Как ГЕРБ и "Обединените патриоти" отдадоха (за малко) отбраната на концесия

Предложеният от Марияна Николова проект за концесия на военните летища е одобрен от Министерството на отбраната, след това става официален законопроект на Министерския съвет и стига до Народното събрание.

© Цветелина Белутова, Капитал

Предложеният от Марияна Николова проект за концесия на военните летища е одобрен от Министерството на отбраната, след това става официален законопроект на Министерския съвет и стига до Народното събрание.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Когато купените от България осем изтребители F-16 пристигнат, те трябва да има къде да кацнат. Има ли възможност обаче да няма къде? Този въпрос със сигурност ви се струва абсурден, но той звучи съвсем логично, след като в края на миналата седмица Народното събрание прие на първо четене поправки в Закона за концесиите. Един от новите текстове дава възможност за отдаване на концесии в "областите отбрана и сигурност". Точно там попадат и военните летища.


За да стигнем изобщо до възможността инфраструктурни обекти "в областите отбрана и сигурност" да могат да бъдат отдавани на концесия, първо трябва парламентът да одобри и на второ четене предложените от Министерския съвет промени. Въпреки че първоначално ги прие, мнозинството от управляващите ГЕРБ и "Обединени патриоти" вече декларира, че няма да ги одобри окончателно и няма да допусне възможността за отдаване на военни обекти на концесия.
Защо тогава гласуваха такава промяна на първо четене? Кой е предложил такова допълнение в закона? Какво е имал предвид? Отговорите са в следващите редове.


Какво точно се случи


В края на миналата седмица редовната програма на Народното събрание включваше разглеждането на изменения в Закона за концесиите, чийто вносител е Министерският съвет. Мотивът за промените е уеднаквяване на българското и европейското законодателство.


Проектът предвижда промяна на текст, който в момента казва, че законът се прилага и "за концесия, която независимо от предмета й включва, изисква или съдържа класифицирана информация". Вносителите от Министерския съвет предлагат този текст да има ново звучене. И с изменението му дават възможност законът да се прилага и за "концесия в областите отбрана и сигурност".


В проекта е описано, че подобни концесии обхващат: доставка на военно оборудване; доставка на чувствително оборудване, т.е., такова, което изисква класифицирана информация; строителство и услуги, свързани с подобно оборудване или специфични военни цели.


В мотивите към закона правителството казва, че предлага промяната, за да се избегне несъответствие между българския закон и директиви на ЕС.


Проектът не е разгледан от Комисията по отбрана в Народното събрание, защото тя по принцип не разглежда промените в Закона за концесиите. Така никой не забелязва как един конкретен текст в закона се заменя с един по-общ, който може да бъде тълкуван в различни посоки.


"Белята" е забелязана чак при гласуването в пленарната зала, където настава суматоха и представители на всички партии се изказват против нещо, което малко по-късно приеха.


Всички не харесват поправката


"Свободното икономическо развитие не изисква отдаване на концесия на националната сигурност", коментира депутатът от опозиционната ДПС Джейхан Ибрямов. В пленарната зала той заговори за корупция в "огромни размери" и попита дали след приемането на този текст държавата възнамерява да отдава на концесия летища и пристанища, които се ползват за военни нужди.


Представителите на ВМРО защитиха военния министър Красимир Каракачанов, който е техен лидер, но не оспориха, че приемането на текста отваря "пробойна в националната сигурност". Депутатите от голямата партия в управляващата коалиция - ГЕРБ, също реагираха:


"Думите концесия, отбрана и сигурност няма как да бъдат в едно изречение" каза депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. От партията определиха текстовете като смущаващи и се ангажираха да ги заменят с други, които хем да съответстват на европейските директиви, хем да не отвратят вратата за "концесия на националната сигурност".


В крайна сметка обаче законът беше приет на първо четене в този вид. А обещанията за ремонт останаха за гласуването на второ четене.


Кой е авторът?


Нито една партия в парламента не знае кой е авторът на текстовете за отбраната и как те са намерили място в закона. От ВМРО отрекоха военното министерство, което е оглавявано от техния партиен лидер, да има общо с промените.


Депутатът от опозиционната БСП Николай Цонков, който е член на Комисията по отбрана, коментира пред "Свободна Европа", че на поставяните въпроси как текстовете са стигнали до закона колегите му от управляващите и официално, и неофициално отричат да знаят кой ги е написал.


От пресцентъра на ГЕРБ отклониха въпросите за автора на текста и за пътя на проекта, преди да стигне до пленарната зала.


"Ангажираме се да не отдаваме отбраната на концесия. Което означава, че на второ четене няма да подкрепим този параграф", гласи лаконичният коментар от партията.


По време на обсъжданията в пленарната зала депутатът от БСП Таско Ерменков постави въпроса за автора. "Трябва да потърсим кой си позволи да направи това нещо и да му потърсим отговорност", каза той.


"Министерският съвет. Пише го", отговори му Валери Симеонов (НФСБ), който водеше пленарното заседание. Неговата партия е част от "Обединени патриоти", коалиционен партньор на ГЕРБ.


След поредица запитвания до партии и ведомства стана ясно, че първоизточникът на идеята е вицепремиерът по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова. Факт, който обяснява лаконичността на Валери Симеонов, от чиято партийна квота Николова е в правителството.


Как никой не е забелязал


Според получени отговори от Министерството на отбраната (МО), в края на ноември миналата година при тях пристига писмо за съгласуване на законопроекта за концесиите. Негов автор е Марияна Николова, в качеството й на председател на Координационния съвет по концесиите.


След това законопроектът поема административен път за разглеждане в различни дирекции на Министерството на отбраната. И получава одобрението им.


"Отговорните за това служители в МО не са обърнали внимание в дълбочина на промените [...], като са изготвили становище за съгласуване на проекта без бележки и предложения, което е представено на министъра на отбраната за съгласуване", пише в изпратеното до "Свободна Европа" становище.


Така предложеният от Марияна Николова проект, одобрен от Министерството на отбраната, след това става официален законопроект на Министерския съвет и стига до Народното събрание. Където беше одобрен, но с обещанието, че ще бъде променен преди окончателното му приемане.


Изпратихме въпроси до кабинета на вицепремиера Марияна Николова с какви мотиви е предложила точно такава промяна. До редакционното приключване на текста отговори не бяха получени.


За сметка на това научихме от сайта на Министерството на туризма, че в качеството си на министър на туризма Николова е провела среща с естрадния дует Благовест и Светослав Аргирови. По време на срещата е обсъдена възможността за стимулиране на концертния туризъм в България.


Няколко часа след публикуването на текста от кабинета на Николова изпратиха становище до "Свободна Европа", в което подчертават, че предложеният проект е съгласуван по всички правила. Вицепремиерът отбелязва, че при "съгласуването не са направени нито бележки, нито предложения".


Освен това според отговорите законопроектът е подложен и на обществено обсъждане, като е публикуван в Портала за обществени консултации със срок от 30 дни. В този срок в портала не е публикувано нито едно становище, коментар, бележка или предложение.


"При така изложената фактическа обстановка е подписан докладът до Министерския съвет с увереността, че не са налице проблеми, включително по отношение на визираните концесии", пишат от офиса на Николова.


Оттам уточняват, че текстът не е предлаган под натиск, както и че зад него не стоят частни интереси.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Весело

  Да кацнат на плажа на Росенец ...

  [email protected]
 2. 2 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Нещо е станало без СМС от главната тиква?? Не може да бъде!

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 3. 3 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Те не са ли с вертикално кацане, хахах За толкова пари трябваше и кафе да правят, не само да кацат вертикално!

 4. 4 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 819 Неутрално

  нашата така наречена отбрана ,отавна си е на концесия макар и неофициално...бюджета се използва предимно за пълнене на шкафчета...и облагодетелстване на няколко фирмички,които ако го закрият МО ще фалират на другия ден...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  " Този въпрос със сигурност ви се струва абсурден, но той звучи съвсем логично, след като в края на миналата седмица Народното събрание прие на първо четене поправки в Закона за концесиите. Един от новите текстове дава възможност за отдаване на концесии в "областите отбрана и сигурност". Точно там попадат и военните летища."

  Тая държава цялата отдавна е отдадена на концесия на сараите, не ами направо им е харизана от мутрокомунистите във властта !

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 575 Весело

  Мда, значи едни неадекватници пишат закони, които не разбират, но за сметка на това никой не си прави труда да прочете, за да може други неадекватници да кажат, че по принцип са против, но ще гласуват ЗА, защото си е тяхно и после шъ го опраат....

  Правилно ли съм схванал логиката на калинкокрацията?

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 8. 8 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 106 Неутрално

  Статията е абсурдна.
  То ние още F-16 нямаме.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 9. 9 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Как така стратегически обекти на отбраната на концесия!? Ами ако се яви концесионер от офшорка, базирана в Лихтенщайн?

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Гениални, с липсващо 'т' в средата, разкрития на събитие със седмична давност.
  Очакваме любимата ни Свободна скоро да си почеше езика как Нова Година е дошла и Бойко се ядосал, че му е искала разрешение.


  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 13. 13 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  Страхотна статия! С невероятни словесни конструкции. Като: "Има ли възможност обаче да няма ?" Или: "Всички не харесват поправкат ".

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#12] от "diq55699032":

  Както са гласували на първо чете , така може и на второ . За глупостта и алчността давност няма

 16. 16 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ммм, че сладко. И условията за концесията ще бъдат засекретени заради националната сигурност, няма да се минава през търг, а сумата ще бъде тайна - пак заради националната сигурност.
  Прекалено хубаво е, за да бъде истина.

 17. 17 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1410 Гневно

  Ние си ги избрахме.
  И пак ще ги изберем за жалост.
  Не защото няма алтернатива в лицето на ДБ ама тя не ни кефи.
  Иска и ние да се променим а ние това не можем да си го причиним.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 18. 18 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тази рошава жена (или мъж) не спря да плюе по ГЕРБ.
  —цитат от коментар 14 на kzj35678888


  И по патриотите! Такава хубава далавера ще се провали сега. А едно време можеха да ги викат запас...

 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Всичко е от ясно по-ясно. След като взе на концесия оградата по границата Валери Симеонов се готви да вземе на концесия и Граф Игнатиево.

  И защо не щом Каракачанов взе на концесия отношенията с Македония?

  Бойко Борисов няма нищо против - в името на стабилността. На коалицията и на чекмеджето.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Патриот е, душа дава,
  но не свойта душа братя,
  а душата на народа.

 21. 21 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Хайде пак ни обяснете как тези управляващи нямат алтернатива!

 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#21] от "Fiji":

  Не алтернатива - тези управляващи нямат бъдеще.

 23. 23 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 118 Неутрално
 24. 24 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Неутрално

  тея като погледнат нагоре и виждат дъното, едва ли някъде в цивилизования свят има по-жалка пародия на законотворчество.

 25. 25 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 212 Неутрално

  Како, ако ми кажеш със свои думи от кого се отбраняваме, ще те черпя малка боза. БГ загуби за 30г. една четвърт от населението си, дето и в най-кървавата война не се случва. А кажи ма како, кой враг я нападна и я обезлюди така? Заради това ли се разбяга младата кръв, щото няма достатъчно хвърчила, крайцери и прочие бумбум?

 26. 26 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  До коментар [#4] от "не на безразличието":
  Бе не е баш така.
  Уж сме в НАТО, а натовците в отбраната са мизерно малцинство, изтикани по кабинети в кьошетата на министерството и на практика нямат никакъв достъп до взимането на решения относно оборудване, инфраструктура, системи.
  Хеле със сегашния министър, който си е формено ДС ченге клело се във вярност на КПСС и уредил на ключови служби старата БКП гвардия.
  В този смисъл нуждата от подобни "концесии" в сферата на отбраната е необходима и наложитнелна.
  Няма как старите кримки да правят технически задания за новите натовски неща в сферата.
  Най-вероятно са натиснали по натовска линия и наште папагали са приели, и сега се правят на ущипани за пред кремълските си патрони.

 27. 27 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Все пак има кой-кого да пази.....

 28. 28 Профил на ida25593884
  ida25593884
  Рейтинг: 5 Неутрално

  пълна некомпетентност, калинковщина, по всички етажи….но явно е отражение на нас, които гласуваме (и не гласуваме)...

 29. 29 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 819 Весело

  До коментар [#26] от "k_":

  няма такива...никой не му дреме за Нато,искат само кинти и далавери..и да не се сменя системата пенсия-заплата...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  В случая аз виждам две неща, които по принцип нямат връзка, а в същото време едни ги свързват, за да си врътнат дааверата, други ги свързват, за политически дивидент.
  Всички знаем, че има маса военни терени, били преди с разнообразни предназначения - казарми, плацдарми за тренирвки, стрелбища, складове и погреби, които са станали ненужни. Да стоят като зестра на военните е глупост, при това пустеейки, те подивяват в буквалния и преносния смисъл на думата. Не виждам нищо лошо те да бъдат предлагани за концесии, та и военните да изкарат някой лев, а не да ни кубят само през бюджета и разбира се това да се извършва по някакъв утвърден ред и със съответен контрол, а не да се приема специален закон. То даже и да се приме такъв закон, след това ще трябва да му се прави правилник ( реда за който стана дума), че и списъци на конкретните места, а не всичко да върви под общ знаменател.
  Но толкова си могат - виж им шкембелията министър, правните титани и мерака за далавера, па и им гледай сеира.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK