"Индиански нишки", "смяна на чувалите" – Изборният кодекс поощри измамите

Отпаднали са два ключови показателя в протокола на СИК – броят на неизползваните бюлетини и броят на дописаните лица в изборния ден.Това е безобразие.

© Юлия Лазарова

Отпаднали са два ключови показателя в протокола на СИК – броят на неизползваните бюлетини и броят на дописаните лица в изборния ден.Това е безобразие.Тези дни стана ясно, че от Изборния кодекс са отпаднали някои параметри, които преди се съдържаха като реквизити (числа) в протокола на секционните избирателни комисии (СИК). То не беше забелязано навреме поради концентрацията на вниманието върху машинното гласуване. Някои от отпадналите числа осигуряваха проследяемост и контрол на процедурите, които се извършват и даваха хляб на анализаторите да правят разни сметки и изводи. Покрай някои статистически незначими параметри са отпаднали два ключови показателя. Първият е броят на неизползваните бюлетини, вторият - броят на дописаните лица в изборния ден.


Това е безобразие. Обяснението, че виждате ли протоколът на СИК бил много сложен и от това идвали многото сгрешени и омазани протоколи, е абсолютно несъстоятелно.


Нека бъдем наясно - протоколът на СИК изисква познания по аритметика, които се учат до 4-ти клас в основното училище. Това са събиране и изваждане на трицифрени числа. И в няколко секции в Турция на четирицифрени числа. Ама пак само събиране и изваждане. Няма умножение, делене, синуси, корен квадратен, делене на многочлен на едночленен и други математически чудеса.
Проблемът на протокола на СИК не е в математиката, а в обясненията и структурата, но за това вече сме писали в текста "Протоколът от секционната избирателна комисия - толкова ли е сложно".


Истината е, че досега този протокол съдържаше няколко статистически незначими параметъра. Това са например брой на показаните маркирани бюлетини, брой на сниманите бюлетини и броя на недействителните гласове, подадени за кандидатски листи, брой на сгрешените бюлетини. Някои от тези показатели са по 200 - 300 на национално ниво. Например на последните местни избори най голям е броят на сгрешените бюлетини, но и той е 5546.


Подобно е положението с така наречените недействителни гласове, подадени за кандидатски листи. Това е нещо като оксиморон - хем са подадени за кандидатски листи (значи имат качествата на истински гласове), хем са недействителни. Това са гласове, които са маркирани почти както трябва, с правилния по форма знак, само за една кандидатска листа, но например е ползван червен химикал. Или ползван е син химикал, но знакът е разчетен не като "X", а като "+", или "V"то е разчетено като "Y" (игрек). Или пък е поставена синя дебела точка, хиксът е удебелен с няколко повтаряния, а комисията го е разчела като драсканица.


Така че, подобна редукция на показателите е полезна. Но това не отменя необходимостта за промяна в Изборния кодекс, която да осигури разширително тълкуване на маркирането на избора от типа всеки знак, който ясно показва избора прави гласа действителен.


За съжаление обаче, отпадането на показателя брой на неизползваните бюлетини и даване на указания тези бюлетини изобщо да не се броят е удар по самата идея за отчетност и сигурност на изборния процес. Първо, то не дисциплинира СИК да си вършат работата съвестно. Те ще са спокойни, че каквото и да не им излиза в сметките, ще могат да си "щипнат" колкото им трябват от неизползваните бюлетини.


Отваря се възможност безконтролно да се изнасят бюлетини, които могат да дадат началото на т. нар. индиански нишки или изборна въртележка с изнесени, маркирани и внесени бюлетини на принципа внасяш маркиране и изнасяш празна бюлетина. Без някой да се притеснява, че няма да му излезе баланса в края на гласуването.


Да не говорим, че се създават условия за по-големи измами от типа 'смяна на чувалите", за които още се разнасят градски легенди. При по-голяма сръчност и наговаряне в СИК може да подменят вече преброени гласове с гласове маркирани на бюлетини, които са от друга секция.


И на последно място, това може да доведе до срив на доверието. Нека си представим какво ще стане, ако в средата на изборния ден някой размаха един кочан с бюлетини или даже само няколко бюлетини извън секциите. А това е напълно възможно след като няма контрол и запис на баланса на получените и използвани бюлетини в протокола на СИК.


Да напомняме ли ефекта от аферата "Костинброд", когато даже не бяха намерени бюлетини, а бланки за бюлетини и то над-печат и макулатура.? И който ефект още кънти по медиите.


Трябва да е кристално ясно - основната идентификация на изборната секция са номерата на получените бюлетини и това налага стриктен баланс, който да е установен и деклариран с подписите на членовете на СИК. И даже на застъпниците, но това е друга тема.


Не е безобидно и отпадането на показателя брой на дописаните лица. На последните местни избори това са 43 995 души. Или образно казано - 3 мандата за избрани с лица, които са дописани в избирателния. списък. Този параметър също влиза в контролите за отчитане на гласовете.


Важен параметър е и броят на празните немаркирани бюлетини, които са намерени в избирателната кутия (урната). На местните избори те са над 440 000 хиляди и от там дойдоха огромните 15% недействителни гласове. Това трябва да бъде самостоятелен параметър на Протокола.


Аз се надявам, макар и плахо, че ЦИК ще направи необходимото да включи тези важни параметри в протокола на СИК за предстоящите избори, за да избегне и без това ниското доверие изборите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK