Генетично проследяване на вирусните варианти у нас вече е приоритет

"Държавата ни трябва спешно да инвестира в инфраструктура, кадри и експертиза, насочени към значително разширяване на капацитета за генетично проследяване в реално време на вирусните варианти, които циркулират в страната ни."

© Цветелина Белутова, Капитал

"Държавата ни трябва спешно да инвестира в инфраструктура, кадри и експертиза, насочени към значително разширяване на капацитета за генетично проследяване в реално време на вирусните варианти, които циркулират в страната ни."Текстът е от профила на автора във "Фейсбук".


В петък вечер в много кратък интервал една от друга излязоха две не много радващи новини, свързани с развитието на ситуацията с новия коронавирус. Първата - че новият "британски" вариант е вече и в България беше напълно (и от доста време) очаквана. Втората - съобщения от изследователски екипи, сочещи възможна по-висока патогенност на новия вариант, беше по-скоро изненада. Тук ще коментирам идентификацията на новия вариант в България. В по-късна публикация се надявам да мога да кажа и няколко думи за съмненията, свързани с патогенността му.


Допреди десетина дни разрастването и по-високата заразност на новият вариант на коронавируса във Великобритания фигурираха в нашите медии главно като любопитна международна новина и той по-скоро не се разглеждаше като заплаха в България. Горе-долу оттогава при всяка възможност обръщам внимание върху реалността, че бързото разпространение на този по-заразен вариант на вируса във Великобритания директно ни засяга и че вероятността новият вариант да не се намира вече в България е близка до нула.
След изявленията на проф. Балтов за индикации в тази посока и "неуловимият" S сегмент в техните ПСР тестове от изминалата седмица и след дни на непотвърдена информация и очакване онзи ден референтната лаборатория в Националния център по заразни и паразитни белести вече официално оповести идентификацията на новия вариант в България у общо 8 заразени. Надявам се скоро да научим повече подробности, но докато чакаме, могат да се кажат някои неща.


Съобщение за осем заразени с новия вариант, без допълнителна информация за време, място, свързаност между случаите, история на пътуване и други фактори е много оскъдна информация за каквито и да било по-задълбочени заключения. Фактът, че за много кратко са открити цели 8 заразени с новия вариант на корона вируса (освен при малко вероятния случай тези 8 човека да са част от епидемичен клъстър), ясно говори, че този вариант вече има забележимо разпространение у нас.


Моето допускане е, че за да открият по-бързо новия вариант, колегите са търсели насочено сред заразени, скоро пристигнали от Обединеното кралство или техни близки. Ако това е така, то тези 8 случая не биха били директно приложими за изводи за разпространението на варианта в общото ни население. В този случай те биха били обаче показателни за инфекциозния "багаж", който пристига с пътниците от Обединеното кралство - нещо, което е напълно очаквано.


Новият вариант бе изолиран за пръв път във Великобритания през втората половина на септември миналата година. Оттогава ни делят точно 4 месеца, през които интензивните транспортни връзки и огромният пътникопоток между България и Великобритания не са търпели значителни ограничения.


На мнение съм, че новият вариант е внесен многократно през този период от октомври досега и в момента най-вероятно подмолно набира честота и преимущество спрямо другите циркулиращи варианти. Този най-вероятен многократен внос на варианта би довел до множество независими разрастващи се вирусни линии, пораждащи разклоняващи се епидемични процеси, а не само на една като старт на епидемията с този вариант. Това предполага по-бързо стартово нарастване на процента от заразени с него.


Поради постепенността на такова навлизане на новия вариант в България процесът ще е плавен и трудно уловим, но неминуемо ще доведе до постепенно нарастване на скоростта и динамиката в епидемичните процеси. Както и преди съм отбелязвал, поради по-лесното му предаване, дадено ниво на противоепидемични мерки, което е работело с досегашните варианти, може да не може адекватно да контролира новия. В случаите, когато има нарастване на броя на заразените, това нарастване може да се случва много по-бързо и стръмно от преди и да изисква по-бързи реакции от страна на институциите, ангажирани с контрола на епидемията у нас.


Това не е единственият нов вариант на коронавируса с неприятни клинични и епидемиологични характеристики. Други два варианта, идентифицирани единият за пръв път в Южна Африка а другият в Бразилия, щатът Амазонас, също се асоциират в различна степен с признаци за ускорено предаване или избягване на някои от антителата срещу стария вирус. Тези нови варианти също вече са установени в много страни по света и пристигането им в България е въпрос на време. Това най-вероятно няма да са последните нови фенотипни варианти на коронавируса, които ще възникнат.


Не след дълго адекватният ни и успешен отговор на промените в тази толкова динамична епидемия може в значителна степен да зависи от ориентацията ни кои точно варианти преобладават у нас, как те конкретно усложняват ситуацията и как техният конкретен генетичен низ си взаимодейства с антителата или ваксините. Държавата ни трябва в експедитивен порядък да инвестира в инфраструктура, кадри и експертиза, насочени към значително разширяване на капацитета за генетично проследяване в реално време на вирусните варианти, които циркулират в страната ни. Това трябва да се осъзнае като нововъзникващ приоритет в новата ситуация.


Великобритания има най-развитата система за генетично типизиране и проследяване на патогени в целия свят. Над 150 хилядите прочетени коронавирусни генома там са толкова, колкото тези във всички останали страни в света, взети заедно. Пионерската работа на Великобритания показа ясно важността на този подход, и все повече страни в света си взимат бележка и предприемат стъпки. Надявам се и ние да влезем в тази група.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Установено е, че ваксината на Pfizer не предпазва от мутациите в Бразилия и Южна Африка.

  Анатема на комунизма!
 2. 2 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4524 Любопитно

  Важното е ние какво мислим......

 3. 3 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Няма "британски" вариант на вируса, както ни убеждават, че няма и "китайски" и "ухански". От Китай се тръшкаха по корем докато издокарат уханския вирус "SARS-Cov-2", а болестта - "Covid-19", а от СЗО наблягаха многократно, че не трябва да има никаква географска връзка с вируса, сакън някой да не си помисли, че китайските им благодетели са отговорни за нещо. Моля този щам да си остане с благозвучното име "B.1.1.7", както препоръчват от СЗО.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonim440":

  Бразилският щам май е по-по-най-, за сега...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на Drusev
  Drusev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Вирусите постоянно мутират, с това проследяване постоянно ще откриват нови варианти и щамове и ще ни плашат "не се знае новият щам по-опасен ли е". Това нещо няма край.

 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Нещата са сериозни. А хората продължават да си пътуват... Откъде знам някой от Бразилия утре дали няма да е в България?

  Анатема на комунизма!
 7. 7 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1256 Гневно

  За да ни заключат по-бързо пак ли?

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  До коментар [#6] от "anonim440":

  Значи, ако сме нормална страна, този идващ от Бразилия се изолира в определени от държавата общежития или хотелски стаи, осигурени от държавата, и се карантинира за 14 дни, подобно на мерките в Австралия.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  Да. Но не знам в България в моментна какъв точно е редът.

  Анатема на комунизма!
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonim440":

  Не е такъв, все още, но може и да им просветне в следващите седмици, когато вече ще е късно.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  Пак добре! Нещата започват да вървят по научните релси. Уви, намесата на етиопеца и аверите му ни струваше цяла година.

 12. 12 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Хм, в началото на пандемията се говореше за различните щамове като нещо тривиално, проследявано само с цел наука и данни. По показател хоспитализации и смърт в доста региони работата се подобрява - дали от мерки, дали от естествения ход на вируса.

  И сега изведнъж пак се извади коз от ръкава, с който да се удължат мерките, че и да се подсилят - преди няколко месеца предвидих стабилно затваряне на граници. Точно както миналата година по това време си говорехме как Китай е диктатура и тук не може така да ни ограничават, след това - че затварянето на граници е ксенофобия и сега Щрак! затваряне масово на граници. Очаквам го в следващите 2-3 седмици. Велики пости 2021 ще има - тогава излизат всички демони, да мъчат хората. Дано на хората им дойде акъл.

 13. 13 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Без паника! Всички ще умрем!

 14. 14 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Който търси намира , а при К19 не "пациентите" а политиците търсят "болни" със съдействието на лекарите!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 15. 15 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Установено е, че ваксината на Pfizer не предпазва от мутациите в Бразилия и Южна Африка.
  —цитат от коментар 1 на anonim440


  Както и преболедувалите - в половината от случаите антителата не въздействат на тези вируси. Само че това са първоначални данни, ще трябват още изследвания за да се оцени ефективността на ваксините.
  Хубавото на инф.РНК ваксините е че бързо могат да се преправят за новопоявили се мутации.

 16. 16 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#3] от "Индиана":

  Много трудно ще ги запомним и различаваме с тези имена. Например вариант B.1.351 (501Y.V2) или B.1.1.248, а ще има и още. По лесно е да ги наричаме южноафриканския, бразилския, както и британския (аз го наричам английския) - B1.1.7. Не трябва да е обидно за гражданите на съответните държави.

 17. 17 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Пак добре! Нещата започват да вървят по научните релси.
  —цитат от коментар 11 на ivanpopov


  Тез учЕни дето ти се привиждат до един са съвипускници на проф. Витанов.

 18. 18 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#5] от "Drusev":
  Не само мутират ами и "учените" изобщо познават много под 1% от видовото, видовото, не щамове и мутации, изобщо.
  Нека си ги изучават - това им е работата - но да ни оставят нас на мира.
  Вече става ясно, че нещата с короната отиват към ситуацията "проблем 2000" в компютрите - демек едно голямо НИЩО и с много паника заради която светът тогава наби около 400 млрд доара за тоя дето духа.
  Логиката и разсъжденита на автора са умилително наивни, ако не го прави умишлено с цел манипулация.
  То няма смисъл от аргументация ....

 19. 19 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1454 Весело

  Поредната статия-плашилка от поредното плашило ... :-)

  Старите плашила взеха да се окарикатуряват. Трябват нови ... :-)

 20. 20 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Кой нормален го интересуват тези шментикапели вече...само хипохондриите изплискаха легена, обаче мисирите -джурналя услужливо им наливат малсълце в огъня...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK