Време е да поговорим с Русия, а не за Русия

Време е да поговорим с Русия, а не за Русия

© European CommissionТекстът е предоставен на "Дневник" ексклузивно от Европейската комисия във връзка с организираното преди време, но съвпадащо със събитията около завръщането и осъждането на Алексей Навални, посещение на Жозеп Борел - върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, в Москва.


В края на тази седмица ще пътувам за Москва. За последен път върховен представител на ЕС е бил в Русия преди четири години.


Основната цел на посещението ми е да обсъдим въпросите, които ни тревожат и които са свързани с мястото и ролята на Русия в Европа и нейния по-мащабен международен ангажимент.
През последното десетилетие отношенията между ЕС и Русия се влошиха и особено след незаконното анексиране от страна на Русия на Крим и Севастопол през 2014 г. те са белязани от липса на доверие. Днес се възприемаме основно като съперници и конкуренти, а не като партньори.


Помежду ни съществуват големи разногласия относно конфликтите в непосредствено съседство - от Украйна и Беларус до Либия и Сирия, както и относно правата на човека и основните свободи. Отравянето на Алексей Навални, задържането му и последвалата присъда, както и арестуването на хиляди демонстранти през последните дни, напомнят по болезнен начин за стесняването на пространството за опозицията, гражданското общество и независимите гласове в страната. Действията на Русия през последните години не съответстват на поетите от нея ангажименти нито като член на Съвета на Европа, нито като участник в ОССЕ. Необходимо е да припомним, че тези институции са в основата на сътрудничеството, мира и сигурността в Европа.


Трябва открито да поговорим с Русия за състоянието на отношенията ни. Ползата от дипломацията е именно в ангажираността, предаването на послания и стремежа за намиране на обща основа. Дипломацията е от основно значение, когато положението е сериозно. Каналите ни за комуникация трябва да бъдат отворени. Ние обаче говорим повече един за друг или дори един до друг, отколкото помежду си. Това подклажда единствено недоверие и не допринася за преодоляване на предизвикателствата пред нас.


Трябва да изразим ясно тревогите си. Едновременно с това е необходимо да признаем, че сме тясно свързани с най-големия си съсед, при това не само исторически или географски. Европейският съюз все още е първият търговски партньор на Русия и най-големият източник на преки чуждестранни инвестиции в страната. Руските студенти са най-многобройната група участници в университетски обмени от страни извън ЕС по линия на програмата "Еразъм+", а Русия е държавата, в която се издават най-много шенгенски визи. Връзките помежду ни продължават да бъдат важни и за двете страни.


Поради това трябва да възприемем многоизмерен подход, както се посочва в набора от водещи принципи, договорени от ЕС във връзка с отношенията му с Русия. Това ще бъде референтната рамка за посещението ми в Москва. Тя съдържа селективно сътрудничество по въпроси в интерес на ЕС, както и достигане до руското гражданско общество и оказване на подкрепа за него. Това не може да бъде направено чрез видеоконференция.


Въпреки всичко има теми, по които можем да работим заедно, и когато го правим, можем да постигнем резултати. Най-красноречивият пример е Съвместният всеобхватен план за действие - споразумението за ядрената програма на Иран, който е сред крайъгълните камъни на световната система за неразпространение на ядрено оръжие. По-доброто разбирателство и съвместните усилия на ЕС и Русия ще бъдат от полза за множество регионални кризи.


Глобалните предизвикателства на нашето време, като се започне с пандемията от COVID-19, изискват глобални решения. Нуждаем се от засилено сътрудничество, повече прозрачност и по-голям обмен на информация. Необходимо е да се борим с дезинформацията, която в този конкретен случай е особено вредна и може да изложи на риск човешки живот. Станахме свидетели на дейности в тази сфера, идващи от Русия.


Искаме да работим по-активно с Русия във връзка с предизвикателствата, свързани с климата. Разчитаме на ангажираността на страната за успешното провеждане на COP26 в Глазгоу. Единствено използвайки възможностите за справедлив и честен преход за всички, можем да съхраним просперитета, спасявайки едновременно планетата.


И накрая, трябва да се борим с новите заплахи и да извличаме ползи от възможностите в цифровата област и киберпространството. Неотдавна бяхме свидетели на множество кибератаки, които станаха симптоматични за нови съперничества. ЕС ясно е заявил ангажимента си за уреждане на международните спорове в киберпространството с мирни средства. Това не означава обаче, че няма да предприемем ответни действия. Въведохме санкции за извършителите на злонамерени действия и няма да се поколебаем да продължим по този път, ако е необходимо.


В съответствие със Заключителния акт от Хелзинки стабилността в Европа трябва да се основава на сътрудничество, зачитане на териториалната цялост и суверенитета на държавите и съблюдаване на правата на човека и основните свободи. Встъпването в диалог не означава, че се връщаме към обичайната практика, но е необходимо да намерим сфери на разбирателство, за да можем постепенно да възстановим доверието.


Ще уведомя лидерите на ЕС за резултата от посещението ми по време на предстоящия стратегически дебат за отношенията между ЕС и Русия. Задаването на ясна посока и гарантирането на единство по отношение на ангажимента ни с Русия продължават да бъдат от жизненоважно значение.


През 90-те години мечтаехме за различна Европа, в която всички работим заедно за преодоляването на глобалните предизвикателства. През 2021 г. за съжаление действителността е далеч от мечтите ни. Въпреки това е необходимо те да продължат да ни вдъхновяват, а ние да започнем да ги осъществяваме.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (148)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  Успех на преговорите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  Успех на преговорите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Свобода за Навални.

  https://cdn.fishki.net/upload/post/2021/02/02/3587261/b65dcd39ec56fa811d774bd9db0ac4e3.jpg

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 610 Неутрално

  А какво мисли по въпроса Клеър Дейли!? Чух че е гласувала срещу резолюцията на ЕП за арестуването на Навални

 6. 6 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 635 Неутрално

  На думи добре казано, но е трудно постижимо с този режим в Москва.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5649 Неутрално

  Ами, "Америка фърст", затвориха си се между двата океана, вдигнаха стена от юг, а после - "защо руснаците се разлудуваха, дайте сега да спираме потоците".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1143 Весело

  Дневен ред на разговорите:
  1. Навални
  2. Навални
  3. Обедна почивка
  4. Навални
  5. Налагане на санкции
  6. Навални
  7. Путин се смее последен

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  Да си говорят , само да внимават и да питат тези , които са яли попарата на Русия .

 11. 11 Профил на zto53649477
  zto53649477
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Ами Путин от доста години ви предлага "да поговорите", но Западът си кара самоуверено през просото и се прави на луд, а после реве. И за Крим ви предлагаше да поговорите преди да се случат събитията, довели до анексирането му, но не беше чут. Той винаги първо предлага компромис, после действа. Некой ден може и да ви дойде акъла и да се вразумите.

 12. 12 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Чакай нещо хубаво от Русия. Борел да прочете Децата на Арбат. Ще разбе, че от 90 години не са мръднали на сантиметър. Само нашите "българи" русофили са станали по-чугунени.

 13. 13 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Време е да поговорим за Русия с Русия.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  Дневен ред на разговорите:1. Навални2. Навални3. Обедна почивка4. Навални5. Налагане на санкции6. Навални7. Путин се смее последен
  —цитат от коментар 9 на Taiga


  Не, че нещо, но Песков обяви, че среща на Борел с Путин не се предвижда.

 15. 15 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 499 Любопитно

  Като махнеш политическото бла-бла тонът явно е помирителен.Да видим какво ще стане.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Да говориш с русия е като да говориш със стена. Но, нека опита Борел.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Дневен ред на разговорите:1. Навални2. Навални3. Обедна почивка4. Навални5. Налагане на санкции6. Навални7. Путин се смее последен
  —цитат от коментар 9 на Taiga


  Кога се смя последно?

 19. 19 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1143 Весело

  До коментар [#18] от "4ort":

  Онзи ден, когато отговаряше на въпроси за "неговия" дворец. На такава комедия няма как да не се смееш.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 20. 20 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 781 Неутрално

  За Русия, като за Германия, или хубаво или нищо.

 21. 21 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#9] от "Taiga":

  8.Байдън изключва телевизора на путин.

 22. 22 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Хубави приказки, но не виждам нищо съществено. Русия е винаги готова на диалог ... и после си прави каквото иска.
  Честно казано не знам какво е решението. Санкциите изглежда не работят.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 23. 23 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#14] от "xm...":


  Благодаря за информацията . Бях се притеснил , че Путин ще се унижи да се срещне с този ... веселяк . 24. 24 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 912 Неутрално  До коментар [#21] от "mihail_p":


  До коментар [#9] от "Taiga":8.Байдън изключва телевизора на путин.
  —цитат от коментар 21 на mihail_p


  Нещо бъркате . Другарят Бай Дън вчера го изключи на Украинците . 25. 25 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  "Ние обаче говорим повече един за друг или дори един до друг, отколкото помежду си." - много е прав, не е случайно, че той е там. Квалификациите са предимно от непознаване, без да се осъзнава състоянието на другия, причините, ценностите, моралните традиции, възможности, а и желание за надграждане или промени. Светът се развива, а дали хората имат сили, не само да го променят, но и да го правят по-добър, зависи от опознаването и познанията. Има ръководители, които знаят и умеят да са в крак с времето. Европа е сила, към която имат претенции много други "сили", а Русия е най-близката, не само географски.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 26. 26 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4573 Любопитно

  Само да попитам за увеличаване на санкциите срещу Русия ще се говори ли или това вече не е актуално? Както винаги Европа само говори и накрая отидоха на крака на Путин, за да си поговорят.... Британците май останаха последни в континентална Европа които са твърдо настроени....ЕС както изглежда започва да омеква....
  Да видим какво ще се случи с СП, защото това няма начин да не се дискутира особенно сега след като Бай Дън подписа отново с тях.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 27. 27 Профил на zto53649477
  zto53649477
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Всеки, който желае, може да намери изказванията и предложенията на Путин от Майдана до анексията на Крим и да си направи една ретроспекция на събитията кое, как и защо се е случило. Накратко, немаше да се стигне до там, ако Западът не беше опиянен от илюзорната си позиция на силата.
  Колкото до Навальнъий, заобиколен и подпомаган от западни агенти, как точно следва да реагира Русия? Това е груба външна намеса в руската вътрешна политика, никоя държава немаше да го остави да си развява коня.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4573 Любопитно

  До коментар [#28] от "David Moyseev":

  Много хубави пожелания ама....."Двигателя" на ЕС (Германия) задоволява .....35% от енергийните си нужди от Руснаците.
  Та да попитам, смяташ ли, че Немците ще затворят 35% от държавата си, за да се издървят на Путин? Остави емоциите настрана. Отговори ми логически....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 31. 31 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Ясно е, че Русия ще съществува и колкото и да е трудно, могат да се намерят допирни точки.

 32. 32 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Добре е да се пита Ж>БОРЕЛ, дали ПОДКРЕПЯ политика да по създаване на ОГРОМНА ЛЪЖА (филм), с финасирането на Европа . Дали отказваш да предоставяш информация за НОВИЧОК, съгласно анализите на германската и шведска лаборатория, под претекст че това е частна информация, а след това ЕС да ТВЪРИ,че е отровен с Новичок.....Къде има документ потвърждаващ това !??

 33. 33 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#28] от "David Moyseev":Много хубави пожелания ама....."Двигателя" на ЕС (Германия) задоволява .....35% от енергийните си нужди от Руснаците. Та да попитам, смяташ ли, че Немците ще затворят 35% от държавата си, за да се издървят на Путин? Остави емоциите настрана. Отговори ми логически....
  —цитат от коментар 30 на padrino


  пишете страшни глупости - 35 % от енергийните нужди затваряли държава?? Ало, през войната Германия успява дори без румънския петрол да се държи докрай благодарение на синтезирането на горива от въглища. Какво и пречи да диверсифицира доставките си, както направиха Полша и Прибалтика и чибосаха напълно руския нефт и газ от вноса си??! Че именно валутата позволява на Бункерния дядо да се преовъоръжава, като купува материали от Китай - без твърда валута китайците просто ще го игнорират. С тази валута поддържа 430 хиляданата /!!!/ Росгвардия - опричниците на Кремъл! Без западното финансиране Путираша е свършена в рамките на година-две.

 34. 34 Профил на tintiri
  tintiri
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#27] от "zto53649477":

  По каква логика Русия ще диктува на чужди съседни държави дали да влизат или не влизат в НАТО и Европейкския съюз?Това е избор на самата държава.
  Тук задължително се цитира опорката"инфраструктура на НАТО на границите на Русия".
  Ами Руската военна инфраструктура не е ли също на границата,т.е. в непосредствена близост до въпросните съседно държави.

 35. 35 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 477 Неутрално

  ЕС започнал отдавна да си плете кошницата по своему и постевенното връщане на света към Великите Сили / сега както е модерно много силов свят/ не без основание се връща на една своя идея за Евразия срещу САЩ и най-вече срещу Китай.
  От както в САЩ дойде на вляст червено-китайската власт напълно се забрави за този говор, а Китай расте и се очаква след по-малко от 8 год да се превърне в тотален мастодонт.
  Дори и самата Русия напълно съзнава заплахата от Китай. Вероятно с оглед на това бъдещо сътрудничество от сега се започва подготовката на почвата.

 36. 36 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#11] от "zto53649477":

  как го предлага - бам удряй Грузия , бам удряй по Украйна, бам подклаждане на тихи вътрешни конфликти в страни от Балканите... много добри предложения за диалог ...Стига русофилистчини поклони, Путин не ги иска , но вие не спирате да му се подмазвате

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 37. 37 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  С хората, които притежават властта в русия на практика не може и няма особен смисъл да се говори...

 38. 38 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#33] от "David Moyseev":

  Русия и Германия са една държава още от времето, когато бащите ни са били в кесиите на дядовците ни.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Както е казал Чърчил, комунистът е като крокодил – когато си отвори устата, не можеш да кажеш дали се усмихва или се кани да те изяде.

 40. 40 Профил на zto53649477
  zto53649477
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#34] от "tintiri":

  А по каква логика Западът ще организира преврати в чужди несъседни държави с цел геополитическо и икономическо откъсване от Русия и в дългосрочен план отслабване на същата? Това е форма на война, съответно и логиката на Русия е да се защити от западната агресия. Събитията следва да се гледат в тяхната цялост и дълбочина, а не да се хваща произволен момент и да се нищи "логически", юридически или морално сам по себе си.
  Поне 2/3 от Украйна е рускоезична, а 50% от населението проруски настроено; при това положение да се очаква, че Русия ще е просто страничен наблюдател в тия процеси и ще остави некой от другия край на света да решава, е нелепо и наивно.

 41. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Успех на преговорите.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Какви преговори, като отиде в Масква и Путин ще му каже: чиба, разкарай се....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 42. 42 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  '''''''Западът просто требва да започне да уважава интересите на останалите геополитически играчи'''''
  До коментар [#29] от "zto53649477":


  ей тва е голям проблем на русия, че се мисли за геополитически играч. Има един газ от който доставя все по малко в Европа, другото е да се потиска слаби съседни на нея страни.

  НЯМА ТЕХНОЛОГИИ, НЯМА ПРОДУКТИ чрез които да има влияние, няма наука, няма престижни университети. Хората, с изк. на няколко големи града живеят в мизерия.

  Here for the LOLS
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Сенатори от САЩ предложиха законодателство, което ще позволи на Вашингтон да наложи нови санкции срещу руски държавни служители, участвали в отравянето на опозиционера Алексей Навални.
  Законовото предложение предвижда държавната администрация в САЩ да установи дали Кремъл е нарушил американските закони, забраняващи употребата на химически оръжия.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 45. 45 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2178 Разстроено

  До коментар [#9] от "Taiga":

  За съжаление на милиони самостоятелно мислещи руснаци много отдавна не им е смешно, но на хората притежаващи властта там това никога не им е било проблем!

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Somos socialistas. Задушевен разговор ще се получи.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 48. 48 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Геополитика не се прави с хакерски атаки, нито с тормоз на по слабите. Никой никъде в света не харесва селски бабаити.
  Ако могат да схванат това....но едва ли...те още се бият във 2СВ.

  Here for the LOLS
 49. 49 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2178 Разстроено

  До коментар [#10] от "hodounski":

  Както казваше Адам Михник : "Който се здрависва с путин , после да си преброи пръстите"!!

 50. 50 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2178 Разстроено

  До коментар [#12] от "wkk57607068":

  Годините са 103, а въпросната категория "хора" не са никакви "русофили", а както беше писал преди около 140 години Захарий Стоянов :"РУБЛАДЖИИ!!!

 51. 51 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#27] от "zto53649477":

  Относно Навални.... за какво преди време му е издадена присъда /условна/ и на брат му или братовчед, ефективна присъда? За каво са съдени, за хвърлена дъвка на улицата, или за преминаване на червен светофар, за убийство или кражба? За какво е първата присъда на Навални, която сега става ефективна.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 52. 52 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4319 Неутрално

  Обзалагам се, че нищо няма да постигне Борел в Москва! Нищичко! Разговаря се с партньор, който е готов да чуе твоите аргументи и да обясни защо потъпква всички съвременни разбирания на международното право! Русия е по-близо до Сев. Корея, отколкото до коя да е демократична страна!

 53. 53 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4229 Весело

  Да се преговаря със съветски радиоточки, е излишно занимание. Например Путин като им изпрати говорителката на външното му министерство, ще има да си спомняте тези "разговори" докато сте живи...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 54. 54 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Дневен ред на разговорите:1. Навални2. Навални3. Обедна почивка4. Навални5. Налагане на санкции6. Навални7. Путин се смее последен
  —цитат от коментар 9 на Taiga


  А народа руски,плаче ли плаче!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2178 Разстроено

  До коментар [#52] от "vassilun":

  Човека от бункера презира всеки, който не е готов да му смени физиономията и няма никакво намерение да се съобразява нито с нормите на международното право, нито с "абстрактни" идеи за човешки и граждански права!!!

 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3516 Весело

  Разговор с глухонеми?! Айде холан!

  klimentm
 58. 58 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Не знам с какви намерения Барел отива в Русия но ще се повторя след като го написах прди няколко дни- ЕС няма да помогне на руснаците в борбата с тази криминална органицаия на на КГБ която е завзела властта . И причините са 2- 1. Европейците жиеят в 21 век , населението отдавна е оставило зад гърба си проблематиката която е актуална в Русия и това и е чуждо, не може да се ориентира. Икономическият фактор , на който така наблягват руските тролове не е достаъчно голям за да не може да бъде премахнат докрай ако се наложи и да се компенсира.в Края на краищата Ес е заедно с Америка най-богатото население и средтва има. 2. Етиката в отношенията межди хората, групите от хора и държаваите е на взаимно уважение което се проявява в ненамеса в "дома на съседа". ЕС не иска да си има и неприятности с напълно нямащо какво да губи оскотяло и безумно ръководство на една ядрена държава. Така че това което някои непознаващи тези особености определят повдението на Европа като лицемерно. Не, това не е лицемерство а просто- ние не сме съгласни , не одобряваме но това си е вътрешна ваша работа. С Америка е малко по-различно- Америка води агресивна външна политика и финансовите и икономичекси възможности и дават възможност да реалзира целите си. Америка 2 пъти е спасявала Русия, СССР или както там през годините се е наричала държавата на тази територия. Затова е най-малкото гротесно руснаците това да не го знаят и да мислят че САЩ е най-големият им враг. На всичкото отгоре в САЩ е пълно с руснаци. Някаква шизофрения като народопсихилогия . Моето мнение е че всеки следващ ден с Путин начело Русия се отдалечава от едно мирно решаване на ситуацията , отдалечава се от цивилизования свят и не само и не на 1 място дори като икономика или стандарт на живота( макар че там разликата е огромна) а като психлогия. Това е нещо за което малко се говори. Да живееш дълго време в този откровено казано фашистка диктатура каквоата в момента е Русия , това има най-тежки последствия за психиката на всеки човек.

 59. 59 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4319 Неутрално

  Да се разговаря с Путин е същото като да се разговаря с Фат Ким! Тръмп се среща два пъти с него и постигна едно голямо нищо! А пък ако Путин откаже среща с Борел, това ще покаже отношението му към ЕС! Дно ЕС се усети!

 60. 60 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2178 Разстроено

  До коментар [#59] от "vassilun":

  Без изненади - човека от бункера надменно е отказал среща и е пратил Борел при тъжният кон!
  Не знам колко време трябва на дипломацията на ЕС да прозре, че опита да се говори разумно с този човек е загуба освен на време и на Чест, Достойнство и Себеуважение!?

 61. 61 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1575 Весело

  и особено след незаконното анексиране от страна на Русия на Крим и Севастопол през 2014 г.
  ...
  Не е незаконно.
  А на Косово как беше законно?
  В Крим имаше 2 пъти референдуми. Освен това Крум влиза в ООН жез Крим. Тъй че аре друм!

  В Русия съм! В Русия съм!
 62. 62 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1575 Любопитно

  Отравянето на Алексей Навални
  ...
  Не в доказано.
  Нито дали, нито кой.
  Съд трябва, не голословни твърдения!

  В Русия съм! В Русия съм!
 63. 63 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1575 Любопитно

  стесняването на пространството за опозицията, гражданското общество и независимите гласове в страната.
  ...
  Кои са тези независими гласове? Дето получават финабсиране от чужбина? Независими? Аре да не говорите чак такива глупости,а?

  В Русия съм! В Русия съм!
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1575 Любопитно

  Въпреки всичко има теми, по които можем да работим заедно
  ...
  Да почнем от двойните стандарти?

  В Русия съм! В Русия съм!
 66. 66 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3321 Весело

  " Трябва открито да поговорим с Русия за състоянието на отношенията ни. Ползата от дипломацията е именно в ангажираността, предаването на послания и стремежа за намиране на обща основа. Дипломацията е от основно значение, когато положението е сериозно. Каналите ни за комуникация трябва да бъдат отворени. "

  От локумите, които ниже първия дипломат на ЕС е ясно, че тази среща нищо ново няма да постигне ! Ще си останем с общите приказки колко важно е да се спазват международните закони и диалога между ЕС и Русия по въпросите от взаимен интерес....

 67. 67 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1575 Весело

  До коментар [#6] от "angevins":

  "На думи добре казано, но е трудно постижимо с този режим в Москва."

  Друго беше с йесмена Ельцин,а? Ех какъв готин пич беше, да?

  В Русия съм! В Русия съм!
 68. 68 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1575 Любопитно

  До коментар [#22] от "Jalis Ironhammer":

  "Хубави приказки, но не виждам нищо съществено. Русия е винаги готова на диалог ... "

  А щатите винаги си спазват договорите?
  Какво стана с Иран? А договоеката с Талибаните? А за изтеглянето от Германия?
  Да споменаваме ли обещанието за неразширение на НАТО?
  Аре първо да изоставите двойните стандарти,а?

  В Русия съм! В Русия съм!
 69. 69 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1575 Любопитно

  До коментар [#26] от "padrino":

  "Само да попитам за увеличаване на санкциите срещу Русия ще се говори ли или това вече не е актуално? "

  Ми тя от санкциите стана най-големият производител и узносител на пшеница, огеомен ръст отбелязват зеленчукопроизводството и животновъдството. Найс,а?

  В Русия съм! В Русия съм!
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Разумно и цивилизовано намерение е проблемите да се решават с разговори а не с война.

  Stupid people make me sick
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  wkk57607068
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 74. 74 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 781 Любопитно

  До коментар [#68] от "Веселин Дечев":

  Аре първо да изоставите двойните стандарти,а?
  -----------
  Когато /ако/ паднат двойните стандарти, елементарната демагогия и промивката по медиите, то тогава какво ще остане ?!

  Stupid people make me sick
 75. 75 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#47] от "Един вампир броди из Европа":...Somos socialistas.
  >>> Si queremos ser influyentes en el mundo, ser una potencia geopolítica y un actor global, debemos estar más presentes en América Latina, donde hay una población joven y potenciales económicos extraordinarios.
  И това го е туитнал Борел преди 4-5 дни.. Малко се съмнявам, че социалистите живеят в дворци за 1 милиард( ако вярваме на Навални и сие).

 76. 76 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#47] от "Един вампир броди из Европа":...Somos socialistas.
  >>> Si queremos ser influyentes en el mundo, ser una potencia geopolítica y un actor global, debemos estar más presentes en América Latina, donde hay una población joven y potenciales económicos extraordinarios.
  И това го е туитнал Борел преди 4-5 дни.. Малко се съмнявам, че социалистите живеят в дворци за 1 милиард( ако вярваме на Навални и сие).

 77. 77 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#41] от "chichka":

  А ти очакваш да го посрещне с пелмени и водка?
  Няма как да стане!
  Години наред западните лидери размахват пръст и държат менторски тон за щяло и нещяло на Путин и Русия.
  Борел ще се срещне с Лавров. После втора, трета среща, за да докаже, че е искрен и иска партньорство и чак тогава може да се ръкува и с Путин.
  Ледовете бавно се топят.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#72] от "quatro_4x3":

  Основен принцип на специалните служби от свободният сят е:
  " С терористи не се преговаря"!!!

 80. 80 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4282 Любопитно

  До коментар [#78] от "selqnin":

  Това за македонското виждане за българите ли е или...?

 81. 81 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  До коментар [#79] от "selqnin":

  Освен когатро имат ядрено оръжие или се готвят да го произведат, затова е дипломацията.

 82. 82 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2178 Весело

  До коментар [#80] от "daskal1":

  Очевидно четенето ви се получава значително по-успешно от разбирането,
  а "иронията" Ви е в ляво от нулата!!!

 83. 83 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4282 Весело

  Интересно, но явно "нулата" за вас и за мен е на различно място. Винаги съм предпочитал разговорите пред войната.

 84. 84 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Когато говорите уверени ли сте, че тя ви чува. Нали знаете колко са конструктивни разговорите с радиоточка.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 85. 85 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Европа почва да се усеща, че отива в Трета Глуха....
  Русия вече 7 години се оправя нелошо въпреки санкциите. Преориентира се към Китай и Азия, Африка и Южна Америка.

  Без Русия няма как да бъдат решени куп проблеми.
  Сега ЕС ще моли за срещи, ще моли за прошка.
  Но ще трябва да се доказва, че е сериозна.
  Затова и самият Путин итказва да се занимава с тях, а ги прехвърля на Лавров .

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 86. 86 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#41] от "chichka":А ти очакваш да го посрещне с пелмени и водка? Няма как да стане!Години наред западните лидери размахват пръст и държат менторски тон за щяло и нещяло на Путин и Русия. Борел ще се срещне с Лавров. После втора, трета среща, за да докаже, че е искрен и иска партньорство и чак тогава може да се ръкува и с Путин. Ледовете бавно се топят.
  —цитат от коментар 77 на мики маус


  Море, ако е продажен като Шрьодер, не само ще го посрещне и разцелува, ами и чай ще му поднася!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 87. 87 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#80] от "daskal1": Това македонското виждане за българите ли е?
  >> Като стана дума за северномакедонските братчеди, не е лошо да измъклнмем от ръцете на престъпния путински режим Тони Стефановски. Чета днес, че са го осъдили на 2 години колонии в Русия, за опит да изнесе военна радиостанция Хазарт. Изпълнявал поръчка за частна американска фирма, а на помощ му били даже и хора от охраната на българския президент:...Передав во время двух своих прилетов в Москву всю требуемую сумму, но в евро (по тогдашнему курсу €24 тыс.), господин Стефановски наладил схему вывоза груза из Москвы. Как выяснилось во время расследования, вначале предполагалось переправить «Азарты» через Эстонию, используя грузовую фуру или контейнер. Однако от этого варианта в итоге отказались из-за слишком большого риска. Затем Тони Стефановски обратился к своему влиятельному земляку по Северной Македонии Димо Лазаровски, который ранее даже служил в охране президента Болгарии. Тот привлек в помощь своих проживающих в Москве болгарских родственников Ризо Смаковича и Святослава Михайлова. Договорились, что русская жена последнего получит сумку с рациями, после чего груз предполагалось вывезти в Болгарию, а уже оттуда — в США. ..
  http://rucompromat.com/articles/radiostantsii_azart_ne_doehali_do_amerikanskogo_zakazchika

 88. 88 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#69] от "Веселин Дечев":

  Ми тя от санкциите стана най-големият производител и узносител на пшеница, огеомен ръст отбелязват зеленчукопроизводството и животновъдството.
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  🤦🏻‍♂️
  Не се заблуждавайте от надежди. Ето какво каза представителят на Съвета на федерацията на Русия, Матвиенко:
  ©️ В руското земеделие има катастрофална ситуация с производството на семена: местната индустрия е в руини, а в чужбина трябва да купувате семена не само от пшеница, картофи, царевица, но дори копър и магданоз, каза председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко в петък.",©️

  И така е навсякъде!

  "Чуждестранен агент"
 89. 89 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#86] от "chichka":

  Чакай да се уточним!
  Значи Шрьодер в борда на Газпром е много лошо!
  Байдън младши в борда на украинската нефто-газова компания е супер яко.

  Проследи отношенията на Путин и Си Дзин Пин и ги сравни с отношенията на ЕС лидерите с Путин.

 90. 90 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#36] от "Josif Stanislavski":

  "как го предлага - бам удряй Грузия"
  Грузия беше ударена чак когато Саакашвили бомбардира Южна Осетия. Това даже Запада не го отрича?

  В Русия съм! В Русия съм!
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  До коментар [#85] от "г-н Саранди Говедаров":

  Не вярвам, че нито Европа, нито САЩ ще "молят за прошка". Просто с такива посещения се изразява публична позиция по ред въпроси, а Навални даде повод за това, както и предстоящото подписването на договора за ядрените оръжия и носители.
  Но, натискът от публиката в Европа за внасяне и на руската ваксина "Спутник 5" като вариант (тя е подобна на тези на Астра-Зенека и Джонсън& Джонсън) също ще е предмет на разговори, поне за Европа, както и нерегулираните въпроси с ядрените носители със среден радиус на действие които са изключително важни за Европа по ред причини.
  Не напразно се споменават шенгенските визи и програмата за студентски обмен Еразъм. Явно ще се задейства активно механизмът за "мека сила" и формиране на различн мироглед сред младите в Русия, нещо традиционно в периодите на "заледяване".

 93. 93 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#85] от "г-н Саранди Говедаров":
  а ги прехвърля на Лавров
  >>> То именно Лавров се полага да разговаря с Борел, в качеството му на министър на външните работа. Той съответства на ранга на Борел-върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.
  Срещата на Борел беше планирана доста преди осъждането на Навални, който направи и сам всичко възможно да му дадат ефективна присъда. Забелязано е отдавна, че с Русия не действа добре езика на ултиматумите.

 94. 94 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Трябва открито да поговорим с Русия..

  Този е готов за Газпром.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  .....нерегулираните въпроси с ядрените носители със среден радиус на действие които са изключително важни за Европа по ред причини.Не напразно се споменават шенгенските визи и програмата за студентски обмен Еразъм. Явно ще се задейства активно механизмът за "мека сила" и формиране на различн мироглед сред младите в Русия, нещо традиционно в периодите на "заледяване".
  —цитат от коментар 92 на daskal1


  Относно ядрените заряди - топката основно е в полето на Европа. Докато тя позволява американско ТЯО на своя територия, ще бъде заплашена от ответен удар и руснаците никога не са го крили. Въпрос е на кураж и еманципация на Европа спрямо САЩ.

  Относно Шенгенските визи - Русия е най-големият съсед на ЕС - 140 милиона население. Няма как болшинството визи да отиват в друга страна.

  А това за меката сила се доказа, че не работи след случката с Крим.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на SerenaLipuma
  SerenaLipuma
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Ами говорете, байно, ама спрете да командарите, да палите заедно с шефовете цветни революции и да повтаряте като папагали едно и също. Стига го дъвкали тоя Крим, защо се правите на умрели лисици? Крим с щатска военна база като Бондстийл в Косово и с Шестия американски на нястото на Руския черноморски флот , дето от столетия е там, това ли искахте, байно? Кой държавен глава ще ви клекне така? Не е нужно да си нито русофил, нито путинист, за да ви види абсурдите, дето ги натворихте. Ама вие си ги знаете много добре. Само че кучето скача според тоягата. Това пък ние го знаем. Ти си разбран и разумен човек, немой така с нас. Не сме нито глухи, нито слепи. Хайде, жив и здрав бъди!

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK