Защо се провалят опитите за рестарт на отношенията с Русия

Защо се провалят опитите за рестарт на отношенията с Русия

© ReutersПрагматизмът е бързо действащо геополитическо лекарство. Отравянето на Алексей Навални миналата година и вкарването му в затвора през тази означава, че отношенията на Русия с ЕС и САЩ изглежда постигат нови низини.


Въпреки това и Вашингтон, и европейските столици продължават да искат да търсят начини за запазване на поне минимални позитивни отношения с Русия. И има някакъв напредък: САЩ и Русия удължиха срока на договора за намаляване на стратегическите ядрени оръжия, а Джо Байдън и Владимир Путин анонсираха намерението си за "поддържаве прозрачна и консистентна комуникация, за да продължим напред".


Жозеп Борел, Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, посещава Москва, за да размени мнения по един набор от трудни теми, но и също - вероятно - да потърси начини за подновяване в някаква степен на селективен атгажимент с Русия. (Първият ден от посещението му завърши оценка, че двустранните отношения са на най-ниското си ниво и с решение на Москва да изгони трима европейски дипломати, защото присъствали на антиправителствените протести - бел.ред.)
Тези жестове не представляват "рестартиране" на отношенията с Русия. Но за да се продължи напред - а има начини за това - първо е нужно да се разбере какво се обърка в предишните няколко провалени опита за подаване на ръка на Русия.


Защо се провалят опитите за рестарт на отношенията с Русия

© Reuters


Рестартът с Русия: Некролози


През последните приблизително 10 години имаше няколко опита официално да стартират - или неофициално да се постигне - рестартиране на контактите между ЕС или САЩ с Русия. Първият, разбира се, беше в ранните дни на мандата на Барак Обама. По това време предвожданият от американците рестарт бе съпровождан от ЕС с прочутото Партньорство за модернизация ЕС-Русия и т.нар. Процес "Месеберг", започнат от Германия. И двете инициативи се провалиха дори без да започнат като хората.


Дори анексирането на Крим и войната в Донлас не убиха напълно апетита за рестартиране. Две години след нахлуването в Крим, през март 2016 г., ЕС представи т.нар. Пет принципа за отношенията с Русия, един от които бе наречен "селективно ангажиране". През лятото на 2019 г. и Еманюел Макрон започна голям опит за рестартиране на връзките с Русия.


Всички тези усилия - от добре подготвените до "недопечените" - затънаха в проблеми. И въпросът е "Защо?"


Защо се провалят опитите за рестарт на отношенията с Русия

© Reuters


Защо не върви рестартирането


Западните оферти за започване отново са основани на идеята, че рестартът ще е базиран на взаимни отстъпки, които в една или друга степен замразяват статуквото по въпросите на сигурността (най-малкото в Източна Европа), плюс куп щедри дипломатически комплименти.


Руският подход е различен. Докато по принцип тя няма нищо против дипломатически рестарт, то със сигурност не иска да рестартира собствената си външна политика.


Точно обратното, Москва настоява на подхода си. Руското мислене е, че Москва е направила твърде много едностранни стратегически отстъпки през 90-те години и началото на века и сега е ред на Запада да прави отстъпки. Москва не се интересува отподдържане на стратегическото статуквото, особено това по границите ѝ. По-скоро Русия иска "да си възвърне", а не "да поддържа" влияние в споделените с ЕС съседи. Ако Западът иска рестарт, мислят си руснаците, то Западът трябва да направи крачка назад.


Докато западните дипломати, търсещи рестартиране, отдавна да са блъснали главите си в руската външнополитическа стена, Русия е намерила свои начини да заобиколи барикадата на външнополитическите позиции на ЕС и САЩ: изчакване, докато не се появи нова оферта да се започне отново. До известна степен всяко ново предложение за рестарт подхранва нежеланието на Русия да се ангажира истински: защо да правим взаимни отстъпки, ако след няколко години има шансове нови лидери в ключови западни държави да предложат ново рестартиране? Този подход за безкрайно повторение само подсказва на Русия, че Западът омеква.


Защо се провалят опитите за рестарт на отношенията с Русия

© Reuters


От актьор до зрител и обратно?


Не бива да се твърди, че сътрудничеството с Русия е блокирало. Въпреки напрежението по въпросите на политиката и сигурността, има много примери за сътрудничество с Русия. Част от него всъщност се увеличава. Продажбите на руски газ в ЕС бият исторически рекорди през последните няколко години. Западните инвестиции в Русия продължават бързо да растат. Диалогът с Русия по Иран също.


Западът също тихо се съобразява с руските интереси по много въпроси. Разширяването на НАТО към Украйна и Грузия е замразено. Позицията на САЩ и ЕС по отношение на последните събития в Беларус или арменско-азербайджанската война също сигнализира за голяма доза самообладание на Запада, предназначена да прояви уважение руската чувствителност. Съдейки по руската политика в Либия, Централноафриканската република и Сърбия, не може да се каже, че подобно самоограничение действа и в сметките на руската външна политика.


Тази липса на реципрочна сдържаност повдига въпроса как САЩ и ЕС трябва да реагират на геополитическия "манталитет на златната треска" на сили като Русия (или Турция). Подобно на XIX век, за тях е важно да се задържат позиции. Силите се наместват със сила в общата картина, движат се бързо и агресивно, маркират територия и след това използват това, за да преговарят и да се ангажират с други регионални играчи. Но досега ЕС все повече бива изтласкван с лакти от твърде деликатни кризи, дори в съседни страни: Либия, Сирия, Южен Кавказ, части от Субсахарска Африка. Вежливите разговори за рестартиране няма да превърнат ЕС от зрител в актьор. Това става с действия.


Защо се провалят опитите за рестарт на отношенията с Русия

© Reuters


Русия ще бъде стимулирана да търси рестартиране, само когато се блъсне в стената на западната непримиримост, без да поддържа надежда, че може да заобиколи такава непримиримост или да изчака тя да намалее. Засега предлагането всяка година на Русия да се направи рестарт води само до по-голямо пренебрежение към западните интереси в източноевропейската сигурност или в Близкия изток.


Донякъде е парадоксално, че един по-конфронтационен подход към Русия по отношение на някои въпроси, съчетан с предложения за разговор, всъщност може да даде по-добри резултати от такива непрекъснато оферти. Това означава, че поддържането на санкционния натиск, отказът от "Северен поток 2" и подхранването на по-дълбоки партньорства за сигурност с източните съседи на ЕС може да бъде по-нестабилен, но в крайна сметка по-сигурен, път за повторно обвързване с Русия.


Подход, подплатен с повече "мускули", е по-вероятно да доведе до ангажираност, отколкото дипломатическите молби и неубедителните опити за геополитически ласкателства и рестартиране - които Европа и останалата част от Запада са опитвали многократно вече десет години - и многократно се провалят.


Авторът е директор на програмата Wider Europe в Европейския съвет за външна политика. Преводът е на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (195)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  Защото се опутвате да й говорите назидателно!
  То с една Великобритания не мина тоя номет, че с Русия ли?

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  Второ - двойните стандарти.
  Оставете ги тея двойни стандарти, до никъде няма да ви доведат!

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Дневник ни наводни с теми за Русия в които меко казано заема странна за европейска медия , или да го кажем по друг начин, за медия в европейска страна позиция . Прокарва руска пропаганда дезинформира чрез избирателност и изкривяване на информацията представата за случващото се от известно време в Русия. Доста непонятно за мен отношение.Много жалко и едновеременно много жалка позиция.

 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  Отравянето на Алексей Навални миналата година и вкарването му в затвора през тази означава,
  ....
  Две грешки/лъжи в едно изречение.
  "Отравянето" не е доказано в съд.
  И е вкаран в арест,не в затвор.
  Журналистиката иска прецизност!

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3318 Любопитно

  За да има рестарт трябва да имаш насреща смислени хора!А когато имаш комплексирани,самовлюбени и самозаблудени люде...имате тупик(трасе без изход).
  Проблемът е че произхождащите от калта нови руски гасюдари смятат себе си за богоизбрани....и самодостатъчни!
  И е редно някой да им покаже къде им е мястото.И това става единствено и само със твърдост и постоянство.Без лиготии и разумни доводи.Мужиците разбират само от твърдост.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  "Разширяването на НАТО към Украйна и Грузия е замразено. Позицията на САЩ и ЕС по отношение на последните събития в Беларус или арменско-азербайджанската война също сигнализира за голяма доза самообладание на Запада, предназначена да прояви уважение руската чувствителност. Съдейки по руската политика в Либия, Централноафриканската република и Сърбия, не може да се каже, че подобно самоограничение действа и в сметките на руската външна политика."

  Че каква работа има САЩ/ЕС в Беларус,Грузия или Украйна? Там си е руска сфера! Все едно Русия да подклажда размирици в Мексико и Канада.
  Какво правят американски кирсби в Черно море??? Чий го дирят тук? Русия направи много отстъпки, ред е на Запада!

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Дали пък не е защото Русия продължава да подрива редица страни, да окупира чужди територии, да трови опозиционери и конкуренти, да блокира резолюции срещу дивашки режими и още и още и още, все лоши неща.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 8. 8 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Диалог с ушанки и валенки трудно се постига.....милиционерите и бандюгите управляват крепостните по свойте си правила , които са научили докато и те са били ушанки с валенки.....

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2729 Весело

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":

  Две грешки/лъжи в едно изречение.
  "Отравянето" не е доказано в съд.
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  Всичко е наред:))
  ЕСПЧ вече прие жалбата на Навални за отказа на Русия да образува наказателно дело във връзка с отравянето му. Навални ще се справи с Путин и в съда

  "Чуждестранен агент"
 11. 11 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 937 Любопитно

  Интереса клати феса е положението замислете се едните се обединяват срещу другите ама интересите им се разминават по-между им и се стига до някакъв баланс до едно време.
  Както обичам да казвам "каквото и да си говорим става дума за пари";)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Харесвам само една мисъл на Ленин
  "Полезни идиоти"

  Защото много, много точно описва мекушавата политика на европолитиците и на демократите в САЩ.

  подпис
 13. 13 Профил на nnb3164O665
  nnb3164O665
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Нещата са прости, Америка нема интерес от близки търговски и пр. отношения между ЕС и Русия, които ще доведат до една силна и стабилна Европа, затова и прави всичко по силите си да поддържа постоянни конфликти между тях. И за малките деца е ясно, че случаят Навални например се използва от Запада само като претекст за ново захлаждане. Ако на Запад беха толкова принципни и загрижени за човешките права, ето им Турция - там Ердоган държи в затвора хиляди невинни граждани и активисти. Сред които и опозиционерът от кюрдски произход Демирташ. Но това очевидно не пречи на Турция да бъде членка на демократичния блок НАТО, кандидат-членка за ЕС и да търгува безмитно с ЕС. Всичко е геополитика, деца.

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#6] от "Веселин Дечев":
  Некъде по света няма нечия сфера.
  От много време няма такава държава, чието управление по право принадлежи на друга държава. Вече няма колонии.

  подпис
 15. 15 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#6] от "Веселин Дечев":

  Че каква работа има САЩ/ЕС в Беларус,Грузия или Украйна? Там си е руска сфера
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  Влажни путиноидни мечти :)))))

  "Чуждестранен агент"
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Опитите за рестарт не се провалят. Русия не иска да подобри отношенията с ЕС. Русия постоянно се намесва във войни и международни нарушения. Русия трови хора на европейска територия. Русия съди опозиционерите си и арустува хиляди, натъпквайки ги по 30 души в килии с 8 места.

  В Европа не са били нарушени правата на нито един руснак. Нито пък ЕС се е опитвал да превземе със сила, тролски фабрики или нещо подобно Русия. Именно руснаците искат да нарушавата правилата и никой да не ги пипа за нищо. А когато се получи отговор от ЕС, Русия се изолира и се "разсърдва".

  Рестарт в отношенията ще има, когато се появят новите Горбачов и Елцин, за да осветлят отново руските тъмни дела и да си признаят грешките. Тогава Западът отново ще ги прегърне. Но с Путин начело това никога няма да се случи. Въпросът е - дали олигарсите и техния приблиен диктатор Путин ще позволят на Русия да се демократизира, или ще продължат режими и след джуджето.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 18. 18 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  А защо трябва да има "отношения" с Путин , с Ким , с Лукаш? Да пълнят джобове корпорациите за сметка на терора в тия страни?

 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  До коментар [#10] от "putinxujlo":

  "ЕСПЧ вече прие жалбата на Навални за отказа на Русия да образува наказателно дело във връзка с отравянето му. "

  Как да образува дело като Германия не дава доказателствата, Навални пък не съдейства - не иска да бъде разпитан. Как да стане??

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#6] от "Веселин Дечев":  « Все едно Русия да подклажда размирици в Мексико и Канада . «


  Не, не е все едно .
  Не познавам мексиканци и канадци, които обсаждат посолствата си и мечтаят да живеят и работят в Русия и в същото време познавам руски, белоруски, украински и грузински граждани, които живеят в Мюнхен и всеки ден благодарят на Бога за това . С едно такова руско семейство, делихме един апартамент 7,5 години и по тези въпроси имам сведения от първа ръка .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Отхвърлянето на колониялната система трябва да приключи в целия свят.
  Ако Грузия, Украйна, Армения, Азербайджан, Киргизия, ..... бяха острови отдавна щяха да придобият независимост от Русия. Това че са свързани със суша не ги прави недостойни за самоуправление.
  Никоя империя на са е разпаднала без драми, но драмата на руската империя засяга и държави, които никога не са били владяни от Русия.
  Упоритостта на Русия да владее чужди територии е най-голямата драма за нашата част на света през 20-21 век.

  подпис
 23. 23 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1604 Весело

  До коментар [#17] от "Lou":

  "Рестарт в отношенията ще има, когато се появят новите Горбачов и Елцин"

  Хаха! Мечтайте си!
  Горбачов и Елцин са руските Луканов и Виденов! Няма шанс народа да застане зад такива!
  При нас всичко ттая две зими, а при руснаците - 10 години! Просто....няма шанс!
  🙂

  В Русия съм! В Русия съм!
 24. 24 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#19] от "Веселин Дечев":

  Стига да гледвш Соловьов и да слушаш Лавров и Путин.
  Чакай малко и ще видим кой какво дава, а кой лъже.

  "Чуждестранен агент"
 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1604 Весело

  До коментар [#17] от "Lou":

  "Русия постоянно се намесва във войни и международни нарушения"

  А Ес и Сащ - никога?
  На какво правно основание американски войски са в Сирия?
  Защо Сащ и Ес се опутват да сменят властта във Венецуела? Това не е ли намеса във изборите и вътрешните работи?
  Оставете ги тея двойни стандарти! Не ви носят нищо в дългисрочен план!

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2135 Весело

  Ами защото Западът говори за "перезагрузка", а работи за "перегрузка".

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4476 Неутрално

  С Путин начело на Русия няма как да има нормални отношения с цивилизованите страни!На "кагебист главата не увира"!Един път кагебсит- до живот кагебист!

 28. 28 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Защото в Кремъл управлява една шайка рекетьори. С такива за какъв рестарт въобще може да се говори ?

 29. 29 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Най добре да се рестартират отношенията от времето на Рейгън , та като си изядат портопейте и сапагите , да заръфат калашниците......

 30. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4476 Неутрално

  До коментар [#9] от "Realist":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Като се смени "бащицата" с някой малко по-цивилизован може и да има малко по-нормални отношения!Но с този кагебист , който е начело на Русия/ до живот най-вероятно /няма как да станат нещата!

 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Ние имахме късмет да се измъкнем от хватката на СССР, защото СССР недалновидно се беше засилил да завладее целия свят. И СССР загина както и всички мераклии за световни владетели. Сега Русия обявава ограничени цели - само нашите съседи, само там където се говори руски .....Но всяка империя е имала своя имперска идеология - исляма, антисеметизма,....
  СССР имаше за имперска идеология марскизма. Лекотата с която подмениха една имперска идеология с друга показва кое е важното - Важното е империята а не идеологията.

  подпис
 32. 32 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  "Защо се провлят опитите за рестарт на отношенията с Русия"

  Провалят се, защото Русия упорито не иска да признае сегашния си статут на изостанала във втория, а в някои отношения- и в третия ешалон на държавите в света и продължава да се пъчи като велика сила
  Между 1990 и 2000 година целият свят беше готов да помага на Русия и помагаше, с каквото може, въпреки че това беше най-невралгичният период за нейното разпадане.
  Никоя държава не се възползва от това, защото всички се надяваха да видят една нова, просперираща , демократична Русия, достоен член на световната общност. Тази общност беше готова да я приеме безусловно.
  Но още при Елцин нещата тръгнаха обратно-Русия се превърна в бандитска държава, с мафия, израснала върху остатъците на най-зловещата организация в историята- КГБ.
  Десетилетието завърши с това, че тази мафия постави на президентския престол свой представител.
  С което свършиха надеждите, че в Русия нещо може да се промени към по-добро.
  Най-лошото е, че първи се простиха с тези надежди самите руснаци.
  И се оставиха на течението, което ги завлече в блатото.
  Където се къпят в тинята вече 20 години.

 33. 33 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2135 Весело

  "Подход, подплатен с повече "мускули", е по-вероятно да доведе до ангажираност, отколкото дипломатическите молби и неубедителните опити за геополитически ласкателства и рестартиране - които Европа и останалата част от Запада са опитвали многократно вече десет години - и многократно се провалят.

  Авторът е директор на програмата Wider Europe в Европейския съвет за външна политика. Преводът е на "Дневник"."

  Авторът да си хвърли дипломата (от университета на Сорос) и да ходи да се занимава с дейности, които ще са му по-ясни.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  До коментар [#32] от "Дон Кихот":

  " и продължава да се пъчи като велика сила"

  Ми като не е великс сила, какво въобще се занимавате с тях??

  В Русия съм! В Русия съм!
 36. 36 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дон Кихот":
  "защото Русия упорито не иска да признае сегашния си статут на изостанала"

  Не е важно дали Русия е изостанала. Дори и да не е изостанала, дори и на е най-модерната държава пак няма право да управлява други народи във 21 век на знанието и информацията.
  Никоя държава не може да управлява колонии

  подпис
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2135 Весело

  До коментар [#9] от "Realist":++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Като се смени "бащицата" с някой малко по-цивилизован може и да има малко по-нормални отношения!Но с този кагебист , който е начело на Русия/ до живот най-вероятно /няма как да станат нещата!
  —цитат от коментар 30 на bat_plamen

  Когато Запада видя "някой малко по-цивилизован" като Елцин, настрои руснаците за десетилетия напред срещу себе си.
  Разграби Русия, опита се да я раздели, подкрепяше терористите от Чечня.......
  Трябваше да бомбардира Белград, та на руснаците най-накрая да им светне, че ги лъжат и ги водят за носа.

 39. 39 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Дневник ни наводни с теми за Русия
  —цитат от коментар 3 на magelan


  Разбирам те, но не всички сме тук по задължение, та ни се разрешава да не четем каквото не ни интересува.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 40. 40 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#13] от "nnb3164O665":
  "Ако на Запад беха толкова принципни и загрижени за човешките права, ето им Турция"

  Запада не са много загрижени за човешките права от някакви хуманни съображения. Западът е загрижен, защото в държава без демокрация управляващите водят война не само със своя народ. Диктаторите винаги достигат момент, когато проключват вътрешната си война и започват да воюват срещу другите народи.
  За един диктатор завладяването на нова държава е като завладяването на нов бизнес за един капиталист.

  подпис
 41. 41 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#37] от "Веселин Дечев":

  Чети наглец!

  https://ru.wikipedia.org/wiki/Операция_Provide_Hope

  "Чуждестранен агент"
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Истинският въпрос е защо има такива опити, при положение, че Русия все още окупира части от Украйна, Молдова и Грузия.

 44. 44 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  "Донякъде е парадоксално, че един по-конфронтационен подход към Русия по отношение на някои въпроси, съчетан с предложения за разговор, всъщност може да даде по-добри резултати от такива непрекъснато оферти."

  Ама какво му е парадоксалното? Ал Капоне го е обяснил:

  "С добра дума и пистолет в ръка човек може да постигне далеч повече, отколкото само с добра дума."

  А той е знаел как се разговаря с гангстери!

 45. 45 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дон Кихот":" и продължава да се пъчи като велика сила"Ми като не е великс сила, какво въобще се занимавате с тях??
  —цитат от коментар 35 на Веселин Дечев  Русия има нефт, газ и ядрено въоръжение, останало още от СССР .
  От нефта и газа се пръкнаха мултимилиардери, народа мизерства, а за демократични традиции и свободи - забрави .
  Въоръжението служи на диктатурата да помпа мускули в световен мащаб и да помпа самочувствието на мужика .
  Не се заяждам, но не виждам нищо велико, напротив - една разбойническа клика, една отвратителна камарила, обяздила огромната страна Русия .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 46. 46 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Със ттраничен поглед към Русия се забелязва голямата картина на противоречията в държавата.
  Путин неистово желае за възстанови руската империя дали като СССР дали под друга форма без значение. Но за империя са нужни огромни усилия и ресурси. За това Путин е принуден да лиши населението от ресурси.
  Вероятно путин съвсем чистосърдечно си мисли, че прави нещо добро, нещо велико.

  подпис
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Ми по драматургични съображения. Иначе Мама строи ли, строи.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 49. 49 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Отравянето на Алексей Навални миналата година и вкарването му в затвора през тази означава,....Две грешки/лъжи в едно изречение."Отравянето" не е доказано в съд.И е вкаран в арест,не в затвор.Журналистиката иска прецизност!
  —цитат от коментар 4 на Веселин Дечев


  Абе прецизния! Когато човек получи ефективна присъда, къде отива? В панделата, или в ареста?

 50. 50 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#38:"Virgin"][/quote]


  Можеш ли да кажеш, какво по-конкретно е било разграбено от Русия, по времето на Елцин ?
  И, защо наричаш чеченците терористи ? Защото пожелаха самостоятелност, което им беше надменно отхвърлено и те започнаха война в защите на държавата си, война, която е така точно отразена от Игор Бунич в « Лешояди в Кремъл « .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 51. 51 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  До коментар [#43] от "kazushi":

  "Истинският въпрос е защо има такива опити, при положение, че Русия все още окупира части от Украйна, Молдова и Грузия."

  А защо САЩ окупират частот Сърбия?
  Южна Осетия и Абхазия обявиха независимост. Като Косово. След войни. Като Косово.
  Пак казвам, оставете двойните стандарти. Не ви носят полза, а и ставате за смях...губите авторитет...

  В Русия съм! В Русия съм!
 52. 52 Профил на Никола Дърпатов
  Никола Дърпатов
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дон Кихот":"защото Русия упорито не иска да признае сегашния си статут на изостанала"Не е важно дали Русия е изостанала. Дори и да не е изостанала, дори и на е най-модерната държава пак няма право да управлява други народи във 21 век на знанието и информацията.Никоя държава не може да управлява колонии
  —цитат от коментар 36 на Иван K


  Туй го кажи на нашите евроатлантически "партньори" от отвъд голямото езеро. Много ще ти се смеят.

 53. 53 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  До коментар [#45] от "niksan1":

  "Русия има нефт, газ и ядрено въоръжение, останало още от СССР .
  От нефта и газа се пръкнаха мултимилиардери, народа мизерства, а за демократични традиции и свободи - забрави ."

  А вие по каква причина се загрижихте така отчаяно точно за руснаците??
  За народите на други стрсни не сте така ентусиазиран?

  В Русия съм! В Русия съм!
 54. 54 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дон Кихот":"Между 1990 и 2000 година целият свят беше готов да помага на Русия и помагаше, с каквото може,"Ти луд ли си!😂😂😂😂Помагали били!Грабеха като за световно! Шегаджия!
  —цитат от коментар 37 на Веселин Дечев


  Смотаняк, идва време отново да мрете от глад. На същия тоя свят ще се молите за коричка хляб, за да не измрете. Заради безмерната ви неблагодарност и наглост, тоя път предполагам ще ви оставят в доста по-тежко положение и да поизмрете. Когато разтуриха сесесерето, останахте 140 милиона от близо 300. Оказа се, че сте останали недопустимо много. Тоя път и 50 милиона няма да останете.
  Нямате съюзници, нямате защитници, нищо нямате. Само една дивашка простотия, наглост и алчност, от които на всички им писна и ще ви ги избият от чутурите, ако трябва и заедно с чутурите. Сами сте срещу целия свят и сте си послали много лошо!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  До коментар [#46] от "Иван K":

  "Със ттраничен поглед към Русия се забелязва голямата картина на противоречията в държавата."

  Гледайте си оротиворечията в Ес и САЩ!
  В любимеца ви САЩ се води студена цраждснска война, стотици хиляди атакуват парламента на държавата, 25 000 войска пази властта, протрстиращи биват застрелвани, политкоректна цензура, социслните мрежи блоккрат инакомислещи, дори действащия президент....
  ЕС....той дори вече започна разпада си...

  В Русия съм! В Русия съм!
 57. 57 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#45] от "niksan1":

  Мноо сте загрижен за рушняците.Сигурно сте мноо добър човек?🐵

  Много съм прост
 58. 58 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#49] от "dma12587967":

  "Абе прецизния! Когато човек получи ефективна присъда, къде отива? В панделата, или в ареста?"

  Присъдата не е влязла в сила. Тепърва ще се обжалва.
  Трябва прецизност!

  В Русия съм! В Русия съм!
 59. 59 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  До коментар [#50] от "niksan1":

  "И, защо наричаш чеченците терористи ? Защото пожелаха самостоятелност, което им беше надменно отхвърлено и те започнаха война в защите на държавата си"

  А с абхазците и южно осетинците как стои въпроса? А с Донбас?
  Те какви борци са??
  Двойни стандарти, нещо...?

  В Русия съм! В Русия съм!
 60. 60 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 301 Любопитно

  [quote#38:"Virgin"]
  —цитат от коментар 50 на niksan1
  Можеш ли да кажеш, какво по-конкретно е било разграбено от Русия, по времето на Елцин ?И, защо наричаш чеченците терористи ? Защото пожелаха самостоятелност, което им беше надменно отхвърлено и те започнаха война в защите на държавата си, война, която е така точно отразена от Игор Бунич в « Лешояди в Кремъл « . [/quote]

  Никси,а кво правим с Каталунците?
  Двойни стандарти?🐵

  Много съм прост
 61. 61 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  До коментар [#54] от "quatro_4x3":

  "На същия тоя свят ще се молите за коричка хляб".
  Русия е производител и износител номер едно на пшеница. Не се излагайте така, измислете нещо друго! 🙂

  В Русия съм! В Русия съм!
 62. 62 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Не може да рестартираш нещо, което никога не е стартирало. Кога изобщо някой е имал нормални отношения с Русия?

 63. 63 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#43] от "kazushi":"Истинският въпрос е защо има такива опити, при положение, че Русия все още окупира части от Украйна, Молдова и Грузия."А защо САЩ окупират частот Сърбия?Южна Осетия и Абхазия обявиха независимост. Като Косово. След войни. Като Косово.Пак казвам, оставете двойните стандарти. Не ви носят полза, а и ставате за смях...губите авторитет...
  —цитат от коментар 51 на Веселин Дечев


  Пред кого? Пред Русия ли? Че кой я бръсне за слива??? Толкова са ви промили мозъчните моноклетки, че изобщо не се усещате какво ви се случва. Путин няма да празнува великден като президент.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 64. 64 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#43] от "kazushi":"Истинският въпрос е защо има такива опити, при положение, че Русия все още окупира части от Украйна, Молдова и Грузия."А защо САЩ окупират частот Сърбия?Южна Осетия и Абхазия обявиха независимост. Като Косово. След войни. Като Косово.Пак казвам, оставете двойните стандарти. Не ви носят полза, а и ставате за смях...губите авторитет...
  —цитат от коментар 51 на Веселин Дечев


  Точно така. Като Косово. Нали и вие, русофилите твърдите, че Косово е незаконно. Аз с това съм съгласен.

 65. 65 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2729 Весело

  До коментар [#61] от "Веселин Дечев":

  Русия е производител и износител номер едно на пшеница. Не се излагайте така, измислете нещо друго! 🙂
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  Ще ти повторя пак за този "износител номер едно":

  Представителят на Съвета на федерацията на Русия, В. Матвиенко:
  ©️ В руското земеделие има катастрофална ситуация с производството на семена: местната индустрия е в руини, а в чужбина трябва да купувате семена не само от пшеница, картофи, царевица, но дори копър и магданоз, каза председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко в петък.",©️

  "Чуждестранен агент"
 66. 66 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#54] от "quatro_4x3":"На същия тоя свят ще се молите за коричка хляб".Русия е производител и износител номер едно на пшеница. Не се излагайте така, измислете нещо друго! 🙂
  —цитат от коментар 61 на Веселин Дечев


  И пшеница няма да имате. Кризата не прощава на нищо. За пшеницата са нужни трактори, комбайни, камиони, торове, семена, препарати, силози и т.н. Нищо от това няма да имате. Пшеницата не пада като дъжд от небето!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 67. 67 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Защото Русия е империята на злото!

 68. 68 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#61] от "Веселин Дечев":Русия е производител и износител номер едно на пшеница. Не се излагайте така, измислете нещо друго! 🙂▪️▪️▪️▪️▪️▪️Ще ти повторя пак за този "износител номер едно":Представителят на Съвета на федерацията на Русия, В. Матвиенко:©️ В руското земеделие има катастрофална ситуация с производството на семена: местната индустрия е в руини, а в чужбина трябва да купувате семена не само от пшеница, картофи, царевица, но дори копър и магданоз, каза председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко в петък.",©️
  —цитат от коментар 65 на putinxujlo


  Току що му написах на тоя умник, че това предстои да се случи в Русия, а се оказва, че то вече се случва. Ще отглеждат пшеница както при Иван Грозни.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 69. 69 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#66] от "quatro_4x3":

  👍🏻➕➕➕➕

  "Чуждестранен агент"
 70. 70 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  До коментар [#63] от "quatro_4x3":

  Пред света!

  В Русия съм! В Русия съм!
 71. 71 Профил на nvw11715845
  nvw11715845
  Рейтинг: 46 Весело

  "Рестартът с Русия: Некролози

  През последните приблизително 10 години имаше няколко опита официално да стартират - или неофициално да се постигне - рестартиране на контактите между ЕС или САЩ с Русия. Първият, разбира се, беше в ранните дни на мандата на Барак Обама."

  Ми кой виновен, че американците лошо разбират руския? https://i.imgur.com/rGVGLcP.png

 72. 72 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#65] от "putinxujlo":

  "В руското земеделие има катастрофална ситуация с производството на семена:"

  Явно не е толкова "катастрофална" щом производството върви, че пак и номер едно в света!
  По-скоро някой иска финансиране и рисува черна картина.
  Пък обявете им санкции! Спрете им семената! Че да почнат и тях да си праеят сами! Като си правят все повече зеленчуци и други продукти! 😀

  В Русия съм! В Русия съм!
 73. 73 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  Страхувам се, че се разиграва паралелна пиеса сходна със сценария на Сталин и унищожаването на НЕПА, а после и със "желязната завеса". Възможно е Путин да преследва именно ескалация на конфликта в отношенията със Запада, когато предизвикани от наглости САЩ и ЕС ще викнат "Прекратяваме и замразяваме отношенията с Русия!". Някои олигарси ще се опитат да спасят парите си и ще се опитат да организират смяна на властта, възможно провокирани от службите, и ще бъдат публично разобличени и осъдени, след което Западът ще бъде обвинен и диктаторът ще запази властта си. Е, не завинаги, но е твърде възможно за реализация. Да се надяваме, че западните дърбжави ще проявят спокойствие и ще действат за формиране на друго мислене сред младежта, мнозинството от сегашната демография на Русия си живее със съзнанието за "живот в обкръжение".

 74. 74 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#63] от "quatro_4x3":Пред света!
  —цитат от коментар 70 на Веселин Дечев


  Руский мир не е света, а само вашият свят, отделно, извън останалия свят. Естествено няма да ни харесвате. Разбирате от хубаво колкото свиня от кладенчова вода!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 75. 75 Профил на Mario_M35
  Mario_M35
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Според 'зли' езици' в Русия, при опита на Жозеп Борел да се види с Навални са му задали 2 въпроса...

  1. Г-н Борел, познавате ли г-н Навални?
  2. Г-н Борел вие роднина ли сте на г-н Навални?

  И на двата въпроса, отговорът на г-н Борел е бил отрицателен, след което са го изпратили по живо и здраво.
  И така...

 76. 76 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  До коментар [#67] от "sbaleev":

  "Защото Русия е империята на злото!"

  Що, Русия ли има 800 бази по света? Русия ли организира цветни революции?Русия ли изнудва Европа , Корея, Япония да плащат за издръжка на войските й?

  В Русия съм! В Русия съм!
 77. 77 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#72] от "Веселин Дечев":

  Спрете им семената! Че да почнат и тях да си праеят сами!
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  Семената не е тухли, да ги правят:)
  Човече вече 20 години Путин "прави", но нищо не се случва.

  "Чуждестранен агент"
 78. 78 Профил на Mario_M35
  Mario_M35
  Рейтинг: 417 Неутрално

  [quote#66:"quatro_4x3"][/quote]

  На тия приказки вярваш само ти и подобни теб 'хард лайнери' фенове на Луис Карол и нейната култова Алиса. По вероятно е всяка вечер тихичко да плачеш под одеялото поради това, че Путин е оцелял още един ден и, че 'империята на злото' още е цяла 😁😁😁

 79. 79 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#45] от "niksan1":"Русия има нефт, газ и ядрено въоръжение, останало още от СССР .От нефта и газа се пръкнаха мултимилиардери, народа мизерства, а за демократични традиции и свободи - забрави ."А вие по каква причина се загрижихте така отчаяно точно за руснаците??За народите на други стрсни не сте така ентусиазиран?
  —цитат от коментар 53 на Веселин Дечев  Наистина съм загрижан за руснаците, защото живях в СССР/Русия . В Оренбург работех, а в Кемерово следвах . За всичките 8 години, имам неимоверно много причтели и колеги и не веднъж съм получавал помощ от тях в труден момент, но помощ от най-обикновени работяги и преподаватели . Амплитудата ми преминаваше от стройката до професори и доценти и смея да твърдя, че познавам руския Иван и Маря Ивановна . По-късно вече в Мюнхен живях с едно руско семейство от Саратов и ми е пределно ясно отношението на руския човек, както към собствения си народ, така и към Кремъл . Повече от сигурен съм, че руснаците не уважават Кремъл и временно седящия там ген. сек. или президент .
  В заключение :
  Уважавам безкрайно руснаците и в същото време презирам бандюгите от Кремъл и КГБ/ФСС и добре, че не ми се налага да имам вземане-даване с управляващите в Русия, или да съм зависим от тях, като редовите руски граждани - слава Богу !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 80. 80 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  """Но за да се продължи напред - първо е нужно да се разбере какво се обърка"""...... То не е много сложно да се разбере, че всичко започна с разширяването на НАТО и все по близките провокации под формата на учения на НАТО по границите с Русия....... И за всичко са виновни военните и политиците ......... Едва ли някой в САЩ е гласувал за Баидън с единствената цел да подпука война......и да се обяснява на американците, че дипломацията била работила за техните интереси, за защита интересите и демократичните ценности на САЩ.......и бля-бля......

 81. 81 Профил на Mario_M35
  Mario_M35
  Рейтинг: 417 Неутрално

  [quote#79:"niksan1"][/quote]

  Загрижен си за Русия колкото Борисов за свободата на Навални.😁

 82. 82 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#67] от "sbaleev":"Защото Русия е империята на злото!"Що, Русия ли има 800 бази по света? Русия ли организира цветни революции?Русия ли изнудва Европа , Корея, Япония да плащат за издръжка на войските й?
  —цитат от коментар 76 на Веселин Дечев


  Не е нужно да ти изреждаме мръсотиите извършени от Русия. И без това ги знаеш.
  Русия не е империя на злото, а УМИРАЩАТА империя на злото. Благодарение на Путин. На него "благодарете". Като пукне може да му запаля една свещ за съвестно свършената работа.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 83. 83 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#60] от "Шакир Зулов":


  « Никси, а какво правим с Каталунците ? «


  По-горе Дечев ми задава въпроси за абхазци, осетници и Донбас, ти питаш за каталунците, а темата под която коментираме е за ЕС и Русия .
  Айде, по-сериозно .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 84. 84 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#72] от "Веселин Дечев":

  Явно не е толкова "катастрофална" щом производството върви, че пак и номер едно в света!
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  😡
  Стига бе! Путин убил всичко в Русия!:

  ▪️Дял в световния БВП:
  САЩ: 24,4%
  ЕС: 17,8%
  Китай: 16,4%
  Русия: 1,9%
  ▪️Дял в световния износ
  ЕС: 31,0%
  Китай: 10,7%
  САЩ: 10,1%
  Русия: 1,9%

  "Чуждестранен агент"
 85. 85 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Рестарт с Русия?
  Хахахаха!
  Наивитетът на американците и европейците край няма.
  Вярата в обещаното, доверието, все качества присъщи на малко по цивилизованите народи.
  Но посрещани с насмешка в Русия и останалите ориенталски и дивашки страни.
  Като добавиш и почти вековния им комунизъм и смехът към наивните западняци става толкова силен че е равносилен на плач.
  А най-плачевното е че дори не се учат от грешките си, продължават да търсят искрица добро, парченце честност в кремълските лъжци и убийци.

 86. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално

  "Русия иска "да си възвърне", а не "да поддържа" влияние в споделените с ЕС съседи. "
  И даже не се интересува, дали другите искат.

 87. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3968 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Естествено.
  Лидерите са временни.
  Държавите продължават.
  След Тръмп, Байдън.
  След Путин, Навални? Не е ясно, но принципът е.
  Народът е вечен.
  Държавата вечна.
  Служителят лидер не е.
  (обобщение)

  "Прагматизмът е бързо действащо геополитическо лекарство.
  Отравянето на Алексей Навални миналата година и вкарването му в затвора през тази означава, че отношенията на Русия с ЕС и САЩ изглежда постигат нови низини.

  Въпреки това и Вашингтон, и европейските столици продължават да искат да търсят начини за запазване на поне минимални позитивни отношения с Русия.

  И има някакъв напредък: САЩ и Русия удължиха срока на договора за намаляване на стратегическите ядрени оръжия, а Джо Байдън и Владимир Путин анонсираха намерението си за
  "поддържаве прозрачна и консистентна комуникация, за да продължим напред".

 88. 88 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  [quote#66:"quatro_4x3"]
  —цитат от коментар 78 на Mario_M35
  На тия приказки вярваш само ти и подобни теб 'хард лайнери' фенове на Луис Карол и нейната култова Алиса. По вероятно е всяка вечер тихичко да плачеш под одеялото поради това, че Путин е оцелял още един ден и, че 'империята на злото' още е цяла 😁😁😁[/quote]

  Империя не се разпада за 1-2 години. Важното е, че процесът на разпад на Русия върви. Има сериозно "мъртво вълнение" във връзка с това в Сибир и далечния изток. Населението ви намаля на по-малко от половината на сесесерето. Територията ви също намаля доста. Чакам с любопитство и злорадство да разбера колко ще остане от Русия след тоя срив.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 89. 89 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Според 'зли' езици' в Русия, при опита на Жозеп Борел да се види с Навални са му задали 2 въпроса...1. Г-н Борел, познавате ли г-н Навални?2. Г-н Борел вие роднина ли сте на г-н Навални?И на двата въпроса, отговорът на г-н Борел е бил отрицателен, след което са го изпратили по живо и здраво.И така...
  —цитат от коментар 75 на Mario_M35  Ти ме разсмя ...
  А как щяха да реагират, ако Борел беше отговорил ( примерно ) така :
  « Да познавам много добре Альоша, защото сме баджанаци . «
  Е, Борел не би си го позволил, защото е възпитан и отговорен мъж, но казионните путински мазници са заслужавали ТЪКМО ТАКЪВ отговор .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 90. 90 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тинтири минтири!!!
  ================
  Договора между Запада и Горбачов е -> вие пускате Източна Европа и някои от републиките, а ни ще ви оставим да си крадете на воля!!!
  ===============
  Да ама Не, плана Ленин/Троцки е да се окраде Русия и след това с банковата система да се финансират революции, а на Сталин, да се създаде силна терористична държава и чрез нея да се атакува света....е получи се 2 в едно!!!!
  ================
  Да ама хазарите клептократи забогатяха твърде много и искат да седят на една маса с потомствените богаташи....е пуснаха ги на ъгъла на маста Г7 плюс, ама самите хазари чекисти разбраха че местото не им е там....остана им да си го връщат с гадости, и успешно им се получава чрез множеството от подкупни Западни политици!!!

 91. 91 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#5] от "Willy Messerschmitt":

  "Мужиците разбират само от твърдост."

  Така е, руснаците от дума не разбират.

 92. 92 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#67] от "sbaleev":"Защото Русия е империята на злото!"Що, Русия ли има 800 бази по света? Русия ли организира цветни революции?Русия ли изнудва Европа , Корея, Япония да плащат за издръжка на войските й?
  —цитат от коментар 76 на Веселин Дечев
  Не, Русия ги няма, но не, защото не иска да ги има, а, защото НЕ МОЖЕ да ги има .
  А държавите които цитираш по-горе, не плащат на САЩ, а плащат съзнателно на НАТО, където и членуват и армията трябва да се поддържа, а това не става без пари .
  Мисля, че по този въпрос, заставаш на атакистки позиции и сякаш слушам Сидеров .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 93. 93 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2683 Разстроено

  """Но за да се продължи напред - първо е нужно да се разбере какво се обърка ? """ ... мъдро умуват тея с маските на снимката, щото така с маските се спасявали "животи" а те много ценили "живота" видиш ли....... какво се обърка ?....... ами той професор Дейвид Вайн от Института Уотсън към Университета Браун го е описал: Две десетилетия американска „война срещу тероризма“, отговорна за разселването на поне 37 милиона души и убиването на до 12 милиона...... а де, какво се обърка ? https://www.wsws.org/en/articles/2020/09/09/cost-s09.html

 94. 94 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Нидерландия е 2.5 пъти по-малка от България и повече от 300 пъти по-малка от СССР2 и без никакви ресурси.....ама БВП на човек от населението е 5 пъти по-голямо от това в Рашнята, а спрямо Норвегия почти 7 пъти...та толкова за Сомая Большая, не се иска само ресурсни богатства, а и мозга....а това при хазаро чекистите отсъства!!!

 95. 95 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3968 Неутрално

  UNITED EU UNION

  с гангстери е друго...

  Данъчните служби от дума не разбират ;)
  Санкционирали гангстера, конфискували дворците
  и запрели нарушителя в Алкатраз...

  До коментар [#44] от "Един препатил":

  "Донякъде е парадоксално, че един по-конфронтационен подход към Русия по отношение на някои въпроси, съчетан с предложения за разговор, всъщност може да даде по-добри резултати от такива непрекъснато оферти."

  Ама какво му е парадоксалното? Ал Капоне го е обяснил:

  "С добра дума и пистолет в ръка човек може да постигне далеч повече, отколкото само с добра дума."

  А той е знаел как се разговаря с гангстери!

 96. 96 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Защото Русия е управлявана от най-посредствения президент и неговата ОПГ от 20 години.
  ©️ "Времени на раскачку нет"
  И така 20 години.
  https://youtu.be/RYybFgS6VRI

  "Чуждестранен агент"
 97. 97 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 521 Неутрално

  На Опутина Русия не и трябва никакъв рестарт защото знаят че няма как да седнат на една маса с потомствените богаташи, не ги плашат никакви санкции защото тяхното богатство ще се увеличава а ватенките ще търпят, там опозиция никога не е имало и няма да има!!!

 98. 98 Профил на nvw11715845
  nvw11715845
  Рейтинг: 46 Весело

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":Две грешки/лъжи в едно изречение."Отравянето" не е доказано в съд.▪️▪️▪️▪️▪️▪️Всичко е наред:))ЕСПЧ вече прие жалбата на Навални за отказа на Русия да образува наказателно дело във връзка с отравянето му. Навални ще се справи с Путин и в съда
  —цитат от коментар 10 на putinxujlo


  Да внимава, щото и ЕСПЧ не е съвсем сигурно, че е за него:

  "След 12 години обсъждания ЕСПЧ заключава, че Грузия е започнала военни действия срещу Русия през август 2008 г". https://bit.ly/3oWG0h8

 99. 99 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Кремълците не се разговарят,
  или отричат, или завладяват.

 100. 100 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#80] от "MPetr":


  « ..., че всичко започна с разширяването на НАТО ... «  Тази е много, много стара песен и звучи фалшиво . Алианса не се « разширява «, а всичките държави искат да са в НАТО и далече от сатрапията на която кусахме кашата 45 години . Защо умря Варшавския договор ? Защо не живее и функционира днес, а всички се натискат в НАТО ?
  И накрая - Източна Европа ( и България ) бяха НАСИЛСТВЕНО вкарани в покойния вече Варшавски договор, а в НАТО днешните членки са влезнали и ще влизат ДОБРОВОЛНО .
  Това е все едно да се възмущаваш, че има цар долар, а няма царица рубла .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK