По-смъртоносен ли е новият вариант на коронавируса във Великобритания

"Наличните резултати будят загриженост и означават, че трябва да следим много от близко патогенността му."

© Георги Кожухаров

"Наличните резултати будят загриженост и означават, че трябва да следим много от близко патогенността му."Текстът е от профила на автора във "Фейсбук" и е продължение на анализа му за необходимостта от спешно генетично проследяване на вирусните варианти у нас заради новите щамове на Ковид-19.


Както продължение на вчерашната ми публикация тук за новопотвърдените първи случаи на новият вариант на коронавируса в България, сега - кратък коментар на значението и важността на новината от края на миналата седмица за възможната му по-висока патогенност. На този етап като първоначална реакция могат да се кажат няколко неща.


Министър-председателят Борис Джонсън и и главният научен съветник на правителството Патрик Валънс основават изказванията си от петък вечер на становището на Консултативната група за новозараждащи се заплахи от респираторни вируси към британското правителство. Въпросната консултативната група, която е съставена от експерти по епидемиология, вирусология, имунология и респираторни инфекции и др., казва в доклада си че има "реалистична възможност инфекциите с новият коронавирус вариант да са свързани с по-висок риск от смърт" и се обединява около оценка че новият вариант може да е с около 30% по-патогенен от досегашния.
Тази оценка на риска почива на резултати от модели на три различни научни групи от три различни институции в Обединеното кралство. На първо четене, тези числа действително не изглеждат добре и будят загриженост. Евентуално нарастване на патогенността с 30% би било значително. Особено когато става дума за вирусен вариант, за който вече се знае че се разпространява с над 50% по-лесно от досега преобладавалите варианти на коронавируса. Резултатите дават и един допълнителен детейл.


Изглежда, че те показват че няма нарастване на риска за смърт на хората, постъпили в болница. Но новият вариант може да е в състояние да увеличи броя на хората, които са тежко болни и постъпват в болница, и по този начин да доведе до по-висока смъртност общо чрез "натискане" на бройките нагоре. Ако това е така, то това е отделен начин, по който новият вариант би довел до натоварване на здравната система, в допълнение към приноса на по-високата му заразност към това. Тежко претоварване на болниците е факт във Великобритания от седмици.


Фактът, че три независими научни екипа от различни университети, ползвайки всеки свой подход, са достигнали до близко припокриващи се оценки за размера на нарастването в патогенността, дава основание тези резултати да се разглеждат сериозно. Също така интервалите на доверие* на докладваните резултати са такива, че дават ниска вероятност новият вариант да не е по-патогенен от стария.


От друга страна, е важно да се отбележи, че по-думите на самите автори на моделите, тези оценки се основават върху недостатъчни данни, и още по-важно - върху небалансирани извадки от случаите. Последният факт сам по себе си би могъл да доведе до значително отклонение и ненадежност на тези резултати.


После, изразът "реалистична възможност" е формулировка, която се използва за комуникиране към обществото на тежестта на наличните доказателства от научни изследвания и риска в епидемиологията, и съответства на строго дефиниран количествен диапазон. Изразът се използва, когато вероятността нещо да е вярно е между 40% и 50%. Казано иначе, на този етап новината за по-висока патогенност е толкова несигурна, че се оценява от самите учени, провели изследването, и експертите в групата като по-вероятно да се опровергае, отколкото да се потвърди.


Тук за контекст трябва да се кажат още две неща. За този вариант вече имаме доказателства, че е способен да се предава по-бързо. Анализи показват, че с времето вирус, станал по-заразен, без да променя патогенността си, би причинил сумарно много повече смъртни случаи, от такъв, който е станал по-патогенен, без да увеличава заразността си. Иначе казано - в настоящия контекст повишаване на патогенността в такъв размер няма да допринесе много за по-нататъчно влошаване една ситуация, която вече е лоша. Второто е по-позитивно. Поради драматично подобрените протоколи на лечение леталитетът от коронавирус инфекцията е спаднал толкова много (в пъти) сега спрямо началните месеци на епидемията, че дори и след 30-процентно нарастване рискът от смърт при заразяване сега пак би бил много по-нисък от този през, да речем, април миналата година.


В обобощение, наличните резултатите будят загриженост и означават, че от тук нататък трябва да следим много от близко патогенността на новия вариант. В същото време тези резултати са предварителни и несигурни и трябва засега да се разглеждат с едно наум. Натрупването на случаи с новия вариант ще доведе с времето до повече и по-надеждни данни, които ще позволят по добре калибрирани модели, за по-точна оценка на въпроса за леталитета от новия вариант.


Но всички тези динамични развития, свързани с еволюцията на коронавируса през последния месец, ни отправят едно важно послание. Мерките за ограничаване на разпространението и задушаване на епидемията нямат алтернатива. Всички отдавна ги знаем. Това са: маски, отстояние, разум, информираност, грижа за другите и за себе си. За щастие, от месец насам - вече притежаваме и най мощното средство - ваксина.


* Интервалът на доверие е формална количествена оценка, която статистическите методи дават за вероятността даден анализ да греши в резултатите си поради шанс.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3119 Весело

  Гражданино - А ти ваксинира ли са ???

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2813 Весело

  Ами, това е пропаганда на ЕС, защото мразилстват заради Брекзита и бързото набоцкване на поданиците на ОК... Това след малко ще ви го потвърди всеки форумен ”британец от коляно” 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  Има нови варианти в ЮАР и Бразилия, които ваксината на Rfazer не ги хваща.
  "Pfizer/BioNTech'in aşısının İngiltere'deki koronavirüs mutasyonu, B.1.1.7'ye karşı etkili olduğu ancak Brezilya ve Güney Afrika mutasyonuna karşı hiç de aynı sonuçları vermediği laboratuvarda da saptandı."
  Общо взето горното изречение се превежда, че ваксината на Pfazer действа на мутацията, която е във Великобритания, но не действа на мутациите които са в ЮАР и Бразилия.
  Откъсът е от статия в турски сайт публикувана на 24.01.2021 г.

  https://www.haberler.com/pfizer-biontech-asisinda-tedirgin-eden-sonuclar-13885250-haberi/

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  " В обобощение, наличните резултатите будят загриженост и означават, че от тук нататък трябва да следим много от близко патогенността на новия вариант. В същото време тези резултати са предварителни и несигурни и трябва засега да се разглеждат с едно наум. Натрупването на случаи с новия вариант ще доведе с времето до повече и по-надеждни данни, които ще позволят по добре калибрирани модели, за по-точна оценка на въпроса за леталитета от новия вариант."

  Изчетох статията с любопитсво, но освен уклончиви твърдения и хипотези, така и не се дава ясен отговор новия щам по - смъртоносен ли е от стария или не !

 5. 5 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Още миналата година март месец предвидих, че ще има номера от типа "тука има-тука нема". Ако някой чака да ни оставят от "пандемията", жестоко се заблуждава. Погрижили са се за вас.
  Клаус Шваб: Великото зануляване ще включва „сливане на физическата, цифровата и биологичната идентичност“

  https://www.otizvora.com/2020/11/12670/klaus-shvab-velikoto-zanulyavane-sthe-vklyuchva-slivane-na-fizicheskata-tsifrovata-i-biologichnata-identichnost/

 6. 6 Профил на две
  две
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Смело прескочиха 100К жертви на острова, нека всеки да си прави сметката...

 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1103 Весело

  Живи или мъртви, ще го преживеем.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5086 Неутрално

  По - смъртоносен е.

  Gunter glieben glauchen globen
 9. 9 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 960 Любопитно

  Защо не се вълнувате повече от щамовете, произхождащи от ЮАР и Бразилия!? Или си мислите, че няма да се разпространят скоро и тук...

 10. 10 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 688 Неутрално
 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4331 Весело

  Защо не се вълнувате повече от щамовете, произхождащи от ЮАР и Бразилия!? Или си мислите, че няма да се разпространят скоро и тук...
  —цитат от коментар 9 на Kosta Delev


  Те не носят името 'Британски" и затова са без значение за "добруването" на Българите😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  'По-смъртоносен ли е новият вариант на коронавируса "?
  При толкова директен въпрос,не мога да премълча и ще ви кажа: Не, не е по-смъртоносен от третия вариант на Боко вируса, завладял България от десетилетие


 13. 13 Профил на Chironex
  Chironex
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ами все още не се знае дали е по-смъртоносен.
  Може да е.
  А може и да не е.

 14. 14 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Борис Джонсон каза 30% по-смъртоносен, 50% по-заразен.

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  Не българите са кръстили този щам "британски"...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  Остовам с впечатление, че смяташ Виликобритания за център на света и че всички мислят злото на британците заради Црекзит! Е, не е така! Нито Великобритания е цинтър на света, нито европейците ви мислим злото. Избрахте да сте извън ЕС, нямате проблем! Бъдете щастливи!

 17. 17 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1302 Весело

  Сички фърлят боб, барабар с клоуна Борисчо.Дневник, де е новината за Войната за ваксините между ЕС и Великобритания..Очертава се да е интересно..Не ходете пак седмица след събитията..

  Sic transit gloria mundi
 18. 18 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1302 Весело

  До коментар [#16] от "vassilun":

  Падриното ще кажеш, че пъпа са му хвърлили у Великобритания/ по- скоро у Англия, де/..Се сме най- добрите, най- великите..Ма като изслушаш Пиърс Морган ена сутрин по GMB на ITV и нещата изобщо не изглеждат така..

  Sic transit gloria mundi
 19. 19 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Авторът не е казал нито думичка за истинския процес, който може да даде истинския отговор на въпроса. Целият му фокус е в ЧИСЛАТА, които според него щели да отговорят на въпроса. Само че числата в крайна сметка винаги ще бъдат повлияни от безброй други фактори единствено през тях - дори и да дават закономерност - ще липсва обяснение на въпроса "защо?".
  Истинският, научен отговор могт да го дадат само медици: патоанатоми, патофизиолози, биохимици и клиницисти. Коректният отговор на въпроса И ще могат да го дадат сигурно след години изследвания: примерно вирусът от щам "А" спрямо вируса от щам "Б" попада по еди какъв си различен начин в клетката, след това я уврежда по такъв и такъв различен начин, след това засяга органите по такъв и такъв различен начин, вследствие на който доказан БИОЛОГИЧЕН механизъм (а не СТАТИСТИЧЕСКИ), сматяме за категорично доказано, че е по-смъртоносен.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3389 Неутрално

  Една от тези статии, където в края отговорът е балимумамамата.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Ще ни ваксинират ама...друг път.

 23. 23 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Айде пак глупости. Как не им омръзна.
  Не не е по-смъртоносен. Просто при тях се претовари здравната система и затова умряха хора, които иначе можеше да не умират. Това става винаги, когато здравната система не издържи без значение какъв е щама.

 24. 24 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Множество авторитетни издания и автори потвърждават, че британският щам е по-смъртоносен и по-заразен. С днешното издание на Индипендънт има дори статия за направен опит с вяксината на Модерна върху британския щам и този в Южна Африка, като е установено че ваксината е в пъти по-неактивна съответно при африканския щам, в три пъти по-неефективна при британския в сравнение с класическия вариант. Прави впечатление огромната липса на поддръжниците на Вожда, които обикновено са много активни по медицинската проблематика . Може да са разбрали, че поръчаната от ГЕРБ ваксина чрез постеднимеството на майката на една депутатка от ГЕРБ е само 8% ефективна срещу Ковид, което изобщо обезсмисля поставянето й https://www.theguardian.com/world/2021/jan/26/astrazeneca-vaccine-may-not-be-given-to-older-people-says-eu-medicines-chief

 25. 25 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Точно!
  До последно не мога да му разбера основната теза

 26. 26 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  "Мерките за ограничаване на разпространението и задушаване на епидемията нямат алтернатива. Всички отдавна ги знаем. "
  __________________
  Колко време може да продължи това и с каква интензивност трябва да бъде "затварянето" (lockdown)? Докога ще издържат финансите и психиката на хората? Ами ако наесен пак трябва да се затваряме и ваксинираме по същия начин?...

 27. 27 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 728 Любопитно

  Последните проучвания показват,че всички които са гледали филма "Умирай трудно 1,2,3 и 4" се заразяват с 30% по-рядко от коронавирусъ".🐵

  Много съм прост
 28. 28 Профил на Elena Georgieva
  Elena Georgieva
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  Британия след брекзит се превръща в концлагер - пристигащите от чужбина ще ги "въдворяват" в хотели за периода на карантината и те сами ще си поемат плащанията. Чети ББС. И скоро ще си остане само Англия, защото и Шотландия и Северна Ирландия рано или къдно ще напуснат Обединеното кралство. Същото може да поиска и Уелс! С вечерният час , който искат да въведат се очаква и следващата стъпка - на ваксинираните да слагат отличителен знак.

 29. 29 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 656 Гневно

  Престоят в специален хотел по време на 10-дневната карантина и поемане на разноските от пренощуващият го има още от началото на локдауна в Австралия минл´алата година. За разлика от Германия там студентите с неавстралийско гражданство плащат по-високи семестриални такси с размер, че на държавата не и се налага да подпомага за тези студенти финансово университета.

  Аз като студент в Германия към 2010 г. плащах 600€ на семестър. Камерунските ми колеги плащаха само 100€, което много ме ядоса, защо граждани от трети държави плащат по-ниски семестриални такси от ЕС-граждани. Според канцлерката Ангела Меркел, на която и писах имейл. те, от Черна Африка, били по-бедни и не можели да си позволят да плащат 500€ допълнително. Но българите можели???
  Камерун не е част от ЕС, и в Швеция, както преди Брексита във Великобритания, плащаха към 9.000 паунда максимално на триместър. Граждани на ЕС плащаха по-малко, до към 4.500 паунда максимално на триместър. Няма причина за социална политика спрямо граждани на трети държави, те не са плащали данъци в касите на държава от ЕС, и идват в ЕС само и само да се възползват от социалната система, която липсва в роднатата им държава. Моите съседи от Камерун, даже да не получат удължение на правото им на престой в Германия, съм 100% сигурен, че доброволно няма да се върнат обратно в родната им държава Камерун, че ще пробват в околните държави Белгия, Холандия и др. да получат право на престой и на социални помощи. Те са много ктивни в социалните мрежи и непрекъснато обменят знания помежду си за прецакване на закона за чужденците.

  Относно новата мутация на корона вируса, според пресата била 7 пъти по-заразна от първоначалната. Което за мен не звучеше добре, особено при препълненият с 180 пасажери самолети Боинг 737-800. Полета от Германия към България, както и обратно трае към 2 часа и 20 минути, достатъчно време да се зарази всеки, носещ обикновена маска на лицето. От българите на летището искаха не по-късно от 48 часа направен PCR-тест, всички трябваха да минават Check-in на летището, дори тези без платен допълнителен багаж от 10/20 кг, иначе не ги пускаха само с билета вътре към проверката за ръчният багаж на летище София.
  Колкото и тъпо да звучи, не знам кой управлява летище София, но му е време да бъде сменен. На мониторите вътре в "сигурният обсек" върви само и единствено реклама. Разбрах на кой гейт/врата трябва да чакам от интернет страницата на летище София. Както казах, на мониторите вървеше само реклама, преди 30 месеца рекламата се сменяше със списъка на гейтовете за отделните полети, не и този път. На летище Будапеща се показва през цялото време само полетите и съответните гейтове, рекламата се показва в дясната 1/8 от монитора и изчезва.

  Es muß Geld fließen!
 30. 30 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Хипохондриите зацвилиха и тука,,,спрете се е , мисири клети

 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Много яко! Вече по няколко статии се появяват на ден със заглавие въпрос и съдържание на статията " Ми незнам"

 32. 32 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#19] от "inn":

  1. Вирусите са парчета генетичен код (ДНК или РНК), добре обвити в нещо за папкане (белтъци и липиди).

  2. Те не обменят енергия и или материя с околната среда и нямат апарат за размножаване.

  3 . Клетките обаче имат такъв апарат, освен това трябва нещо да папкат, иначе няма да се събре материал от една клетка да се получат две.

  4. Растителните клетки папкат само въглероден диоксид от въздуха и им е нужна вода за да произведат от СО2 и Н2О шекер и да се размножават.

  5. При животинските клетки (включително тези на бозайниците) не е съвсем така, те трябва да папкат и белтъци, че и липиди.

  6. Когато една клетка налапа вирион, тя не "знае", че вътре има скрит и генетичен код и нейният репродуктивен апарат започва да копира него вместо собствената ДНК на клетката. На всичко отгоре "грешният" код се копира по-бързо (той е и доста по-къс) и за много кратко време се произвеждат много нови вируси.

  7. По време на четене на кода на вируса апаратът на клетката прави и грешки по различни причини и се получават мутации на вируса.

  Резулататът е един, БИОЛОГИЧНИТЕ механизми всъщност действат СТАТИСТИЧЕСКИ, както и да го усукваме по килифарски.

  73! Go Go
 33. 33 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Айде пак глупости. Как не им омръзна.Не не е по-смъртоносен. Просто при тях се претовари здравната система и затова умряха хора, които иначе можеше да не умират. Това става винаги, когато здравната система не издържи без значение какъв е щама.
  —цитат от коментар 23 на petiopit


  Важно е да се подчертае, че здравната система Я ПРЕТОВАРИХА, може би несъзнателно, може и да не е, но при разюзданата страхова психоза наплашените хора масово хукват към болниците да се лекуват за щяло и нещяло. А СЗО е разпоредила всички ковидисти задължително да бъдат приемани, независимо от тежестта на заболяването. Ето така простичко се постига ефектът по цял свят взривно да нараснат смъртните случаи вследствие на отказана медицинска помощ.
  А у нас сега онкоболните (и не само те) се оказаха извън системата. Така твърдят проф. Лъчезар Аврамов и д-р Христо Дамянов в интервю за Banker Media. И какво от това?

 34. 34 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#32] от "Go Go":

  Резулататът е един, БИОЛОГИЧНИТЕ механизми всъщност действат СТАТИСТИЧЕСКИ, както и да го усукваме по килифарски.
  —цитат от коментар 32 на Go Go


  Проблемът е, дали статистическите разултати ще са обусловени ЕДИНСТВЕНО от биологическите характеристики на двата различни щама, или И ОТ ДРУГИ фактори. Нещо като задачката: "Изяждам една пържола, за да съм силен. Онзи, който е двойно по-силен от мен, дали е изял две пържоли?"

 35. 35 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  Ако човек погледне кривите за заболеваемостта и смъртността във Великобритани ясно вижда две вълни в последните месеци - една от старите щамове, с връх в заболеваваемостта на 10-16.11.2020 - 25331 заболели средно дневно и в смъртността на 22-28.11. - 486 починали дневно = 1,9% ; и от новия щам с връх на заболеваемосттана 4-10.1.2021 - 59653 души среднодневно и в смъртността - на 17-23.1 - 1248 дневно = 2,1% дневно.
  В съседната Ирландия също се наблюдават две вълни - есенна с връх на заболеваемостта на 15-21.10.2020, която не предизвиква сериозно увеличение на смъртността /ок 4 души средно на ден в края на октомври = 0,3%/ и зимна, с връх на заболеваемост 4-10.1.2021 - 6532 заболели и в смъртността на 19-25.1.2021 - 52 души средно на ден = 0,8%.
  Т.е. и в двата случая новият щам е по-смъртоносен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK