"Новини с добавена стойност": Атоми, енергия, любов

"Гледам примерно двореца на Путин тия дни. То нещо страшно, разкош небивал. И се ядосвам, че нашия го изядоха за някакви дребни пари по нощното шкафче, дето не са и негови, ами на Мата Хари."

© неизвестен

"Гледам примерно двореца на Путин тия дни. То нещо страшно, разкош небивал. И се ядосвам, че нашия го изядоха за някакви дребни пари по нощното шкафче, дето не са и негови, ами на Мата Хари.""Дневник" препубликува рубриката "Новини с добавена стойност" на Иво Балев от в. "Сега" в предаването на БНР през уикенда - "Политически некоректно". Можете да чуете текста му в звуковия файл.


Здраве и енергия желаем, драги слушатели, за всички по много, докато светнем като крушки и като разцъфтели магарешки бодили.


Започват "Новините с добавена стойност", един термоядрен бюлетин на вълните на мъдростта.
Слава Богу, оправихме се в Щатите с мирното предаване на властта. 25 хиляди войничета се търкаляха из Капитолия, но с тия млади въоръжени мъже не допуснахме да се опорочи мирната процедура.


И така, с олекнала душа обръщаме поглед към нашето общество, където също се случват поучителни и знаменателни събития.


Да започнем с малък пример от личния живот и ще направим един плавен преход от частното към общото и техния синтез. Да не се бърка с термоядрения синтез!


Няма да повярвате, една манекенка тия дни ми разправя:


Г-н Балев, аз съм голяма ваша почитателка и мечтателка за мир по целия свят. Позволете ми, Г-н Балев, да ви излекувам със силата на любовта!


Това звучи много хубаво, отговорих аз, но всъщност никак не ми е необходимо, тъй като съм в прекрасно общо състояние. Здрав дух в здраво тяло с единен граждански номер. Занимавам се редовно с колоездене, ядрена енергетика, благородни каузи и класическа литература. Казано откровено, нямам никакви оплаквания.


Обаче манекенката си имаше нейна концепция и продължи да ме убеждава.


Г-н Балев, каза ми тя, радвам се, че сте здрав, ала не пречи да проведем и една малка профилактика с повелите на любовта! Викам - готово! Ще си говорим значи за исполинството на духа, за чистотата на помислите, за магията на словото - и ще настръхваме толкова силно, че ще прогоним всякакви болести и страдания още по-надалеч! Ще водим душеспасителни беседи, нали така?


Нещо такова - отговори уклончиво тя. - Във всеки случай не продавам хапчета и не ви подработвам с медиите си!


По принцип, драги слушатели, съм си малко мнителен към манекенките, защото много от тях под миловидната външност крият хищнически инстинкти. Искат пари, слава и лекомислен живот. Аз пари и слава не раздавам, но ми се е случвало като по-млад да ме излъжат и да ме въвлекат в разни лекомислия!


Обаче аз не съм такъв! Не ме търсете при Мата Хари, търсете ме при Махатма Ганди. Затова имам леки резерви към манекенките и психоложките, но се боря с моята мнителност, защото знам, че външният вид не определя човека. И когато зяпам психоложки или манекенки, аз преди всичко съзерцавам тяхната вътрешна красота. Но какво да направя, парил съм се и неволно ги подозирам тия прекрасни жени.


Иначе съм доверчив.


Като похвалят някое хапче по телевизора, тичам да си го купя за всеки случай, макар че съм здрав, както се похвалих. Не ги пия хапчетата, ама си ги държа, то не се знае! Оня ден си напазарувах от ветеринарната аптека някакво много хубаво хапче за краста и коронавирус. За всеки случай! Дано не е потрябвало за някое хайванче с краста, че без да искам, изкупих всичките налични количества.


По енергийните въпроси също проявявам изключително доверие, което признавам, че стига до безкритичност.


Като ми кажат - местим светите ядрени мощи от Белене в Козлодуй - аз това го приемам за истина чиста и свята като републиката ни!


Не си спомням да са ме лъгали нещо за "Белене".


Като кажат: "Наливаме толкова и толкова милиарда" - наливат ги и още как. Наливат ги като основите на град Димитровград, за които е писал разни рими поетът с ватенката.


Като ми кажат: "Това е гьол", виждам гьол и се ядосвам заедно с министър-председателя.


Като ми кажат: "Продаваме реакторите на Иран, че много пари закопахме", хвърлям капа и се радвам като Тръмп, когато унищожиха с дрон оня ирански генерал.


Като ми кажат: "Идват китайци, корейци, американци, почват да строят всеки момент" - аз си представям със силата на въображението си техния трудов подвиг.


Аз хубаво си представям, обаче те не идват. Много са несериозни!


И пак започвам да се ядосвам заедно с министър-председателя. Това се нарича емпатия - когато от съчувствие почваш да вибрираш на същите честоти с някой друг.


Когато г-н Борисов се ядоса, аз като него усещам силата на самодържавния гняв.


Гледам примерно двореца на Путин тия дни. То нещо страшно, разкош небивал. И се ядосвам, че нашия го изядоха за някакви дребни пари по нощното шкафче, дето не са и негови, ами на Мата Хари.


Тая вероломна жена Мата Хари въвлече министър-председателя ни в такава лекомислена игра, че просто треперя от гняв и ми иде да хвърля 5-6 милиона по някоя фирма за пътно строителство. Ама да ги счупя от бой с пачки! Бой, бой, бой по тия строители, дето укрепват срутищата, а те падат и разтрисат стабилността. Такъв строител да го хванеш и да му подпалиш дупето с един хубав пердах. Ама с пачки. Бой без пачки е нищо, все едно с перце ги галиш.


Така че аз съм доверчив и емпатичен тип.


И сега се връщаме при манекенката, за която ви говоря от самото начало, и която малко подозирах, че ми играе на Мата Хари, за да ме завлече във водовъртежа на лекомислието.


Манекенката ми каза така:


Хайде, Г-н Балев, да се повозим на Третия лъч на метрото. Да си направим една романтична разходка с тази най-нова придобивка на софиянци и гости на столицата.


Викам си - ето една сериозна манекенка, която не се интересува от схеми и лекомислие. Ще има да си говорим за спасението на душата и разните му там благодушия.


Качихме се ние с манекенката в метрото, настанихме се в мотрисата и се заприказвахме на тия теми. Ама то морал, то нравствена красота, то чудо! Тъкмо се потопихме до шия в туршията на мъдростта, изведнъж нещо се разтресе, чу се грохот все едно срутище тръгва за Рилския манастир.


И в тоя грохот се чу един познат глас: ХОДИ ПЕШ БЕ! МЕТРОТО Е В РЕМОНТ.


Айде, викам си, пак ще се ядосваме с министър-председателя за глупости! Кога го открихме Третия лъч, кога пропадна вдън земя!


Манекенката и тя се разстрои, видях че моралните сили я напускат и всеки момент ще ми посегне, за да пребори посттравматичния стрес.


Тая, викам си, няма да я бъде, няма заради едно пропаднало метро да пропадам и аз морално!


И като побягнах презглава - чак до радиото спрях и потърсих морална подкрепа от колегите.


Те ми съчувстваха много и ме подкрепиха всячески, успокоиха ме, че и на тях са им посягали манекенки, ама щом се е разминало, здраве да е, то било малкият дявол!


Но все още треперя, като да съм цопнал в някой гьол посред зима, докато чакам да построят атомен реактор.


Не са малко моралните изпитания на нашето време, скъпи съучастници, но заедно ще ги преодолеем. Вие и аз.


А аз съм Г-н Балев от вестник "Сега", медията на свободните хора. Сега влизаме в режим "дочуване" - и нека пеят жабите във гьола за атоми, енергия, любов.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  Много силна сатира. За тези които могат да схванат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 901 Любопитно

  Днес е Ден на Българското радио! Поздрави за екипите на БНР и "Христо Ботев", които са едни от малкото останали професионални екипи за водене на радиопрограми у нас!

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Аз все се опитвам да си представя КОЛКО е била претъпкана касата, та да опре и до чекмеджетата !!!

 4. 4 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Съспенс. К’во стана с манекенката? Ако бях аз, нямаше да удържа. Ангелите ми не са културисти.

 5. 5 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Аз все се опитвам да си представя КОЛКО е била претъпкана касата, та да опре и до чекмеджетата !!!
  —цитат от коментар 3 на 442


  Борисов си призна, че снимките са от времето преди изборите за евродепутати. Парите са извън касата, защото Тиквата е плащала на „агитаторите“.


  До коментар [#3] от "442":

 6. 6 Профил на red4ever
  red4ever
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Не знам защо ама всеки път като видя и чуя Баце и се го определям като Рачко Пръдлето.Може би защото и двамата живеят за едната чест.

  Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече!
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  Ей! Имало и добри журналисти! С чувство за хумор! Хареса ми.

 8. 8 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2482 Разстроено

  Ей не се научихте бе разни писачи мазачи и лизачи.
  За простите просто на простите просто.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2547 Весело

  Това, което Боекоо построи, само той моЕ да го ремонтира...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Когато самоцелно се напъваш да се правиш на "интересен" се получава....това...!

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3225 Весело

  ,, Светите ядрени мощи ще ги местим от Беляне в Козлодуй " Жестоко ! Ако има попове и литийно ществие начело с бай Х ,ще бъде чудесно начало на кампанията !

 12. 12 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Силна сатира с пръст върху възпалените места.
  Честит празник на журналистите от радиото. Редовно слушам “Хоризонт” и с някои изключения мога да кажа, че заслужават респект за професионализма

 13. 13 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1227 Весело

  Лелееее! Колко оригинално! Четеш и чуваш на Полина подкаста.
  Не съм против сатирата като журналистически похват, но тя изисква две неща: да бъде в умерена доза и да се пише от талантлив журналист. Когато всеки "анализ" е "сатира" това показва липса на умереност. За таланта няма да говоря. В старите вестници един човек е писал фейлетони и сатири... в наши дни всеки "джурналист" се прави и на сатирик.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 14. 14 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Не хваща дикиш. Активните мероприятия не вървят.

  dame
 15. 15 Профил на sturmgewehr
  sturmgewehr
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Браво, господин Балев! Невероятен стил,уникално остроумие.Толкова изящно,толкова оригинално....заслужавате всеки лев,който държавата ви плаща.Само една мъничка забележка- вече сме 2021-а,а не 1990-а !

 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2664 Весело

  ,,Като похвалят някое хапче по телевизора, тичам да си го купя за всеки случай, макар че съм здрав, както се похвалих. Не ги пия хапчетата, ама си ги държа, то не се знае! Оня ден си напазарувах от ветеринарната аптека някакво много хубаво хапче за краста и коронавирус. За всеки случай! Дано не е потрябвало за някое хайванче с краста, че без да искам, изкупих всичките налични количества”

  🤣🤣🤣🤣🤣🤣.

 17. 17 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  По-добро от предишните 10.
  Или пък аз съм свалил гарда, не знам.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1227 Весело

  До коментар [#2] от "save_knforest":
  Внимавай, да не се окажеш част от "хунтата"... Нали тя всичко е привзела... Или е пропеснала НАЦИОНАЛНОТО радио :) Явно Борисов и като диктатор е мека Мара :)))
  Ох, развесели ме.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3225 Весело

  Браво, господин Балев! Невероятен стил,уникално остроумие.Толкова изящно,толкова оригинално....заслужавате всеки лев,който държавата ви плаща.Само една мъничка забележка- вече сме 2021-а,а не 1990-а !
  —цитат от коментар 15 на sturmgewehr


  Като гледам соц. реализма на герб .май се вртщаме към 50-те. Вождът строи !

 21. 21 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално
 22. 22 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5086 Неутрално

  Да се пише срещу ГЕРБ, Борисов и правителството е банално и лесно. Няма да пострадаш, дежурните клакьори са винаги на линия да ръкопляскат. Дали ще доживеем подобна сатира и по адрес на Фигуранта? Едва ли. Там смелите и острумни журналисти не смеят да пипат.

  Gunter glieben glauchen globen
 23. 23 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Като гледам, няма новини. Има стандартната критика към боко, а добавената стойност, в частност че г-н Балев е здрав, морален и му налитат манекенки, едва ли интересува някого.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 24. 24 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Просто не мога да разбера какво толкова сме съгрешили, Господи, та ни наказват с несръчната, изнемощяла бозава цапаница на менталното гуру Балев? Развалил ми се е гъделичкатора, иначе можеше и да се позасмея!

 25. 25 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Астрологът на Борисов: “За бутика в Барселона питайте главния архитект на София Здравко Здравков”
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159650435871189
  Евродепутати пак питат Гешев докъде стигна #Барселонагейт, а кръгът на заподозрените се разшири с главния архитект на София Здравко Здравков, чиято любовница придобила бутика на "Мис Бикини"...

 26. 26 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Заведенията, на които Борисов се караше преди дни, че не били кандидатствали за помощи, не могат да се вредят от такива с коронасубсидии по няколко програми
  https://bird.bg/ludogorets-corona/
  Домусчиев с коронасубсидии и по програмата за оборотен капитал от НАП

 27. 27 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  След като обиколи всички световни лидери /на сън/, сега говори и с някаква измислена манекенка. И разбира се всички са против Боко, Гешев и техните неразумни действия, а другарят като някакъв вселенски ум ги осмива и критикува. Нещо по-тъпо и инфантилно едва ли може да измисли и селският идиот от Горно Нанадолнище. Дори за червен дебил е твърде примитивно. За клакьорите от хора на глупците е нещо върховно. Тази малоумна предизборна помия ще се пуска до изборите. После - ще видим.

 28. 28 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Да се пише срещу ГЕРБ, Борисов и правителството е банално и лесно. Няма да пострадаш, дежурните клакьори са винаги на линия да ръкопляскат. Дали ще доживеем подобна сатира и по адрес на Фигуранта? Едва ли. Там смелите и острумни журналисти не смеят да пипат.
  —цитат от коментар 22 на Alarmstufe: Rot  До коментар [#22] от "Alarmstufe: Rot":
  Ето ти възможност да блеснеш. Опровергай писаното от г-н Балев "срещу ГЕРП и Б.Х." и Шехерезадата ще те позлати

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 29. 29 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#6] от "red4ever":
  Не се смей на Рачко Пръдлето, щото той е родоначалник на българския пролетариат. Пък ти си Вечно червен - значи нищо чудно пра дядо ти да е същия тоя Рачко.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 30. 30 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Ако не си първи, ще те накажат ли от предизборния щаб?

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  До коментар [#15] от "sturmgewehr":

  Сбъркали сте, държавата не му плаща, то си личи. И...много ми хареса написаното.

 32. 32 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#31] от "Роси":

  @Роси, знаем, че си доста семпличка, ненагледна, така че не се изтрепвай ката ден да ни го демонстрираш, ако обичаш!

 33. 33 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1129 Весело

  До коментар [#15] от "sturmgewehr":Сбъркали сте, държавата не му плаща, то си личи. И...много ми хареса написаното.
  —цитат от коментар 31 на Роси


  Разбира се. Плащат му данъкоплатците, които издържат БНР.

 34. 34 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5086 Неутрално

  До коментар [#28] от "Чарли Мишкин":

  Пример за банален тролски коментар, в който се напада лично врага, а не се защитава тезата на автора . Всеки, който не припада от възторг от така наречената смешка, е платен, сестра му е еди каква си и т. н. Как пък не измислихте нещо оригинално.

  Gunter glieben glauchen globen
 35. 35 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1090 Весело

  Слаби са ви асоциациите, момчета и момичета от форума. Аз пък си представих гърнето, натоварено на шлеп, а шлепа го тегли една жипката, управлявана от главния кормчия....

  73! Go Go
 36. 36 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote]Като ми кажат - местим светите ядрени мощи от Белене в Козлодуй - аз това го приемам за истина чиста и свята като републиката ни![/quote]

  +++++++:-))

 37. 37 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Да се пише срещу ГЕРБ, Борисов и правителството е банално и лесно. Няма да пострадаш, дежурните клакьори са винаги на линия да ръкопляскат. Дали ще доживеем подобна сатира и по адрес на Фигуранта? Едва ли. Там смелите и острумни журналисти не смеят да пипат.
  —цитат от коментар 22 на Alarmstufe: Rot


  Глупости! Срещу фигуранта е цялата машина на изпълнителната власт и Баш Башията и най-виден (пишман)"мъжкар" :)
  Тъй че няма нужда да се включват и журналисти. Тия , на които им плащаме най-много от данъците си ще свършат работата :)

 38. 38 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Да се пише срещу ГЕРБ, Борисов и правителството е банално и лесно. Няма да пострадаш, дежурните клакьори са винаги на линия да ръкопляскат. Дали ще доживеем подобна сатира и по адрес на Фигуранта? Едва ли. Там смелите и острумни журналисти не смеят да пипат.
  —цитат от коментар 22 на Alarmstufe: Rot


  Глупости! Срещу фигуранта е цялата машина на изпълнителната власт и Баш Башията и най-виден (пишман)"мъжкар" :)
  Тъй че няма нужда да се включват и журналисти. Тия , на които им плащаме най-много от данъците си ще свършат работата :)

 39. 39 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  До коментар [#26] от "Наблюдател":

  Изчетох текста на Иво Балев с удоволствие, стилът му се доближава до този на Тони Филипов.
  За съжаление, не е за усмивки наглостта, с която от КФН са си раздали 1 206 516 лв бонуси за 2020 г.:
  https://www.facebook.com/gdboec/posts/1774642899370685/
  Ще провери ли някой на какво основание е това безумно разхищение на парите на данъкоплатците?
  Браво на "БОЕЦ"!

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 40. 40 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#34] от "Alarmstufe: Rot":

  Опитал си се да ме обидиш, но пропускаш най-важното - аз не пиша под всяка една статия в защита на "моите хора", а само те репликирам за начина по който си коментирал статията и за новините които се проявяват с "добавена стойност". така, че кой е трол?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 41. 41 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#40] от "Чарли Мишкин":

  Не. Ти само поддържаш дебилните лъжи на този червен смотаняк.

 42. 42 Профил на riemann
  riemann
  Рейтинг: 140 Неутрално

  Сатира може, ама не мойте с хумор г-н Балев. Хумор си имаме в повече - преди години в Америка законът още бил далече и когато се появявали бандити, местните грабвали пушки и провесвали бандюгите на първото дърво или им пробивали още няколко дупки. При нас се появиха мутри и ние вместо да грабнем камъни и дърве, взехме да измисляме вицове за тях. Хумористи сме сэр !

  noblesse oblige
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK