи до тях, и договори за газ, вземаш или плащаш и ...) сметката ще е по-зле и от ВЕИта.

 33. 33 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  "Американските Марици" са по 1 милиард лева годишно с 15 годишни договори за задължително плащане.
  15 х 1 = 15 милиарда лева
  ВЕИтата са по 1.25 милиарда лева годишно с 20 годишни договори за задължително плащане.
  20 х 1.25 = 25 милиарда лева.
  25 + 15 = 40 милиарда лева, опростено 20 милиарда евро.
  Договорът за Белене беше за 4 милиарда евро, с клаузи за оскъпяване според инфлация и прочие, които ретроспективно са ясни - под 1 милиард евро, но за лесно смятане 1.
  4 + 1 = 5 милиарда евро
  20:5 = 4
  С договорите за ВЕИтата и Мариците се изплащат 4 (четири) АЕЦа като този в Белене според тогавашния договор.
  Не казвам, че Белене е нещо безпроблемно или панацея, но тези дето по темата АЕЦ си дават задниците под наем не го правят за жълти стотинки. Ако си спомним, че за Мариците имаше едни 12% на остров Мавриций, при допускане и ВЕИтата да са на такъв дял, само комисионите на "държавниците" от които се ръси на клакьорите излизат към 5 милиарда лева.
  И се твърди, че сме били бедна държава.

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4215 Неутрално

  Т.н. "енергийна политика" има само една, единствена цел- да се източат колкото се може повече държавни пари в частни джобове!

 35. 35 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Колев":

  До коментар [#2] от "tsyrvulan":

  До коментар [#5] от "simval":

  До коментар [#15] от "volarok":

  До коментар [#16] от "stein":

  До коментар [#20] от "valtoro":

  До коментар [#21] от "K2":

  До коментар [#27] от "Роси":

  До коментар [#28] от "val1320":


  Общите лафове си ги приказвайте колкото искате. Ако утре станете министри и зависи от вас, как ще направите микс от 7000 МВт без ТЕЦ, които затоплистите искат да затварят?
  От коментари на безполезни тролове няма смисъл.

 36. 36 Профил на fnd38686576
  fnd38686576
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#2] от "tsyrvulan":

  Нещо повече, зе 10 г. няма енергийна политика.
  Вместо разбиване на държавните монополи има укрепване на съществуващите и съдаване на нови. Обратно към социализма.

 37. 37 Профил на fnd38686576
  fnd38686576
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":

  ТЕЦ Видахим не работи вече няколко години.

 38. 38 Профил на today
  today
  Рейтинг: 765 Неутрално

  На практика България няма енергийна стратегия, и решенията се взимат под натиск от лобистки интереси. Някой има интерес да се прави централата Х - почва се проекта и се взимат народните пари и този някой си ги прибира в джоба, и дава една част на политиците. А дали има нужда от нови ентрали и тръби - няма никакво знчение!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 39. 39 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#4] от "dedoliben":

  Абе, дедо! Искаш още една зависимост от външни доставчици, източници, правителства, прекупвачи и Ердоган?

 40. 40 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#33] от "simChо":

  Тоя път биеш право в жопата на шопата.

 41. 41 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#33] от "simChо":Тоя път биеш право в жопата на шопата.
  —цитат от коментар 40 на venelingeologia


  Абсолютно!

  На практика България няма енергийна стратегия, и решенията се взимат под натиск от лобистки интереси. Някой има интерес да се прави централата Х - почва се проекта и се взимат народните пари и този някой си ги прибира в джоба, и дава една част на политиците.
  —цитат от коментар 38 на today


  Също е и когато се затварят мощности!
  Из пресата:
  --------------------------
  Само ще Ви дам и един пример:
  "Разбра ли някой, защо на най-високо равнище отиде делегация в Канада, водена от енергийния министър Милко Ковачев, от Веселин Близнаков, който беше на председател на енергийната комисия в парламента, сега е военен министър, и други високопоставени лица?
  Отидоха да разговарят с компанията, която доставя реакторите за Румъния.
  Всеки умен човек може да си представи за какво е говорено там...
  Затова Румъния, там излезе в пресата, че не само, че иска час по-скоро да се затвори АЕЦ "Козлодуй", но и е против започването на строителството на АЕЦ "Белене."
  При срещата, която е имал бившият български депутат Веселин Бончев с Джефри ван Орден, Ван Орден е заявил следното.
  "Първо, Вие знаете, че се отлага гласуването в Европарламента на Доклада.
  Второ, до 6 ноември съм оставил вратата отново отворена за българското правителство да спаси "Козлодуй".
  Защото "Козлодуй" е необходим за Европа".
  Но още през юни г-н Ван Орден каза: "Три пъти отварях вратата за Козлодуй и българското правителство три пъти я затваряше и аз не мога да си обясня защо".
  -------------------
  Та и да строят нещо - и да затварят - все се взимат пари!
  Пълно - пълно!

  Браво!

 42. 42 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 287 Неутрално

  [quote#12:"bib45647808"][/quote]

  Тъпако, хем не ти е ясно, хем се перчиш. "Плама" работеше с руски (съветски) въглища, които ги караха по Дунав и затова не беше рентабилна. И след промените я сполетя очакваното, опита се да мине на мазут и газ, ама не се получи нещо сметката.

 43. 43 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#7] от "bib45647808":И колко е фалшива Трибуквен многоцифрен?Когато работеха шест блока а седяхме на тъмно.
  —цитат от коментар 8 на dedoliben


  До 89-та, заради безумната и некачествена, но за сметка на това енергоемка продукция, ни се налагаше да стоим на тъмно. Само за пример, в нашата "гордост', електрокарното производство се използваха електросъпротивителни пещи за термообработка ( нещо като печка "Лъч", ама доста по-мощно). КПД-то е 30 процента, да направиш ток от топлина и след това давай обратно от ток да правиш топло.Идиотизъм и далеч не само в производството на кари.
  След 89-та, години наред, до 2006, блоковете на АЕЦ през лятото стояха по 3 месеца.
  Едва след проблема с микса и с разрешаването от БЕХ, АЕЦ да продава всичко над договореното с НЕК на свободния пазар, започнаха да работят с нормално натоварване блоковете. Ако работеха и малките блокове, ще трябваше любимите на профсъюзите Марици да бъдат затворени.
  Та каква ще бъде консумацията в следващите години, никой не знае.
  Не трябваше да продават оборудването на Белене, което беше един пълен комплект на безценица на руснаците ( това е сделката на големите енергетици Овчаров и Манчев), Това оборудване работи и до ден днешен в Калининската АЕЦ, вместо да бъде 7-и блок в Колодуй и всичко щеше да е ОК. Същите "големи" енергетици ни накиснаха с 1.2млрд евро, та да се чудим какво да ги правим тези реактори.
  Мошеническа работа, на която за съжаление края не се вижда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK