По-бавната тръба. Защо газовата връзка с Гърция се бави 12 години

Тръбата към Сърбия ще пренася руски газ. Тръбата между България и Гърция е предвидена за алтернатива на руския газ. Според експерти именно това е причината за бавенето.

© Цветелина Белутова, Капитал

Тръбата към Сърбия ще пренася руски газ. Тръбата между България и Гърция е предвидена за алтернатива на руския газ. Според експерти именно това е причината за бавенето.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


За тази тръба няма картини. Художници не са рисували премиера Бойко Борисов да надзирава сроежа й, въпреки че също го е правил често. Тази тръба е два пъти по-къса от българския участък на "Турски поток", чието строителство не само беше увековечено върху платното, но и беше извършено само за една година. Но тази тръба все още не е построена. Каква е разликата ли?


Между тръбата от "Турски поток", който идва от Турция и стига до Сърбия, и интерконектора, който трябва да свърже мрежите на България и Гърция, има общи неща. И двете са определяни от управляващите като приоритетни проекти. И по двете трябва да се транспортира природен газ.
Има обаче и разлики - "Балкански поток", както премиерът Бойко Борисов нарича българския участък от "Турски поток", беше построен само за година и нещо. А междусистемната газова връзка между България и Гърция не е готова вече над 10 години.


Има и още една разлика - тръбата към Сърбия ще пренася руски газ. Тръбата между България и Гърция е предвидена за алтернатива на руския газ. Според експерти именно това е причината за бавенето.


Началото в една студена зима


За една седмица през мразовития януари на 2009 г. България остана без доставки на природен газ. Радиаторите на хората в много градове спряха. Училища и болници останаха на студено. Работата на редица бизнеси спря. Всичко това се случи заради спор между Русия и Украйна, в резултат на който Москва реши да спре транзита на природен газ през съседката си.


България беше сред най-тежко засегнатите държави, защото нямаше алтернативен източник на природен газ и разчиташе само на доставки от Русия. След газовата криза през 2009 г. нуждата от диверсифициране на доставките на природен газ стана очевидна за всички. Така идеята за свързване на газопреносните мрежи на Гърция и България между Комотини и Стара Загора се очерта като приоритет не само за България, а и за цяла Югоизточна Европа. Целта на проекта е в България да може да влиза природен газ по различен маршрут и от различни източници.


От газовата криза през 2009 г. минаха цели 12 години. Интерконекторът с Гърция обаче все още не е завършен. Строителството на тръбата с дължина 182 км започна едва през май 2019 г. и по договор трябва да завърши до април тази година. Не е сигурно, че това ще стане, защото компанията строител е поискала удължаване на срока до края на годината.


Интерконекторът с Гърция е сочен от редица експерти, от европейските институции и от САЩ като ключов за енергийната сигурност на България. Сегашните управляващи също неведнъж са изтъквали важността му за диверсификацията на доставките на природен газ в България.


Обаче за разлика от продължението на "Турски поток" през България, което започна да се строи през есента на 2019 г. и вече доставя руски природен газ за Сърбия, интерконекторът все още не е завършен.


Какво печели България от интерконектора


Целта на изграждането на интерконектора е българската газопреносна мрежа да се свърже с гръцката и с Трансадриатическия газопровод (TAP) и така да гарантира доставки от източници, различни от руската държавна компания "Газпром".


"Самото съществуване на този интерконектор драстично подобрява преговорната позиция на България към доминиращия доставчик, който в момента на започването на проекта беше монополен доставчик", коментира пред "Свободна Европа" Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма между 2009 и 2012 г., в първото правителство на Бойко Борисов. Именно по това време започва работата по проекта.


"Затова за България съществуването на този проект има стратегическо значение, далеч надхвърлящо конкретните икономически ползи от експлоатацията му като търговско предприятие", каза Трайков.


Но и конкретните ползи от проекта са очевидни. "Интерконекторът с Гърция би ни дал възможност да получаваме в доста по-големи от сега възможните обеми газ от Азербайджан, който в момента идва по [газопроводите] TAP и TANAP през реверсивната връзка с Гърция при Кулата", коментира пред "Свободна Европа" Асен Василев, служебен министър на икономиката и енергетиката от март до май 2013 г.


Той добави, че към тази инфраструктура се очаква да бъде включен и газът, който беше открит в Източното Средиземноморие, а също така и от гръцките и турските терминали за втечнен газ.


От началото на 2021 г. в България се доставя природен газ от Азербайджан по договора за 1 млрд. куб. м годишно между азерската компания Socar и "Булгаргаз". Обаче интерконекторът с Гърция не е завършен и затова този газ се внася през връзката Кулата - Сидирокастро. Това не позволява в България да влезе цялото договорено количество газ. Вместо 1 млрд. куб. м за година, за девет месеца (до края на 2020/2021 газова година) от там ще влязат 225 млн. куб. м азерски газ, посочиха от Министерството на енергетиката в отговор до "Свободна Европа".


Интерконекторът може да пренася 3 млрд. куб. м природен газ годишно, а при пазарен интерес капацитетът му може да бъде увеличен до 5 млрд. куб. м. Годишното потребление на газ в България е около 3 млрд. куб. м.


Пет компании са резервирали капацитет, посочват от дружеството ICGB, което строи интерконектора. Американската Linden Energy е резервирала 276 млн. куб. м за период от 20 години. За същия срок капацитет е резервиран и от "Булгаргаз" и гръцката ДЕПА (200 млн. куб. м). Италианската Edison е резервирала 100 млн. куб. м, но за по-кратък срок. Азерската компания SOCAR също има резервиран капацитет.


Защо цели 12 години?


Министерството на енергетиката обясни забавянето на проекта с пандемията от COVID-19. Тя обаче започна през 2020 г., a проектът за интерконектора с Гърция е на дневен ред от газовата криза през януари 2009 г.


Когато Трайчо Трайков става министър на икономиката и енергетиката през август 2009 г., вече има подписано акционерно споразумение за проекта между Българския енергиен холдинг (БЕХ) с участие 50% и консорциума между гръцката публична газова корпорация ДЕПА и италианската енергийна група Edison, който също участва с 50%.


Според Трайков в самото споразумение има "заложени мини". Такава е например клаузата, която предвижда в случай на неразрешим спор между акционерите компанията да се ликвидира и активите ѝ да се продадат на търг. Това по-късно е коригирано.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  Защото е във вреда на Кремъл и бойко пречи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  ЗАщото проекта е политически , нашите политици са червени другари и западни са само парите ,които им налива запада и те крадат и усвояват успешно в своя полза ,а понеже проекта за тръба с Гърция пречи на интересите на техните червени руски другари , нещата се саботират на всички нива ,от всички държавни институции ,всичко това в името и благоденствието на червената върхушка обяздила страната ни не без западна помощ и пари ,така е изгодно на всички .

 3. 3 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 743 Неутрално

  "Защо газовата връзка с Гърция се бави 12 години"

  Защото в нея няма руска, корупционна компонента.
  Или казано по народному - няма го рушвета.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 4. 4 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 626 Любопитно

  Проекта откъсва клетата ни Татковина от руските имперски зависимости с всички произтичащи от това корупциони деформации. Затова го туткат. Странно е как се цъкат минуси на откровени коментари по темата.

 5. 5 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 964 Неутрално

  ”Защо газовата връзка с Гърция се бави 12 години”

  Щото Боко е евроатлантик и ни пази от Русия.
  А Фигуранта е инсталиран от Путин да пречи на Боко да се построи евроатлантическия Турски рублопоток.😂 Гласувайте за ГЕРБ, за светло евроатлантическо бъдеще с много патоци, самовари за Белянета, пристанища на Доган и фирми на Пеевски.

 6. 6 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  474 км. руски проект - направени за две години и платени от България.
  182 км. не-руски проект - недостроени след 12 години.

  ?

 7. 7 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1197 Разстроено

  Очевадни приччини (Русия) с очевадни виновни (Боко), от които страда цялата държава (без управляващите разбира се) и които дори ще останат ненаказани за своето бездействие през всичките тези години на национално предателсто...

 8. 8 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Нима някой, някога се е съмнявал, че Тиквоча е на къса каишка на Кремъл. Когато човек с тежко, криминално минало оглави държава, то той лесно става обкт на контрол от друга държава. Особено на такава, която се е специализирала във всички форми на шантаж, рекет, изнудване, грабежи, окупации и т.н. подривни дейности.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 9. 9 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 468 Неутрално

  " Защо газовата връзка с Гърция се бави 12 години" ......................И какво щеше да пренася тръбата-въздух.Досега нямаше азерски излишен газ,а терминала в Александрополи е още чертеж.

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2056 Любопитно

  Материала така и не дава отговор, защо се строи 12 години. Или нещо не съм допрочел?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Защото се бави от гърците. Те си знаят какъв им е проблема. Но това са фактите. И не става дума за сегашното забавяне. Изобщо, както каза един от компетентните американци по въпроса, историята с тая връзка е като Илиадата.

 12. 12 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Всичко написано преди мен е вярно и какво от това?
  Газ газ газ а защо ни е този газ???????
  Две трети от него се ползват от Топлофикацйи дето пройзвеждат ток на златни цени.
  Защо не ревете затова?????
  Защо си траем че битовата газификация е съботитана там където има ТЕЦ даже е забранена.
  Вижте реално колко даваме за газ колко получаваме от транзит смешни суми.
  Даже от транзит никога не сме взели и лев винаги ни е плащано с газ.
  И колко се ръсим за когенериран ток.
  Ама за това никой не говори.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 13. 13 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Бави се,защото шефка на ICGB е канцеларската специалистка Теодора!А строежът иска да си всеки ден там с ботушите и каската,за да върви.

 14. 14 Профил на ScorpioH
  ScorpioH
  Рейтинг: 288 Любопитно

  Никога не съм разбирал защо към такива статии не се прилага по една карта/схема от която да са видни трасетата и международните връзки, тоест прави се дълго описание по картинка без самата картинка.
  Това което намирам в Интернет са неактуални карти с мижава резолюция (Пример: https://www.icgb.eu/ci/igb_project2.jpg , https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/624/Image_5725624_128.jpg ) и започвам да си мисля че държавата ни дава милиарди държавни пари, но ни държи, нас данъкоплатците, в неведение.
  Моля ако някой намери читава актуална карта на текущото състояние на газопреносната система на България да пусне един линк.

  Ако съборят всички бараки в Слънчев Бряг и на тяхно място посадят по едно дърво, то той ще стане най-зеленият курорт в Европа.
 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3898 Весело

  " Министерството на енергетиката обясни забавянето на проекта с пандемията от COVID-19. Тя обаче започна през 2020 г., a проектът за интерконектора с Гърция е на дневен ред от газовата криза през януари 2009 г."

  Коронавирусът е ударил нашите географски ширини значително по - рано ! Цели 11 години преди всички останали, но просто сме го карали безсимптомно ! 😂😂😂 И никой не е знаел ;

 16. 16 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Защото "диверсификацията" е само, когато е от , към и в полза на матушка :)

 17. 17 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  А Бай дънчо казал, че ще вдигне санкциите срещу СП2, ако не намалее транзита през Украйна. СмЕх! Ами те руснаци и немци що ще го правят тогава. Явно Бай дънчо се грижи само за малкото Бай дънче.

 18. 18 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Когато през 1999 изтичаше старият договор с Газпром и трябваше да се поднови, тогавашният премиер -Иван Костов предложи да се намали два пъти цената на доставяният газ и да се вдигнат повече от два пъти транзитните такси (от които България печели). Руснаците се изкикотиха вулгарно и цинично попитаха:
  - Май искате да ви "врътнем кранчето"?
  Костов запази самообладание и спокойно заяви:
  - В такъв случай ние ще бъдем принудени да спрем транзита през България.
  Руснаците се опулиха друг път не видели такава чутовна дързост от България и си глътнаха езиците. Три месеца се дърлиха, подскачаха, фъргаха се насам-натам, но понеже нямаха полезен ход (а Костов беше непреклонен) се сдобихме с най-ниската цена в историята за руски газ.
  ==============================================================
  Е, само няколко години по-късно Румен Овчаров "поправи" тази "несправедливост" и в резултат за тези години България плати над 15 млрд. повече за безценното руско синьо гориво.

 19. 19 Профил на Владислав Алексиев
  Владислав Алексиев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Обърнете внимание до къде е интерконектора със Сърбия. А колко време се бави интерконектора с Румъния? Всички интерконектори се бавят, а започнаха по едно и също време. Причината е една. Другата държава.

 20. 20 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Защото педеРассийя пречи и блокира строежа през всичките си български агенти и подлоги - като почнеш от ГЕРБ, БСП, ДПС и стигнеш до най-новите мастии като Израждане и ЧЕСТ

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 21. 21 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Няма спирка с агитпропагандата на проатантическите ценители и говорители. По тези въпроси, след като почина проф. Тасев, вече няма да се чуе обективно мнение. Канените по медиите са все бенефициенти на Америка за България и голата истина от тях няма да ви бъде показана. Като се направи този интерконектор с 3 млрд годишен капацитет, коий ще пренася и за къде сумираните с ТП обеми? Сърбия е доволна засега с около 3 млрд , а Унгария в момента строи тръбата за Сърбия. Докато няма връзка с големи потребители (Унгария и Австрия) за какъв праз ни трябва още газ? Чирен побира по-малко от азерската квота, разширението му е хипотетично, щото такава е "геологията" на Зап. Предбалкан. След година-две чак ще се натовари трасето за западните потребители и самата Сърбия, която строи две газови централи - Крагуевац и Панчево. С готова и ненатоварена връзка гърците ще харчат за поддръжка, а кирията ще е малка. Та, така... Сичко с времето си. По-кротко с критиките към правителството по тази тема, то не е причината за закъснението.

 22. 22 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 930 Любопитно

  До коментар [#6] от "еспресо":

  "474 км. руски проект - направени за две години и платени от България.
  182 км. не-руски проект - недостроени след 12 години"

  Ами като сте толкоз многобройни ентусиасти що не си направите едно АД и да го построите? 😁

  В Русия съм! В Русия съм!
 23. 23 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Интересно ми е ,защо само Дневник и "Свободна" Европа реват , че интерконектора закъснявал , а гръцки , американски, азерски и италиански държавни и частни компании , които са акционери и строители на тръбата - не казват нищо за закъснение!?

 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#10] от "DDR":

  А забелязахте ли как някакси се пропуска факта че България и Гърция ИМАТ съществуващ газопровод, реверсивен, с капацитет от 1 милиард кубика което е 30% от годишната консумация. И новия интерконектор е втори, с капацитет 3 милиарда т.е той основно е предназначен за транзит щото ние нямаме нужда от толкова газ. И дори при криза подобна на предишната имаме достатъчно алтернативи - имаме конектори към Румъния (тогава го нямаше) отново с капацитет 3 милиарда, имаме реверсивна връзка към Турция за над 5 милиарда (тогава я нямаше), имаме Гърция и по-далечни ЛПГ терминали (нямаше ги преди). И отделно е Балканския поток, които въпреки клетвите на смартбютитата си е част от нашата инфраструктура и е вързан с останалите системи и може да се ползва за големи доставки от Турция и през нея към азерския и изрелския газ.

 25. 25 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Всичко написано преди мен е вярно и какво от това?Газ газ газ а защо ни е този газ???????Две трети от него се ползват от Топлофикацйи дето пройзвеждат ток на златни цени.Защо не ревете затова?????Защо си траем че битовата газификация е съботитана там където има ТЕЦ даже е забранена.Вижте реално колко даваме за газ колко получаваме от транзит смешни суми.Даже от транзит никога не сме взели и лев винаги ни е плащано с газ.И колко се ръсим за когенериран ток.Ама за това никой не говори.
  —цитат от коментар 12 на dedoliben


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#19] от "Владислав Алексиев":

  Интерконектора с Румъния е готов от 6 години: https://www.me.government.bg/bg/news/interkonektorat-balgariya-rumaniya-se-vavejda-v-eksploataciya-2357.html
  И това е само една от няколко връзки, има поне още 2, които са ъпгрейднати да са реверсивни след онези драми с руския газ.

 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#14] от "ScorpioH":

  Защото ще си проличи че статията е пълна глупости и тотална манипулация.

 28. 28 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#12] от "dedoliben":

  На мен ми е много необходим. Топла вода и отопление на къща на 2 етажа и 105 лева сметка за месец декемери. Има такива места в Бългаария. Хич не ми пука за политически, геостратегически и всякакви други интереси.

 29. 29 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1936 Весело

  До коментар [#18] от "petyo9":

  По Вапцаров:
  ....
  Тя бедната дама започна да плаче
  Започна в транс да крещи
  "- Ужасно!Ужасно!
  Разказвате сякаш, като че там сте били!"
  Какъв ти тук ужас!
  ТОЙ ПЕЕЛ ЧОВЕКЪТ!
  Това е прекрасно нали!

  Явно и вие сте много добър в съчиняването на "истински истории".

 30. 30 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Благодаря на №21 venelingeologia и № 24 m17 за подробната информация за възможността да получаваме неруски газ и за строящата се връзка с Гърция. Добре първите драскачи във форума да прочетат това и да престанат с неверните си твърдения.

 31. 31 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Смешен анализ. И аз не разбрах защо се бави връзката с Комотини, освен разни заклинания за руски шпиони и рушвети и други подобни простотии.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 32. 32 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Смешен анализ. И аз не разбрах защо се бави връзката с Комотини, освен разни заклинания за руски шпиони и рушвети и други подобни простотии.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Разликата се вижда с просто око: кой е началника на съответната тръба и какъв е размера на далаверата - това определя скоростта на строежа.
  Иначе и в двата случая, парите са нашите.

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  Материала така и не дава отговор, защо се строи 12 години. Или нещо не съм допрочел?
  —цитат от коментар 10 на DDR


  МатериалЪТ обаче, този , некачествения, не се интересува от отговора на този въпрос. Той , материалът , некачестевинят си знае работата и редовно гласува за своите душмани.

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#34] от "tacheaux":

  Добре че са тия 3% качествено материал дето гласуват за нереализиран адвокат без един ден трудов стаж и за бивш прокурор от комунистическата прокуратура че да ни отсрамят нас, унтерменшените. И е жалко че е тая пуста демокрация не им дава директно властта, както на бащите им а все се минава през избори и те все остават извън властта.

 36. 36 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Е, как защо? Комунистът Бойко изпълнява поръчки на Москва.

 37. 37 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#6] от "еспресо":"474 км. руски проект - направени за две години и платени от България.182 км. не-руски проект - недостроени след 12 години"Ами като сте толкоз многобройни ентусиасти що не си направите едно АД и да го построите? 😁
  —цитат от коментар 22 на Веселин Дечев


  Защото все още мислим, че българската държава не е АД на гербавите рубладжии.

 38. 38 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Министерството на енергетиката обясни забавянето на проекта с пандемията от COVID-19. "
  Тия верно са непоправими калинки! Всички от горе до долу. И децата не могат да излъжат.

 39. 39 Профил на just
  just
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Газпром де факто нарежда на България и БЕХ кои проекти да се реализират
  И кои да се САБОТИРАТ. Така ненужен и ограбващ България газопровод е построен
  за около година и платен 3 000 000 000 /милиарда от всички българи.
  Интерконектора с Гърция се отлага вече 12 години, тече поредното отлагане.
  Руска губерния.

 40. 40 Профил на Владислав Алексиев
  Владислав Алексиев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#26] от "m17":

  Знам, но още не действа нормално заради румънците.

 41. 41 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#10] от "DDR":А забелязахте ли как някакси се пропуска факта че България и Гърция ИМАТ съществуващ газопровод, реверсивен, с капацитет от 1 милиард кубика което е 30% от годишната консумация. И новия интерконектор е втори, с капацитет 3 милиарда т.е той основно е предназначен за транзит щото ние нямаме нужда от толкова газ. И дори при криза подобна на предишната имаме достатъчно алтернативи - имаме конектори към Румъния (тогава го нямаше) отново с капацитет 3 милиарда, имаме реверсивна връзка към Турция за над 5 милиарда (тогава я нямаше), имаме Гърция и по-далечни ЛПГ терминали (нямаше ги преди). И отделно е Балканския поток, които въпреки клетвите на смартбютитата си е част от нашата инфраструктура и е вързан с останалите системи и може да се ползва за големи доставки от Турция и през нея към азерския и изрелския газ.
  —цитат от коментар 24 на m17


  Браво, барем някой разбира от темата....
  Тая тъпотия с тая връзка с Гърция вече даже не е и интересна...

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#40] от "Владислав Алексиев":

  А като знаете що викате че се строи? Някакви факти че уж не работил?

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  "Интерконекторът с Гърция е сочен от редица експерти, от европейските институции и от САЩ като ключов за енергийната сигурност на България."
  От него може ли да се открадне достатъчно за шкафчето, май не може. Значи, не ни е приоритет.

 44. 44 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 745 Весело

  Нима някой, някога се е съмнявал, че Тиквоча е на къса каишка на Кремъл.
  —цитат от коментар 8 на Viva la Evolution

  За това сега трябва да гласуваме за Радев, с надежда той да е на ма-а-алко по-дълга каишка от тази на Тиквоча.

  Впрочем някои хора го направиха още през 2016г.
  Иначе, руското енергийно лоби в България все още е много силно. Да не пропускаме и връзката България-Румъния, която трябваше да е в експлоатация още от 2014г.
  Лицата на това лоби са В.Манчев и Р.Овчаров.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 45. 45 Профил на Krasimir Georgiev
  Krasimir Georgiev
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Ако от гръцка страна връзката е готова,това значи ,че се бави от наша страна. А тепърва има да се копае тунел под яз. Студен кладенец.

 46. 46 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 720 Неутрално

  СъвеЦките другари са си запазили редица ключови сектори от българската икономика.
  Начело с енергетиката. Там всичко се решава в Москва. боце само изпълнява.

 47. 47 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  "Има и още една разлика - тръбата към Сърбия ще пренася руски газ. Тръбата между България и Гърция е предвидена за алтернатива на руския газ. Според експерти именно това е причината за бавенето......"Интерконекторът с Гърция би ни дал възможност да получаваме в доста по-големи от сега възможните обеми газ от Азербайджан, който в момента идва по [газопроводите] TAP и TANAP през реверсивната връзка с Гърция при Кулата"

  "БИ НИ ДАЛ ВЪЗМОЖНОСТ"!!!!!?
  По Турски поток тече истинска газ. Е, вярно е, че е руска и това не е политкоректно. Но по конекторчето какво ще потече? Всички източници са виртуални или в далечна перспектива, а през Кулата газ тече само в посока към Гърция. Но не е само това. Една трета от тръбата е на гръцка територия. Кажете Дневник, строи ли се по това трасе и колко е построеното?
  И Дневник не трябва да забравят, че Турският поток е единствената алтернатива в момента и ако газът спре, следва тотална катастрофа. Мислете Дневник преди да пишете. Америка е далече, а Европата има по-големи енергийни проблеми от нас.

 48. 48 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#22] от "Веселин Дечев":
  "Ами като сте толкоз многобройни ентусиасти що не си направите едно АД и да го построите? "

  А ти като си такъв русопоклонник що не си вдигнеш чукалата и да се преместиш при роднините си в руската кочина ами остроумнмичиш в европейска България?

 49. 49 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#47] от "Judjuk":
  ""БИ НИ ДАЛ ВЪЗМОЖНОСТ"!!!!!?
  По Турски поток тече истинска газ. Е, вярно е, че е руска и това не е политкоректно. Но по конекторчето какво ще потече? Всички източници са виртуални или в далечна перспектива, а през Кулата газ тече само в посока към Гърция. Но не е само това. Една трета от тръбата е на гръцка територия. Кажете Дневник, строи ли се по това трасе и колко е построеното?
  И Дневник не трябва да забравят, че Турският поток е единствената алтернатива в момента и ако газът спре, следва тотална катастрофа. Мислете Дневник преди да пишете. Америка е далече, а Европата има по-големи енергийни проблеми от нас."

  Тече, ама не за България. ТП е транзитен поток, няма отколонения за Бълагрия.
  Отделно тече само за Сърбия, трасето в Унгария няма да е готово преди 2022-ра. Тоест прахсахме 3 млрд лева за да захраним Сърбите с руски газ ама по алтернативно трасе (щото и преди ги захранвахме с руски газ по ТБП).
  А по "конекторчето" може да потече и Азерски газ и LNG и тогава тва с "ако газът спре" няма да същшествува, както и злоупотребата с монополно положение от Газпром.
  Ама това руските лакеи няма да го харесате, нали не сте българи.

 50. 50 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Защото едни управляващи идиоти от ДС искат всичко да е в полза на Русия.
  Това е национално предателство и геноцид върху собственият си Народ.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 51. 51 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Тиквата ББ е изпечено комуне, обучавано във вярност към СССР десетки години. За тиквата на първо място е руският интерес. Затова му се плаща.
  Гарантирано от ГЕРБ-БКП!

 52. 52 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#14] от "ScorpioH":

  ...Моля ако някой намери читава актуална карта на текущото състояние на газопреносната система на България да пусне един линк.
  —цитат от коментар 14 на ScorpioH


  От сайта на "Булгартрансгаз" - Описание на газовата инфраструктура:

  https://www.bulgartransgaz.bg/pages/gaz-infra-54.html

  Вътре има Карта на газопреносната мрежа:

  https://www.bulgartransgaz.bg/pages/network-map-103.html

  Има и Принципна схема на газопреносната мрежа:

  https://www.bulgartransgaz.bg/pages/general-scheme-of-the-gas-transmission-network-of-the-republic-of-bulgaria-165.html

  Според мен е много интересно за да се види разликата между националната газопреносна мрежа и газопреносната мрежа за транзитен пренос. За да не се вярва на лъжите как по "Турски поток" щял да се транзитира всякакъв газ и как той щял да спомогне за газификацията на България.

 53. 53 Профил на George Georgiev
  George Georgiev
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Инвестира ли няКОЙ в протакането за построяване на този КОНЕКТОР. Решението за гарантирано диверсифицирано "снабдяване" на РБ е факт. Достатъчно ли е това, за да стоим търговски, добре, на природно газовия ПАЗАР.
  Очевидно не. НЕОБХОДИМИ СА ГАЗОХРАНИЛИЩА с обем 2-3 ПЪТИ, ПРОВЕЖДАНИЯ годишен обем. За срвнение Сърбия разполага с хранилище с обем, годишно и полвина потребление на /!! /бивша Югославия, а сега ще строи бързо регулираща се Ел. Централа край тово хранилище.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK