Рецидиви и метастази на комунизма продължават да тровят живота ни

"Когато днешната дата започне официално да се чества като ден на историческата памет, ще знаем, че България е станала свободна и независима държава"

© Георги Кожухаров

"Когато днешната дата започне официално да се чества като ден на историческата памет, ще знаем, че България е станала свободна и независима държава"Коментарът е от профила на автора във фейсбук. Поводът е датата 1 февруари - Денят за признателност и почит на жертвите на комунизма. През нощта на 1 срещу 2 февруари през 1945 г. са разстреляни жертвите на т.нар. Народен съд.


На 1 февруари 1945 г. е кулминацията на политическите убийства на БКП, чрез които в условията на военна окупация на България от СССР изтребва своите политически противници, за да затвърди своята власт.


И докато това е известно на повечето българи, често ще чуете дори смятащи се за интелигентни хора да настояват, че комунизмът е останал в миналото и няма смисъл повече да се обсъжда. Дори формално да е така, то неговите рецидиви и метастази продължават да тровят нашия живот и този на новите поколения, които ги приемат за нещо нормално.
И българският народ продължава да броди из Пустинята.


Рецидив 1 е незачитането на човешката личност с нейните права и свободи.


През целия Преход продължи преследването на неудобните, от недопускане в политиката на истинските дисиденти при комунизма (българи и турци) до реално преследване на всички, които пречат или представляват опасност за наследниците на стария режим. Страхът и до днес е сковал българското общество.


Рецидив 2 е все още доминиращият манталитет на кражбата.


Публична собственост и пари се крадат от най-ниско до най-високото ниво на държавната йерархия. Това е всъщност интимната цел на самото упражняване на властта. Най-богатите хора в държавата са политиците и близки до тях бизнесмени олигарси. Правосъдната система е блокирана, за да не пречи на този процес.


Рецидив 3 е правото на силния вместо силата на правото.


Частната собственост не е неприкосновена, независимо какво е записано в конституцията. Освен публичната тя също се ограбва, защото властта няма граници. Корупцията е ендемична. Имаш ли пари - твои са полицията, съдебната система и самите политици. Но и всички в публичната система, защото с парите можеш да си купиш компромат и всякакви лостове за влияние.


Рецидив 4 е процъфтяването на лъжата, некадърността, раболепието, подлизурковщината и безпрекословното подчинение на силния на деня с цел получаване или запазване на облаги. Влизане в престъпни съглашения, в които законите не важат, защото връзките и личните отношения със силните на деня са по-важни за оцеляване и просперитет.


Рецидив 5: Презрение към таланта, достойнството на личността и успеха в живота чрез честен труд.


Такива хора, които успяват сами да изкарват прехраната си и не зависят от групата и хранилката, продължават да са особено опасни за политическия режим, защото са независими. Тогава се търсят начини за тяхното изхвърляне от системата или подчинението им чрез някакъв компромат.


Има още много рецидиви, чрез които комунизмът отрови съзнанието на огромното мнозинство българи, инфилтрира ги с пропаганда за вярност към чужда държава и унищожи тези добродетели, които ни правеха равни на другите европейски народи.


Затова изучаването на пълната истина за комунизма и неговите метастази в училище ще е началото на Промяната.


Когато сегашното поколение политици, изградили мисленето си при комунизма, напусне политиката, а днешната дата започне официално да се чества като ден на историческата памет, ще знаем, че България е станала свободна и независима държава.


Дотогава ще имаме имитация на държавност и държавници.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  Така е когато управляват осъдени престъпници и ДС кадри.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Като започнем от главите на президентството и правителството надолу.

 3. 3 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  🤔 какво значи "подлизурковщината"?

  "Чуждестранен агент"
 4. 4 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 597 Неутрално

  А ширещият се културен марксизъм (комунизъм) наричан прогресивизъм? А ширещия се расизъм под името на анти-расизъм?

  Хайде ако ще бъдем обективни да наричаме нещата с истинските им имена.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 5. 5 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  До коментар [#3] от "putinxujlo":

  🤔 какво значи "подлизурковщината"?
  ▪️▪️▪️▪️

  Нещо подобно на "угодничество"?

  "Чуждестранен агент"
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  За толкова години безмислен " преход", всички се убедихме, че човешката лакомия няма граници ! Не е въпроса до комунизма само ! С такъв манталитет е цялата власт на задкулисието ! Нищо ново под слънцето .........

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Разстроено

  "Рецидив 4 е процъфтяването на лъжата, некадърността, раболепието, подлизурковщината и безпрекословното подчинение на силния на деня с цел получаване или запазване на облаги. Влизане в престъпни съглашения, в които законите не важат, защото връзките и личните отношения със силните на деня са по-важни за оцеляване и просперитет."

  От изброените рецидиви, този с номер 4 ми се струва най-разпространен в България. Той има и може би и най-пагубния ефект в страната и голяма част от обществото като цяло.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 868 Неутрално

  мда, след бай Тошо дойде да ни "управлява" пъдаря му (по-известен със партизанското си име бай Тиквун), сега май идва ред на камериерката Тошкова !
  Българи, спасявайте се поединично докато има време !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 9. 9 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Разликата между двамата водещи комунисти: Радев е комунист, безрезервно предан на КПСС/СССР и Путин и затова не познава интереса на България; Борисов е комунист, който сестреми да плаща данък Росия с пари на ЕС и в междувластитето да си пълни шкафчето. Първият олицетворява националното предателство на комунизма, вторият олицетворява престъпленията на комунистическия преход. Когато и двата изчезнат, а техните подобия престанат да управляват, значи България е станала пълноправен член на ЕС.

 10. 10 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Написаното е вярно,вярно е и,че управляващите а и тези в настоящото НС са разни части на една и съща комунистическа мутро-милиционерска мафия.
  Но това на практика е така защото така

 11. 11 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Написаното е вярно,вярно е и,че управляващите а и тези в настоящото НС са разни части на една и съща комунистическа мутро-милиционерска мафия.
  Но това на практика е така защото така

 12. 12 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Да довърша пост #11
  гласува мат'ряла.

 13. 13 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Очевидно авторът е на мнение , че става въпрос за отстраними безопасно за здравето неща , което прави темата дискусионна за форума.....все пак , отнякъде е тръгнало заболяването нанесло гореизброените дефекти в разстежа на организама ни и сам се е докарал до това състояние....е , това е за чичо доктор вероятно , защото резултатите от самолечението ( ?!?) не е дало очакваните резултати...( зависи за и кого !).

 14. 14 Профил на prc14715410
  prc14715410
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Рецидив 1: прокурор от времето на възродителния процес, назначен кТ Бай Тошо се прави на демократ. Синче на номенклатурно семейство лични приятели на семейство Червенков (най големите мракобесници от комунизма и направили лагерите Белене) сега ни учи на демокрация и говори за корупция.

 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Любопитно

  И как да се постъпи, ако ще спасяваме организъмът , който метастазите даже и рецидивират........

 16. 16 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Няма как елиминирането на буржоазията и 45 години комунизъм след това да не се отразят на България. Авторът е прав за някои неща, но решението определено не са неолибералите-прогресисти, които той подкрепя. Какъв е смисълът да заменим болшевиките с меншевики? Единствената надежда е по - малко държава, по - малко преразпределение на ресурси, по - малко бюрокрация и администрация. За да бъде приложено това, трябва силна дясна партия с идеология - класически капитализъм, каквато няма не само в България, а и в ЕС, който си е левичарски съюз, няма какво да се лъжем. Политиците никъде по света не искат да отрежат клона, на който стоят.

 17. 17 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Любопитно

  Тук се намеква и за държавност , която да толерира системата......

 18. 18 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Рецидив 45+30 българите пордължават да гласуват за комунистите, като този рецидив изглежда да стане 45+50.
  Всички , изброени по-горе рецидиви са производни.

 19. 19 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Най-после две антикомунистически статии в Дневник.
  Тази и предишната.
  И в двете Кмета е първи ! Цинизъм !

 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Къде са статиите от другите ни итъкнати политолози. О упс, произходът им не позволява.

 21. 21 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Ако аФторът не го беше толкова усуквал - можеше нещо да се получи.

 22. 22 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1209 Весело

  Интелектуалците винаги се мазнят на всяка власт и гледат да докопат малко и от медЪ. Власттта повече не им дава, защото интелектулците се продават на безценица.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 23. 23 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 801 Неутрално

  В нормалните бивши соц държави направиха лустрация. Тук това не искаха да сторят. Ето затова бивши комунисти продължават да са във властта и както казва авторът, да ни тровят живота.

 24. 24 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Само трябва да се направи уговорката, че в българския контекст понятието комунизъм не е свързано с някакъв социален елемент, преразпределение и т.н., както е по дефиниция, а с бандитизъм, мафия, система от зависимости, несвобода, показно и нагло престъпване на закона от властта, кражби, злоупотреби, нарушаване на човешките права и т.н.
  Старата тоталитарна структура се запази и адаптира в условията на фасадна демокрация.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 25. 25 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ами тези неща, които ги пише се казват и тук в коментарите, но "дневник" започна да взима страната на ДБ, чиито симпатизанти смятат че въобще комунизмът не е важен, а важни били само последните 10 г.
  Радвам се "дневник" започна да се връща на правилни позиции.

  ДБ=БКП
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Баба Мравка
  Баба Мравка
  Рейтинг: Неутрално

  Единствената надежда е по - малко държава, по - малко преразпределение на ресурси
  —цитат от коментар 16 на 4okuto


  И какво правим с всички вас, които чакате на същата тази държава - лоша според вас? Чакате да ви даде помощи, чакате да ви даде пенсии, чакате да ви оправи пътищата, сметищата, да накаже комшията, ако си пусне козата у вашето бобище, да ви обгрижи, ако се наводните и по традиция нямате застраховка и т.н.? То хубаво да се ръсят лозунги и мантри, ама не е лошо първо да се огледаш и да видиш в каква среда живееш...

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  "На 1 февруари 1945 г. е кулминацията на политическите убийства на БКП, чрез които в условията на военна окупация на България от СССР изтребва своите политически противници, за да затвърди своята власт."
  *
  Което не пречи на тези, които уж защитават европейските ценности да допускат, че може да подкрепят някакво общо правителство (програмно, експертно или какво там име му измислят) с преименуваната БКП.

 31. 31 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#28] от "Баба Мравка":

  Аз лично очаквам от държавата единствено и само: ред, сигурност, опазване на националните граници и равенство пред закона на всички граждани. За това съм готов да си плащам данъци, разбира се. За останалото искам да имам избор, а ако имам пряк интерес и реша да си плащам за нещо допълнително, то желая пълна отчетност.

 32. 32 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 416 Неутрално

  "Има още много рецидиви, чрез които комунизмът отрови съзнанието на огромното мнозинство българи, инфилтрира ги с пропаганда за вярност към чужда държава и унищожи тези добродетели, които ни правеха равни на другите европейски народи..."

  Аз пък не вярвам дори и на тукашната и едва ли ще й повярвам някога както е тръгнало.

 33. 33 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  Тридесет години група с много ограничена култура се изхранват от примитивни лъжи.
  Има много по опасни от "комунистите", така наречени "либерасти"..Няма по големи цензури от "така наречени демократи". Всички инструменти са допустими за борба с "тъмния комунизъм". Когато погледнеш изказ , ясно се вижда .Те не разбират за какво се употребяват дадени думи...Цинизмът и двуличието са неотменима характеристика.
  В тения свят (байданизъм) всичко е позволено ..

 34. 34 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Кънев отблизо познава отрицателните черти на българския комунизъм и смята, че това са негови отличителни черти. Истината е, че тези дефицити са налице във всяко едно общество и комунизмът е само среда за да се проявят. 30 години капитализъм са повече от долазателатво за това.

  Who the fuck are you to lecture me?
 35. 35 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  “ Рецидиви и метастази на комунизма продължават да тровят живота ни ”
  ——
  И ку ти излезе цирей на гъза да ти отрови живота, и той е рецидив на комунизма. И, предполагам, е очевидно, че всички кусури на обществото са се негови остатъци, присъщи единствено нему. Един вид “в дъното на всяка махна шерше льо комунизма!”

  На път съм да формулирам Втория Закон на Гретел: колкото повече един българин се изживява като телектуалец, толкова по-малко способност за мислене проявява. Още събирам данни за универсалността му ама дотука има цяла сюрия свидетелства

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 36. 36 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Свеждам глава пред жертвите на мракобесието.
  Демагогията с уж комунистическите "рецидиви" и "метастази" не е толкова убедителна , ако си припомним "антикомунистическите" събития от 1925 година.
  Нечовешкото в човека е не просто укоримо, то трябва да бъде заклеймено. Но не етикета, а явлението.

  От идиоти отговор не чакам
 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Весело

  Няма как да е иначе,преди повече от трийсе години българите избраха БКП след 45 години комунистическа диктатура в първите свободни за това време избори?!
  Избраха другарите Луканов,Лилов, Гоцев, Митьо Гестапото и други подобни да осъществят прехода към демокрация,каквито бащите такова и детето! В последните си дни ТЖ открито и цинично се присмиваше по страниците на печата"Те това е демокрация!"

  klimentm
 38. 38 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 388 Неутрално

  евгей кънев, в коя държава ги няма тези рецидиви? една едничка моля?

 39. 39 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  мда, след бай Тошо дойде да ни "управлява" пъдаря му (по-известен със партизанското си име бай Тиквун), сега май идва ред на камериерката Тошкова !Българи, спасявайте се поединично докато има време !
  —цитат от коментар 8 на Dark Avenger alias Дечо Пора


  След бай ти Тошо, дойде Луканов и на 04.01.90 г. създаде ДПС и мутрите.След това същите с активното участие на Партията ни докараха Беров. Същите ни окрадоха и ви убедихте, че виновник е демокрацията. За да отмъстите на демокрацията избрахте пак Партията и Жан. Той заедно с Гечев ни доокраде. Когато видяхме някаква надежда, това не ви хареса и си извикахте царя . Той подготви почвата за Тройната коалиция, част от която беше и Борисов.
  Сега няма да дойде камериерката, а завършилата в савецкия саюз дружинна ръководителка и ще обедини внуците на болшевиките в нов ОФ.

 40. 40 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Весело

  ........и по него време по сбирките на СДС-тата , ходеха марксисти-ленинци , имаше и с пистолети......и така продължава и до днес , а колкото до " царя' , не му оставиха даже избор.......

 41. 41 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  То в България комунисти отдавна няма, т.е такива, които вярват в дадена идея и са готови са жертват поне 1 ден от времето си безплатно да я защитават по някакъв начин. Има само и единствено опортюнисти - яхнали идеята за да се издигнат нагоре. Та в последните десетилетия на соца, реално само това е бил комунизмът - репортоар на слаби актьори, а не идеология. (това по никакъв начин не оправдава убийствата и терористичните актове на вярващите). Та и БСП в момента уж социалисти, пък вкарват плосък данък и т.н. ГЕРБ са абсолютно същите по същество, просто репертоарът им е друг, ама реално пак са популисти кариеристи. Хич не им дреме ни на едните за социално равенство, ни на другите за демокрация

  Не ме търсете преди обяд
 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Рецидив 1 е незачитането на човешката личност с нейните права и свободи.
  Рецидив 2 е все още доминиращият манталитет на кражбата.
  Рецидив 3 е правото на силния вместо силата на правото.
  Рецидив 4 е процъфтяването на лъжата, некадърността, и безпрекословното подчинение на силния на деня с цел получаване или запазване на облаги.
  Рецидив 5: Презрение към таланта, достойнството на личността и успеха в живота чрез честен труд.

  1. През комунизма можеше да се оплачеш на партийния секретар, сега няма на кого.
  2. Никога не се е крало повече от сега.
  3. Силните днес са на седмото небе. Не можеш да ги виждаш и чуваш.
  4. Раболепието, подлизурковщината днес са с ранг на държавна политика.
  5. Живеем в епохата на калинките. Кви таланти, ква компетентност, кви 5 лева?
  Некое дрогаре ползват комунизЪма за индулгенция и оправдания.


 43. 43 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 987 Неутрално

  "Правосъдната система е блокирана, за да не пречи на този процес."
  В съдебната система също са българи. Магистратите са водещи в корекционния процес. Ако някой в системата се чувства не корумпиран, активно трябва да участва в почистването на гилдията.

 44. 44 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#22] от "Vency Mirchev": "Интелектуалците винаги се мазнят на всяка власт и гледат да докопат малко и от медЪ. "

  Ти ми напомни за една пропусната метастаза на комунизма: презрението към интелигенцията, с която простият, но честен и отруден работник държи под контрол буржоазната, непонятна за него интелигенция.

 45. 45 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#38] от "cnu40695109":
  "в коя държава ги няма тези рецидиви? една едничка моля?"

  Всички държави, които имат свободни и честни избори и не са строили комунизъм.

 46. 46 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#42] от "Judjuk":
  Това, за което говориш са просто метастази на комунизма след неговата смъргт. Преди това беше болно цялото общество, което неслучайно не можа да надхвърли средна заплата от 40 долара месечно.

 47. 47 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Рецидив 1 е незачитането на човешката личност с нейните права и свободи.Рецидив 2 е все още доминиращият манталитет на кражбата.Рецидив 3 е правото на силния вместо силата на правото.Рецидив 4 е процъфтяването на лъжата, некадърността, и безпрекословното подчинение на силния на деня с цел получаване или запазване на облаги. Рецидив 5: Презрение към таланта, достойнството на личността и успеха в живота чрез честен труд.1. През комунизма можеше да се оплачеш на партийния секретар, сега няма на кого. 2. Никога не се е крало повече от сега. 3. Силните днес са на седмото небе. Не можеш да ги виждаш и чуваш.4. Раболепието, подлизурковщината днес са с ранг на държавна политика. 5. Живеем в епохата на калинките. Кви таланти, ква компетентност, кви 5 лева? Некое дрогаре ползват комунизЪма за индулгенция и оправдания.
  —цитат от коментар 42 на Judjuk


  1. И какво следваше, като се оплачеше? Олекваше ти на душата или?!?!?!
  2.Тогава всеки крадеше, сега съжаляваме, че на някои ни отнеха правото.
  3. Никога слабите не са били на седмото небе.Качете се по тротоарите, че ще ви сгазят Чайките на другарите.
  4. Другарю Живков, никой не може да ми забрани да Ви обичам.
  5. Живеехме в епохата на Кубадинките.
  Некои дрогаре натрупаха несметни богатства от комунизЪма.

 48. 48 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1209 Весело

  До коментар [#44] от "авторът":

  Амиго, говорех за интелектуалците, а не за теб. Не зная защо се засегна!!!

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 49. 49 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 835 Неутрално


  Днешните политици израстнали при комунизма са ББ и РР- последовател на Т.Живков , а другият - възлитаник на комунистическата казарма. И двамата са имитация на държавници и могат да напуснат политиката - единият на парламентарните избори, а другият - на президенските избори.Дано хората проумеят тази проста истина.

 50. 50 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#48] от "Vency Mirchev":

  Нищо лично. Продължаваме да виждаме как прости хора кроят капата на интелектуалци. С този инструмент комунизмът сломи мисълта не само на буржоазните интелектуалци, но и на мислещите интелектуалци с комунистически убеждения. Това има пагубен ефект върху развитието на една нация, защото отнема мотива на необразования да се образова - комунистическата конституция го слага по право на върха на развитието. И резултатите са налице.

 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  До коментар [#36] от "chudomor":
  "Демагогията с уж комунистическите "рецидиви" и "метастази" не е толкова убедителна , ако си припомним "антикомунистическите" събития от 1925 година."

  Ами да си припомним такова "антикомунистическо" събитие от 1925 година. Това е атентата в църквата Света Неделя по време на служба, опело на убит преди това от комунистите български генерал , при който атентат загиват стотици мъже ,жени и деца.

 52. 52 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#45] от "авторът":

  та?

 53. 53 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 534 Любопитно

  До коментар [#23] от "papunqk":

  Да си припомним ли ПАК кой и с какви доводи беше против *лустрация* - та?
  Уверяваме ви,че ще има ПАК:
  - ропот,;
  - отричане;
  - гневни заклинания;
  - жалки и меко казани смешни *доводи.
  Може поне един роман да се напише за *страданията комунистически* по онова време.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 534 Любопитно

  И ПАК да попитаме:
  - *обединителят на нацията* къде беше днес?
  Как ПОНЕ ВЕДНЪЖ,ей тъй,от *кумова срама*,не каза нещо на този ден!
  Ето затова такива писания не вършат работа - българските кАмунисти разбират само от бой,от водка,уиски,мангизи,тероризъм!

 56. 56 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  "Рецидивите" на аФторчето са напълно измислени! Това, че комунизма ни трови обаче е истина!Джендъризъм, сегрегация на мнозинството, диктатура на всякакви малцинства, измислените 70 и нам колко пола, елиминиране на свободата на словото, забраната да кажеш открито своето мнение на Запад, от страх за уволнение, всичко това са прояви на една и съща идеология-комунофашистката!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 57. 57 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Всички изброени "рецидиви" на комунизма са недъзи на демокрацията.Бившите комунисти много добре са си направили сметката,когато са поели курс към демокрация.Т.нар. "мирен преход" беше черешката на тортата,която ни сервираха.Тодор Живков беше износен,а и не дотам с престъпен потенциал.Смениха го с Жельо Желев,далеч по-подходящ за параван на престъпленията,които беше планирано да се извършат.И той се справи.

 58. 58 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Когато в "ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН" се добави глава за лустрация тогава България ще се изчисти от щатни, нещатни и доносници на ДС. Редукция на пенсиите им до минималната като даже и това им е много. Деца и внуци да доказват произхода на пари, имоти, коли, яхти, самолети във България и чужбина. Ако не може да ги докаже конфискация в полза на Държавата.


  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН

  Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.


  Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
  (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.

  Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
  1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
  2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
  3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";
  4. моралния и икономическия упадък на държавата;
  5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
  6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
  7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
  8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
  9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
  10. безогледното унищожаване на природата.
  (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
  1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
  2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
  3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
  4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
  а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
  б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
  в) лишаване от право на собственост;
  г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
  д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
  е) лишаване от гражданство;
  5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
  6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.


  Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
  (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.


  Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
  -------------------------
  Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 59. 59 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Момичета и момчета, не комунизмът носи тези дефекти. Носи ги азиатщината. Българското общество е азиатско тарикатско общество. Нали СССР комунистите се опитаха да наложат същите порядки в Източна европа. И какво стана - 1956 възстана Унгария, 1968 възстана ЧССР, 1989 възстана Полша да се наложи Ярузелски да обяви военно положение без никаква война на хоризонта (смях в залата)! Само в България и Русия (нека не говорим за Азия) тези симптоми от статията виреят и дават отровния си плод. Комунизъм или Азиатщина е това! хайде на + и -

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 60. 60 Профил на БС2003
  БС2003
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#24] от "Боян Таксиров":
  Глупости. Сега действителността е коренно различна от някогашната.

 61. 61 Профил на БС2003
  БС2003
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#44] от "авторът":

  Не всички интелектуалци и интелигенти се мазнят, но голямото мнозинство. Авторът на материала е от тях.

 62. 62 Профил на БС2003
  БС2003
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#44] от "авторът":

  Не всички интелектуалци и интелигенти се мазнят, но голямото мнозинство. Авторът на материала е от тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK