Ползи и разходи от ромското участие в стопанския живот

Ако всички роми през 2021 г. са заети в селското стопанство, за периода на активно участие в икономиката те биха произвели брутна добавена стойност на сума 21.5 млрд днешни лева; ако са в сферата на услугите – 106.5 млрд лв.

© Цветелина Белутова, Капитал

Ако всички роми през 2021 г. са заети в селското стопанство, за периода на активно участие в икономиката те биха произвели брутна добавена стойност на сума 21.5 млрд днешни лева; ако са в сферата на услугите – 106.5 млрд лв.Анализът е препубликуван от "Икономически живот".


Както стана дума, в хилядите страници анализи на положението на ромите много рядко се среща размисъл или изчисление, какво означава остракирането им от иначе общодостъпните поприща на човешко развитие.


Сметки от миналото
Разбира се, има и изключения и сметките неизбежно са идеализирани.


- Едно изследване на Световната банка за цената на ромското не-включване по време на предишната рецесия (данни за 2010 г.) показа, че при най-ниски допускания за дела на ромското население в съответните страни, загубата на производителност (непроизведена брутна добавена стойност - БДС), изчислена в евро, е следната: 231 млн. евро в Сърбия, 367 млн. в Чехия, 526 млн. в България и 887 млн. евро в Румъния.


- А годишният пропуснат приход (несъбрани данъци поради непроизведена БДС) в държавните бюджети на тези страни е 58 млн евро в Сърбия, 202 млн в Румъния, 233 млн в Чехия и 370 млн в България.


- Използвайки други - по-високи - оценки на ромското население (валидни към 2006 г.), икономическите загуби за четирите страни, взети заедно и осреднени за една година, са оценени на 5.7 млрд евро, а фискалните загуби - на 2 млрд евро.


Тези загуби може да изглеждат незначителни Но те са близки до парите, изплатени на "Атомстройекспорт" за неинсталираното оборудване за АЕЦ "Белене", или близо 1/3 от миналогодишния разход за строителството на "Балкански поток".


Като дял от брутното капиталообразуване за 2010 г. става дума за 6.2% от осъществените инвестиции или за 1.3% от БВП за 2011 г. Не е лошо да се вземе за сравнение ръстът на БВП за 2010 г., той е 0.6% от БВП. Иначе казано, стопанският растеж за 2010 г., без въпросните загуби от изключване на ромите, би бил три пъти по-висок.


Но изчисления следва да се правят не само за години на рецесия.


За съжаление от 2007 г. досега не е измерено повторно какви биха били например ползите за фиска от ромското включване. Тогава оценката бе направена от Димитър Чобанов, Светла Костадинов и Георги Ангелов.


Тъй като са ясни разходите за образование на един ученик, те оцениха вероятността младите роми да получат основно, средно и висше образование, и изчислиха нетната настояща стойност на внесените данъци от такъв човек (бюджетни приходи от данък върху доходите на физически лица, социални данъци - осигуровки и косвени данъци върху потреблението), ако той или тя изкарат средния за България период на заетост от 40 години.


Дори и при най-лошия сценарий (ограничен икономически растеж, бавно увеличаване на заплатите и др.), ползите за правителствените бюджети на България от увеличаване на заетостта на ромите са:


- Настоящата стойност на нетните бюджетни ползи от образованието на едно ромско дете е 82 000 евро;


- Т.е. инвестиция в образованието на 10 хиляди ромски деца би дало нетни бюджетни ползи от над 822 млн евро;


- При инвестиция в образованието на 30 хиляди ромски деца, чистото увеличение на бюджетните приходи би било 2.5 млрд евро.


Тъй като цените за образование са в евро и не са се променили съществено за последните 10-15 години, може да се предположи, че в реално изражение днес тези ползи биха били 2.2-2.3 млрд евро.


Тези пари са близо половината от десетгодишните разходи на работодателите за покриване на предизборното увеличение на пенсиите от 1 януари 2009 г. ( малко на 6 млрд лева). Тогава БСП и НДСВ не спечелиха изборите. Това не пречи непрекъснато да се правят опити за купуване на гласове на избирателите на едро.


Ако преди 14 години по някакво чудо беше се случило онова, чиито ползи тогава пресметнаха колегите от ИПИ, днес тези 2 млрд и нещо евро биха били предостатъчни да се покрие увеличението на парите на данъкоплатците, които ще бъдат прехвърлени на НОИ до края на годината.


Сметки от бъдещето


Ако вземем за отправна точка нетните ползи от образование на ромите, изчислени през техния брой в ИЗОО ("извън заетост, обучение и образование"), който по данни от 2017 г. е 135 хиляди и не е променен оттогава, нетната полза от приноса на тези хора за бюджета за периода от 40 години ще бъде повече от 11 млрд. евро или 277 млн. евро на година.


Въз основа на данните за населението и демографските прогнози на НСИ, както и на основата на данните за брутната добавена стойност (БДС) за 2019 г. на един зает, е възможно да се изчисли, че ако безработните роми са включени в работната сила през 2021 г., за времето на тяхната трудоспособна възраст (която сега е поне 10 години по-кратка от тази за средния зает в България, поради по-кратката продължителност на живота), новозаетите роми ще допринесат за икономиката, а ползата от тяхното включване може да бъде:


- 112 млрд. лв., ако всички роми в активна възраст бъдат наети от 2021 г. за период от около 33 години;


- или 224 млрд. лв. принос на ромски граждани към икономиката на България, ако започнат работа през 2030 г. и се отчете евентуално по-дългата продължителност на живота.


Ако всички роми през 2021 г. са заети в селското стопанство, за периода на активно участие в икономиката те биха произвели БДС на сума 21.5 млрд днешни лева; ако са в сферата на услугите - 106.5 млрд лв.


Фискални ползи от преки данъци (върху доходите и труда - пенсионни и здравни вноски при положение, че размерът им се запази) от роми, които ще започнат работа през 2021 г. по средностатистически условия на договорите им - 31.4 млрд лв., в селското стопанство - 6.6 млрд лв., а в услугите - 29.8 млрд лв.


Към тези сметки могат да се добавят приходите от косвени данъци. Лесно е да се съставят и сценарии в зависимост от това, дали ромите са самонаети, къде работят и при какви договорни условия. По-важно е обаче да се знае защо е нужно да се правят


Ефектът от демографската ситуация е разнообразен.


- Намаляващият брой на населението най-вероятно ще доведе до увеличаване на броя на БВП на глава от населението (по-малко население, повече БВП) и ще окаже влияние върху разходите за живот, жизнения стандарт и цените на земята и недвижимите имоти.


- Колкото повече са гражданите в напреднала възраст, толкова по-малка е и ще бъде производителността на икономиката.


- Нарастващият брой на застаряващото население и намаляващият брой младежи преди 20-годишна трудоспособна възраст, прави неизбежно настоящата българска пенсионна система да страда от отрицателна разлика между пенсионните вноски и обезщетенията.


- През 2019 г. МВФ прогнозира, че тази разлика ще се увеличи от 3.6% от БВП днес до 6% от БВП през 2050 г. Изменените пенсии в държавния бюджет за 2021 г. всъщност приближават този хоризонт, макар че не е ясно още с колко. Независимо от дизайна на пенсионната система, разликата се финансира.


- Това важи и за финансирането на здравната система. И двете системи, както ясно демонстрира COVID-19, в момента се финансират от трансфери от държавния бюджет (данъкоплатци) и бъдещата демографска динамика изисква повече приходи за финансиране на всички спестяващи сегменти на икономиката - пенсии, здравеопазване и образование.


- Финансирането на тези системи зависи от броя на заетите лица, техните доходи и данъци (и вноски за частни институции); от 2017 г. все повече проучвания на работодатели и мениджъри на предприятия се оказват в ситуация на остър недостиг на работна ръка: 33-35% от тях виждат това като предизвикателство No1 за цялата икономика; 41% в строителството и 44% в индустрията.


Ресурсите за разрешаване на тези предизвикателства са ограничени и всеки вариант има своите алтернативни разходи.


През последните години обществеността в България осъзна, че недостигът на работна ръка далеч не е тривиален, обсъжда се вносът на работна ръка и се преработват регулациите на пазара на труда. На ниво ЕС тези проблеми на България и новите държави-членки доведоха до разногласия.


Вътрешният демографски ресурс в България и други 10 държави от ЕС са ромите, или по-скоро ромското включване в спестяващите сектори, в образованието и след това във всички сектори на икономиката.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (149)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Само аз ли анализ не виждам?

  Разглеждат се едни невероятни иделизирани ситуации с цел да се опростят едни сметки.

  Със същият успех може да се анализира влиянието на 2 извънземни от планетата Катакомбра, които ще започнат работа през 2021г.

 3. 3 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Само аз ли анализ не виждам? Разглеждат се едни невероятни иделизирани ситуации с цел да се опростят едни сметки.Със същият успех може да се анализира влиянието на 2 извънземни от планетата Катакомбра, които ще започнат работа през 2021г.
  —цитат от коментар 2 на Аз


  А ти как си ги представяш анализите?

 4. 4 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 909 Любопитно

  Завоалирано го рекнаха: “Не ги ли включим, в машината за стрижене, пенсии йок”.
  Да де, ама те не искат да ги стрижат.
  Берат боровинки в Швеция, вземат парсата и юруш на гюбека. Кога няма нищо за бране, щот годината била кекава, палатков лагер в градинката пред посолството в Стокхолм, да ги спасяват. Хеле една от тях, се накокошинила, че “стървах закуската, ма како, чи бях на гизме, да даваш на него закуска, чи гладно”.
  Та, когато не желаят да се включват, както действат китайците с уйгурите ли ще се пробвате? То май друго ме остана?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bullet":

  Ами.....расистко е да се подценява потенциала на ромите....
  На времето и те бяха достойни труженици на партията, също като вас...

  Bukalemun
 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2567 Весело

  "Но изчисления следва да се правят не само за години на рецесия." - тези хора, изчислителите наясно ли са какво се случва в махалите, как я карат брат`чедите, не само в "стопанския живот"?!? Разходи за образованието и образование за разходите - колкото и пари да се наливат, всичко е на хартия, опс на РС, лаптопи, флашки, таблици и графики, ама от най-шарените. Колко ли пари са усвоили, та да публикуват утопични фантасмагории, но пък и колко още ще усвоят?! Така се развива БГ икономика, увеличава се и БВП - с участие.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4585 Разстроено

  Ще ми се да прочета и нещо , колко е изпусната работата.......

 8. 8 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Преди 2 дни пътувах с влака до Пловдив и наблизо ром говореше по телефона,че пътува 6 дни в седмицата по 100 км отиване и връщане да работи за 45 лв на ден.

 9. 9 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#1] от "rumen_s":

  Ромите ще стават мнозинство. В провинцията на много места това вече е факт. Ниското ниво на образованост при тях е сериозен проблем, защото прави включването им в икономическия живот почти невъзможно. Но за политиците е важно населението да не мисли много. Ползите за бюджета са на заден план.

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  Научи го да лови риба и той ще я продаде

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Ромите не са виновни, държавата е виновна.
  На паркинга където връщаме пазарските колички редовно изпитвам едно момиченце. в 8-ми клас е но трудно събираше едноцифрени числа. Вече се справя със събиране. Обещал съм 2 лв ако ми каже таблицата за умножение със 7! Засега се опитва.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  Ние си внасяме турци лекари, турци инженери, турци ИТ специалисти:)
  Циганите отекнаха 50% на запад:)

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3338 Весело

  До коментар [#11] от "chichka":

  Обещал съм 2 лв
  ======
  Ееее....и ти пък....
  Сложи поне една нула до двойката.....

  Bukalemun
 14. До коментар [#5] от "eti mehter"


  До коментар [#4] от "Bullet":Ами.....расистко е да се подценява потенциала на ромите.... На времето и те бяха достойни труженици на партията, също като вас...
  —цитат от коментар 5 на eti mehter  Ети, коментирай моля това стихотворение?

  МАНГО И МЕЧКАТА
  Пенчо Славейков

  Мечката я Манго разиграва -
  както шахът нашата държава,

  казваше веднъж Насър Ферре: -
  думка той на свойто дааре,

  тя подскача и ръмжи, уж пее,
  сопата дано я не огрее...

  Мине ден: те в сън прекарват нощ -
  мечката и Манго - сбират мощ.

  Манго в сън се за късмет облизва;
  мечката се поще и подгризва

  брънката с отдавна гален блян -
  взирайки се към Коджа Балкан...

  Мине нощ; зора се ясна сипва;
  на нозе юнашки Манго рипва,

  мечката отново подбере -
  думба-думба с свойто дааре,

  чака нощ; - та пак да се нощува:
  в сън за свойто всякой да бленува.

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  Нямаш проблем.....
  А със сирийците какво стана....?
  И от тях подбирате ли?

  Bukalemun
 16. 16 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2844 Любопитно

  Който има акъл - да чете. И според мен в пъти по-евтино е братята роми да ги образоваме, част от тях сами ще започнат да се грижат за себе си, което ще е прекрасно. Сега - данъкоплатците се грижим за тях - помощи, детски, пенсии и пр.

 17. До коментар [#11] от "chichka":

  Така е. Държавата е виновна. В Германия опитите продължават с новите ядрени физици, лекари и инженери.

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#14] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  Не е лошо.....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  До коментар [#15] от "eti mehter":

  Сирийци нови нямаме:) Имаме 50 000 араби от Тодор Живков:) В Габрово имаме лекарка казахстанка:)

 20. До коментар [#18] от "eti mehter":

  Не е нали, кюрдите колко приходи внасят в бюджета... ех ееее.

 21. До коментар [#16] от "boevbisser":


  Който има акъл - да чете. И според мен в пъти по-евтино е братята роми да ги образоваме, част от тях сами ще започнат да се грижат за себе си, което ще е прекрасно. Сега - данъкоплатците се грижим за тях - помощи, детски, пенсии и пр.
  —цитат от коментар 16 на boevbisser


  Остава само да кажеш формулата и сме цъфнале!

 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Добри или лоши работници ромите - по-добре лош работник вместо добър безработен.

  подпис
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#20] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  Огромен.....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  Ромите (циганите) си водят стопански живот, независимо дали е обхванат/контролиран от държавата или не. Стопанският живот им съответства на образованието и акъла (както при всеки друг, между другото). Драмата за държавата е, че явно сериозна чадт от ”ромската” икономика е в сивият сектор (както и част от ”българската”).

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4124 Весело

  И какво? Изчислили специалистите преди 15 години какви биха били ползите за държавата от образованието на ромите.
  И нашите велики държавници се почесаха и се заеха с грижи за чекмеджетата си...

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2844 Весело

  До коментар [#21] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  Формулата е само в образованието- 1 от двама или 1 от трима да започнат да работят - супер. Аз лично се занимавам със строителство и ремонти - имам трима такива, не се оплаквам, работят, двамата са от години.

 28. 28 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Опитите за "ромско включване" продължават повече от хиляда години - силно неуспешни. По онова време един персийски цар изпратил пратеници в Индия за му доведат музиканти и танцьори да го веселят. Довели му едни ци.гани. Човека останал много доволен от изпълненията им и наредил да им дадат земя и волове за да има с какво да се изхранват. След една година обаче се оказало, че ци.ганите или изклали и изяли воловете и продължавали да се веселят. Той наредил да ги изгонят. От тогава се скитат по света и търсят някой да ги храни , пардон "включва". Пък това чудо ци.ганин доброволно да плаща данъци все още никой не е виждал.
  ПС. Ниашият народ този хора ги нарича "циганни", бъдете така добри да употребявате правилната дума.

 29. 29 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  Напиши нещо за демографията ве, изр.д. Или още не си събрал инфото от нета, щото на вас ви е трудно да мислите. Или май още и за това нема практика - то пример като БГ още нема....
  Институт за уйаняна икономика
  Напиши за българите ве изр.д, не за ромите....

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#19] от "Да вярваме на истината":

  Ше стане, бе.....няма как да не стане.....
  В цял свят става.....в Габрово ли няма да може....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Другари, крайно леви "демократи", защо делите хората по етнически признак?1? Това е расизъм, нали знаете! Сега на този другар преподавател в СУ трябва да му се поиска оставката заради расизъм!

 32. До коментар [#23] от "eti mehter":

  И това е така, обаче... Ако някой открие формулата как да интегрира малцинства и да ги накара да работят трябва да му се присъди една от онези скандинавски награди за мир и икономика едновременно.

 33. 33 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":

  Който има акъл - да чете. И според мен в пъти по-евтино е братята роми да ги образоваме, част от тях сами ще започнат да се грижат за себе си, което ще е прекрасно. Сега - данъкоплатците се грижим за тях - помощи, детски, пенсии и пр.
  —цитат от коментар 16 на boevbisser


  Започвайте да ги образовате, никой не Ви е спрял. Нито е спрял тях. Образованието в България е безплатно и общо достъпно.

 34. 34 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  Ето, разказвали са ми в кравефермите навремето как редовно са ги малтретирали за да си вършат работата. Новото поколение може и да е по-добре , онези предишните са били пълна трагедия...

 35. 35 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  До коментар [#33] от "Stargate":

  Топката е при политиците, ама има да почакаме - къде по-евтино е 50 лв. за глас и порция кебапчета....

 36. 36 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  Както видя официално Габрово минахме София по БВП. Привлякохме и Търново. Сега и Русе:)
  Основно заради високи технологии и ИТ сектора:) Цитирам ти.
  Сложи и кристално чистия въздух и природата ни. Така, че занимавай се с Добрич:)
  Сега се строят две сгради за 420 ИТ специалиста. Със сигурност ще вземат поне 10 турци.

 37. До коментар [#27] от "boevbisser":

  Аз пък съм песимист. Като прочетеш заглавията на свързаните статии отдолу под текста и ти става ясно защо. Пример:

  https://m.dnevnik.bg/intervju/2020/04/27/4059277_dora_petkova_v_situaciiata_s_romite_vsichko_e_na_ruba/

  Стихотворението на Пенчо Славейков от коментар 14 е писано преди 150 години. Но важи и 250 преди. От тогава какво се е променило?

  Дано да не съм прав, но ще важи още 100.

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#34] от "Vassil Stoychev":

  На времето са малтретирали всеки.....
  Въпроса е...... Защо след като спря малтретирането, нещата се влошиха?
  Това е един от големите парадокси на съвремието ни...

  Bukalemun
 39. 39 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  До коментар [#36] от "Да вярваме на истината":

  https://www.nsi.bg/bg/content/2215/бвп-регионално-ниво

  София, Варна, Пловдив, Стара Загора имат по-висок БВП на глава от населението от Габрово, казва го НСИ.
  Ей.

 40. 40 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  До коментар [#37] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  А кой казва, че аз съм оптимист? Без образование никаква интеграция не може да има.

 41. 41 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1523 Любопитно

  Подарили на пазара на Краси пиленце.....
  Размечтал се пиленцето ще порасне, ще снесе яйца, ще се излюпят пиленца, ще пораснат, ще ги продам, ще си купя прасенце, ще порасне, ще си има малки, ще.......
  Ядец.... пиленцето се оказало петле...... не снася, само налита на съседските кокошки.....

  ПП.
  В наше село ромчетата почти редовно посещават училище. 1-2 успяват, но усилията насочени към тях се отразяват на останалите - общото ниво пада, знаещите и можещите губят....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 42. До коментар [#41] от "the_flea":

  Може би трябва да опитаме радикално? Като в САЩ. Там се направиха някакви проби с президент и вицепрезидент. А?

 43. 43 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4585 Весело

  Отказвам се да чета икономически обосновани тези по въпроса , ФОРУМЪТ е напълно предостатъчен за да си направиш нужните изводи и поставиш темата на поредното обществено обсъждане , с надеждата за някакъв резултат......

 44. 44 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  До коментар [#39] от "boevbisser":

  Говоря за община Габрово:) Не за област Габрово:) Стара Загора заради Мариците. Трявна, Дряново и Севлиево ни свалят за областта:)
  Статията излезе в Стандарт миналата седмица.
  Иначе виж в ИПИ Габрово и София град въпреки двойната разлика в БВП вече пет години ги слагат на едно като много развити области. Само двете. И тази година няма трета. Мислех, че Пловдив ще влезе ама явно селското стопанство го дърпа назад.
  Иначе ако всички области са добре идеално. Аз това искам.
  Ама уви. Има много изостанали области. Даже като пазарувам там ми се струва страшно евтино. Например Хасково. Дето две пасти и 2 минерални води ми вика 2,00 лева. И аз й викам величка може ли. И тя ми вика пак 2,00 лева.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  ”Ами.....расистко е да се подценява потенциала на ромите.... ”

  Хе, хе! Кой го казва? Комшу, из селата с “ваши” хора, защо няма живеещи от този подценен потенциал?
  Пък и статията се отнася за периода от последните 35 години. За период, кога всички бяха принудени, не говорим. За това и написах, че за да се включат, трябват непопулярни мерки, ама явно не си сърбал сабахлян кайвето и още си с гурли по гьоза, та не отбираш.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 48. До коментар [#45] от "Сенсей НАНАЙ":

  Като французите ли? С 10 милиона араби и 2 трилиона дълг ли?
  Интеграцията продължава с пълна сила.

  Жалка история.

 49. 49 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1523 Любопитно

  До коментар [#44] от "Да вярваме на истината":

  Айде стига с това Габрово.......
  Днес съм на кокоша вълнА, та...... гладна кокошка, просо сънува...... и да си смените натрошените седалки пред Общината....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Опитите за "ромско включване" продължават повече от хиляда години - силно неуспешни. По онова време един персийски цар изпратил пратеници в Индия за му доведат музиканти и танцьори да го веселят. Довели му едни ци.гани. Човека останал много доволен от изпълненията им и наредил да им дадат земя и волове за да има с какво да се изхранват. След една година обаче се оказало, че ци.ганите или изклали и изяли воловете и продължавали да се веселят. Той наредил да ги изгонят. От тогава се скитат по света и търсят някой да ги храни , пардон "включва". Пък това чудо ци.ганин доброволно да плаща данъци все още никой не е виждал.ПС. Ниашият народ този хора ги нарича "циганни", бъдете така добри да употребявате правилната дума.
  —цитат от коментар 28 на Vassil Stoychev


  В Османската империя се вземали за еничари деца от всички етноси в империята, които не били мюсюлмани. С изключение на циганите, защото не се поддавали на обучение, нито спазвали дисциплина, а по време на бой дезертирали.

 52. 52 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Не са виновни ромите,виновно е цялото общество,което е против тях и ги мачка!Затова и те отговарят с негативно отношение!Работил съм ,с много роми по Германия,прекрасни майстори и хора!За разлика,от нас българите,които гледаме да прекараме и окрадем някого!За ваше сведение,ако не са ромите,работещи за жълти стотинки по полетата,селкостопанската продукция ще изгние а боклука,който те събират,ако не се изчисти ще се усмърдим отвсякъде!Има начини,тези хора да се приобщят към нормалния живот но, на управляващите не им изнася!И докато такива като Сокола,които опрощават стотици милиони за ток,за да гласуват после за тях,положенито ще е такова!Навремето,хитрите комунисти,ги вкарваха в строителни войски,за да работят безплатно,но пък учеха занаяти и ставаха добри майстори и данъкоплатци!Та,не са ни виновни ромите!

 53. До коментар [#51] от "Мусаши":

  ... а по време на бой дезертирали.

  Явно са били най-умни. Ето положителни черти.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Най- сериозна полза от тях ще имат в Индия..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 56. 56 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Който има акъл - да чете. И според мен в пъти по-евтино е братята роми да ги образоваме, част от тях сами ще започнат да се грижат за себе си, което ще е прекрасно. Сега - данъкоплатците се грижим за тях - помощи, детски, пенсии и пр.
  —цитат от коментар 16 на boevbisser


  Ами що не пробваш да ги образоваш?Майка ми беше учителка по математика в основно училище. Преподаваше на българи и цигани. Подготвила е стотици деца,които издържаха изпитите след 7-и клас за влизане в елитни гимназии и техникуми .Ама сред тях няма нито един циганин.Накрая в училището останаха основно цигани и майка се пенсионира, защото каза,че нито искат, нито могат да научат нещо.И не виждаше резултати от работата си,затова се и пенсионира,защото не искаше само да имитира дейност, като повечето учители,преподаващи на цигани.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. До коментар [#52] от "Plamen Shopov":  Не са виновни ромите,виновно е цялото общество,което е против тях и ги мачка!
  —цитат от коментар 52 на Plamen Shopov


  Ако знаеш и как е започнало всичко...Както пише Иво Андрич ...взеха на циганите въжетата от ръцете и почнаха да бесят бунтовниците.

 61. 61 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  [quote#58:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  Злобата ще те изяде.
  Както и да е-да предположим,че майка ми е била слаба учителка.Защо другите добри учители,които са учили цигани,не са успели да ги обучат, та да продължат образованието си в елитни училища?

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#52] от "Plamen Shopov":

  "....За ваше сведение,ако не са ромите,работещи за жълти стотинки по полетата,селкостопанската продукция ще изгние а боклука,който те събират,ако не се изчисти ще се усмърдим отвсякъде!...."

  Това лято......
  - Чичо, ще ти прайм улуците!
  - Ма, те са здрави....
  - Нищо, пак ще ги оправим!
  - Здрави са!
  - Е, ногу си стиснат бе, гаджЕ!

  пояснение: ГаджЕ - неверник, долен човек, боклук....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Злобата ще те изяде.Както и да е-да предположим,че майка ми е била слаба учителка.Защо другите добри учители,които са учили цигани,не са успели да ги обучат, та да продължат образованието си в елитни училища?
  —цитат от коментар 61 на Мусаши


  Че кой е казал, че в България болшинството учителки и учители са добри?

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Sofia_11
  Sofia_11
  Рейтинг: 102 Неутрално

  До коментар [#44] от "Да вярваме на истината":

  Ho-ho-xo!
  Нормално е когато пазарувате храни
  С изтекъл срок на годност да ви ги дават евтино
  Вместо да ги изхвърлят!

 68. 68 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":Ние си внасяме турци лекари, турци инженери, турци ИТ специалисти:)Циганите отекнаха 50% на запад:)
  —цитат от коментар 12 на Да вярваме на истината


  Що бре, нали у турско беше много яко и стандрта на живот и вожда, сичко било на ниво начи? За чий им е да идват тука? И вие си шлякате гато г*зове ...

 69. 69 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Филмът,в който се споменаваше за циганите, беше посветен на еничарите.И се казваше кои били вземани за еничари.Изобщо не е бил насочен към циганите. Просто създателите на филма бяха проучили този процес обстойно.
  —цитат от коментар 64 на Мусаши


  Значи, влгаме малко т. нар. common sense, и мислим...

  Ако този филм е от уважаван международен източник, то никога нямаше да лансират откровено расистката идея, че циганите не подлежат на обучение и дезертират в боя.

  Остава да е някаква расистка самоделка из интернет. Или просто ти да си измисляш.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  мрази и себе си.... Абе Фройд е..... бил прав....
  —цитат от коментар 70 на the_flea


  Интересно какво ли би казал за теб Фройд.

 72. 72 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1686 Весело

  До коментар [#68] от "Гражданин":

  Кога съм казвал, че в Турция е яко.
  Напротив казвам, че е глад.

 73. 73 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  В Османската империя се вземали за еничари деца от всички етноси в империята, които не били мюсюлмани. С изключение на циганите, защото не се поддавали на обучение, нито спазвали дисциплина, а по време на бой дезертирали.
  —цитат от коментар 51 на Мусаши


  Те са били башибозука, гаврили са се с оцелелите деца, жени и старци, а после са ги клали както турчин не ги е клал. Така, между другото на навлезли в Европа, покрай турските орди..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 74. 74 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Показателно е, че изпускаш първата част от коментара ми 70......

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 75. 75 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1686 Весело

  До коментар [#49] от "the_flea":

  Както виждаш от година не споменавам:)
  Казвам на Ети да не се занимава и да не ме занимава:)

 76. 76 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#74] от "the_flea":

  Ами .. в първата част на монументалния ти коментар №70 си толкова прав, колкото за всичко останало.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#52] от "Plamen Shopov":"....За ваше сведение,ако не са ромите,работещи за жълти стотинки по полетата,селкостопанската продукция ще изгние а боклука,който те събират,ако не се изчисти ще се усмърдим отвсякъде!...."Това лято......- Чичо, ще ти прайм улуците!- Ма, те са здрави....- Нищо, пак ще ги оправим!- Здрави са!- Е, ногу си стиснат бе, гаджЕ!пояснение: ГаджЕ - неверник, долен човек, боклук....
  —цитат от коментар 63 на the_flea


  Явно,много си запознат с циганския!А?Що си мислиш,че като влезе майстор българин някъде,покрай сифона,вземе та смени цялата баня!?Или оноди домакинята!

 79. 79 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Единствената национално-отговорна политика спрямо Мангоджери е да се спрат всичките видове помощ, в които го подхранват.
  Тогава, сам ще се махне, при това много бързо. На Запад са голЕми интегратори.

  А ако наистина има остра нужда от работата ръка в най-ниската категория труд (не исобе вероятно) винаги може да внесем братчед му Джериманго от Индия. С работна виза. 6-месечна. За подновяването на която, е необходимо, да са платени осигуровки за минимум 5 месеца, от 6-те месеца.
  Разбира се, без право на резиденция и гражданство. Мангоджерита си имаме достатъчно.

 80. 80 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 543 Неутрално

  По улицата малко циганче продава вестници и крещи:
  - Чудовищна измама! Вече взе шейсет жертви!
  Минувач си купува вестник, момчето прибира парите и продължава да вика:
  - Чудовищна измама! Вече взе шейсет и една жертви!

  Комунистите са виновни!
 81. 81 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  [quote#65:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  Ясно-в България всички учители са некадърници и не могат да обучат циганите. Ами тогава защо и в другите държави циганите също не са образовани?Дали проблемът е в учителите или някъде другаде.

 82. 82 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#52] от "Plamen Shopov":
  —цитат от коментар 60 на Wornoxmaniak подложен на патетична реторикдемагогия пропаганда
  Аха,я ме осветли ,кой кла българите в Батак!?Турците!?Циганите!?Или българи потурнаци!?

 83. 83 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Така, между другото на навлезли в Европа, покрай турските орди..
  —цитат от коментар 73 на venci4

  Защо пишете глупости? Нарочно или толкова си знаете?

 84. 84 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2615 Весело

  Пол и раса може и да няма повече като понятия, но "ромско" включване има.....

 85. 85 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#23] от "eti mehter":И това е така, обаче... Ако някой открие формулата как да интегрира малцинства и да ги накара да работят трябва да му се присъди една от онези скандинавски награди за мир и икономика едновременно.
  —цитат от коментар 32 на Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда


  А защо въобще се говори за интегриране? Те не са родени на Марс , за да се интегрират. Родени са тук и имат всички права ,както вас например.
  От друга страна не спирам да се изумявам от “ мъдрата философия” на нашенеца , как те били крадливи и прости , пък ние ...не сме ... ние сме по- най от най....
  Да , ама не циганите съсипват държава на 1300 години в която и те живеят , не циганите окрадоха банките 97 година пък неотдавна и една друга , не циганите разпродават Родината , не те си пълнят чекмеджето с пачки и строят в Морската градина. Не те платиха на руснаците 3 милиарда за нищо и не те “ усвояват “ средства по европроекти.
  Не , не са те . Познайте кой?
  Ако има достойнство , разбира се....

 86. 86 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5590 Весело

  И Асан е ора!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 87. 87 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2615 Весело

  """""Нарастващият брой на застаряващото население и намаляващият брой младежи преди 20-годишна трудоспособна възраст, прави неизбежно настоящата българска пенсионна система да страда от отрицателна разлика между пенсионните вноски и обезщетенията.
  - През 2019 г. МВФ прогнозира, че тази разлика ще се увеличи от 3.6% от БВП днес до 6% от БВП през 2050 г.""""""========= И какъв е проблема? Орязва се бюджета за отбрана и без проблем се финансират тези 3.6%....... а и парите поне ще работят за хората а не срещу тях......

 88. 88 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И какъв е смисълът от написаното? Ясно е, че има полза от включването им в икономиката, въпросът е, че не е ясно как.

  Като ще анализираме хипотетични ситуации, следващия път Станчев да пише какви биха били икономическите ползи за България, ако географски се намираше между Австрия и Швейцария.

 89. 89 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1523 Любопитно

  Единствената национално-отговорна политика спрямо Мангоджери е да се спрат всичките видове помощ, в които го подхранват.Тогава, сам ще се махне, при това много бързо.
  —цитат от коментар 79 на klecho


  Интересно ми е, как при възрастни хора условието за помощи беше обвързано с брой жилищни помещения (не знам как е сега) , а при ромите това условие се пропускаше?

  ПП.
  Защо като напиша "роми" и редактора ми го подчертава като грешка?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2615 Весело

  Интересно дали Красен Станчев си дава сметка, че
  """евентуалните ползи за фиска от ромското включване"""" е по незначително дори и от бюджета на съдебната власт...... над 900 млн. лв. разходи за 2021 г., 972 млн. лв. за 2022 г. и над 1 млрд. лв. за 2023 г......

 92. 92 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1523 Любопитно

  [quote#78:"Plamen Shopov"][/quote]


  "Явно,много си запознат с циганския!А?Що си мислиш,че като влезе майстор българин някъде,покрай сифона,вземе та смени цялата баня!?Или оноди домакинята!"

  В класовете ми винаги съм имал по 5-6 ромчета... А за домакинята не се косИ, винаги можеш да си намериш нова.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 93. 93 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bullet":Ами.....расистко е да се подценява потенциала на ромите.... На времето и те бяха достойни труженици на партията, също като вас...
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  Бяха, щото навремето нямаше комитети и организации да ги защитават, като оберат някой старец, а те се жалват после, че били жертви, защото ги вкарвали в затвора - макар и за малко.
  Тогава и ние работехме - няма искаш или не - задължен си.Нищо, че на всички плащаха еднакво.
  А ти си гледай сега твоята партия - ердогановата!Тя те води към хиперпространството - на инфлацията!!!!

 94. 94 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2615 Весело

  """""Настоящата стойност на нетните бюджетни ползи от образованието на едно ромско дете е 82 000 евро """"" и това сега какво е не става ясно......годишно, за цял живот, колко ще живее това ромче ???.......82 000 евро...изплющял Красен една цифра, ама кво е що е.......

 95. 95 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Необходим е много сериозен разговор за много сериозния проблем. И много по-обхватен. Как стигнахме дотук - пчелите да изчезват, търтеите да се множат, и да говорим с "ако", "ще" и изобщо в бъдещо неслучващо се. Предполагам, че темата "цигани" все по-често ще се появява в информационната среда, внимателно насочвана, финансирана и с много конкретни крайни цели - UGG. Е, може да не съвсем UGG, може да е UG, UGE, или друго нещо, но натам сме се запътили като слепци. Какво е UGG, UG, UGE? United Gypsy Ghettos, United Ghettoes, United Ghettoes of Europa, ... Дотогава Станчев ще си пише еквилибристиката, а тогава? Тогава, тежко на деца и внуци!

 96. 96 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#85:"Strymski"][/quote]

  Тъй е - ама и не баш!
  Те - циганите - имат само права.Задължения - никакви.Аз не съм видял някога да глобят циганин в гр. транспорт, щото няма билет - дори напротив - не ги закачат, но има ли българин такъв - няма мърдане.И това е най-малкото, като пример.
  Все повече работим за тях - с нашите пари им се изплащат социални и всякакви помощи.
  А какво ще кажеш за другото - ако някой българин се ожени за някоя 13-14 годишна и след месеци тя роди - дали няма да го подведат под съдебна отговорност?Ама за циганите това било традиция!Ами то се превърна и в традиция да обират, бият и убиват старци из селцата у нас - и никой не ги задържа и осъжда после.
  Имам теория, че постепенно у нас ще се оформят територии, които циганите ще владеят и ние ще преминаваме с охрана, ако се наложи.Около големите, живи градове ще е добре, но на места, където хората бягат, защото няма работа, те ще се завладяват от циганите, които ще се настаняват по опразнените къщи, ще рушат и оглозгат всичко, като скакалци.
  А колкото до това - че сме на това дередже, защото и ние сме не по-малко некултурни и вредни - тъй е.На високи постове са все и постоянно българи, които крадат в огромни размери от нас, а ние пак си ги избираме.И те продължават да правят същото.Това е и от липсата на образование, възпитание и култура, защото един прост човек не може да избере по-умен от него - той не разбира какво му говори, за какво, как трябва да стане нещо!Той си иска простака, като него, който се вози в джипката и го разсмива с отвратителните си приказки - той тях ги разбира.

 97. 97 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#20] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  Ако в Кюрдистан напишете това, нищо добро не Вие очаква. Убеден съм, че и някоя хубава тамошна жена ще Ви смачка от бой. Много ниско ниво, човече!

 98. До коментар [#85] от "Strymski":

  Колкото и да сме корумпирани и крадливи все пак това са бели кахъри. Брутният национален продукт е нараснал над 10 пъти за 30 години. Което говори, че сме ефективни. От 10 милиарда в началото на 90-те до над 120 милиарда лева сега. Къде обаче са ромите в твоята схема понеже коментаторите са скептични, че ще потекат реки от мед и масло ако те (ромите) започнат да работят усилено?

 99. 99 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Защо някои не направи анализ защо циганите(а и българите ) на запад работят а тук не щат. Много ми се струва че анализа ще е много кратък - Цените са същите а заплатите 10 пъти по ниски. Тук работещия е осъден на нищета и като следствие не иска да работи!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 100. 100 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 592 Гневно

  Господин Станчев, ама какви са тези АБСУРДНО-АБСТРАКТНИ РАЗСЪЖДЕНИЯ и УТОПИИ?! "Пропуснат/непроизведен брутен продукт"?! Пропуснати данъци?!
  От... циганите?!
  Ама това е само при УТОПИЧНИЯ ВАРИАНТ всички те ДА ИСКАТ реално ДА РАБОТЯТ, да ИМА ДОСТАТЪЧНО НЕКВАЛИФИЦИРАНА РАБОТА (която биха могли да вършат) и... (тук избухва всеобщ неудържим смях...) ДА ИСКАТ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ!!!
  От подобни "анализи" си оставаме на същото дередже... Докато ЦИГАНИТЕ масово и неоспоримо ДОКАЗВАТ - във всяка държава, на всеки континент - че НЕ МОГАТ, НЕ ИСКАТ и НЯМА ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ! Изобщо не опира до богата/бедна държава, Германия или Румъния, не опира до социални програми, до икономически строй...

  Те го доказват НА ДЕЛО, ВИНАГИ И НЯВСЯКЪДЕ. (Да, има и работливи, по-чисти и нормални сред тях, но те - за жалост - съвсем НЕ са мнозинството).
  Не знам дали е до ген, до родови традиции, до специфика на общността... но е видимо с просто око:
  - пълно неглижиране на образованието като стойност (дори да им е безплатно)
  - пълно пренебрежение към елементарна хигиена (хвърляне на боклука през прозореца и пискане само когато в махалата спрат водата, заради масовото крадене)
  - тотално потъпкване на правила и закони (оттам - масовата циганска престъпност)
  - неуважение към авторитети
  - кючеци, гюбеци и алкохол, без грам мисъл за утрешния ден
  Така са дошли от циганската си родина Индия, такива са си останали - с ВЕКОВЕ.
  Кога европейските политически олигофрени ще проумеят, че наливането на пари в каца без дъно води само до... моменталното им изчезване, без никакъв траен ефект?! И милиарди, и трилиони да налееш в "циганско включване" - ЕФЕКТЪТ ЩЕ Е НУЛЕВ! Нулев.
  Само твърди, безкомпромисни дисциплиниращи програми и ограничаване на социалните плащания по ясни критерии (децата - на училище със задължително 4 при преминавене от клас в клас, никакви престъпления, иначе цялото семейство губи помощите и т.н., и т.н.) могат да КРЕПЯТ положението в търпими граници. Докато броят им не прехвърли критичната точка и тогава... нещата неминуемо ще загрубеят до нелицеприятни измерения.
  Готов съм да се хвана на бас. Вие, г-н Станчев, готов ли сте?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK