Социалните програми в криза: първа реакция до септември 2020 г.

Надделява политическата воля да се насочват бюджетни средства към програми с много широк обхват, вместо да се положат усилия за създаване на прецизно насочени инструменти.

© Цветелина Белутова, Капитал

Надделява политическата воля да се насочват бюджетни средства към програми с много широк обхват, вместо да се положат усилия за създаване на прецизно насочени инструменти.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Криза, причинена от пандемията от Covid-19, може да се разглежда и като своеобразен тест за готовността на системите за социално осигуряване и подпомагане да осигурят адекватна защита при сериозно и бързо влошаване на социално-икономическите условия.


В рамките на няколко месеца след март 2020 г., българските домакинства бяха изложени на няколко предизвикателства - внезапно и неочаквано сериозно ограничаване на обществения живот, придвижването и бизнес активността, рязко съкращаване на заетостта и ръст на безработицата, особено тежък удар в секторите, свързани с туризъм, развлечение и услуги, които са традиционен "клапан" за непълна и сезонна заетост, включително недекларирана, както и значителни трудности пред възможностите за работата в други икономики и изпращане на трансфери от чужбина.
В тази среда може с достатъчна увереност да твърдим, че загубата на доходи ще увеличи риска от бедност за значителен брой български домакинства. Ако предотвратяването на бедността и осигуряването на достатъчен доход, който да покрие основните жизнени потребности на домакинствата в затруднено положение, е основна цел на социалната политика на държавата, то може да се очаква в криза като настоящата социалните разходи по основни програми да нараснат.


Прегледът на динамиката на разходите за ключови обезщетения и социални помощи до деветмесечието, който е част от изготвения от ИПИ анализ на въздействието на основните програми за социално подпомагане в България, дава противоречива картина. На прага на кризата - през 2019 г. - разходите по основните видове помощи, които са част от социалното подпомагане през държавния бюджет, заедно с обезщетенията, свързани с безработица и майчинство, са близо 2,2 млрд. лева.


При обезщетенията, свързани с майчинство, за първите девет месеца на 2020 г. се наблюдава както увеличение на броя на получателите, така и на средния размер на обезщетението, което е резултат от благоприятната динамика в заетостта и доходите непосредствено преди пандемията.


Обезщетенията за безработица почти незабавно отчитат променената картина на пазара на труда. За периода до септември общите разходи нарастват с близо 56%, или 181 млн. лева. Още към месец май 2020 г. броят на безработните с право на обезщетение нараства със 73 хиляди спрямо средномесечния брой в предкризисната 2019 г. при общо увеличение на броя на регистрираните безработни със 100 хиляди.


Към септември общият брой безработни е с 61 хиляди над средната стойност за 2019 г., а на тези с право на обезщетение - с 38 хиляди повече. Данните до този момент потвърждават антицикличното действие на действащите правила за отпускане на обезщетението за безработица от осигурителната система.


Значителен ръст в разходите за деветмесечието е отчетен и при месечната финансова подкрепа за хора с увреждания - около 40 млн. лева, или 13% над изплатените помощи през същия период на 2019 г. Трябва да се отбележи, че тази социална програма не отчита доходите и имуществото на получателите, което означава, че разширяването на обхвата не е пряко свързано с икономическата криза. Тези помощи са с изключително широк обхват, като през 2019 г. получатели са около 11,5% от населението над 19 години.


От помощите, обвързани с доходите на домакинствата, по-значима промяна се наблюдава единствено при целевите помощи за отопление. Към деветмесечието се отчита ръст на разходите с над 25% спрямо предходната година, или с близо 20 млн. лева. Малка част от нарастването се дължи увеличаване на размера на помощта за новия отоплителен сезон с 6,5%, докато по-голям принос безспорно има увеличеният брой кандидати.


Изплатените еднократни помощи по закона за социално подпомагане рязко се увеличават - близо 2,3 пъти - но те са с относително нисък дял в общите разходи за социално подпомагане (около 2% по данни за 2019 г.). Целевите помощи за диагностика и лечение - в най-голямата здравна криза в новата ни история - отчитат минимално нарастване с 14%, или 341 хиляди лева.


Месечните социални помощи чрез прилагане на диференциран подход на теория би следвало да са основната програма за подкрепа на лица и семейства с най-ниски доходи. При рязко и дълбоко влошаване на икономическите условия този вид помощ би трябвало относително бързо да покрие нарасналия брой домакинства, застрашени от бедност. Данните за деветмесечието обаче показват спад на изплатените помощи с близо 3%.


При повечето помощи за семейства с деца, които се отпускат след подоходен тест, също се наблюдава спад в разходите, въпреки че при загуба на работно място или доходи на родителите би следвало покритието да се разширява. Това включва както най-голямата програма - месечните помощи за деца, или т.нар. детски надбавки, така и месечните помощи за отглеждане на дете до 1 година и еднократната помощ при бременност. Същото важи и за помощта за деца с трайни увреждания, която обаче зависи единствено от броя на децата с увреждане.


Единствената помощ, при която се наблюдава ръст в разходите, е еднократната помощ за дете, записано в първи клас - близо 37% спрямо деветмесечието на 2019 г. Това обаче може да се дължи на факта, че срокът за кандидатстване е октомври и увеличението може да се дължи на по-голям дял родители, които са подали по-рано документи. В същото време трябва да отчитаме, че за въведената като антикризисна мярка идентична помощ за записване на ученици в осми клас разходите са едва 1,5 млн., или повече от 3 пъти по-малко, което може да отразява недостатъчната информация и по-късното включване на потенциалните бенефициенти.


Източник: Отчети за изпълнение на бюджета на МТСП

© Отчети за изпълнение на бюджета на МТСП

Източник: Отчети за изпълнение на бюджета на МТСП


Като цяло, тежестта на първите тримесечия на кризата "падна" върху обезщетението за безработица, което адекватно отговори на променената икономическа и социална картина. В същото време програмите за социално подпомагане, които би следвало да са насочени именно към подкрепа на домакинствата при загуба на доход и изпадане в по-тежко социално положение, до края на септември 2020 г. не отчитат голямо отклонение от средносрочните тенденции, наблюдавани и преди кризата.


В тази ситуация се вижда много ясно и липсата на адекватен механизъм за осигуряване на финансова помощ на домакинства с ниски доходи, като очевидно в сегашния си вид месечните помощи на база гарантиран минимален доход не могат да изпълнят тази функция. Заедно с това, продължава политиката за увеличаване на насочваните вече значителни по размер и дял в общия социален бюджет средства за трансфери към групи получатели, дефинирани по други признак - например деца и лица с трайни увреждания или пенсионери.


През юли 2020 и януари 2021 г. минималната пенсия за стаж и възраст бе увеличена първо на 250, а после на 300 лева, а от август правителството изплаща и добавка от 50 лева на всеки пенсионер. За 2021 г. се предвиди и данъчно облекчение за семействата с деца. Изглежда, към момента надделява политическата воля да се насочват бюджетни средства към програми с много широк обхват, вместо да се положат усилия за създаване на прецизно насочени инструменти, които обаче да дават адекватна подкрепа на действително нуждаещите се.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Цели области в България чакат на Държавата.
  Работете, бе!
  Да перефразирам Волен Сидеров.

 2. 2 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  “ Социалните програми в криза”
  ——
  Много хитро заглавие. Браво! Залогът е, че малцина ще четат текста отдолу.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  "... Ще увеличи риска от бедност...". Повечето българи са работещи бедни. За пенсионерите с мизерни пенсии, нямам думи. Освен, ако автора има пред вид, че депутати, министри и калинки от администрацията ще почнат да работят за 1500 лева брутният заплата? Де тоз късмет?

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Весело

  "Надделява политическата воля да се насочват бюджетни средства към програми с много широк обхват"

  Защото това е програма за подготовка на избори а не програма за кризата.

  подпис
 11. 11 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1380 Весело

  Ох, така ни беше домъчняло за поне някакъв анализ от фондацията „Институт за пазарна икономика“ - https://ime.bg/var/images/Min_pravosadie_certificate.PDF - ама сега ни олекна! Виждаме, че още мърдат или поне съкрушително умното, че и убаво аФторче го прави, та с радост ще си изкараме един още по-убав уикенд! На печелившите – честито!

 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  "Трябва да се отбележи, че тази социална програма не отчита доходите и имуществото на получателите, което означава, че разширяването на обхвата не е пряко свързано с икономическата криза. Тези помощи са с изключително широк обхват, като през 2019 г. получатели са около 11,5% от населението над 19 години."
  *
  Е нали досега обвинявахте държавата, че не отделя достатъчно средства за лицата с увреждания? И защо за тези помощи трябва да се отчитат доходи и имущество, т.е. да изискват ново ниво на бюрокрация след като става въпрос за уязвими хора? Дори и да имат доходи, ако състоянието им се влоши и не могат да работят тогава какво? Да обикалят по учрежденията и да се борят с бюрокрацията? Накрая да им кажат, че нямат право на помощи след като предишната година са имали доходи.
  Виж, отсяването на истинските от мнимите инвалиди трябва да стане веднага след затихването на пандемията защото мошениците изяждат парите за нуждаещите се.

 13. 13 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  """"""продължава политиката за увеличаване на насочваните вече "значителни" по размер и дял в общия социален бюджет средства за трансфери към групи получатели, дефинирани по други признак - например деца и лица с трайни увреждания или пенсионери"""""" че разбира се, че така трябва да бъде, това са най уязвимите групи !........ а и сам авторът казва, че ръста в разходите за хора с увреждания е около 40 млн. лева, разпределени между 11,5% от населението над 19 години.......... и къде го видя тва "значителено"???........ Това са най-уязвимите групи...... за другите "има" синдикати и право да стачкуват и протестират , а ако няма да си направят истински ...... и протести до дупка.......

 14. 14 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Едно време когато доминираха печатните медии на подобни изсмекани от пръстите статии ими викаха "пълнаж" на колонки.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 15. 15 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  А това как го измисли: """""" политическата воля да се насочват бюджетни средства към програми с много широк обхват, вместо да се положат усилия за създаване на прецизно насочени инструменти, """""" няма такъв филм за "прецизно насочени инструменти"...... точно обратното е правилно и се прилага почити на всякъде по белият свят......... широка база ...... Защо не даде пример авторът с САЩ, Европа, Канада...... "прецизно вика насочени инструменти" а останалите да го духат а?.......

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Добре изложени цифри.... и грешни "десни" изводи, абсолютно неправилни, особенно в момент на яко печатане на пари......

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  До коментар [#1] от "Да вярваме на истината":

  Ами да работят хората , ама ако има работа!За пари да не говорим, защото пари у нас за работещите няма-има само "трохи" и нищо повече!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK