За фалшивите новини - с разбиране

Предмодерните нагласи създават поводи за сериозни конфликти в съвременния свят.

© Надежда Чипева, Капитал

Предмодерните нагласи създават поводи за сериозни конфликти в съвременния свят.Текстът е препубликуван от Портала "Култура".


Неотдавна, може би откакто социалните мрежи се разраснаха в глобален мащаб, се заговори с особена тревога за фалшивите новини. Няма как преди това да ги е нямало, но като че ли не са ставали толкова важна тема в публичния разговор. Защо?


Най-вероятно защото публичният разговор е бил модериран или направо доминиран от сили, които са определяли неговия съдържателен обхват и са поставяли свой критерий за истина, без да допускат намесата на твърдения, изказвани от неоторизирани лица.
Дали изнасяната информация е била обективно вярна, или не, е нямало голямо значение, доколкото тя е представлявала наложеният официален възглед, според който се е подреждал животът на обществото.


В строг смисъл дебатът за истината, за познанието, за неговите източници и употреби е бил тясно философско занимание. Неговите въпроси и отговори са засягали по-големи групи от хора само тогава, когато политиците са превръщали наученото в инструмент за управление.


Така или иначе, докато достъпът до информация е бил ограничен, а възможността за интерактивно участие - минимална, е било по-просто да се отделя зърното от плявата. Зърното е идвало от управляващите, гласът на плявата не се е чувал.


Секуларизацията и демократизацията, съчетани с техническото усъвършенстване на информационните средства, доведоха до по-различна обществена ситуация и скритите в старите гардероби на историята скелети излязоха навън.


Плявата се смеси със зърното до такава степен, че едното стана неразличимо от другото. И как не? Откъде накъде истината ще се нарича истина, при положение че тя е не друго, а обслужваща властта измислица? Обаче вече властта е на всички и истините са безброй.


Да се доказва, че зърното не е измислица, че има реални характеристики и предимства пред плявата, е професионален ангажимент на философите и на политиците, които търсят начин за установяване на смислова или властова йерархия. Но и едните, и другите срещат трудности.


Първите са свикнали с проблемите, защото открай време се питат кое какво е и защо е, като намерените решения подлежат да непрекъснато преразглеждане и критика. Утешението проблясва в сентенцията, че въпросите са по-важни от отговорите.


Вторите не могат да се утешават така лесно, защото полето на тяхната работа не е вечността, а всекидневието, в което трябва да се заемат категорични позиции и да се въдворява ред. Иначе настъпва хаос, а в хаоса не се знае кой печели, кой губи.


Вероятно с носталгия и скрита симпатия се гледа към времената и местата, когато и където репресиите са били и са основен аргумент във философските спорове. Ретроградно или не, юмручното право внася една оперативно необходима яснота в иначе безпределно мъглявата територия.


Да се върнат навсякъде твърдите порядки е изкушаващо, но все още е останала някаква енергия да се изследват и експлоатират благата на либерално-демократичния механизъм, който дава думата на всеки и политическата власт зависи от индивидуалното щастие.


Само като се изрече тази формулировка - политическата власт зависи от индивидуалното щастие, веднага се разбира и чак физически се усеща в колко несигурна и обезпокоителна посока е отишло цивилизованото човечество, по колко тънък лед е тръгнало.


Защото човек е щастлив по различни причини и често щастието на един е за сметка на друг. За да се уеднакви представата за щастие така че да няма противоречия, пораждащи сблъсъци, отново трябва да се употреби натиск - в пряк или в преносен смисъл.


Политиците, които се опитват да генерират влияние чрез удовлетворяване на индивидуалните нужди, са принудени да играят много сложна игра. Те трябва да поощряват многообразието и едновременно с това да възпитават общ културен светоглед, за да сдобряват взаимно отричащите се различия.


Най-добре би било всеки да е щастлив по правилния начин, обаче за нещастие хората се дърпат и не искат да чуят мъдрите ти съвети. И като не слушат, да ги убиеш ли? А може пък ти нещо да бъркаш и те да са по-щастливи от тебе. Кой знае?


Неизбежно подобни съображения зазвучават комично, но пред тях са изправени тези, които пробват да установят социални отношения далеч от деспотизма на идеологическите директиви и буквалното насилие.


В този ред на мисли се стига и до разбирането, че фалшивите новини са част от личното щастие Като под фалшиви новини се имат предвид не клеветите и целенасоченото подменяне на фактите, а производството и разпространението на информация без санкцията на главен редактор.


Една идеализирана представа би очаквала реалната демокрация и свободата на словото да означават победа на разума и доброто над глупостта и лошото, но по-скоро резултатът е изчезването на дефинитивните граници помежду им, доколкото няма централна власт, която да ги определя.


Оказва се (без изненада), че не съществува авторитетна инстанция, която да валидира само една точна интерпретация на случващото се в света. В широк мащаб такава роля могат да играят църковни или политически ръководства, които налагат своята версия със силата на наказанието.


Новините, произвеждани от тези ръководства, също биха били фалшиви, но да ги атакуваш открито, би било престъпление, така че в публичното пространство на такъв режим отсъства подобна дискусия, има я само неофициално, на витрината всичко е истина.


Обсъждането на новините като евентуално фалшиви новини е демократично завоевание. То създава неудобството всяка новина да бъде разглеждана като фалшива, ако не задоволява нечия индивидуална потребност и не прави някого щастлив, но демократите би трябвало да са готови да платят цената.


Не просто обсъждането на фалшивите новини, а борбата срещу тях също е демократично завоевание. Само че трябва да се внимава как се води и да не би нейните цели да включват желанието за тоталитарен контрол.


Благородното алиби на борците е научната експертиза, необоримото установяване на фактите, математическата прецизност на доказателствата. Проблемът на тази позиция е естеството на самата наука, която в развитието си може да отрича собствените си теории.


Дори теориите да оставаха непроменимо верни (макар една от дефинициите на научно да е именно това, което може да бъде оборено), то човек няма как да разчита на тях, за да получи удовлетворение. Фактът, че Земята се върти около Слънцето не е ощастливил много хора.


Затова може да се подозира, че тези, които ползват науката като аргумент, имат собствен интерес да го правят - те или са учени, или учените им вършат някаква работа. Но почитателите на окултното, конспирациите, астрологията и хюмън дизайна също имат право да отстояват своето щастие.


Разбира се, етическите постулати също влизат в боя с фалшивите новини. И правилно - ако говорим за злонамерена подмяна на истината, то тя е морално недопустима и юридически подсъдна. Но иначе няма действително основание, с което да заклеймиш някого заради суеверие или невежество.


Но предмодерните нагласи създават поводи за сериозни конфликти в съвременния свят. Необразованите маси се поддават на лесни манипулации и стават опасно оръжие в ръцете на користни манипулатори. Това е причината с такава тревога да се повдига въпросът за фалшивите новини.


Така е. Отвсякъде се чува, че човечеството е разделено като никога досега. И да, твърди се, че настръхналите една срещу друга групи са тази на мислещите и тази на немислещите. Първите сякаш са потомци на Просвещението, а вторите тънат в средновековен мрак.


Обаче възможно е пак да говорим за фалшива новина. И спасението да се състои в това да не ѝ повярваш - да подложиш на съмнение разликата между така наречените "мислещи" и "немислещи", да откриеш общото и да дискредитираш разделението.


В популярен филм американка посещава шаман на екзотичен остров и го заварва да успокоява ревящо пеленаче. Детето е обладано от бесове - казва помощничката на шамана. Глупости, растат му зъби - апострофира я американката. То е едно и също - отвръща помощничката.


Приемането и разбирането на метафорите е важно за мира.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  Миналата година се лееше страшно менте...

  Менте, че НЯМА урагани, потопи, грип (обикновен) и пр.
  За първи път в Човешката история НЯМАШЕ урагани, потопи, грип (обикновен) и пр.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Миналата година бе пълна с фалшиви новини! То не бяха шкафчета, то не бяха суджуци, то не бяха телефонни разговори, то не бяха измишльотини с едната цел, комунизма да се върне в България!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Има много неща които не съм видял, но видях две важни - смъртта на Реалния социализъм и на Реалната демокрация. От тях се родиха Фалшивия капитализъм и Фалшивата демокрация.
  “Фалшивата новина” е фалшива новина. Нея винаги я е имало; но досега група хора имаха монопол, който загубиха и сега са в паника. Целта е да си го върнат. И вероятно ще успеят, поне в краткосрочен план; американските избори го доказаха.
  Окото на пирамидата направи перде; след операцията вече вижда, но времето не работи в негова полза.

 4. 4 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Миналата година бе пълна с фалшиви новини! То не бяха шкафчета, то не бяха суджуци, то не бяха телефонни разговори, то не бяха измишльотини с едната цел, комунизма да се върне в България!
  —цитат от коментар 2 на lz2


  Не е възможно да се върне комунизъма.Целта е турбо лилаво либертарианство,като в Норвегия и Дания.🐵

  Много съм прост
 5. 5 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  [quote#4:"Шакир Зулов"][/quote]

  В Дания 40% от младите викинги не могат да имат деца зарани прекалено ниското ниво на сперматозоиди и се нуждаят от лечение. За тяхно щастие има поне 250 милиона африканци готови да помагат.

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Доста объркано писание. Всеки човек има своя истина, или поне разбиране за нея. Истината за един е фалшива новина за друг. И при наличието на толкова много социални мрежи, лесно се фабрикуват и разпространяват неистини. Когато обществото се обедини около някаква идея и я приеме за безусловна истина, много лесно може да се стигне до тежки последици. Например, революцията в Русия през 1917г и възхода на Хитлер в Германия.

 7. 7 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 14 Любопитно

  [quote#4:"Шакир Зулов"]
  —цитат от коментар 5 на Nedyalko Lazarov
  В Дания 40% от младите викинги не могат да имат деца зарани прекалено ниското ниво на сперматозоиди и се нуждаят от лечение. За тяхно щастие има поне 250 милиона африканци готови да помагат. [/quote]

  Кой ти мисли за деца на запад от Калотина!?Хората се чудят какъв пол да си изберат,докато ние чакаме Ричард Алидагоебов да отвори кръчмите,за да се напием.🐵

  Много съм прост
 8. 8 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Че кое му е фалшивото на шкафчетата.

  Значи - Путин имал дворец за 40 милиарда долара и златни тоалетни, а Бойко - нямал.

  Абсолютно е монополизирал властта бай Бойко и това е видимо - дори Председателката на Парламента е унизена и подчинена, който има мнение - с изключение на докторите - защото всеки диктатор се страхува от болести - та който има мнение - бива обсаден от прокурори и съсипан.

 9. 9 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 519 Весело

  Всъщност фалшиви новини е имало от времето, когато едно маймунско братство е проговорило и се е нарекло човечество, разликата между тогава и сега е само в разпространението им.

  А на избори наследниците на проговорилото маймунско братство винаги гласуват за този, който ги лъже най-добре.

  73! Go Go
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Весело

  Добро попадение е точно артист да прави анализи на тема фалшиви новини

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Весело  [quote#4:"Шакир Зулов"]
  —цитат от коментар 5 на Nedyalko Lazarov
  В Дания 40% от младите викинги не могат да имат деца зарани прекалено ниското ниво на сперматозоиди и се нуждаят от лечение. За тяхно щастие има поне 250 милиона африканци готови да помагат. [/quote]

  А балканский лев къде е? Защо той не помага?!

  klimentm
 12. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2333 Весело

  Миналата година бе пълна с фалшиви новини! То не бяха шкафчета, то не бяха суджуци, то не бяха телефонни разговори
  —цитат от коментар 2 на lz2

  ... и Ненчо Балабанов.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  [quote#4:"Шакир Зулов"][/quote]

  Че то си е чиста проба комунизъм!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Че кое му е фалшивото на шкафчетата.Значи - Путин имал дворец за 40 милиарда долара и златни тоалетни, а Бойко - нямал.Абсолютно е монополизирал властта бай Бойко и това е видимо - дори Председателката на Парламента е унизена и подчинена, който има мнение - с изключение на докторите - защото всеки диктатор се страхува от болести - та който има мнение - бива обсаден от прокурори и съсипан.
  —цитат от коментар 8 на ivan_lawyer


  Айде пак подкрепа на фалшификациите.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  “ да подложиш на съмнение разликата между така наречените "мислещи" и "немислещи", да откриеш общото и да дискредитираш разделението.”

  Трудно се групират ситите. Гладните си знаят хляба и се държат за него.

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#15] от "half truth":

  Последно за Вселената.....как беше?
  Свиваше ли се....или се разширяваше?

  Bukalemun
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#15] от "half truth":

  Обсъждането на новините като евентуално фалшиви новини е демократично завоевание....
  ======
  А честито.....!
  Статията го казва това.....не аз.... :)

  Bukalemun
 18. 18 Профил на beyond_the_frame
  beyond_the_frame
  Рейтинг: 37 Любопитно

  До коментар [#2] от "lz2":

  Миналата година бе пълна с фалшиви новини! То не бяха шкафчета, то не бяха суджуци, то не бяха телефонни разговори, то не бяха измишльотини с едната цел, комунизма да се върне в България!


  Странно нещо! Много се страхуваш комунистите да не се "върнат", но всеки път гласуваш за тях?

 19. 19 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1547 Неутрално


  Рейтинг: 4259
  07:57, 24 яну 21
  Весело  —цитат от коментар 5 на Nedyalko Lazarov
  В Дания 40% от младите викинги не могат да имат деца зарани прекалено ниското ниво на сперматозоиди и се нуждаят от лечение. За тяхно щастие има поне 250 милиона африканци готови да помагат.
  —цитат от коментар 4 на Шакир Зулов


  А балканский лев къде е? Защо той не помага?!
  ———-

  Откакто мина на датско свинско и суши балканский лев омекна и започна да ходи на гей-паради.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  с разбиране ли ????? ...... нещата вървят към пълна цензура и това което става особенно в САЩ е гнусно и върви към фашизъм ....... от преди два дена Facebook прочисти хиляди леви страници и лица...... на практика без обяснения или предупреждения, Facebook ефективно е конфискувал интелектуалната собственост на тези които е изтрил ....и години писания и онлайн дискусии бяха заличени .......
  https://www.wsws.org/en/articles/2021/01/23/pers-j23.html

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  “И да, твърди се, че настръхналите една срещу друга групи са тази на мислещите и тази на немислещите.“

  Това, поне исторически не е вярно. Борбата винаги е била между едни вярващи и други вярващи, но в друга вяра - всички походи (кръстоносни, полумесечно-носни до “мамата на бомбата”) са започвали от вярващи хора (в Христос, в Аллах, в себе си).

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Доста объркано писание. Всеки човек има своя истина, или поне разбиране за нея. Истината за един е фалшива новина за друг. И при наличието на толкова много социални мрежи, лесно се фабрикуват и разпространяват неистини. Когато обществото се обедини около някаква идея и я приеме за безусловна истина, много лесно може да се стигне до тежки последици. Например, революцията в Русия през 1917г и възхода на Хитлер в Германия.
  —цитат от коментар 6 на Vlado Nikolov  До коментар [#6] от "Vlado Nikolov":

  За Хитлер са гласували само 43% от избирателите. Тоест,повече от половината от германците НЕ СА вярвали в неговата истина.

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#20] от "tamada":


  “За най-обикновени лъжи говорим. ”

  Убихте рекламата и рекламния бизнес!

 26. 26 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#21] от "MPetr":

  ..... новите отдели за цензура на Facebook са се изпокрили като плъхове и са нещо средно между военни съоръжения и концлагер, охранявани от частни военни контрагенти и т.н ...... Изтече информация в гръцки медии за каква гнус иде реч в новият "отдел" за цензура на Facebook до старото летище на Атина, който контролира балканският регион и работи вече от 5 месеца..... гнус......двама "служители" дадоха интервюта пред 8 гръцки медии, но бяха заличени почити от всякъде ........

 27. 27 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Извън фалшивите новини, сайтове като Дневник, които се опитват да правят качествена журналистика, трябва да се замислят и за по-качествена модерация на коментарите. Не ми се вижда конструктивно под всяка статия да се мъдрят едни и същи 4-5 имена, с характерен стил на комуникация, опитващи се всякак да отклонят разговоря от темата. Било то със "ама вие защо биете", било то с крещяща (и престорена) неграмотност, било то с дълги и несвързани писаници. Това ли е качеството на форум, което искате да наложите тук?

  България, къде е нашия change we can believe in?
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Той никога не си е отивал. Борисов е живия пример.

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Любопитно

  До коментар [#20] от "tamada":

  “Някои от фалшивите новини буквално отричат това, което виждаме с очите си. “

  И как виждате имунитета, който уж бил създаван от поредната рекламна ваксина или от внушенията на някакъв научен консенсус (като за “стадния имунитет”)? Обикновено такова “виждане” след 5-6 години, но съвременните технологии могат да скъсяват времето, както са спасили пространството (да живеем като сардели в консервена кутия).

  “А какво ще кажеш да си щастлив от това, че детето ти не е пило белина срещу вируси, както го е съветвал президентът на държавата? “
  И щастието с колко питиета се измерва - букет от ваксини, шепа илачи или с тракийско празненство на смъртта?
  И да, Тръмп не е рекламирал белината, а е споделил напредъка на САЩисаните учени - 614 заявки за клинични изследвания, от които половината са за “вътрешна дезинфекция” - от УВ вътрешно облъчване до “пиенето на белина”-хлорокин.

 30. 30 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  От вчера Facebook блокира профилите и на над 7500 активиста на така наречените "работнически комисии и комитети" в големи фирми в САЩ...... На практика вече не блокират само политически фигури, но и синдикални....... за никакви фалшивите новини не става дума а чиста проба цензура........ Вкл. и лидерите на "работнически комисии" в Amazon бяха заличени..... барабар с всичките им публикации във Facebook....... Просто ги няма изчезнаха.......

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#10] от "дерибеев":

  “Добро попадение е точно артист да прави анализи на тема фалшиви новини”

  Изкуството е най-добрия начин да се осмее вярата на хората, включително вярата във “фалшивите новини” и на управляващи, и на опозиция. Например, вярата в “маскирането” - от фередже/шал на нослето до N95 с висока добавена стойност за “наш човек”/производител.

 32. 32 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Необразованите маси се поддават на лесни манипулации и стават опасно оръжие в ръцете на користни манипулатори.
  =========================================================
  Това важи за поколението чиито авторитети са Ицо Хазарта -"Ше т[email protected]б@ м@@@к..та, т@@@ак" , възпяващ "Кръвта в с@@п@лите" и Криско с Галена. Макар че и статии с подобен объркан дискурс още повече усложняват ситуцията.

  Свободата, Санчо...
 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#27] от "Gavril":

  “Не ми се вижда конструктивно под всяка статия да се мъдрят едни и същи 4-5 имена, с характерен стил на комуникация, ”

  Ако се заличат традициите, трудно би се установил първоизточника на поредната фантазия и/или фалшива новина.

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#32] от "Bornagain":


  Баш необразованите маси най-трудно се подават на манипулации - просто не ги разбират. ... И си действат по старому.

 35. 35 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Необразованите маси се поддават на лесни манипулации и стават опасно оръжие в ръцете на користни манипулатори. =========================================================Това важи за поколението чиито авторитети са Ицо Хазарта -"Ше т[email protected]б@ м@@@к..та, т@@@ак" , възпяващ "Кръвта в с@@п@лите" и Криско с Галена. Макар че и статии с подобен объркан дискурс още повече усложняват ситуцията.
  —цитат от коментар 32 на Bornagain


  Че кво му е на Ицо Хазарта?

  "Нещастник , седи дома, чети "Шок". Кажи ми , шубе ли те е бе мишок. "

  Пророческо!

 36. 36 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  Хайде стига с тези фалшиви новини! Проблемът не е в измислените и несъществуващи новини, те лесно се оборват. Също и абсурдни конспиративни теории.
  Проблемът е, че една новина може да се предстви по много различни начини или въобще да не се представи в зависимост от политическия уклон на медията.
  И да, авторът съсвем правилно посочва, че човек възприема ставащото през призмата на личното си благополучие. Не казвам щастие, защото щастието зависи и от много други фактори като здраве, семейство, партньори, приятели и т.н. Ако има критична маса недоволни от живота си, тогава има смяна на властта.
  Напоследък някои партии и политици бяха определяни като популистки. Това би било вярно само ако обещават невъзможни неща и не ги изпълняват, но не и ако водят социална политика, която държавата може да си позволи. Например в Полша вдигнаха детските надбавки и помощите за бедни семейства и веднага в "Дневник" определиха мерките като популистки? Защо? Нима в Германия и в Скандинавските държави помощите не са по-високи? Някак си много се спекулира с това "популистка" партия и лидер "популист".

 37. 37 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Няма смисъл да се удавят във сложност ясни неща и принципи.
  Има една мисъл, която е гениално проста:
  "НЕ прави това на другите, което не желаеш да правят на теб".

  Сега има опити за това тази идея да се подменя с абсурдната:
  "Прави това на другите, което желаеш да правят на теб", но тези опити са смехотворни.

  Т.е. човекът е мярката за всички неща, както май е казал Протагор.

  Оттам се започва. Що се отнася до хората и човешките отношения, тук точната, математическа наука НЕ е приложима. Рецепти няма. Има философски подходи и насоки, като горната мисъл. Много научни идеи впоследствие са били оборвани и са се доказвали като грешки, а тяхното внедряване - вредно. И това няма как да спре, защото някоя научна идея от едно ниво може да бъде оборена от друга научна идея от по високо ниво. Да се осланяме единствено на "авторитети" е рисковано, нека не забравяме, че авторитети са осъждали безрбой хора на изгаряне на клада, а между осъдените са били и някои учени. Да си припомним и, че времето за приемане на всяка революционна идея в науката е едно поколение - докато измре предишното поколение учени, израснали със своята си парадигма, от която никога не биха се отказали.

  НА пръв поглед разделението днес произтича от убедеността на всяка страна, че е права, че притежава абсолютната истина. Но ако разгледаме нещата малко по дълбоко - какво искат едните и какво искат другите, ще видим, че позициите не са равностойни. Искащите "научнообосновано" общество, "ред", "традиции" и т.н. са тези, които претендират, че притежавата истината. Другият лагер иска права, равнопоставеност, свобода. Едните противопоставят на желанията на другите "науката". Но ако обобщим социалния статус и на двете групи, то излиза, че тези, които искат "ред" имат полза от такъв "ред". Те са привилегированите. Тогава ако говорим за наука, то можем да говорим само в смисъла, че в мнозина връх взимат примитивните нагони за власт, като те се опитват да облекат тези нагони във "научнообосновани" теории, чрез които да елиминират демокрацията и демократичните очаквания и да бетонират своята власт.

  Карл Попър е казал, че обществото е процес, не организъм, не машина. Тогава рецепти няма как да има. Но пък можем да се надяваме, че простичките неща, вътрешният инстинкт, усещането за добро и зло, както и моралът, ще направляват този процес, така че да не пропадне в някакъв дистопичен ад, дори прокламиран като наука и неизбежност.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 38. 38 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  "Нещастник , седи дома, чети "Шок". Кажи ми , шубе ли те е бе мишок. "
  —цитат от коментар 35 на simChо

  Разпознаваш се в това описание ли? То Шок вече няма.

  Свободата, Санчо...
 39. 39 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#32] от "Bornagain":Баш необразованите маси най-трудно се подават на манипулации - просто не ги разбират. ... И си действат по старому.
  —цитат от коментар 34 на wanderer


  Щом Ицо Хазарта се превърна в национален символ за всички образовани и необразовани със "западна ориентация" в България , смятай кой какво разбира и какво не.

  Свободата, Санчо...
 40. 40 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#39] от "Bornagain":

  И кво му е на Ицо Хазарта ?...... Скоро четох негова публикация.....всич не е зле даже !!! ..... Евала на младежа... https://vtorifront.bg/article/vinagi-e-sramno-da-vidish-padenieto-na-nyakoy-inteligenten-chovek

 41. 41 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Щом Ицо Хазарта се превърна в национален символ за всички образовани и необразовани със "западна ориентация" в България , смятай кой какво разбира и какво не.
  —цитат от коментар 39 на Bornagain


  Кво му е на Ицо Хазарта

  -------------------
  Текст
  Нарисувай ми една овца
  В анфас
  Нека ти позира огледалото във вас
  Покажи на твоите добри деца как да дават газ
  Без да им растат крила
  Как да се надуват и кога да се събуват
  Кой да псуват и на кой да козируват
  Нека си избират
  Бог или човек, затвор или ковчег, казачок или кючек
  Нека най-добър приятел и любовник бъде спирта
  И нека цирка нема спирка
  Избери вериги на главата, затегни ги, имаш телевизор –
  Мани ги тия книги
  И лъжата стара нека се повтаря отпреди буквара
  Ако тя не знае, не е изневяра
  И утеха във патронче – къркай
  А успеха е талонче – търкай
  Чисто кафеви журналисти си пожелаха да живуркат
  В дом за глисти
  Лазене под маса, футбол и салата
  Идва ѝ оргазъма от хубава заплата
  Във България обидна дума е "свободен"
  А деня е благородно долнопробен
  Въздуха отровен, ма живота здравословен
  Колко хубаво е друг да е виновен...
  Я, кажи, заради мене ли си пак последен,
  Я, кажи, заради мене ли си толкова наведен,
  Я, кажи, заради мене ли си толко беден,
  Или... заради тебе, дебил нйеден!
  Я, кажи, заради мене ли си непотребен,
  Какво направих, че отново ми показваш среден,
  Заради мен ли мозъка ти вече е повреден,
  Или... заради тебе, дебил нйеден!
  Я, кажи, заради мене ли си пак последен,
  Я, кажи, заради мене ли си толкова наведен,
  Я, кажи, заради мене ли си толко беден,
  Или... заради тебе, дебил нйеден...
  Я, кажи, заради мене ли си непотребен,
  Какво направих, че отново ми показваш среден,
  Заради мен ли мозъка ти вече е повреден,
  Или... заради тебе, дебил нйеден
  Със пожар само можем да направим бясна
  Мечката
  Ако имаше файда,
  Отдавна щях да драсна клечката
  Червени и сини останаха само отборите
  Току-виж не остане за кво да спорите
  Надувам проста музика, прече ли ти шума
  Сиромашкия стомах не ще храна за ума
  Желае да върши нещо, ала само се поклаща
  Ако ти трябва мотивация -
  Въобще недей се хваща
  Едни си бият инжекции и стават здрави
  Други си бият инжекции и заспиват прави
  Виновен ли съм, че нямаш ти,
  Макар че и аз съм един от многото нямащи
  Ай на протест, тръгвай
  Аз ща настигна и въстание да дигнат -
  Подминавам без да мигна
  Безучастен ме нарече, но кой е тоя, моля
  Безпристрастен си оставам и това е моя воля
  Като си правя селфи, виждам враг във дисплея
  Много нещо няма да успея да изпея
  Мили деца, оспорвайте авторитетите и
  Скромно ви съветвам да не слушате съветите
  Квот сам си го напраиш, мой, нали знаеш
  Внимавай с кой избираш да си играеш
  Ако подхванеш нещо
  Резултатът е погромен -
  Спокойно, все ще се намери друг да е виновен
  Я, кажи, заради мене ли си пак последен,
  Я, кажи, заради мене ли си толкова наведен,
  Я, кажи, заради мене ли си толко беден,
  Или... заради тебе, дебил нйеден!
  Я, кажи, заради мене ли си непотребен,
  Какво направих, че отново ми показваш среден,
  Заради мен ли мозъка ти вече е повреден,
  Или... заради тебе, дебил нйеден!
  Я, кажи, заради мене ли си пак последен,
  Я, кажи, заради мене ли си толкова наведен,
  Я, кажи, заради мене ли си толко беден,
  Или... заради тебе, дебил нйеден!
  Я, кажи, заради мене ли си непотребен,
  Какво направих, че отново ми показваш среден,
  Заради мен ли мозъка ти вече е повреден,
  Или... заради тебе, дебил нйеден!
  ---------------

  http://www.videoclip.bg/watch/990532_14-zaradi-tebe-ico-hazarta

  А пророческото
  ----------------
  Нещастник седи дома - чети Шок кажи ми шубе ли те е бе Мишок
  ---------------

  Ицо Хазарта си ви го турга яко - та сте го нарочили!

 42. 42 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 301 Неутрално

  "Нещастник , седи дома, чети "Шок". Кажи ми , шубе ли те е бе мишок. "
  —цитат от коментар 35 на simChо

  Разпознаваш се в това описание ли? То Шок вече няма.
  —цитат от коментар 38 на Bornagain


  Разпознавам ли се или разпознавам Мерките на НОЩ
  Или разпознавам тебе

  Върпоси въпроси

  --------------
  П П

  Че Шок вече няма от тебе го научих току що - въобще не бях следил проблематиката по темата!

 43. 43 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Интересен текст. Макар и подчертано манипулативен.
  Но все пак, най-после публикация, което не е 100% евтина пропаганда.

  Защо е манипулативен.
  1. Авторът твърди, че научните теории непрекъснато си противоречат една на друга. Това просто не е вярно. Противоречат си научните хипотези. Хипотеза, надживяла проверката на научната общност и сдобила се с категорични емпирични доказателства става 100% истина;
  2. По деликатен начин авторът намеква, че неодобряващите създалия се световен ред са антисистемни играчи, повлияни от шамани, поради умствената си ограниченост.
  В общия случай, последното е съвършено невярно. Обективно, проблемът на съвремените общества е, че в следствие на десетилетните политики, целящи всеки да получи добро образование, изникна едно особено кресливо, но за жалост силно недоучило "образовано" мнозинство, което смята, че разполага с потенциала да знае всичко, гръмогласно осмива инакомислещите, нарича ги плоскоземци, докато самите му представители всъщност изпитват съвсем реални трудности да се справят с учебния материал по математика за четвърти клас. В резултат на което се стига например до абсурди, изразилите притеснения за предполагаеми странични ефекти и неефективност на предложените Ковид ваксини, автоматично да се обявяват за глупави, антиваксъри и пр., когато...официално 35%, а реално над 50% от самите лекари не искат да се ваксинират, въпреки че за изложени на систематичен риск от заразяване. Защо ли, защото не разбират медицината колкото стрина Пена от маркетинговата агенция, с 1800 последователи във Фейкбук?
  3. Управляващите имат функцията са задават обществения ред иначе би настъпил хаус. Всъщност, правителствта са натоварени да следят за спазването на обществения ред, така както е зададен от гражданите (суверена). Тънка, но много съществена разлика.

 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#37] от "Боян Таксиров":

  “Има една мисъл, която е гениално проста:
  "НЕ прави това на другите, което не желаеш да правят на теб".”

  Гениално проста и гениално алогична! Обратната теза: “Прави това на другите, което желаеш да правят на теб” е несъстоятелна от мерака да Ви направя безсмъртен/вечно млад до предпазването от ПТП (да Ви тура в арест, макар и луксозен, за да Ви блъснат или Вие да се блъснете в нещо .... непознато). Просто никой няма такава възможност да направи това за Вас или за някой друг.

  “А пръв поглед разделението днес произтича от убедеността на всяка страна, че е права, че притежава абсолютната истина. ”

  Както и да се вглеждаме, разделението винаги произтича от разминаване на “реалността” с “възможностите”. Ей Ви тука поредица от “новини”:
  1. Скафандърът предпазва от корона вирус;
  2. Маската предпазва от коронавирус;
  3. Противогазът предпазва от коронавирус;
  4. Яденето на пържени храни (денатурацията на вирусните протеини при 160 градуса и повече), пържоли, предпазва от коронавирус;
  5. Яденето на чесън предпазва от коронавирус;
  6. Пиенето на концентрат предпазва от коранавирус (етанолът разгражда липидните обвивки и на собствени заразени клетки, и на чужди);
  7. Тютюнопушеното предпазва от коронавирус (никотинът убива и собствени клетки, и чужди);
  8. Пътуването с личен автомобил предпазва от коронавирус;
  9. Дезинфекция на санитарни помещения с активен хлор (белина, хлорамин) или с активен кислород (белина-хипохлориста киселина, водороден прекис) предпазва от коронавирус;
  10. Миенето на ръцете с течен сапун предпазва от коронавирус;
  11. Втрисането на 70% алкохолен гел в ръцете предпазва от коронавирус;
  12. Прането предпазва от коронавирус;
  13. Гладенето предпазва от коронавирус;
  14. Излагането на УВ светлина (пране на балкона, дезинфекцирано със слънчеви УВ лъчи; УВ лампи за домашни и офисни повърхности).

  Подредете ги по тяхната истиност/фалшивост и обяснете защо най-достоверните не се рекламират в общественото пространство!

 45. 45 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2195 Весело

  Статията удивлява с нещо рядко срещано напоследък - авторът мисли със собствената си глава. Обстоятелство, което автоматично превръща текста му във фалшива новина.
  Много странно, че са я публикували в медия, която по дефиниция е борец срещу фалшивите новини....

  Мараба, С-ДС доносници!
 46. 46 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2195 Весело

  До коментар [#37] от "Боян Таксиров":“Има една мисъл, която е гениално проста:"НЕ прави това на другите, което не желаеш да правят на теб".”Гениално проста и гениално алогична! Обратната теза: “Прави това на другите, което желаеш да правят на теб” е несъстоятелна от мерака да Ви направя безсмъртен/вечно млад до предпазването от ПТП (да Ви тура в арест, макар и луксозен, за да Ви блъснат или Вие да се блъснете в нещо .... непознато). Просто никой няма такава възможност да направи това за Вас или за някой друг.“А пръв поглед разделението днес произтича от убедеността на всяка страна, че е права, че притежава абсолютната истина. ”Както и да се вглеждаме, разделението винаги произтича от разминаване на “реалността” с “възможностите”. Ей Ви тука поредица от “новини”:1. Скафандърът предпазва от корона вирус;2. Маската предпазва от коронавирус;3. Противогазът предпазва от коронавирус;4. Яденето на пържени храни (денатурацията на вирусните протеини при 160 градуса и повече), пържоли, предпазва от коронавирус;5. Яденето на чесън предпазва от коронавирус;6. Пиенето на концентрат предпазва от коранавирус (етанолът разгражда липидните обвивки и на собствени заразени клетки, и на чужди);7. Тютюнопушеното предпазва от коронавирус (никотинът убива и собствени клетки, и чужди);8. Пътуването с личен автомобил предпазва от коронавирус;9. Дезинфекция на санитарни помещения с активен хлор (белина, хлорамин) или с активен кислород (белина-хипохлориста киселина, водороден прекис) предпазва от коронавирус;10. Миенето на ръцете с течен сапун предпазва от коронавирус;11. Втрисането на 70% алкохолен гел в ръцете предпазва от коронавирус;12. Прането предпазва от коронавирус;13. Гладенето предпазва от коронавирус;14. Излагането на УВ светлина (пране на балкона, дезинфекцирано със слънчеви УВ лъчи; УВ лампи за домашни и офисни повърхности).Подредете ги по тяхната истиност/фалшивост и обяснете защо най-достоверните не се рекламират в общественото пространство!
  —цитат от коментар 44 на wanderer


  Странно, сам не си предложил своя подредба....Имаш самочувствието, че знаеш 100% истина върху собствения си списък?
  Е, ако е така, значи си готов за цензор в отдел "фалшиви новини"!
  Честито!

  Мараба, С-ДС доносници!
 47. 47 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#44] от "wanderer":

  "НЕ прави това на другите, което не желаеш да правят на теб".”

  За вас може да не алогична, за мен не. Защото ако се опитате да направите на някого нещо, което вие самите не бихте понесли безропотно, то тогава съвсем нормално е да очаквате отговор, който няма да ви хареса. Според мен, тук логиката е желязна.

  Обратното- да правиш на някого това, което искаш на теб да правят, е просто смешно. Ами ако вие сте мазохист, а аз НЕ съм, трябва ли да се опитвате да ми прилагате това, което искате на вас да правят?

  Както и да се вглеждаме, разделението винаги произтича от разминаване на “реалността” с “възможностите”.
  —цитат от коментар 44 на wanderer


  Мне. Реалността е субективна. Кой е обективният критерии за възможностите? Способностите, условията на средата, случайността, конкретната ситуация и т.н.
  Всичко от това неизменно ли е? Обективно ли е?

  Така че абсолютни правила и норми, поризхождащи от някаква абсолютна "истина" няма как да има, още повече, когато те влизат в разрез с неотменимите човешки права.

  И стига с тоя коронавирус.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 48. 48 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Извън фалшивите новини, сайтове като Дневник, които се опитват да правят качествена журналистика, трябва да се замислят и за по-качествена модерация на коментарите. Не ми се вижда конструктивно под всяка статия да се мъдрят едни и същи 4-5 имена, с характерен стил на комуникация, опитващи се всякак да отклонят разговоря от темата. Било то със "ама вие защо биете", било то с крещяща (и престорена) неграмотност, било то с дълги и несвързани писаници. Това ли е качеството на форум, което искате да наложите тук?
  —цитат от коментар 27 на Gavril


  Ако ги няма коментарите тоя сайт ще се чете от десетина души.

 49. 49 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5929 Весело

  До коментар [#11] от "klimentm":
  "А балканский лев къде е? Защо той не помага?!"
  @@@@@
  Балканский лев удари сто грама и се настрои за секс. Обаче после удря още двеста, и настройките заминават.
  Относно "новината", че 40% от младите датски мъже са стерилни, това вероятно една жена го е казала във Фейсбук...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#47] от "Боян Таксиров":

  “Защото ако се опитате да направите на някого нещо, което вие самите не бихте понесли безропотно, то тогава съвсем нормално е да очаквате отговор, който няма да ви хареса. Според мен, тук логиката е желязна.”

  Колко да е желязна!? Ако искам да наложа на някого ограничения, които на мен ми харесват (непушач ограничва пушенето на пушач), каква реакция да се очаква (от пушача)? На радост и задоволство от “спасяването на човешки живот”!? А в същото време “субективната реалност” (кръчмарите) се чуди как да отмени/заличи “правенето на добро” от “хуманистите”.


  “Така че абсолютни правила и норми, поризхождащи от някаква абсолютна "истина" няма как да има, още повече, когато те влизат в разрез с неотменимите човешки права.”

  “Неотмените човешки права” (каквото и да значи това) не са ли обект на изменчивата “субективна реалност”? Сиреч, във всеки един момент “според зависи” някое “неотминимо човешко право” може да бъде отменяно/заличавани/погазвано ... в името на друго “неотменимо човешко право”?

 51. 51 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#11] от "klimentm":"А балканский лев къде е? Защо той не помага?!"@@@@@Балканский лев удари сто грама и се настрои за секс. Обаче после удря още двеста, и настройките заминават. Относно "новината", че 40% от младите датски мъже са стерилни, това вероятно една жена го е казала във Фейсбук...
  —цитат от коментар 49 на Незнайко в Слънчевия град


  Некоя датчанка

  Мани ги - на теа все малко им идва!

 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Любопитно

  До коментар [#46] от "Манчо":

  “Имаш самочувствието, че знаеш 100% истина върху собствения си списък?
  Е, ако е така, значи си готов за цензор в отдел "фалшиви новини"!”

  Кое Ви навя на тази мисъл? Списъкът, част от теоретично верни твърдения, е пример как може да се фетишира една “истина”, когато познанието на реалността (границите на достоверност на горните твърдения) е ограничено и/или възможностите (прилагането в действие, реализацията на твърденията) са неоценени - подценени или надценени.
  Колкото за цензората, приемам всяка “фалшива новина” като инструмент за проверка на “истината от последна инстанция”, независимо кой (супер-дупер експерт) я афишира.

 53. 53 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2195 Весело

  Кое Ви навя на тази мисъл? Списъкът, част от теоретично верни твърдения, е пример как може да се фетишира една “истина”, когато познанието на реалността (границите на достоверност на горните твърдения) е ограничено и/или възможностите (прилагането в действие, реализацията на твърденията) са неоценени - подценени или надценени.Колкото за цензората, приемам всяка “фалшива новина” като инструмент за проверка на “истината от последна инстанция”, независимо кой (супер-дупер експерт) я афишира.
  —цитат от коментар 52 на wanderer


  Поредната доза празни приказки, след реторичния въпрос, ме "навя".
  Продължавайте с клатенето на въздуха!

  Мараба, С-ДС доносници!
 54. 54 Профил на putlercaput
  putlercaput
  Рейтинг: 374 Неутрално

  господин Автор , НЕ Е ЕДНО И СЪЩО когато оранжевия пуяк ти каже да пиеш белина или да ти каже да каже да носиш маска , НЕ Е ЕДНО И СЪЩО нещо , да носиш маска е спорно колко е полезно , да пиеш белина БЕЗСПОРНО ще те убие , НЕ Е ЕДНО И СЪЩО НЕЩО

  R.I.P John McCain Forever in our hearts
 55. 55 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Статията е интересна и нетривиална, вероятно ще я прочета втори път. Адмирации за автора...

 56. 56 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#50] от "wanderer":

  Ставаше въпрос за двата принципа:

  1. Не прави това на другите, което не желаеш да правят на теб.
  2. Прави това на другите, което желаеш да правят на теб.

  В първият има резон, във втория - не. Доколкото разбирам, примерът с пушача и непушача, който сте дали е във връзка с втория принцип. В такъв случай, примерът не е подходящ. Никой не желае да бъде ограничаван, следователно няма значение, дали непушач ограничава правата на пушач или обратното. Единият прави нещо на другия, което той самият не би приел за себе си, а именно - ограничаване на правата. Няма как да се ограничат правата на непушач да пуши, защото той не пуши.


  “Неотмените човешки права” (каквото и да значи това) не са ли обект на изменчивата “субективна реалност”? Сиреч, във всеки един момент “според зависи” някое “неотминимо човешко право” може да бъде отменяно/заличавани/погазвано ... в името на друго “неотменимо човешко право”?
  —цитат от коментар 50 на wanderer


  Ами според мен по скоро не, защото неотменитите човешки права кореспондират с това, което природата е заложила в нас. Човешките потребности от автономия, свобода, чест, достойнство, реализация и т.н. са присъщи на мнозинството от хората. Те са били възхвалявани във всички изкуства през историята. Никога например робството не е възхвалявано. Или пък "редът". Но свободата е предмет на повечето произведения на изкуството. Тя е движещата сила и на всички революции и на част от войните. Т.е. говорим за нещо неизменно, част от човешката природа.

  А вие говорите за социалната структура, социалния модел, който е нещо преходно. Колкото повече въпросиня модел противоречи на човешката природа, толкова по преходен е той, защото създава повече съпротива, проблеми, хаби се повече енергия да се поддържа и се натрупват грешки и проблеми.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 57. 57 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 301 Неутрално

  господин Автор , НЕ Е ЕДНО И СЪЩО когато оранжевия пуяк ти каже да пиеш белина или да ти каже да каже да носиш маска , НЕ Е ЕДНО И СЪЩО нещо , да носиш маска е спорно колко е полезно , да пиеш белина БЕЗСПОРНО ще те убие , НЕ Е ЕДНО И СЪЩО НЕЩО
  —цитат от коментар 54 на putlercaput


  Абсолютно!

  И за Тръмп и за неговата държава сме говорили многократно

  Ярък пример за неглижиране - случка от тръмпова Америка .
  Иде реч за Джордж Флойд от Минеаполис .
  -----------------------------
  Coronavirus deaths and those of George Floyd
  George Floyd was infected with COVID-19, autopsy reveals
  Autopsy report: George Floyd had COVID-19
  -------------------------------
  Заразен с Ковид-19 - не спазва самоограничения , джитка насам-натам , няма никаква маска и не му пука , ходи вечерта да си купува пиячка с некви 20 долара там , отива близо до полицаите.
  "Не мога да дишам" ми не можеш зер , то оставаше и да можеш .
  Ковид-19 , Бро!

  Било "леко грипче" , а ?

  И ако си служител на реда , или си в магазин , или си таксиджия , или просто си жител на Минеаполис - как ще се опазиш от такива , като Джордж Флойд ?

  А се намериха хора - да приемат подобно поведение , да издигат Джордж Флойд за знаме!

  Но още по-лошо е ПРАВИТЕЛСТВА да почнат да правят вредна фейк-политика
  Примери ли- ето от нашата България

  ----------------

  Над 70 души в София ще платят глоба от 5000 лв. за ...btvnovinite.bg › bulgaria › 72-akta-za-nespazvane-na-kar... акта е издала Общинска полиция, а глобата е 5000 лв. Актовете са предимно на хора в парковете.
  --------------
  САМО ЗА ДЕН: 820 000 лв. глоби за разходки в София и Пловдив
  Само за един ден софиянци и пловдивчани отнесоха глоби на обща стойност 820 000 лв. за паркове и градини
  . Общият брой на актовете в двата града е 164.
  Два от тях са на територията на парк "Витоша", един в Южния парк, а останалите на различни места в града. От общината обявиха, че засилват проверките
  --------------
  92 глоби от 5000 лв и 65 протокола с предупреждения са наложили само за днес В екипите, които следят за прилагането на противоепидемиологичните мерки на територията на Пловдив участват Общинска полиция, ОП „Общинска охрана“ и Пловдивския общински инспекторат.
  ------------

  А ЗАЩО се правеше всичко това - за да помогне на хората с имунната система или за да ги УБИЕ!
  Ми за да ги УБИЕ - Власттите ползваха "фейк научни данни" уж че витамин Д - бил вреден по отношение на имунитета!

  Точно обратното е - образуваният на слънце витамин е почти единственото средство за справяне с вирусните инфекции и подпомагане на имунен отговор!

  Ето пример за "научни лъжи"!

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 301 Неутрално

  [quote#38:"Bornagain"][/quote]

  Ицо Хазарта ви уби бе пич!
  Не сте му на малкия пръст!

  -------------
  Нарисувай ми една овца В анфас
  Нека ти позира огледалото във вас
  Покажи на твоите добри деца как да дават газ
  Без да им растат крила

  Как да се надуват и кога да се събуват
  Кой да псуват и на кой да козируват
  Нека си избират Бог или човек, затвор или ковчег, казачок или кючек
  Нека най-добър приятел и любовник бъде спирта
  И нека цирка нема спирка
  Избери вериги на главата, затегни ги, имаш телевизор – мани ги тия книги
  И лъжата стара нека се повтаря отпреди буквара
  Ако тя не знае, не е изневяра

  И утеха във патронче – къркай
  А успеха е талонче – търкай

  Чисто кафеви журналисти си пожелаха да живуркат в дом за глисти
  Лазене под маса, футбол и салата
  Идва й оргазъма от хубава заплата
  Във България обидна дума е “свободен”
  А деня е благородно долнопробен
  Въздуха отровен, ма живота здравословен

  Колко хубаво е друг да е виновен
  Я кажи заради мене ли си пак последен
  Я кажи заради мене ли си толкова наведен
  Я кажи заради мене ли света е черен
  И ти заради мене ли си толкова мизерен
  Я кажи заради мене ли остана дребен


  Аз те помня компаньонка
  Има нов клиент на хоризонта
  В твойто село нема сьомга
  Споко, идва еврофонда
  Нова помпа
  И ремонта на ремонта на ремонта на ремонта

  Моят град е паркинг и пепелник
  А истината виц във Блиц и Пик
  Фейсбук дава сила на лъжеца и глупака

  На заплата похвали бедняка
  За страха от свободата
  Нека чака за храната и повтаря
  Абе некой ден дано децата

  Нека чашата да е в ръка
  И псувня в устата
  И да минава бързо тоя скапан ден
  Като захар във водата разтопен
  Така на завет от вятъра студен
  И оня поглед мръсен към джоба скъсан

  Властелин продава пръстен
  Яко мързел
  Леле тия пак вдигнаха спирта и тютюна
  Леле, селяндурите откриха аутотюна

  Те са прости, ама ти си номер едно
  Нека те работят, ти си земи ново легло
  И като те питат кой си се разсърди
  Погледни ги лошо и си полегни

  Още на: https://textove.com/itso-hazarta-zaradi-tebe-tekst

  http://www.videoclip.bg/watch/990532_14-zaradi-tebe-ico-hazarta

 60. 60 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Статията е един интересен поглед към проблема с фалшивите новини.....аз поначало много обичам да се бъзикам с комплотистите и често им задавам следния въпрос - " Вярваш защото е вярно или защото ти се иска да е вярно? ".....на болшинството хора им се иска ....

 61. 61 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Когато чета подобни абсурдни статии се чудя защо в главите на техните автори света е толкова сложно и непонятно устроен. Примерно:
  „…е останала някаква енергия да се изследват и експлоатират благата на либерално-демократичния механизъм…“
  Първо, какво означава да се изследват някакви блага?!? Как и кой ги изследва тези блага? Що за глупости? Благата в съвременния глобализиран свят ги има навсякъде и можеш да си ги поръчаш отвсякъде (и материални и нематериални и няма какво да им се изследва). Въпроса е само, колко от гражданите на дадена страна могат да си ги позволят и защо в някой страни са голям процент от населението, а в други малък. Всичко друго са глупости и разстягане на локуми.
  Друг пример:
  „…човек е щастлив по различни причини и често щастието на един е за сметка на друг…“
  Защо щастието на някой да е за сметка на друг, че и често…?!? Както казва Мойнихан, всеки има право на свое мнение, но никой няма право на собствени факти. Очевидно автора си измисля собствни факти за да защити някакви абсурдни свои тези.

  Нещата с фалшивите новини са прекалено елементарни и в основата на успеха им е невежеството на голяма част от хората. 80% от хората нямат правилна представа как функционира едно общество и това за съжаление е факт, които макар и научнодоказан, никой не иска да коментира открито, по понятни прични.
  Зад фалшивите новини стоят мощни пропагандни машини, които целят сравнително лесно откриваеми цели.
  В България примерно зад поне 90% от фалшивите новини седят руски интереси и руски пари. Основните носители са медиите на Пеевски и трол фабриката на Евгений Пригожин. И зад Пеевски и зад Пригожин стоя петродоларите на Кремъл (както и зад голяма част от политическите ни партии и лидери).
  Примерно, разпространението на 5G мобилните мрежи в Русия е проблемно поради няколко причини. Една от основните е, че руските военни трябва да освободят честоти, които те в момента заемат. Това изисква значителен финансов ресурс за закупуване на нова свързочна цифрова техника с която да се подмени цялото съветско наследство в цялата руска армия и скоро няма как да стане. Резултата е мощни фалшиви новини срещу 5G мрежите, колко са вредни, как заразяват с Covid-19 и т.н.
  Друг пример е проекта Starlink на SpaceX за спътников интернет. Огромен проблем за Кремъл защото не могат да го контролират, филтрират и т.н. Резултата е пак бълване на фалшиви новини от това как спътниците на Starlink създавали проблеми за астрономическите наблюдения, до това как американците ръсели с някакви отрови от космоса.
  Същото е и с всяване на страх по отношение на ваксините и лансирането на руската ваксина Спутник. Проблема е, че руснаците нямат излишна валута за вносни ваксини, но ако път успеят да продадат част от своята нелицензирана ваксина, дори могат да спечелят някой долар и фалшивите новини са отново в ход. Резултата е, че българина е най-големият песимист в Европа по отношение на ваксините.
  Либералните общества са очевидно лесно уязвими от добре организирани и най-вече добре финансирани пропагандни машини, особено когато зад тях стои една цяла мафиотизирана държава като Русия.
  Затова и Запада е време да удари директно в сърцето на този тумор, който разпраща метастазите си, а това е основно Русия и нейното мафиотско управление.

 62. 62 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Нека имаме още малко търпение, докато се доразвият напълно информационните технологии и изкуствения интелект съумее напълно да елиминира фалшивите новини.
  Тогава ще настъпи такова върховенство на закона, че всеки, който си позволи език на омразата ще бъде блокиран.

 63. 63 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1122 Любопитно

  мое ли а ми каже Авторо
  ква е тогаз функцята на ФАКТ чекъра на Цукерберг?

 64. 64 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1122 Весело

  До коментар [#11] от "klimentm":
  А балканский лев къде е? Защо той не помага?!

  e как дан'ье помага?
  те на нашия бетон
  ака сашку хаджиков
  е помогнал на ена лапландка со звучну име
  ПИРКО

  ма тва му струва половина живот у полярна ношт
  плус яко студ и депресия

 65. 65 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#56] от "Боян Таксиров":

  “неотменитите човешки права кореспондират с това, което природата е заложила в нас. “

  Природата е заложила само размножаването, инстиктът за самосъхранение и ... Смъртта. Другото, свобода, чест, достойнство, реализация, властолюбие, тщеславие са продукт на социалната организация на обществото.

  “Те са били възхвалявани във всички изкуства през историята.”
  Не знаех, че религиите са били ода на свободата и на достойнството, а не сляпо преклонение пред Бога (и неговия наместник на Земята) и страхуване от Божията воля. Сигурно и жертвоприношенията са били част от “неотменимите човешки права”?
  Това как, например, тълкувате легендата за Прометей, не отменя факта (според легендата), че Прометей е бил наказан за предателството си към боговете. Но Вие може да си я тълкувате, че легендата е в прослава на автономостта, свободата, честа и достойнството на Прометей.

  “Ставаше въпрос за двата принципа:”
  Няма два принципа. Един е - правиш това, което очакваш и другите да направят; прилагаш нормата/закона така както другите биха го приложили. И за да се избяга от дървеното философстване, в правото отрицателни факти/действия (не правиш) се отхвърлят, не подлежат на доказване.

 66. 66 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  На мен статията ми хареса. С едно уточнение - в науката наистина можеш да имаш две противоположни твърдения и всеки да обяснява на лаиците, че неговото е вярното. Това важи за всички науки, изучаващи живи организми. Едната група има механистичен подход и разглежда дадена част - клетка, орган, екосистема - като нещо, което можеш да да отделиш от цялото, да моделираш, изучаваш и накрая получаваш резултат - истина от последна инстанция. Другата група е наясно, че на всяко ниво става въпрос за системи със сложна йерархия, взаимовръзки и обратни връзки, а при системите е в сила и "ефектът на пеперудата". Те твърдят, че опростенческото механично мислене и изследване са дълбоко подвеждащи при живите системи и знанията, получени при този подход са много ненадеждни.
  Любопитно е, че при изучаване на природните екосистеми вече стандартно се използва системния подход, докато при изследванията, свързани с хората, продължават да робуват на опростенческия подход, изследвайки така, сякаш нещата висят самостоятелно някъде във въздуха, без връзка с останалото.

 67. 67 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 670 Разстроено

  Целият текст е безподобна бълвоч, направо спам на езика на фейсбук... Защо публикувате подобни парвенющини?!?...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 68. 68 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#29] от "wanderer":

  До коментар [#20] от "tamada": “Някои от фалшивите новини буквално отричат това, което виждаме с очите си. “

  И как виждате имунитета, който уж бил създаван от поредната рекламна ваксина или от внушенията на някакъв научен консенсус (като за “стадния имунитет”)?
  —цитат от коментар 29 на wanderer


  Това е нормален научен спор с обсъждане на хипотези. Нещо по което обикновените хора не могат да имат мнение без солидна подготовка.
  А аз очевидно говоря за съвсем друго и не се преструвай, че не си разбрал! За това да твърдиш, че в дадено видео се вижда нещо, което изобщо не се вижда там. Или да кажеш, че това на една снимка е най-голямата тълпа събирана по даден повод, след като всички знаем, че не е вярно.

  И да, Тръмп не е рекламирал белината, а е споделил напредъка на САЩисаните учени...
  —цитат от коментар 29 на wanderer


  Нищо не е споделял. Когато излязоха новините за пострадали каза, че това за белината било ирония, ама не го били разбрали правилно.

 69. 69 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 301 Неутрално


  Нещата с фалшивите новини са прекалено елементарни и в основата на успеха им е невежеството на голяма част от хората. 80% от хората нямат правилна представа как функционира едно общество и това за съжаление е факт, които макар и научнодоказан, никой не иска да коментира открито, по понятни прични.
  Зад фалшивите новини стоят мощни пропагандни машини, които целят сравнително лесно откриваеми цели.В България примерно зад поне 90% от фалшивите новини седят руски интереси и руски пари.

  Либералните общества са очевидно лесно уязвими от добре организирани и най-вече добре финансирани пропагандни машини, особено когато зад тях стои една цяла мафиотизирана държава като Русия.Затова и Запада е време да удари директно в сърцето на този тумор, който разпраща метастазите си, а това е основно Русия и нейното мафиотско управление.
  —цитат от коментар 61 на shumnalia


  Абсолютно!!

  ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕМ!

  Какъв метод използва руската хибридна атака - всява страхове и паника!
  Поните ли по време на мигрантската криза

  КАКВО прави Ковидистичната истерия - ВСЯВА УСЕЩАНЕ ЗА ТРЕВОЖНОСТ чувство за несправяне за катастрофичност!!

  КОЙ стои зад Ковидизма в България зад постоянните статистики и гробовния глас на генерал майор Мутафчийски - много ясно кой - Кремъл!

  Защо постоянно беше с военна униформа - за да подчертае усещането за надвиснала опасност! В ГРУ имат и психолози - не ги ловете с голи ръце!

  Но народът спря да гледа брифингите и усилията на Москва се оказаха напразни - Мутафчийски се строява за последен път - Мангъров се уволнява зайците реват!

  Кой стои зад постоянното идиотско ковидистично каканижене за ваксините - ми ясно кой - Путин

  Кой в САЩ подкрепяше беснеенето на Демократите за Ковид - ясно кой - КГБ!

  И вижте как платената паплач светна като елха - хем уж ги беше страх от Ковид не искаха ТРъмп да ги успокоява и всяваха паника - хем нареждаха на пияните си орди БЛМ - да обикалят на тумби на тумби няколко месеца и да трошат и палят навред без никому това да прави впечатление !

  Та много ясно че Русия е зад хибридната атака!
  Ясно е и какво се цели !
  Ясно е и как се води атаката - на истината се вика фалшива новина всяват се налудна паника и идиотско мислене - и така цялото общество се разделя и ерозира!

  И руските тролове автори на фалшиви новини - викат дръжте крадеца!

  Наглост и безпардонност!

  Но как да ги познаем ли - ми ПО ДЕЛАТА!

 70. 70 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 301 Неутрално

  И не е само в България или САЩ - в коя страна ковидистите не са диваци и варвари!

 71. 71 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#29] от "wanderer":
  Нищо не е споделял. Когато излязоха новините за пострадали каза, че това за белината било ирония, ама не го били разбрали правилно.
  —цитат от коментар 68 на tamada


  Руските хибридни служби искат да се всява ковидна истерия!

  Тръмп сбърка- че не ги посочи пряко!

  Аз да бях - нямаше да оставя демократите да шукнат!
  Та те проведоха типична проруска хибридна кампания със събуждането на паника и всяването на атавистични страхове!

  Щях да ги разобличавам!

 72. 72 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Либералните общества са очевидно лесно уязвими от добре организирани и най-вече добре финансирани пропагандни машини, особено когато зад тях стои една цяла мафиотизирана държава като Русия.Затова и Запада е време да удари директно в сърцето на този тумор, който разпраща метастазите си, а това е основно Русия и нейното мафиотско управление.
  —цитат от коментар 61 на shumnalia


  В момента Мурзилките яко скачат за ваксините!

  Това им е пуснато от Кремъл задача на месеца!

  "Ще стигнат ли ваксините - дайте всички да бъдат ваксинирани!
  Отнийде взорът надежда не види! Ще се мре яко ще се мре! "


  Троловете залагат в момента на ковидистично-ваксинска истерия и я разпалват с неистови усилия!

 73. 73 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#20] от "tamada":

  Съгласен, само с едно допълнение. Преди журналистите представяха "скучни" факти и анализи, сега се набляга на елементарна пропаганда на емоционално ниво, чрез което се постига индоктриниране и радикализиране. Опитайте се да проведете нормален разговор с някой либерал/веган/зелен или изобщо някой от модерните в последно време "активисти", ами такъв нормален разговор е невъзможен.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 74. 74 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#56] от "Боян Таксиров":

  Евалата за 2та принципа. Аз само да споделя мнение, че ако 1вия е консервативен принцип, 2рото е всъщност новия неолиберален принцип, масово изповядван от всякакви активисти.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 75. 75 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#73] от "ndb":

  До коментар [#20] от "tamada": Съгласен, само с едно допълнение. Преди журналистите представяха "скучни" факти и анализи, сега се набляга на елементарна пропаганда на емоционално ниво, чрез което се постига индоктриниране и радикализиране. Опитайте се да проведете нормален разговор с някой либерал/веган/зелен или изобщо някой от модерните в последно време "активисти", ами такъв нормален разговор е невъзможен.
  —цитат от коментар 73 на ndb


  Че какво общо имат крайните активисти с журналистиката? И преди, и сега нормалните медии съобщават различни гледни точки – както на активистите, така и на правителствата, така и на опозицията, така и на научната общност.
  И хич не е хубаво да се слагат крайните вегани, и крайните зелени в един куп със всички останали активисти. А мрънкането срещу либералите показва, че не сте наясно какво е либерализмът, нито в икономиката, нито в политиката. Ако се поинтересувате, ще откриете, че лидери, които смятате за консерватори са всъщност либерали.

  За "скучните" факти и анализи не е вярно. И преди, и сега новинарството изисква именно само съобщаване на фактите, без украса. В противовес на него и преди, и сега си има редакционни мнения, op-ed мнения, интервюта с този-онзи, както и право на отговор от засегнатата страна.

  И за емоционалното ниво също не е вярно. Винаги е имало новини насочени към емоциите, а не разума. Да не забравяме, че изразът "жълта преса" се появява още в края на 19 век. Когато само се оформя като термин за тези профилирани издания, но тях ги е имало и преди това.

 76. 76 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Поздравления за автора - стегнат и изчистен текст. Ще цитирам:

  "Отвсякъде се чува, че човечеството е разделено като никога досега. И да, твърди се, че настръхналите една срещу друга групи са тази на мислещите и тази на немислещите. Първите сякаш са потомци на Просвещението, а вторите тънат в средновековен мрак."

  Дори твърдението, че това са групите на мислещите и на откровено простите не е страшно, дори е логично. Страшното е, че червения професор с неговите 80% е не само прав, но дори е подходил много консервативно.
  Това е причината (според мен де:)) да се случват такива избори като Тръмп, Борето, разните смешници в Италия, да не пропуснем Орбан или нашия пожарникар.
  Не споменавам хора като джуджи или Лукашенко, защото там понятието избор е доста спорно.
  И до какво опираме - като че ли до неразрешимата задача - да се подготвят и образоват някакъв брой хора, като санитарен минимум, подобно като ваксинирането срещу пандемията, като процента в този случай не е (а и не може никога да бъде) 60-70%. Достатъчни са 15-20 и ако не са българи ( че трудно се срещат двама българи на едно мнение), ще успеят да поведат останалите, да се надяваме не в най-грешната посока.

 77. 77 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Един логичен въпрос - каква наука е изучавал Радев?

 78. 78 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1117 Любопитно

  До коментар [#75] от "tamada":

  "И хич не е хубаво да се слагат крайните вегани, и крайните зелени в един куп със всички останали активисти."

  И защо не било хубаво?

  "За "скучните" факти и анализи не е вярно. И преди, и сега новинарството изисква"

  Именно. "Изисква". Обаче не го правят... Сега най-редовно смесват съобщаването на събития с изразяването на мнения, само че продължават да го наричат "безпристрастно съобщаване на факти" и мнозинството се връзва. И как няма да се върже - границата между едното и другото все повече се размива.

  "И за емоционалното ниво също не е вярно. Винаги е имало новини насочени към емоциите, а не разума. "

  Да, с това съм съвършено съгласна, точно така е според мен.

 79. 79 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#78] от "areta":

  До коментар [#75] от "tamada": "И хич не е хубаво да се слагат крайните вегани, и крайните зелени в един куп със всички останали активисти."

  И защо не било хубаво?
  —цитат от коментар 78 на areta


  Защото ndb твърди, че не можело да се проведе нормален разговор с кой да е либерал, зелен или кой да е активист в някоя друга сфера. Което просто не е вярно. Всъщност ултрасите са сравнително малко.
  То даже не за всички вегани е вярно, но айде... там може да се приеме, че болшинството са с изкривени умове.

  "За "скучните" факти и анализи не е вярно. И преди, и сега новинарството изисква..."

  Именно. "Изисква". Обаче не го правят... Сега най-редовно смесват съобщаването на събития с изразяването на мнения...
  —цитат от коментар 78 на areta


  Не знам кои медии четете, но за нормалните медии не е вярно. Бъркате добавянето към новината на мнения от замесените страни, с добавяне на редакционно мнение.
  И със сигурност не се набляга на "елементарна пропаганда на емоционално ниво", както твърди ndb.

 80. 80 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 301 Неутрално

  ментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара:
  БЕЗСПОРНО ще те убие , НЕ Е ЕДНО И СЪЩО НЕЩО
  —цитат от коментар 54 на putlercaput


  Абсолютно вярно!
  Ковидизмът убива!

  Ковидистите са до лактите в кръв!

  Та те спираха хората пролетта - когато и без това имунната им система е зле - да не са на въздух и слънце!

  При това Ковидизмът има наглостта да се крие зад "научни" данни !На съмняващите се се Ковидистите и Ковидистичните правителства лепяха плоскоземски етикети!

  А ето я истината - и това ли е ФЕЙК
  ------------------
  " е силно препоръчително и деца, и възрастни да вземат витамин D като добавка към храната. Той подпомага синтезирането на имунния отговор при инфекции", съветва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология.

  Ултравиолетовите лъчи са най-сигурният източник на витамин Д, чрез който повечето хора, дори и без да го осъзнават, задоволяват нуждите си от него. Когато слънчевата светлина докосне човешката кожа, тя стимулира синтеза на този витамин в тялото. Това става като ултравиолетовата радиация проникне в кожата и превръща кожния 7-дехидрохолестерол в превитамин Д, a той в на свой ред еволюира във витамин Д. "
  --------------

  Оказа се - правителствата са водили ЦЕЛЕНАСОЧЕНА ПОЛИТИКА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ИМУННИТЕ СИЛИ на населението и за увеличаване на смъртността от Пандемията!

  Всеки - който е имал шанс да си подобри имунитета - безжалостно е бил глобяван по 5000 лева !
  А освен с глоби репресии и присъди - човеконенавистниците действат и с ПРОПАГАНДА!

  Усилено лепят на истината етикет "фейк" и мобилизират многобройните си тролове-идиоти!

 81. 81 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#78] от "areta": Защото ndb твърди, че не можело да се проведе нормален разговор с кой да е либерал, зелен или кой да е активист
  —цитат от коментар 79 на tamada


  Не нормален ТО НИКАКЪВ РАЗГОВОР НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕДЕ!

  Ковидист гретен блм-ист затоплист и червендалест либерал най-малкото ще те измъчат по 7-8 пъти бавно да им обясняваш обясняваш обясняваш - да им пишеш едно и също едно и също с досада!

  Помня - на електрокарния Реалист поне 40 - 50 пъти кротичко му писах за двете колелета едно връз друго - че това е цифрата 8!

  Разбра ли ме не ли

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK