Балчик в страната на чудесата

Ваксините и 5G мрежите се превръщат в централни чудовища на нашия живот.

© Цветелина Николаева

Ваксините и 5G мрежите се превръщат в централни чудовища на нашия живот.Имаше времена, в които националната гордост от миналото се центрираше около Възраждането, амбициозната мечта за писменост, образование и култура и споделената ценност на търсенето на знание и развитие през неговите пътища. Любовта към познанието и науката бе представяна като онази тясна пътека на национална възможност, която не зависи от политическото, от ограничеността на регионалната специфика, от подмятането на "Великите сили". Живеехме с разказа за тях като непреходна опора на нацията, историческа гаранция за бъдещето ни.


Тя обаче така и не се трансформира в реален гръбнак на политическа стратегия и решения, в инструмент за стопанско развитие. Образованието и науката не просто не получиха подобна роля, те бяха постепенно избутани, обезценени културно и неразвити институционално. Глутниците от агресивни и все по-прости политически хиени не само нямаха място за тях, тяхното присъствие единствено усилваше контрастите. Беше въпрос на време да се появят подходящите обслужващи културни субпродукти.


Тази тематика попадна в полето на избуялия през последните години поп национализъм. Подценяван елемент в него е генерирането на специфична "теория на познанието", която е фолклористка и стъпва върху "народната мъдрост", легенди и митове, усета на традиционното за нещата. Бабешките рецептурници не просто носят историческо познание, а се превръщат в легитимни координатни системи за третиране на болежки, организиране на поведение и отговор на предизвикателства.
До всичко това стои хаотичната палитра от непоклатими езически убеждения и чалгизацията на религиозното. Социалната реалност може да се насочва с хвърляне на захар върху магистралата, за да спрат катастрофите. Здравната реалност може да се направлява от множеството отвари. Ако към всичко това добавим очевидни процеси като срив в институционалното доверие, затъване в когнитивното блато на социалните медии, избуяването на конспиративните теории и политическото побутване в тази посока от най-различни партии не е никаква изненада, че се озоваваме в ситуация, при която ваксините и 5G мрежите се превръщат в централни чудовища на нашия живот.


Балчик е в авангарда на великата битка срещу тях. Само преди няколко седмици, всички учители в основното училище "Св. Св. Кирил и Методий" отказаха да се ваксинират и бяха веднага последвани от повечето техни колеги от средното училище в село Оброчище. По думите на директорката на основното школо, мнението на преподавателите било категорично и тя веднага е уведомила регионалния инспекторат по образованието. Само преди няколко месеца, общината стана и първата, която наложи мораториум върху изграждането на 5G мрежи на нейна територия след подписка на 183 местни граждани.


Община Балчик стана първата, която наложи мораториум върху изграждането на 5G мрежи на нейна територия след подписка на 183 местни граждани.

© Анелия Николова

Община Балчик стана първата, която наложи мораториум върху изграждането на 5G мрежи на нейна територия след подписка на 183 местни граждани.


В началото на годината и Поморие бе застигнат от протести по същата тема след инсталирането на нови антени на покрива на местен хотел. Чуха се мнения, според които "няма специалист в световен мащаб, който да казва че 5G е хубаво нещо", а мнозина заявиха, че жилищата им ще се превърнат в "рентгенови кабинети". Мездра също наложи мораториум, а кметовете на Русе и Сандански заплашват с подобни мерки. Не е трудно да се предвиди, че тази вълна ще набира скорост и градовете с подобни подписки единствено ще се увеличават през идната година.


Разбира се, възможно е да погледнем на подобни случки просто като любопитни, куриозни културни странности. Много хора ги възприемат като пореден "много шум за нищо", който ще оттече тихомълком под ежедневния поток на събитията. Местни маргинали ще си поиграят на политическа значимост, ще регистрират мимолетни победи, но в крайна сметка ще отстъпят. Зад тях обаче отново стоят достатъчно важни и дългосрочно рискови механизми и процеси, които заслужават внимание отвъд чисто културната логика, която подпомогна подобни публични кампании.


Активността в Балчик е свързана с агресивната про-руска партия "Възраждане", която през последната година разделя политическото си внимание между правителството, новото поколение мрежи и Бил Гейтс с неговите пъклени планове за чипиране. Разследване на "Свободна Европа" за случващото се в Мездра разкри още по-интересна картина. Център на действията там е общински съветник от друга проруска партия, "Българска пролет", който не само събира една подписка, но и участва активно в генерирането на друга, този път сред монахини в Струпешкия манастир, "Св. Илия Пророк". Една от тях признава, че "експертизата" зад тяхната подписка е на бивш военен, който ги е посетил и обяснил колко вредна е тази технология за нервната система. Естествено, станало дума и за Истанбулската конвенция.


Описаната социално-политическа механика на ретранслация на подадените идеи и каузи от анти-западните среди е от доста нисък порядък, но и достатъчно продуктивна. Конфигурацията от анти-ваксърски и анти-5G теории е видима и на далеч по-високи политически и публични нива и присъства все по-широко в България. Нейните постижения са откриваеми в социологическите данни от последните седмици и месеци. Те са директно осъществяване на основна, обща политическа диспозиция на руската външна политика от поне десетилетие. Тя е насочена към множественото нарушаване на всякакви линии и процеси на развитие в западните общества и икономики. Отдавна лишена от способност да предлага убедителни идейни рамки, концепции и модели, нейната мотивация е да разрушава, пречи, блокира, забавя.


От руска гледна точка, тази нагласа има своето рационално основание. Тя се опитва да удържи изходно положение на остатъчен паритет и позиции с околния западен свят в ситуация на дългосрочни негативни динамики в нейното икономическо, социално и технологическо битие. По тази причина, блокирането, максималната нестабилност и загуба на посока се превръщат в единствена външнополитическа алтернатива за Москва.


Разбира се, както и в много други случаи, руската страна не полага особено усилие да прави това, което проповядва. Буквално седмици преди политическите анти-5G маневри из малките български градчета, водещата руска телекомуникационна компания, MTS, подписа договор за целия пакет от 5G продукти с китайската компания Huawei на стойност от 94 милиона долара. Нещо повече, през юли 2020 г. фирмата получава от руската държава първия лиценз за изграждане на всеобхватна 5G мрежа на територията на цялата страна с краен срок юли 2022 година.


Това решение пък е в изпълнение на споразумение между Русия и Китай, прието през 2019-та и имащо изричната задача да подпомогне руското развитие в тази технологична сфера и бързото навлизане на тези мрежи. Китайците имат вече почти 100 руски служители и 4 развойни центъра, а броят на заети от "Хуауей" се очаква да нарасне с още 100 до 2024 година. Част от дейностите се финансират от руски банки като "Сбербанк", чийто шеф пък е бивш министър на икономиката и търговията.


На практика, всички телекомуникационни компании там вече са надпреварват да купуват китайски 5G продукти и това не е случайно. Руските официални власти преди доста време взеха решение за реален старт на 5G мрежите в Москва още през 2022 година и сега предстои да приемат съответните необходими стандарти. Нещо повече, към 2024-та подобна инфраструктура трябва вече да съществува и работи във всички руски градове с над 300 000 жители.


Създаването на измислени светове и дилеми става все по-лесно по нашите земи. Възможните инструменти за тяхното генериране също се увеличават, от поп национализма до откровената продажност. Сривът на институции и авторитети допълнително отваря полета за непрестанно пласиране на всякакви щуротии, които подметнати в социалните медии моментално се превръщат в истерични и позиционни битки. Необратимо делегитимираното сегашно правителство пък просто се пързаля по течението на най-малкото съпротивление и бяга от разрешаването на всякакви проблеми.


Трудно е да се очертаят реалистични сценарии за излизане от подобна ситуация, сякаш условията на тази реалност са вече прекалено вкоренени. И докато хвърляме захар срещу катастрофите, цената на глупостта нараства. С всеки изминал ден.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Операция Голгота в действие, какво значат няколко хиляди жертви. Ковид-19 и 5G мрежи са чудесен катализатор за налагане на невежество и робство.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Лятото не ви пречеше Костя Копейкин, когато той и неговите евразийци мятаха камъни, яйца и домати!

 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Това е невежество, но и осъзнат или неосъзнат плах опит на обикновеното население да противоречи на утвръждаваните политически и медийни стереотипи. До това води организираната и по-опасната от мафията медийна и политическа смет, заливаща ни ежеминутно с непрекъсната тревожност от климапромени, вируси, червени и оранжеви кодове.

 5. 5 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Антените на мобилните оператори са опасни за здравето.

 6. 6 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2067 Любопитно

  Владимир Шопов

  Завършил Лондонското училище по икономика и политически науки. Специализирал в университетите в Оксфорд, Лондон, Калифорния, Пекин и в Ново училище за социални изследвания

  Колеги я го разчопкайте този някой който има информация.
  Що за училище мъчилище и това в Лондон.и като как тарикатски се завършва.
  Че нещо често взе да се среша?
  А за Оксфорд как мога да мина да пия кафе а накак си да излезе че мрът за мене.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Трудно смилаемо четиво за хора, според които глобализмът (свободното движение на стоки, капитали и работна ръка) е "ляв", а Калоферското хоро - "дясно"...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#5] от "moreee":

  И антените на колите, на телевизорите, на телефоните...и следите от самолети..., но най-опасни са глупаците.

 9. 9 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Култивираната простотия на тикви и калинки няма как да не доведе до подобни резултати из цялата страна.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 10. 10 Профил на BezDOM
  BezDOM
  Рейтинг: 104 Неутрално

  Та то се знае: Простотията не ходи по гората, а по хората.

  Не плащам данък обществено мнение
 11. 11 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Руските слуги в България ще плюят срещу 5G мрежите до момента когато руски подизпълнителни фирми чрез офшорки най-вероятно имат техническата възможност да инсталират 5G мрежи в България. Тогава ще замлъкнат и ще кажат "да здраствует! Вечна дружба!"

  Руснаците към момента просто нямат техническата възможност да участват в преминаването към 5G.

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Най-видимото обяснение е наличието на достатъчно голям брой прости хора и всеки, който е тръгнал да се занимава с политика, за да получи електорална тежест, започва да играе на тези струни - колко сме велики и как ни пречат глобализаторите и особено американците ( като че ли има някакви специални хора), Сорос и защо да забравяме евреите.
  И така хора като баце, шкембе войвода, а в близко бъдеще и като Слави и Мая, ще ни управляват.
  Да ни е честито!

 13. 13 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 878 Разстроено

  И така не разбрах Балчик каде се мамира ,във Фентазито на Авнора???Нерде Ямбол нерде Стамбул .

 14. 14 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Лятото не ви пречеше Костя Копейкин, когато той и неговите евразийци мятаха камъни, яйца и домати!
  —цитат от коментар 3 на Dankol


  Смятате, че човек или партия, са способни САМО на морално еднопосочни действия - ЛОШИ или ДОБРИ? Не смятате, сигурен съм, просто пишете манупулативно :-))

 15. 15 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#6] от "dedoliben":

  "Колеги я го разчопкайте този някой който има информация."

  Ако аз не мога да съм нивото на някой, що пък да не го сваля до моето, поне в съзнанието си. Типично
  Я сега ела в районното, като те разчетпакаме да те видим колко знаеш. Още по-типично по милицонерски

 16. 16 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#6] от "dedoliben":

  Дедо Либене,

  За Лондиниума питай Хаджи Генчо, той ги разбира ингилизите. А за Оксфорд е много лесно. Примерно, не ти харесва кахвето в лас Бургас и фащаш трена за къде трънско. Като запре тренът в Буенос Айтос се огледай дали надписът на покрива на консервната фабрика “25 по-бедни години” още е там и не слизай от трена. Като мине тренът и покрай аерогара Глумче (Ахмачево) гледай само на ляво да провериш дали барба Ганьос е сменил хвърчиплана Ан-2 с по-модерен. След още 5-6 километра тренът запира на гара Кеймбридж. Там слизаш и питаш дали все още в Оксфорд варят кахве от старата Бразилия...

  73! Go Go
 17. 17 Профил на mlo05388970
  mlo05388970
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Там най-много ревяха и против шистовия газ..

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  Когато ни управлява еднокнижник с червен конец на ръката и внимава за ретрограден Меркурий ,това е нормалко.

 19. 19 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Антените на мобилните оператори са опасни за здравето.
  —цитат от коментар 5 на moreee  А преди референдума за Брекзит, емисари обясняваха на ингилизите, че на острова могат да се съберат много емигранти и от тежестта им, островът просто да потъне ...
  Това е още по-опасно от антените, защото, докато те са опасни за здравето на българина, то потъването на ингилизите си е направо убийствен, рийш’ли .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 20. 20 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Ако подобни неща се бяха случили в Австрия, Германия или още по-добре в САЩ, щяхме да възхваляваме тяхната демокрация, но понеже се случват у нас, това е повод за подигравки.

 21. 21 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Хубава страна с опростял народ. Невежите ги има във всички партии, ама даскали да
  се проявяват като приспиватели... Неам думи.

 22. 22 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#20] от "Лео":


  Ако подобни неща се бяха случили в Австрия, Германия или още по-добре в САЩ, щяхме да възхваляваме тяхната демокрация, но понеже се случват у нас, това е повод за подигравки.
  —цитат от коментар 20 на Лео


  Подобни неща са се случвали в най-старата действаща демокрация в момента, т.е. в Англия...там са били много против парните локомотиви. И тези, дето са били против, са били обект на подигравки...

 23. 23 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Антените на мобилните оператори са опасни за здравето.
  —цитат от коментар 5 на moreee


  Един път да съм съгласна с Вас!

  А китайците загубиха битката с Мъск

 24. 24 Профил на gql35564103
  gql35564103
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Принципно съм съгласен със позицията на автора и я споделям напълно, просто не разбирам защо е необходимо да пресилва фактите и да ги превръща в лъжа, така позицията която аз заемам става компрометирана. Като аргумент ще посоча, че кмета на Русе никого не е плашил, че ще забранява 5жито, подаде запитване към операторите дали има поставени клетки. Може политически да е ляво насочено момчето, но поне е интелигентно и образовано. Иначе руската пропаганда е широко разпространена по тези ширини, за справка специалистът ветеринар Пламен Пасков, който твърдеше, че световната конспирация е такава, че Тръмп ще остане президент... Но шамар да е, руски да е!

 25. 25 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz73":

  е те не са ретланслатори...
  И за да свалим тона на професионално ниво ...
  Парадайз електрик Пловдив излиза с месечен бюлетин и редовно "разчепква" този въпрос.
  Мисля, че и в Linkedin може да намерите професионален отговор на поблема.
  И, да, 5G е опасна

 26. 26 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lazarus":

  Само, че не е невежество.
  За останалото съм съгласна

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  "Само преди няколко седмици, всички учители в основното училище "Св. Св. Кирил и Методий" отказаха да се ваксинират."
  " Само преди няколко месеца, общината стана и първата, която наложи мораториум върху изграждането на 5G мрежи на нейна територия"
  Че то, ако не бяхме толкова прости и ограничени, щяхме ли да изберем такива прости да ни управляват.

 28. 28 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#19] от "niksan1":

  Антените на мобилните оператори наистина вредят на здравето. Това, че сме ги приели и си живеем покрай тях, за да може по всяко време да си ръчкаме телефона, не отменя простия факт, че не са безвредни. Пък ти може да се забавляваш колкото си искаш. Между другото и Wi-fi също влияе на хората.

 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Весело

  Пичове, нема се плашите! У дома имам една ламба X-ray и като я включа за 30 минути, нито 5G нито Корона вируси има в разиус 50 метра. Лекува всичко!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 740 Разстроено

  "От руска гледна точка, тази нагласа има своето рационално основание. Тя се опитва да удържи изходно положение на остатъчен паритет и позиции с околния западен свят в ситуация на дългосрочни негативни динамики в нейното икономическо, социално и технологическо битие. По тази причина, блокирането, максималната нестабилност и загуба на посока се превръщат в единствена външнополитическа алтернатива за Москва."

  От това по-ясно не може да се каже. Руските интервенции са тумор за развитието на всяко едно общество.

 31. 31 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Целта на руските служби е паника и противопоставяне на обществата... Пример, 1/ 90% от природния газ в Русия , /има шистов произход/ , добива се добива чрез хидравличен фракинг, което не пречи протестите срещу шистовия газ да се оглавяват от проруски организации... Пример2/ Преди няколко дни Путин обяви че до 4 месеца ще ваксинират половината от населението, което не пречи внушеният срещу ваксините унас да се оглавяват от /про/ руски организации... 5джи е Пример 3 / ...

 32. 32 Профил на xeb1000
  xeb1000
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Целта на руските служби е паника и противопоставяне на обществата... Пример, 1/ 90% от природния газ в Русия , /има шистов произход/ , добива се добива чрез хидравличен фракинг, което не пречи протестите срещу шистовия газ да се оглавяват от проруски организации... Пример2/ Преди няколко дни Путин обяви че до 4 месеца ще ваксинират половината от населението, което не пречи внушеният срещу ваксините унас да се оглавяват от /про/ руски организации... 5джи е Пример 3 / ...
  —цитат от коментар 31 на fkm26555709


  Дневник са ти опържили мозъка , ако се замислиш критично и логично, ще си отговориш сам , освен ако с Dankol не сте на една хранилка .

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3671 Весело

  Невежеството е тежко!

  klimentm
 34. 34 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Владо, проблемът е достатъчно сериозен, за да използваш иронията и са сарказма, като основно изразно средство на изложението и обосновката си. Считай, че не си спечелил кметовете и жителите на малките населени места за тезата си.

 35. 35 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  4 G работи на 1800 MHz , 5 G ще работи на 3000 MHz. Е къде е страшното? Ама конкретно!

  agent
 36. 36 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 614 Неутрално

  4 G работи на 1800 MHz , 5 G ще работи на 3000 MHz. Е къде е страшното? Ама конкретно!
  —цитат от коментар 35 на Ronald Reagan


  По-сериозно по темата!
  „50 минути на ден мобилен телефон, води до ранна деменция и други... .“

  За влиянието на високо честотните излъчвания на мобилните комуникации върху човешкото здраве.

  Според NIH - www.nih.gov , the largest biomedical research agency in the world, part of the U.S. Department of Health and Human Services.

  "International Commission of Non Ionization Radiation Protection (ICNIRP) reports showed the people who spend more than 50 minutes a day using a cell phone could have early dementia or other thermal damage due to the burning of glucose in the brain."

  По-подробно по темата!
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4930268/ 37. 37 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  50 минути на телефона, но как: разговори, СМС, в джоба? Освен това 50 минути са близо час. А това всеки ден ли трябва да се случва или веднъж седмично, за да попаднеш в рисковата група? Да продължавам ли с въпросите? Не се излагайте, някакъв написал "може и да" и сега: юруш на маслинити :) ! Айде малко по-сериозно , а!
  Написаното от тебе е типична фалшива новина!

  agent
 38. 38 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Това е невежество, но и осъзнат или неосъзнат плах опит на обикновеното население да противоречи на утвръждаваните политически и медийни стереотипи. До това води организираната и по-опасната от мафията медийна и политическа смет, заливаща ни ежеминутно с непрекъсната тревожност от климапромени, вируси, червени и оранжеви кодове.
  —цитат от коментар 4 на Lazarus


  Не съвсем. Невежество е да приемаш наготово каквото ти кажат. Примерно: Няма проблем да те пооблъчим малко с една хубава антенка. Няма проблем да ти боцнем едно хубаво нещо, дето още не сме сигурни как действа, ама какво толкова. И още , и още ...
  Като е толкова хубаво, нека шефовете на телекомите да си инсталират в хола по една антена с колкото си искат джи-та и да поставят една уебкамера на живо. И изобретателите на вълшебните еликсири да си боцнат по един публично.
  Да, ама нещо ги спира. Сигурно невежеството.

  master
 39. 39 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 614 Неутрално

  50 минути на телефона, но как: разговори, СМС, в джоба? Освен това 50 минути са близо час. А това всеки ден ли трябва да се случва или веднъж седмично, за да попаднеш в рисковата група? Да продължавам ли с въпросите? Не се излагайте, някакъв написал "може и да" и сега: юруш на маслинити :) ! Айде малко по-сериозно , а!Написаното от тебе е типична фалшива новина!
  —цитат от коментар 37 на Ronald Reagan  50 минути на телефона, но как: разговори, СМС, в джоба? Освен това 50 минути са близо час. А това всеки ден ли трябва да се случва или веднъж седмично, за да попаднеш в рисковата група? Да продължавам ли с въпросите? Не се излагайте, някакъв написал "може и да" и сега: юруш на маслинити :) ! Айде малко по-сериозно , а!Написаното от тебе е типична фалшива новина!
  —цитат от коментар 37 на Ronald Reagan


  Ало, Рейгън , неграмотнико, аз пък се обърках, че знаеш английски! Информацията е от здравното министерство на САЩ, виж сайта е правителствен www.nih.gov :
  The National Institutes of Health (NIH), a part of the U.S. Department of Health and Human Services, is the nation’s medical research agency — making important discoveries that improve health and save lives.

 40. 40 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Да си пропуснал часовете по физика в училището не е укоримо, но да си неграмотен е страшно 😊! Изобщо не си губя времето да чета нещо, което не предлага никакви научни доказателства в 1000 страници. Пък било то и министерство на държава!

  agent
 41. 41 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1879 Любопитно

  Ако подобни неща се бяха случили в Австрия, Германия или още по-добре в САЩ, щяхме да възхваляваме тяхната демокрация, но понеже се случват у нас, това е повод за подигравки.
  —цитат от коментар 20 на Лео


  Всъщност сме си демократични — гласуват си забрана за антени, и нямат антени. Е, също така, съвсем демократично си получават и забавянето свързано с липсата на модерните технологии и после се почва реването как "столицата и още два-три големи града източват кръвта на държавата" и че друг им е виновен за западането...
  Та имаме си демокрация в България, просто не осъзнаваме, че решенията вървят с последиците, били те и негативни.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 42. 42 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1879 Любопитно

  [quote#38:"gigabyte"][/quote]

  Що, шефа на АЕЦ си има едно малко ядрено генераторче в хола ли? Шефа на някоя автомобилна фирма си има едно дизелче в хола? Гейт вече си фрасна първата ваксина, хем човека има милиарди за губене ако стане гаф с ваксината. Евреите в ИЗраел отдавна минаха 1млн. ваксинирани и скоро ще добутат до 2млн. на 9млн. население. Дори от България отива в ИЗраел да се ваксинират, щото тука се мотаме... Ма те са тъпи та вдлъбнати, зарад туй, пък ти и учителите от Балчик сте най-умните на планетата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 43. 43 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Да си пропуснал часовете по физика в училището не е укоримо, но да си неграмотен е страшно 😊! Изобщо не си губя времето да чета нещо, което не предлага никакви научни доказателства в 1000 страници. Пък било то и министерство на държава!
  —цитат от коментар 40 на Ronald Reagan


  Твоята "наука" явно е останала в основното училище!
  www.nih.gov , the largest biomedical research agency in the world
  Това е най-голямата изследователска агенция в света.
  Ти казваш, такова животно нема, фейк новина.
  Дигитализацията зумира простотията.

 44. 44 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Да си пропуснал часовете по физика в училището не е укоримо, но да си неграмотен е страшно 😊! Изобщо не си губя времето да чета нещо, което не предлага никакви научни доказателства в 1000 страници. Пък било то и министерство на държава!
  —цитат от коментар 40 на Ronald Reagan


  Твоята "наука" явно е останала в основното училище!
  www.nih.gov , the largest biomedical research agency in the world
  Това е най-голямата изследователска агенция в света.
  Ти казваш, такова животно нема, фейк новина.
  Дигитализацията зумира простотията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK