Изборите в България не са предопределени

Ако противниците на "модела Борисов" се мобилизират, следващото правителство може да е и на друга политическа сила.

© Дневник

Ако противниците на "модела Борисов" се мобилизират, следващото правителство може да е и на друга политическа сила.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Вариантите при дефинирането на смисъла на политическия избор за 4 април са два:


1) Ако въпросът, на който хората отговарят, е "ГЕРБ или БСП?", с голяма вероятност ще спечели ГЕРБ
2) Ако въпросът е "Дали "моделът Борисов" да се запази?", ГЕРБ и съюзниците им от "Обединените патриоти" (ОП) с голяма вероятност ще загубят изборите.


В демокрацията е важно за кого ще се гласува - коя партия колко гласове събира накрая на изборния ден. Но разпределението на вота между партиите зависи от това кой за какво гласува. България е в политическа ситуация на износени персонални харизми. Борисов е уморен, кахърен и създава впечатление на виновен човек. Харизмите на Румен Радев и Слави Трифонов са втора употреба. Волен Сидеров, Валери Симеонов и патриотичните им сподвижници са вече отвъд всяка харизма и разчитат основно на харизаното от ГЕРБ и ДПС.


Това е шанс за страната, която се напати от лидерски партии, в които личността измества, а понякога и изцяло замества съдържанието. Като стане подобно заместване, партии за уж европейско развитие на България строят руско-турски потоци, блокират евроинтеграцията на Балканите и техни депутати се зъбят на "еврогейските" ценности, като ежедневно вещаят провал на ЕС. А пък уж социалистите се оказват всъщност консерватори ала Орбан с изразен путинистки уклон.


"Първа" и "втора" лига


В момента тече масиран опит от страна на управляващите парламентарните избори да се сведат до избор "ГЕРБ или БСП". За целта се прилага следната стратегия:


Първо, повечето от телевизиите са нарочили ГЕРБ и БСП за централното си време. Министри и социалисти си поделят водещите формати (сутрешни блокове, "Панорама" и т.н.), а останалите партии са по-скоро екзотика - канени тук-там за цвят, обикновено заедно с абсолютни аутсайдери. Всичко това би било нормално, ако ГЕРБ и БСП доминираха в електоралните нагласи. Но това не е така според проучванията - заедно те имат (в най-добрия случай) около 50 процента от подкрепата на възнамеряващите да гласуват.


Т.е. с едва 50 на сто от доверието, управляващите и основният им конкурент си гарантират огромната част от медийния достъп и правото да се състезават в "първа лига".


Второ, масово се тиражира една неистина - че след изборите на 4 април нямало да има правителство. Вероятността за подобно развитие е близка до нула: едва ли след кампания в тежки условия партиите ще тръгнат на нови избори, давайки властта на служебно правителство. А и кога новоизбран парламент у нас се е саморазпускал и предизвиквал нов вот? Подобни внушения целят две неща - да разколебаят хората в искането им за промяна (видите ли, ще останем без управление) и да накарат избирателите да се скупчат около големите партии, които всъщност са по-скоро средни.


Трето, периодично се пуска друга интрига - за неизбежността на голяма коалиция между ГЕРБ и БСП. Идеята тук не е толкова да се договори подобен формат (който е много малко вероятен), а по-скоро да се подчертае, че без ГЕРБ и БСП управлението ще е невъзможно.


Може ли да се излезе от коловоза?


БСП се блазни от този модел, в който се съревнова с ГЕРБ на отделна, ексклузивна писта. Но приемайки данайския дар от ГЕРБ, БСП ще плати висока цена - поредната загуба на социалистите и оцеляването на Борисов и различните му патерици. ДПС също има изгода от вариант, в който ГЕРБ и БСП "изяждат" по-малките партии, защото тогава Движението става решаващ балансьор с неговите константни гласове.


Предизборната надпревара вече е влязла в коловоз "ГЕРБ или БСП", който лесно може да доведе до победа на Борисов. Това е вероятно, защото социалистите не правят нищо да уталожат страховете на големи групи от българското общество, че едно тяхно управление ще ни тласне в путинистка посока, ще ни дистанцира още повече от ЕС, ще ни обвърже със скъпи руски геостратегически проекти дори повече отсега. А и в икономически план социалистите имат лоша репутация - често управленията им са завършвали с финансов крах: през 1997-а с пълен, а през 2014-а - с частичен.


Излизането от коловоза "ГЕРБ или БСП" не е лесна работа, но би могло да се случи при следните условия:


Алтернативите - експертно или програмно управление с ясен мандат и конкретни цели: Партиите, които искат промяната на модела "Борисов", могат да си поставят като основна предизборна задача сформирането на управление, което да се концентрира върху справяне с Ковид-19 кризата (нейните здравни и икономически последици) и елиминирането на дефектите в съдебната система (основно политизацията на прокуратурата). Тук не става дума за формални коалиции, а за политическо целеполагане и очертаване на работеща алтернатива.


Използването на "зелената сделка" и възстановителния фонд на ЕС за модернизация на българската икономика биха могли също да са жалони на експертно или програмно управление. От особена важност е такова управление - и партиите зад него - да са гарант за евроатлантическия избор на България и продължаващата й интеграция в ЕС: кризите не са време за заиграване с геополитически фантазми. В крайна сметка членството в ЕС е нещото, заради което българският кораб все още не се е нанизал на някоя от многобройните подводни скали в сегашната ситуация.


Като цяло партиите, които искат да сменят "модела Борисов", би трябвало да се откажат от свои тесни идеологически идеи и планове - било скъпи геостратегически проекти или ценностно-ориентирани, но разделящи политики. Те трябва да предлагат управление, което да стабилизира България икономически, да реши репутационния й корупционен проблем и да направи догонването на останалите страни в ЕС възможно. Такава програма може да изглежда минималистична и лишена от идеологически заряд, но в кризисни времена прагматиката става истински вълнуваща.


Многоизмерността на изборите


Ако изборите са едноизмерни - "ГЕРБ или БСП" - управляващите веднага имат предимство, защото са едната основна алтернатива. Ако изборите се случват на повече от едно измерение, задачата на управляващите става трудна и вотът на хората се разпръсва между повече играчи. Изборите през пролетта имат шанса да са многоизмерни, защото освен политическите въпроси "ГЕРБ или БСП" и "модела Борисов", има и поне още една голяма тема - Ковид-19.


Тук управляващите са в затруднено положение, защото мнозинството хора смятат, че те не се справят добре с кризата. Основания за такова мнение има много: България достигна много високи нива на смъртност без да има многомилионни космополитни центрове, които са естествени огнища на масови зарази. Да се оправдаваме с това, че "българите така или иначе умирали повече", е цинизъм, а и признание, че властта не е направила нищо, за да се справи с този хроничен проблем.


Ваксинацията е също елемент от здравната криза, по отношение на която България е закотвена на последното място в ЕС. Проблемите ни изглеждат управленско-организационни - при еднакви условия за доставка на ваксини за страните членки на ЕС, ние сме накрая на опашката.


Ролята на президентските избори


ГЕРБ влизат в парламентарните избори с готова коалиция за президентските: зад техен кандидат наесен вероятно ще застане ДПС, което вече се позиционира срещу Радев. Подкрепата си за ГЕРБ ДПС ще изтъргува срещу официално присъствие в правителство на партията на Борисов - нещо, което хората на Доган са си поставили като цел.


Това е едно от измеренията на предстоящия парламентарен вот, което засега не се дебатира много. Подобно споразумение би осигурило на Борисов стотици хиляди гласове, но е също така и опасно, защото би бетонирало модела "ГЕРБ-ДПС" във властта - модел, който за мнозина е проблематичен, ако не направо корупционен. Тази парламентарно-президентска коалиция връща политическото внимание към питания за "модела Борисов", които не са удобни за управляващите.


Изводът е, че изборите през април не са предопределени, но ако опозиционните партии искат да имат успех, би трябвало сериозно да се замислят за коловоза "ГЕРБ или БСП". Той няма да ги изведе към нищо добро.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (166)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 24 Любопитно

  Предопределени са!
  Ше ги спичели магнетичният мъж дека е най-десно на снимката!🐵

  Много съм прост
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Реалността е точно обратната на заглавието. Ясно е, че ГЕРБ ще спечели с малка преднина. Което обаче не дава отговор, кой ще съставя правителството. И по-вероятно е, това да е БСП, защото ГЕРБ може да се договори само с ДПС. БСП обаче, ако пак не влезе във властта, ще я има само в учебниците и ще предлага всичко и на всеки, само за да управляват заедно.

 5. 5 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  На изборите ще спечели мълчаливото мнозинтво.
  Партизаните ще си останат в гората около Дондуков 2!

  Машини прости, народ неук.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  Това е шанс за страната, която се напати от лидерски партии, в които личността измества, а понякога и изцяло замества съдържанието.
  =======
  Тогава си изберете партийни лидери.....както преди 89 година....
  Байдън вече го 'избраха' по този начин....

  Bukalemun
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 24 Неутрално

  A тъкмо Дръндарския и слугите му, дето са слоЖили гола майкс с дете В Художетшената ТАКА ЛИ ПРАВИТЕ ИЗБОРИ БЕ, а за Холокоста ще ми гоВОРИТЕ. Що не си сложихте дъщерите срещу разпасан турчин, А.НА ХАНЪМИ И БЕЙОВЕ ЩЕ ИГРАЕТЕ, Плюя на вас,
  —цитат от коментар 14 на Бланш


  +++++
  Точно казано!
  Затова ше спичели г-н Христо Иванов!🐵

  Много съм прост
 18. 18 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Не е ясно , кое е дясното.....( на снимката де , иначе е ясно , че няма дясно....).

 19. 19 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#9] от "Стилиян Ганев":

  Чиба, трольо.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Аби, абе да те питам нещо. Що вашите хора в България са толкоз прости?? Доган стана милиардер на техен гръб, а те продължават да гласуват за него и да копат тутуна.

 23. 23 Профил на Bisser Boev
  Bisser Boev
  Рейтинг: 3024 Любопитно

  Масирана новотролска атака от няколко дни към Дневник, явно изборите наближават...

 24. 24 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#22] от "moreee":

  Много просто-щото унижава Жените и това се харесва на мъжката половина и Русия, за Европа си плаща да мълчат.

 25. 25
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 26. 26 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  С всеки "анализ" в "Дневник" Вие собственоръ4но намалявате шанса на "десницата"!Ето пак, "Блокират интеграцията на Балканите". Ве4е е смешно да се правите, 4е не виждате какво става. РСМ доказва с всеки изминал ден, 4е е смъртен враг на България и на българите, но Вие продължавате да пишете за да полу4ите грантовете си. Не съм виждал друг народ да гори българското знаме, както в РСМ. Как 4овек да гласува за "десницата", която е естесвенният избор на цяло едно поколение, като знае, 4е Вие ги подкрепяте? Вероятно не разбирате какво озна4ава "любов към Родината", тъй като виждам, 4е сте професионален либерал и интернционалист, но за много хора това е много важно. Вие и "Дневник", не разбирате ли, 4е вредите, не помагате? Както се казва "С приятели като Вас, врагове не ми трябват."
  —цитат от коментар 16 на ivpetr


  Тези, които не могат да видят по-далече от носа си, давате страхотни анализи

 27. 27 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#16] от "ivpetr":

  "РСМ доказва с всеки изминал ден, 4е е смъртен враг на България и на българите, но Вие продължавате да пишете за да полу4ите грантовете си. Не съм виждал друг народ да гори българското знаме, както в РСМ."

  Защото подходът ни към РСМ е грешен. Пример за правилен подход са Турция и Азербайджан. Турците казват "азерите са наши братя", а не "азерите са турци". Усещаш ли разликата?

 28. 28 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Добър анализ. Време е Баце да си ходи, да.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 29. 29 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#16] от "ivpetr":

  А ти вероятно се считаш за патриот, който не може да пише на български?

 30. 30 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Без значение на абриаветурата на айдушката партийка която ще “победи”, победата ще е за поредните (същите) крадльовци.

 31. 31 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Знаем другарю Смиловски,
  до края на м.Март,
  Ицето ще го изкарате от играта.
  Ще го пратите в РСМ,да чете
  приказки за баба Яга - травестит.
  Колко много комунизъм в една снимка.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  "ГЕРБ си отива, спете спокойно деца!" един стих от позабравена песен.

 34. 34 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#28] от "Пипера е много лют":

  Баце ти ще си иди. Това е ясно. Време е обаче Българите да поумнеят малко. Да четат програмите и да изискват. С гласуване за харизма, мачовщина и прочее, България е обречена да окупира последните и челните места, в съответно позитивните и негативните ЕС класации.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Аз виждам г-н Радан Кънев като премиер. Това е най-добрия избор в момента.

 37. 37 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Добър анализ на Даниел Смилов.
  Ясно е, че "партията", която докара корупцията, Цацаров и Гешев, макар и да спечели с малко, няма да може да състави правителство! Дори с подкрепата на комунистическия агент Сава. Ако допуснем, че пишман "патриотите", които от партийния дом показват средни пръсти на протестиращи хора влязат в парламента, пак няма да стане, според данните на последните няколко социологически проучвания. Т.е. нито агентът Сава може да помогне на мутрата от СИК, нито другия агент - Иван
  Абсурд е също бсп да събере мнозинство, защото също няма да има достатъчна подкрепа за едно такова правителство!
  Тогава, къде е изходът?
  Ами той е ясен отдавна, а Смилов го посочва конкретно:
  Програмно или експертно правителство с конкретни цели, например:  справяне с пандемията, нова система за имунизация на населението която да ни извади от последното място гарантирано от герб, намаляване на политическите квоти във ВСС и деполитизиране на прокуратурата, тотално премахване на корупционния модел и режима на "борисов", което ще доведе до увеличаване на инвестициите, а следователно и доходите на хората. Спиране на всички дейности по АЕЦ Белене, прекратяване на корупционната практика свързана с обществените поръчки, въведена от герб, изпълнение на всички съюзни задължения свързани с НАТО и ЕС!
  За такова правителство мнозинство най-вероятно ще има.
  Въпросът е, колко време ще изкара.
  Лично аз мисля, че новото програмно правителство може да изкара цял мандат!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на hji44703188
  hji44703188
  Рейтинг: Разстроено

  земам си думите назат -- туй беше ного тъпо

 40. 40 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Вместо глава, масовата електорална единица у нас има телевизор. Коловозът "ГЕРБ или БСП" явно е толкова дълбок, че явно не се вижда отвъд него - хората са забравили, че светът извън тази кал може би е по-хубав.

 41. 41 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1402 Любопитно

  нещо сстава. за пореден път на снимка дем. българия е представена само с ици.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 42. 42 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Знаем другарю Смиловски....
  —цитат от коментар 31 на hav08635628


  Кой е другар и кой не, се познава според отношението му към руските корупционни проекти АЕЦ Белене и Турски поток!
  В случай всички другари са скупчени в герб и бсп!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 43. 43 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1402 Весело

  "...... ГЕРБ и съюзниците им от "Обединените патриоти" (ОП) ..."

  смилов пак не си е научил урока . пропуснал е дпс

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 44. 44 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Вместо глава, масовата електорална единица у нас има телевизор. Коловозът "ГЕРБ или БСП" явно е толкова дълбок, че явно не се вижда отвъд него - хората са забравили, че светът извън тази кал може би е по-хубав.
  —цитат от коментар 40 на truly


  Така е.
  Коловозът е толкова дълбок, че шасито вече е опряло в земята и движението напред е невъзможно.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 45. 45 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#30] от "Таралеж":

  Ако непредубедено гледаме макроикономиката показатели в България в момента се краде най-малко.
  Ако следим германските анализи в България "изчезват " 300 милиона евро, в Германия - 90 милиарда:)
  Така, че който заложи на кражбите за кампания ще събере една шепа лумпени да гласуват за него.
  Темата за България е МОДЕРНИЗАЦИЯТА.

 46. 46 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Много добър анализ,
  комунизмът,който не си е тръгвал,се завръща на бял кон - китайско производство.
  и сите пеем с Влатко Стефановски - Бел кон.
  Найс.

 47. 47 Профил на Bisser Boev
  Bisser Boev
  Рейтинг: 3024 Любопитно

  Така като гледам, само някакво по-неочаквано външно събитие може да обърне резултата от изборите. Нещо близо до това, макар и не категорично, беше вчерашното изявление на дамата от американското посолство. А за следизборни коалиции и програмни правителства ми се струва, че е много рано да се спекулира - първо да идем да гласуваме, след това ще видим.

 48. 48 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 439 Любопитно

  "ГЕРБ си отива, спете спокойно деца!" един стих от позабравена песен.
  —цитат от коментар 33 на nij50393132


  И кой идва! А?

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Весело

  До коментар [#22] от "moreee":

  За разнообразие, аби......
  Представи си само.....всичкото народ на тоя свят да са все умни.....
  Голяма скука ще е....

  Bukalemun
 52. 52 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  [quote#48:"Емил Добрев"][/quote]

  г-н Цветанов, не те ли кефи, до вчера те кефеше?

 53. 53 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  [quote#48:"Емил Добрев"][/quote]

  но е важно и полезно за България, че ГЕРБ си отива

 54. 54 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Изборите в България не са предопределени. От лятото се изгражда Отечествен фронт. Ако се доизгради и запази за изборите този Отечествен фронт може да спечели изборите. Или поне да излъчи правителство след изборите. Прецеденти има в новата и не съвсем новата история. Какъв ще бъде съставът на това правителство, как ще управлява може да се предполага. Разбира се историческите справки не са за пренебрегване.

 55. 55 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#45] от "Да вярваме на истината":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Машини прости, народ неук.
 56. 56 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Обаче новото ОФ е следизборно. Как ще спечели изборите? Ще влязат ли поотделно? Затова ли Сашо Диков закле Сл.Тр. да влиза в коалиция с БСП и да не се помайва? Но това е в противоречие с тезата на Смилов. В нея БСП не се предвижда като партньор на ОФ-то.

 57. 57 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  Всички анализи на Смилов напомнят за анализите му около Брекзит, и отразяването му напомня за "статията" в нощта след самия референдум

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 58. 58 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#45] от "Да вярваме на истината":

  Много е кофти в Германия.

 59. 59 Профил на Gerberche Malko
  Gerberche Malko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  “ Харизмите на Румен Радев и Слави Трифонов са втора употреба.” А харисмата на Ристьо колко кратна употреба е, а тая на ген Танасчо ?

 60. 60 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  До коментар [#23] от "boevbisser":

  Спокойно. Това е Тайпито, а той е от вашите, тоест правилните.

 61. 61 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  Добър анализ. Време е Баце да си ходи, да.
  —цитат от коментар 28 на Пипера е много лют


  И да идва Нинова.

 62. 62 Профил на Hristiyan Hristov
  Hristiyan Hristov
  Рейтинг: 71 Неутрално

  До коментар [#18] от "Николай Бучков":

  И на мен това ми е интересно - къде го това дясно в България и кой може да изреди 5 десни политики на ГЕРБ за 10 години.

 63. 63 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  Аз виждам г-н Радан Кънев като премиер. Това е най-добрия избор в момента.
  —цитат от коментар 36 на nij50393132


  Прав си. А и прилича на младия Ленин. Няма начин да не се хареса на прогресивната част от населението.

 64. 64 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  нещо сстава. за пореден път на снимка дем. българия е представена само с ици.
  —цитат от коментар 41 на sarunka


  Да не би живковският прокурор Атанасов да е разжалван?

 65. 65 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  [quote#61:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

  Абе важно е, че вие си отивате! Само ни уведомете ББ сами ли ще го вкараме в затвора или да идват морските тюлени. Разликата е в кои новини ще цъфнем, във втория случай ще сме централна новина в CNN. А пропуснах лошата новина, скоро оставате без доходи и Севда влиза в затвора.

 66. 66 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  "Управление ще ни тласне в путинистка посока, ще ни дистанцира още повече от ЕС" Колкото повече намалява стокооборота между България и Русия , толкова повече борци за свобода от "руското иго" се раждат. В народ който в 85% харесва Русия и се определя като русофили , страхове няма. Има дива и идиотска пропаганда на тема "лошите руснаци".

 67. 67 Профил на Bisser Boev
  Bisser Boev
  Рейтинг: 3024 Весело

  До коментар [#60] от "Alarmstufe: Rot":

  Абе не ми изглежда много правилен, ама щом казваш -:/

 68. 68 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#45] от "Да вярваме на истината":

  Може ли да ми разясните кои макроикономически показатели Ви доведоха до умопомрачителното заключение, че се краде по-малко?

 69. 69 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 699 Неутрално

  " партиите, които искат да сменят "модела Борисов", би трябвало да се откажат от свои тесни идеологически идеи и планове " .
  Там е проблемът - всички се смятат велики и незаменими. Нито тези от дясно, нито другите са способни да отстъпят, да направят разумни компромиси, за да се обединят. Дори и в името на общата цел - да премахнат това корумпирано, продажно управление.

 70. 70 Профил на Bisser Boev
  Bisser Boev
  Рейтинг: 3024 Весело

  До коментар [#68] от "truly":

  Моля ти се, не го питай такива неща, че ще стане страшно.
  Иначе, той за едно е прав - който заложи в кампанията, че ще краде по-малко от ГЕРБ, няма да вземе изборите.

 71. 71 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Добър анализ на Даниел Смилов. Ясно е, че "партията", която докара корупцията, Цацаров и Гешев, макар и да спечели с малко, няма да може да състави правителство! Дори с подкрепата на комунистическия агент Сава. Ако допуснем, че пишман "патриотите", които от партийния дом показват средни пръсти на протестиращи хора влязат в парламента, пак няма да стане, според данните на последните няколко социологически проучвания. Т.е. нито агентът Сава може да помогне на мутрата от СИК, нито другия агент - ИванАбсурд е също бсп да събере мнозинство, защото също няма да има достатъчна подкрепа за едно такова правителство! Тогава, къде е изходът? Ами той е ясен отдавна, а Смилов го посочва конкретно:Програмно или експертно правителство с конкретни цели, например:  справяне с пандемията, нова система за имунизация на населението която да ни извади от последното място гарантирано от герб, намаляване на политическите квоти във ВСС и деполитизиране на прокуратурата, тотално премахване на корупционния модел и режима на "борисов", което ще доведе до увеличаване на инвестициите, а следователно и доходите на хората. Спиране на всички дейности по АЕЦ Белене, прекратяване на корупционната практика свързана с обществените поръчки, въведена от герб, изпълнение на всички съюзни задължения свързани с НАТО и ЕС! За такова правителство мнозинство най-вероятно ще има. Въпросът е, колко време ще изкара. Лично аз мисля, че новото програмно правителство може да изкара цял мандат!
  —цитат от коментар 37 на Рим

  Предлагате твърдения, анализи, прогнози. Позволявам си няколко въпроса.
  1. Може би правилно предполагам, че според Вас "партията", която докара корупцията е ГЕРБ. Твърдите ли, че преди 15-ина години в България не е имало корупция? Вярвате ли в достоверността на твърдението си? Или се опитвате да убедите останалите в тази достоверност?
  2. Възможно е ГЕРБ да спечели изборите, но да не успее да състави правителство. Дори с помощта на "комунистическия агент Сава". Струва ми се, че той няма да подкрепи явно и ГЕРБ. Но наистина ли не допускате, че би подкрепил правителство на БСП? Разбира се, ако самата БСП, по-скоро управляващите политическите и икономически процеси в България изберат подобен вариант. Правил го е, прави го в продължение на 30 години.
  3. Друг вариант от статията е любимото Ви програмно или експертно правителство. Предпочитано и от Вас, любимо за Вас. Правителството на новия Отечествен фронт. Според мен напълно възможен. Осъществяван няколко пъти. Включително и след преврата през 1989 г. Винаги с активната подкрепа на "комунистическия агент Сава". Вярвате ли, че ако се стигне до този вариант този път той няма да изпълнява важна роля? Или се опитвате да убедите останалите, че този път ще игнориран?
  4. Вярвате ли, че програмното или експертно правителство ще успее във всичко, което сте прогнозирали: "справяне с пандемията, нова система за имунизация на населението която да ни извади от последното място гарантирано от герб, намаляване на политическите квоти във ВСС и деполитизиране на прокуратурата, тотално премахване на корупционния, ..., увеличаване на инвестициите, а следователно и доходите на хората. Спиране на всички дейности по АЕЦ Белене, прекратяване на корупционната практика свързана с обществените поръчки, въведена от герб, изпълнение на всички съюзни задължения свързани с НАТО и ЕС! ". Пропуснал сте да посочите кога това програмно или експертно правителство ще изведе България в светлото бъдеще. Плам, патос ... Надминавате партийните агитатори и пропагандатори от годините преди 1989. Може би отново се опитвате да убедите останалите, че светлото бъдеще предстои съвсем скоро?
  5. Дали сте облекли червен потник докато пишете коментарите си, изпълнени със споменатата вяра в светлото бъдеще?

 72. 72 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  Социологическите агенции се опитват да манипулират и да ги предопределят, да видим колко балъка ще се хванат този път на лъжливите :-)

 73. 73 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  Предопределени са!Ше ги спичели магнетичният мъж дека е най-десно на снимката!🐵
  —цитат от коментар 1 на Шакир Зулов


  Срещу магнетичният мъж най-дЕсно явно има масивна съпротива по форумите въпреки, че уж не е фактор и ще участва само с няколко %. А защо така? :-)

  И Навални уж беше някакъв мъж там, даже името му не знае Човека, но и там се вижда едно голямо старание :-)

 74. 74 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#37] от "Рим":

  И как ще издържи подобно правителство с ГЕРБ, БСП и ДПС срещу себе си?

 75. 75 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Антипатягите, провалени политици посещавали хазартни босове и чалгари, егати избора! Ако мислим за себе си, за бъдещото на децата си, трябва да гласуваме за гражданите на европейско развитие на България, за Християнска България в Християнска Европа, за доказания способен, кадърен ръководител и политик, за Бойко Борисов!

 76. 76 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  "Включително и след преврата през 1989 г." Преврат, вие не сте добре. Явно ценностната ви система е за едни други времена или за северната част на един азиатски полуостров.

 77. 77 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Антипатягите, провалени политици посещавали хазартни босове и чалгари, егати избора! Ако мислим за себе си, за бъдещото на децата си, трябва да гласуваме за гражданите на европейско развитие на България, за Християнска България в Християнска Европа, за доказания способен, кадърен ръководител и политик, за Бойко Борисов!
  —цитат от коментар 75 на bobhunter


  Вервай си, няма да има такова нещо. Всички срещу ГЕРБ. Това е мотото на тези избори!

 78. 78 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Карайте го по-спокойно, не виждате ли, че всеки ден става нещо, което може да обърка генерално сметките. Очаквано смяната на властта в Белия дом започна да реагира, вчерашното изказване на Джесика Ким недвусмислено показва, че Байдън няма да го бави тулупа с надробените дивотии. До изборите ГЕРБ може да ги няма, анализаторите да предвидят това пространство от кой ще се заеме, може от Вашингтон да ошляпат и другия вреден агент Иван и ще стане много интересно. Цецо ясно, че ще влезе
  —цитат от коментар 25 на nij50393132


  Явно, Байдън сън не го хваща за дереджето в България. И една от най-първите му задачи е да махне Тулупа. Много си превъзбуден рано сутринта.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  До коментар [#37] от "Рим":

  Тия думи знаеш ли на кого са и кога са изречени, а не че и преди това не е имало корупция.

  "Аз ще застана категорично и без всякакви уговорки зад премиера и по отношение на незабавните и енергични действия, които той трябва да започне срещу корумпираните, некомпетентните и самодоволните управници, независимо от това колко висок пост заемат те, дали са членове на правителството и колко големи са заслугите им към ..."

  И другият ми въпрос е: Как измервате корупцията? Носите си кантар, метър и еталон за НЕ корумпираност?

 81. 81 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Весело

  Отборната снимка е в десятката.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Любопитно

  Доста добър анализ. Много точно е отбелязано, че втора лига има доста конкретни тесни идеологии. На Слави Три не знам каква му е играта, вероятно е популизъм до дупка, насипан с патриотарска сол (което издиша, при положение, че не е яростен критик на ГЕРБ, които буквално тровят родината), на Отровеното Трио и Маяма - похабената фигура дето никой не знае за какво точно се бори е (уж) срещу ГЕРБ, но реално са комунистически и платени тарикати, които привидно протягат ръка.
  Демократична България и Христо Иванов имат най-големи шансове за двуцифрен вот и от там да станат и изненадата на изборите - това е единствената партия с квалифицирани кадри и неопетнени имена. След като успяха да излязат от имиджа си на бутикова софийска Фейсбук партия, акция Росенец разбуни много духове, а сега е лесно да рита падналия Борисов, който така се е омазал след 10 години, че не знае кой скандал да потуши.
  С едно изречение накрая: от нас си зависи, Америка показа, че вота наистина променя нещата.

 85. 85 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Ще изгоните ли бандата или за пореден път няма да се надскочите ?!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Доста добър анализ. Много точно е отбелязано, че втора лига има доста конкретни тесни идеологии. На Слави Три не знам каква му е играта, вероятно е популизъм до дупка, насипан с патриотарска сол (което издиша, при положение, че не е яростен критик на ГЕРБ, които буквално тровят родината), на Отровеното Трио и Маяма - похабената фигура дето никой не знае за какво точно се бори е (уж) срещу ГЕРБ, но реално са комунистически и платени тарикати, които привидно протягат ръка. Демократична България и Христо Иванов имат най-големи шансове за двуцифрен вот и от там да станат и изненадата на изборите - това е единствената партия с квалифицирани кадри и неопетнени имена. След като успяха да излязат от имиджа си на бутикова софийска Фейсбук партия, акция Росенец разбуни много духове, а сега е лесно да рита падналия Борисов, който така се е омазал след 10 години, че не знае кой скандал да потуши. С едно изречение накрая: от нас си зависи, Америка показа, че вота наистина променя нещата.
  —цитат от коментар 84 на Dark


 88. 88 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Доста добър анализ. Много точно е отбелязано, че втора лига има доста конкретни тесни идеологии. На Слави Три не знам каква му е играта, вероятно е популизъм до дупка, насипан с патриотарска сол (което издиша, при положение, че не е яростен критик на ГЕРБ, които буквално тровят родината), на Отровеното Трио и Маяма - похабената фигура дето никой не знае за какво точно се бори е (уж) срещу ГЕРБ, но реално са комунистически и платени тарикати, които привидно протягат ръка. Демократична България и Христо Иванов имат най-големи шансове за двуцифрен вот и от там да станат и изненадата на изборите - това е единствената партия с квалифицирани кадри и неопетнени имена. След като успяха да излязат от имиджа си на бутикова софийска Фейсбук партия, акция Росенец разбуни много духове, а сега е лесно да рита падналия Борисов, който така се е омазал след 10 години, че не знае кой скандал да потуши. С едно изречение накрая: от нас си зависи, Америка показа, че вота наистина променя нещата.
  —цитат от коментар 84 на Dark


 89. 89 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До 16 от "ivpetr": "..РСМ доказва с всеки изминал ден, 4е е смъртен враг на България и на българите.."

  Да, смъртен враг. Взеха ни Гоце и Даме. На нож!

 90. 90 Профил на Стилиян Ганев
  Стилиян Ганев
  Рейтинг: 0 Неутрално

  а, и нали Мошето питаше, що с бръсната глава

  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_4168896.jpg

  затуй, да не преиграваме с тифеца(куйтуй?) и прочее артистични пухвате

 91. 91 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Доста добър анализ
  —цитат от коментар 84 на Dark


  Сериозно ?!!?Според този "добър "анализ, Слави,Галева и Бойкикев може да получат мнозинство в бъдещето НС.Пак според него анализ,те ще се прегърнат , ще почнат да борят корупцията и да решават проблемите на страната.Блажени верующите!

 92. 92 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  В разбиването на двуполюсния модел най-компетентен е Доган.
  Освен това държи повечето важни властови позиции(в съдебната система), така че, да му мислят другите.

  I Want To Believe
 93. 93 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Весело

  За вас са "предопределени", след като льо пти женерл коленопреклонно коленичи пред зеленият чорап, обясни му се във вечна любов и публично поиска ръката му!!!!
  И така 6-те процента станаха 2%

 94. 94 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Байдън сън не го хваща кога ще хвърли Борисов в затвора. Щото форумът на Дневник много го мрази. Обаче не знае защо форумът го мрази. Ами ако го мрази заради самолетите? Или десетгодината пътна карта за стратегическо партньорство в отбраната и сигурността? И пак за ОФ-то. Сашо Диков - нещо като говорител на въпросното ОФ - направо каза на Сл. Тр. : Не разбрахте ли, че няма как да махнем Борисов без БСП. Затова се коалирайте преди изборите. Да докарате популярен вот на Корнелия, че да ги спечели. За Сл. Тр. може и да се получи. Проблемът е с ДБ. Предизборно коалиране с БСП и общи листи със социалистите ще накара малко останалите им избиратели да гласуват за класическото СДС и коалицията му с ГЕРБ. Мая Манолова и триото обаче биха се явили с Корнелия. Въпросът е тя иска ли ги. В момента е заета да реди листи и да разчиства останките от опозицията й. Една Мая Манолова на всичко отгоре ще й дойде в повече.

 95. 95 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Корупция и некадърно държавно управление е имало винаги. И ще продължи да има. Някои хора не могат да разберат явно или просто се правят на улови, че е утопия да чакаш нещо различно. Единственото решение за намаляване на корупцията и посредствеността в държавната власт е тя да е ограничена основно до контролна функция. До осигуряване на ред и национална сигурност, както и равенство пред закона за всички граждани без значение от външни белези, социален статус, религия и т.н. Нищо повече. Разпределението на пари трябва да бъде ограничено до минимум, същото се отнася до всякакви администрации и бюрокрации. Това е дясна държава, която се основава на класически капитализъм. Но почти НЯМА ПОЛИТИК, който да иска подобно нещо. Така би орязал клона, на който стои. Така че ще си стоим с корупцията и некадърността на държавно ниво.

 96. 96 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Весело

  До коментар [#83] от "Стилиян Ганев":

  Теб ти треат нито по-голями дебиле - за да си седниш на...
  мястуту.

 97. 97 Профил на Gerberche Malko
  Gerberche Malko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#88] от "uvtest":

  “ С едно изречение накрая: от нас си зависи,” и статията и ти ме обидихте - от а не от вас зависи и ще гласуваме ... пак за ГЕРБ

 98. 98 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Някой активни анализатори не си познават народа. Че Баце и бандата му от подлизурки и крадци са директно за голямата сопа, че самият Баце е за пранги и трябва да отговаря пред трибунал за разгрома на българското общество и нрави - да, но няма съмнение и друго - че над 50% от членовете на българското общество нямат нищо против да са на мястото на мошениците и крадците от ГЕРБ и да бъркат директно в Голямата каца с мед. Но най-готини са опитите не само на анализаторите, а на цялото умно-красиво и нормално войнство, медии и остатъчни трици от "славно" минало, Ице и Сие да влязат във властта по доказано български патент - през входа, който се ползва от българските политици обикновено за излизане от властта - ЗАДНИЯ ВХОД. И да, Баце ще управлява отново, ще управлява отново с персони, които ще му легнат в кревата и ще му завиват голия гъз, ще управлява с някои от снимката и тези някои няма да са жените от снимката.

 99. 99 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Весело
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK