Обществените регулатори се превърнаха в бухалки на властта

По принцип е доста скандално регулаторен орган да внася законови текстове за удължаване на собствения си мандат, както направи КЗК.

© Юлия Лазарова

По принцип е доста скандално регулаторен орган да внася законови текстове за удължаване на собствения си мандат, както направи КЗК.Владислав Панев - общински съветник и съпредседател на "Зелено движение, коментира преди два дни по БНР проектозакона за скандалните промени в Закона за защита на конкуренцията, които предстои да влязат за разглеждане в комисии в парламента преди първото им четене в зала. С мотив "привеждане на националното законодателство към изискванията на европейските норми" Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предлага мандатът на членовете да се удължи от 5 на 7 години, да могат да бъдат преизбирани, а отстраняването им да стане на практика невъзможно. Освен това се дават правомощия на комисията да прави обиски и разпити. Увеличават се и глобите за компаниите. Правителството одобри предложенията и ги внесе в Народното събрание.


Промените са изключително скандални. Мандатът на комисията изтича през юни и ако този закон мине, членовете й няма да бъдат сменени.


По принцип е доста скандално регулаторен орган да внася законови текстове за удължаване на собствения си мандат, съвсем малко време преди да изтече той. Сегашният състав на Комисията за защита на конкуренцията е известен със скандалните си решения по редица теми. Например отказа й да продаде "Нова телевизия" на Келнер, а след това със същите мотиви разреши на Домусчиев. Тоест произнася се според желанието на силните на деня. Помня случая с милионната глоба на "Хиполенд", помня различните решения за сделката за ЧЕЗ.
Тези регулатори се превърнаха в бухалки на властта. Сегашният опит чрез законови промени да бъдат увеличени глобите за компании означава само едно - че тези органи ще могат да продължат да рекетират в по-големи размери частния бизнеес. Доколкото виждаме, те не работят за обществения интерес, независимо че това би трябвало да бъде тяхната функция. Аз я наричам Комисия за защита ОТ конкуренцията, а не НА, защото практиката й е точно в тази посока.


И тук аз не говоря само за тази комисия. Сега предстоят конкурси за директори на държавни компании в енергетиката, в транспорта. Мандатите на тези директори също ще бъдат дълги, най-вероятно по около 5 години. Тоест следващото Народно събрание и следващото правителство няма да имат изобщо думата да сменя директори на изключително важни сектори.


Сегашният състав на КЗК е от партийни кадри. Председателката на комисията е майка на депутат от ГЕРБ. Има кадри на БСП и т. н. Изобщо не говорим за експерти.


В момента парламент, който се доминира от партии, излъчили сегашния състав на комисията, ще се опита да увеличи нейния мандат с още две години, така че да върже ръцете на следващия парламент, включително и за конкурси за избор на членове на комисията.


Колкото по-често се сменят шефовете на такива регулатори, толкова по-добре. Затова сега законодателят е предвидил, че мандатът не може да се повтаря. Ако бъдат приети текстовете с мандат 7 вместо 5 години и с преизбиране, означава, че сегашният състав може да векува.


Разширяването на правомощията на КЗК да влиза в домовете на хората, да ги разследва, увеличаването на глобите означава още рекет върху бизнеса, бухалки, опити за изземване на бизнес.


Убеден съм, че президентът ще наложи вето върху закона. Безумно е в края на един мандат парламентът да взема толкова важни решения, с които да връзва ръцете на следващия.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK