Към партиите: Сложете в листите си повече юристи със стаж и висок професионализъм

Абсурдно е, ако не е комично, да се отчита за положителна работата на Народното събрание по броя на приетите актове, повечето от които са "поправка на поправката".

© Надежда Чипева, Капитал

Абсурдно е, ако не е комично, да се отчита за положителна работата на Народното събрание по броя на приетите актове, повечето от които са "поправка на поправката"."Дневник" препубликува обръщение на Съюза на юристите в България (СЮБ) към политическите партии във връзка с подготовката на листите им за предстоящите парламентарни избори.


Изтича мандатът на 44-то Народно събрание (НС). Парламентът с най-ниско обществено доверие след промените от 1989 г., който за 4 години не намери време и сили да изпълни решение на Бюрото на Великото народно събрание от 15.05.1991 г. и вече сме единствената страна в Европейския съюз (ЕС) без консолидирано законодателство!


Най-съществените фактори за този нисък рейтинг на НС по изследвания на Националния център за парламентарни изследвания при НС, Центъра за въздействието на законодателството, Института за развитието на публичната среда и други организации са следните:
Информация на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и наши изследвания, показват, че НС на РБ е на първо място в ЕС по законодателни предложения, направени от народни представители - над 65%. "Върхове" са постигнати през първата и деветата сесия на НС, съответно 84.7% и 73.7%. За сведение в страните от ЕС тази стойност е средно около 20%, като в Гърция, Финландия и Швеция е 0%, в Дания 1%, в Нидерландия, Ирландия и Словакия е 2% и т.н.


Разбира се, причината за тази българска депутатска активност е ясна на всички, но държим да отбележим, че в р. №1/2020 г. на КС на РБ е посочено, "че за да бъдат конституционосъобразни, приеманите от НС актове трябва да съотвестват както на Конституцията на РБ, така и на останалите действащи закони, защото друго би противоречало пряко на чл. 4, ал. 1, изр. 2, предл. 2 от Конституцията". Полезно е народните представители да се запознаят с това решение, за да разберат, че Законът за нормативните актове създава за тях императивни норми, в това число и регулиращи законодателството и зконодателния процес!


Във връзка с изложеното съществено е да се отбележи, че при 87.7% от законодателните предложения не са извършени необходимите изследвания или научни експертизи.


През мандата си НС не само не прекрати, но продължи и разшири отричаната практика да се променят закони с преходни и заключителни разпоредби - от 35% на 37%. Тази опасна и противоконституционна тенденция в законотворчеството наложи "принципа" законът да се чете отзад напред!


Абсурдно е, ако не е комично, да се отчита за положителна работата на НС по броя на приетите актове, повечето от които са "поправка на поправката". Като причина за направените законодателни предложения в 27.7% е посочена "неефективност на действащото законодателство", прието в повечето случаи от същото НС.


Трябва да отбележим и обстоятелството, че 76.3% от внесените в 44-то НС законопроекти са без представен анализ на съответствието спрямо правото на ЕС.


До голяма степен посочените негативи са плод на обстоятелството, че в НС има само около 27 юристи по диплома, като повечето от тях без реален юридически стаж. В правната комисия в състав от 22 депутати петима са с икономическо образование!


Всички знаем, че НС осъществява законодателната власт (чл. 62, ал. 1 от Конституцията) и основната и водеща негова дейност е да приема нормативни актове. Съществена предпоставка тази дейност да бъде конституционосъобразна и качествена е в неговия състав да има повече юристи с многогодишен стаж и високи професионални качества!


С настоящето не обхващаме всички слаби страни в законодателната дейност на 44-то НС, но изложеното е достатъчно основание да призовем всички политически партии и коалиции да се съобразят с него, когато формират кандидатските си листи за народни представители за следващия парламент!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (186)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Пълна заблуда.
  Юристите в голямата си част са ограничени.
  Депутатите могат да ползват консултантски услуги на добри и разбиращи съответната правна материя юристи.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Колко трябва да живеят хората за да разберат най- накрая, че тези които си мислят, че ги управляват са подставени лица? Ако хванеш един плъх в капана, и после го пуснеш, плъхът вече не влиза в същия капан. Хората пък продължават да си гласуват и даже се гордеят, че са гласували!!! Какъв е извода?

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  "Сложете в листите си повече юристи със стаж и висок професионализъм"
  ................
  Колко спечелени дела има адвокат ХИ?

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8281 Разстроено

  До коментар [#1] от "nebido":

  Видяхме НС - тата от 90- те, като гъмжаха от юристи, до каква разсипия докараха България.....
  Мога да ги изреждам и депутати, и министри, че и министър-председатели, ама няма смисъл - тяхната юридическа компетентност най-добре я каза един от тях :
  ''Каквито и промени да направим, важното е да се разтури всичко !!!''

  [email protected]
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Ако са, като Ръбъла, каква ще е разликата.

 7. 7 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Юристите от акъл и морал са я докарали до там, че юрист да е мръсна дума.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Икономисти трябват. Икономика кой ще прави? Юристи ли?

 10. 10 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Търсете им работа, че каквито са кадърни и морални на частно ще умрат от глад.

 11. 11 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  След ВСВ във ФРГ като правят рамката на бъдещият парламент и го разделят на части, 20 % от депутатите ще са от едрият бизнес, 40 % от средната класа, и 20 % от работещи.

 12. 12 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Без коментар, за кое ли ГЕРБ не ни удари в дъното.

  "Изтича мандатът на 44-то Народно събрание (НС). Парламентът с най-ниско обществено доверие след промените от 1989 г., който за 4 години не намери време и сили да изпълни решение на Бюрото на Великото народно събрание от 15.05.1991 г. и вече сме единствената страна в Европейския съюз (ЕС) без консолидирано законодателство!"


 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Ние сме на това дередже заради "юристите"през последните 30 години!!!

 15. 15 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Инженери и политици трябват, не юристи. Юристите трябва да са изпълнители само. Има изследвания по върпоса - трябват не повече, а по-компетентни.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 16. 16 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  В листите трябва да има такива без основно образование, не може току така да 44-то да е ударило дъното, трябва да има по-тежък случай

 17. 17 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4848 Любопитно

  И с нови,рационални идеи ли ?!

 18. 18 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Сложете в листите си повече юристи със стаж и висок професионализъм, обръщение на Съюза на юристите в България - аз виждам един вид конфликт на интереси. Или поне силно пристрастна позиция.

 19. 19 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Че да си слагате повече вратички в законите ли?

 20. 20 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 593 Весело

  Към партиите: Сложете в листите си повече юристи със стаж и висок професионализъм
  ******************************************************************************************************************

  Хъммм.... Вече бяхме управлявани от юристи и прочее адвокатчета. В това число , бракораводни . Филип Димиитров, Петър Стоянов,Йордан Соколов, и онова чудо -''За Бога братя -не купувайте'' ....Резултата го знаем всички ...Провал след провал!
  Сега ни управляват пожарникари и милицЮнери/а по съвместителство, и мутри/ ...Резултата е видим .

  Всеки дърпа чергата към себе си , та един ден да се види ''малко-нещо, министър''.
  Което пък налага въпроса:
  _Що пък ,''юристи'' ? Видяхме ги вече к'во ,хъмм ...''могат'' .
  Кога ще дойде редът на стругарите и фрезистите?

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":

  За ФРГ ли става дума или за Италия на Мусулини :)) Делението на съсловия не е нещо ново ..., единствено Мусолини го направил система , а тя се нарича ФАШИЗЪМ

 23. 23 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  Ще има толкова свободни СУПЕР експерти като Десислава, Дани - грехота е да не се ползват :))

 24. 24 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Народното събрание е законодателен орган! Неговата роля е да приема закони. Вярно, че отдавна го забравихме, но това е ролята и това е смисъла да съществува законодателна власт.

  Народното събрание не е създадено, за да има къде да се държат пламенни речи. Телевизионни студиа, митинги, събрания биха имали същия ефект. Народното събрание не управлява страната - има си изпълнителна власт за това. Народното събрание създава правовият ред в държавата, това му е призванието.

  Закони няма как, невъзможно е, да се пишат без да има отлични юристи. Вярно, че често хора от други съсловия помагат с идеи, практически опит, богата култура, напредничави възгледи, обаче, без юристи добрите намерения не могат да се облекат в адекватна форма. И аз може да имам базови познания, усет за дизайн, визия и желание как да изглежда крайният продукт, но без архитект не бих могъл да проектирам и построя сграда, още по-малко огромна обществена сграда, да не говорим пък за съвременна и актуална съобразно изисквания, материали, предназначение, оформление.

  И въобще, що за болест е това, всеки да си мисли, че работата на другия е "нищо работа" и "колко му е" да бъде свършена. Сигурно звучи много престижно да заемеш депутатско място, но това не е партийно събрание, където с огнен патос или поне раболепна вярност ще илядиш. Ако не можеш да работиш активно и компетентно по създаване на закони, ти си напълно непотребен в народното събрание, ако и да си голям партиен авторитет. Не повече от 10% от всяка партийна група е допустимо да няма експертиза, а да присъства заради политическият огън. Всичко останало трябва да работи здраво, а без експерти не виждам как ще се случва това.

 25. 25 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Грешно решение на верен проблем, впрочем. Законодателната дейност на гербавите и депесе е такава трагедия, че ни трябват поне 10 години, за да се пооправят нещата. Целта е почти всякакво нормално действие да е незаконно.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  Между другото повечето държавни глави са икономисти, финансисти, или юристи. В България след 1945г. са най-вече саморасли гении: овчари, пъдари, обикновени бачкери, печатари, и най-вече любители на чекмеджета!

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Квито и да сложат все тая :)

 28. 28 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#22] от "dejmos":

  Много интересно. Това ли отличава фашизма от другите форми на държавна организация - разделението на съсловия?

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 29. 29 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Ако няма юристи с опит в парламента ще е като сега. Всеки закон фейлетон.

  SHADOWS of SOFIA
 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Икономисти трябват. Икономика кой ще прави? Юристи ли?
  —цитат от коментар 9 на anonim440


  Според мен трябват суетни и мързеливи хора :)

  Колкото по-малко закони приемат - толкоз по-убаво :)

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До 20 от "onemanband":

  Колега, ти знаеш ли каква е основното задължение на народния представител?

 32. 32 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Ние сме на това дередже заради "юристите"през последните 30 години!!!
  —цитат от коментар 14 на selqnin


  На това дередже сме не само заради юристите.
  На времето чух следната приказка от Иван Вуцов " Животните никога не се спъват в един и същи камък, а ние го правим постоянно"
  Гласувахме срещу Костов защото е корумпиран! Гласувахме срещу царя, защото той и юпитата са му корумпирани! Гласувахме срещу Тройната ламя защото са корумпирани! Сега искат да гласуваме срещу Боеко, защото е корумпиран!
  Просто политиците разбраха, как могат да сапунисват българина и той продължава да вярва, че махайки X, Y или Z неговото дередже ще се промени драстично. Така, че вината не е в юристите.

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До 20 от "onemanband":Колега, ти знаеш ли каква е основното задължение на народния представител?
  —цитат от коментар 31 на historama


  Да законодателства, да твори закони.
  Кой, ако не юристът ще твори закони! Милиционерът ли? Овчарят ли? Вече 10 години тъпанари законодателстват.
  Аман от дилетанти!

 34. 34 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1734 Весело

  Към партиите: Сложете в листите си повече юристи със стаж и висок професионализъм******************************************************************************************************************Хъммм.... Вече бяхме управлявани от юристи и прочее адвокатчета. В това число , бракораводни . Филип Димиитров, Петър Стоянов,Йордан Соколов, и онова чудо -''За Бога братя -не купувайте'' ....Резултата го знаем всички ...Провал след провал! Сега ни управляват пожарникари и милицЮнери/а по съвместителство, и мутри/ ...Резултата е видим .Всеки дърпа чергата към себе си , та един ден да се види ''малко-нещо, министър''. Което пък налага въпроса: _Що пък ,''юристи'' ? Видяхме ги вече к'во ,хъмм ...''могат'' .Кога ще дойде редът на стругарите и фрезистите?
  —цитат от коментар 20 на onemanband


  Явно си много много млад и не знаеш, че до 10.11.89 г. на власт беше Работническо-селската класа. Видяхме ги вече к'во ,хъмм ...''могат'' . Ама явно за този период не са ти разказвали.

 35. 35 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Между другото повечето държавни глави са икономисти, финансисти, или юристи. В България след 1945г. са най-вече саморасли гении: овчари, пъдари, обикновени бачкери, печатари, и най-вече любители на чекмеджета!
  —цитат от коментар 26 на historama


  Наскоро ми попадна статия какви са по образование на министър-председателите в ЕС. Близо 1/2 бяха юристи. Около 1/3 икономисти. Само ние бяхме с пожарникар.

 36. 36 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Ще има толкова свободни СУПЕР експерти като Десислава, Дани - грехота е да не се ползват :))
  —цитат от коментар 23 на dejmos


  ПропуснАл си и един дет' нема спечелено дело, като адвокатин, но за сметка на това се проявява, кат' лодкар.

 37. 37 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 844 Любопитно

  Сложете в листите си повече юристи със стаж и висок професионализъм, обръщение на Съюза на юристите в България - аз виждам един вид конфликт на интереси. Или поне силно пристрастна позиция.
  —цитат от коментар 18 на Doge


  Ето, @Doge, когато си права, не мога да си изкривя душата и да не те подкрепя! Значи Съюзът на юристите призовава партиите да сложат в кандидатските си листи повече юристи с многогодишен стаж и високи професионални качества, така ли? Ами че тези юристи „с многогодишен стаж и високи професионални качества“ вече са на работа в съдебната власт! Или не са? Значи да извадим юристи „с многогодишен стаж и високи професионални качества“ от съдебната власт, за да ги сложим в законодателната? И няма да има намеса на едната от трите власти в другата, така ли? Никакъв конфликт на интереси, хеле пък силно пристрастна позиция? Или ще изпразним съдебната власт от юристи – разбра се вече какви – за да настаним на тяхно място други юристи, щото, нали, е обществена тайна незавидната безработица в залялата ни вълна от завършили, но неспособни да се реализират юристи? Ей, ама прекрасна идея! Що направо не се натамани един закон депутати да стават само юристи, хеле пък със споменатите качества? Ами какво правим със Съюза на пчеларите? Ами ако и те искат така да имат представителство в парламента? Как ще им откажем? Ами че хората предпочитат тяхната продукция, вместо бавещите се с години несправедливи присъди! Кой ще ни каже?

 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Наскоро ми попадна статия какви са по образование на министър-председателите в ЕС. Близо 1/2 бяха юристи. Около 1/3 икономисти. Само ние бяхме с пожарникар.
  —цитат от коментар 35 на famousandco


  Между другото за тва Баце го избират вече 3 мандата, а видните икономисти, юристи и я изкарат цял мандат, я не - особено в Италия. :)

 39. 39 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  "До голяма степен посочените негативи са плод на обстоятелството, че в НС има само около 27 юристи по диплома, като повечето от тях без реален юридически стаж. В правната комисия в състав от 22 депутати петима са с икономическо образование!"
  *
  И какво? Ако изберем само юристи дали ще престанат да приемат лобистки закони?

 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Да законодателства, да твори закони.
  Кой, ако не юристът ще твори закони! Милиционерът ли? Овчарят ли? Вече 10 години тъпанари законодателстват.
  Аман от дилетанти!
  —цитат от коментар 33 на historama


  Може ли да ми дадеш някаква разумна причина или нужда от творене на закони? :)

  Тез не стигат ли? :)

  Или колкото повече, толкова повече, а кой ще ги спазва - това няма значение. :)

 41. 41 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#1] от "nebido":

  Като социална група, йОристите са част от статуквото в тази страна. Със сигурност трябва да има кой да оформя правно-издържани текстове, но "духът" на тези закони трябва да идва от модерни хора с желание и интерес за промяна, а не от бивша окръжна червена номенклатура, облякла костюми с грешен номер за по 3-4 бона...

 42. 42 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Ние сме на това дередже заради "юристите"през последните 30 години!!!
  —цитат от коментар 14 на selqnin


  Имаш предвид Тетка Цачева , Барни Ръбъл , Десито и ПКП ?

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До 38:"realguru"...Между другото за тва Баце го избират вече 3 мандата, а видните икономисти, юристи и я изкарат цял мандат.."

  Това, че Чекмеджето ни управлява вече 11 години, не ни прави по-авторитетни в Съюза.

 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До коментар [#40] от "realguru": Творенето на закони с вратички не е законотворчество. Закон с вратичка, това е мечтата на всяка мутра.
  МУТРА ли написах?

 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  "...И какво? Ако изберем само юристи дали ще престанат да приемат лобистки закони? ..."

  Памелче, какво предлагаш да избираме? Помпиери, милиционери, музиканти, шоумени, силиконки, държанки, стриптизьорки, доктори - началници на фалирали болници?

 46. 46 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До 20 от "onemanband":Колега, ти знаеш ли каква е основното задължение на народния представител?
  —цитат от коментар 31 на historama


  Да ...Въпросът е :
  -ТЕ/т.нар. ''нар.представители/ ,знаят ли?

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Като например такива със спрени адвокатски права ли? Те били най-прогресивни!

 49. 49 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Като например такива със спрени адвокатски права ли? Те били най-прогресивни!

 50. 50 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  До 38:"realguru"...Между другото за тва Баце го избират вече 3 мандата, а видните икономисти, юристи и я изкарат цял мандат.."Това, че Чекмеджето ни управлява вече 11 години, не ни прави по-авторитетни в Съюза.
  —цитат от коментар 43 на historama


  На малко хора им пука за авторитета. На повечето ни пука за кинти, сигурност, инфраструктура и др. такива по-тривиални неща. :)

 51. 51 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Значи Ристю не отговаря...

 52. 52 Профил на Стилиян Ганев
  Стилиян Ганев
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Абсолютен нонсенс и демонстрация на пълно непознаване на парламентарната демокрация! Това, че НС приема закони, далеч не значи, че преобладаващата част от депутатите трябва да са юристи! Напротив - броят на юристите в Парламента следва да е пропорционален на представителството им в обществото. Идеята на народното представителство е именно да представлява народа, с цялото многообразие на социални, етнически, религиозни и професионални прослойки в него. Народните представители трябва да представят проблемите и недостатъците на законодателството на ниво регионални, социални, етнически или професионални общности, а промените в законодателството - естествено - трябва да се пишат от юристи, но в качеството им на експерти и сътрудници на народните представители! Как един юрист би могъл да разбере проблемите на един лекар, програмист или инженер, за да предложи съответстващи промени в засягащите го закони? Не знам от къде се раждат подобни идеи и как някой, претендиращ да е юрист, може да се подпише под подобен абсурден документ! Това определено е срамен акт на опорочаване на парламентарната демокрация!

 53. 53 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  ЕС и САЩ са доволни правителствата на колониалното управления и смятат мандатите за успешни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 54. 54 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  За какъв дявол ще му е на един добър юрист да става депутат? Първо, ако наистина е добър юрист, обикновено печели повече, отколкото е депутатската заплата. Второ, трябва да се гъзи на партийни лидери, значи и да си продаде независимостта. Връзката по-скоро е обратната - съзнанието на един юрист, че е калпав, го кара да се откаже да се мъчи в занаята и да търси келепира в политиката. Затова са такива и партиите, и парламентът. Особено че правилата на играта ги задават такива като Доган и Борисов. Мерси, по-далече от тях, а приличните доходи след приличен труд сами си идват.

 55. 55 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Уникална дебилщина. И сега сме управлявани от идиоти (юрисити, икономисти влезли с български или история, пожарникалри и милиционери) та да ги наравим повече!
  Точно юристите са най-тъпите от всички, че и нахални.

 56. 56 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 669 Неутрално

  То не е идеята юристите да създават законите, а да придадат подходяща форма на предложенията, за да се спази все пак юридическата техника и да не се получават тотални абсурди. Които да се поправят по 100 пъти. По принцип това, което идва като законодателни предложения от министри би трябвало да е минало през правните отдели на съответните министерства за съответствие със законодателството. Та да кажем, че по-стават, въпреки, че и там има доста попадения. Но предложенията на сульо и пульо са пълен юридически талаш.
  През 1990-те може част от текстовете да бяха лобистки или да не се спазват, но самите партии бяха бъкани с квалифицирани юристи, които не позволяваха да се предлагат някакви юридически недоносчета. А се работеше много и с доказани външни специалисти. Не знам какво би се случило ако сега трябваше да се правят тепърва ЗЗД, ТЗ, ГПК. Основни нормативни актове, които в целостта си са запазени още преди повече от 20 г. За сравнение ЗОП от приемането си през 2016 г.през герберския мандат е променян повече от 10 пъти.Това говори за пълна некадърност.

 57. 57 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3355 Весело

  До коментар [#4] от "4ort":

  "Колко спечелени дела има адвокат ХИ?"
  ============
  Ама няма и загубени!!!

  Еретик
 58. 58 Профил на Maldy
  Maldy
  Рейтинг: 30 Неутрално
 59. 59 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До 47 от "Стилиян Ганев":

  Браво ДНЕВНИК, вече трети ден се правите, че не забелязвате изтънчените му постове!

 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До коментар [#45] от "historama":

  Вили Сечкова депутат?

 61. 61 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#54] от "inn":

  Абсолютно е така. Няма наистина качествен юрист/адвокат, който да се хване с политика. Така е и с всички други хора, които са кадърни и изкарват достатъчно пари в частния сектор. Ако някой се излъже да влезе, то е за кратко... В политиката се задържат най-вече посредствените, които не биха били много успешни иначе.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До коментар [#46] от "onemanband":

  те знаят за чекмеджета. Знаят и че най-лесно се трупат пачки с политика. И изобщо нямат намерение да променят статуквото (законите). А най-вече държат на имунитета си. А Чекмеджето не се вижда вън от политиката (без имунитет)

 64. 64 Профил на Стилиян Ганев
  Стилиян Ганев
  Рейтинг: 57 Неутрално

  До коментар [#24] от "famousandco":

  И на вас не ви е ясна парламентарната демокрация. Правилно сте посочили - юридически експерти, но именно като такива, а не като народни представители. Освен ако не сме нация само от юристи.

 65. 65 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Абсолютен нонсенс и демонстрация на пълно непознаване на парламентарната демокрация! Това, че НС приема закони, далеч не значи, че преобладаващата част от депутатите трябва да са юристи! Напротив - броят на юристите в Парламента следва да е пропорционален на представителството им в обществото. Идеята на народното представителство е именно да представлява народа, с цялото многообразие на социални, етнически, религиозни и професионални прослойки в него. Народните представители трябва да представят проблемите и недостатъците на законодателството на ниво регионални, социални, етнически или професионални общности, а промените в законодателството - естествено - трябва да се пишат от юристи, но в качеството им на експерти и сътрудници на народните представители! Как един юрист би могъл да разбере проблемите на един лекар, програмист или инженер, за да предложи съответстващи промени в засягащите го закони? Не знам от къде се раждат подобни идеи и как някой, претендиращ да е юрист, може да се подпише под подобен абсурден документ! Това определено е срамен акт на опорочаване на парламентарната демокрация!
  —цитат от коментар 52 на Стилиян Ганев


  Един лекар или шлосер могат да представят предложения по темите, които ги касаят и, от които уж разбират. Само че, за да не са тези предложения на парче, да не предизвикат неясноти при прилагането и откровенни противоречия трябва да минат през специалисти, които да направят анализ и да им придадат съответната форма. И ако партията има читави юристим което вече е рядкост те ще прецириат законодателното предложение преди внасянето. След това вече по комисиите. Едно време имаше специализирана комисия, която да провери формално юридически предлаганите ЗИД . Щото тая работа не е проста. Колкото и бойко да вкара кръчмарския стил в политиката.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на biz58591165
  biz58591165
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Пълна заблуда.Юристите в голямата си част са ограничени.Депутатите могат да ползват консултантски услуги на добри и разбиращи съответната правна материя юристи.
  —цитат от коментар 1 на nebido


  Бат Сали е енциклопедист.
  Човек, половината и повечето депутати са неграмотни.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Абсолютен нонсенс и демонстрация на пълно непознаване на парламентарната демокрация! Това, че НС приема закони, далеч не значи, че преобладаващата част от депутатите трябва да са юристи! Напротив - броят на юристите в Парламента следва да е пропорционален на представителството им в обществото. Идеята на народното представителство е именно да представлява народа, с цялото многообразие на социални, етнически, религиозни и професионални прослойки в него. Народните представители трябва да представят проблемите и недостатъците на законодателството на ниво регионални, социални, етнически или професионални общности, а промените в законодателството - естествено - трябва да се пишат от юристи, но в качеството им на експерти и сътрудници на народните представители! Как един юрист би могъл да разбере проблемите на един лекар, програмист или инженер, за да предложи съответстващи промени в засягащите го закони? Не знам от къде се раждат подобни идеи и как някой, претендиращ да е юрист, може да се подпише под подобен абсурден документ! Това определено е срамен акт на опорочаване на парламентарната демокрация!
  —цитат от коментар 52 на Стилиян Ганев


  Ти си влязъл в народното събрание, за да градиш правовият ред и да приемаш нови прогресивни, справедливи закони. Но ти си правно неграмотен. Те не можеш да четеш с разбиране законовите текстове. Нямаш си представа от тълкуване на правната норма. Не подозираш, че всички нормативни актове имат своите взаимовръзки и допълване. Не знаеш как на практика се правоприлага. Не си запознат с основните принципи на правото. Не подозираш за конституционни ограничения, решения на КС и въобще за съдебната практика в страна. С две думи - не знаеш къде се намираш, какво трябва да правиш и как да го направиш. Ползата от теб е нула. Даже нанасяш вреди, защото когато на един неподготвен човек му се даде възможност за разгърне собствената си некомпетентност, резултатите могат да са ужасяващи.

  Не можеш просто да си поръчаш добри закони. Това не е кило домати от пазара. Ако не можеш да видиш силните и слабите страни на дадено предложение, ти би гласувал всичко без забележки. Не се ли нагледахме толкова години на хора с огромни авторитети в своите области, които се провалят като депутати, точно защото са некомпетентни и неподготвени за тази работа. Защото това наистина е сериозна, тежка и много трудна работа. Не е просто да натискаш копчето и да ти шушне някой в ухото кое предпочита партията.

  п.п. Най-много се плаша от хора, които са убедени, че са компетентни за всичко.

 70. 70 Профил на Стилиян Ганев
  Стилиян Ганев
  Рейтинг: 57 Неутрално

  За сравнение ЗОП от приемането си през 2016 г.през герберския мандат е променян повече от 10 пъти.Това говори за пълна некадърност.
  —цитат от коментар 56 на Filofob


  Според вас, какъв е смисълът от постоянно действащо Народно събрание? Общественият живот е динамичен, а в рамките на голям съюз като европейския - двойно повече. Да се оплакваш, че законите се променят често, е признак на незрялост и непознаване на обществения организъм. Кое ви кара да вярвате, че имате компетентност да се изказвате по темата?

 71. 71 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2655 Весело

  Юристите в България са адвокати, съдии, прокурори.
  Адвокатската гилдия си има отряд за бързо реагиране под симпатичното название "Адвокати на мафията"
  Съдийската гилдия си има отряд перманетно заподозряни под екзотичния псевдоним "Червиви ябълки"
  Прокуратурата е черната овца на правосъдната система, щото Главният й прокурор е избран по правилата на един адвокат, който впоследствие се обяви срещу тях, щото били писани за колегата Х, а вместо тях се пръкнал колегата У.
  И обяви избора за нелегитимен, а прокуратурата като цяло и Главния прокурор в частност за "радост".
  Да кажете, от коя квота да предлагаме юристи за парламента?

 72. 72 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#38:"realguru"][/quote]

  Това ли е критерият дали едно лице ръководи успешно държавата? Аз си мислех, че измерителите са съвсем други - икономическо развитие, жизнен стандарт, работещи институции, здравеопазване, образование и т.н.

  Колкото до преизбирането, пробвай от един път да се сетиш в кои държави управниците се преизбират най-много пъти.

 73. 73 Профил на Стилиян Ганев
  Стилиян Ганев
  Рейтинг: 57 Неутрално

  До коментар [#69] от "famousandco":

  Патосът не променя факта, че не са ви ясни основни принципи на парламентарната демокрация! Всеки депутат има право на сътрудници, съветници и какъвто пожелае екип, което му позволява да оформи в необходимата юридическа форма евентуален законодателен акт, в случай, че реши да стане вносител на такъв. Но няма да обяснявам повече детайли от "кухнята". Самата ви теза е в остър конфликт с Конституцията, като основополагащ документ за всяка нация, което автоматично ви изключва от кръга на компетентните да дават препоръки и да претендират за юридическа грамотност.

 74. 74 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 903 Неутрално

  юристите наистина са ограничени.Юрист много трудно ще го накараш да прави престъпление-той обикновено е богат и страхлив.Той спазва законите и не е като повечето шефове-правя го и не ми пука от нищо аз съм шеф.

 75. 75 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#69] от "famousandco":Патосът не променя факта, че не са ви ясни основни принципи на парламентарната демокрация! Всеки депутат има право на сътрудници, съветници и какъвто пожелае екип, което му позволява да оформи в необходимата юридическа форма евентуален законодателен акт, в случай, че реши да стане вносител на такъв. Но няма да обяснявам повече детайли от "кухнята". Самата ви теза е в остър конфликт с Конституцията, като основополагащ документ за всяка нация, което автоматично ви изключва от кръга на компетентните да дават препоръки и да претендират за юридическа грамотност.
  —цитат от коментар 73 на Стилиян Ганев


  Това за юридическата форма на законодателният акт ще си го запиша някъде. Голяма каша ви е в главата, сериозно.

  Ясно и на децата е, че народните представители няма как да са само юристи. Може би и не би било добре да са. Проблема е, че в последното народно събрание те се броят на пръсти и резултата е видим. На теория е прекрасно хора от всички професии и области на живота да се съберат и да творят идеалните закони. Но на практика може да твори само този, койти има познания.

  Подобна на вашата теза от много години се застъпва в икономиката - ще поканим едни експерти, които ще ни съветват и за отрицателно време ще си оправим всички показатели. Само че, идва един и дава едни съвети, после друг точно обратните. Трети дърпа в съвсем различна посока. Четвърти предлага нещо екзотично. И... пак опира до решението на този, който е призван да го вземе - съответният управник. Ако той не разбира достатъчно, няма как да направи адекватна преценка какво, кога и как да приложи. У нас най-често се случва точно това и резултата е видим.

 76. 76 Профил на Стилиян Ганев
  Стилиян Ганев
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Само че, идва един и дава едни съвети, после друг точно обратните. Трети дърпа в съвсем различна посока. Четвърти предлага нещо екзотично. И... пак опира до решението на този, който е призван да го вземе - съответният управник. Ако той не разбира достатъчно, няма как да направи адекватна преценка какво, кога и как да приложи. У нас най-често се случва точно това и резултата е видим.
  —цитат от коментар 75 на famousandco


  Госпожо, пак стигаме до неразбирането на институционалната рамка на страната. Няма "управник" тук - слезте на земята! Има законодателен акт, има парламентарни комисии, които го обсъждат и приемат или отхвърлят. Ако го приемат, отива в пленарна зала и там избраните 240 народни представители го гласуват - на две четения! От там имаме юридически екип на Президента, който също го одобрява и едва след това този акт се превръща в закон и се публикува в Държавен вестник. Ако ви слуша човек, ще си помисли, че Бат Сали внася някоя глупост на хвърчащ лист и на следващия ден всички българи са длъжни да я изпълняват. Казах ви, че нямате нужните познания, за да пишете по темата!

 77. 77 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 745 Весело

  Предложение на строителната камара - Сложете в листите си повече строители със стаж и висок професионализъм.
  Следват докторите, фармацефтите, превозвачите, хотелиерите, спортистите и т.н. и т.н. и пр.

 78. 78 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До коментар [#71] от "Дон Кихот":

  "Юристите в България са адвокати, съдии, прокурори."

  Пропуснал си юридическите консултанти, следователите.

  Ще добавя и нещо друго, което не вярвам да не ти е известно.
  В демокрациите има 3 власти: законодателна, изпълнителна, съдебна. Правораздаването е в прерогативите на съдебната власт, но адвокатите не са част от нея. Адвокатската професия е либерална професия, те са независими. Зависят единствено от този, който иска да бъде защитаван, защото той им плаща. И това е официално.

  Ще кажеш има адвокати, които защитават престъпници. Всеки има право на защита, дори този, когото някои смятат за престъпник. Всъщност в един процес има 2 страни, и помежду им е съдията, който претегля доводите на страните. Ако искаме да спечелим спора, трябва да наемем много добър адвокат. Висококвалифициран. А висококвалифицираният адвокат има своята цена.

 79. 79 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#76:"Стилиян Ганев"][/quote]

  Показах с пример доколко работи вашата теза за съветниците и консултантите със случващото се в други области. Примера ми беше с икономическата политика, осъществявана основно от изпълнителната власт, не от законодателната. Явно или не съм го обяснил достатъчно ясно или разбирането е трудно.

  Колкото до хвърчащите листи и Бат Сали, последните години показват точно това. И го пиша с огромно съжаление.

 80. 80 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Имаме нужда от специалисти във всяко министерство. Компетентни хора, които си разбират от работата, а не връзкари и гъзолизци.
  В момента некомпетентността ври от всичките ни министерства и то си личи по законите, които гласуват, от изявленията които правят. А най-лошото е, че хем са некомпетентни, хем са крадливи, хем са със самочувствие до небесата.
  Най-старата поговорка - "Всяка жаба да си знае гьола" Всеки да е там където ще е най-полезен и най-необходим.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Икономисти трябват. Икономика кой ще прави? Юристи ли?
  —цитат от коментар 9 на anonim440


  Народното събрание не е министерство на икономиката - то е законодателният орган на държавата, а законите се правят от юристи, те за това са учили.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#7] от "diq55699032":

  Пълен селяк си явно. Комплексар.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK