Навални и Путин - ходът на Давид и пирамидата на властта

"Изведнъж виждаме как имиджът на суровия самодържец, нулирал времето и конституционните си мандати, взе да се пропуква."

© Николай Дойчинов

"Изведнъж виждаме как имиджът на суровия самодържец, нулирал времето и конституционните си мандати, взе да се пропуква."



Анализът е препубликуван от Портала "Култура".


Една от ирониите на историята е, че Давид може да надделее над Голиат. Колкото и поначало това да изглежда невъзможно, а пък грубата сила и физическото превъзходство да са на страната на последния. Независимо от страха на околните, а и от преклонението на мнозина пред грубата сила.


Накрая се оказва, че малкото камъче, насочено с "умна сила", с умисъл, може да повали гиганта. И че появата пред Голиат с открито лице всъщност е била печеливш ход. Защото никой не е наясно с Божия промисъл, както става ясно от цитираната история от 1 Книга Царства, където ясно е отправено и следното предупреждение: "не гледай на лицето му и на високия му ръст; Аз го отритнах; Аз не гледам тъй, както човек гледа, защото човек гледа на лице, а Господ гледа на сърце (1 Царств. 16:7).




Със завръщането си в Русия Алексей Навални сякаш повтори "хода на Давид": върна се доброволно и застана пред лицето на властта в очакване на брутална реакция, която не закъсня; и пак подобно на Давид запрати в лицето на самодържеца Путин и на неговия "преториански режим" малко "медийно камъче" чрез "Ютюб".


Ефектът от всичко това е направо зашеметяващ. Доскоро кремълската пропаганда и говорителят ѝ Дмитрий Песков се отнасяха към Навални като към "човека-без име". Иронизираха го като "блогъра" или "болния от Германия", достоен да бъде отровен, но недостоен да бъде назоваван поименно.


Тези дни "самият Путин" обаче бе принуден от обстоятелствата да влезе в обяснителен режим и да спомене името на Навални в отговор на предварително уговорен студентски въпрос. Дори даде обяснения за медийното разследване на "блогъра" и по повод на "камъчето", поразило го от "Ютюб".


Причината? 100 млн. гледания на филма "Дворец за Путин. Историята на най-големия подкуп" и то най-вече на територията на Русия.


Потресаващ удар от "прашката на Давид". И още: 1 милиард позовавания на Навални в мрежата "Тик-ток", което ще рече, че именно най-младите, дори тинейджърите, този път се възправят или въстават срещу имперския Голиат. Десетки хиляди от тях вече излязоха в неделя по улиците на големите руски градове. Въпреки минусовите температури и вируса. Въпреки арестите на 3700 души. Въпреки бруталните разправи, на които светът стана свидетел, като тази в Петербург, където полицай риташе протестираща жена в корема.


Където са младите, там е промяната. Може и бабите все още да са за Путин, отбелязват руски анализатори, но майките вече започват да се отдръпват от "спасителя на отечеството", следвайки децата си. И дори да се водят разпалени семейни спорове, както беше и в България през 90-те, не е трудно да се прогнозира, че се задава промяна.


Парламентарните избори в Русия са през септември. Дотогава има доста време и много вода ще изтече в Москва река. Но е ясно, че нито пандемията ще отмине по чудо, нито икономическата криза, която върви по петите ѝ, ще изчезне просто защото самодържецът в Кремъл е обявил, че ще бъде така.


А какво ще стане с Навални? Това е въпросът, на който никой няма отговор. Може би даже и Путин.


Ще го вкарат задълго в затвора? С последния му арест властта на практика го "сакрализира", придаде му ореола на мъченик. Неслучайно го сравних с Давид. Един Давид срещу имперския Голиат и гигантските силови структури на режима (служби за сигурност, полиция, армейски спецчасти).


Ще го държат под домашен арест, някъде по-далеч от Москва, от световните медии и сподвижниците му? Така постъпи Брежнев навремето с Андрей Сахаров по съвета на Юрий Андропов, който тогава оглавяваше КГБ. Владимир Путин е тъкмо от поколението на "чекистките деца" на Андропов. Той би трябвало добре да знае, че тъкмо това превърна преследвания академик Сахаров в световна фигура на съпротивата, в глава на интелектуалната опозиция.


А Навални вече се превърна в символ. В Русия той е "изкупителната жертва" на режима, авторът на най-яркото разобличение на вихрещата се там безогледна корупция. Дори мнозина от несъгласните с него преди, от онези, които не се интересуваха от действията му, днес го подкрепят. Зад него е огромното "мълчаливо мнозинство" в Русия. А това са милиони хора. Даже другарят Сталин в такива случаи е бил принуден да процежда през зъби: "Няма как всички да арестуваш" (Всех не посадишь).


Може би ще го изгонят от Русия, подобно на Солженицин, качвайки го на самолет за Германия? Това би било най-изгодното решение за Кремъл. Един непримирим противник отвън все пак е за предпочитане пред символа, обединяващ опозицията вътре в страната. Но тук проблемът явно опира и до отмъстителността на Путин, който не е склонен да изпусне от ръцете си човека, причинил му всичко това


Има, разбира се, и четвърта възможност, за която се сетих тези дни. "Случаят Пьотър Чаадаев" (1794-1856). Този инакомислещ бунтар е имал неблагоразумието да публикува в средата на XIX в. текстовете си зад граница, включително и своите "Философски писма", в които отчитайки "особения път на Русия" (нито Изток, нито Запад), обаче е настоявал, че тя е част от световната цивилизация и би трябвало да е подвластна на нейните норми.


Описанието му на руското настояще е покъртително: мътно и мрачно съществуване, лишено от сила и енергия, което не се оживява от нищо освен от злодеяния, и не се смекчава от нищо освен от робството Ние живеем в силно стеснено настояще, без минало и без бъдеще, сред мъртвешки застой.


Гневът на самодържеца Николай I заради тази остра критика срещу режима, преведена и на чужди езици, бил неописуем. И Чаадаев бил посетен от московския полицейски началник, който чинно го известил, че оттук насетне е под "арест" и че по решение на правителството е обявен за "ненормален". Настанили Чаадаев в специален "дом", където веднъж седмично го посещавал лекар, който го преглеждал, без да може да установи какво точно е психическото му заболяване. Но това изобщо не било важно. От значение било човекът, осмелил се да заговори за "мъртвешкия застой в Русия" и за липсата на свобода, да бъде обявен за луд. Затова и днес "Философските писма" на Чаадаев, смятани за една от първите руски философии на свободата, се четат с такава горчивина - с оглед на цената, която този човек е бил принуден да плати за идеите си.


Съпоставката между Чаадаев и Навални не ми се струва произволна. Нищо чудно в скоро време режимът да предприеме нещо подобно и срещу него, да започне да го "лекува" от "натрапчивите му обсесии". Съветската традиция на "репресивната психиатрия" има богат опит в това отношение. Стотици легендарни "инакомислещи" (като Владимир Буковски, Наталия Горбаневска, генерал Григоренко) бяха тъпкани с аминазин и с какво ли не още, за да им промият мозъците. Уви, не успяха. Но някои от тях си отидоха без време от този свят.


Проблемът на Путин обаче не е само какво да прави с Навални, а и как да удържи изградената от него "пирамида на властта". Защото ефектът от филма в "Ютюб" тепърва ще започне да се усеща.


Вярно, че това не е първото разкрие за "корупционната корпокрация" на Путин. Имаше дори филм на Би Би Си по темата с немалко разкрития, публикувани са множество книги, преведени в цял свят.


Успехът на филма на Навални (и на неговия екип) обаче е в това, че придаде образ на "системата Путин", олицетворявайки я с този непомерен, немислим по разкоша си и по празното си тщеславие черноморски дворец. Което е трудно, но случи ли се, успехът е гарантиран. Защото хората не могат да удържат в главите си всички корупционни разкрития или текущи скандали, но могат да сравнят гарсониерата си с помещението, отредено за боклука в императорските покои. Или да пресметнат колко пенсии на баба им струва позлатената италианска тоалетна чиния (с позлатената четка към нея). От което със сигурност им се завива свят.


Става дума за дворец за един милиард и триста милиона долара (по най-скромни пресмятания), за който никой не знае и никой не е чувал. И за който говорителят на Кремъл Песков призова да питат руската Федерална служба за охрана (ФСО), тя да каже защо е решила да го охранява. А ФСО какво да отговори? Да каже, че също не знае? И с това кръгът на безумието да се затвори?


Досега Путин скрито се гордееше със създадената от него "преторианска система", с която държи Русия в подчинение. Терминът е от 60-те години на ХХ в. и е въведен от френския политолог Морис Дюверже, подет по-късно и от Самюъл Хънтингтън. Става дума за система, която съчетава видимостта на демокрацията (избори, парламент) с практиките на авторитарната власт. По-точно с преливането на службите за сигурност в държавната администрация, което води до създаването на специфичен "преториански елит", подчинен и задължен на своя върховен водач, който е начело на пирамидата.


В Русия начело на "преторианската система" е Владимир Путин. Той е всевластният и безконтролен самодържец. Той е, който решава въпросите на живота и смъртта като истински абсолютен монарх; той е, който може да разпореди да отровят или премахнат някого - и това се случва. За 20 години на власт Путин е пробвал всичко и освен това има личните си капризи. Оттук и желанието му да си построи този дворец, пазен в зорка тайна от простолюдието. Но не щеш ли, някакви хора си направили снимки на "неговия" скъпоструващ диван, пред неговия шкаф "ампир" за 100 000 евро. Тайната се разкрила и някакъв си там "блогър" взел, че направил разследване, а и филм за това, гледан от две трети от поданиците му. И за тази тайна вече говори цяла Русия.


Изведнъж виждаме как имиджът на суровия самодържец, нулирал времето и конституционните си мандати, взе да се пропуква. Така Путин влезе в ролята на Александър Лукашенко. Предстои да видим развръзката.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (246)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Казват,че с възрастта човек става консервативен , това дали важи и за новият американски президент е предстоящо да се види,разбере , обмисли и схване точно.......

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2179 Неутрално
 6. 6 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Навални е част от цвета на световната цивилизация ,а Владо от Ленинград е чудовище!🐵
  —цитат от коментар 2 на Шакир Зулов


  Требе да спасим Навални от репресии и отрови.Преди 50 години тека спасявахме другарката Анжела Дейвис .🙉

  Много съм прост
 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Дано Тони Николов да е прав, но Путин следва съвсем педантично максимата на Сталин "Няма човек - няма проблем". Знае, че нормалният свят преглъща убийствата на политическите противници след като малко пошуми. Уби не по-малко остри критици като Анна Политковская или Александър Литвиненко. При това уби Литвиненко с мъчителна смърт заради своята изродска отмъстителност. Уби президента на Чечения Аслан Масхадов, сложи начело на Чечения една мутра и смаза непокорния народ. Уби Магнитски и ако можеше, щеше да убие и Бил Браудър. Нищо не го спира в убийствата. Най-вероятно и сега си прави сметката, че ако убие Навални, светът ще пошуми и ще забрави. А опозицията ще е обезвредена няколко години, докато дойде следващият смел руски Давид. И може би е прав.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Путин вероятно ще (опита да) убие Навални. Няма да го пусне като Ходорковски.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  Ето го и Путин-пак ще си играете на господар и роб.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "не е трудно да се прогнозира, че се задава промяна"

  Не е трудно да се прогнозира, че каквато й промяна да се случи в Русия тя няма да завърши с либерали начело на държавата. В най-добрият случай някой Илия (Илья) ще се окаже пременен.

 18. 18 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#7] от "spiegel":

  “ максимата на Сталин "Няма човек - няма проблем".”
  ——
  Максима е, вярно... щот е максимално невероятно да е казано от Сталин ... или ша ма шашнеш с някой линк?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2956 Любопитно

  До коментар [#7] от "spiegel":

  " Уби президента на Чечения Аслан Масхадов, сложи начело на Чечения една мутра и смаза непокорния народ. "

  Ха-ха! Шпигела заронил сълзи за ислямският тетрорист Аслан Масхадов! Интересно ако подобен на него обяви щат в САЩ за независим и избие хиляди американски военни и цивилни какво ще му се случи?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 22 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2956 Любопитно

  Какво робство в Русия те гони бе Тони?! Ами Достоевски е бил пратен даже на каторга, имало цензура на текстове в романите му но така или иначе това по никакъв начин не е попречило да стане световно известен писател! Ти можеш ли да посочиш поне един роман съзаден в Османската империя по това време в която нямало робство?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 23. 23 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Да се пускат редовни статии срещу Русия , а руския народ системно да се определя като биологичен материал, е нещо като дежурната тема - "международния империализъм. 100 мил гледания ....ютуб !!! Клиповете на БЛМ бяха гледани толкова много ,че донесоха на БЛМ 10 милиарда долара ..десет милиарда долара .В интерес на елементарната истина е да се каже, че харесванията (лайкове) , тегленията имат "пазар" - за 100 долара може да отчетеш" 10 000 тегления . Но майната на това , нека А. Навални е Давид :) Дали А.Навални има само прашка ..Вече се разбра ,че двореца има собственик (Понамарьов), че ограничението за снимане, е заради налиèто на застава ( тя е там от 1942), че Путин не е бил там никога . Едно такова нещо има минимум 20 работници , после местни власти ( това не остава в тайна) Могат още 100 неща. Но нито А.Навални , нито автора искат истината. Ако някой все още се смята за "обективен", да влезе в сайта на Навални . Даренията с биткойни ..., там освен дарения по 1-2-3 милиона име и едно от 30 милиарда долара (тридесет милиарда ). Минимум 100 такива двореца!!! За какво се дават тези пари ??? За подобряване живота на руския народ или !?? Руснаците имат "добър опит" в това с "ценностите и човешките права" . Така започна през 1985 и завърши с това ,че 56 милиона руснаци останаха без държава, а грабежът на Русия под мъдрото ръководство на 20 000 американски инструктори в администрацията надмина всички мислими граници.

 24. 24 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Споменаването на Чаадаев ме накара да си спомня стихотворението, което му посвещава Пушкин и което завършва така:

  Товарищ, верь: взойдет она,
  Звезда пленительного счастья,
  Россия вспрянет ото сна,
  И на обломках самовластья
  Напишут наши имена!

  Вече 200 години надежди "Россия вспрянет ото сна", но единственото, което се случва е разни имена да се изписват навън, а самовластието си се възражда като феникс.

  Хотели как лучше, получилось как всегда.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 25. 25 Профил на Groudy
  Groudy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Путин има сериозен проблем и Навални е само видимата част на айсберга. Няма го вече приятеля му Тръмп на власт, а Байдън и хората около него определено ще окажат натиск на режима по много линии. При всичките претенции на кремълския елит, Русия е икономическо джудже на фона на останалите големи играчи, а парите и благосъстоянието на населението решават много. Тук Русия силно изостава. То и няма как държава болна от раковото образование на корупцията да просперира-пиявиците около Путин са се впили и смучат от кръвта на Русия. Така е и с бизнеса - най-големите компании са придворни играчи със запазени територии и на държавна ясла. Така че прогнозите за режима не са добри - просто настоящата им система е тотално сбъркана и обслужва основно кражбите на елитите.

 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2956 Неутрално

  До коментар [#24] от "Николай Колев":

  Русофобите все плюете болшевиките, и леете крокодилски сълзи за жертвите на сталинският терор, а всъщност се радвате на самоунищожението на руснаците!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  Путин ми става все по-симпатичен. Преди случая с Навални, не обръщах внимание толкова, какво став в Русия.
  Същото стана с Ердоган. Откакто се опитаха да го убият се поинтересувах защо им пречи.
  Атлантизмът е най-грозната политическа идеология, която поставя алчността и плътските удоволствия над прости ценности, като любов, уважение, традиции, семейство.

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  "Случаят Пьотър Чаадаев" (1794-1856).

  Или за двеста години, в Русия не се е променило нищо!

 29. 29 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Какво ще стане с Навални?Попитайте "българите", влюбени в Путин. Те ще Ви опишат много начини да бъде отстранен, собственоръчно от самите тях.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#9] от "Пипера е много лют":


  Путин вероятно ще (опита да) убие Навални. Няма да го пусне като Ходорковски.
  —цитат от коментар 9 на Пипера е много лют


  ++

  Колкото и да не харесвам националистът Навални, не мога да не съм доволен че хвърли л**н*то във вентилацията на управлението на Русия, и опръска всички!
  Да! Таваришча от бункера в Новое Огорево изпитва страба на Елцин от навечерието на Милениума, но тоя път, Спасител за Путя, НЕТ!

  Понякога тук се счита, че Тръмп е трофей на Путя! А дали? Тръмп е отстрелян доста по-рано, но вече го няма...
  А Байдън преди десет години каза на Путя! "Ново кандидатиране за Президент на Русия ще е прострелване в копитото!"
  Идват интересни времена!

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#9] от "Пипера е много лют":



  Путин вероятно ще (опита да) убие Навални. Няма да го пусне като Ходорковски.
  —цитат от коментар 9 на Пипера е много лют


  ++

  Колкото и да не харесвам националистът Навални, не мога да не съм доволен че хвърли л**н*то във вентилацията на управлението на Русия, и опръска всички!
  Да! Таваришча от бункера в Новое Огорево изпитва страба на Елцин от навечерието на Милениума, но тоя път, Спасител за Путя, НЕТ!

  Понякога тук се счита, че Тръмп е трофей на Путя! А дали? Тръмп е отстрелян доста по-рано, но вече го няма...
  А Байдън преди десет години каза на Путя! "Ново кандидатиране за Президент на Русия ще е прострелване в копитото!"
  Идват интересни времена!

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-9184687/How-Russia-began-grooming-Donald-Trump-40-years-ago-saving-financial-ruin-book-claims.html

 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Путин ми става все по-симпатичен. Преди случая с Навални, не обръщах внимание толкова, какво став в Русия.
  —цитат от коментар 27 на hope


  Я пак !
  Като ти чете човек КУПИЩАТА СТАРИ ПОСТОВЕ ВЪВ ВЪЗХВАЛА
  на ПУТИНИЗМА остава с друго впечатление

  Това ли ви са новите ОПОРКИ
  До преди случая с Навални не обичахме много ПУТИн и русия
  След случая с Навални ГИ ЗАОБИЧАХМЕ СИЛНО и ГОРЕЩО

  ЗАЩОТО ТРОВЯТ ЯКО макар и не винаги успешно

  Беззценно !!!!

 36. 36 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Николов се прави на много ичен - Чааадаев Мааадаев, нещата са толкова ясни -Навални е човек на САЩ, всичко, което прави е в полза на САЩ, всички негови ходове са обмислени в САЩ и защитават само американски политически интереси да злепоставят и компрометитат Русия, единствената сериозна страна в Европа, която не е окупирана от САЩ. ЕС са пълни с навалнита и то в такава степен че без американско разрешение не може да си купи ваксина при всички пози на фон др лайени и мишели за велики демокрации. Съдбата на Навални ще бъде като съдбата на всички американски храненици - Ходорковски, Горбачов, Каспаров и т.н. - ще го изпратят някъде след като омръзне.

  Свободата, Санчо...
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#24] от "Николай Колев":Русофобите все плюете болшевиките, и леете крокодилски сълзи за жертвите на сталинският терор, а всъщност се радвате на самоунищожението на руснаците!
  —цитат от коментар 26 на Julian Mall


  Ха-хаааа

  Като каза САМОУНИЩОЖЕНИЕТО НА РУСНАЦИТЕ

  КОЙ КОГО самоунищожава

  ВЛАСТТА и БАНДИТЕ Й ОТРОВИТЕЛИ тровят и убиват неудобните за ПУТИн

  или обратното !!!!!

  Как не ви е срам да праскате такива гнусотии бре

 40. 40 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2028 Весело

  Аз не смятам, че до парламентарните избори наесен нещо може да се промени чувствително-на практика сега в Русия има само една партия- тази на Путин.
  За няколко месеца да се изгради нова партия , която да може да й противостои в парламента, според мен не е реално.
  Но всички пируети около нулирането на сроковете на Путин бяха съсредоточени върху президентските избори през 2024 г.
  Според мен, при това развитие на нещата, при перспективите на руската "икономика" и при твърдата (поне засега) позиция на Байдън, Путин може вече да смята , че е поредният пътник от руския престол.
  Интригата е само в това, по какъв начин ще го напусне.
  И дали ще дочака 2024 г., или обкръжението му (основно тези, които го държат с компромати от престъпното му минало) ще се освободи от него по-рано.
  За да играе ролята на доброто ченге.
  ПС Мисля, че прословутият закон за освобождаване на руските президенти от отговорност за криминални престъпления беше приет именно, за да се обезсмислят заплахите от такива компромати, каквито дори може би вече са постъпвали.

 41. 41 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Добър момент некои хора да изкарат некоя рубла защитавайки, като Матросов, господаря си Путин.

  No Pain No Gain
 42. 42 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Алексей Навални сякаш повтори "хода на Давид": върна се доброволно и застана пред лицето на властта в очакване на брутална реакция, която не закъсня; и пак подобно на Давид запрати в лицето на самодържеца Путин и на неговия "преториански режим" малко "медийно камъче" чрез "Ютюб".
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Камъчето не е никак малко, защото изкара десетки хиляди по площадите на икономическото джудже Русия!
  Така започна разпадът на "великия" Съветски съюз....

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 43. 43 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  Нещата стават притеснителни - за една седмица 100млн. гледания. Да не вземе видеото на надмине оня подскачащия кореец ?

 44. 44 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Николов с характерната си поза на всезнаещ пише и говори нещо съвсем различно. Метежът в Русия е замислен в САЩ, Навални е само кукла, оправдание, съвременен поп Гапон, метежът се ръководи от центрове в Полша и балтийските страни от американски координатори, дори посолството на САЩ в Русия се намеси с някакви маршрути за метежниците. Демкрацията не е е евтина, особено за хората, дето казват гербската министърка и нейния полуграмотен ментор от Банкя.

  Свободата, Санчо...
 45. 45 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  А нещо за това как Навални ще промени Русия?????????
  Нито една дума няма каква трябва да стане Русия без Путин.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Щаслив съм, че сред българите име човек като Тони Николов

  подпис
 50. 50 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 146 Неутрално

  До коментар [#45] от "dedoliben":

  Слаба и послушна на щатите. И всички природни ресурси да бъдат изнесени на запад! Това е мечтата на козяшкият трол! Напрао дрийм...:))

 51. 51 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  До коментар [#6] от "Шакир Зулов":
  "Требе да спасим Навални от репресии и отрови."

  Не, не трябва да го спасим от репресии. Навални е понесъл своя кръст.
  Все едно предлагаш да спасим Христос от кръста, за да се отървем от Христос.

  подпис
 52. 52 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#6] от "Шакир Зулов":

  Анжела Дейвис бе храненик на Коминтерна. А Навални си е руския Бареков.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 53. 53 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1949 Весело

  До коментар [#23] от "dejmos":
  " Ако някой все още се смята за "обективен", да влезе в сайта на Навални . Даренията с биткойни "

  Както виждаме в Тиик Ток милиярд руски младежи не са уважили този твой любим сайт.

  подпис
 54. 54 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#21] от "Julian Mall":

  Пак разчиташ само на руските си източници на дезинформация. Масхадов никога не е подкрепял тероризма. За разлика от любимия ти Владолф Путлер.

 55. 55 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#6] от "Шакир Зулов":"Требе да спасим Навални от репресии и отрови."Не, не трябва да го спасим от репресии. Навални е понесъл своя кръст.Все едно предлагаш да спасим Христос от кръста, за да се отървем от Христос.
  —цитат от коментар 51 на Иван K


  На Христос дъщеря му не е учила в САЩ нито е бил съден за корупция

  Свободата, Санчо...
 56. 56 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#36] от "Bornagain":

  "да злепоставят и компрометитат Русия"

  Няма нужда. С това се справя отлично Владимир Владимирович Путин. Той е главният агент на американския империализъм.

 57. 57 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#36] от "Bornagain":"да злепоставят и компрометитат Русия"Няма нужда. С това се справя отлично Владимир Владимирович Путин. Той е главният агент на американския империализъм.
  —цитат от коментар 56 на spiegel


  Как, че изгони американцитте от Сирия или че не ги пусна в Крим?

  Свободата, Санчо...
 58. 58 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1949 Весело

  Днес Путин се отбранява. Отбранителната му позиция дава глътка въздух на съседните страни. Ясно е, че в скоро време Путин не може да започне нито едно нова война със съседите си или в нестабилни райони по света.
  Навални постигна принуждаване към мир на най-екстремният разбойник в съседство с Българиия

  подпис
 59. 59 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1744 Весело

  До коментар [#18] от "Gretel":

  При 20 милиони убити от Сталин ти се съмняваш, че това е бил негов принцип?

 60. 60 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Много добър текст на Тони Николов - както обикновено!
  УВАЖЕНИЕ!!!

 61. 61 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#18] от "Gretel":При 20 милиони убити от Сталин ти се съмняваш, че това е бил негов принцип?
  —цитат от коментар 59 на spiegel


  САмо 20? Не бяха ли 200? По американо-украински източници.

  Свободата, Санчо...
 62. 62 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Това с А. Навални вече е безинтересно. САЩ горят ...и нямат идея какво да направят . Окупация на столицата ,запушване на устата на десетки хиляди , обявяването на 80 мил за вътрешни терористи ; поощряване на деца да предават /продават родителите ; десетки самоубити; събаряне на паметници. Репресии надминаващи многократно времето на Сталин ".. Трябва да се прибави и атака срещу семейството . Нужно е нещо което да отвлече вниманието от взривната обстановка в метрополията ..

 63. 63 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#57] от "Bornagain":

  Че корумпира Русия колкото не беше корумпирана и при Елцин. Че я постави в международна изолация, в каквато не беше и при Брежнев. Че направи руското символ на тероризъм и агресивност, колкото беше и при Сталин. По-успешен агент Щатите не са имали.

 64. 64 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#61] от "Bornagain":

  Ако смятаме и загиналите във войната, която подпалиха двете другарчета Хитлер и Сталин, ще е двойно.

 65. 65 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4106 Любопитно

  Тази статия, като реклама на книжката в България ли да я приема? Или критика?

 66. 66 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Путин има сериозен проблем и Навални е само видимата част на айсберга. Няма го вече приятеля му Тръмп на власт, а Байдън и хората около него определено ще окажат натиск на режима по много линии.
  —цитат от коментар 25 на Groudy


  Би ли посочил по кои линии Байдън ще окаже РЕАЛЕН натиск върху Путин? За първата седмица от управлението си по-скоро намали натсика върху Путин. Първо забрани новите сондажи за нефт на голяма част от теритоорията на САЩ. Второ отмени продажбите на американско оръжие за Саудитска Арабия (отваряйки нов пазар за руско оръжие). Празните приказки не ги броя. Те са за наивни глупаци.

 67. 67 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 725 Весело

  До коментар [#6] от "Шакир Зулов":

  А ВИЕ ЗАЩО БИЕТЕ :) Ти верно ли бе...

  България, къде е нашия change we can believe in?
 68. 68 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Бутаме би го тиранина, бутаме ли го?
  Давйте, давайте. Успех, ще ви стискам палци, като стигнете под Москва. Може пък да успеете.

 69. 69 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#36] от "Bornagain":"да злепоставят и компрометитат Русия"Няма нужда. С това се справя отлично Владимир Владимирович Путин. Той е главният агент на американския империализъм.
  —цитат от коментар 56 на spiegel


  Путин декомунизира Украйна

  По данни на Украинския институт за национална памет ( УИНП) в изпълнение на закона за декомунизацията в Украйна от 2014 година в страната са демонтирани повече от 2000 паметника, свързан със съветската епоха, от които 1300 са увековечавали ( временно, както се оказа) Ленин. Също така са сменени названията на 900 населени места, на около 50 000 улици, площади и обекти.

  После иди кажи, че Путин не е катализаторът на най- мащабната декомунизация на света в наши дни – поне що се отнася до Украйна, най-голямата бивша съветска колония.

  https://ivo.bg/2021/01/28/без-да-иска-путин-декомунизира-украйн/

 70. 70 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Нещата стават притеснителни - за една седмица 100млн. гледания. Да не вземе видеото на надмине оня подскачащия кореец ?
  —цитат от коментар 43 на Индиана


  Навални има изключителен талант за публицистика. Видеото от миналата седмица, в деня в който се върна в Русия и беше арестуван на летището, един ден ще бъде изучавано в университети.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Бутаме би го тиранина, бутаме ли го?Давйте, давайте. Успех, ще ви стискам палци, като стигнете под Москва. Може пък да успеете.
  —цитат от коментар 68 на georgievb


  НИЕ вече СМЕ В МОСКВА !!!!

  И ВЪВ ВСИЧКИ ГРАДОВЕ НА РУСИЯ

  Справка - ПРОТЕСТИТЕ на НЕДОВОЛНИТЕ ОТ КОРУМПИРАНИЯ РЕЖИМ

  във ВСИЧКИ ГРАДОВЕ на РУСИЯ

 73. 73 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  [quote#35:"Hawaii"][/quote]

  Не е вярно това, което си написал. Нямам нито един пост под статия за Путин или Русия, преди повече от 6 месеца.

  Любовта ще спаси света!!!
 74. 74 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  До коментар [#55] от "Bornagain":
  "На Христос дъщеря му не е учила в САЩ нито е бил съден за корупция"

  Дойдохме си на думата. Децата дето учат на запад ти пречат. Ими всички които учат ти пречат.

  подпис
 75. 75 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Другари,
  Колкото и да я притопляте тази манджа с Навални - няма да стане вашата.
  Прав е автора единствено в едно - че сега наистина властта в Русия ще обърне внимание на Навални.
  Досега го приемаха с досада, безобидно бръмчащи насекомо, което дразни, но не причинява щети.
  Но последните изпълнения на Навални причиняват щети на Русия. Всъщност, те изпълненията не са на Навални - той е куклата, друг му дърпа конците.
  Но факта е факт - причинява щети.
  Затова и ще "му обърнат внимание". И ще го сложат, където му е мястото. Ако някой си мисли, че руснаците ще клекнат на запада заради Навални - нещо се е объркал.
  Навални е пътник. И ще го тикнатжв затвора за дълго време. За антидържавна дейност.
  И който ще ми говори колко незаконно било това, ще му припомня историята на една руска пикла - Бутина. Вкараха я за две години в затвора, само защото се била срещала с някакъв никому неизвестен сенатор. В затвора за две години, когато законът е САЩ ясно казва, че максимумът, който може да получи за тази глупост е екстрадиране. Но го въртяха, сукаха, държаха я зад решетките без обвинение, докато я смачкаха.
  Това в САЩ - за някаква смешка.
  Защо си мислите, че руснаците няма да извадят вида от 20 кладенеца и да скалъпят букет от обвинения за Навални и да го тикнат зад решетките за 10 години. Той поне го заслужава, доказано работи против собствената си държава.
  Защо, а?
  Що си мислите, че ще го пожалят?
  Щото ЕС и САЩ така искат?
  Айде бе, сериозно?

  Навални е пътник!

  И не е никакъв герой - върна се в Русия, щото стана неудобен за Германия и немците го изритаха.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Мечтата на Америка е Русия да се управлява от втори Елцин, който по заповед на американците да стреля по парламента с танкове а в САЩ да пишат фантсамагории за "демокрацията" в Русия и да разказат приказаки за милиарди "убити" ако американците не сложат техен човек да управлява. Английската кралица управлява над 50 години ама там американците не са се сетили да искат смяна на властта щото много се била задържала и не било демократично.

  Свободата, Санчо...
 78. 78 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Предлагам да си спомните в каква бедняшка стая се снима Путин, когато говори за Навални.
  Винаги Путин се представя в най-помпозна обстановка. Винаги изглежда много велик, а сега е обратното.
  Само тези факти са достатъчни да преценим, че Путин е затиснат в ъгъла.
  Няма скоро да го видим да ни показва клипове с хиперзвукови ракети, ракети с ядрени двигатели, ядрени торпеда. Няма скоро да видим нови заплахи, че може да унищожи западния свят.

  подпис
 79. 79 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  по кои линии Байдън ще окаже РЕАЛЕН натиск върху Путин? За първата седмица от управлението си по-скоро намали натсика върху Путин. Първо забрани новите сондажи за нефт на голяма част от теритоорията на САЩ.
  —цитат от коментар 66 на Ехото на Гласът


  Е и !!!
  Цените на нефта СПАДНАХА под нивата от преди забраната на новите сондажи
  И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПАДАТ
  Това което се премълчава е че БАЙДЪН ЩЕ ЗАСИЛИ енергодобива от
  ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ
  Това е нещото което ще направи НЕФТА И ГАЗА ИЗЛИШНИ в обозримо бъдеще
  Хайде да не са излишни но няма да са с днешната си тежест

 80. 80 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  До коментар [#75] от "г-н Саранди Говедаров":
  "Що си мислите, че ще го пожалят?
  Щото ЕС и САЩ така искат?"

  Не, не бива да го пожалят. ЕС и САЩ не искат това.
  Защото ако го пожалят, това означава светът да загуби един символ.

  подпис
 81. 81 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Но последните изпълнения на Навални причиняват щети на Русия.
  —цитат от коментар 75 на г-н Саранди Говедаров


  Изглежда Вие имате по-лошо мнение за Русия и от нас, русофобите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 82. 82 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Второ отмени продажбите на американско оръжие за Саудитска Арабия (отваряйки нов пазар за руско оръжие).
  —цитат от коментар 66 на Ехото на Гласът


  С Арабия може да са всякакви но НЕ СА НАИВНИ
  С Арабия няма да похарча и един цент за закупуване на руско оръжие
  Просто защото безполезни железа не им трябват
  По-скоро ще се договорят с Байдън преосмисляйки сегашната си политика

 83. 83 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 947 Неутрално

  80% от руснаците са "кофти мат'рял" като един друг (за съжаление) народ. До септември всичко ще замлъкне и в Русия (както и в България през април) ще спечели "който трябва" ако не се мобилизират масово да гласуват и двата народа.

  Един Българин
 84. 84 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  С Навални най-вероятно ще стане като става с неудобните на властта тук. Тикват ги в ареса в мизерни условия докато ги хванат какви ли не болести, съсипят им здравето и след това за нищо не стават. Ако искат да се оттървеш от такива олигархични кръгове като тези около Путин начина е да ги накараш да се самоизядат. Да предизвикат конфликт между тях, за да може да ги отслабят и след това ще има място за нови играчи. Иначе сравнението Давид срещу Голиат е доста неподходящо, защото няма Голиат, а една сплотена организирана група, която е заграбила влатта и управлява всички като крепостни селяни. И най-лесно е да се обвинява Навални, че бил ръководен от САЩ, за да се омаловажат вътрешните корупционни проблеми.

 85. 85 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2028 Весело

  Между другото, представянето на Навални като Давид ми изглежда водевилно- срещу него стои "Голиат" с размерите на джуджи.

 86. 86 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Форумната вата пак е активизирана в защита на жуже.

  SHADOWS of SOFIA
 87. 87 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Ще напомня на г-н Николов и хората от мозъчния тръст на Дневник две фактически обстоятелства:
  1. Давид не е бил кукла на конци на ничие чуждо разузнаване.Малка разлика с Навални.
  2. Джуджето Путин може да се опише като "Голиат" единствено ако приемем г-н Навални за микроорганизъм. В този план проблемът не е политически, а епдемиологичен.

  Мараба, С-ДС доносници!
 88. 88 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 696 Неутрално

  С Арабия няма да похарча и един цент за закупуване на руско оръжие
  —цитат от коментар 82 на Hawaii


  Че те и сега купуват руско оръжие. Просто ще увеличат покупките.

  https://english.alarabiya.net/News/gulf/2017/10/05/Saudi-Arabian-Military-Industries-signs-agreement-to-manucafture-Russian-weapons-locally

  https://nationalinterest.org/blog/buzz/five-weapons-saudi-arabia-would-love-buy-russia-177251

 89. 89 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 669 Весело

  Сеа кое е по-вярно, че Владимир Владимирович:

  "... решава въпросите на живота и смъртта като истински абсолютен монарх"

  или че е "..принуден от обстоятелствата да влезе в обяснителен режим".

  Нещо съм объркан хем е " всевластният и безконтролен самодържец", пък трябва да се обяснява нещо пред някакъв студент :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 90. 90 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 669 Весело

  Сеа кое е по-вярно, че Владимир Владимирович:

  "... решава въпросите на живота и смъртта като истински абсолютен монарх"

  или че е "..принуден от обстоятелствата да влезе в обяснителен режим".

  Нещо съм объркан хем е " всевластният и безконтролен самодържец", пък трябва да се обяснява нещо пред някакъв студент :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 91. 91 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#6] от "Шакир Зулов": А Навални си е руския Бареков.
  —цитат от коментар 52 на chichka

  Ха ха. Кавала да влезе доброволно в затвора. Това е най-ценният коментар.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 669 Весело

  Много е занимателно за автора-грантаджия какво ще стане с неговия руски колега, който се е върнал "доброволно и застана пред лицето на властта в очакване на брутална реакция".

  То е всно какво ще стане - ще си излежи срока и ще го пуснат. Все пак в ареста е доста по-безопасно отколкото на свобода, където ще му търсят отчет довчерашните спонсори с тъмно минало от 90-те години в Русия.

  Who the fuck are you to lecture me?
 94. 94 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Хубав текст но и непълен. Въобще тук досега не съм срещнал статия която да осведоми българите какви са плановете на Навални и групата му за " Русия на бъдещeто". Така както го представят излиза че той се ограничава само в разрушаване мита за Путин и корупционните схеми . Което просто не е вярно. Именно заради визията "Русия на бъдещето" хората които сега са във или близо до властта го ненавиждат понеже им е ясно че те там нямат място. Трудно е човек да бъде актуален по тази тема- много събития които се развиват със страхотно темпо. Русия е като кошер който е неспокоен и с всеки изминат ден положението става все по-напрегнато. Властта няма решение на ситуацията и всеки ден прави нови и нови грешки. Опитва се с действия както и преди в историята си ,да пребори .... кого всъщност бори властта ?? Навални ? Разбира се че не. Собствения си народ борят. Макар и да ми се иска идеите и призивите на Навални да стигнат до всеки руснак това е нереално, но протестират ВСИчКИ! Протестират понеже усещат че са им откраднали не (само) милиярди които са техни ( държавни) а защото им крадат настоящето и бъдещето. че миналото( поне последните 20 год) е откраднато това стана ясно-Русия е страна без икономика,без здравеопазване , неконкурентноспособно образование което кара младите да напускат страната , без инфраструктура на 50 км от големите градове е трагедия,Освен чисто битовите и социялни дефицити в размер трудно разбираем за хора живеещи в развити страни идва и един много друг тежък проблем- хората са психологически на ръба на отчаянието. И не заради собствените си измамени надежди а заради страха че децата им ще последват тяхната съдба. Имам и една много неприятна новина за руснаците - не чакайте голяма помощ от Европа, от Америка не знам, не съм комптентен да оценя какви са шансовете за подкрепа но от Европа точно няма да дойде нищо съществено. Тъй като живея тук , в Европа,виждам настроението на хората, което е и настроението на властта в европейските страни. А то е- съчувстваме ви но този бърдак си е ваша работа . Възпитанието да не си пъхаш носа в чуждите дела от една страна и желанието да си живеят живота както те смятат за добре придава една пасивност от която естествено Путин се възползва.Ясно е че един ден ще загуби, положението става все по-лошо ,затова предполагам че ще се опитат да направят вътрешна смяна за да съхранят системта но колкото повече чакат толкова по-голяма вероятност има да стане "взрив" и народът да ги помете.Навални съкрати историческото време за разпадане на тая система с десетилетия вероятно. Това е неговата огромна заслуга. А дали руснаците са осъзнали това ще разберем в неделя , когато са следващите протести

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Путин вероятно ще (опита да) убие Навални. Няма да го пусне като Ходорковски.
  —цитат от коментар 9 на Пипера е много лют


  Не съм съгласен с такъв аналаз. Напротив, "приятелите" на Навални ще направят всичко възможно да го убият, а Путин всячески ще се опитва да го запази жив. Единствената надежда на Навални е Путин в момента. Дали ще успее да го опази е друг въпрос.

 97. 97 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Навремето, Скрипал та Скрипал!!!!
  Сега, Навални та Нахални. !!!!!!.......мда
  Ако се концентрирате върху това, защо Новичока не трови, за кой ли пореден път, може би ще откриете защо е тази заешка тупурдия.
  Но за вас е по- лесно да изсмуквате ,, новини,, от пръстите, за да героизирате пациента от Берлин.......мда

 98. 98 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Голяма рядкост е да попаднеш на хубав и смислен текст в рубриката анализи.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 99. 99 Профил на Стилиян Ганев
  Стилиян Ганев
  Рейтинг: Разстроено

  Такого как Барисич!
  https://www.youtube.com/watch?v=Y4VTT0eZd0Y

  Две симпатичные девчонки поют зажигательную песню про Барисича -- туй иди ут сикиш/ж

  Такого как Барисич:)

  2014

 100. 100 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 669 Неутрално

  С Навални най-вероятно ще стане като става с неудобните на властта тук. Тикват ги в ареса в мизерни условия докато ги хванат какви ли не болести, съсипят им здравето и след това за нищо не стават.
  —цитат от коментар 84 на Симо


  Глупости. Това да не ти е Асандж. Ще си излежи срока за мошеничество и ще си го пуснат, както го пуснаха в Германия. Връщането на пациента е чиста проба провокация, прилича на онези от протестите, дето налитаха да се бият с ОМОН, а сега се снимат от арестите :)

  Who the fuck are you to lecture me?




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK