По-смъртоносен ли е новият вариант на коронавируса във Великобритания

"Наличните резултати будят загриженост и означават, че трябва да следим много от близко патогенността му."

© Георги Кожухаров

"Наличните резултати будят загриженост и означават, че трябва да следим много от близко патогенността му."Текстът е от профила на автора във "Фейсбук" и е продължение на анализа му за необходимостта от спешно генетично проследяване на вирусните варианти у нас заради новите щамове на Ковид-19.


Както продължение на вчерашната ми публикация тук за новопотвърдените първи случаи на новият вариант на коронавируса в България, сега - кратък коментар на значението и важността на новината от края на миналата седмица за възможната му по-висока патогенност. На този етап като първоначална реакция могат да се кажат няколко неща.


Министър-председателят Борис Джонсън и и главният научен съветник на правителството Патрик Валънс основават изказванията си от петък вечер на становището на Консултативната група за новозараждащи се заплахи от респираторни вируси към британското правителство. Въпросната консултативната група, която е съставена от експерти по епидемиология, вирусология, имунология и респираторни инфекции и др., казва в доклада си че има "реалистична възможност инфекциите с новият коронавирус вариант да са свързани с по-висок риск от смърт" и се обединява около оценка че новият вариант може да е с около 30% по-патогенен от досегашния.
Тази оценка на риска почива на резултати от модели на три различни научни групи от три различни институции в Обединеното кралство. На първо четене, тези числа действително не изглеждат добре и будят загриженост. Евентуално нарастване на патогенността с 30% би било значително. Особено когато става дума за вирусен вариант, за който вече се знае че се разпространява с над 50% по-лесно от досега преобладавалите варианти на коронавируса. Резултатите дават и един допълнителен детейл.


Изглежда, че те показват че няма нарастване на риска за смърт на хората, постъпили в болница. Но новият вариант може да е в състояние да увеличи броя на хората, които са тежко болни и постъпват в болница, и по този начин да доведе до по-висока смъртност общо чрез "натискане" на бройките нагоре. Ако това е така, то това е отделен начин, по който новият вариант би довел до натоварване на здравната система, в допълнение към приноса на по-високата му заразност към това. Тежко претоварване на болниците е факт във Великобритания от седмици.


Фактът, че три независими научни екипа от различни университети, ползвайки всеки свой подход, са достигнали до близко припокриващи се оценки за размера на нарастването в патогенността, дава основание тези резултати да се разглеждат сериозно. Също така интервалите на доверие* на докладваните резултати са такива, че дават ниска вероятност новият вариант да не е по-патогенен от стария.


От друга страна, е важно да се отбележи, че по-думите на самите автори на моделите, тези оценки се основават върху недостатъчни данни, и още по-важно - върху небалансирани извадки от случаите. Последният факт сам по себе си би могъл да доведе до значително отклонение и ненадежност на тези резултати.


После, изразът "реалистична възможност" е формулировка, която се използва за комуникиране към обществото на тежестта на наличните доказателства от научни изследвания и риска в епидемиологията, и съответства на строго дефиниран количествен диапазон. Изразът се използва, когато вероятността нещо да е вярно е между 40% и 50%. Казано иначе, на този етап новината за по-висока патогенност е толкова несигурна, че се оценява от самите учени, провели изследването, и експертите в групата като по-вероятно да се опровергае, отколкото да се потвърди.


Тук за контекст трябва да се кажат още две неща. За този вариант вече имаме доказателства, че е способен да се предава по-бързо. Анализи показват, че с времето вирус, станал по-заразен, без да променя патогенността си, би причинил сумарно много повече смъртни случаи, от такъв, който е станал по-патогенен, без да увеличава заразността си. Иначе казано - в настоящия контекст повишаване на патогенността в такъв размер няма да допринесе много за по-нататъчно влошаване една ситуация, която вече е лоша. Второто е по-позитивно. Поради драматично подобрените протоколи на лечение леталитетът от коронавирус инфекцията е спаднал толкова много (в пъти) сега спрямо началните месеци на епидемията, че дори и след 30-процентно нарастване рискът от смърт при заразяване сега пак би бил много по-нисък от този през, да речем, април миналата година.


В обобощение, наличните резултатите будят загриженост и означават, че от тук нататък трябва да следим много от близко патогенността на новия вариант. В същото време тези резултати са предварителни и несигурни и трябва засега да се разглеждат с едно наум. Натрупването на случаи с новия вариант ще доведе с времето до повече и по-надеждни данни, които ще позволят по добре калибрирани модели, за по-точна оценка на въпроса за леталитета от новия вариант.


Но всички тези динамични развития, свързани с еволюцията на коронавируса през последния месец, ни отправят едно важно послание. Мерките за ограничаване на разпространението и задушаване на епидемията нямат алтернатива. Всички отдавна ги знаем. Това са: маски, отстояние, разум, информираност, грижа за другите и за себе си. За щастие, от месец насам - вече притежаваме и най мощното средство - ваксина.


* Интервалът на доверие е формална количествена оценка, която статистическите методи дават за вероятността даден анализ да греши в резултатите си поради шанс.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK