Неофициален доклад от подготовката за масовата ваксинация

Неофициален доклад от подготовката за масовата ваксинация

© ReutersТази година няма да мога да подпомогна кой знае колко фиска поради известните ви обстоятелства. Това обаче не ме спира да бъда добросъвестен данъкоплатец и щом здравният министър заръча да се обадим на личния лекар и да го ощастливим с новината, че желаем ваксинация срещу коронавируса, тутакси се заех да изпълнявам.


Моята лекарка я известих дигитално, макар да не се намерих сред приоритетните групи за ваксинация. Да си знае - никакво море преди да ми сложи ваксина. Но тази на майка ми, която има късмет да е четвърти по ред приоритетен избор на правителството, посетих лично в рамките на ежмесечните ми визити за писане на рецепти по рецептурна книжка. По този повод установих, че електронната рецепта може и да е в правителствените отчети, но още не е стигнала до поликлиниките и аптеките. Но това е друга тема.И така за ваксините. Майка ми, в унисон с препоръките на правителството, е затворник от 10 пълни месеца и започва 11-и. Тя говори само за ваксината дълго преди Европейската лекарствена агенция да вдигне зеленото флагче на Pfizer. За да ви дам по-реална представа за настроенията в тази възрастова група, ще ви кажа, че още на втория работен ден от годината лично беше поискала да я впишат в хвърчащия списък за ваксинацияна личния лекар чрез персонално явяване в поликлиниката.
Сега, когато властите най-после са издали указание за преброяване на възрастното население, чрез заявяване на интерес за ваксинация, тя иска да е сигурна, че списъкът е добил "по-официален вид". Аз съм изпратена да се уверя на какъв етап е.


Месец след отварянето му, той продължава да изглежда непринудено - на лист от принтера и с ръкописно добавени (със син химикал) ваксинационни ентусиасти. За това време списъкът се е сдобил с втора страница. Преди още медиите да са забелязали министерския призив за деклариране на ваксинационната воля и в края на първия месец от годината, в него има 40 имена на пациенти, родени преди 1955 г.


Лекарката вече е получила указания от РЗИ да се готви за епичното ваксиниране на пациентската си листа. И те мира не ѝ дават, защото според настоящите намерения на здравните власти, всеки личен лекар сам ще си определя режима и темпа на ваксиниране.


Тя смята, че би могла да ваксинира не повече от 10 души дневно, защото никой не ѝ е отменил останалата работа и пациенти. И то, ако всички от листата за деня се явят в указаното време за поставяне на инжекция. При отстъствия, цялата група ще трябва се връща, за да не се хабят ваксините. От това си правя конспиративния извод, че в България от един флакон ваксина на Pfizer се извличат пет, а не шест дози, както препоръчва здравната агенция на ЕС. В очакване властите да обявят как оползотворяват купените с парите на добрите данъкоплатци дози, още малко подробности от плановете на джипитата в нашето ДКЦ:


Освен рационалното разходване на ваксините, личните лекари се тревожат и за самия процес на ваксинация. От това, което гледат в държавите, в които броят на имунизираните вече е шестцифрено число, те преценяват, че за един ваксинатор ще са необходими поне три помещения, където да се извършва медицинското тайнство.

 • В първото трябва да има медицинско лице, което да преглежда пациентите, за да установи, според изричните указания на производителя, дали здравословното им състояние позволява те да бъдат имунизирани в конкретния ден. Във второто е човекът с иглата, а в третото трябва да има медик, който да наблюдава вече ваксинираните за евентуални тежки алергични реакции в продължение на 30 минути. Някъде между тези етапи трябва и човек, който да попълва засега петте различни документа, които властите изискват за всеки ваксиниран. Сред тях и имунизационният сертификат (ваксинационната карта с подробностите за датата и вида на поставената ваксина) и четири други, административни бумаги.
Разбира се, нещата могат да се ускорят и с времето дори да станат по-добре. Засега обаче този неофициален доклад от поликлиниката ме скланя към сметките на Politico Europe, че със сегашните темпове и организация, през 2040 г. правителството ще може да се поздрави с приключването на първата масова ваксинация в България. Само 19 години след изтичането на целта на ЕС за ваксиниране до края на март на 80% от хората над 80 г. и на 70% от цялото население до края на лятото.


Не е известно България да се е противопоставила на приемането на тези цели. Европейската комисия продължава да настоява, че те са изпълними даже, без номера, който ѝ скрои AstraZeneca. Но ние си знаем, че тук "септември ще бъде май". Или обратното.И докато сме на вълна сравнения, знаете ли защо холандците са толкова назад (макар и недостижимо пред нас) с ваксинацията? Според шефа на националната мрежа от социални домове, защото всички искали да си направят селфи докато иглата е в рамото им, за да го качат в Instagram. Това отнемало повече време от разчетеното. Могат ли българските власти да бият това извинение, с нещо по-добро. Кой каза "На бас"?


Неофициален доклад от подготовката за масовата ваксинация


Текстът е от личния блог на авторката.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Типично за гербери. След действие, почивка за да не се преуморим!

 2. 2 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 514 Разстроено

  Списък ни стига!
  Доволни сме и на списък!
  А хич....

 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Измислен проблем. Аз изобщо не искам да се ваксинирам.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 4. 4 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Толкова е лесно да се ваксинирате!
  Първи вариант - ставате общински съветник от ГЕРБ и от РЗИ сами ще ви се обадят за ваксинация.
  Втори вариант - екскурзия до Израел.

 5. 5 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Плюенето няма да помогне нито на теб, Йовке, нито ще задвижи БЕЗПЛАТНАТА ваксинация...
  Не виждам някакво предложение за подобрение, особено по повод желанието за ваксиниране, а плюенето само отблъсква хората, така че със желанието си да покажеш колко са ти ясни нещата, не помагаш ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  Ще настане голям хаос при личните лекари . Не им завиждам. Би трябвало да се помисли за вксинационни ценртове със запазен час и номер.

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Измислен проблем. Аз изобщо не искам да се ваксинирам.
  —цитат от коментар 3 на Боян Таксиров


  Тези, които не желаят ваксинация, да не се обаждат после от интензимното!

 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Личните лекари нямат възможност и капацитет да се справят с масовата ваксинация и бумащината. Единствения начин да го направят е да спрат всякаква друга дейност, което няма как да стане. Управляващите ни идио_и толкова време не можаха да видят как го правят тези, които се справят добре и да копират модела. Да, ама трябва акъл и организация, все неща, които им липсват. То да видим и как ще сме доставките на ваксини де, сигурно пак ще сме на опашката. В резултат - икономическите последици при нас ще са най-дълги и тежки.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Е...
  Не чупи стабилността на Бокича, де!

 10. 10 Профил на Разредител
  Разредител
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ще настане голям хаос при личните лекари . Не им завиждам. Би трябвало да се помисли за вксинационни ценртове със запазен час и номер.
  —цитат от коментар 6 на hodounski


  До коментар [#6] от "hodounski":

  Не мога да ти опиша иронията в погледа ма ГП-то ми, когато попитах има ли някаква организация за ваксинирането. Записах се тази седмица, на един хвърчащ лист под номер 3. Процесът по издирването на листчето сред камарата други хартии беше вълнуващ, слава богу приключи успешно.

 11. 11 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 587 Весело

  Аз пък не искам селфи.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#5] от "Колаборационист":

  Къде е платена мамин?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Разредител
  Разредител
  Рейтинг: 334 Неутрално

  .... Управляващите ни идио_и толкова време не можаха да видят как го правят тези, които се справят добре и да копират модела. ...
  —цитат от коментар 8 на rumen_s


  По-скоро е направено напълно съзнателно - ако има добра организация веднага ще лъсне липсата на ваксини.

 14. 14 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#8] от "rumen_s":

  Масовата ваксинация започнала ли е ?Кой ти каза,че само личните лекари ще се справят с нея ?Откъде знаеш,че няма да има вак.центрове на много други места-болници,клиники,поликлиники итн.Когато за няколко дни бяхме на едно от челните места по смъртност в ЕС ,се радвахте като деца.Сега,когато сме 11 -ти по този показател и 23-ти по заболеваемост ,дума не обелвате.Чудя се,как живеете само с черни мисли в душите.

 15. 15 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 773 Неутрално

  70 години български цирк!

  No Pain No Gain
 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До 5:"Колаборационист"..Плюенето няма да помогне нито на теб, Йовке, нито ще задвижи БЕЗПЛАТНАТА ваксинация...Не виждам някакво предложение за подобрение, особено по повод желанието за ваксиниране, а плюенето само отблъсква хората, така че със желанието си да покажеш колко са ти ясни нещата, не помагаш ..."

  Защо тя ще предлага? Нали има цял ваксинационен щаб с професор начело, бюджет, и люксембургски заплати? Нейната работа е да ни покаже какво работят гербавите тулупи, и къде отиват парите ни! Милиони!

 17. 17 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  До коментар [#8] от "rumen_s":


  Личните лекари нямат възможност и капацитет да се справят с масовата ваксинация и бумащината.
  —цитат от коментар 8 на rumen_s


  И на Личните лекари ли няма Регистър?
  Толкова ли е трудно да се направи Електронна форма в която след като напишеш името на личния ти лекар, да те пренасочва само към неговия Списък!

  Габровският Философ-Празнодумец, какво се офлянква?
  Дигиталната Администрация, за стотното Правителство на ГерП ли остава?

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#16] от "historama":

  Сега времето е свлачищно. Не им е до ваксини на вождовете.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  ГЕРБ вече имат работещо решение по модела с личните документи - ще удължават валидността на списъците. До 2040 г.

 20. 20 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Плюенето няма да помогне нито на теб, Йовке, нито ще задвижи БЕЗПЛАТНАТА ваксинация...Не виждам някакво предложение за подобрение, особено по повод желанието за ваксиниране, а плюенето само отблъсква хората, така че със желанието си да покажеш колко са ти ясни нещата, не помагаш ...
  —цитат от коментар 5 на Колаборационист


  Явно, че си свикнал с хаоса вкъщи, та този хаос в държавата очевидно ти харесва!
  Прости факти от живота ни днес е изредила госпожата, а ти плюене, та плюене.
  Виж ся, задвижване е проблемът, а ти понеже виждаш света в розово, смяташ – влакът се движи. Не, приятелю, някой люлее вагона, а влакът си стои на място!
  Виж какво прогнозира Еуропео, или Политико, или нашите пресмятащи хора – 2040 година с това темпо е оптимистичния срок!
  Колкото до БЕЗПЛАТНАТА ваксинация – аман от алтруизъм!
  Всеки от нас си я платил многократно през всякакви чекмеджета и ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ!
  Златни са ни ваксините. Това да знаеш и го запомни добре!
  ЗЛАТНИ!

 21. 21 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Разстроено

  И това на фона на текстовете за Израел и Дания.... Такова е положението, и не са виновни само Герб, здравната ни система е в тежко състояние, другото са илюзии.

 22. 22 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Измислен проблем. Аз изобщо не искам да се ваксинирам.
  —цитат от коментар 3 на Боян Таксиров

  Някои институции или лица принуждават ли Ви да се ваксинирате против убежденията Ви?
  Да не би да очаквате благодарствено писмо от структурите отговорни за процеса на ваксинирането, но изпитващи затруднения в осъществяването?

 23. 23 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#16] от "historama":Сега времето е свлачищно. Не им е до ваксини на вождовете.
  —цитат от коментар 18 на КМЕТ В СЯНКА


  Свлачищно и ",сручищно" е времето, защото в България е завалял дъжд за първи път от 10 /СТО/ години насам! Сахара нищо не е!
  Само и само да провалят изборите на Бойко, син мамин с филия с мас в ръка и топка на крак пред камерите!

 24. 24 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 820 Любопитно

  Смех и трагедия едновременно... В България отдавна е доказано по отношение на здравеопазването, че там, където няма пари под масата, няма напредък и ентусиазъм от медицинските представители...

 25. 25 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Трабва да си абсолютен дебил или никога да не си стъпвал при личен лекар за да си мислиш, че личните лекари могат да се справят в разумни срокове с масовата ваксинация.

 26. 26 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#21] от "boevbisser":

  Бисере,не мислиш ли,че коментари как е организирана масовата ваксинация ,трябва да започнат десетина дена преди началото и? Сега не е ли малко рано да се говори за нейния провал?

 27. 27 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  Трабва да си абсолютен дебил.
  —цитат от коментар 25 на sow29372525


  ....за да мислиш,че само и единствено личните лекари ще се справят с масовата ваксинация.

 28. 28 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#5] от "Колаборационист":

  Аз съм готова да си платя (въпреки че вече съм си я платила хилядократно чрез данъци и осогуровки). Къде да се запиша и кога ще ме ваксинират?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 29. 29 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Тъжно,но точно написано....

 30. 30 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Любопитно

  Аз да попитам нещо (извинявам се за невежеството си) —> какво е това Джи Пи и от кои български думи е съкращение (предполагам от нещо започващи с Д и П)?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 31. 31 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#8] от "rumen_s":

  Не се заяждам с теб но дейноста на Личните лекари е нула през тази година.
  Казвам го от личен опит да извадя Медицинско за Лични документи.
  Не само мойта а всички лекари бяха трикратно ненамираеми в 11 ДКЦ.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 32. 32 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Любопитно

  Ще настане голям хаос при личните лекари . Не им завиждам. Би трябвало да се помисли за вксинационни ценртове със запазен час и номер.
  —цитат от коментар 6 на hodounski


  Имаш предвид така както се прави в белите държави ли?😂

  Аз моето писмо го получих, с упоменати дата, час и място за ваксинацията. Също така и предупреждение да не отивам по-рано, за да няма натрупване. Да пристигна не повече от 1 до 2 минути по-рано, за да може да се спазват нормите за дистанция и т.н.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 33. 33 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 538 Разстроено

  До коментар [#26] от "uvtest":

  Троле, от сега е ясна картинката. Ще се случи както с електронната рецепта - едни се бият в гърдите, че всичко е готово, пък като отидеш при личния лекар или питаш в аптеката, разбираш, че пак е било само празни думи.
  Но ще се случат нещата, надявам се. Когато Жипката спре да обикаля, на Росенец вместо сарай има спортна база за деца, а каскетът остане моден атрибут само при колегите на Бай Шиле.

 34. 34 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  Аз да попитам нещо (извинявам се за невежеството си) —> какво е това Джи Пи и от кои български думи е съкращение (предполагам от нещо започващи с Д и П)?
  —цитат от коментар 30 на DDR


  Както е "модерно" сега идва от Английски: General Practitioner (Личен Лекар)😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 35. 35 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  Но ще се случат нещата, надявам се. Когато Жипката спре да обикаля, на Росенец вместо сарай има спортна база за деца, а каскетът остане моден атрибут само при колегите на Бай Шиле.
  —цитат от коментар 33 на atag


  Да позная ли кога ще се случи всичко това ?Когато ДБ вземе властта в Родината.Мога и да ти кажа ,точно кога ще стане-никога .

 36. 36 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#22] от "zhivko6461":

  Не. Споменавам това, за да напомня, че има хора които НЕ желаят да се ваксинират и тези хора не са малко. Насажда се масовото мнение, че всичко живо иска ВАКСИНАТА, което, според мен НЕ отговаря на истината.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 37. 37 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#28] от "Хриси":

  Тази работа с плащането няма как да стане —> ще има инфаркти и вой до небесата, че пейзаните кучета ги яли. А моето лично мнение е, че част от ваксините трябва да се пуснат срещу заплащане. Така ще се помогне и на бюджета. По този повод един любопите случай —> преди няколко години, в ноща на музеите, бяха отворили за посещения и синагогите в бившият еврейски квартал Йозефов. Пред Пинкасовата синагога имаше огромна опашка, но на който не му се чакаше 2 часа за да влезе, можеше да си плати половината билет (демек на делавера) и да влезе като пререди всички. Това беше спорено дали отговаря на правилата на Ноща на музеите, чакащите на опашката в добрите пролетарски традиции псуваха ”баровците” , но накрая всички бяха доволни. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 38. 38 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 958 Гневно

  До коментар [#20] от "Alexander97":

  Чугуний, не ме преценявай, защото си много малък , малко червено петънце ...
  Защо не дойдеш доброволец в отделението, да помагаш като толкова ти е подредено У ДОМА, и там в същото това отделение да препрочиташ ПОЛИТИКО ....

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 39. 39 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#34] от "padrino":

  Сърдечно благодаря. Обаче, дали е точно ”личен лекар” или ”общопрактикуващ лекар”? И дали под ”личен” лекар в българският се разбира нещо като домашен лекар а под ”общопрактикуващ” нещо като титла и заради това да се е приело Джи Пи, като нищо неговорешо на масовият гражданин на страната.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 40. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Любопитно

  До коментар [#36] от "Боян Таксиров":

  Колко са хората, които НЕ желаят да се ваксинират? По каква методика е проведено изследването?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 41. 41 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  До коментар [#34] от "padrino":Сърдечно благодаря. Обаче, дали е точно ”личен лекар” или ”общопрактикуващ лекар”? И дали под ”личен” лекар в българският се разбира нещо като домашен лекар а под ”общопрактикуващ” нещо като титла и заради това да се е приело Джи Пи, като нищо неговорешо на масовият гражданин на страната.
  —цитат от коментар 39 на DDR


  Ако трябва да бъдем съвсем коректни, трябва да бъде Общопрактикуващ, за това си абсолютно прав. Но понеже в Бг е по-разпространено понятието Личен Лекар за това го използвах.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Любопитно

  До коментар [#37] от "DDR":

  " А моето лично мнение е, че част от ваксините трябва да се пуснат срещу заплащане."

  На кой от шестте хладилника, поддържащи минус 70 градуса, ще се сложи касичката? Или по чия сметка ще се превеждат парите? С ДДС или без ДДС?

 43. 43 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#41] от "padrino":

  В цялата работа ми е интересно, на кой и защо му е хрумнало, че вместо ”личен” или ”общопрактикуващ” лекар трябва навсякъде да се използа ”Джи Пи” ? От какъв зор?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 44. 44 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#42] от "wanderer":

  Това са въпроси, които ще реши отговарящото министерство. И предполагам няма да е хладилник с кадичка е ще е подобно както се купуват лекарства или други свободнодостъпни ваксини.
  На вад идеята за възможност зорлиите да си платят ваксините пи пазарни цени не ви ли харесва? Все оак, ще се възстановят част от парите на данъкоплатците.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Весело

  До коментар [#41] от "padrino":В цялата работа ми е интересно, на кой и защо му е хрумнало, че вместо ”личен” или ”общопрактикуващ” лекар трябва навсякъде да се използа ”Джи Пи” ? От какъв зор?
  —цитат от коментар 43 на DDR


  Аз вчера изпаднах в неудомение от една друга статия тук. Отнасяше се за Дентал Лекари. Когато попитах и аз като теб "защо" ми бе обяснено от друг форумец, че понятието Зъболекар вече не се приемало и по официални документи професията се наричала сега с горното име😂
  Интересно дали са преименували Стоматологичният факултет в Дентал Факултет, или може би всички завършили Стоматолози до датат на промяната трябва да се явят на приравнителен изпит защото на техните дипломи не пише, че са Дентал Лекари 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Трабва да си абсолютен дебил или никога да не си стъпвал при личен лекар за да си мислиш, че личните лекари могат да се справят в разумни срокове с масовата ваксинация.
  —цитат от коментар 25 на sow29372525


  Да разбирам ли, че гербавият милиционерски гений може да учреди щаб ваксинационен с професор начело, и до там?

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#46] от "padrino":

  Мисля, че дентал терапевт е точно зъболекар, а стоматолог е за болежки в устата (включ. разни парадентози, афти и т.н.). Макар че двете са много близки, а може би едно и също?

  Мама му стара, няма ли някой специалист да ни даде малко по-експертно мнение?

 49. 49 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Весело

  "Моята лекарка я известих дигитално..."
  Написано от:
  "Журналист,от 2007 г. кореспондент на няколко водещи български печатни и електронни медии, както и съветник в Европейския парламент."

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 50. 50 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alexander97":

  Не си прав. Той просто е на хранилика при ГЕРБ и се труди да си заслужи мизерните кинти. Храни семейство и има дъщеря кандидат-студентка.

 51. 51 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#37] от "DDR":

  Абсолютно трябва да се даде такава възможност на желаещите - който иска да се ваксинира по-рано, да си плати ваксината и да се ваксинира. Майка ми е възрастна, има ХОББ и високо кръвно - рискова група, но никой не знае кога ще я огрее с ваксините, въпреки че е първа в списъка на джипито. Аз съм готова да платя, за да бъде ваксинирана още утре, а не след милиционерите, норкаджиите и изборджиите.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 52. 52 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 538 Разстроено

  До коментар [#35] от "uvtest":

  Хич не ми пука кой ще е на власт, стига да се случи. Нарича се нормалност.
  Но явно докато има такива като тебе, ще е трудно. Надявам се да сте малцинство.

 53. 53 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  В ДКЦ-то, трябва да е сибирска зима , че да работят от сутрин до вечер........

 54. 54 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Мърлява работа, но не циганска !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 55. 55 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  До коментар [#26] от "uvtest":

  Не, не мисля. Просто цари хаос. Ако ти все пак смяташ, че това, което се случва в момента е ок, уверявам те, че не е. Нали даже има щаб по ваксинацията, той какво точно прави? Здравната ни система е зле, крепи се на индивидуалните усилия на самоотвержени лекари и тук там на няколко по-добре финансирани лечебни заведения.

 56. 56 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#44] от "DDR":

  Джипитата мислят и говорят за себе си като за ОПЛ=общопрактикуващ лекар.Това е във всичката официална Българска документация.Чуждицата е натрапена от журналисти-винаги леееко пренебрежително ми звучи-може би затова е добила представителност,на българина му дай да се големее.

 57. 57 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#46] от "padrino":

  Майтапът си е майтап,ама официалното име е Факултет по дентална медицина,и ако решиш да работиш някъде извън България може да поискаш копие от диплома с обновените наименования,за да те разпознаят новите работодатели какво точно си.

 58. 58 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Ако се обадя на моята лична лекарка с молба да бъда вписан в листата с чакащите ваксинация, ще ми се изсмее саркастично. Тя е добър лекар и реалист...

 59. 59 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Как няма да се състои ваксинацията? С герберизация на проблема - говорене му е майката. Личните лекари могат да свършат част от работата. Вероятно студентите по медицина също са научили как се борави със спринцовка. Фелдшерите - също. Медсестрите - също. А да, да не забравя и разпънатата палатка пред Столична О. Тя ще ни спаси окончателно - от откачане!

 60. 60 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#37] от "DDR":Абсолютно трябва да се даде такава възможност на желаещите - който иска да се ваксинира по-рано, да си плати ваксината и да се ваксинира. Майка ми е възрастна, има ХОББ и високо кръвно - рискова група, но никой не знае кога ще я огрее с ваксините, въпреки че е първа в списъка на джипито. Аз съм готова да платя, за да бъде ваксинирана още утре, а не след милиционерите, норкаджиите и изборджиите.
  —цитат от коментар 51 на Хриси


  Уви, това в момента е "купонна система" за ваксините:
  Ако е на свободен пазар, първоначално ще скочи дозата вероятно над хиляда лева. Естествено производителите ще предпочитат да продават на него. В резултат там цената ще почне да спада, но ваксините рееспективно ще намаляват в държавните поръчки, а гигантските договори на едро с производителите (които също не са в състояние да изпълнят) вече са сключени. Значи остава, държавата да предлага вторично част от купените ваксини на свободен пазар. Но това е икономическо престъпление: спекула и злоупотреба с монополно положение. Значи и така не става.
  Остава само "купонна система" като в ммомента - както винаги при остър недостиг на стока от първа необходимост.

  Васил Пенчев
 61. 61 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#7] от "Alexander97":

  Да видим ти от къде ще се обадиш, като си такъв умник!

  master
 62. 62 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#36] от "Боян Таксиров":

  Използват стари методи от времето на д-р Гьобелс - насаждане на страх, даване на грешна или непълна информация, представяне на желаното (от някой) за действително, и разбира се - повтаряне на лъжи и полуистини 100 пъти.
  Всичко заради пари, и понякога - от глупост. Жалко.

  master
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK