Къде бърка енергийният популизъм за нисковъглеродния преход

Енергийният преход се случва и упоритото противопоставяне и отрицание само ни обрича на изоставане и загуби.

© Юлия Лазарова

Енергийният преход се случва и упоритото противопоставяне и отрицание само ни обрича на изоставане и загуби.Хората са скептични, разтревожени или гневни за предстоящите промени в енергетиката. Доскоро мнозина ги смятаха за нещо наложено от Брюксел, от което ще се изплъзнем или на което няма да се дадем. После правителството подкрепи целта на Европейския съюз за намаляване на въглеродните емисии с 55% до 2030 година и до 0% до 2050. Стана ясно, че нямаме намерение да се измъкваме.


Целта 0% беше приета от Япония, Южна Кореа, Китай (до 2060). Джо Байдън върна САЩ в Парижкото споразумение и заяви, че също ще приеме целта за климатична неутралност до 2050. Така 2/3 от световната икономика е поела този ангажимент. Очевидно не става дума за брюкселска прищявка.


Скептицизмът и тревогата обаче само нарастват. Никой не казва какво ще правим. Уж експерти, но всъщност просто енергийни популисти, постоянно раздухват тревогата. Какво ще стане, ако утре затворим въглищните централи в "Марица Изток"? С какво ще ги заменим? А през зимата? Къде са соларките, когато спре един блок на "Козлодуй"? Кой ще балансира електроенергийната система? Ясен отговор няма.
Кой и къде греши в дебата за енергийния преход


Енергийният популизъм бърка преди всичко в начина, по който поставя въпроса за енергийния преход. Въпросът "какво ще стане, ако сега спрем Мариците" има много ясен отговор. Ще оставим една трета от страната без ток. Нито въпросът, нито отговорът обаче имат нещо общо с онова, което наричаме енергиен преход. Все едно да попитаме "какво ще стане с това 5-годишно дете, ако го хвърлим в средата на Дунава". Ще се удави. Нека обаче попитаме "може ли това 5-годишно дете да преплува Дунава след 5 години" отговорът e, "би могло". (През 1988 година Том Грегъри преплува Ламанша на 11-годишна възраст.)


Въпросът за енергийния преход не може да се разглежда, без да се вземат предвид поне 5 взаимосвързани фактора, които го определят: време, пазар, ефективност, потребление и технологии.


1. Време. Замяната на въглищата е процес, който ще трае 10, може и повече години. Разпръскваната тревога "какво ще правим, ако утре спрат" е неадекватна. "Утре" нищо не би трябвало да спира и никой не го предлага.


В случая с въглищата първият въпрос, който е редно да зададем е защо не започнахме подготовка за алтернативни енергийни решения през 2005 година, когато стартира Европейския пазар на емисии, или поне от 2007 година, когато влязохме в ЕС, и когато на всеки, който мислеше за енергетика му беше ясно накъде горе-долу вървят нещата.


След това трябва да преценим как да наваксаме загубеното време и едва тогава може да правим преценки за това за колко години реалистично може да се проведе преходът. Той всъщност е започнал. За последните 5 години въглищното електропроизводство е спаднало с 22%, без обаче да са проведени значителни реформи в енергетиката, може би с изключение на създаването на независимата енергийна борса.


Отговорът за времето съвсем не е прост. Необходими са икономически и енергийни модели, които да помогнат за развитието на стратегически сценарии и политическите и бизнес решения за затваряне на въглищните централи. Необходима е ясна, но и гъвкава стратегия не само за заместващи мощности, но и за комплексна промяна. Всичко това просто липсва.


2. Пазар. Нито едно решение или прогноза за енергийния преход не биха били смислени, без да вземем предвид развитието на енергийния пазар. Не българския енергиен пазар, а интегрирания европейски, най-вече електроенергиен, пазар.


Електроенергийният пазар постоянно се отваря, либерализира и интегрира. До края на годината българският електроенергиен пазар ще се интегрира с пазарите на Гърция и Румъния. Гърция от своя страна започна интеграцията си с пазара на Италия. После ще се осъществи пазарна интеграция със Западните Балкани, по-късно и с Турция и Украйна. Това е неизбежно.


Каквото и да построим в България, то трябва да е конкурентно в рамките на тази много обширна пазарна територия. Засега всички сметки и прогнози, включително и "експертните", се правят сякаш интегриран пазар няма и България е остров. Това е несериозно.


3. Енергийна ефективност. България пилее огромни количества енергия. Ние може да стигнем икономическото равнище на Италия и пак да намалим потреблението си на енергия.


Сега България харчи на човек около 2,500 кг петролен еквивалент на година. Италия, Гърция, Унгария, Великобритания харчат приблизително същото количество на човек. Турция, чийто брутен вътрешен продукт е по-висок от този на България, консумира около 1,600 кг п.е. на човек.


Сградният ни фонд е особено неефективен. Това води не само до висок разход на енергия, но и на трудно управляеми пикове на потребление, когато температурите паднат и всички включват реотаните. Масово се чудим кога най-сетне ще намерим добра технология за съхранение на енергия. Добре изолираните сгради, които консумират 40% от енергията, са една от най-добрите технологии за съхранение на енергия. Енергийната ефективност на сградите, уличното осветление, индустрията би трябвало да се сметнат добре, за да имаме представа какъв тип преход можем да реализираме.


4. Управление на потреблението. На практика това е дигитализация на енергийния сектор и превръщане на гъвкавостта на потребление в пазарен продукт. Умното и пазарно управление на потреблението може още да изравни пиковете на потребление и значително да намали нуждата от големи мощности, които да покриват това пиково потребление.


Управлението на потреблението също спомага за много по-ефективното използване на енергията и за изграждане на адекватна зависимост между цена и недостиг или свръхналичност на енергия. Без умно управление на потреблението не може напълно да се развие и енергийният пазар.


5. Технологии. Технологичното развитие на енергийния сектор се движи в момента с много висока скорост и не винаги в предсказуема посока. Преди 10 години никой не очакваше, че фотоволтаичната енергетика ще бъде днес най-евтината или че офшорният вятър би могъл в обозримо бъдеще да стане конкурентен на конвенционалната енергетика. А той вече е.


Сега всички заговориха за водород. Други настояват, че газът ще замести всичко, трети развяват ядрената енергетика като безспорното нисковъглеродно решение. Нито едно монотехнологично решение не звучи сериозно. Новата енергетика вече разчита на десетки различни технологии, техният брой и разнообразие ще се увеличава още. Въпросът за интеграцията на технологиите, бързото им усвояване и участието на страната в тяхната разработка и внедряване трябва да е неотменна част от всеки разговор за енергийния преход.


Едва след анализ и включване на тези пет фактора можем да говорим откъде да вземем енергия и каква да бъде тя. Източниците са десетки, PV соларна и наземна вятърна са само две, макар и най-очевидните и евтини засега, технологии. Възникват много нови технологии, които ще станат част от енергийния ни преход.


Въодушевлението около водорода сега е високо, той няма да замести газа, но несъмнено ще играе важна роля, в прехода. Би било прибързано да казваме каква точно. Биомасата, течните биогорива, биогазът и отпадъците са други недостатъчно използвани източници. Офшорният вятър и още хидроенергийни мощности ще добавят енергиен капацитет. Важна роля може би ще играят наземните и подводните далекопроводи на прав ток. Геотермалната енергия и соларната термална енергия също. Природният газ може да играе роля в прехода, но далеч не такава каквато газовите ентусиасти си представят.


Енергийният преход се случва и упоритото противопоставяне и отрицание само ни обрича на изоставане и загуби. Загубите и пропуснатите ползи за България са вече милиарди, дори десетки милиарди. Нито инатът, нито монотехнологичният ентусиазъм ще ни донесат разумно решение. Енергетиката става все по-сложен сектор, който изисква комплексни дългосрочни решения, а не приповдигнат енергиен популизъм.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Никъде не бърка.Ние вървим след Гретето и в стъпките ни никне бъдещето.🐵

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  В момента България произвеждат процентно най-много енергия без въглероден емисии в света. Заради дъждовете имаме 300% повече енергия от ВЕЦ за януари от миналата година.

 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Разстроено

  "В случая с въглищата първият въпрос, който е редно да зададем е защо не започнахме подготовка за алтернативни енергийни решения през 2005 година, когато стартира Европейския пазар на емисии, или поне от 2007 година, когато влязохме в ЕС, и когато на всеки, който мислеше за енергетика му беше ясно накъде горе-долу вървят нещата."

  Ако не бяхме спирали Белене след рестартирането на проекта през 2005г. щяхме днес да имаме работеща централа и да ограничим ТЕЦ-овете на въглища! След като за пореден път спряхме Белене да разчитаме на ВЕИ-та и водород е поредно безумие!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Турция за 2020 година има 8000 долара БВП на човек, България 11 000 долара.
  Попов тука се излага. Иначе в момента пазарът е свит.

 5. 5 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Турция за 2020 година има 8000 долара БВП на човек, България 11 000 долара.Попов тука се излага. Иначе в момента пазарът е свит.
  —цитат от коментар 4 на Да вярваме на истината


  Само дето Турция има икономика ....,а ние имаме ГЕРБ.🐵

  Много съм прост
 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#5] от "Шакир Зулов":

  Ние имаме далече по-голяма икономика от Турция независимо от политиците ни. Те да си гледат държавните сектори.
  Казвам политиците ни щото все тая кой ще е на власт. А и икономиката им дава огромни пари вече. Миналата година българите без евросредствата - 42 милиарда. Имах си аз при толкова пари държавата да е зле.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Весело

  Направо да минаваме на фотосинтеза. Без въглероди е. Уф, забравих! Денем, растенията поглъщат СО2, а нощем изпускат такъв. Май го учихме по биология в седни клас. Ами сега?

 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#7] от "historama":

  А употребата на фотоволтаични панели в жилищното строителство дали у нас е забранено със закон? Какъв ли ще е проблема точно с няколко панела да се осигури осветлението в общите части?

 10. 10 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Този можел да пише и нормално, а не лаладжийската

  Тука е заровено кучето "Нито едно монотехнологично решение не звучи сериозно."

  Ядрената енергетика и бъдещия управляем ТЯС (ако стане ИТЕР) поне този, който не е бягал от час по физика знае, че дават най-голямо к-во произведена енергия от единица маса, горенето на кюмюр и газ е престъпление.

  Но има едно голямо НО, ние скоро няма да имаме квалифициран персонал, не само за АЕЦа, а и за призволна ядрена мощност, същото се наблюдава и в световен мащаб - има отлив на хора, които искат да учат физика и инженерни науки, отделно поне засега човечеството е показалоа, че не е съвсем готово да управлява и използва такава върхова технология.

  Освен това соларките стават все по-ефективни + умно управление на ефективност и базови мощности може и да се полуичат нещата.

  За съжаление на територията нещата ще бъдат трагикомични, не съм оптимист ама никак. До тук нищо не се направи като хората, проспа се време и се потрошиха маса пари.

 11. 11 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#9] от "historama":

  Все още е неизгодно. Когато токът стане 30ст. ще си струва.

 12. 12 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  След 20 години населението на България ще е с 1,2-1,4 милиона по-малко.Така че проблемите ще се решат и с наличните мощности,дори и да се закрият мариците.

 13. 13 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  "Важна роля може би ще играят наземните и подводните далекопроводи на прав ток."
  Може би, ама друг път. Правият ток се конвертира много трудно и бързо унищожава кабелите. Особено, ако са железни с медно покритие.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 14. 14 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  След 20 години населението на България ще е с 1,2-1,4 милиона по-малко.Така че проблемите ще се решат и с наличните мощности,дори и да се закрият мариците.
  —цитат от коментар 12 на Мусаши


  Не е така. След 20 г. едва ли ще има ДВГ автомобили, на които да е позволено да се движат. Но нищо не пречи мариците да минат на газ. Тя се очертава да става все повече в Европа, което ще и намали и цената. Руснаците няма вечно да успяват да саботират газовите проекти от Персийският залив.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 15. 15 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Е, кое нешо сме напраеили навреме в България, че и това да измислим. Тук масово се взимат решенията на парче даже и в частния сектор.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3415 Неутрално

  До коментар [#9] от "historama":

  "Какъв ли ще е проблема точно с няколко панела да се осигури осветлението в общите части?"
  =============
  Ще осветяват само мазетата и само през деня. Нощем не работят, през деня на стълбището е светло, за асансьора няма да стигнат.

  Еретик
 18. 18 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3415 Неутрално

  Авторът е написал няколко верни неща и май съзнателно е пропуснал други.
  Никъде не се говори за цена и кой ще я плати.
  Няма да плача за Мариците, но ако ние се правим на зелени, а Индия и Китай си я карат, както си знаят, няма да е съвсем честно.
  И трябва да има независим източник. Все някога няма слънце, вятър, вода.... от които да направиш ток.

  Еретик
 19. 19 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  "Управлението на потреблението също спомага за много по-ефективното използване на енергията и за изграждане на адекватна зависимост между цена и недостиг или свръхналичност на енергия. "


  Преведено от затоплистки изказ това значи, върхова тарифа вечер и през голяма част от зимата със съответната двойна или тройна цена. И вместо да се готви на фурна в 19 часа ще се готви в 23.

 20. 20 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#19] от "z_axis":

  т.е. режим на тока. Аре у лево.

 21. 21 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  "После ще се осъществи пазарна интеграция със Западните Балкани, по-късно и с Турция и Украйна. Това е неизбежно."

  Те и сега са интегрирани, но към съседните държави ще има същите затоплистки изисквания и там също ще има недостиг. И някой все пак трябва да поддържа базови мощности и да продава на останалите.

 22. 22 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  "Източниците са десетки, PV соларна и наземна вятърна са само две, макар и най-очевидните и евтини засега, технологии. Възникват много нови технологии, които ще станат част от енергийния ни преход."


  Уж десетки, уж възникват, пък е изброил само два. И това са помощни и допълнителни, са също така и несигурни. Аре поне до 10 ги допълни, до десетки няма да те караме.

 23. 23 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Браво, Юлияне! Успя да прозреш, че еврокомисионсираната водородна мечта е една утопия, която ще потопип света в море от технологични проблеми. Ама няма да те обучавам, трябва сам.

 24. 24 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Отговорът на Юли за заместването на въглищата:

  "Отговорът за времето съвсем не е прост. Необходими са икономически и енергийни модели, които да помогнат за развитието на стратегически сценарии и политическите и бизнес решения за затваряне на въглищните централи. "

  Аз поне не разбрах какво предлага. Някой ако е разбрал да помогне. Ясно е' че трябва да ги затворим' да дадем парите, пък после.... ще видим.

 25. 25 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 545 Весело

  Хайде да погледнем на енергията от другото кьоше. Единственото, което великите експерти на царството в областта на енергетиката могат да направят със собствени сили и средства е санирането на сгради. Демек намаляване на загубите. А някой помислил ли е да смени стандарта за строеж на нови къщи или и тях ще ги санират след 50 годин? Доста държави в Европа вече си смениха стандартите за енергийна ефективност на къщите.

  А иначе другият проблем няма решение. Когато и да речем, че ни трябва ток, че даже и напрежение, по каквато и да е технология на централата, тази централа ще си я купим...

  73! Go Go
 26. 26 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  -Загубите и пропуснатите ползи за България са вече милиарди, дори десетки милиарди"

  Пак общи лафове и затоплистки приказки. Какви са пропуснатите ползи?
  България доста рано настрои ФЕЦ и... се набута. Ако се беше забавила щеше да е по-добре.
  Отново питам, КЪДЕ са пропуснатите ползи за ДЕСЕТКИ милиарди?

 27. 27 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  "Добре изолираните сгради, които консумират 40% от енергията, са една от най-добрите технологии за съхранение на енергия. "

  40% ама не става ясно какви сгради сравнява. Какво се има предвид и колко струва това изолиране?

  Отделно в България голяма част от жилищата вече са със сменена дограма, което е най-важното. Та мечтите на Юли за 40% са си чиста популистко-затоплистка фантазия. В идеалния случай може да се постигнат 10-15% намаление на енергията за отопление и то при изолиране на ВСИЧКИ жилища, естествено срещу доста милиарди. А в МВт
  необходима мощност ще е няколкостотин:

 28. 28 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#7] от "historama":А употребата на фотоволтаични панели в жилищното строителство дали у нас е забранено със закон? Какъв ли ще е проблема точно с няколко панела да се осигури осветлението в общите части?
  —цитат от коментар 9 на historama


  Панели + акумулатори, иначе няма как.

  Проблемът е цената.
  Защо и кой да се набута , та да били се намалявали емисии?

 29. 29 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julian Mall":

  Нямаме нужда от 2 големи мощности в северозападния край на България.Необходими са ни мощности близо до големите потребители - СОфия, Пловдив и Варна.
  Най-евтино е да минем на газотурбинни отоплителни електроцентрали с комбинирано производство. НООО трябва да се приключи с дебилизма и егоизма на българите.Блокът на пароотопление ли е, значи всички апартаменти. Не ти се иска да ползваш парно, ПРОДАВАШ и си купуваш на место където НЯМА парно. Не може другите да ти плащат сметката, защото и те са като теб, а загубите нарастват и изведнъж се оказва че евтиното на други еста парно в България е скъпо удоволствие.
  Да той е скъпо удоволствие за сам човек живееш в 3 стаен апартамент, но като си сам смени го с гарсониера и отоплявай по-малко, а не се жалвай че не ти стига пенсията да плащаш парното. В същото време има млади семейств плащащи 600-700 лв за отопление, защото им е сккъпо да си купят апартамент отопляем с парно.

 30. 30 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#14:"Viva la Evolution"][/quote]

  Природният газ също ОТДЕЛЯ СО2 и е фосил, добиван от Земята.
  При 70 - 80 евро за тон емисия квота , къде ни е сметката и копрайм?

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#17] от "Костадин Иванов":

  Фотоволтаичните панели не захранват директно крушките, а зареждат акумулаторни батерии. Които пък от своя страна могат да се заредят с ток от мрежата. А и тези панели могат да бъдат свързани с националната мрежа.
  Как точно, не е моя работа да го обяснявам, но в Съюза тези неща вече са масови. И добре ще е да избираме хора знаещи, с програми,2 а не тикви - пичаги (мъжкари), обикалящи Европата служебно с любовниците си.

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  "Отново питам, КЪДЕ са пропуснатите ползи за ДЕСЕТКИ милиарди?..."

  Всичко столичан тича към Гръцко на плаж. Там не са ли забелязали, че няма къща или голяма сграда без соларни термални панели? Вече и фотоволтаични. Това е, което се вижда от неспециалистите. Но тиквите май и това не виждат.

  Иначе вече сме 15 години в ЕС, и дори Румъния е с 2 пъти по-високи доходи от нашите.

 33. 33 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julian Mall":Нямаме нужда от 2 големи мощности в северозападния край на България.Необходими са ни мощности близо до големите потребители - СОфия, Пловдив и Варна.Най-евтино е да минем на газотурбинни отоплителни електроцентрали с комбинирано производство. НООО трябва да се приключи с дебилизма и егоизма на българите.Блокът на пароотопление ли е, значи всички апартаменти. Не ти се иска да ползваш парно, ПРОДАВАШ и си купуваш на место където НЯМА парно. Не може другите да ти плащат сметката, защото и те са като теб, а загубите нарастват и изведнъж се оказва че евтиното на други еста парно в България е скъпо удоволствие.Да той е скъпо удоволствие за сам човек живееш в 3 стаен апартамент, но като си сам смени го с гарсониера и отоплявай по-малко, а не се жалвай че не ти стига пенсията да плащаш парното. В същото време има млади семейств плащащи 600-700 лв за отопление, защото им е сккъпо да си купят апартамент отопляем с парно.
  —цитат от коментар 29 на ЙЕИ


  1. Природният газ Е ФОСИЛ И ОТДЕЛЯ СО2!

  2.Когенерация с турбина е скъпо и сложно , в света по-разпространени са когенерации с дизел на природен газ.
  Но пак отиваме до 1. ЕМИСИИ СО2

  Кой ще ни остави да ги ползваме?

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  .... Които пък от своя страна могат да се заредят с ток от мрежата.....
  —цитат от коментар 31 на historama


  да се ДОзаредят.

 35. 35 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#9] от "historama":

  "-Какъв ли ще е проблема точно с няколко панела да се осигури осветлението в общите части?"

  Интересно предложение, ама само за през деня.

 36. 36 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#17] от "Костадин Иванов":Фотоволтаичните панели не захранват директно крушките, а зареждат акумулаторни батерии. Които пък от своя страна могат да се заредят с ток от мрежата. А и тези панели могат да бъдат свързани с националната мрежа.Как точно, не е моя работа да го обяснявам, но в Съюза тези неща вече са масови. И добре ще е да избираме хора знаещи, с програми,2 а не тикви - пичаги (мъжкари), обикалящи Европата служебно с любовниците си.
  —цитат от коментар 31 на historama


  И остана само въпросът - пари от къде?

  Щото батериите и панелите се подменят , на определен период , а башка трябва и да се чистят.

 37. 37 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  "Отново питам, КЪДЕ са пропуснатите ползи за ДЕСЕТКИ милиарди?..."Всичко столичан тича към Гръцко на плаж. Там не са ли забелязали, че няма къща или голяма сграда без соларни термални панели? Вече и фотоволтаични. Това е, което се вижда от неспециалистите. Но тиквите май и това не виждат.Иначе вече сме 15 години в ЕС, и дори Румъния е с 2 пъти по-високи доходи от нашите.
  —цитат от коментар 32 на historama


  Ми сложи си!

 38. 38 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Въпросът е "Има ли смисъл това 5 годишно дете да преплува Дунава след 5 години"? Отговорът е НЕ, освен за няколко десетки фирми, които ще намажят трилиони, които ние ще трябва да им платим за услугата да ни направят златна енергия.

 39. 39 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#33] от "simChо":

  Веолия във Варна смениха цикълът и поставиха газова когенерационна 55МВт турбина, работи на природен газ и сметките за парно във Варна са едни от най-ниските.
  Руснаците в Крим също построиха 4 ТОЕЦ с газови турбини на Сименс до Симферопел, Севастопол, Евпатория и ..

 40. 40 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#33] от "simChо":Веолия във Варна смениха цикълът и поставиха газова когенерационна 55МВт турбина, работи на природен газ и сметките за парно във Варна са едни от най-ниските.Руснаците в Крим също построиха 4 ТОЕЦ с газови турбини на Сименс до Симферопел, Севастопол, Евпатория и ..
  —цитат от коментар 39 на ЙЕИ


  Абсолютно вярно!

  Но :

  1. Природен газ НЕ Е нисковъглероден , а отделя СО2 и се плащат въглеродни квоти.
  Това е ФОСИЛНО ГОРИВО!
  ВЕИ е горенето на биомаса.

  2.Системи за жилища а турбини няма, а са на дизели на газ, това е и НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНОТО решение в света, което и казах.

 41. 41 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1147 Любопитно

  Фотоволтаикът във всеки дом ще е новия девиз, особено за фамилните къщи (аз имам вече малка централка от 1 kWp на покрива на моята) и най-вече топлоизолирането на същите тези къщи, но с 5 см стиропор, а истинска изолация (с дебел слой каменна вата например) на цялата къща, а не на парче и кръпки. Това е основната мисия, която, ако се изпълни както трябва, ще спести много мегаватове електричество на страната. Само дето у нас обаче, с Тиквун начело и потрошени близо 2 млрд лева за стиропор нещата никога няма да се случат, щото няма да има далаверка за наш'ти хора.
  За малките и средни фирми бъдещето е ясно - напоследък масово си строят минифотоволтаични централи за собствено ползване и оттам им спадат драстично разходите за електроенергия, закупена от борсата. Да, има една първоначална инвестиция, която изгелжда като голямо "набутване", но в перспектива е спестяване на сериозни средтва....

 42. 42 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Не може при никакви обстоятелства токът да е евтин. Забравете за евтин ток. По отношение на отказване от въглищата, чийто дим е най-отровен - ТЕЦ Варна бе преоборудван в газова централа ... и не се ползва въпреки че Варна е третият по размери град и има известна промишленност. Ток се пренася със загубите от Козлодуй и Мариците.
  Кражбите на ток са национален спорт и траен феномен.
  Топлоизолацията и санирането се прави любителски - в повечето случаи с 5 сантиметрови слоеве и без небходимите 3 слоя циментова замазка. А е необходимо ако не 30 цантиметровата облицовка на пасивните жилища, поне 20 сантиметра за добра топлоизолация.
  Парното е архаично. Погледнете ТЕЦ изток в София. Централа на 8 километра от града, чиите топлопреносни тръби отопляват полето край Дружба, Слатина и Изток. Влизат в града и навсякъде от течовете шахтите избиват с пара. Гледам в Германия - повечето жилища са на индивидуална апартаментна газ. Възможни са котлета на газ или нафта за малки и дори големи сгради, но те (според моите наблюдения) са локални. Липсва преносът на топла вода на големи разстояния през полетата. Топлата вода не е на циркулационен принцип, а на електрически проточни бойлери - колко енергия се пести от това, че не се отделя топлина от циркулацията на топлата вода.
  Някои ми опонират - България е равнинна страна. Аз пък съм Софиянец - София е оградена отвсякъде от планини. Гледам към Твърдица - над нея Стара Планина, 10 километра на юг - Средна гора. Планините днес са неоценими. Едно че язовирите могат да са комплектовани с ВЕЦ. Второто е не по-малко важно. Водата взе да недостига. не бива да си изтича към моретата, а да се чудим през лятото какво да пием.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 43. 43 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#41] от "geordgeo":

  Фотоволтаикът във всеки дом ще е новия девиз, особено за фамилните къщи (аз имам вече малка централка от 1 kWp на покрива на моята) и най-вече топлоизолирането на същите тези къщи, но с 5 см стиропор, а истинска изолация (с дебел слой каменна вата например) на цялата къща, а не на парче и кръпки. Това е основната мисия, която, ако се изпълни както трябва, ще спести много мегаватове електричество на страната. Само дето у нас обаче, с Тиквун начело и потрошени близо 2 млрд лева за стиропор нещата никога няма да се случат, щото няма да има далаверка за наш'ти хора.За малките и средни фирми бъдещето е ясно - напоследък масово си строят минифотоволтаични централи за собствено ползване и оттам им спадат драстично разходите за електроенергия, закупена от борсата. Да, има една първоначална инвестиция, която изгелжда като голямо "набутване", но в перспектива е спестяване на сериозни средтва....
  —цитат от коментар 41 на geordgeo


  И като имате "централка" на покрива, как съхранявате електроенергията? Имате ли и необходимите акумулатори? А колко мислите, че ще издържат те? Дали покупката им ще е по-изгодна, отколкото покупката на готово електричество?
  Същите въпроси важат и за фирмите. За сега отговорът е, че това е голяма набутвация. Ако не вържете соларката към електропреносната мрежа и електромера не върти наобратно, когато произвеждате, цялата инвестиция е набутвация. А ако всички се вържат и продават, то срещу тях ще трябва да стои резерв за през нощта, демек двойна инвестиция. Общо взето пак голяма набутвация. Далаверка само за другарите и за китайците.
  Също не разбирам какво против имате срещу въглеродния диоксид. Той е храна за флората.

 44. 44 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#40] от "simChо":

  Горенето на биомаса също отделя СО2Вятър, слънце и вода ще останат зелени в бъдеще, но на големи струпвания на хора те не могат да подсигурят сигурен режим на работа, освен ако не реализираме няколко ПАВЕЦ с големи мощности, които при излишъци от вятър и слънце на изпомпват в горния язовир, а при липса да работи като генерираща мощност, но загубите от преноса са много големи. Язовирите са отдалечени от равнините, където са основните консуматори.

 45. 45 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Фотоволтаикът във всеки дом ще е новия девиз, особено за фамилните къщи (аз имам вече малка централка от 1 kWp на покрива на моята) и най-вече топлоизолирането на същите тези къщи, но с 5 см стиропор, а истинска изолация (с дебел слой каменна вата например) на цялата къща, а не на парче и кръпки. Това е основната мисия, която, ако се изпълни както трябва, ще спести много мегаватове електричество на страната. Само дето у нас обаче, с Тиквун начело и потрошени близо 2 млрд лева за стиропор нещата никога няма да се случат, щото няма да има далаверка за наш'ти хора.За малките и средни фирми бъдещето е ясно - напоследък масово си строят минифотоволтаични централи за собствено ползване и оттам им спадат драстично разходите за електроенергия, закупена от борсата. Да, има една първоначална инвестиция, която изгелжда като голямо "набутване", но в перспектива е спестяване на сериозни средтва....
  —цитат от коментар 41 на geordgeo


  А кой , как ще рециклира панели и батерии?

  Щото те ще са до време, а после ще са по сметища и дерета.
  Или и тях ще изгаряме в циментовите заводи и ТЕЦ?

 46. 46 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Най-големият замърсител е Китай и Азия. Докато не се постигне споразумение за намаляване на емисиите НА ВСЯКЪДЕ, едностранното финансово натоварване на производствата в Европа ще доведе единствено до износ на производство в "замърсяващите" региони. Т.е. по дози нелеп начин икономиката на Европа се самопрострелва в крака без никакъв "зелен" резултат. А, не е съвсем така: ще се преразпределят няколко "зелени" милиарда евро за няколко години.
  То нищо чудно след като се изцицат производителите тази тема да се забрави.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 47. 47 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 588 Неутрално

  "Какво ще стане, ако утре затворим въглищните централи в "Марица Изток"? С какво ще ги заменим? А през зимата? Къде са соларките, когато спре един блок на "Козлодуй"? Кой ще балансира електроенергийната система? Ясен отговор няма."
  ---
  Нима някой въобще си въобразява, че един обществовед-нищоправец ще даде ясен отговор. Ама моля Ви се, не ме разсмивайте! Авторът няма елементарни познания по енергетика, та за това пише откровени глупости:
  „Управление на потреблението. На практика това е дигитализация на енергийния сектор и превръщане на гъвкавостта на потребление в пазарен продукт… Електроенергийният пазар постоянно се отваря, либерализира и интегрира.“ „ баси купешкото звучащо нищоказване, особено като нямаме продукт!
  Пинакълът на глупостите в този претенциозен „анализ“ е:
  "Важна роля може би ще играят наземните и подводните далекопроводи на прав ток."
  Това направо удари Едисон и Тесла о земята! Очевидно авторът филолог няма понятие от това което анализира. Лоша е мъглата на Албиона и замъглява съзнанието.
  Препоръка към редакцията: Все пак нека каните изявени специалисти да анализират, а не просто политически коректни обществоведи нищоправци!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 48. 48 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#40] от "simChо":Горенето на биомаса също отделя СО2
  Вятър, слънце и вода ще останат зелени .
  —цитат от коментар 44 на ЙЕИ


  Биомсата е ВЕИ и с нулева емисия!
  И по Протокола от Киото, и по Парижкото споразумение.

  В ЕС задължително се слага биомаса и РДФ в ТЕЦ.
  Иначе биомасата ОТДЕЛЯ ПОВЕЧЕ вредни вещества.
  Зеленото Законодателство го приема обаче за НУЛЕВА ЕМИСИЯ.

  Също и във ВЕЦ имаме огромно количество цимент, за който е отишло СО2 и емисии.

  Но е въглеродно неутрално!
  Зелените Политики!

 49. 49 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#47] от "amerikanbastard":

  Дайвърсити да има, не може само кривия ток да е в играта, трябва и правия, иначе ще е дискриминация. :-) хахах :-)

 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  "Необходими са икономически и енергийни модели, които да помогнат за развитието на стратегически сценарии и политическите и бизнес решения за затваряне на въглищните централи. Необходима е ясна, но и гъвкава стратегия не само за заместващи мощности, но и за комплексна промяна"
  Това много сложно ми се струва, като за Бойко. Той затова и нищо не прави.

 51. 51 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1147 Любопитно

  До коментар [#43] от "Stargate":

  Да ви отговоря специално на вас: не, нямам никакви акумулатори, нито скъпи инвертори, нищо, не съм свързал нищо с мрежата на ЧЕЗ. С малко електроника съм направил управлението на панелите директно към активни товари, в случая нагревателите на бойлера (80 литров неръждаем с 20 см топлоизолация) за топла вода и тези във водната риза на парното ми, локално. При добри дни, като днешния, "вкарвам" между 5 и 9 кв/ч електроенергия директно за затоплянето на водата и ефект има, определно. За топлата вода в банята разходът на ток от мрежата е много малък и предимно на нощна тарифа, а когато/ако се загрее той до 60 градуса енергията се прехвърля към парното, все има полза. Панелите съм ги взел по 25 лева броя (10 броя от Германия докарани, който търси - намира), ползвам ги от година и половина и вече имам 1400 кв/ч добити от слънцето за 240 дни, през останалото време не съм ги ползвал, поради отсъствие от къщата. С тая мижава инвестиция, която се равнява на 2-3 семейни вечери в ресторат си давам малко независимост и усещане за свобода, ако, че вие, корифеите, все твърдите, че не можело, че не става и т.н. И да, ползвам си и енергия от мрежата, засега няма как, но при годишна консумация от около 6000 кв/ч да си докараш 1400 от слънцето е един много доибър % за мен. А за вас/според вас, щом не става - ок, нека не става. Ако слушахме всички специалисти как нищо не ставало и не можело, още щяхме да живеем в пещери или по дърветата...

 52. 52 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#10] от "olimpipanov":

  Най-смъртоносните отпадъци се генерират от АЕЦ (ОЯГ). Трябват им около 200 000 г за утилизация. Не пиши симплизми

 53. 53 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#51] от "geordgeo":

  Добре е, че си отгкрил Колелото.
  Иначе има готови контролери и спец електромери, които връщат в мрежата ел енергия, когато има слънце и по този начин най-ефективно управлява процеса, без секакви самоделки по староруски образец. По нози начин поевтиняват сменката за ток...

 54. 54 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#43] от "Stargate":Да ви отговоря специално на вас: не, нямам никакви акумулатори, нито скъпи инвертори, нищо, не съм свързал нищо с мрежата на ЧЕЗ. С малко електроника съм направил управлението на панелите директно към активни товари, в случая нагревателите на бойлера (80 литров неръждаем с 20 см топлоизолация) за топла вода и тези във водната риза на парното ми, локално. При добри дни, като днешния, "вкарвам" между 5 и 9 кв/ч електроенергия директно за затоплянето на водата и ефект има, определно. За топлата вода в банята разходът на ток от мрежата е много малък и предимно на нощна тарифа, а когато/ако се загрее той до 60 градуса енергията се прехвърля към парното, все има полза. Панелите съм ги взел по 25 лева броя (10 броя от Германия докарани, който търси - намира), ползвам ги от година и половина и вече имам 1400 кв/ч добити от слънцето за 240 дни, през останалото време не съм ги ползвал, поради отсъствие от къщата. С тая мижава инвестиция, която се равнява на 2-3 семейни вечери в ресторат си давам малко независимост и усещане за свобода, ако, че вие, корифеите, все твърдите, че не можело, че не става и т.н. И да, ползвам си и енергия от мрежата, засега няма как, но при годишна консумация от около 6000 кв/ч да си докараш 1400 от слънцето е един много доибър % за мен. А за вас/според вас, щом не става - ок, нека не става. Ако слушахме всички специалисти как нищо не ставало и не можело, още щяхме да живеем в пещери или по дърветата...
  —цитат от коментар 51 на geordgeo


  А що не топлиш директно от слънцето?

  Каква ти е идеята с теа фотоволтаици? Да е по така!??
  https://www.sustainability.bg/светът-отдавна-е-открил-топлата-вода-а/

 55. 55 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#43] от "Stargate":Да ви отговоря специално на вас: не, нямам никакви акумулатори, нито скъпи инвертори, нищо, не съм свързал нищо с мрежата на ЧЕЗ. С малко електроника съм направил управлението на панелите директно към активни товари, в случая нагревателите на бойлера (80 литров неръждаем с 20 см топлоизолация) за топла вода и тези във водната риза на парното ми, локално. При добри дни, като днешния, "вкарвам" между 5 и 9 кв/ч електроенергия директно за затоплянето на водата и ефект има, определно. За топлата вода в банята разходът на ток от мрежата е много малък и предимно на нощна тарифа, а когато/ако се загрее той до 60 градуса енергията се прехвърля към парното, все има полза. Панелите съм ги взел по 25 лева броя (10 броя от Германия докарани, който търси - намира), ползвам ги от година и половина и вече имам 1400 кв/ч добити от слънцето за 240 дни, през останалото време не съм ги ползвал, поради отсъствие от къщата. С тая мижава инвестиция, която се равнява на 2-3 семейни вечери в ресторат си давам малко независимост и усещане за свобода, ако, че вие, корифеите, все твърдите, че не можело, че не става и т.н. И да, ползвам си и енергия от мрежата, засега няма как, но при годишна консумация от около 6000 кв/ч да си докараш 1400 от слънцето е един много доибър % за мен. А за вас/според вас, щом не става - ок, нека не става. Ако слушахме всички специалисти как нищо не ставало и не можело, още щяхме да живеем в пещери или по дърветата...
  —цитат от коментар 51 на geordgeo


  А що не топлиш директно от слънцето?

  Каква ти е идеята с теа фотоволтаици? Да е по така!??
  https://www.sustainability.bg/светът-отдавна-е-открил-топлата-вода-а/

 56. 56 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#10] от "olimpipanov":Най-смъртоносните отпадъци се генерират от АЕЦ (ОЯГ). Трябват им около 200 000 г за утилизация. Не пиши симплизми
  —цитат от коментар 52 на ogp03622986


  За разлика от панелите и фотоволтаиците утилизацията е проста - покриват се с бетон и кротичко си отделят топлина 200 години (която топлина, може и да се ползва)

 57. 57 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#43] от "Stargate":Да ви отговоря специално на вас: не, нямам никакви акумулатори, нито скъпи инвертори, нищо, не съм свързал нищо с мрежата на ЧЕЗ. С малко електроника съм направил управлението на панелите директно към активни товари, в случая нагревателите на бойлера (80 литров неръждаем с 20 см топлоизолация) за топла вода =..
  —цитат от коментар 51 на geordgeo


  Те ти те решения!

  https://www.iea-shc.org/solar-heat-worldwide

  За къф ти са фотоволтаиците, па опъваш и кабели и чудесии?

  Да не говорим, че всичко може да е напълно елементарно - боядисва се една бетонова стена на къщата (блока) черна, вътре се слагат тръби - и си се ползва цялата енергия със здраве!

  Хем КПДто 4 пъти по-голямо от всичката твоя майстория!

  П.П
  Как си решил проблемът с рециклирането??
  Като им изтече срокът на всичките компоненти - какво ще ги правиш??

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#56] от "simChо":

  Геният ти е умопомрачаващ - бегай да го патентоваш и да станеш милиардер: безплатна и безопасна енергия 200 000 години...

  "Две неща са безкрайни - Вселената и Човешката глупост. За първото не съм съвсем сигурен" А Айтщайн

 61. 61 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално


  До коментар [#33] от "simChо":Веолия във Варна смениха цикълът и поставиха газова когенерационна 55МВт турбина, работи на природен газ и сметките за парно във Варна са едни от най-ниските.Руснаците в Крим също построиха 4 ТОЕЦ с газови турбини на Сименс до Симферопел, Севастопол, Евпатория и ..
  —цитат от коментар 39 на ЙЕИ


  МАЛКИТЕ когенерации, за вход на жилищен блок или къща са ДИЗЕЛИ НА ГАЗ (ДВГ може да гори всякакво гориво, а на дизелите може да се добави газ!)..
  Те произвеждат и топлина и енергия и са по-прости , по-компактни , по-гъвкави и по-евтини от турбините..

  Ето когенерация на Магирус-Дойц (МВМ)

  https://www.mwm.net/files/upload/image/2250_2_cogeneration-chp-plant_comparison.jpg
  https://www.mwm.net/mwm-chp-gas-engines-gensets-cogeneration/mwm-competencies/cogeneration-trigeneration-plants/

  Ето Катерпилар :

  https://www.youtube.com/watch?v=QnmBnlZmlpk&feature=emb_logo

  Дизелът, дето ще ти топли къщата, може да го командваш по телефона.

  https://www.cat.com/en_GB/by-industry/electric-power/electric-power-industries/cogen-chp.html

 62. 62 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално


  До коментар [#33] от "simChо":Веолия във Варна смениха цикълът и поставиха газова когенерационна 55МВт турбина, работи на природен газ и сметките за парно във Варна са едни от най-ниските.Руснаците в Крим също построиха 4 ТОЕЦ с газови турбини на Сименс до Симферопел, Севастопол, Евпатория и ..
  —цитат от коментар 39 на ЙЕИ


  МАЛКИТЕ когенерации, за вход на жилищен блок или къща са ДИЗЕЛИ НА ГАЗ (ДВГ може да гори всякакво гориво, а на дизелите може да се добави газ!)..
  Те произвеждат и топлина и енергия и са по-прости , по-компактни , по-гъвкави и по-евтини от турбините..

  Ето когенерация на Магирус-Дойц (МВМ)

  https://www.mwm.net/files/upload/image/2250_2_cogeneration-chp-plant_comparison.jpg
  https://www.mwm.net/mwm-chp-gas-engines-gensets-cogeneration/mwm-competencies/cogeneration-trigeneration-plants/

  Ето Катерпилар :

  https://www.youtube.com/watch?v=QnmBnlZmlpk&feature=emb_logo

  Дизелът, дето ще ти топли къщата, може да го командваш по телефона.

  https://www.cat.com/en_GB/by-industry/electric-power/electric-power-industries/cogen-chp.html

 63. 63 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално


  До коментар [#33] от "simChо":Веолия във Варна смениха цикълът и поставиха газова когенерационна 55МВт турбина, работи на природен газ и сметките за парно във Варна са едни от най-ниските.Руснаците в Крим също построиха 4 ТОЕЦ с газови турбини на Сименс до Симферопел, Севастопол, Евпатория и ..
  —цитат от коментар 39 на ЙЕИ


  МАЛКИТЕ когенерации, за вход на жилищен блок или къща са ДИЗЕЛИ НА ГАЗ (ДВГ може да гори всякакво гориво, а на дизелите може да се добави газ!)..
  Те произвеждат и топлина и енергия и са по-прости , по-компактни , по-гъвкави и по-евтини от турбините..

  Ето когенерация на Магирус-Дойц (МВМ)

  https://www.mwm.net/files/upload/image/2250_2_cogeneration-chp-plant_comparison.jpg
  https://www.mwm.net/mwm-chp-gas-engines-gensets-cogeneration/mwm-competencies/cogeneration-trigeneration-plants/

  Ето Катерпилар :

  https://www.youtube.com/watch?v=QnmBnlZmlpk&feature=emb_logo

  Дизелът, дето ще ти топли къщата, може да го командваш по телефона.

  https://www.cat.com/en_GB/by-industry/electric-power/electric-power-industries/cogen-chp.html

 64. 64 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#56] от "simChо":Геният ти е умопомрачаващ - бегай да го патентоваш и да станеш милиардер: безплатна и безопасна енергия 200 000 години...

  "Две неща са безкрайни - Вселената и Човешката глупост. За първото не съм съвсем сигурен" А Айтщайн
  —цитат от коментар 60 на ogp03622986


  Абсолютно е пълно с малоумна паплач!
  Човешката глупост е на всеки километър!

  Иначе милиардер да съм , не ми трябва - не ми е лоша заплатата и баш така си я изкарвам - поне 10 пъти съм се издавал, че съм инженерче ..

 65. 65 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#57] от "simChо":simChо и ти си един доморасъл и недооценен Гений, като Другия. И двамата сте си лика-прилика
  —цитат от коментар 59 на ogp03622986


  Що да съм НЕДООЦЕНЕН? Имам диплома - инженерче!

  Взимам и заплата , баш за умствения си труд?
  Заслужавам повече, това ти е мисълта?

  Ми това е нивото за проектов .. ама пък не се и зоря , карам си спокойно!

 66. 66 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#51] от "geordgeo":

  Така, така, да си топлите кафето става. За това няма спор. Повярвайте ми имам соларни панели от 10 години. Знам какво могат и какво не. :-) Платил съм много повече пари от вас за подобна "енергия". :-) За да стане годна, независима система /да си захранвате цялото домакинство, независимо от енергото/ се искат много инвестиции, и сметката НЕ излиза.

 67. 67 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#53] от "ogp03622986":


  До коментар [#51] от "geordgeo":Добре е, че си отгкрил Колелото. Иначе има готови контролери и спец електромери, които връщат в мрежата ел енергия, когато има слънце и по този начин най-ефективно управлява процеса, без секакви самоделки по староруски образец. По нози начин поевтиняват сменката за ток...
  —цитат от коментар 53 на ogp03622986


  В България не става. Процедурите са като да откривате индустриална фотоволтаична централа. Трябва господ да слезе и да ви разреши. :-)

 68. 68 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#54] от "simChо":

  Не, идеята е, че нямам никъде тръби с вода или антифриз в тях, целия процес е много по-лесно управляем, защото иначе ще имам 25-30 метра тръби и всичките им простотии, които вървят с тях. Да, с вакуумно-тръбен колектор ефективността ще е по-голяма, но аз нямам намерение да се занимавам с поддръжката на съоръжението постоянно. Сега панелите са си на покрива, кабелът от тях мога да го пусна докъдето ми е удобно и да си го управлявам както си искам. А колкото до разните контролери и електромери - за направи си сам не са ми нужни (освен правотоковия електромер, който съм си купил, за да следя генерирането)...

 69. 69 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#54] от "simChо":Не, идеята е, че нямам никъде тръби с вода или антифриз в тях, целия процес е много по-лесно управляем, защото иначе ще имам 25-30 метра тръби и всичките им простотии, които вървят с тях. Да, с вакуумно-тръбен колектор ефективността ще е по-голяма, но аз нямам намерение да се занимавам с поддръжката на съоръжението постоянно. Сега панелите са си на покрива, кабелът от тях мога да го пусна докъдето ми е удобно и да си го управлявам както си искам. А колкото до разните контролери и електромери - за направи си сам не са ми нужни (освен правотоковия електромер, който съм си купил, за да следя генерирането)...
  —цитат от коментар 68 на geordgeo

  Ти си знаеш..

  Ама :
  -Има автоматизирани системи..

  -Всичко ти е по-евтино - и с тръбите, и със всичкото - директното затопляне е по-евтино в пъти

  -Слънцето директно ти топли вода, без никакви фотоволтаици и КПД ти е поне двойно

  -всичко е по-екологично и цялата система е по-дълговечна

  Иначе момчето дето вика за когенерациите на газ е интересно.
  С газови турбини е по-сложно и по-скъпо, но с малки дизели на газ може да е съвсем елегантно решение за всяка къща .


  Ето - има поне 70 фирми с решения:

  https://www.jfe-eng.co.jp/en/products/power/gen

  https://www.clarke-energy.com/chp-cogeneration/

  https://www.man-es.com/energy-storage/solutions/lng-to-power

 70. 70 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Фотоволтаикът във всеки дом ще е новия девиз, особено за фамилните къщи (аз имам вече малка централка от 1 kWp на покрива на моята) .... Да, има една първоначална инвестиция, която изгелжда като голямо "набутване", но в перспектива е спестяване на сериозни средтва....
  —цитат от коментар 41 на geordgeo


  През 90-те години се появиха енергоспестяващи крушки - 5-6 пъти по-скъпи от обикновените, и познатите ми ги считаха за набутвация. А моето жилище се отличаваше от другите - вечер буквално грееше, защото лампите не ги гасяхме, а сметките ми за тока паднаха с 20%. След десетина години станаха масови.
  Фотоволтаичните панели са все още непопулярни, но не вярвам че това е само заради цената им. непопулярни са и солар термалните панели за топла вода, почти задължителен елемент на всички жилища в Южна Европа, а вече дори и в Германия.

 71. 71 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  В България не става. Процедурите са като да откривате индустриална фотоволтаична централа. Трябва господ да слезе и да ви разреши.
  —цитат от коментар 67 на Stargate


  И няма да стане по-лесно, докато сегашните партии от последното НС не ги натирим в някое блато.
  Без никакво изключение.

 72. 72 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До 43 от "Stargate":
  "...Също не разбирам какво против имате срещу въглеродния диоксид. Той е храна за флората..."

  Защото СО2 е почти винаги придружен от дим, сажди и какви ли не миризми. Включ. и пир дизеловите автомобили от най-ново поколение.

 73. 73 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Уж експерт, пък сравнява България с Турция - страни от два различни климатични пояса. По тази логика в Африка са най-развити....

 74. 74 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1147 Любопитно

  До коментар [#69] от "simChо":

  Може и така да е, но както вече споменах съм си направил някакво подобие на микроелектроцентрала, което ми е струвало под 300 лева и най-вече - не се нуждае от никаква поддръжка, а за мен това е водеща причина. Дължината на тръбния път при моите условия не ме кефи и съм 100% сигурен, че щях да си имам проблеми с него, инвестията отделно е в пъти по-скъпа. Както казах - всеки сам решава какво и как да направи за себе си и своето семейство. Но най ме е яд на хора, които сами не са направили и опит да изградят някаква система, но пък вече знаят, че НЕ СТАВАЛА...

 75. 75 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#74] от "geordgeo":


  До коментар [#69] от "simChо":Може и така да е, но както вече споменах съм си направил някакво подобие на микроелектроцентрала, което ми е струвало под 300 лева и най-вече - не се нуждае от никаква поддръжка, а за мен това е водеща причина. Дължината на тръбния път при моите условия не ме кефи и съм 100% сигурен, че щях да си имам проблеми с него, инвестията отделно е в пъти по-скъпа. Както казах - всеки сам решава какво и как да направи за себе си и своето семейство. Но най ме е яд на хора, които сами не са направили и опит да изградят някаква система, но пък вече знаят, че НЕ СТАВАЛА...
  —цитат от коментар 74 на geordgeo


  Когато си пуснете пералнята, хладилника и фурната на това нещо, без да има батерия, тогава се обадете. :-) Топленето на водица е нещо несъществено.

 76. 76 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До 43 от "Stargate":"...Също не разбирам какво против имате срещу въглеродния диоксид. Той е храна за флората..."

  Защото СО2 е почти винаги придружен от дим, сажди и какви ли не миризми.
  Включ. и пир дизеловите автомобили от най-ново поколение.
  —цитат от коментар 72 на historama


  Ето - в България за 2018 СМЕ ВТОРИ по намаляване на емисиите!
  Не е трудно - постигнахме успехите, почти само от циментовите заводи!
  Хем е лесно!

  https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/2011/08/15/1710819_kogato_boklukut_stane_gorivo/
  -------------------------
  .."Освен инсталация за твърдите отпадъци в завода в с. Бели Извор има още две инсталации - за горене на гуми и за горене на месокостно брашно. "Пазар на стари гуми в България към момента няма. Не мога да си обясня това", каза Овчаров. По думите му гумите, които се горят в завода, най-често идват от Гърция.."
  ---------------------------
  Ето още от "Капитал"!
  Добра работа на редакциите на "Капитал" и "Дневник" ..

  https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kapital_gradove/2018/12/27/3360733_cimentov_zavod_s_alternativni_idei/

  "Около 35% от необходимата му енергия циментовият завод в Златна Панега си набавя чрез алтернативни горива. За целта заводът е създал дъщерно дружество - "ГАЕА Зелена алтернативна енергия", което работи с местния бизнес за производство на инженерно гориво за нашия завод, т.е. алтернативни горива, произведени от пластмасови, хартиени, текстилни и др. отпадъци.
  Това според изпълнителния директор на "Златна Панега цимент" Адамантиос Францис е намалило емисиите CO2 с 15%, откакто групата "Титан" е закупила завода през 2004 г.
  "Амбициите ни са свързани с това тази тенденция да продължи и до 2030 г. емисиите да бъдат намалени с още 20%", казва Францис"
  -----------------
  35% НАМАЛЯВАМЕ СО2 - дай Боже всекиму!
  --------------------------
  “В циментовия завод край Бели Извор "Холсим" започва да действа нова инсталация за оползотворяване на битовите отпадъци на София. При откриването на линията присъстват зам.- министърът на околната среда и водите Евдокия Манева и кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от екоминистерството.

  Общата инвестиция в проекта е за 6,5 милиона евро, като 1,7 млн. евро са получени по оперативна програма "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика".
  --------------------------
  "От „Девня цимент“ обясняват, че се използват най-добрите налични техники в производството на цимент. „Безбройните икономически и екологични ползи включват значително намаление на въглеродните и други емисии, намаление на потреблението на енергия и вода, подобряване на енергийната ефективност и нулево генериране на отпадъци. Новите инсталации ще имат възможността да използват алтернативни горива, включително модифицирани горива (RDF) и биомаса“, продължават от там. "
  --------------------------------

  Намаляваме въглеродните емисии!

  Намаляваме емисиите СО2!
  Устойчиво развитие, кръгова икономика ..

  Стари гуми за унижените и оскърбените!
  Вземи огън - запали ги. Направи ги пепел!
  РДФ - за всички от сърце!

  А historama се радва , като малко дете с нова играчка!
  Всяка стара изгорена гума , всяка бала с битови отпадъци - бие по зловещите емисии СО2!
  !!!!

 77. 77 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#69] от "simChо":Може и така да е, но както вече споменах съм си направил някакво подобие на микроелектроцентрала, което ми е струвало под 300 лева и най-вече - не се нуждае от никаква поддръжка, а за мен това е водеща причина. Дължината на тръбния път при моите условия не ме кефи и съм 100% сигурен, че щях да си имам проблеми с него, инвестията отделно е в пъти по-скъпа. Както казах - всеки сам решава какво и как да направи за себе си и своето семейство. Но най ме е яд на хора, които сами не са направили и опит да изградят някаква система, но пък вече знаят, че НЕ СТАВАЛА...
  —цитат от коментар 74 на geordgeo


  Мани ги бе ..
  Как може!

  ТИ СИ ИМАШ СОБСТВЕНА ЦЕНТРАЛА !!!!
  Да не ти пука - нищо, че директно от слънцето да топлиш вода, е щяло да е по-ештино, с по-висок КПД и по-екологично!

  Кеф цена няма!

  А да видим, как ще ти кажат, че не можело било , когато в кръчмите спориш със нешерници, които те закачаха от масите, че днес дори в музея няма мелници!

  Така ако стане - веднага вадиш снимки на собствената ти централа и им ги биеш по челата!
  А ние с historama се радваме НА НАМАЛЯВАНЕТО на СО2!

  Ето още подробности :

  ---------------
  https://www.holcim.bg/sites/bulgaria/files/documents/AFR brochure 0209_2.pdf

  .."В момента „ТИТАН – Златна Панега цимент” замества 10% от основното си гориво – .. със стари гуми. . Това ще спестява .. около 50000 тона въглероден двуокис всяка година.
  ... ...
  Инвестициите, направени по тези проекти, до момента са на стойност 5 000 000 евро. ...
  RDF(подбрани отпадъчни горива) – това са горива, направени от подбрани отпадъчни материали
  Биомаса – СО2 неутрална.."
  --------------------
  50 000 тона !!!!!

  Хем не е трудно- ВСЕКИ МОЖЕ ДА СЕ ВКЛЮЧИ!
  Вземи гуми, вземи стари мебели и пластмаси - изгори ги - и си намалил СО2!

  Това В МОМЕНТА се извършва из България , като се финансира по „Околна среда“ и от бюджета!
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2020/12/07/4148685_samo_devnia_ciment_poiska_da_izgaria_sofiiskiia_bokluk/

  „Такъв пример в България е заводът Девня Цимент. Голямо количество от отпадъците на Варненска област, биват оползотворени именно там, което значително намалява процента на депониране в региона... Усвояването на нерециклируеми отпадъци като алтернативно гориво става възможно след инвестиция от 320 милиона лева през 2014 за изграждане на нова инсталация за производство, което печели на компанията редица награди като „Инвеститор на годината“, „Сграда на годината„ и „Най-зелена компания“ в категория тежка индустрия, заради приноса на проекта към устойчивото развитие на местно и национално ниво..„
  ----------------
  Най-зелената компания , устойчиво развитие , така се прави!

  Стари гуми и РДФ за унижените и оскърбените!
  Вземи огън, запали ги - направи ги пепел!

  Намали СО2, зарадвай Грета Тунберг и historama от форума!

 78. 78 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Защото СО2 е почти винаги придружен от дим, сажди и какви ли не миризми. Включ. и при дизеловите автомобили от най-ново поколение.
  —цитат от коментар 72 на historama


  Грета Тунберг, а-у ..

  .." In 2012, biomass and waste accounted for about two-thirds of all renewable energy consumption in the EU..."

  И у нас ще е така biomass and waste - ще са поне - two-thirds of all renewable energy...

  "The "Renewable and waste sources" category includes Hydroelectric, Wind, Wave, Tidal, Solar photovoltaic, Geothermal aquifers, Landfill gas, Sewage gas, Biogas from autogeneration, Municipal solid waste (MSW), Poultry litter, Straw, Wood, Charcoal, Liquid bio-fuels, Bioethanol, Biodiesel and other Biomass"

  ----------------

  "Increasing the use of biomass in the EU can help diversify Europe's energy supply, create growth and jobs, and lower greenhouse gas emissions. In 2012, biomass and waste accounted for about two-thirds of all renewable energy consumption in the EU."
  31 июл. 2014 г.

  https://ec.europa.eu/energy/topics/property-fieldtopicparent/biomass_en #:~:text=Increasing the use of biomass,energy consumption in the EU.

  Вземи гуми, изгори ги, направи ги пепел!
  Нека се радва Грета, че се намалява СО2 яко!

 79. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2686 Весело

  До коментар [#24] от "z_axis":

  "Аз поне не разбрах какво предлага. Някой ако е разбрал да помогне. Ясно е' че трябва да ги затворим' да дадем парите, пък после.... ще видим."

  Пише го: "ще намерим добра технология за съхранение на енергия."

  Като гледам "сградния фонд" на гробищата, там енергията се съхранява с повече от 40% - няма проветрения, обдишвания, готвене, къпане ... почти никакъв живот .. като се изключат червеите.

 80. 80 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2686 Весело

  До коментар [#72] от "historama":

  "Защото СО2 е почти винаги придружен от дим, сажди и какви ли не миризми. Включ. и пир дизеловите автомобили от най-ново поколение."

  То и с азота и кислорода е така, какво ли не придружават и колосална енергия преобразуват чрез химични реакция. Ама да ги оставим тия двуатомни молекули, които слабо абсорбират инфрачервени лъчи и да се концентрираме върху основния затоплител на планетата - водата. Ще я махаме ли от планетата или само ще се ограничава консумацията чрез измисляне на нови данъци - "водни квоти", "водно-неутрална икономика", "сухо напояване", "суха вода", "безводен живот"?
  Направо да ни заселват в Сахара и да се мумифицираме ... за да останем в бъдещото ... като фараони!

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  "Преди 10 години никой не очакваше, че фотоволтаичната енергетика ще бъде днес най-евтината"

  Както преди 10 години, така и сега фотоволтаичната енергия е най-скъпата - между 198 и 238 лв. за мвтч в сравнение с 80 лв. за мгвч ядрена и 120 лв. (топла въглещна) до 150 лв. (студена ТЕЦ) за мгвч.
  https://www.dker.bg/uploads/_CGCalendar/2020/pr_res_pref_ceni_i_premii_2020.pdf

  Хем скъпа, хем я няма, когато има нужда. А при "яки нужди" (вдигане във въздуха; пренасяне на контейнери) - един живот не стига за превоз на товар на фотоволтаик.
  Едно не мога да разбера: Как всички затоплисти изкарват битовото отопление (потребление) на енергия за най-голямо и най-замърсяващо (под формата на СО2)?
  Грета Тунберг, ако беше искрена еколожка, щеше да си изкопае една землянка в Швеция и носът си нямаше да показва от нея. Щото всяко отваряне на устата е отделяне на "вреден" СО2.

 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2686 Весело

  До коментар [#51] от "geordgeo":

  "Ако слушахме всички специалисти как нищо не ставало и не можело, още щяхме да живеем в пещери или по дърветата.."

  Няма нещо, което да не може да стане. Въпросът е: Кой плаща цената за ставането? и Кой прибира печалбата?
  Все пак не сме безсмъртни за да очакваме в далечното бъдеще постигането на равновесие между двата въпроса.
  Втори момент са обърканите ценности - ще се конкурираме, ще се интегрираме или ще се солидализираме? "Мисирки" като Юлиан Попов с комсомолския си плам много бъркат "корпорация" с "кооперация" като ги броят за едно и също. Нема как да аплодираме "монополната печалба" и "солидализираната загуба", и то едновременно. И двете са за сметка на нашия джоб.

 83. 83 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  СО2 е почти винаги придружен от дим, сажди и какви ли не миризми. Включ. и пир дизеловите автомобили от най-ново поколение.
  —цитат от коментар 72 на historama


  НАМАЛЯВАНЕТО на СО2 е придружено от дим, сажди и какви ли не миризми.
  Включ. и при дизеловите автомобили от най-ново поколение , които да припомним, са с 20%-30% ПО-МАЛКА емисия СО2.

  Също и при енергоемките производства, добива на енергия и т.н.

  На 12 декември новата шефка на Европейската комисия обявява Зелената сделка – Европа спешно ще става 100% климатично-неутрална и за целта цялата й икономика ще се движи от ВЕИ.
  Само седмица след това някакви си учени от Европейската агенция по околна среда твърдят, че преходът към ВЕИ в периода 2005-2018 г. е донесъл ръст на замърсяването с най-фин прах (ФПЧ2.5), който във водещите страни като Дания достига 210%.

  https://www.eea.europa.eu/themes/energy/renewable-energy/renewable-energy-in-europe-key #tab-based-on-data
  --------------------
  .. “ The European energy system is undergoing rapid changes to set the EU economy on a low-carbon and resource-efficient path.
  EU efforts to double the share of renewable energy in its consumption have paid off, having reduced significantly the amount of fossil fuels used and their associated greenhouse gas emissions. Concerning air pollutant emissions however, the outcomes were not always positive: in countries where biomass burning has increased considerably since 2005, emissions of certain air pollutants have also increased. This briefing presents an estimate of the impact of renewable energy consumption on fossil fuel use, greenhouse gas emissions (GHG) and air pollution since 2005“
  ----------------

  Връзката, между увеличаването на ВЕИ, намаляването на СО2 и появата на дим, сажди и какви ли не миризми, Е ПРЯКА!

  Колкото повече намаляване на СО2, толкова повече дим, сажди и какви ли не миризми!

 84. 84 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#43] от "Stargate":
  Ако слушахме всички специалисти как нищо не ставало и не можело, още щяхме да живеем в пещери или по дърветата...
  —цитат от коментар 51 на geordgeo


  Мани ги бе, теа са те бъзикали из кръчмите- кво спориш с неверници, които те закачали от масите?!

  „Ама не можеш ся, да извадиш пари и да си направиш централа на покрива“..

  Ти - лууууууум, вадиш пачка, лашкаш централа!
  Не те бърка!

  Утре, ако те подкачат „ама не можеш да си изхвърлиш телевизора, през терасата“ - пак ги изненадай!

  Лууууум!
  А да ги видим, как пак ще гледат облещени!

  Вярно, парите за системата за затопляне на бойлер , си можел да ги дадеш и за почивка в Карибите, ама си представям какви са били лицата им - като са видели централата ти на покрива!

  Хахаха , кеф цена няма!

 85. 85 Профил на Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Технологии за чиста и възобновяема енергия да искаш.

  1. Производство на Чист (99,5%) Зелен Водород с вода от Дунава и ток от Козлодуй и Белене - 500 тона на час, Експортна Цена 14 Долара на килограм.
  43 Милиарда Долара на година ЧИСТ приход - над половината ни БВП.
  Така ще ни се услади, че ще построим още 10 Беленета по Дунава сами, без чужди инвеститори. - https://power2h2.alle.bg

  2. Производство на 100% СО2-Неутрален БиоМетан, от свръх-бързорастяща (1м/ден - Guinness ) Бамбукова Биомаса.
  30 Вертикални Ферми ще осигурят нужните ни 3 млрд м3 Газ на година, ще спрем да даваме по 7 млрд Евро на Путин годишно, като абсолютни идиоти, и ще стартираме експорт на Метан и десетки други търсени продукти, за десетки милиарди Евро. - https://vertikalna-ferma.alle.bg

  Докато чиновниците си блъскат кухите бидони, а журналята балалайстват, България затъва , народа гине в бедност, болест и мизерия, а китайците стоят пред вратата ни и се облизват.

 86. 86 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  [quote#14:"Viva la Evolution"]
  —цитат от коментар 30 на simChо
  Природният газ също ОТДЕЛЯ СО2 и е фосил, добиван от Земята.При 70 - 80 евро за тон емисия квота , къде ни е сметката и копрайм?[/quote]

  Симе, не си фосил, ама и ти отделях въгледвуокис. И кво да те прайм? Трябва сам да се занулиш! А в книжките за водорода е описано какво се прави с въглерода на метана, след като му се вземе водорода.

 87. 87 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Една проста бакалска сметка показва, че ако днешните автомобили станат всички на ток и изминават същите километри годишно, ще ни трябват още 3 блока лато на АЕЦ Козлодуй. Това към днешна дата. А, да, и още една, енергоразпределителна мрежа.
  И това без да затваряме ТЕЦовете.
  България изпусна момента още преди 15 години.
  Чака ни тъмно (в буквалния смисъл) бъдеще.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK