Като онзи далечен фар, който проблясваше там далеко в бурята

Стойко Тонев като главен редактор на вестник "Новинар" на рожден ден на изданието в средата на 90-те години.

© архив

Стойко Тонев като главен редактор на вестник "Новинар" на рожден ден на изданието в средата на 90-те години.На 31 януари внезапно почина Стойко Тонев - бивш главен редактор в "Новинар" и зам. главен на "Експрес" и "Монитор", съиздател на сайта "Редута". Той стана изключително популярен през последните две десетилетия като Тони Филипов, д-р, с авторската си рубрика "Из делниците на един луд", в която всяка седмица с тънка ирония и чувство за хумор коментираше новините на деня и най-вече гафовете на управляващите. Колегата му от "Новинар" Симеон Гаспаров си спомня в профила си във "Фейсбук" за чудесното време в редакцията през 90-те. Стойко Тонев ще бъде изпратен в сряда, 3 февруари, от 14 ч. в храм "Света София" в столицата.


Току-що разбрах, че ни е напуснал един от най-добрите журналисти, които някога съм познавал и с които съм имал честта да работя - Стойко Тонев, (някои го познаваха и като д-р Тони Филипов).


Стойко ми беше шеф в "Новинар" и с него имам едни от най-милите, топли и весели спомени като репортер в България и в най-любимия ми вестник, в който някога съм работил - "Новинар". Стойко имаше едно неповторимо чувство за елегантен хумор, достойнство, отговорност, колегиалност към нас, по-младите репортери, но и справедливост.
Когато си идвах в България, се виждахме, говорехме си, шегувахме се. Дори и от Чикаго се опитвах да му помогна с популяризирането на проектите, по които работеше. Беше много щастлив, когато след едно от отиванията ми до Библиотеката на Конгреса в САЩ във Вашингтон му казах, че там имат неговите творби и дори вестник "Прас Прес".


За мен, а надявам се и за много наши журналисти Стойко Тонев беше като онзи далечен фар, който проблясваше там далеко в бурята и който точно тогава, когато мислиш, че ще се разбие корабът ти в скалите, неочаквано лъчът му се появяваше из зад облаците, озаряваше тъмнината край нас и ни показваше, че спасение има, че няма да потънем, че ей там пред нас има нов път. Нов хоризонт. Нова надежда!


Със смъртта на Стойко Тонев съвременната българска журналистика изгуби част от душата си, от сърцето си, от невинността си, но и от съвестта си. Изгуби от съвестта си, която ни караше да се замисляме над грешките ни, караше ни да се разсмеем, да заплачем, но и да се опитаме да станем малко по добри хора, малко по-добри българи и малко по-будни и достойни граждани. Той ни критикуваше, майтапеше се, но не го правеше от омраза, а от обич, също като Алеко Константинов. Да, Стойко Тонев бе нашият Алеко Константинов. Алеко на новата България. И Стойко бе нейният Щастливец.


Със Стойко имам страшно много истории. Но ще ви разкажа една. Някъде по средата на 90-те години на миналия век един ден в кафенето пред "Новинар", докато чаках на опашката да си поръчам кафе, по-младите (като мен по онова време) колеги ме поканиха да отидем на рок концерт. Аз им казах, че няма да мога, защото си бях изхарчил заплатата, а хонорарите ни ги даваха след няколко дни.


Взех си кафето и тъкмо тръгнах по стълбите, за да си допиша материала за вестника, когато някой ме извика по име. Обърнах се, беше шефът ми Стойко. Случайно бе дочул разговора ми с колегите и ме викна настрани, за да ми даде пари да отида с останалите на концерта. Аз отказах да взема, но той настоя. Когато пожелах да му ги върна след няколко дни, като си взех хонорара, той ми каза да не го занимавам с глупости. Никога не взе парите.


Стойко не само ме учеше на журналистика, но и вдъхновяваше да дам най-доброто от себе си и като репортер, и като човек, и като гражданин.


Февруари е може би сред най-тежките ми месеци. През февруари преди 10 години почина баща ми Йосиф, преди две години почина един от най-добрите ми приятели от детинство. А сега и един от най-любимите ми колеги и учители.


Сбогом, Стойко! Моите най-искрени съболезнования на семейството ти и близките ти! Сигурен съм, че вече и на небето ще накараш Ангелите да се смеят от сърце, но и да внимават да не те разсърдят.


Много ще ми липсваш! Много!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2053 Разстроено

  Право от сърцето. Специален човек!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 2. 2 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Хубаво е, че толкова хора оценяват така написаното от д-р Филипов. Нямам съмнение, че времето ще извае образа му като тънък летописец на съвременна България. Много от политическите герои на деня ще потънат в забрава, но техните истински лица и деяния ще останат в историята благодарение на Дневниците - Записките на съвременна България.

 3. 3 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 18 Неутрално


  Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
  ДНЕВНИК,МОЖЕХТЕ ДА СПЕСТИТЕ ТОВА УТОЧНИНИЕ,ПОНЕ В ТОЗИ СЛУЧАЙ.
  КОЕ ТОЧНО В ТОЗИ СПОМЕН "НЕ СЪВПАДА С РЕДАКЦИОННАТА ПОЗИЦИЯ НА "ДНЕВНИК"?????

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2805 Разстроено

  "Тони Филипов, д-р, с авторската си рубрика "Из делниците на един луд" - лудите у нас не ги почитат, а считат за свестни наглите, арогантни и Ш умни, които едва ли и да прочетат, ще разберат какви са делниците на обикновен, честен, талантлив българин. Загуба, но само физическа - поклон. А всичко, което е сътворил остава - с усмивка, че има такива хора.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  Би било добре Дневник да публикува една поредица от текстове на Д-р Тони Филипов.
  Това би било най-добрата епитафия за този достоен Човек!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 18 Неутрално

  ТЪЖНО Е,ЧЕ ХОРА СА ЗНАЕЛИ ЗА БОЛЕСТТА МУ,НО НЕ СА ДАЛИ ГЛАСНОСТ ЗА НЕЯ.МОЖЕ БИ Е БИЛО ВЪЗМОЖНО ДА БЪДЕ СПАСЕН С ВЪЗМОЖНО НАЙ-ДОБРОТО ЛЕЧЕНИЕ ,КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ОСИГУРИ..
  МНОГО ХОРА ,ВКЛ. МЕНЕ СИ ,БИХА ДАЛИ ДОСТАТЪЧНО СРЕДСТВА ЗА
  СЕ ЛЕКУВА ПО-НАЙ ДОБРИЯ НАЧИН...

 7. 7 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Поклон!!! Мислех, че само на мен е любим.

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 8. 8 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Би било добре Дневник да публикува една поредица от текстове на Д-р Тони Филипов.Това би било най-добрата епитафия за този достоен Човек!!!
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Няма как да стане. Тони Филипов д-р не спестяваше кривиците не само на управляващата шайка и парламентарната и "опозиция", но и тези на Хр. Иванов, и генерал Наско (дори в последните "Делници" има нещо по въпроса), а това в Дневник няма как да стане. Тук стриктно се следва правата линия. Това е разликата между Редута и Оффнюз от една страна и Дневник и Свободна Европа от друга - първите бяха и са НЕзависими медии, при вторите няма Не пред зависими. А за Б дава пари и на Офф и Редута, не само на Дневник, но там журналистите са качествени и отстояват собственото си мнение. Мисълта ми е, че Америка за България и другите грантодатели не са виновни за журналистическия слугинаж, то си до собствениците на медии и личното светоусещане на "персонала".

  П.п. Една интересна случка: когато излезе книга пета от "Делниците", тукашният потребител Команданте(същият, на който все чуждите вериги са му виновни :-) ) плати 50 екземпляра от книгата, от собствения си джоб и от Офф ги разпратиха до първите 50 регистрирали се потребителя във форума им (дотогава форумът на Офф беше без регистрация) и аз имах щастието да получа единия от екземплярите.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Неутрално

  До коментар [#8] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Това последното много не го разбрах.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  Кое не разбра? Книга пета тъкмо беше излязла от печат и доктора я рекламираше. Тогава Командантето плати 50 бройки от джоба си и Оффнюз ги пратиха абсолютно безплатно до първите 50 регистрарали се във форума.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 11. 11 Профил на cdb09607161
  cdb09607161
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#8] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

 12. 12 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 849 Любопитно

  До коментар [#8] от "CINZANO - оправете си сайта!":Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.
  —цитат от коментар 11 на cdb09607161


  И това какво общо има с моя коментар????

  Мома, връщай 12 и 12А!
 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Весело

  До коментар [#10] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Защо Комендантето ще купува книгите, разбра ли се? Тези пък 50 толкова ли нямат пари да си купят една книга?!
  Иначе, преди това коментара ти е в десятката!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на cdb09607161
  cdb09607161
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#12:"CINZANO - оправете си сайта!"][/quote]

  Помислете.

 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3007 Разстроено

  Бог да го прости, запознавали сме се в края на 90-те, светъл човек и уникално талантлив журналист. Един добър човек по-малко.

 16. 16 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Смъртта на Док ме разстрои много.
  Ще си препрочитаме текстовете му, всеки един от които е интелектуален бисер. Емблематични са статиите, "посветени" на Цветанов, Данаил Кирилов и цялата банкянска свита. Освен изпълнените с хумор писания, той има /няма как да пиша за Тони Филипов в минало време/ и текстове-притчи:
  https://www.reduta.bg/мъгла-мъгла-и-пак-мъгла/

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 17. 17 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  До коментар [#10] от "CINZANO - оправете си сайта!":Защо Комендантето ще купува книгите, разбра ли се? Тези пък 50 толкова ли нямат пари да си купят една книга?! Иначе, преди това коментара ти е в десятката!
  —цитат от коментар 13 на hamiltonf

  Водеше се някаква дискусия между Йончев и Командантето в коментарите под поредната статия от "Делниците" и Командантето каза, че ще плати 50 книги, а Йончев да избере на кои форумци да ги изпрати. За подробности трябва да питаш Команданте, спомените ми са избледнели минаха около 5 години, но мисля, че Командантето искаше да помогне на доктора в продажбите, щото той сам си печаташе и разпространяваше книгите, нямаше издател зад гърба си...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 18. 18 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 849 Любопитно

  До коментар [#14] от "cdb09607161":

  [quote#12:"CINZANO - оправете си сайта!"]
  —цитат от коментар 14 на cdb09607161
  Помислете.[/quote]

  Смятате, че редута.бг и в частност доктора не са разрешавали публикуването на техни материали тук?
  Това не говори особено добре за Дневник, не мислите ли?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#18] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Винаги е било с разрешение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Неутрално

  До коментар [#17] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Браво на Ел Коменданте, готино решение!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Разстроено

  Разплака ме С. Гаспаров . Защо си отиват достойните , талантловоте ... Док наистина е съвременния Алеко.

 22. 22 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не ти е кой знае колко доброжелателно предложението. Направих си труда да попрелистя някои стари негови писания и ясно се вижда злободневността им, която ги прави несъстоятелни във времето.
  Бог да го прости доктора!

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Добър и остроумен журналист и което може би е най-ценно, истински независим.
  Като знаем колко малко са такива, незввисими пишещи хора, загубата на всеки и особено на талантливите сред тях е тежка загуба.
  И това няма никаква връзка с това, че по един или друг въпрос, човек може и да не е съгласен с една или друга авторска теза, дори напротив.

 24. 24 Профил на sotk
  sotk
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Преди един месец си поръчах от него последната му книга. Изпрати ми я с автограф. Вечна памет.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK