Хоум офисът обезсмисля поговорката "Моят дом е моята крепост"

Трайното присъствие на фирмата или публичната институция в дома на работещия все повече ще нарушава частната му сфера.

© Юлия Лазарова

Трайното присъствие на фирмата или публичната институция в дома на работещия все повече ще нарушава частната му сфера.Локдаун" и "хоум офис" са англоезичните думи, които покрай пандемията от коронавирус навлязоха с летящ старт в българския език. Те вече рамкират на представите ни за социално-икономическата действителности и за политиката. Двата термина са като различните страни на един и съща монета, едната от които е силно потъмняла, а другата е излъскана или поне така изглежда.


Затварянето на бизнеси, училища и университети, дори на отделни градове и на цели провинции, е временно противодействие на сериозния проблем, който се надяваме да бъде овладян с масовото ваксиниране. Но докато мнозинството по света и у нас подкрепяше първия локдаун, отношението към втория е далеч по-поляризирано.


Бизнеси като ресторантьорския и артистичното съсловие са най-силно потърпевши от затварянето. Те нямат късмета на заводите за автомобили и хранителните магазини например, които по една или друга причина локдаун не ги лови. Затова напоследък наблюдаваме нарастваща съпротива срещу него в не една и две европейските страни. Включително с драматични сцени на насилие в стара демокрация като Нидерландия. В окървавените протести там участваха както пряко потърпевши от затварянето, така и привърженици на различни теории на конспирацията, футболни агитки, неонацисти. В Германия преди това имаше мирни антиковид демонстрации, на които към подобен "отбор" от демонстриращи се бяха присъединили и някои левичари.
Дали от всичко това ще се забърка взривоопасен коктейл, който може да нанесе трайни поражения на демокрацията, предстои да видим. Но и сега е видно, че обединяващото между разнородните по своя състав протестиращи е усещането, че демократичната държава ограничава гражданските им права: на труд, достойно съществуване, свободна придвижване, на събирания и на протест, въобще - отнема им свободата. При това, без да е дала доказателства, че противодейства ефективно на заплахата и разпределя справедливо социалните й тежести.


Парадоксалното е, че макар и почти невидимо, права се ограничават и в условията на шумно пропагандирания с настъплението на коронавируса нов организационен модел на работа - този на хоум офиса. В годините на соца може би щяхме да му казваме надомна работа, макар че с това словосъчетание се описваха дребнопроизводствени дейности. До началото на тази година офисната по своето същество работа, но извършвана извън фирмата беше по-скоро изключение в трудовото ни всекидневие. От март обаче десетки хиляди българи, подобно на стотици милиони хора по цял свят, се трудят в своеобразен принудително-облекчителен режим в домовете си. Тези хора създават нематериални блага в учудващо големи размери като обучават ученици, извършват застрахователни услуги, създават висококачествен софтуер.


Работата от къщи разкри нови, неподозирани възможности и шансове за фирмата, университета и държавното учреждение, но крие и сериозни заплахи за хората и обществото. Спасителен изход в труден момент, неизбежна за определен период от време, тя в никакъв случай не трябва да се превръща в "новото нормално", както е модерно да се казва сега. В бизнес средите вече се шири убеждението, че и занапред работното място може да бъде ситуирано дълготрайно у дома, за да се пестят разходи от наем на офис, за режийни и хигиена. Хоум офисът се разглежда и като среда за разгръщане на нов тип бизнес култура. По света някои политици от левицата апелират той да бъде гарантиран на максимално широк брой трудещи се. Целта е защитата на колкото се може по-голяма част от обществото от прякото въздействие на коронавируса.


Хоум офисът обаче има и сериозни минуси, които ще натежат, ако се наложи след затихване на пандемията. При това оставям настрана сериозни аргументи "против" него като тези, че води до ръст на домашното насилие и че ще отпуши бум от неврози. Те вече са широко популяризирани.


На заклетите фенове на нововъведението може и да не им се вярва, но с него се нарушава принципът на равнопоставеност на работното място. Причината е елементарна - само за малцина то означава работа в къща с двор или поне в по-просторно жилище. Не само в България на средностатистическия хоум офис труженик му се налага да работи в малък апартамент, в които трябва да дели работното си пространство с други членове на семейството, включително с децата, с домашните любимци, а често и да изтърпява всевъзможни съседски шумове. Най-потърпевши, разкъсвайки се между служебните си задължения, децата и кухнята, са майките, особено самотните. Разбира се, офисни неволи има във всяка фирма и агенция, но и без проучвания е видно, че в службата мнозинството от хората могат да се отдадат в много по-голяма степен на работата си, отколкото у дома.


Някои откриват предимствата на хоум офиса и в сферата на лайфстайла - докато работи, човек може да слуша любимата си музика, да сърфира в интернет, а когато не е включена камерата - и да се размотава по пижама, а защо не и гол. Но тези предимства не компенсират загубите, които търпи офисният планктон при новите условия. Макар че видеоконферентните срещи се превърнаха във всекидневие, те не могат да заменят реалното общуване между служителите. Понеже човекът е социално животно, не придаваме особена тежест на обичайни неща като поздравите с колегите, съвместния обяд, заседанията със строгия шеф, пушенето пред офиса, дори размяната на клюки в коридора. Сега на мнозина тези неща силно им липсват. Те са солта и пипера на рутинната, но и на творческата дейност във всяка фирма и не могат да бъдат заменени от виртуални обеди, съвместно гледане на видеа и чатове.


Работата вкъщи, в съчетание със затворените ресторанти, барове и кафенета, задълбочава социалната изолация, макар че в наши дни сме технически по-свързани от всякога. Във всекидневието на някои от нас вече свойски се настаниха форми на общуване като видеоконферентните връзки, виртуалните класни стаи и други подобни. Те обаче са като червените домати с вкус на пластмаса - засищат глада, но не задоволяват вкуса.


Хоум офисът може да бъде разглеждан и през друга призма на трудовата социология. Възможно е и да възразите, но според мен липсата на нормална трудова среда ускорява превръщането на средната класа в прекариат. И в предковидните времена мнозина нейни представители дори и да получаваха добри доходи, водеха несигурно съществуване: с временни трудови или граждански договори, с ненормирано работно време, без синдикална защита. А представяте ли си някой да се опита да организира стачка от хоум офиса? Мисията - невъзможна!


Работата вкъщи позволява на работодателя да своеволничи над подчинените си, като им възлага изпълнението на задачи извън официалното работно време. Не че досега не е имало такива практики, но заплахата е те да се превърнат в норма. Това би върнало демократичното общество във времената на тежка експлоатация на наемния труд, предизвикала битката за осемчасов работен ден и социални придобивки на работниците. Дори да бъдат приети законови промени, които да регулират по-стриктно докъде свършват правата на шефа чрез монитора на домашния ни компютър, те няма как да противодействат на функционалното размиване между работно и свободно време. Трайното присъствие на фирмата или публичната институция в дома на работещия все повече ще нарушава частната му сфера. А тъкмо тя, при това добре защитена, е един от фундаментите на модерните демокрации.


Благодарение на масмедиите границите между частното и публичното отдавна са се размили, дори интимното става все по-често обект на публичен интерес. През последните 20-30 години, в условията на борба с тероризма и дигитални комуникации, тече обратният процес. В името на националната сигурност полицията и тайните служби получиха големи правомощия да интервенират в частната ни сфера. Пандемията от коронавирус отваря широко вратите за по-натътъшното й превземане. Хоум офисът е на път да обезсмисли класическата английска поговорка "Моят дом е и моята крепост".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Домашен кабинет.
  Домашна канцелария.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 2. 2 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Понеже работя от вкъщи от началото на извънредното положение, мога да напиша доста, но това ми прилича като спора за и против социалните мрежи от преди 10ина години - те са тук и ще останат, важното е как се управлява този процес.

  Още от римско време хората се стичат към големите градове в търсене на работа. Процес неимоверно ускорен от Индустриалната революция. Щастливи ли сме от живота си в пренаселени места, само защото там е работата ни? Всеки има своя отговор. Досега алтернативата беше да се пътува дълго от и до офиса. Но сега технологиите позволяват тази зависимост поне да намалее, а дори и да отпадне. Така че това е най-ценното на работата от вкъщи, да предоставя избор.

 3. 3 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  В България всичко се върти около ОФИСА.

  Срещнахме се до офиса.
  Седя си аз в офиса.
  Минах покрай офиса.
  Купих си баничка от магазина до офиса.
  Изядох си баничката пред офиса.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 4. 4 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  До коментар [#2] от "Rational":

  Когато е избор-ок, но когато положението е толкова безизходно, като например двамата със съпругът работите от вкъщи и двете ви деца(в различни класове!) да учат също от вкъщи-тогава жилището се превръща на разделени територии с различно от нормалното предназначение.
  Ами ако няма отделни стаи за всеки един човек?...

 5. 5 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1700 Весело

  И да намразиш околните си.....

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#4] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Разбира се, че може да има негативи, но реализацията е добра. Масово хора, с които говоря са доволни от работата вкъщи

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Вече в няколко статии се говори за "психологическите травми" от хоум офика. Смея да твърдя, че висенето по 1.5 - 2 часа на ден в задръстване и постоянното търсене на място за паркиране ми нанасяха по-големи травми.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Хоумът на Трола, е неговият офис.... мда

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  Всичко е въпрос на организация и достатъчно площ. И не е за хора със слаби нерви и слаб морал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Изтърка се тая плоча... "Инвеститорите" в офисни сгради е време да се успокоят.

  А тези, които не могат да работят от вкъщи, да работят в офиса / канцеларията.

 18. 18 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 326 Неутрално

  цялото това с поставените му рамки и крайно глупави разсъждения е част от целта на дс, включително и чрез този вестник да се ограничи, опростачи, закостени българската нация.

  а. думи чуждици
  б. нелепи разсъждения и противопоставяне на бизнеси
  в. противопоставяне на групи хора с различно мнение
  г. да се легитимира още повече комсомолската употреба на хора като роби в т.нар. им фирми
  д. да се плува в един облак на глупостта, на бездарието, на аргументите от това ниво.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 19. 19 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Развитието на тази концепция ще покаже дали наистина се борим с пандемия или се налага нов начин на живот.
  За държавата/обществото икономически е много по-изгодно да не се работи от вкъщи, тъй като ходенето на работа е гориво за много други бизнеси - стоеж и отдаване под наем на офис площи, работа за фирми за поддръжка, транспорт, кафенета и ресторанти около офисите. Непряко хората трябва да си купуват дрехи, обувки, да ходят на фризьор, че да изглеждат като хора. Разходите на фирмите за офиси би следвало да не са нещо особено ако дейността е икономически целесъобразна и пестене от това едва ли би увеличило печалбите кой знае колко.
  Но ако работата от вкъщи се наложи като модел и след пандемията, явно просто искат да ни затворят да си вегетираме. Аз лично мисля, че точно това се случва (не в България, тук просто правят каквото им каже Меркел, ама не съвсем).

  PS
  За пръв път в живота ми, като започна пандемията се радвам, че съм българин, че живея в България и даже вече харесвам ГЕРБ.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Марксистът инджов "разсъждава" върху казуса "хоум офис"...веселба!!!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1684 Любопитно

  .....не съм съгласен с автора......!!!!!......напротив работата от вкъщи даже я считам като предимство , а не като недостатък.......всичко е въпрос на организация........а ето и нещо любопитно..... https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/houm-ofisyt-i-onlain-obuchenieto-vdignaha-dvoino-cenite-na-laptopite-320763/

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 26. 26 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Весело

  " Не само в България на средностатистическия хоум офис труженик му се налага да работи в малък апартамент, в които трябва да дели работното си пространство с други членове на семейството, включително с децата, с домашните любимци, а често и да изтърпява всевъзможни съседски шумове. Най-потърпевши, разкъсвайки се между служебните си задължения, децата и кухнята, са майките, особено самотните."
  ===============
  Ние, учителите, винаги сме вършили част от работата си вкъщи.
  Сега обаче цялата работа дойде у нас.

  Еретик
 27. 27 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Смея да твърдя, че висенето по 1.5 - 2 часа на ден в задръстване и постоянното търсене на място за паркиране ми нанасяха по-големи травми.
  —цитат от коментар 10 на pafaka22

  Ако пътувате 2 часа до офиса какво Ви пречи да спрете на 10 минути пешеходно разстояние?
  Аз пък тъкмо се научих да ходя с колело до офиса и те ми забраниха да ходя там.

 28. 28 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#27] от "Лео":

  т.е. да пътуваме 2 часа до 10 минути пешеходно разстояние от офиса, това ли предлагате :) ?

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  Някои професии позволяват работа от дома, други не. Аз лично предпочитам дома ми да е дом а не изнесено работно място. Някои познати направиха така, че където беше възможно си наеха за тяхна сметкаб малки помещения близо ди дома си и ги превърнаха в ”домашен офис” (така наречените небитови простори). Така хем са на една ръка еазстояние от вкъщи, хем дома им си остава дом. А пък и не се пречкат с децата, които месеци наред яече се учат от вкъщи. Та според нуждитеби възможностите, хубавобе, където е възможно, да има избор.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 31. 31 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 925 Неутрално

  В България всичко се върти около ОФИСА.Срещнахме се до офиса.Седя си аз в офиса.Минах покрай офиса.Купих си баничка от магазина до офиса.Изядох си баничката пред офиса.
  —цитат от коментар 3 на kaiser


  И сексуалния им живот се върти в офиса и около офиса.Съответно масовите изневери и от двата пола.

 32. 32 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  "Благодарение на масмедиите границите между частното и публичното отдавна са се размили, дори интимното става все по-често обект на публичен интерес. През последните 20-30 години, в условията на борба с тероризма и дигитални комуникации, тече обратният процес. В името на националната сигурност полицията и тайните служби получиха големи правомощия да интервенират в частната ни сфера. Пандемията от коронавирус отваря широко вратите за по-натътъшното й превземане. Хоум офисът е на път да обезсмисли класическата английска поговорка "Моят дом е и моята крепост"."

  Биг Брадър. Само че това не означава, че трябва да се свиква с това израждане на обществените отоншения и отвратителното и деградиращото вече да се приема за "новата нормалност". Това не са някакви процеси, които да не зависят от човека и обществото, напротив. Хората, с мълчаливото си съгласие сами създават кошмара за себе си и за своите си деца.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Отначало беше забавно, сега за много хора е кошмар.

 36. 36 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Дисциплината е нулева в къщи - имах един колега дето от 20 години си работи в къщи - резултатите са - пижамени и пантофени, между посръбването на кафе и почесването.

  На практика - така не се работи - от друга страна - изискванията и на клиентите и на конкуренцията са ниски - един вид - на никой не му пука за светкавичен резултат, така че - горе-долу е по-приемливо от един раздрънкан колектив, ненормален шеф и т.н. интриги и отровена атмосфера.

  Но съвсем да не си в час с реалността - това е също огромен проблем, изобщо да не си помирисвал барут - също е недостатък, впрочем - винаги съм бил с насмешки към офисните плъхове - те са осмивани и в литературата - Гогол, Илф и Петров, кой още - много са, но - така или иначе градът не предлага кой знае какво.

  Но, когато говоря с връстници - повечето предпочитат свободна професия и - да се ветреят - по-приключенски е, по интересно е - вместо да преписваш нещо на компютъра и да се превърнеш в израстък, както и да е, впрочем - малцина са самостоятелни и то какво да кажем - всеки зависи от друг човек, от поръчките и т.н.

 37. 37 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#30] от "DDR":

  "някои познати направиха така, че където беше възможно си наеха за тяхна сметкаб малки помещения близо ди дома си и ги превърнаха в ”домашен офис” "

  Хм... и защо мислите, че наемът за работно помещение трябва да е за МОЯ сметка? Определено смятам, че трябва да е за сметка на работодателя или да се прибавя известна сума към възнаграждението, която да е предназначена за покриване на този разход.

 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#30] от "DDR":"някои познати направиха така, че където беше възможно си наеха за тяхна сметкаб малки помещения близо ди дома си и ги превърнаха в ”домашен офис” "Хм... и защо мислите, че наемът за работно помещение трябва да е за МОЯ сметка? Определено смятам, че трябва да е за сметка на работодателя или да се прибавя известна сума към възнаграждението, която да е предназначена за покриване на този разход.
  —цитат от коментар 37 на areta


  Направете го така, както смятате за добре. Всеки с разбиранията си.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Смея да твърдя, че висенето по 1.5 - 2 часа на ден в задръстване и постоянното търсене на място за паркиране ми нанасяха по-големи травми.
  —цитат от коментар 10 на pafaka22

  Ами че намери си работа по-близо до вас. Или си намери жилище по-близо до работата ти.
  Кой ти е крив, че работата (която сам си си избрал) и жилището (което също сам си си избрал) са ти на 2 часа път.

 40. 40 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#39] от "Камен":

  Написаното от вас е по-тъпо дори от публикацията на Инджов!

 41. 41 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#27] от "Лео":


  До коментар [#39] от "Камен":

  Никога не съм твърдял, че пътувам 2 часа в една посока.

 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Да, бетер комуналка.

  пп
  Ако не си изключил всичките си телефони,
  телевизии, таблети и интернети,
  за да се осамотиш като хората.

  "Хоум офисът обезсмисля поговорката
  "Моят дом е моята крепост""

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на Филип Колов
  Филип Колов
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Не съм съгласен с автора. Позицията, която съм заемал най-дълго време беше дистанционна. И бих продължил да я заемам, ако имаше тази възможност. Не съм съгласен и с твърдението на "Камен", не могат всички да живеят и да се преместят в "Младост" 4 или в центъра за да са близо до работата си.

 49. 49 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Хоум офисът е невероятно удобство, облекчение и спокойтвие. Да, ако през 100 процента от времето не може никъде другаде да отидеш ,освен до магазина, е проблем.

 50. 50 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Весело

  До коментар [#49] от "newgenerations":

  "Хоум офисът е невероятно удобство, облекчение и спокойтвие. Да, ако през 100 процента от времето не може никъде другаде да отидеш ,освен до магазина, е проблем."
  =================
  Филолог съм. Работил съм като журналист, коректор, учител...
  Ако трябва да напиша някакъв текст, по-добре е от дома.
  От дома обаче е почти невъзможно да контролираш децата и да им вкараш нещо в главата, освен ако самите не го искат, а това е рядкост.

  Еретик
 51. 51 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#39] от "Камен":Написаното от вас е по-тъпо дори от публикацията на Инджов!
  —цитат от коментар 40 на victor_victim


  И кое му е тъпото? Аз като си търся работа, винаги гледам да ми е удобно за пътуване. Предлагаха ми веднъж привлекателна позиция в една фирма до летището - отказах, разбира се - аз съм на другия край на София, а не исках да си сменям жилището на този етап.
  Всеки сам си избира работата, нали? Не сме по разпределение като при соц-а. Нито пък за жилище чакаме от жилфонда да ни отпусне, а сами си избираме къде да си купим или наемем.
  Така че тъпото смятам е не това, което аз казах, а да се оплакваш, че от жилището до работата ти е далеко.

 52. 52 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Локдаун" и "хоум офис" са англоезичните думи, които покрай пандемията от коронавирус навлязоха с летящ старт в българския език. "

  Не навлязоха, ами бяха вкарани насила от неграмотните преводачи.

 53. 53 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Прав е автора и не малко от нас, които виждат плюсове и минуси и кое е повече зависи от много фактори и нма как да е еднакво за всички.
  Но както се вижда, първо е напълно възможно и второ, там и за този, където плюсовете са повече, е виждам нищо лошо да се възприеме.
  Има момента за социален дефицит, но при всяко положение се скъсява работното време, като не се пътува ежедневно, а и екологичната обстановка е на кяр. И още нещо, човек може да работи не само от вкъщи, но и от хотел или къща за гости от най-различни точки на страната и света, без да си 'хаби' отпуската.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK